O romanca, sefa a laboratorului de inteligenta artificiala de la MIT Romanca Daniela Rus a devenit directorul Laboratorului de Stiinta Informatica si Inteligenta Artificiala al renumitului Massachusetts Institute of Technology (MIT), fiind prima femeie care ocupa aceasta functie.Daniela Rus a devenit seful Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL ) dupa o experienta de noua ani in cadrul prestigiosului institut, fiind profesor in departamentul de inginerie electrica si stiinta informatica, informeaza MIT News.Romanca ii succede lui Anand Agarwal, care a fost numit recent presedinte al edX, o initiativa a MIT si a Universitatii Harvard, de invatamant online. Profesoara a fost director asociat al CSAIL in perioada 2008-2011, dar si co-director al Centrului de Robotica al CSAIL, incepand cu anul 2005. Totodata, ea este directorul Laboratorului de Distributie Robotica al CSAIL.Rus este descrisa despre un cercetator renumit in robotica, cunoscut pentru cercetarile in materie programabila si robotica distributiva. Cercetarile sale in robotica au dus la proiecte noi in securitate, transport, monitorizare si modelare a mediului, explorare subacvatica si agricultura.”Astept cu nerabdare sa lucrez cu Daniela, in aceasta functie. Este un profesor excelent, un lider excelent, cu o puternica viziune pentru viitorul CSAIL”, a declarat decanul MIT, Ian A. Waitz.Echipa Danielei Rus a construit roboti care pot ingriji o gradina, care pot gati, pot taia un tort, pot zbura in roiuri sau pot efectua operatiuni de supraveghere si chiar si sa danseze cu oamenii.CSAIL este cel mai mare laborator interdepartamental al MIT, cu 900 de membri si 50 de grupuri de cercetare.
SUA acuza Rusia ca ajuta la un potential razboi civil in Siria-16,18-Secretarul de stat american Hillary Clinton a avertizat, joi, Rusia, ca refuzul de a sprijini sanctiunile ONU impotriva Siriei ar putea duce la izbucnirea unui razboi civil. „Rusii imi spun ca nu vor razboi civil. Eu le spun ca politica lor va ajuta la izbucnirea unui razboi civil in Siria„, le-a spus Hillary Clinton studentilor danezi, cu ocazia unui discurs sustinut la o universitate din Copenhaga, relateaza RIA Novosti. Consiliul de Securitate al ONU incearca sa convinga Rusia si China sa nu mai uzeze de dreptul de veto atunci cand vine vorba de decizia privind inasprirea sanctiunilor impotriva Siriei.
Siria: SUA ar putea actiona fara acordul ONU
Serghei Lavrov, seful diplomatiei de la Moscova, a declarat, la inceputul acestei saptamani, ca „anumite state incearca sa foloseasca masacrul de saptamana trecuta din Houla drept pretext pentru operatiuni militare impotriva fortelui lui Bashar al Assad”. In plus, ministrul rus de Externe a acuzat opozitia siriana din strainatate ca incearca sa incite la razboi civil.
Siria: Trupele regimului Assad bombardeaza iar Houla-11,31-
Activistii sirieni au anuntat, joi, ca trupele guvernamentale bombardeaza din nou Houla, o zona unde peste 100 de persoane, printre care multi copii, au fost masacrate saptamana trecuta, declansand proteste internationale si un val de expulzari de ambasadori sirieni.Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului si Comitetele de Coordonare Locale au anuntat, joi, ca se trage cu mitraliere de mare calibru, scrie Hufington Post.Ambele grupuri de activisti sustin ca un tanar a fost ucis de un lunetist in Houla, o regiune in provincia Homs formata din mai multe sate sarace.Supravietuitorii masacrului de la Houla au dat vina pe fortele regimului presedintelui Bashar al-Assad pentru uciderea celor 108 persoane – in majoritate femei si copii.Guvernul sirian a negat implicarea trupelor sale si a dat vina pe „teroristi inarmati”, asa cum face de la inceputul revoltelor in tara, in martie anul trecut. Imediat dupa masacrul ce a socat o lume intreaga, SUA si tarile occidentale si arabe au expulzat ambasadorii sirieni, in semn de protest.Miercuri, observatorii ONU au anuntat descoperirea a 13 cadavre legate, cel mai probabil executate, in estul Siriei, in provincia Deir el-Zour. Oamenii aveau ochii acoperiti si prezentau impuscaturi la cap. O inregistrare video postata online de activisti ii infatiseaza pe cei 13 barbati intinsi cu fata in jos, cu balti de sange in jurul capului.Seful echipei de observatori ONU, generalul Robert Mood, s-a declarat „profund socat de acest act oribil si fara scuza”.Revolta impotriva lui Assad pare a se fi transformat in insurgenta armata, iar violentele au scapat de sub control. Activistii spun ca de la inceperea revoltelor au fost ucisi peste 13.000 de oameni
Somajul in randul tinerilor atinge un nivel record in intreaga lume -11,25-
Biroul International al Muncii (BIT), cu sediul la Geneva, trage semnalul de alarma: somajul tinerilor in intreaga lume atinge un record trist. Sunt 75 de milioane de tineri cu varsta intre 15 si 24 de ani, care nu au locuri de munca.Potrivit BIT, 12,7% dintre tineri sunt someri anul acesta, fata de 12,6% anul trecut. Sunt 75 de milioane de tineri cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani care isi cauta un loc de munca, mai mult cu patru milioane fata de 2007, anul in care a inceput criza economica, informeaza Le matin.Nu sunt semne ca rata somajului va scadea inainte de anul 2016. Dimpotriva, s-ar putea agrava, in momentul in care cei care isi prelungesc studiile ies pe piata fortei de munca si se confrunta cu lipsa de oportunitati, precizeaza BIT.
