Basescu a dat un mesaj in memoria romanilor deportati in Kazahstan–Presedintele Traian Basescu a dat un mesaj cu ocazia inaugurarii monumentului ridicat la Karaganda, in Kazahstan, in memoria romanilor deportati acolo de trupele sovietice.Mesajul a fost citit de consilierul sau, Eugen Tomac.
„Dragi romani,
In aceasta zi de 31 mai, incarcata cu o puternica semnificatie istorica pentru Kazahstan, prin comemorarea victimelor represiunii staliniste, doresc sa va multumesc pentru faptul ca pastrati vie amintirea acelor romani care au indurat cea mai grea suferinta, fiind luati cu forta din casele si familiile lor si deportati in aceasta regiune.Pe parcursul istoriei, romanii din Basarabia si Bucovina de Nord au fost supusi unor incercari dificile pentru ca, printr-o intelegere intre doi tirani, natiunea romana a fost divizata, iar parte a poporului nostru a trecut prin umilinte greu de imaginat si uitat.Faptul ca v-ati reunit astazi la Karaganda pentru a aduce un pios omagiu romanilor deportati, ridicand in memoria lor un monument, reprezinta cea mai clara dovada a respectului fata de semenii nostri, care nu au avut sansa sa isi construiasca un destin alaturi de cei dragi si care au indurat crancene forme de asuprire prin deznationalizare, infometare si deportare. Este insa totodata si dovada vie a faptului ca, desi natiunea romana a fost divizata, spiritul ei nu a fost infrant de nicio forta sau pact, dainuind in cele mai vitrege conditii si ducand mai departe traditiile si limba stramosilor nostri”, se arata in mesajul sefului statului roman.El le-a transmis romanilor din Kazahstan recunostinta pentru faptul ca pastreaza vie constiinta romaneasca.”Stiu ca printre cei care au avut de suferit se numara si apropiati ai dumneavoastra. Datoria noastra este sa nu-i uitam, sa-i purtam totdeauna in suflet pentru ca, doar recuperand memoria si spunand adevarul, vom putea construi impreuna un viitor mai sigur si mai demn pentru natiunea noastra.Cu aceasta ocazie, transmit multumiri Asociatiei Culturale Romanesti ‘Dacia‘ din Kazahstan pentru initiativa deosebita si va asigur, dragi romani, de intregul meu respect si profunda admiratie pentru taria cu care luptati sa va pastrati constiinta romaneasca si respectul fata de inaintasi.Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe acesti martiri ai poporului roman si fie ca recunostinta noastra si a urmasilor sa fie vesnica!”, se mai arata in mesaj.L.L.
Ponta: E asa de simplu sa stai la Bruxelles cu 7.000 de euro pe luna si sa critici ministri-18,15-
Premierul Victor Ponta a declarat joi, in cadrul unor dezbateri pe tema Strategiei nationale anticoruptie, ca „la nivelul dezbaterii politice avem cel mai nedrept si iresponsabil atac”, referindu-se la eurodeputatii PDL care stau pe la Bruxelles cu 7.000 de euro pe luna si critica ministrii.Premierul Victor Ponta a explicat ca insista pentru implementarea strategiei anticoruptie „cu atat mai mult cu cat sunt masuri pe care trebuie sa le luam pentru a indeplini criteriile pe MCV”, reamintind ca de indeplinirea acestor criterii depinde si raportul pe Justitie din luna iunie si implicit aderarea la Spatiul Schengen.”Este important pentru ca si la nivelul dezbaterii politice avem cel mai puternic, dar si cel mai nedrept si iresponsabil atac. Este asa de simplu sa stai pe la Bruxelles cu 7.000 de euro pe luna si sa critici toata ziua Romania, ministrii, pe toti cei care lucreaza aici, pe principiul sa distrugem pe toata lumea sa aratam ca nu sunt buni”, a aratat in context seful Executivului, cu referire directa la eurodeputatii PDL.”Sunt foarte hotarat sa dau orice mesaj politic necesar. Cine greseste, cine calca pe bec il trimitem in alte activitati, private daca este cazul”, a mai spus premierul Ponta, precizand ca a vazut un titlu in acest sens care se referea la Lificiu.In context, el s-a declarat convins ca Guvernul va avea si sprijinul politic necesar, punctand ca tocmai de aceea a cerut Parlamentului sa discute Strategia Nationala Anticoruptie in prima sedinta de Plen reunit.Primul-ministru Victor Ponta a participat joi la Reuniunea Platformei de Cooperare a Institutiilor Administratiei Publice Centrale, prevazuta in Strategia Nationala Anticoruptie 2012-2015. La sedinta au fost prezenti mai multi ministri, printre care ministrul Justitiei, ministrul de Finante, ministrul Administratiei si Internelor, ministrul de Externe, ministrul Economiei, ministrul Afacerilor Europene, ministrul Sanatatii si ministrul interimar al Educatiei.
