Dan Nica: La Posta Romana s-a furat mult si sistematic Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat joi ca amenda primita de Posta Romana, de la Consiliul Concurentei, a fost reesalonata, astfel incat institutia sa evite falimentul, acuzand insa ca „s-a furat si mult, si sistematic”.„Amenda data de Consiliul Concurentei, de 100 de milioane de lei, a fost reesalonata, ca sa se evite intrarea in faliment a Postei Romane, in 13 iulie”, a afirmat Nica.Acesta a condamnat faptul ca „foarte multi directori s-au complacut in aceasta situatie”, precizand ca au fost desfiintate toate cele opt directiile regionale si toate cele sase serviciile de sector din Bucuresti, care erau inutile. Totodata, a mentionat ca s-au dat afara peste jumatate dintre directorii Postei Romane.
Cat s-a furat la Posta Romana
Ministrul Comunicatiilor a acuzat ca, in cadrul Postei Romane, „s-a furat si mult, si sistematic”, completand ca institutia „se va indrepta civil impotriva celor care au adus prejudicii”.Nica a dat mai multe exemple, printre care o suma de sase milioane de euro, platita pentru un soft care nu era necesar, existand deja un astfel de soft, „care avea un defect – era gratuit”, potrivit lui Nica.In plus, ministrul Comunicatiilor a mai dat exemplul unei sume de cinci milioane de euro catre „o firma care n-a prestat nicio activitate si care nu are decat un singur salariat in ultimii ani si a fost adusa o paguba care trebuie achitata de Posta Romana”.
Dan Nica – protejatul Robertei Anastase
Dan Nica a mai spus ca fostul director al Postei Romane Daniel Neagoe a atribuit contracte de 90 milioane euro, fara licitatie, unei firme de constructii avand sediul in apartamentul mamei acestuia.”Directorul Neagoe a dat aproximativ 90 milioane euro pentru servicii unei firme care are sediul in locuinta mamei lui”, a explicat ministrul, referindu-se la firma Mefisto Com din Breaza. Totodata, Nica l-a numit pe Daniel Neagoe „protejatul Robertei Anastase” si l-a rugat sa vina cu explicatii legate de situatia „dezastruoasa” in care se afla compania.”Il invitam pe fostul director general domnul Daniel Neagoe, protejatul doamnei Roberta Anastase, sa ne spuna cum a reusit sa faca atat de putine lucruri in doi ani de zile. Cum a reusit sa contribuie in doar doi ani la falimentarea unei institutii care exista in Romania de peste 150 in Romania?Il invitam pe domnul Boc si pe ministrii pe care dansul i-a numit sa ne lamureasca cum au putut sa bage in groapa cel mai mare angajator din Romania, o institutie de mare interes pentru tara noastra? Cum au aprobat bugetele de venituri si cheltuieli vazand furturile care erau perfect vizibile in cifrele contabile?”, a afirmat ministrul Comunicatiilor.
Cati oameni pleaca de la Posta Romana
In jur de 770 de angajati ai Postei Romane au fost concediati, iar notificarile au fost transmise joi dimineata, a anuntat Dan Nica. Acesta a sublinita ca aceia care au vechime mai mica de cinci ani nu vor primi salarii compensatorii.Dintre cei 772 de oameni care au fost dati afara, 290 aveau functii de conducere, in timp ce 482 erau alte tipuri de personal.”Aseara (miercuri seara – n. red.) au fost semnate ordinele privind disponibilizarile, iar in cursul zilei de astazi (joi – n. red.) au fost primite. Au fost dati afara directori care au avut salarii generoase, dar care nu si-au facut treaba”, a declarat Nica.
Guvernul reesaloneaza datoriile Postei si aproba o conducta spre R. Moldova
Guvernul a stabilit, miercuri, o reesalonare a datoriei Postei Romane. „Aceasta companie este in continuare pe lista monitorizata de FMI. Avem toate aprobarile necesare pentru a ne pune in practica planul”, a declarat prim-ministrul Victor Ponta.
Nica: 300 de angajati „cu mapa” si salarii foarte mari sa plece din Posta Romana
Dan Nica, fost ministru al Comunicatiilor in Guvernul Nastase, in perioada 2000-2004, a fost audiat, marti, ca martor in dosarul Posta Romana.
