Dreptul la replica-Precizari MDRT
Site-urile money.ro şi realitatea.net au publicat astăzi informaţii false cu privire la contractele atribuite de Compania Naţională de Investiţii pentru construcţia de săli de sport. Pentru corecta
dumneavoastră informare, vă transmitem alăturat datele reale cu privire la acest subiect:Informaţia publicată de site-urile money.ro şi realitatea.net conform căreia „Elena Udrea a dat 40 de mil. euro pe săli de sport” este total neadevărată. În realitate, suma cheltuită în acest an cu această destinaţie este de aproape 7 milioane de euro. În plus, nu ministrul Elena Udrea cheltuieşte fondurile alocate construcţiei de săli de sport, ci Compania Naţională de Investiţii.Alte informaţii false publicate de money.ro şi realitatea.net sunt cele referitoare la data atribuirii contractelor. Pentru toate cele 61 de contracte menţionate în articol, datele prezentate ca fiind cele de atribuire nu sunt reale. Mai mult, pentru 39 dintre contracte, atribuirea s-a făcut înainte ca Elena Udrea să fie ministrul dezvoltării regionale şi turismului, şi nu în 2010, aşa cum eronat au publicat cele două site-uri.În ceea ce priveşte restul de 22 de contracte, deşi au fost încheiate în acest an, ele sunt rezultatul unor proceduri de achiziţie demarate în 2009.
Precizari MDRT – promovare turism in strainatate
În urma declaraţiilor domnului Alin Burcea cu privire la necesitatea restructurării birourilor MDRT de promovare turistică în străinătate, vă transmitem următoarele
PRECIZĂRI-România a avut în permanenţă birouri de promovare turistică în străinătate, iar acestea au funcţionat inclusiv în perioada 2000-2002, în perioada când domnul Alin Burcea era secretar de stat la Ministerul Turismului.Spre deosebire de acea perioadă, la nivelul MDRT a fost realizată recent o evaluare a acestor birouri, principala concluzie fiind aceea că, în actualul context economic şi în conformitate cu obiectivele de promovare turistică a României pe pieţele externe, nu se justifică funcţionarea a mai mult de 10 birouri. Decizia de restructurare a acestei activităţi a fost, de altfel, publicată încă de luna trecută, prin Hotărârea de Guvern de reorganizare a ministerului, hotărâre care prevede: „din numărul maxim de posturi, 10 posturi se utilizează pentru reprezentanţele de promovare turistică din străinătate.”Este surpinzător să constatăm că domnul Burcea, care se arată atât de interesat de acest sector, nu a aflat că, încă de la începutul acestui an, activitatea de turism se desfăşoară în cadrul unui departament al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, adică exact aşa cum apreciează necesar.
Precizari MDRT
În urma informaţiilor eronate apărute în presă, conform cărora Gheorghe Dobre, secretar general adjunct în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, ar fi fost numit de ministrul Elena Udrea în Consiliul de Administraţie al EximBank, facem următoarele
PRECIZĂRI-Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, nu l-a numit pe Gheorghe Dobre în Consiliul de Administraţie al EximBank. De altfel, Gheorghe Dobre nu este, în prezent, membru al acestui consiliu.Pentru corecta informare a publicului cu privire la activitatea MDRT, solicităm celor care au prezentat informaţiile eronate să le rectifice de urgenţă.
Precizari ref. brand turistic
În urma informaţiilor eronate apărute în presă, conform cărora cheltuielile aferente proiectului de realizare a brandului de turism al României nu se justifică în perioadă de criză economică, facem următoarele
PRECIZĂRI-Finanţarea proiectului de construire a brandului de turism al României nu se realizează de la bugetul de stat, ci din bani europeni, alocaţi României strict cu această destinaţie.În niciun caz atragerea acestor fonduri europene nu reprezintă o risipă. Ar fi fost vorba de risipă dacă ministerul ar fi dovedit dezinteres faţă de această sursă de finanţare extrabugetară, respectiv dacă ministerul nu ar fi accesat fondurile europene disponibile prin programul de creare a brandului naţional de turism.În plus, compania care realizează în prezent brandul de turism al României a fost selectată, pe baza preţului cel mai mic ofertat, în cadrul unei licitaţii internaţionale, la care s-au înscris 13 consorţii, dintre cele mai prestigioase din lume.De altfel, contrar celor afirmate în presă, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu a achiziţionat un simplu sondaj, ci un pachet integrat de servicii: stabilirea imaginii curente a României ca destinaţie turistică, pe baza unor cercetări calitative (91 de interviuri în profunzime şi 2 focus-grupuri, aplicate în România şi în cele opt pieţe-sursă primare) şi a unei cercetări cantitative (10.881 interviuri telefonice, aplicate în România şi în cele 8 pieţe primare); determinarea avantajelor competitive generale şi specifice unor produse turistice ale României comparativ cu alte destinaţii concurente; elaborarea strategiei de poziţionare a României ca destinaţie turistică pe piaţa internaţională; realizarea identităţii vizuale a brandului turistic (conceptul general şi elementele componente ale logo-ului); elaborarea strategiei brandului; elaborarea strategiei şi manualului de comunicare a brandului.
