Bac 2012: Rezultate dezastruoase la examenul olimpicilor Doar unul din trei absolventi de liceu a reusit sa promoveze, in acest an, Bac-ul olimpicilor. Astfel, inainte de solutionarea contestatiilor, rata de promovabilitate a fost de 34,2%, potrivit secretarului de stat in Ministerul Educatiei, Stelian Fedorca, citat de Digi 24.Oficialul din Educatie a precizat ca, din totalul celor 880 de candidati inscrisi, la examen s-au prezentat 877 si doar 300 dintre ei au fost declarati admisi.Cea mai mare medie obtinuta de un absolvent de liceu este de 9,90, iar cea mai mica medie a unui olimpic a fost 1,63.Nici Bac-ul special organizat pentru olimpici si sportivi nu a fost lipsit de incidente. Din examen au fost eliminati 25 de candidati, care au incercat sa fraudeze testarea, fiind prinsi cu fituici sau telefoane mobile. Conform calendarului aprobat de Ministerul Educatiei, joi, in intervalul orar 18:00 – 22:00, s-au depus contestatiile, iar afisarea rezultatelor finale va avea loc vineri, pe 1 iunie.D.R.
Examenul de titularizare se va tine la nivel national. Subiectele vor fi unice -15,19-Examenul de titularizare din acest an se va tine la nivel national, iar subiectele vor fi unice. Si corectarea lucrarilor se va face tot la nivelul intregii Romanii, a anuntat, joi, ministrul interimar al Educatiei, Liviu Marian Pop.„Subiectele pentru examenele de titualrizare vor fi unice si se vor face la nivel national. La fel si corectarea”, a declarat ministrul Educatiei.Cat despre examenul de bacalaureat, Pop a spus ca specialistii din Ministerul Educatiei au estimat ca 334.836 de liceeni vor absolvi clasa a XII-a, insa nu a putut spune cati se vor inscrie la Bac: „Nu se poate spune cati elevi vor participa la acest examen”.Nu in ultimul rand, Liviu Marian Pop a acuzat probleme in investitiile din Educatie: „Vom face deplasari in teritoriu, la fiecare unitate scolara in parte. Sunt lucrari care nasc multe semne de intrebare. Investitiile in sistemul preuniversitar – 90% din bani vin de la bugetul de stat si doar 10% de la autoritatile locale. S-au facut lucrari nefacturate, neplatite de 200 de milioane de lei”.Pe de alte parte, Pop a subliniat ca nu a fost finalizat auditul pentru 166 de proiecte.
Clasele nu vor avea mai mult de 25 de elevi
Din anul scolar 2012-2013, clasele nu vor avea mai mult de 25 de elevi, a decis Guvernul, miercuri. In cazul in care sunt situatii exceptionale, conducerea scolii va trebui sa obtina aprobarea inspectorului scolar. „Formatiunile de prescolari din grupa mare sau de elevi pot functiona, in situatii exceptionale, sub efectivul minim sau peste efectivul maxim, cu aprobarea consiliului de administratie al inspectoratului scolar, pe baza unei justificari corespunzatoare, tinand seama de incadrarea in costul standard per elev si in numarul maxim de posturi aprobat pentru invatamantul preuniversitar la nivelul judetului, respectiv municipiului Bucuresti”, se afirma intr-un comunicat al Ministerului Educatiei, citat de Adevarul.In ceea ce priveste invatamantul superior, Ministerul Educatiei precizeaza ca, desi Legea Educatiei Nationale a intrat in vigoare din februarie 2011, procedurile subsecvente nu au fost elaborate in vederea pregatirii noului an universitar, fapt care ar fi putut genera efecte perturbatoare in sistem. De asemenea, pentru anul universitar 2012-2013, numarul granturilor doctorale se stabileste prin hotarare de guvern si se repartizeaza institutiilor organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD) prin ordin al ministrului Educatiei.Scolile doctorale vor primi din partea IOSUD granturile doctorale prin competitie intre acestea, pe baza unei metodologii aprobate de senatul universitatii, se mai precizeaza in comunicat.