Tarile dezvoltate, cele mai afectate
Tarile dezvoltate sunt cele mai afectate de cresterea somajului in randul tinerilor. In martie, potrivit Eurostat, in 17 tari ale zonei euro, somajul la tineri a atins o medie de 22,1%. In Grecia este de 53% (mai mult de un tanar din doi), in Spania 48%, in Portugalia 36% si in Italia 35%. Si in Africa de Nord, somajul in randul tinerilor a crescut, ajungand la 27,9%.Sunt si zone in lume, unde se constata o usoara ameliorare a acestui fenomen. In tarile Europei centrale si de sud-est, somajul la tineri este de 17,6%, in America Latina a scazut la 14,3%, iar in Asia de sud-est este 13,5%.
Contracte de munca temporare pentru tineri
BIT releva ca, in ceea ce priveste tinerii, contractele de munca temporare practic s-au dublat dupa anul 2007. Mai mult de un tanar din trei, din tarile dezvoltate, afirma ca nu gaseste un loc de munca permanent. Datorita faptului ca tinerii nu sunt nici la scoala si nu au nici un loc de munca, risca marginalizarea sociala, iar accesul la piata fortei de munca devine si mai dificil.
BIT apeleaza la guverne pentru a ameliora situatia
Oficialii BIT au adresat un apel guvernelor pentru a considera o prioritate crearea de locuri de munca pentru tineri. In special in sectorul privat ar trebui luate masuri de relaxare a fiscalitatii, combinate cu alte actiuni stimulative, pentru ca intreprinderile sa angajeze persoane tinere. Este necesara si o ameliorare a protectiei sociale pentru tineri, precum si inmultirea programelor gratuite de calificare profesionala, pentru a reduce decalajele pe piata fortei de munca.
Franta: Salarii taiate cu sute de mii de euro pentru directorii marilor companii de stat-10,44-
Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, le-a transmis directorilor companiilor de stat un mesaj de natura sa-i nemultumeasca: asa-zisele „pisici grase” din sectorul public vor fi nevoite sa se multumeasca cu un salariu mult mai mic, „din solidaritate” cu angajatii platiti prost.Reducerile masive de salarii sunt necesare pentru a demonstra „solidaritate” si vor afecta contractele „in curs”, a anuntat prim-ministrul francez, potrivit France24.Miscarea este in perfect acord cu promisiunea electorala a presedintelui Francois Hollande, de a introduce o noua schema de salarizare in companiile din sectorul de stat, ce ar interzice directorilor sa castige peste o suma echivalenta cu de 20 de ori salariul celui mai slab platit angajat.Anultul facut de Ayrault inseamna ca directorii se vor trezi, anul acetsa, cu salarii mai mici cu cateva sute de mii de euro.”Eu cred in patriotismul conducatorilor de companii. Sunt sigur ca ei inteleg ca aceasta criza financiara inseamna ca elitele financiare si politice trebuie sa conduca prin exemplu”, a explicat Ayrault, intr-un interviu, amintind ca aceasta masura are aprobarea poporului francez, in urma prezidentialelor de la 6 mai.Premierul a subliniat ca intregul Cabinet si Francois Hollande au acceptat tarieri de salariu de 30%. Cel care va pierde cel mai mult in urma deciziei premierului este Henri Proglio, director executiv al gigantului energetic EDF (Electricite de France), care castiga in prezent 1,55 milioane de euro pe an, adica de 64 de ori cat cel mai prost platit angajat. Daca salariul sau va ajunge in jur de 496.000 de euro, Proglio va trebui, cel mai probabil, sa-si revizuiasca stilul de viata.Luc Oursel, directorul executiv al gigantului nuclear Areva, nu va fi nici el multumit de noul guvern socialist – de la un salariu anual de 679.000 de euro, va ajunge la 335.000 de euro. Jean-Paul Bailly, CEO La Poste, isi va lua adio de la 41% din salariul anual de 635.974 de euro.Sunt si directori care nu castiga atat de mult incat sa se incadreze in limita impusa de guvern, insa, in total, 36 de companii, total sau partial detinute de stat, vor trebui sa faca ajustari salariale in urmatoarele saptamani, dupa dezvaluirea metodologiei.Criticii sustin ca aceasta masura va face ca talentele manageriale sa plece in strainatate sau in sectorul privat. Analistii nu sunt insa de acord, cu toate ca definesc masura drept profund „populist”.
