Șavuot – Sărbătoarea Predării Torei.Cuvântul ”Șavuot” înseamnă ”săptămâni”, ceea ce reprezintă trecerea a șapte săptămâni numite ”Omer”, începând cu a doua zi a Paștelui.
Șavuot este sărbătoarea în care Dumnezeu a dăruit omenirii prin poporul evreu, Tora, Legea Divină, Decalogul.Șavuot – Rusaliile, este sărbătoarea dăruirii celor Zece Porunci lui Moise pe muntele Sinai și are loc la 49 de zile după Pesah. De Șavuot, sărbătoare a secerișului, a culegerii primelor fructe, se împodobesc sinagogile și casele cu flori și crengi înverzite. Deoarece Șavuot se sărbătorește după 50 de zile de la Pesah, creștinii îl numesc Pentecostul (Rusaliile).
Sărbătoarea Șavuot este legată de mai multe evenimente din viața evreilor, mai ales din timpul practicării agriculturii în Israelul antic și de aceea poartă în Biblie mai multe denumiri: Sărbătoarea săptămânilor (Hag Hașavuot) – deoarece ea vine după șapte săptămâni de la Pesah; Sărbătoarea trufandalelor (Hag Habikurim) – în amintirea faptului că, în Antichitate, evreii veneau la Templu să aducă primele trufandale; Sărbătoarea prelungirii (Ațeret) – deoarece această sărbătoare vine ca o prelungire a sărbătorii de Pesah, la încheierea ciclului de șapte săptămâni; Sărbătoarea primirii Torei pe Muntele Sinai (Hag Matan Tora).
Sărbătoarea de Șavuot păstrează numeroase obiceiuri tradiționale, ca:
1. Akdamut, lectura unui poem liturgic la rugăciunea de dimineață;
La sinagogă, înainte de a se deschide Sulul Torei se citește poemul ”Akdamot” – un poem de laudă către Divinitate – scris de Rabinul Meir ben Rabi Ițhac Neurai, un predicator și poet liturgic care a trăit în secolul 11.
Rabi Meir a scris poemul (90 de versuri) într-un acrostih în care fiecare vers se termină cu silaba ”ta”((תא, conținând ultima și prima literă a alfabetului ebraic și simbolizând astfel infinitatea Torei. Melodia acestui poem are un caracter de grandoare și triumf.
Din Tora se citesc Cele Zece Porunci.
2. Halav (lapte), consumarea laptelui și a produselor lactate. Această tradiție are câteva explicații, una fiind amintirea lui David depre Tora ca fiind ca ”lapte și miere sub limbă”, o altă explicație este aceea că înaintea dăruirii Torei, evreii nu cunoșteau legile dietetice de alimentație, astfel că au consumat o vreme numai lactate.
3. Rut, lectura cărții ”Rut” din Biblie la serviciul religios de dimineață.
Conform obiceiului, în aceste zile se citește Cartea lui Rut, scrisă de judecătorul Samuel. O carte despre binefacere, sacrificiu, dorință de a face parte din poporul evreu. Se povestește că tânăra Rut, fiică de rege, își părăsește țara, credința, poporul și bogăția, pentru a nu o lăsa singură pe soacra ei, văduvă. Sacrificiul ei semnifică pentru evrei un gest cu totul special.
4. Yerek, decorarea casei și a sinagogii cu fructe și legume;
5. Tora, studiul nocturn al Torei.
Sărbătoarea de Șavuot se desebește de celelalte deoarece nu are un set de porunci în Tora, altele decât abținerea de la muncă, serviciile de rugăciuni speciale și mâncărurile festive.
(Informații luate din Wikipedia)
Tuturor evreilor care citesc aici, le urez Hag Șavuot Sameah!
Lucreția Berzintu