Tradare si supravietuire: Partizanii din Nucsoara-8,41-
Dupa ce colonelul Arsenescu a fost izolat de miscarea de rezistenta din Nucsoara, sefia grupului a fost preluata de fratii Arnautoiu. Timp de un deceniu vor continua lupta impotriva regimului comunist, zadarnicind in nenumarate randuri eforturile Securitatii de a-i prinde.In vara anului 1950, Ion Marinescu il impusca in cap pe Darie Banu, membru al Partidului Muncitoresc si il raneste grav pe Ion Bancescu, membru al Frontului Plugarilor. Ca reprezentanti ai puterii comuniste in Nucsoara avertizarea era clara.
Tradare si supravietuire: Partizanii din Nucsoara (I) – Documentar
Desi au fost avertizati isi continuau eforturile de nationalizare a proprietatilor din comuna si indemnau sa se ia masuri dure impotriva partizanilor si a familiilor lor.
Luptele partizanilor impotriva Securitatii
Pe 7 august 1950 are loc o confruntare cu trupele Securitatii cand Ion Marinescu si Constantin Jubleanu sunt surprinsi in timp ce traversau valea raului Valsan, aproape de muntele Dobrogeanu.Locotenentul major Alexandru Ghita si caporalul Ion Baloiu sunt ucisi de gloantele partizanilor si reusesc astfel sa iasa din ambuscada.Un alt moment tensionat a fost cel din 2 septembrie 1950 cand Toma Arnautoiu, Petre Arnautoiu, Constantin Jubleanu si Ion Marinescu au dat nas in nas cu niste agenti de Securitate deghizati in turisti, pe cand se aflau pe muntele Galasescu.Dupa ce sunt luati la bani marunti de partizani Bais Ghervase, Neniu Dumitru, Venter Teodor si Maria Tiron deschid focul, dar sunt cu totii ucisi, numai Aurel Barsan scapand in viata, fiind lasat sa plece.
Soarta tragica a sotilor Jubleanu
Iarasi, pe Valea Valsanului, pe 9 iunie 1951 are loc un schimb de focuri, Titu Jubleanu, Maria Jubleanu, sotia lui, Constantin Jubleanu, fiul si Ion Marinescu fiind prinsi intr-o ambuscada. Maria Jubleanu isi indeamna sotul sa stea si sa lupte pentru a oferi ragaz celor doi baieti sa scape.Tinerii reusesc sa fuga, dar sotii Jubleanu sunt incercuiti. Un agent o impusca in spate pe Maria Jubleanu, iar Titu Jubleanu, vazandu-si sotia omorata isi pierde orice hotarare. Isi arunca armele si se repede sa o ia in brate.Securistii l-au pus apoi sa ii sape cu mainile propriul mormantul si inainte sa o ingroape Titu a sarutat-o pentru ultima oara. El a fost dus apoi la inchisoarea Pitesti.
Incursiuni ale luptatorilor anticomunisti la cabanele din munti
Sunt atacate cabanele de pe muntele Berevoiul Mic de doua ori in aceeasi vara, spre disperarea Securitatii. La unul din atacuri au prins cincizeci de muncitori si i-au admonestat in fata organelor de partid prezente din cauza supunerii pe care o aratau regimului.Tot cu aceasta ocazie, Maria Plop distruge portretele mai multor lideri comunisti, un important cap de acuzare la condamnarea ei.Partizanii afla si de o intrunire a muncitorilor forestieri la cabana Padina care urma sa se desfasoare pe 17 august 1952. Fusesera chemati aproape o suta de oameni pentru a li se face instructia metodelor de lucru sovietice.Cu aceasta in minte, Toma Arnautoiu si restul luptatorilor decid sa intrerupa sedinta. In momentul lasarii intunericului au taiat curentul si apoi intra in sala inarmati, spre oroarea sefilor comunisti care se ascund sub masa de la care prezidau.Dupa ce iau alimente si alte provizii, Toma incepe ca de fiecare data un discurs inflacarat in care ii mustruluieste pe muncitori pentru ca lucreaza pentru spoliatorii tarii.In tot acest timp nu s-a inregistrat nicio violenta, ba mai mult, inainte sa plece le-au inmanat un bilet prin care aratau ca ei si-au insusit ratiile, ca nu cumva securistii sa creada ca le-au fost date benevol si astfel sa sufere repercursiuni.Toate aceste raiduri ale partizanilor s-au petrecut in ciuda faptului ca din 1 iulie 1952 pana pe 20 ianuarie 1953 s-au declansat operatiuni de periere a muntilor, la nord de Campulung si Curtea de Arges.In mai multe randuri numarul celor implicati a fost de ordinul sutelor, de obicei soldati. Securitatea spera ca astfel bilantul ingrijorator de pana atunci, saptezeci de jafuri si cincisprezece omoruri ale gruparii de la Nucsoara, va putea fi oprit, dar nu au avut succes.