Dan Nica, audiat ca martor in dosarul Posta Romana
La audierile de marti, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Dan Nica a declarat ca a semnat titluri de proprietate pentru Romtelecom, Posta Romana si Radiocomunicatii, pentru a le creste valoarea in cazul privatizarii.Ministrul Comunicatiilor este cercetat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru abuz in serviciu, alaturi de Varujan Vosganian, intr-un dosar disjuns din cazul Posta, in care au fost deja trimisi in judecata Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy.
Ministerul Sanatatii incepe controale in spitalele din Romania -12,58-
Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a anuntat, joi, ca a aprobat inceperea mai multor controale in mai multe spitale din toata tara.„Am solicitat de la toate directiile de sanatate publica sa ne dea situatia spitalelor”, a declarat Vasile Cepoi.
Ministrul Sanatatii face grup de lucru pentru a modifica taxa clawback
Numarul total al unitatilor sanitare care vor fi controlate de catre reprezentanti ai Ministerului Sanatatii este de 52, a adaugat Cepoi.Controalele vizeaza aprovizionarea cu medicamente. Totodata, vor fi verificate si cheltuielile spitalelor.
Top 10 cele mai mari companii din Romania: Petrom, lider
OMV Petrom este cea mai mare companie din Romania, avand afaceri de aproape 4 miliarde de euro in 2011, potrivit Topului celor mai mari companii. Pe locul al doilea se afla Automobile Dacia, care a obtinut o cifra de afaceri de 3,9 miliarde de euro, anul trecut. Companiile prezente in top 10 au avut un rulaj de peste 19 miliarde de euro, reprezentand 14 procente din produsul intern brut al Romaniei, potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar. De altfel, afacerile multinationalelor prezente in top au avut o crestere de 20 la suta, in 2011, in ciuda crizei. Nici o companie detinuta de un antreprenor roman nu s-a situat in top 10. Pe pozitia a treia se afla Rompetrol Rafinarie, cu afaceri de 2,4 miliarde de euro, urmata de Rompetrol Downstream, cu 2 miliarde de euro, si Nokia, aflata pentru ultima data in acest clasament, cu afaceri de 1,6 miliarde de euro. Pe urmatoarele locuri se afla British American Tabacco (1,5 miliarde de euro), Petrotel – Lukoil (1,4 miliarde de euro), Kaufland si Lukoil Romania (1,3 miliarde de euro fiecare) si Carrefour (1,1 miliarde de euro).
Ministrul Muncii vrea sa mareasca pensiile din 2013-8,29-
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, miercuri seara, ca din 2013 spera sa poata mari pensiile. Mai exact, sa poata aplica Legea Pensiilor, adica indexarea acestora cu rata inflatiei.„Legat de Legea pensiilor, este dorinta mea si a lui Ponta sa putem aplica legea incepand de la anul. Dar avem de construit un buget, trebuie sa vedem in ce conditii se termina anul acesta. Conjunctura din Romania nu este cea mai nefavorabila. Speram sa inregistram o crestere economica si sa avem o cheltuire a banului public suficienta pentru a ne incadra in parametrii pe care i-am negociat”, a spus Mariana Campeanu la Romania TV.
Ponta nu poate promite nimic legat de indexarea pensiilor, fara acordul FMI si CE
Aceasta a discutat si despre taxa de solidaritate aplicata bugetarilor cu venituri mari. Campeanu considera ca totul a fost gandit in asa fel incat sa se echilibreze decalajul foarte mare dintre salarii.”Taxa reprezinta o ‘componenta de solidaritate’ pe care dorim s-o introducem in sistemul de salarizare, pentru a echilibra decalajele foarte mari dintre salariul cel mai mic si cel mai mare. Legea salarizarii unice a fost facuta cu acest scop, pentru a crea un raport de 1:15 intre cel mai mic si cel mai mare salariu. Desi Guvernul Boc si-a asumat raspunderea de doua ori, iata ca ea nu se aplica”, a adaugat ministrul.