Condamnat la inchisoare pentru ca a scuipat pe un portret al lui Putin -10,08-
Un tanar de 20 de ani din Rusia a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru ca a scuipat pe un portret al presedintelui rus Vladimir Putin in timpul unui protest, a hotarat, joi, un tribunal din Moscova.Dmitri Karuiev a fost gasit vinovat de tulburarea linistii publice si lipsa de respect pentru societate. Incidentul s-a petrecut pe 6 mai, cu o zi inainte de investirea oficiala a lui Putin la Kremlin, relateaza agentia de presa Ria Novosti, citata de Swiss Info.Pe de alta parte, tanarul, membru al miscarii de opozitie Cealalta Rusie, sustine ca, de fapt, nu a scuipat pe un portret de-al lui Putin, ci ca a fost vorba despre un stranut.Avocatul sau a marturisit, insa, ca, intr-adevar, a scuipat pe un portret de-al lui Putin, dar ca asa a gasit de cuviinta sa se exprime liber in timpul unui protest care a avut loc la 650 de kilometri distanta de Moscova, in Ceboksari.Avocatii tanarului au facut apel.
Angajati ai postei din Rusia otraviti din cauza unui colet
Mai multi angajati ai postei din orasul siberian Tomsk au fost otraviti din cauza unui colet toxic. Acestia au raportat politiei ca respectivul pachet avea un miros foarte puternic, arata The Voice of Russia.Toti angajatii care au intrat in contact cu coletul au fost internati deoarece prezentau simptomele otravirii. Ei aveau dureri puternice de cap si greturi.Toata lumea a fost evacuata din cladire, iar continutul pachetului a fost trimis catre analize. Politia este pe urmele expeditorului.
Curtea de Conturi din Franta impune reducerea cheltuielilor bugetare
Cu ocazia schimbarii puterii in Franta, Curtea de Conturi a acestei tari a facut o analiza privind cheltuielile bugetare. Concluziile merita trecute in revista, fiind interesante nu numai pentru cazul Frantei.A rezultat ca guvenul anterior a actionat mai bine decat in anii trecuti, dar, pentru noul executiv se impun atat surse de noi venituri, cat si masuri suplimentare de protectie sociala. Este inevitabil ca cei avuti sa contribuie mai mult, noteaza Le Figaro.Curtea a retinut ca nivelul cheltuielilor situat cu 0,32% peste cel al anului anterior s-a situat sub rata inflatiei de 2,1%, ceea ce pune intr-o lumina buna exercitiul Guvernului Sarkosy.Aceasta lumina buna nu este insa suficienta. Curtea nu poate trece cu vederea faptul ca executivul a accepat prea usor unele cheltuieli, in cadrul niselor fiscale ascunse sau scapate de sub control, care au supt din bugetul anului 2011, circa 70 miliarde euro. Numai asa se explica de ce, in ciuda reducerii cheltuielilor de administratie si desfiintarii a 11.000 posturi bugetare, salariile per total au crescut in loc sa scada.In Raportul intocmit, Curtea intra in unele detalii, cum sunt orele suplimentare efectuate in sistemul de invatatmant, care au costat statul 1,3 miliarde euro.Alte detalii privesc cresterea spontana a unor cheltuieli pe plan social, fara a avea la baza reforme care sa explice necesitatea efectuarii lor.Concluziile Curtii sunt ca masurile de ordin general privind reducerea cheltuielilor au adesea un aspect formal. Pentru a reduce efectiv impovararea statului, este necesar sa se aplice „o strategie de reducere sau chiar de suprimare a acelor mecanisme ineficace care creaza cheltuieli”. Concret, sunt necesare decizii politice mai radicale care sa desfiinteze nisele producatoare de risipa, creand eventual surse pentru finantarea unor masuri de asigurari sociale.Facand o analiza, Curtea de Conturi franceza ia nota de faptul ca deficitul de 148,8 miliarde euro din 2010 a scazut la 90,7 miliarde in 2011, dar apreciaza ca, in ciuda acestui nivel aflat in scadere, deficitul ramane totusi de doua ori mai mare decat cel pe care si l-ar putea permite statul, pentru a stabiliza nivelul datoriilor.Raportul Curtii observa in final ca pasivul statului depaseste activul cu 835 miliarde euro. In termeni populari, acest joc arata ca, daca statul si-ar vinde toate bunurile de care dispune (patrimoniul imobiliar, participari la capital, etc, etc), tot i-ar mai lipsi 835 miliarde euro, ca sa-si plateasca datoriile.Un asemenea mod schematic, dar foarte sugestiv, de a prezenta starea financiara si economica a tarii este convingator pentru oricine. Chiar daca pare simplist, contine transparenta necesara pentru ca cel mai simplu dintre cititori sa-si poate face o imagine despre starea economica si financiara a tarii sale.
Top 10 cele mai fericite tari
Cei mai fericiti cetateni nu se regasesc in cele mai puternice economii ale lumii, releva un studiu un Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). In schimb, acestia traiesc in tari recunoscute pentru societatile avansate, respectarea drepturilor si egalitatea de sanse. Iata top 10 cele mai fericite tari din lume, potrivit OCDE:
10. Suedia: Punctaj satisfactie 7,3
Tara are o rata de angajare de 73%, in timp ce 79% dintre oameni raporteaza ca au o stare de sanatate buna. Speranta de viata se ridica la 81,5 ani, iar venitul de care dispun dupa plata tuturor facturilor este de 26.633 de dolari/an. In plus, doar 1,28 la suta din angajati muncesc peste 50 de ore/saptamana. De asemenea, Suedia are cel mai putin poluat aer dintre toate tarile OCDE.