Morti controversate in randul gruparii
In toamna lui 1952 se petrece moartea controversata a lui Ion Marinescu, ucis din cate se pare de fratii Arnautoiu. Dupa ce Ion Chirca, o figura importanta a miscarii, s-a dovedit a fi un informator, teama de tradare capatase conotatii paranoice.Dupa marturia preluata de Daniel Dejanu de la Alexandru Marinescu, fratele victimei, Ion Marinescu si Constantin Jubleanu trebuiau sa se intalneasca cu Toma si Petre pe 7 septembrie in muntii Dara.Numai ca Petre Arnautoiu l-ar fi lovit in spate cu un topor, in timp ce Toma i-ar fi distras atentia. Constantin Jubleanu, care era apropiat de Ion, este dezarmat imediat de Toma, in timp ce striga la ei ca nu ar fi fost vinovat. Fratii il credeau pe Marinescu un tradator.Insa tot de numele lui Ion Marinescu mai este legat inca un aspect nelamurit. El l-ar fi ucis pe Gheorghe Mamaliga pe 6 iunie 1950 in conditii inca neelucidate, cel mai probabil sub presiunea aceleiasi temeri.
Otelul, in pragul falimentului! Stan dezvaluie situatia dramatica de la Galati -8,57-
Situatie dramatica la Otelul Galati, formatie care in sezonul 2010-2011 a castigat Liga 1 si a participat direct in Liga Campionilor.Desi au incasat peste zece milioane de euro din participarea in cea mai galonata competitie europeana, moldovenii ar putea fi declarati falimentari din cauza datoriilor pe care le au catre jucatori si furnizori.Informatia care ii pune pe ganduri pe suporterii galateni a fost dezvaluita chiar de presedintele Marius Stan.”De un an si doua saptamani sponsorul nostru nu ne-a mai dat niciun leu si de atunci traim doar din banii pe care i-am produs. In trecut, am bagat bani in club din buzunarul propriu nu numai odata, echipa era adesea intr-o situatie critica si nici nu erau bani in cont, dar astea erau situatii obisnuite, nu ne mai plangeam. Suntem in pragul unei situatii dramatice, putem pierde patru jucatori pe buna dreptate. Si-au depus memorii pentru ca nu si-au primit bonusurile. Putem fi depunctati pentru ca nu ne platim datoriile fata de alte cluburi; putem fi declarati in insolventa pentru ca nu ne platim datoriile fata de furnizori, si asta nu pentru ca nu avem bani, ci pentru ca nu vor muschii unora din conducerea clublui. Noi nu ne-am platit nici macar transportul si cazarea la firma care ne-a asigurat serviciile astea, iar noi avem milioane in cont”, a declarat Marius Stan la Sport Total FM.Dupa ce a castigat titlul in 2011, Otelul Galati s-a clasat pe pozitia a sasea in sezonul recent incheiat al Ligii 1.C.F.
Costi Ionita: Romanii nu stiu sa piarda, le place sa fie rai-9,39-
Mandinga s-a clasat pe locul 12 la Eurovision 2012 si imediat dupa finalizarea concursului multi dintre romani i-au criticat si chiar jignit pe tinerii artisti. „Romanii nu stiu sa piarda, nu sunt uniti, le place sa fie rai”, a fost reactia lui Costi Ionita, compozitorul piesei Zaleilah. In cadrul unui interviu acordat Ziare.com, Costi Ionita a declarat ca nu ar schimba nimic la linia melodica a piesei, dar si ca experienta a fost unica si scopul atins.Compozitorul a vorbit si despre zvonurile legate de plecarea Elenei din trupa Mandinga.
Cum a fost experienta Eurovision?