Ontanu a pus panouri solare pe terasa Primariei sectorului 2
Primaria Sectorului 2 a instalat panouri solare pe terasa sediului sau administrativ pentru a completa resursele energetice pe care le utilizeaza. De asemenea, au fost instalate panouri fotovoltaice pentru iluminat in parcurile Raul Colentina, Dobroiesti, Parcul Sf. Pantelimon si Lunca Florilor. Totodata, administratia sectorului 2 a implementat un proiect privind utilizarea de resurse regenerabile (pompe de caldura si panouri solare) la Gradinita numarul 277 si la centrele sociale Ciresarii, Luminita, Speranta, Casa din Vis si la Centrul de Ingrijire si Asistenta nr. 2.Pe de alta parte, pentru a incuraja participarea cetatenilor din sectorul 2 la actiuni de colectare selectiva a deseurilor formate din echipamente si aparatura electrocasnica, Primaria Sectorului 2 a organizat o campanie menita sa stimuleze locuitorii sa colecteze selectiv deseurile formate din echipamente electrice si electrocasnice. In cadrul campaniei, fiecare cetatean care a predat aparatura veche a primit in schimb un voucher care ii ofera posibilitatea ca pana la data de 30 iunie sa beneficieze de o reducere de 20% la achizitionarea oricarui produs Samsung.Aceasta campanie vine in completarea eforturilor intreprinse de Primaria Sectorului 2 pentru a incuraja colectarea si reciclarea electrocasnicelor uzate. Printre aceste demersuri se numara si faptul ca in ultima zi de sambata a fiecarei luni administratia colecteaza gratuit aparatele vechi de care cetatenii sectorului 2 nu mai au nevoie.Pentru a facilita reciclarea, Primaria aflata in subordinea edilului Neculai Ontanu a deschis cel de-al doilea centru de colectare selectiva a deseurilor electrice si electrocasnice in Strada Baicului nr. 63.A.S.
Suprataxarea companiei sau a consumatorului la pompa?
Profiturile impresionante realizate de anumite companii chiar in plina perioada de criza, vazute alaturi de stringentele bugetare, creeaza un dezechilibru in ochii autoritatilor romane, care propun ca solutie echitabila in acest context suprataxarea veniturilor exceptionale. In opinia analistilor, masura se va intoarce, in final, impotriva mediului de afaceri si consumatorilor.Potrivit ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, Guvernul pregateste un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor din domeniile petrol si gaze, care ar urma sa intre in vigoare incepand cu anul viitor. Veniturile ar urma sa fie directionate catre un fond destinat consumatorilor vulnerabili.Pe de alta parte, premierul Victor Ponta nu a insistat pe suprataxare, dar a atras atentia cu privire la preturile ridicate la combustibil si le-a sugerat companiilor sa investeasca mai mult din profit. „Nu vreau sa impun suprataxarea cu parul, nu sunt populist si stiu ca aceste companii sunt mari contributori la buget, dar, in tarile din jur, au fost negocieri intre Guvern si companii, pentru ca pretul la combustibil sa fie putin temperat. Cred ca aceste companii petroliere pot reduce profitul, investind in viitorul Romaniei”, a spus Ponta. Conform statisticilor, Romania are printre cele mai mari preturi la benzina si motorina din Europa, raportat la puterea de cumparare.Dezbaterile privind supraimpozitarea companiilor petroliere din Romania urmeaza tendintele europene, care vizeaza extinderea masurii inclusiv asupra sistemului bancar. Potrivit consultantului financiar Ionel Blanculescu, statul este oricum principalul beneficiar al profitului realizat de companiile petroliere, iar suprataxarea este vehiculata in contextul in care exista deja o superimpozitare a acestora.”Statul incaseaza peste 50% din cifra de afaceri a Petrom, in conditiile in care compania a incasat, anul trecut, doar 16% sub forma de profit, iar 34% reprezinta cheltuielile companiei. Discutam despre supraimpozitare cand deja exista o superimpozitare”, a spus Ionel Blanculescu pentru Ziare.com.