9. Canada: Punctaj satisfactie 7,4
Pozitia buna este rezultatul unui sistem de sanatate foarte bine pus la punct, iar 88 la suta dintre canadieni se declara „sanatosi” sau „foarte sanatosi”. Speranta de viata este de 80,8 ani, iar venitul dupa efectuarea platilor se ridica la 27.138 de dolari. In plus, educatia ocupa un rol important, 88% avand diplome de liceu, pe locul 5 in OCDE. De asemenea, 72% din canadienii apti de munca au un job.
8. Australia: Punctaj satisfactie 7,4Spre deosebire de cetatenii celorlalte tari cu un punctaj al satisfactiei similar, australienii muncesc mai mult, 13,99% spunand ca lucreaza peste 50 de ore pe saptamana. Totusi, australienii se numara si printre cei mai sanatosi, cu o speranta de viata de 81,8 ani, in timp ce 85% spun ca sunt „sanatosi” sau „foarte sanatosi”.
7. Finlanda: Punctaj satisfactie 7,4
Potrivit datelor OCDE, finlandezii isi pretuiesc timpul liber. In medie, dedica 14,9 ore pe zi pentru timpul liber. In schimb, doar 68% spun ca sunt „sanatosi” si tot 68% au un loc de munca.
6. Israel: Punctaj satisfactie 7,4
Tara are o rata de obezitate de numai 13,8 la suta la adulti, spre deosebire de americani, cu o rata de 33,8%. Israelienii au o speranta de viata de 81,7 ani. In ciuda constantelor probleme de securitate, rata de omucideri se incadreaza in media OCDE, de 2,1 crime la 100.000 de locuitori.
5. Austria: Punctaj satisfactie 7,5
Austriecii au cu 5.000 de dolari mai multi bani „de buzunar” decat media statelor OCDE, totalul ridicandu-se la 27.541 de dolari. Acest lucru s-ar putea datora si faptului ca multi (9,02%) lucreaza peste 50 ore/saptamana.
4. Elvetia: Punctaj satisfactie 7,5
Are a doua cea mai ridicata speranta de viata, de 82,6 ani, are cea mai mare rata de persoane angajate, de 79%. De asemenea, elvetienii dispun de asigurari foarte bune, precum si de acces sporit la computere si Internet.
3. Olanda: Punctaj satisfactie 7,5
Olandezii nu se omoara cu munca, iar asta le prieste: doar 0,68% lucreaza peste 50 de ore pe saptamana. Speranta lor de viata este de 80,8 ani, iar 77% spun ca sunt „sanatosi” sau „foarte sanatosi”.
2. Norvegia: Punctaj satisfactie 7,6
Siguranta financiara a norvegienilor este una din cele mai bune, cu 30.465 de dolari pe an disponibili dupa plata facturilor. De asemenea, Norvegia are unul din cele mai bune sistem de sanatate, fiecare persoana avand alocati 5.003 dolari/an in acest scop. In acelasi timp, tara reuseste sa mentinta un surplus bugetar de 162,5% din PIB si un rating maxim AAA din partea Standard & Poor’s.
1. Danemarca: Punctaj satisfactie 7,8
Cetatenii danezi sunt cei mai fericiti din cei din statele dezvoltate. La prima privire, nu ar avea motive, nefiind lideri pe nici unul din criteriile mentionate pana acum. Cu toate acestea, nu doar OCDE, ci si alte organizatii mentioneaza frecvent Danemarca drept una din cele mai fericite tari, datorita unui somaj scazut si al orelor reduse de munca, in comparatie cu alte state.
Grecia, atacata dur: Niste copii care plang, pentru a primi mai multe bomboane
Ministrul de Finante al Bulgariei, Simeon Djankov, a criticat dur politica economica a vecinilor greci, pe care i-a comparat cu niste „copii care plang, pentru a primi mai multe bomboane”.Economistul bulgar a declarat, pentru publicatia austriaca „DiePresse”, ca grecii s-au culcat pe-o ureche si se bazeaza doar pe eforturile celor de la Bruxelles, noteaza BTV News.”Se merge pe principiul ca ‘daca strigam tare, ne vor da mai mult’. E nevoie de reforme. Noi, Bulgaria, ca si tarile din Europa Centrala si de Est, ne-am invatat sa ne bazam pe fortele proprii. Bulgaria chiar a aratat acest lucru”, a spus ministrul bulgar in interviul mentionat.”E ciudat cum Grecia este membra a spatiului Schengen, iar Bulgaria nu se poate alatura acestei zone. Noi suntem gata sa indeplinim toate criteriile, si suntem pregatiti pentru intrarea in zona euro„, a incheiat Djankov.
Roman rapit in Japonia?
Un grup format din rudele japonezilor rapiti de Coreea de Nord a cerut ajutorul Uniunii Europene pentru a sprijini salvarea acestora. Secretarul general al grupului, Teruaki Masumoto, sustine ca una dintre victime ar putea fi din Romania.„Este necesar sprijinul din partea tarilor europene pentru a salva persoanele rapite”, a declarat Teruaki Masumoto, in cadrul unei audieri in fata subcomisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European, relateaza Daily Yomiuri Online.Masumoto, in varsta de 56 de ani, a subliniat ca una dintre victimele rapirii ar putea fi din Romania, care este stat membru UE.Printre participantii la audiere s-a aflat si Robert King, trimisul special al Statelor Unite in Coreea de Nord pentru drepturile omului.