Ponta: Din banii de la primarii vor fi acoperite pagubele produse de inundatii
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Iasi, ca pagubele materiale produse in urma inundatiilor ar putea fi suportate din bani recuperati de la primarii.”Exista pericolul in continuare de inundatii, dupa cum stiti, pe unele rauri din Moldova s-a depasit cota de avarie si exista riscul de inundatie. Daca e vorba de pagube materiale, avem la fondul de rezeva bani pe care i-am recuperat din fosta hotarare de guvern a fostului guvern. Sunt banii necesari pentru ca cei care au avut de suferit de pe urma inundatiilor sa-si refaca locuintele, drumurile”, a spus Ponta.
Antonescu: Ordonanta de retragere a banilor de la primarii este constitutionala
Premierul a mai adaugat ca Guvernul este tot timpul in alerta, in conditiile in care pericolul de inundatiii inca nu a trecut. El a amintit de aprobarea, in sedinta de miercuri a Executivului, a unor acte normative pentru despagubirea fermierilor si a subliniat ca ministrii de resort coordoneaza in permanenta comitetele interministeriale privind pericolul inundatiilor.
Ponta calmeaza spiritele: Nu se schimba nicio taxa si niciun impozit
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la sediul Ministerului Justitiei, ca nu se va schimba nicio taxa si niciun impozit. „Orice modificare a Codului Fiscal trebuie adoptata prin ordonanta sau prin lege. In ordonanta adoptata ieri ati vazut ca nu este vorba de nicio marire de taxe si de impozite. Nu se schimba nicio taxa si niciun impozit decat dupa ce facem analize, decat dupa ce discutam cu FMI, CE si BM. Inca o data, nu se schimba nimic”, a subliniat Victor Ponta.In opinia lui Ponta, informatiile aparute in mass-media referitoare la majorari de taxe si impozite sunt, de fapt, informatii date de oameni din ministere, care sunt „inca credinciosi vechii Puteri si baga strambe”.”Nu s-a marit nicio acciza si nicio taxa, altceva decat era deja negociat cu CE si FMI de foarte mult timp. Asa cum a fost si in cazul ANRE, majorarea de 5% era negociata de ani de zile. In ministere si pe la Finante au ramas si oameni inca credinciosi vechii Puteri, care baga strambe pe la dumneavoastra (presa – n. red.), si dupa aceea noi trebuie sa dam explicatii”, a explicat prim-ministrul Ponta.Intrebat daca este adevarat, asa cum a afirmat presedintele PNL, Crin Antonescu, ca nu s-a discutat in cadrul USL despre taxa de solidaritate, Ponta a confirmat: „Crin a avut dreptate, nu am discutat in USL despre taxa de solidaritate”.Prim-ministrul a fost prezent, joi, la Ministerul Justitiei, unde a participat la o masa rotunda pe tema strategiei anticoruptie in perioada 2012-2014.