Precizari ministru Elena Udrea
În urma informaţiilor eronate publicate astăzi pe site-ul cotidianul.ro, vă transmitem următoarele precizări:
PRECIZĂRI-Site-ul cotidianul.ro a publicat astăzi informaţii mincinoase în articolul “Firmele miniştrilor au datorii la bugetul de stat”. Contrar afirmaţiilor din articol, societatea DALLI INTERNATIONAL CO. SRL, la care ministrul Elena Udrea este acţionar, nu are datorii la stat şi nici nu este în executare silită.De altfel, nici în luna februarie, când au apărut primele articole pe această temă, firma nu avea datorii la stat, situaţia reală fiind aceea că datele postate pe site-ul ANAF nu erau actualizate. Informaţia a fost infirmată, la acea dată, şi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care a precizat: “societatea nu mai figurează în prezent cu obligaţii bugetare restante şi, de asemenea, s-au efectuat demersurile legale pentru corectarea informaţiilor publicate pe site.” (comunicat ANAF din 15 februarie 2010).În aceste condiţii, afirmaţia autorului conform căreia “În mod „misterios”, firma Elenei Udrea şi a (…) au dispărut din lista ANAF” este total neîntemeiată, de vreme ce lucrurile au fost lămurite public încă din luna februarie şi fără echivoc.Având în vedere cele de mai sus, solicităm celor care au preluat informaţia eronată de pe cotidianul.ro să o rectifice de urgenţă, în conformitate cu cele prezentate.
Precizari MDRT privitoare la contractele de achizitii publice
În urma informaţiilor eronate şi afirmaţiilor mincinoase cu privire la achiziţiile derulate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, publicate marţi, 17 mai, de Jurnalul Naţional, vă transmitem alăturat poziţia MDRT cu privire la acest subiect:Informaţia publicată de Jurnalul Naţional conform căreia „o serie de contracte oferite de ministerul condus de Elena Udrea” ar fi disponibile pe site-ul licitatiapublica.ro este o minciună. MDRT a solicitat Jurnalului Naţional să ne transmită contractele invocate în articol, dacă le deţine, pentru a le înainta instituţiilor abilitate să cerceteze situaţia, întrucât nu poate fi vorba decât de falsuri. Majoritatea achiziţiilor la care se referă articolul sunt în derulare, ca urmare nu sunt încă finalizate prin semnarea unui contract.
În plus, precizăm că la MDRT contractele nu „se oferă”, aşa cum eronat se apreciază în articol, ci se atribuie prin procedurile de achiziţie publică prevăzute de legislaţia în vigoare, cum ar fi licitaţia publică, cererea de oferte etc.În ceea ce priveşte sumele vehiculate, precizăm că ele sunt valorile estimate ale respectivelor achiziţii, conform reglementărilor legale în vigoare, şi nu valori ale contractelor sau costuri, aşa cum eronat prezintă Jurnalul Naţional.Precizăm că Ministerul nu finanţează nici măcar parţial proiectul de promovare şi publicitate pentru judeţul Vâlcea, contrar afirmaţiilor false prezentate de Jurnalul Naţional fără un temei real şi fără o verificare prealabilă. Anunţul din SEAP invocat de autor specifică foarte clar că proiectul este finanţat astfel: „Bugetul propriu al Judeţului Vâlcea – 2%, Bugetul de stat – 13%, Finanţare nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala – 85%”.Referitor la comentariul cu privire la faptul că MDRT face achiziţii publice în perioada în care delegaţia FMI cerea reduceri drastice la buget, facem precizarea că, încă din luna martie ministrul Elena Udrea a anunţat prioritizarea programelor de investiţii şi renunţarea la cele care nu se pot finanţa în acest an, ca urmare a constrângerilor bugetare cauzate de criza economică.În plus, ministerul a anunţat deja cheltuielile ce pot fi diminuate astfel încât să nu afecteze programele prioritare ale instituţiei. În urmă cu trei săptămâni, ministrul Elena Udrea a făcut publice reducerile pe care le va opera instituţia, începând cu 1 iunie, astfel: cu 56% la consumul de carburanţi; cu 49% la cheltuielile cu piese de schimb; cu 55% cheltuielile cu telefoanele; cu 46% la cheltuielile pentru deplasări; cu 70% la cele pentru obiectele pentru inventar; cu 40% pentru chirii; cu 73% la cheltuielile pentru reparaţii curente; cu 57% alte cheltuieli pentru bunuri şi servicii. La toate acestea se adaugă reducerea cu 25% a cheltuielilor de salarizare.
Biroul de presă