Guvernatorul Bancii Spaniei demisioneaza
Guvernatorul Bancii Spaniei, Miguel Angel Fernandez Ordonez, demisioneaza, lasandu-i inlocuitorului sau sarcina de a convinge investitorii ca bancile spaniole nu au nevoie de o salvare internationala. Acesta isi va da demisia pe data de 10 iunie, in loc de 12 iulie cand ii expira mandatul, arata San Francisco Chronicle.
Premierul Spaniei: Riscam sa intram in incapacitate de plata
Ordonez s-a intalnit si cu premierul Mariano Rajoy pentru a-l informa in legatura cu intentia sa de a demisiona.”A fost o campanie impotriva prestigiului Bancii Spaniei”, a spus el.Guvernatorul a fost tinta unor critici dure inca de pe data de 9 mai, dupa nationalizarea grupului Bankia.Miguel Angel Fernandez Ordonez ocupa functia de guvernator din 2006, cand a fost numit de Guvernul anterior.
Timosenko, citata ca martor intr-un proces de crima
Iulia Timosenko, fostul premier ucrainean, aflata in inchisoare, a fost citata ca martor in procesul privind moartea deputatului Evgheni Shcherban, impuscat pe aeroportul Donetk, in 1996. Procurorii sustin ca Timosekno si fostul sau aliat politic, Pavlo Lazarenko, au fost implicati in asasinat, relateaza France24. Lazarenko este incarcerat in SUA, dupa ce a fost condamnat pentru coruptie.”Avem probe care confirma implicarea directa a Iuliei Timosenko in uciderea lui Evgheni Shcherban”, potrivit unei surse din cadrul Parchetului, citata de publicatia ucraineana Kommersant.”Nu o putem acuza pe Timosenko intrucat este bolnava. Dupa ce se va vindeca o vom pune sub acuzare. Estimam ca aceasta se va intampla la sfarsitul lui iunie sau iulie”, precizeaza aceeasi sursa.
SUA neaga zvonurile ca doreste extradarea lui Julian Assange
Ambasadorul SUA in Australia, Jeffrey Bleich, a respins, joi, acuzatiile potrivit carora, tara sa ar dori extradarea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks.Jeffrey Bleich a precizat ca nu exista niciun plan pentru a solicita extradarea lui Assange, arata The Express Tribune.
Julian Assange poate fi extradat in Suedia
„Nu este ceva de care sa le pese Statelor Unite ale Americii. Nu este interesant”, a spus ambasadorul.Ministrul de externe al Australiei, Bob Carr, a tinut sa precizeze ca Julian Assange are parte de sprijinul consulatului australian.
Alerta in Suedia: Se asteapta atentate cibernetice, dupa decizia in cazul Assange
„El are parte de sprijinul total al consulatului, asa cum se intampla in cazul oricarui australian aflat intr-un proces in alta tara”, a spus ministrul. Curtea Suprema a Marii Britanii a decis, miercuri, ca fondatorul Wikileaks poate fi extradat in Suedia, dupa ce cinci dintre cei sapte magistrati au votat in favoarea acestui lucru.
Brazilia s-a distrat cu SUA
Brazilia a facut spectacol in amicalul jucat joi dimineata cu Statele Unite ale Americii, pe care l-a castigat cu 4-1.Cu Neymar printre titulari, nationala carioca n-a avut probleme in fata selectionatei pregatite de neamtul Jurgen Klinsmann.De altfel, starul lui Santos a fost cel care a dechisc scorul in minutul 12 dintr-un penalti dictat de arbitru la un hent in careu.Brazilienii au continuat sa joace spectaculos si si-au dublat avantajul pe tabela de marcaj in minutul 26, cand Thiago Silva a reluat cu capul in plasa portii lui Howard un corner executat de Neymar.La pauza s-a intrat insa cu scorul de 1-2, pentru ca in ultimul minut al primei reprize Gomez a punctat din apropiere.A fost insa un simplu foc de paie din partea americanilor. In mitanul secund, acelasi Neymar a pasat decisiv pentru Marcelo, iar acesta a dus scorul la 1-3.Ultima reusita a meciului i-a apartinut lui Pato, in minutul 87, dupa o pasa primita de la Marcelo.SUA: Howard – Bocanegra, Onyewu, Johnson (Castillo ’80), Cherundolo (Parkhurst ’72) – Jones (Beckerman ’80), Bradley, Edu (Boyd ’72), Torres (Dempsey ’56) – Donovan, Gomez.
Antrenor: Jurgen Klinsmann.BRAZILIA: Rafael – Danilo, Juan, Silva, Marcelo (A.Sandro ’90) – C.Sandro, Oscar (Giuliano ’89), Romulo – Neymar (Lucas ’84), Damiao (Pato ’65), Hulk (Casemiro ’82).
Antrenor: Mano Menezes.