Crin Antonescu se opune supraimpozitarii bugetarilor anuntate de Ponta
Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, joi, la Arad, ca taxa de solidaritate „este, totusi, o formula care excede intelegerea pe formula fiscala” si ca el nu sustine o asemenea masura.”Taxa asta, un tip de taxa exceptionala, de solidaritate sau asa ceva, este, totusi, o formula care excede intelegerea noastra pe formula fiscala si, din punctul asta de vedere, cel putin daca nu vad niste argumente foarte concrete, eu unul nu sustin o asemenea masura”, a spus Crin Antonescu.Premierul Victor Ponta a precizat, tot joi, la Iasi, ca pentru a decide supraimpozitarea persoanelor din sistemul bugetar cu salarii mari se face o analiza calitativa, deoarece miza e ca obiectul acestei masuri sa fie „tot felul de consilieri si sefi de pe la Conpet, Transgaz, Rovinari”, nu profesori universitari.”Am fost criticat ca vreau o taxa de solidaritate pentru cei care castiga din zona bugetara – si aici include si companiile de stat, companiile cu capital majoritar de stat. Pai cand il vad pe dl Anastase (tatal Robertei Anastase, consilier al directorului Conpet, unitate economica de stat – n. red.) care castiga 320 (presa a scris ca ar fi vorba de 350, n.red.) de milioane de la o companie de stat, pentru ca e de stat Conpetul, vi se pare anormal sa cer sa ii luam mai multi bani?Dimpotriva, mie mi se pare normal sa luam cat mai mult din aceste venituri pe care, sigur, daca le obtii in zona privata e in regula. Dar daca le obtii de la stat, dati-mi voie sa cred ca nu le obtii pe baza aptitudinilor extraordinare si calitatilor de tata al presedintei Camerei Deputatilor, ci le obtii pe un interes politic. Or acolo, cred ca trebuie sa iau masuri. Chiar daca, sigur, vor fi suparati cei care au aceste venituri”, a declarat prim-ministrul la Iasi.
PSD, 2 opinii despre reprezentarea la Consiliu: „CCR decide”.”CCR nu are competente”
Reprezentarea Romaniei la Consiliul European, disputata de presedintele Traian Basescu si de premierul Victor Ponta, naste puncte de vedere diferite in PSD in privinta institutiei care ia decizia finala pe aceasta problema – Parlamentul sau Curtea Constitutionala.In timp ce presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla, considera ca, dupa ce voteaza Parlamentul in aceasta chestiunea, hotararea poate fi atacata la CCR, care decide, liderul deputatilor PSD, Valeriu Zgonea, nu crede ca CCR se poate pronunta asupra unei asemenea decizii, afirmand ca e in afara competentelor acesteia.
CCR, decizie la sesizare
„Sunt 2 lucruri separate. Parlamentul, daca s-a ivit un conflict interinstitutional, poate sa adopte o hotarare prin care sa constate ca acel conflict trebuie sa fie transat in sensul in care reprezinta acolo seful Executivului.Hotararea Parlamentului, ca toate hotararile Parlamentului, poate fi atacata la Curtea Constitutionala de cei interesati, daca exista motive. Va decide CCR, dar numai daca va fi sesizata (…)nu poate sa decida asa Curtea Constitutionala, se pronunta asupra hotararii Parlamentului”, a spus Grebla pentru Ziare.com.El afirma ca exista si o directiva a Comisiei Europene care l-ar favoriza pe Ponta pentru prezenta la Consiliul European.”Ultima directiva a Comisiei Europene vizeaza sporirea rolului parlamentelor tarilor membre in deciziile pe care le ia Consiliul European si acolo o sa vedeti negru pe alb de mandat dat Guvernului pentru a reprezenta tara la Consiliul European”, afirma Grebla.”Am avut-o pe rol azi, daca vedeti textul amendat o sa vedeti ca acolo vorbeste de Executiv si de Guvern. Cand exista diferente de opinii, Parlamentul poate da un mandat general pentru a reprezenta tara, unde exista chestiuni economice (…) Si presedintele are atributii executive, dar numai anumite atributii”, a adaugat acesta.Cu toate ca Grebla a vorbit despre o directiva europeana in acest sens, Uniunea Europeana a transmis ca decizia privind persoana care va reprezenta tara la Consiliul European e una ce tine de chestiunile interne ale Romaniei.