Alternative pentru suprataxare
Acesta considera ca o masura mai eficienta pentru a determina companiile sa scada preturile consta in reducerea fiscalitatii.”Daca statul doreste ca aceste companii sa vanda mai ieftin, trebuie, in primul rand, sa reduca fiscalitatea pe respectivele companii. Va dau urmatorul exemplu: pretul la pompa este 6 lei, din care 1,54 lei reprezinta acciza, iar la 1,54 lei se adauga TVA de 0,34 de bani, adica taxa pe taxa. In loc sa supraimpoziteze, statul ar trebui sa anuleze aceasta taxa pe valoare adaugata pe accize. Atunci, dintr-o data am avea o reducere fiscala de 0,36 de bani, iar companiile petroliere au spus la unison ca, daca statul face acest gest, fac si ele la fel”, a explicat Blanculescu.In plus, suprataxarea ar aduce prejudicii doar companiei Petrom, care a raportat, anul trecut, un profit record de 887 de milioane de euro.”Celelalte companii petroliere din Romania sunt pe pierdere, pentru ca marele profit ramane in tara de origine, acolo unde are loc extractia titeiului. Petrom impoziteaza tot profitul in Romania, daca s-ar plati acesti bani ar trebui sa ridice pretul la pompa”, a adaugat analistul.Blanculescu face o paralela intre tipul de gandire care a emis ideea suprataxarii si rapiditatea cu care a fost adoptata modificarea din Codul Civil care prevede marcarea si colorarea pacurei, in scopul combaterii evaziunii fiscale.”Companiile au nevoie de 12 luni de zile pentru a implementa o astfel de masura, este vorba de o investitie foarte serioasa, care costa cateva milioane de euro. Aceasta investitie trebuie sa fie bugetata de companii, trebuie modificate instalatiile pentru ca altfel din punct de vedere tehnic nu se poate realiza o amestecare. Este un alt exemplu de masura pripita”, a spus analistul.In final, masura s-ar intoarce tocmai impotriva celor care ar trebui sa fie protejati.”Suprataxarea se asociaza cu neputinta. Numai reducerea fiscalitatii in orice domeniu poate sa asigure performanta pe piata respectiva. Este o masura impotriva mediului de afaceri, impotriva mediului economic si a consumatorului de produs la pompa”, a conchis Ionel Blanculescu.
Taxele si impozitele pot fi platite in orice zi, la orice ora, in Sectorul 6
Primarul Sectorului 6, Cristian Poteras, a lansat, miercuri, proiectul „Punct de plata impozite, taxe 24/24”, unicul de acest gen in Europa care functioneaza 24/24 ore, inclusiv sambata, duminica si de sarbatorile legale.Proiectul initiat ofera posibilitatea contribuabililor Sectorului 6, persoane fizice, de a-si achita, indiferent de ora, impozitele, taxele, amenzile (inclusiv amenzile in 48 ore), intr-un mediu securizat.Procedura este aplicata pe un infochiosc, este foarte simpla si presupune scanarea cartii de identitate si urmarirea mesajelor pe ecranul aparatului prin interconectarea intregului sistem cu aplicatia de calcul a taxelor si impozitelor, folosita de S.P.F.P.L. Sector 6.Practic, daca un contribuabil doreste sa plateasca impozitul la orice ora din zi sau noapte si are rol fiscal in Sectorul 6, se prezinta la sediul din Drumul Taberei nr. 18, colt cu Aleea Poiana Sibiului, in zona spatiului de plata amenajat in acest sens; aseaza cartea de identitate timp de 2-3 secunde, in soclul echipamentului (scanner) si urmareste instructiunile de pe monitorul echipamentului.