Putin se intalneste cu Merkel si Hollande
Vladimir Putin isi incepe, joi, prima vizita in strainatate de la investirea sa in functia de presedinte al Rusiei, care a avut loc in data de 7 mai.Putin va vizita Belarusul, Germania si Franta. Presedintele rus ajunge, joi, la Minsk, ca sa se intalneasca cu omologul sau Alexander Lukasenko, relateaza agentia de presa Ria Novosti, citata de The Voice of Russia.Putin si Lukasenko vor discuta despre problemele intampinate de Rusia si Belarus privind cooperarea bilaterala economica.Vineri, Vladimir Putin va vizita Berlinul si Parisul. Inainte sa se intalneasca cu noul presedinte al Frantei, Francois Hollande, Putin va purta discutii cu cancelarul german Angela Merkel.
Besiktas Istanbul, exclusa din Europa
Echipa turca Besiktas Istanbul a fost exclusa pentru un an din toate competitiile europene, dupa ce conducatorii clubului au incercat sa induca in eroare UEFA in ceea ce priveste rezultatele financiare.Fosta echipa a lui Mircea Lucescu a facut obiectul unei anchete UEFA in urma cu aproape o luna, dar a scapat cu o amenda in valoare de 500.000 de euro.Inspectorii UEFA s-au razgandit insa si au facut apel la decizia Comisiei de Disciplina, obtinand o excludere din toate competitiile organizate de forul european pentru sezonul 2012/2013.Besiktas Istanbul s-a clasat pe locul patru in campionatul Turciei la finalul play-off-ului si ar fi trebuit sa evolueze in Europa League.C.F.
Ahmadinejad: Imbogatirea uraniului nu este un pas spre bomba atomica
Imbogatirea uraniului la nivelul de 20 la suta este un drept al Iranului si nu reprezinta „un pas spre o bomba atomica”, a declarat presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, intr-un interviu acordat televiziunii France 24.„Imbogatirea la nivelul de 20 la suta este un drept in conformitate cu normele internationale. S-au spus minciuni la adresa programului nostru nuclear. Imbogatirea uraniului la un nivel de 20 la suta nu reprezinta un pas spre bomba atomica”, a declarat Ahmadinejad, in interviul preluat de AFP. Ahmadinejad a afirmat ca marile puteri si Agentia Internationala pentru Energie Atomica ar fi trebuit „sa furnizeze Iranului uraniu imbogatit la nivelul de 20 la suta, insa acestea nu au facut-o”, pentru a asigura combustibilul necesar alimentarii reactorului nuclear de la Teheran. Liderul iranian a precizat ca marile puteri „trebuie sa ofere ceva in schimb” daca vor ca Iranul sa nu mai beneficieze complet de drepturile sale.In cadrul negocierilor de la Bagdad, Statele Unite, Rusia, Franta, China, Marea Britanie si Germania, tari membre permanente ale Consiliului de Securitate, au cerut Iranului sa suspende imbogatirea uraniului la 20%, insa regimul de la Teheran a refuzat. Negocierile intre Grupul 5+1 si Iran vor continua pe 18 si 19 iunie, la Moscova.
Teroare in Seattle: Sase oameni impuscati, atacatorul s-a sinucis
Un barbat a impuscat miercuri cinci oameni aflati intr-o cafenea de langa Universitatea Washington, Seattle. Dupa ce a fost incoltit de politie, atacatorul si-a tras un glont in cap.Atacatorul a mai impuscat si o femeie aflata in parcarea din centrul orasului, dupa ce a fugit din cafenea. In urma impuscaturilor, sase oameni au murit, inclusiv criminalul, iar o alta victima se afla in stare critica la spital. Printre cei ucisi in cafenea se afla si doi membri ai unei trupe de folk, care tocmai participase la un festival de muzica din Seattle. Politia a sosit in scurt timp la locul macelului, inchizand scolile si localurile din preajma. S-a declansat o ampla operatiune de cautare, pe baza unor imagini surprinse de camerele de luat vederi din local. Dupa cateva ore, oamenii legii au fost alertati ca o femeie a fost impuscata intr-o parcare aflata la cativa kilometri distanta, dupa ce i-a fost furata masina. Ucigasul a fost reperat apoi de catre un politist aflat in afara serviciului.”Ofiterii si echipele speciale de interventie s-au apropiat de suspect, insa acesta i-a observat. S-a asezat in genunchi in mijlocul strazii, si-a pus arma la tampla si a tras”, a povestit seful politiei dn Seattle.Potrivit politistilor, citati de Seattle Times, ucigasul este un barbat de 40 de ani din Seattle, pe nume Ian Lee Stawicki. Fratele sau a declarat jurnalistilor ca nu se mira de faptele criminalului. „Am fi putut sa prevedem ce urmeaza. Nimic nu se intampla bun cand ai atata furie in tine”, a spus Andrew Stawicki. De asemenea, tatal atacatorului a dezvaluit ca acesta era un client obisnuit al cafenelei in care a deschis focul si ca, in ultima vreme, era „suparat”.