Nu poate decide CCR, nu e reprezentativa
Liderul grupului deputatilor PSD, Valeriu Zgonea, considera ca CCR nu poate decide in aceasta privinta, intrucat Parlamentul reprezinta vointa cetatenilor.”Nu stiu daca Curtea Constitutionala are competente in materia asta. Exista precedente in Europa, nu cred ca e util ca in acest moment Romania sa aiba o astfel de decizie a Curtii Constitutionale. Cred ca reprezentativitatea celor 470 de parlamentari e mai mare decat a celor 9 colegi de la Curtea Constitutionala”, s-a aratat de parere Zgonea, pentru Ziare.com.
El a adaugat ca CCR nu poate decide intrucat nu e vorba de un conflict institutional.”Uitandu-ma in materia afacerilor europene, nu (e conflict – n.red.), desi exista opinia asta in randul unor juristi”, considera deputatul de Dolj.El considera ca Parlamentului ii da voie sa decida cine merge la Consiliu articolul din Constitutie privind reprezentativitatea sa.”Nu pot sa cred ca Parlamentul va decide ca nu sunt ei reprezentantii cetatenilor. Nu pot sa cred asa ceva! Cei care nu inteleg ca nu e mandatul lui Victor Ponta, este mandatul unui prim-ministru al Romaniei, inseamna ca sunt manati de interese obscure si vor afecta grav capacitatea oricarui parlamentar, pana la modificarea Constitutiei, de a decide ce se decide la Bruxelles.Articolul din Constitutie care specifica capacitatea Parlamentului si reprezentativitatea sa nu e discutabil si negociabil de catre Curtea Constitutionala. CCR nu poate sa decida in numele Parlamentului, nu interpreteaza”, a mai afirmat Zgonea.
Intrebat ce se intampla daca presedintele va sesiza Curtea Constitutionala in privinta existentei unui confilict institutional, liderul de grup al deputatilor PSD a raspuns:”Presedintele poate spune ce vrea domnia sa, el nu poate spune ca are un conflict cu mine, cand stiu care sunt atributiile mele ca Parlament.”
„Sa nu mai fie „one man show”
„In toate democratiile europene, Parlamentul e cel care da mandat de negociere, in limitele Constitutiei, Guvernului sau altui reprezentant, in materia pe care o decide la Consiliul European, astea sunt principiile. Inconsistenta si lipsa de profesionalism a Guvernului Boc in materia afacerilor europene ne-a adus pe noi in aceasta situatie grava, in care nu exista o reglementare intre Parlament si Guvern pentru ca ele afecteaza pe termen mediu si lung capacitatea Romaniei de a absorbi fonduri europene, de a se dezvolta, si afecteaza viata cetatenilor.(…)domnul Traian Basescu, din 2005 incoace, nu s-a consultat cu Parlamentului niciodata, in nicio decizieCeea ce dorim noi e sa tragem un semnal de alarma ca acest ‘one man show’ trebuie sa inceteze”, a mai precizat Zgonea.In opinia sa, ar trebui sa existe competente partajate, in asa fel incat presedintele sa mearga la acele reuniuni ale Consiliilor Europene in care se discuta chestiuni ce tin de competenta lui, ca apararea si afacerile externe, iar premierul sa mearga la cele in care se discuta probleme economice si sociale.c
MRU se gandeste „foarte serios” sa devina parlamentar de Iasi
Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca se gandeste sa candideze pentru un mandat de parlamentar de Iasi la alegerile din noiembrie si ca a luat in calcul si candidatura la primaria orasului.„Da, iau foarte serios in calcul o candidatura la alegerile parlamentare de la sfarsitul lui noiembrie si, evident, daca acest lucru se va intampla, nu se va intampla decat in orasul meu natal”, a spus Ungureanu pentru Ziarul de Iasi.El a dat si cateva indicii referitoare la initiativa civica pe care o pregateste, dand de inteles ca nu va fi un alt partid, ci va face parte din PDL.”Nu sunt lucruri care se exclud aici. N-am cum sa spun acum din partea cui pentru ca aceasta presupune o relatie acceptata de ambele parti. Dar pot sa va spun ceea ce voi reprezenta. Nevoia de schimbare a politicii in Romania”, a raspuns MRU, intrebat daca va candida din partea PDL sau a platformei politice pe care o pregateste.(…)ICCD nu poate deveni un partid politic, nu vad momentan aceasta posibilitate. De altfel, Initiativa nu a fost inca lansata. A fost doar un anunt la care, observ, se raspunde cu un enorm interes, dovada fiind miile de mesaje pe care le-am primit de la cetateni dezamagiti de politica. In ce formula voi candida vom vedea, deocamdata suntem intr-o campanie locala. Dupa ce aceasta campanie locala se inchide ceva se va intampla”, a completat el.Ungureanu a vorbit si despre guvernarea sa, considerand ca premierul Victor Ponta a preluat programul sau de guvernare.”Incerc sa va readuc aminte faptul ca, la scurt timp dupa ce am ocupat pozitia de prim-ministru, am spus ca sunt la Palatul Victoria pentru a construi, nu pentru a petici. Si va zic si care este bucuria mea secreta, care vine sa intareasca ceea ce va zic. Cam tot ce face Guvernul care a succedat Cabinetului Ungureanu, nu ma refer aici la masurile de politizare sau la declaratiile politice, dar proiectele Cabinetului Unugreanu sunt in continuare parte din proiectele pe care Guvernul Ponta trebuie sa le puna in aplicare. Si mai in gluma, mai in serios, ii sugerez primului ministru in functie sa nu faca un secret din faptul ca a adoptat programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu. Sunt convins ca va intelege adevarul din spatele spuselor mele”, a transmis Ungureanu.
Vicepresedintele ANRE, demis de Victor Ponta
Vicepresedintele ANRE, Petre Lificiu, a fost demis, joi dimineata, de premierul Victor Ponta.Demiterea lui Lificiu vine in urma declaratiilor pe care reprezentantul ANRE le-a facut, miercuri, conform carora cresterea pretului la energie cu 5% poate fi compensata cu stingerea unui bec la baie, transmite B1 TV.
ANRE – Scumpirea electricitatii cu 5% nu inseamna nimic. Stingeti becul din baie
„O crestere cu 5% a pretului energiei la sfarsitul lunii nu inseamna nimic. Adica, inseamna sa nu uitam becul aprins in baie cand plecam la serviciu”, a afirmat Lificiu.”Am vazut declaratia sefului ANRE si m-a deranjat foarte tare. Nu cred ca in felul asta pot sa le raspunzi oamenilor, ca iti mai stingi un bec. In mod cert, orice crestere a pretului energiei se reflecta mai putin la cei care au venituri mai mari si mai mult la cei care au venituri mai mici”, a spus miercuri Ponta.