Poteras a inaugurat primul spital social din Romania (Video)
In cazul in care persoanele respective au fost identificate in evidentele fiscale, pe monitor va aparea urmatorul mesaj: „Lasati cartea de identitate nemiscata timp de cateva secunde pana la aparitia mesajului de confirmare”, dupa care este urmat de mesajul „Accesul dumneavoastra este permis pentru urmatoarele 10 secunde”; moment in care usa se deschide spre a permite contribuabilului de a intra in incinta punctului de plata si pentru a folosi infochioscul existent, in scopul de a-si plati impozitele si taxele datorate bugetului local al Sectorului 6. Dupa efectuarea platii, contribuabilul va trebui sa se asigure ca este in posesia cartii de identitate si a cardului bancar utilizat.Persoanele care nu au rol fiscal la SPFPL Sector 6, in urma scanarii cartii de identitate, sunt informate ca nu au acces in incinta cu urmatorul mesaj „Nu figurati in evidentele fiscale, va rugam sa va adresati Biroului Unic din cadrul S.P.F.P.L. Sector 6” pentru a le fi inregistrate sau actualizate datele de identificare in evidentele fiscale.Acest sistem ofera siguranta contribuabililor pe tot timpul efectuarii platii, restrictionand accesul altor persoane in incinta pentru o perioada de 2 minute.Spatiul este monitorizat video 24/24 ore, respectand intimitatea celor care efectueaza platile.Costurile pentru implementarea proiectului, a carui valoare a fost de 30.000 lei, au fost prevazute in bugetul pe anul 2012. „Prin proiectul Punct de plata impozite, taxe 24/24, unicul de acest gen din Europa, oferim posibilitatea contribuabililor Sectorului 6 de a-si achita darile catre stat in orice zi si la orice ora, totodata, fiind redus si timpul pierdut la cozi.
Dupa infochioscuri, iata ca am implementat un alt proiect care vine, inca o data, in ajutorul cetatenilor Sectorului 6”, a precizat primarul Sectorului 6, Cristian Poteras.
Oficiile postale din intreaga tara, inchise de Rusalii
Oficiile postale din intreaga tara vor fi inchise in prima si a doua zi de Rusalii, respectiv in zilele de 3 si 4 iunie, a anuntat joi Posta Romana.Sambata, 2 iunie, programul de lucru al subunitatilor postale va fi cel normal al unei zile de sambata.Oficiile postale din intreaga tara vor fi inchise luni, de Rusalii In perioada Sarbatorilor de Rusalii au fost dispuse masurile care se impun pentru asigurarea valorilor si pazei subunitatilor.
Locuitorii Sectorului 1 din blocuri reabilitate au platit facturi mai mici cu 100 de lei
Locuitorii Sectorului 1 din blocurile reabilitate au platit, in medie, cu 100 de lei mai putin la factura la intretinere fata de cei care locuiesc in blocuri care nu sunt termoizolate, a declarat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, intr-o intalnire avuta miercuri, 30 mai, cu locuitorii din zona Aviatiei. Edilul le-a spus cetatenilor prezenti ca, pana la finalul acestui an, peste 80 de blocuri din aceasta zona vor fi termoizolate, fara costuri pentru proprietari. „Am fost prima administratie locala din Romania care a preluat costurile proprietarilor, permitand, astfel, relansarea programului national de reabilitare termica a blocurilor”, a afirmat primarul Sectorului 1. Andrei Chiliman le-a explicat oamenilor ca Programul „Iarna va fi ca vara” reprezinta o investitie eficienta pe timp de criza. „Consider ca orice administratie locala trebuie, in aceste vremuri, sa aplice politici de natura sa relanseze viata economica a comunitatii pe care o reprezint. (…) Ma angajez in fata dumneavoastra sa inchei programul de reabilitare termica a blocurilor in urmatorii doi ani si jumatate”, a mai spus edilul Sectorului 1.
Guvernul a revizuit in scadere cresterea economica
Guvernul a revizuit in scadere cresterea economica a Romaniei, pentru anul viitor, de la 4,5 la suta la 3,1%. De asemenea, in 2014, Guvernul Romaniei estimeaza o crestere economica de 3,6 procente, fata de estimarea initiala de 4,7%, relateaza B1.Guvernul a revizuit si tintele pentru deficitul bugetar, care va fi de 2,2 la suta din PIB, in 2013, fata de 2,5%, iar, in 2014, tinta de deficit bugetar va fi de numai 1,2 la suta, fata de 2,2 procente. In 2015, se estimeaza ca Romania va inregistra o crestere economica de 3,9 la suta, iar deficitul bugetar va fi de 0,9% din PIB. Estimarile Guvernului se apropie, astfel, mai mult de cele ale institutiilor internationale. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare are o prognoza de crestere economica de 2,6% pentru Romania, in 2013. In acelasi timp, Comisia Europeana prevede o majorare a produsului intern brut de 2,9 procente.T.B.