Irlanda decide din nou in UE: Vot pe Tratatul fiscal
Irlandezii voteaza, joi, intr-un referendum asupra adoptarii Tratatului fiscal, scrutin important pentru viitorul Uniunii Europene, mai ales ca acest stat a mai respins alte propuneri de tratate comunitare.Primul ministru Enda Kenny i-a avertizat pe concetatenii sai ca o eventuala respingere a acestui tratat ar putea duce la o crestere a costurilor imprumuturilor tarii, dar si ca nu ar avea acces la fondurile de Salvare din Mecanismul European de Stabilitate, informeaza EU Observer.Spre deosebire de alte voturi de respingere a tratatelor, acesta nu mai e decisiv, intrucat e nevoie de respingerea sa de 12 din cele 17 tari ale zonei euro, insa poate da un semnal important in Europa, mai ales ca Franta a anuntat ca ar vrea schimbari in structura acestui act.In schimb, opozitia fata de Tratatul fiscal, condusa de liderul Sin Feinn, Gerry Adams, le cere oamenilor sa nu se lase speriati de aceste amenintari, precizand ca Irlanda nu e in pericol sa ramana fara finantare, putand recurge la FMI.Sondajele arata insa ca irlandezii sunt inclinati sa aprobe Tratatul fiscal, 53% aratandu-se in favoarea acestuia, cu doar 47% de acord. Tratatul fiscal aduce o serie de restrictii bugetare, care sa duca la o politica economica sanatoasa ce ar evita aparitia unei noi crize a datoriilor. Printre prevederi se gaseste limitarea datoriei statelor la 60% din PIB si a deficitulu bugetar la maxim 3%.
Siria: SUA ar putea actiona fara acordul ONU
In cazul in care Consiliul de Securitate ONU nu ia masuri rapid in ceea ce priveste Siria si incetarea represiunii din ultimele 14 luni, statele membre ar putea sa ia in considerare o posibila actiune ocolind ONU, a semnalat, miercuri, trimisul american la ONU.Ambasadorul american, Susan Rice, a precizat ca sunt trei feluri in care se poate sfarsi conflictul din Siria, scrie Reuters.Prima modalitate este ca guvernul presedintelui Bashar-al Assad sa decida sa se conformeze obligatiilor acceptate in cadrul planului de pace al lui Kofi Annan. Ar inceta atacurile impotriva oraselor siriene, ar retrage artileria grea din localitati, trupele s-ar intoarce la baraci si ar incepe discutii cu opozitia pe marginea unei „tranzitii politice”.A doua optiune ar fi ca ONU, prin Consiliul de Securitate, sa preseze Damascul sa se conformeze planului Annan.Niciunul din aceste doua scenarii nu pare insa a avea sanse de realizare, intrucat Damascul nu pare interesat sa-si respecte angajamentele si Rusia s-a pronuntat clar: orice actiune in Consiliul de Securitate in sensul sporirii presiunii pe guvernul Assad, prin sanctiuni, este exclusa.”In absenta acestor doua scenarii, ramane o singura alternativa, si acesta este intr-adevar cel mai rau caz”, a spus Rice, adaugand ca, din pacate, aceasta varianta este si „cea mai probabila”.Aceasta varianta este ca „violentele cresc, conflictul se raspandeste si se intensifica”. „Implica tarile din regiune, ia forme secrete, si avem o criza majora nu numai in Siria ci in intreaga regiune”. In acest caz, a continuat Rice, planul de pace Annan este morti, iar violentele din Siria devin „un conflict prin inlocuitor, cu arme intrand in tara din toate partile”.”Si membrii acestui consiliu si membrii comunitatii internationale raman cu optiunea de a se gandi daca sunt pregatiti sa faca actiuni in afara planului Annan si in afara autoritatii acestui consiliu”, a spus reprezentantul SUA, fara a specifica la cel fel de actiuni se gandeste.SUA au mai condus actiuni militare care nu au fost autorizate de Consiliul de Securitate ONU – in Kosovo si Irak. Deocamdata, SUA si aliatii sai occidentali au respins posibilitatea interventiei militare si au spus ca nu vor inarma rebelii.
Mario Draghi: Organizarea zonei euro nu este sustenabila
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat ca liderii zonei euro trebuie sa decida cum vor sa arate uniunea monetara in viitor, deoarece organizarea din prezent „nu este sustenabila”. Draghi a adaugat ca BCE nu poate „umple golul” lasat de guverne in cresterea economica au reformele structurale, relateaza BBC News. „Poate BCE sa umple golul lipsei de actiune din partea guvernelor in domeniul cresterii fiscale? Raspunsul este nu. Poate BCE sa umple golul lipsei de actiune din partea guvernelor pe probleme structurale. Raspunsul este tot nu”, a subliniat Mario Draghi. „Urmatorul pas este sa clarificam viziunea pe mai multi ani de acum inainte. Cu cat facem acest lucru mai repede, cu atat mai bine”, a precizat presedintele BCE. La randul sau, Olli Rehn, comisarul european pe probleme economice, a declarat ca este nevoie de mai multa austeritate, pentru a se evita destramarea zonei euro. El a adus vorba si de emiterea de eurobonduri comune. „Avem nevoie de o adevarata cultura a stabilitatii si o capacitate comuna mult mai buna de a stapani riscul de contagiune”, a explicat Rehn. „Trebuie sa facem acest lucru, cel putin pentru a evita dezintegrarea zonei euro si pentru a transforma euro intr-un succes”, a conchis comisarul european.