Eurovisionul a fost o experienta unica pe care am trait-o la intensitate maxima. In ce sens? Nu m-am lasat afectat de rautati, am fost detasat si relaxat, asa cum sunt eu de obicei. Si asta m-a ajutat sa ma bucur de experianta de acolo. Oamenii de acolo au fost deschisi si optimisti, ne-au incurajat mereu, spre deosebire de Romania, unde reactiile au fost cu totul altfel.
Ati schimba ceva ca si linie melodica daca ati putea da timpul inapoi?
Nu, sub nici o forma. Zaleilah se difuzeaza in peste 40 de tari la ora actuala. De ce as vrea sa schimb ceva la ea? Daca a fost in primele 12 si nu a fost in primele 10, nu inseamna ca nu e o piesa buna.
Veti mai participa la Eurovision?
Nu stiu. Nu m-am gandit la asta. Dar nu cred.
Cum au fost momentele de la semifinala cand Elena a avut probleme cu casca? Ati crezut in vreun moment ca este in pericol prestatia din finala?
Momentul a fost greu, dar Elena a trecut cu bine peste el pe scena. Din partea organizatorilor nu cred ca am fi avut o aceeasi supriza si in finala pentru ca, din cate am vazut eu, s-au speriat destul de tare in momentul in care au constatat problema. Deci nu cred ca a fost ceva intentionat. Elena s-ar fi descurcat bine cu sau fara casca si in finala.
S-a zvonit ca este posibil ca Elena sa paraseasca formatia. Este adevarat?
Acest lucru cred ca ar trebui sa o intrebati pe ea. Daca o anumita parte a presei doreste sa inventeze subiecte pentru a se asigura ca numarul de cititori nu scade, asta nu inseamna ca este si adevarat. Romanii ar trebui sa fie mai selectivi atunci cand aleg ce sa citeasca si sa caute mai multe informatii atunci cand doresc sa cunoasca adevarul, nu sa ia de bun orice se spune. Cei de la Mandinga tocmai au declarat faptul ca Eurovision i-a intarit ca trupa. Deci de unde pana unde acest zvon?
Strainii sunt mai romani decat romanii
Desi multa lume a criticat formatia si staff-ul, scopul a fost atins, Mandinga a primit deja invitatii din foarte multe tari pentru a sustine concerte si a fost aleasa sa presteze din nou la Baku in perioada urmatoare. Pe dumneavoastra cum va ajuta aceasta experienta?
Scopul a fost mai mult decat atins. Mai bine o piesa sa fie pe locul 12 si sa fie difuzata in peste 40 de tari, decat o piesa pe locul 2 sau 3 de care sa nu auda nimeni. Si daca am fi fost pe locul 25, tot ar fi ascultata peste tot, asa cum este acum.Pe mine m-a ajutat foarte mult dintr-un anumit punct de vedere: mi-am dat seama ca romanii nu stiu sa piarda, nu sunt uniti, le place sa fie rai si sa loveasca in semenii lor, fara un motiv precis. Am invatat ca strainii sunt mai romani decat romanii si acesta este un lucru trist. Daca nu vom invata sa fim uniti, nu vom avea nici o sansa ca popor. Si de acest lucru ar trebui sa isi dea seama fiecare roman, fiecare ziarist care a scris si a vorbit de rau atat pe mine, cat si pe cei de la Mandinga. Ar trebui sa faca un pas inapoi si sa se gandeasca daca e bine ceea ce au spus, ceea ce au gandit.
Noi nu stim decat sa aruncam cu noroi
Ce le-ati transmite celor care au pus la zid reprezentantii Romaniei?
Ca ar trebui sa se uite la alte tari, care s-au clasat sub noi si care au fost primiti cu bratele deschise atunci cand s-au intors acasa. Eu nu zic ca noi nu am fost primiti cu bratele deschise, dar nici sa se scrie ca ne-am intors cu un „dezolant loc 12″Aici iarasi trebuie sa spun: uitati-va la reprezentanti Romaniei din anii trecuti. In afara de Paula Seling care a luat locul 3, restul s-au clasat cand pe 13 (Todomondo in 2007), cand pe locul 20 (Nico si Vlad Mirita in 2008), cand pe locul 19 (Elena Gheorghe in 2009), cand pe locul 17 (Hotel FM in 2011). Chiar si asa, nu este nici o tragedie. Pentru unii romani probabil ca este mai usor sa fie rai decat sa se informeze si sa vada ca poate lucrurile nu sunt chiar asa. Am luat locul 12, da, dar piesa se asculta in acest moment in peste 40 de tari. Piesa Romaniei!! Si inca o data va mai spun. Cipru si Grecia au fost favoritele numarul 1 si 2 inainte de finala. Ele s-au clasat sub noi! Presa internationala a laudat piesa Zaleilah, au spus ca este o gura de aer proaspat intre baladele Eurovisionului. Insa noi nu stim decat sa aruncam cu noroi. Cred ca mai avem multe de invatat. Si cine nu recunoaste asta, e grav!