PDL Bucuresti – „Eu sunt Silviu Prigoana si nu ma tem de niciun candidat”
„Astfel declara Silviu Prigoana in momentul depunerii candidaturii la Biroul Electoral Central. Silviu Prigoana, pricipalul pretendent la postul de primar general al Capitalei, este un concurent puternic, cu sanse reale de a castiga infruntarea electorala din 10 iunie.Totusi, desi aveam o alternativa reala la primarul in functie, nu avem dezbaterea electorala care sa pontenteze clar diferentele dintre cei doi. Dezbaterile Silviu Prigoana vs Sorin Oprescu, natural a se fi intamplat in acest moment al campanie electorale, nu au loc. In ciuda invitatiilor repetate adresate de Silviu Prigoana, Sorin Oprescu refuza cu obstinatie sa dialogeze cu oricare dintre contracandidatii sai. Un gest de suficienta sau poate un act de prudenta, de conservare a procentelor existente. Oricare ar fi raspunsul, un lucru este clar: Sorin Oprescu se comporta precum primarul unui oras din Africa Subsahariana. El considera inutil a se justifica in fata bucurestenilor, a caror singura obligatie este sa dea cu stampila acolo unde trebuie si sa asculte nesfarsita tirada de promisiuni fantasmagorice si mistocareli ale mult prea ilustrului edil sef. O atitudine de maharajah, neegalata decat poate de numarul mare de promisiuni neonorate.In fond, poate ca prezenta ezoterica a primarului general este o strategie castigatoate. Poate ca a arunca vorbe in vant, a insira promisiuni ce nici macar cel mai naiv dintre romani nu le poate da crezare aduce voturi.In toate aparitiile TV, la posturi prietene, curtat de moderatori adulatori, Sorin Oprescu nu a vorbit deloc despre programul sau electoral, despre ceea ce a planuit sa faca si ceea ce n-a reusit sa duca la bun sfarsit. Tot ce a catadicsit sa mormaie a fost un mesajul monoton, continuu adresat bucurestenilor: vedeti-va de treaba voastra, ca si eu imi vad de a mea. Care este treaba lui, nu prea reiese din mandatul ce urmeaza a-l incheia. Ori de cate ori a fost nevoie de interventia Primarului General, fie ca vorbid de recentele inundatii sau de deszapezirea Capitalei, absenta lui Sorin Oprescu a fost din nou lesne de remarcat.Probabil ca aceste bufonerii aduc voturi. Dar un lucru este sigur. Ele nu definesc activitate de Primar General, ci doar jongleriile unui individ ajuns intamplator la conducerea Capitalei.Pe de alta parte, avem un contracandidat care are obiceiul de a sustine cu argumente cam tot ce promite. Indiferent de cat de inedite pot parea unele dintre aceste promisiuni sunt cel putin explicate si, prin argumentele aduse, fezabile. Spre deosebire de autostrada suspendata, programul lui Prigoana pare a se adresa unor nevoie reale ale bucurestenilor, pentru care ofera solutii concrete: decongestionarea traficului prin introducerea transportului public gratuit; cosmetizarea orasul prin imbunatatirea serviciilor de salubritate – strazi aspirate, nu maturate. Astfel, intrebarea fireasca ar fi urmatoarea: De ce ii este teama lui Oprescu? Simtul comun ne-ar spune ca de o dezbatere reala, nu de o fanfaronada marca Antena3. Cred ca o asemenea atitudine ar trebui sanctionata de bucuresteni. Nu se poate ca ocupantul celei mai inalte functii din administratia publica locala sa nu accepte dialogul. Lipsa de transparenta il defineste pe Sorin Oprescu, iar teama de a-si justifica actiunile nu-l poate califica pentru un nou mandat”.PDL Bucuresti
Rusanu (PNL): Supraimpozitarea bugetarilor nu este corecta
Intentia Guvernului de a impozita suplimentar salariile si pensiile din sistemul bugetar, care depasesc 4.500 de lei nu este apreciata de toti liderii USL. Vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu, sustine, in cadrul unui interviu acordat RFI Romania, ca supraimpozitarea bugetarilor „in niciun caz nu este corecta”. Oricum, plafonul de 4.500 de lei este „nerealist”, ar trebui marit la opt-noua mii, crede liberalul.Pentru Dan Radu Rusanu, plafonul pentru supraimpozitarea bugetarilor este prea mic. „Baremul acesta, plafonul de 4.500 mi se pare un plafon foarte scazut. Sa nu uitam ca un plafon de 4.500 brut ar insemna practic cam trei mii netul. Nu cred ca ar incuraja populatia sa treaca peste acest barem, deci nu cred ca este o masura buna la nivelul acestui barem. Ar trebui poate saltat acest plafon de 4.500. Ganditi-va ca 4.500 de RON in ziua de astazi inseamna o mie de euro. Ca sa consideri ca o mie de euro este un venit exagerat intr-o tara a UE, nu cred ca este foarte normal, foarte corect. Ar trebui un barem mult mai inalt, mult mai ridicat”, explica vicepresedintele PNL.Dan Radu Rusanu observa insa ca exista o posibila problema de constitutionalitate in privinta supraimpozitarii bugetarilor: „Nu stiu daca se poate vorbi numai pentru bugetari, sa faci aceasta diferentiere intre bugetari si restul salariatilor din economie. Nu stiu daca este si constitutional… Corect nu este in nici un caz, cel care lucreaza intr-o unitate bugetara si are acest salariu dupa 25, dupa 30 de ani sa fie impozitat suplimentar, iar in partea cealalta, in economia privata, cineva care are acest venit sa nu fie impozitat.
