Întâlnire de analiză a stadiului implementării proiectelor majore finanţate din POS Mediu
Din iniţiativa Ministrului Mediului şi Pădurilor, László BORBÉLY, marţi, 4 mai 2010, la sediul Ministerului Mediului şi Pădurilor a avut loc o întâlnire de analiză a stadiului şi problemelor ivite în implementarea proiectelor majore finanţate din POS Mediu.
La reuniunea de lucru au participat beneficiari ai proiectelor de apă şi canalizare şi de management integrat al deşeurilor din întreaga ţară, respectiv preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene, reprezentanţi ai Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară, manageri ai companiilor de apă şi salubritate, precum şi reprezentanţi ai Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Mediu” (POS Mediu) .Încă din debutul întâlnirii, ministrul BORBÉLY a menţionat faptul că “suntem primii în Uniunea Europeană, cu 23 de proiecte mari de infrastructură aprobate şi contractate, din care 17 sunt pe Mediu. Asta înseamnă că au făcut treabă bună toţi cei implicaţi în aceste activităţi. Numai că munca grea începe după semnarea contractelor şi la acest capitol întâmpinăm dificultăţi majore, concretizate în întârzieri nepermis de mari”. În continuare, ministrul Mediului şi Pădurilor a făcut o analiză succintă a stadiului implementării proiectelor finanţate prin POS Mediu, dar şi a problemelor ivite pe parcursul derulării acestora, evidenţiind faptul că domnia sa cunoaşte atât problemele cu care se confruntă beneficiarii la nivel local, cât şi necesitatea îmbunătăţirii legislaţiei privind achiziţiile publice de servicii şi lucrări. În acest sens, László BORBÉLY a precizat: “Nu întâmplător v-am chemat la Bucureşti. Am făcut-o pentru că vreau să vă sprijin, vreau să fiţi convinşi că vom fi parteneri. Mă angajez să vă ajut, dar vă rog şi pe dumneavoastră să mă ajutaţi, printr-o implicare maximă. Eu sunt convins că Programul Operaţional Sectorial “Mediu” este un program foarte bine pregătit şi structurat, astfel încât am putea cheltui toţi banii europeni care sunt repartizaţi şi ar fi mare păcat să ne împotmolim tocmai acum.”
În luările lor de cuvânt, preşedinţii consiliilor judeţene şi/sau managerii companiilor de apă şi salubritate din judeţele Călăraşi, Vrancea, Gorj, Braşov, Cluj, Tulcea etc. au apreciat iniţiativa ministrului BORBÉLY de a se întâlni cu beneficiarii proiectelor de apă şi canalizare finanţate prin POS Mediu şi au subliniat în unanimitate necesitatea îmbunătăţirii cadrului legislative şi a urgentării procedurilor de derulare a contractelor, astfel încât lucrările din teren să se poată desfăşura într-un ritm susţinut.Problema cea mai mult discutată a fost problema achiziţiilor publice. Toţi cei prezenţi au fost de acord că legea achiziţiilor publice trebuie modificată astfel, încât:
– cei care contestă o licitaţie să depună o taxă;
– să fie mai clar formulat în lege ce înseamnă “ofertă neserioasă” şi să existe limite clare sub care dacă se ofertează, cel care a ofertat la un preţ de dumping să fie automat exclus din licitaţie;
– după ce se finalizează procedura de contestaţie la CNSC, contractul să se poată încheia imediat.
În finalul reuniunii, László BORBÉLY le-a cerut celor prezenţi ca în maxim o săptămână să-i fie transmisă o listă punctuală, care să conţină principalele probleme pe care fiecare judeţ le întâmpină în implementarea şi derularea proiectelor majore finanţate din fonduri europene. Ministrul Mediului şi Pădurilor a încheiat într-o notă optimistă: „Propun ca în viitor să comunicăm mai mult şi mai bine! Nu uitaţi că suntem în aceeaşi echipă. Dacă pierdem, pierdem cu toţii, dacă vom câştiga, câştigăm cu toţii.”
Masuri pentru ecologizarea minei vechi de la Rosia Montana
În urma analizei de pe teren, realizată joi, 29 aprilie 2010, de către ministrul Mediului şi Pădurilor, László BORBÉLY, la Roşia Montană, s-a constatat că fosta exploatare minieră de stat poluează zona prin scurgerea apei de mină ce are un caracter acid.Ca urmare a acestui fapt, Ministrul Mediului şi Pădurilor László Borbély a convocat o întâlnire marţi, 4 mai 2010, la sediul MMP, cu reprezentaţii Ministerului Economiei şi Comerţului şi ai Companiei Roşia Montană Gold Corporation. În cadrul acestei întâlniri s-a luat decizia să se facă urgent proiectul de către Compania Minieră Roşia Montană în vederea obţinerii sumei de 700 mii Euro. Ministrul László Borbély a subliniat faptul că ecologizarea minei vechi de la Roşia Montană poate fi finanţată din fonduri de la Administraţia Fondului pentru Mediu în vederea închiderii iazurilor, urmând ca toate cheltuielile de administrare si funcţionare să fie suportate de cei implicaţi.
Ministrul Mediului si Padurilor va participa in Germania la o dezbatere pe tema energiilor bio
Ministrul Mediului şi Pădurilor László Borbély va participa în perioada 5-6 mai 2010, la Berlin, la dezbaterea parlamentară dedicată energiilor bio organizată de Ambasada României la Berlin, împreună cu Uniunea Federală Germană pentru BioEnergie (BBE). Din delegaţia condusă de ministrul Mediului şi Pădurilor va face parte şi un reprezentant al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.La eveniment au fost invitaţi să participe parlamentari germani, firme private, membri ai corpului diplomatic şi oficiali guvernamentali. Programul manifestării va include următoarele componente:
o Cuvânt introductiv din partea ambasadorului României, respectiv a parlamentarului german Helmut Lamp;
o Discursul ministrului român al mediului, cu tema “Şansele şi perspectivele energiei bio în România”;
o Discursul secretarului de stat german al alimentației, agriculturii şi protecşiei consumatorului cu tema “Şansele şi perspectivele energiei bio în Germania”;
o Discursul președintelui Uniunii Federale a Energiilor bio (BBE) cu tema “Aşteptările firmelor din branșă față de extinderea piețelor energiilor bio”.
În ziua de 6 mai programul vizitei ministrului László Borbély va cuprinde şi întrevederi cu ministrul federal al Mediului domnul Norbert RÖTTGEN, precum şi cu doamna Eva BULLING-SCHRÖTER, preşedintă a Comisiei de Mediu din Bundestag, urmând a se discuta cele mai recente evoluţii în politica energetică din cele două state.
DIRECŢIA DE COMUNICARE