Nebunie inainte de EURO 2012: In ce hal arata un stadion ce va gazdui patru meciuri -14,45-
EURO 2012 ca incepe peste 8 zile, insa organizatorii turneului final par total nepregatiti.Cotidianul Marca publica joi o fotografie ingrijoratoare a stadionului din din Gdansk (Polonia), unde pe 10 iunie va avea loc meciul dintre Spania si Italia.Stadionul din Gdansk a costat 200 de milioane de euro, insa infrastructura din jurul stadionului e la pamant.Exista un singur drum de acces spre stadion, iar lucrarile la celelalte parca stagneaza, desi EURO 2012 bate la usa.Stadionul din Gdansk, cu o capacitate de 43.600 de locuri, va gazdui 3 meciuri din Grupa C si un sfert de finala.EURO 2012 va incepe pe 8 iunie si se va incheia pe 1 iulie.I.G.
Comisia Europeana confrunta Germania: Vrem recapitalizarea directa a bancilor
Comisia Europeana a infruntat Germania pe solutiile pentru criza financiara si a cerut ajutor direct pentru bancile cu probleme din zona euro, precum si emiterea de obligatiuni comune. Institutia a fost de acord cu Spania, care a cerut sa se efectueze injectii de capital in banci din Mecanismul European de Stabilitate, in locul oferirii de imprumuturi guvernelor, care, la randul lor, sa efectueze injectiile de capital, relateaza Bloomberg. „Flexibilitatea si viteza de reactie sunt esentiale”, a declarat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene. Insa tari precum Germania, Finlanda si Olanda se opun folosirii mecanismului de salvare in acest mod, mai ales ca aceste tari sunt principalii contributori la fond. Astfel, Germania ramane pe pozitii. Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, a declarat ca pozitia tarii pe tema recapitalizarii directe a bancilor este „bine cunoscuta”. CE a cerut, pe langa recapitalizarea directa, si infiintarea unui program european de asigurare a depozitelor. De asemenea, oficialii institutiei au declarat ca vor face propuneri concrete cu privire la emiterea de eurobonduri comune. In prezent, planurile UE prevad ajutarea bancilor prin imprumutarea guvernelor, ceea ce inseamna ca acele guverne trebuie sa returneze banii, la un moment dat. Acest lucru duce la cresterea costurilor de imprumuturi din pietele financiare ale guvernelor. Insa, daca s-ar efectua recapitalizari directe, legatura dintre banci si guverne s-ar rupe, iar acestea din urma nu ar mai acumula datorii suverane.
Dolarul, o moneda mai sigura ca euro. Cum va evolua cursul valutar
Dolarul devine din nou valuta vedeta pentru romani. Aprecierea din ultima perioada a monedei americane, pe fondul dificultatilor financiare din Europa, determina tot mai multi investitori sa renunte la euro si sa parieze pe dolar. Au si motive, de vreme ce analistii financiari estimeaza un curs de 3,91 lei/dolari, la finalul lui 2012.Moneda europeana a atins miercuri cel mai mic nivel din ultimii doi ani in raport cu dolarul american, la 1,2433 dolari. In acelasi timp, leul a atins un nou minim istoric in fata dolarului. Moneda americana a crescut si joi. Aprecierea dolarului din ultima perioada este pusa pe seama ingrijorarii investitorilor in privinta Greciei, amenintata cu iesirea din zona euro, dar si pe seama Spaniei, care miercuri a atins un nivel record al obligatiunilor.Nivelul pe care il poate atinge dolarul este influentat de situatia Greciei, a declarat pentru Business24 analistul economic Dragos Cabat, managing partner al companiei Financial View.Citeste mai multe despre Dolarul, o moneda mai sigura ca euro. Cum va evolua cursul valutar pe Business24.
Ungaria vrea sa obtina de la FMI un acord de 15 miliarde de euro -18,05-
Seful delegatiei Ungariei la Fondul Monetar International (FMI), Mihaly Varga, a declarat, joi, ca Guvernul de la Budapesta este extrem de aproape de incheierea unei intelegeri cu institutia creditoare.„Important nu este sa ajungem la un acord, ci sa ajungem la unul avantajos”, a spus Mihaly Varga, intr-un interviu acordat postului public de radio MR1, adaugand ca negocierile ar putea demara la vara, dar nu poate da o data precisa.Potrivit portfolio.hu, el a spus ca ideea emisa de analistii maghiari, conform careia acordul va fi pe o perioada de 2-3 ani si in valoare de 15 miliarde de euro, „nu este departe de asteptarile Guvernului”.El a tinut sa sublinieze ca Executivul nu a adoptat inca o pozitie oficiala cu privire la amploarea si la durata acordului cu FMI, pentru ca negocierile nu au inceput inca.Insa premierul Viktor Orban a subliniat ca Ungaria poate sa-si plateasca datoriile si fara ajutorul FMI, insistand ca recenta decizie a Comisiei Europene de a ridica suspendarea fondurilor europene pentru aceasta tara reprezinta un succes imens.Guvernatorul Bancii centrale a de la Budapesta (NBH), Andras Simor, a spus ca lipsa unui acord pentru o linie de credit de la FMI ar putea costa Ungaria 75-100 miliarde de forinti in fiecare trimestru.