Nu m-am gîndit, cînd am plecat la New York, la invitația ICRNY, că un colocviu consacrat aniversării unui
scriitor român poate aduna laolaltă un număr atît de mare de personalități care,
în pofida renumelui și a numărului operelor publicate de-a lungul timpului, nu vin acolo pentru a se pune în valoare, ci pentru a vorbi despre opera unui prozator care, întîmplător sau nu, le este și un mare prieten. Pentru că, dincolo de dimenisunea analitică a intervențiilor din cele două zile ale colocviului, dincolo de subtilitatea și densitatea observațiilor critice, întîlnirea de la New York – prefațată de o excursie de o zi în împărăția de la Bard College – a fost, în primul rînd, un elogiu adus prieteniei. Iar pentru mica delegație din România, evenimentul de la New York a constituit unul din acele rare prilejuri în care nu te simți jenat să spui că ești român.
Simpla enumerare a participanților, în ordine alfabetică, spune multe atît despre organizatori, cît și, mai ales, despre cel aniversat, Norman Manea, sărbătorit la cei 75 de ani împliniți pe 19 iulie, de Bard College și de ICRNY. Au fost acolo, așadar, invitați de Corina Șuteu și de Leon Botstein, președintele Colegiului Bard din 1975, Paul Bailey, scriitor, eseist și realizator de programe radio din Marea Britanie, Robert Boyers, editor al trimestrialului Salmagundi, director al The New York State Summer Writers Institute, autor a nouă cărți, colaborator la Harper’s și la The New Republic, Jonathan Brent, profesor la Bard College, director executiv la YIVO Institute for Jewish Research, cercetător și colaborator frecvent al unor publicații precum Chicago Tribune, New Republic,New York Times, American Scholar etc., Joseph Cuomo, director al Queens College Evening Readings, CUNY, Luca Formenton, președinte al editurii Il Saggiatore din Milano, profesor la Universitatea Sapienza din Roma, ReginaldGibbons, scriitor, traducător și editor, profesor la Northwestern University, Edward Hirsch, poet, prozator și editor, Edward Kanterian, lector în filosofie la Jesus College, Oxford, Silviu Lupescu, directorul Editurii Polirom, ValerieMiles, director editorial al Duomo Ediciones din Barcelona, co-director al ediției spaniole a revistei Granta, colaborator la La Vanguardia, The Paris Review, Granta, ABCD, Maria Nadotti, jurnalist, eseist, consultant editorial și traducător, autoare a mai multor cărți apărute în Italia și în Statele Unite, Francine Prose, prozatoare și eseistă, fostă președinte a PEN American Center și Bogdan-Alexandru Stănescu, critic literar și director editorial al editurii Polirom. În public, printre colegii de la Bard, universitari de la Columbia University, jurnaliști și cititori, s-au aflat romancierul Philip Roth și LeaWakeman, traducătoarea lui Norman Manea în limba chineză.
Publicăm în numărul nostru din această săptămînă doar cîteva dintre intervențiile din cadrul colocviului, alături de trei scurte dialoguri cu Philip Roth, Lea Wakeman și Luca Formenton.
Din păcate, nu pot fi reproduse nici atmosfera și nici dialogurile pline de o sclipitoare ironie și de spirit. Dar ceva din bucuria și firescul acelor zile sper că poate fi recuperat din lectura articolelor ce urmează.