Iurie Darie va fi externat
Actorul Iurie Darie va fi externat, joi, la pranz, din Spitalul „Bagdasar-Arseni”, starea lui fiind mult mai buna decat la internare, a anuntat purtatorul de cuvant al unitatii sanitare, Florian Bica.”Pacientul este mult mai bine decat la internare, va pleca din spital joi, in jurul orei 12.00″, a spus doctorul Florian Bica, adaugand ca starea actorului se imbunatateste de la o zi la alta.
Iurie Darie, operat
De altfel, interventia chirurgicala la care a fost supus Iurie Darie saptamana trecuta a fost un succes. Potrivit doctorilor, Iurie Darie s-a simtit bine la doar doua ore de la operatie. Mai mult, medicii au dat asigurari ca actorul va reveni acasa in conditii bune.Iurie Darie a fost operat cu succes la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, din Capitala, pentru montarea unui sistem de drenaj care sa ajute la eliberarea lichidului in plus care se acumuleaza in zona creierului.
Presa elvetiana, despre nationala Romaniei: „Limitata, dar eficienta” -11,43-
Presa elvetiana deplange infrangerea suferita de echipa antrenata de Ottmar Hitzfeld in meciul amical cu Romania disputat la Lucerna, scor 0-1.Jurnalistii de la 20 Minuten au notat ca „tricolorii” au fost „limitati, dar eficienti si energici”, reusind sa intrerupa sirul meciurilor bune reusite de elvetieni.”Romanii au fost limitati, dar eficienti si energici, iar cele cateva actiuni ofensive ale lor au creat serioase probleme. Inca din start putea fi 2-0 pentru Romania”, a scris sursa citata.”Elvetia a cazut in capcana!”, au titrat cei de la 24 Heures, adaugand ca trupa lui Hitzfeld a cazut dupa succesul spectaculos obtinut cu Germania.”Elevii lui Hitzfeld n-au reusit sa managerieze victoria cu Germania si au cazut la Luzern. In minutul 56 s-a marcat singurul gol al partidei, la lovitura de cap victorioasa a lui Grozav. Romania s-a aparat mult mai bine decat a facut-o Germania, iar gazdele n-au reusit sa gaseasca spatii pe ultimii 30 de metri”, a notat publicatia amintita.Cotidianul Blick a fost mai dur cu reprezentativa „Tarii Cantoanelor”: „Rupti! In loc sa exploateze victoria cu Germania, Elvetia a fost adusa cu picioarele pe pamant de echipa Romaniei”.
Romania a castigat amicalul cu Elvetia
Echipa nationala de fotbal a Romaniei a obtinut prima victorie din 2012, „tricolorii” trecand, la limita, scor 1-0, de reprezentativa Elvetiei intr-un meci de pregatire disputat miercuri la Lucerna.C.F.
Adi Sina: Acum am bani de bilet, dar s-a cam scumpit benzina
Cine nu isi aminteste vremea cand baietii de la Akcent cantau ca nu au bani de bilet? Ei bine, Adi Sina spune amuzat ca acum are bani de bilet, doar ca benzina ii creeaza probleme pentru ca s-a scumpit. Dupa ani de zile de cand s-a lansat pe piata muzicala, Adi obtine succes dupa succes cu melodiile sale, iar de curand a devenit tatic. In cadrul unui interviu acordat Ziare.com, el a vorbit despre cum i s-a schimbat viata de cand a venit pe lume Noah Iosif, dar si despre proiectele sale muzicale.
Esti tatic. In primul rand felicitari. Care este mai usoara: meseria de artist sau cea de tatic?
Multumesc, cred ca cea de tatic. Este foarte delicat, mai ales in primele zile de viata ale bebelusului. Sunt extrem de atent mereu cand il iau in brate sa nu-l ranesc cumva. Si pentru tot restul vietii voi fi un exemplu pentru copilul meu, asa ca, sper ca voi trece cu bine si acest examen.
Ajuti cu cel mic? Sterilizezi biberoane, te trezesti si tu noaptea?
Ajut, dar cand are o mama foarte atenta si doua bunici, nu mai e loc si de mine. Ma trezesc noaptea de fiecare data, dar avem noroc ca e un copil cuminte.
Viitorilor parinti le este foarte greu sa se decida asupra numelor copiilor. Cum l-ati ales voi? Are vreo semnificatie aparte pentru voi?
Anca a ales cele doua nume Noah Iosif, care mi-au placut instant, sunt pline de semnificatie spirituala. Mie imi plac ambele, eu ii spun Noah, dar lumea din jurul nostru mai prefera si Iosif, poate pentru ca e mai obisnuit, asa ca mie nu mi-a ramas decat sa-i ofer numele de familie, Sina :))
Multi spun ca momentul in care au devenit parinti a fost cel mai frumos
din viata. Cum ai defini tu, in cateva cuvinte, acest sentiment?
Momente frumoase am trait de cand am devenit parinti. Eu astept sa ma intalnesc cu Noah dupa o zi ocupata pe la studio, astept parca sa mai creasca sa ma pot juca cu el. Acum e adorabil, sta si imi studiaza ochelarii de vedere, mereu cand ii port are o reactie, e atent la ei, e foarte dragut.
Adi de la Akcent a devenit tatic
Atat tu, cat si Anca Serea sunteti persoane publice. Ati vrea ca baietelul vostru sa va calce pe urme?
Nu ne-am gandit la asta. Poate fi un artist, fotbalist sau pianist, orice va simti el. Ii vom lasa posibilitatea de a alege asa cum si parintii nostri au facut-o.
Ai vreun sfat pentru viitorii tatici?
Inca nu pot da sfaturi, sunt la inceput si eu :)) culeg sfaturi in schimb de la alti tatici mai avansati. Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie sa la invat.
Ai colaborat cu Diana Hetea si dupa X Factor. Ce feedback ai pentru noua
piesa „Back To Me”? Urmeaza sa scoti vreopiesa si cu alti concurenti?
„Back to me” face parte din proiectul meu de Dj. Conceptul asta imi permite sa am invitati pe melodiile mele, iar cand am auzit-o pe Diana in studio am avut o revelatie. Cred ca este una dintre cele mai bune voci din tara. De notat faptul ca ea nu a mai cantat niciodata acest gen, dar pana la urma asta nu conteaza, o voce buna e o voce buna pentru mai multe stiluri muzicale. Pentru viitor pregatesc alte colaborari, poate si cu alti artisti de la X Factor.
Care este urmatorul tel din punct de vedere profesional?
Urmatorul pas il voi face pe data de 3 iunie cand voi filma un videoclip in Miami pentru o artista populara in America de Nord, Mia Martina. Am produs piesa „Go Crazy” pentru Mia, iar saptamana asta vom filma clipul. Abia astept.
Cu cine nu ai accepta sa canti niciodata?
Nu am bariere, muzica nu are bariere, asa ca, orice e posibil.
Ce gen de muzica nu ai vrea sa adopti niciodata?
Asa cum am zis, orice e posibil.
Si-n incheiere, o intrebare haioasa: Acum ai bani de bilet?:)
Acum am bani de bilet, dar s-a cam scumpit benzina :))
Tecau avanseaza la Roland Garros-16,07-
Perechea Horia Tecau/Robert Lindstedt (Romania/Suedia), cap de serie numarul 5, s-a calificat joi in turul doi al turneului de Mare Slem de la Roland Garros.Cuplus romano-suedez a trecut, in doua seturi, scoru6-4, 6-2, de perechea Alex Bogomolov Jr/Dick Norman (Rusia/Belgia), in turul intai al competitei franceze.Tecau si Lindstedt vor evolua in turul doi impotriva cuplului format din Treat Conrad Huey/Dominic Inglot (Filipine/Marea Britanie).Pentru performanta de pana acum, cei doi si-au asigurat un cec in valoare de 8.000 de euro.C.F.