Ponta ii roaga pe ministri sa nu mai vorbeasca despre taxe si impozite
Trebuie sa realizam faptul ca la aceste salarii mari, sa spunem, de o mie de euro pe luna, in sistemul bugetar ajung acei oameni care au o vechime si o experienta foarte mare”.Citeste mai multe despre Rusanu: Supraimpozitarea bugetarilor nu este corecta pe RFI Romania
Omul de incredere al lui Gabriel Oprea, in Guvernul USL
Fostul prefect de Ilfov Dan-Cornel Baranga a fost numit, joi, in functia de vicepresedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.Baranga e considerat „omul de casa” al liderului UNPR, Gabriel Oprea, care l-a impus in functia de prefect de Ilfov in guvernarea Emil Boc, in ciuda protestelor virulente ale filialei PDL din acest judet.Baranga a mai fost si suprefect al Capitalei in guvernarea Adrian Nastase, cand prefect era acelasi Gabriel Oprea.
Ponta si-a numit finul in guvern
Liderii UNPR au sustinut tot timpul ca nu vor avea oameni numiti in functii in Guvernul Victor Ponta, ci doar il vor sustine din Parlament, „pentru stabilitatea tarii”.Numirea lui Baranga in functia de prefect de Ilfov a iscat un adevarat scandal in PDL Ilfov, in 2010.
Baranga, uns prefect de Ilfov, democrat-liberalii ameninta cu demisia in bloc
Senatorul Iulian Urban, pe vremea aceea in PDL Ilfov, declara ca organizatia se reunise pentru a gasi o solutie pentru a impiedica numirea lui Baranga, puternic contestat.Potrivit unor surse democrat-liberale citate de presa in 2010, mai multi membri ai PDL Ilfov propuneau demisia in bloc din partid, din cauza numirii lui Baranga.
PDL a contestat uninominalul USL la Curtea Constitutionala – vezi motivele
Partidul Democrat-Liberal a contestat la Curtea Constitutionala legea votului uninominal pur pentru alegerile parlamentare, adoptata pe 22 mai.Reprezentantii PDL au depus, joi, actele la CCR.Motivatia lor e aceea ca legea nu respecta vointa suverana a poporului roman, exprimata la referendumul din 2009, cand cei prezenti la vot au optat pentru un Parlament unicameral, cu maxim 300 de parlamentari.Noua lege electorala nu prevede reducerea numarului de parlamentari ci, din contra, are amendamente care ar putea duce la marirea acestuia cu cel putin 10.Prin respectivul act legislativ, castigatorii colegiilor merg in Parlamentul Romaniei, indiferent de scorul pe care il obtin. Exceptiile sunt reprezentantii celor 18 minoritati nationale alta decat cea maghiara, dar si cei ai nationalitatilor, incluzand romani, care sunt minoritati etnice intr-un anumit judet, daca obtin peste 7% din voturi.Miercuri, Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului, a spus ca nu va ataca legea la Curtea Constitutionala, intrucat tine de lupta dintre partide.PDL a fost inca din 2007 un sustinator al votului uninominal, insa sustinea varianta in care parlamentarii sa fie alesi in 2 tururi de scrutin. In schimb, democrat-liberalii au impus legea alegerii primarilor dintr-un singur tur.
Cum explica PDL
Deputatul PDL Sulfina Barbu a enumerat ceea ce considera a fi incalcarile Constitutiei din aceasta lege.”Legea votata de USL incalca flagrant Constitutia Romaniei si e conceputa in cel mai profund dispret fata de vointa romanilor. Consideram ca nu poate fi acceptata din urmatoarele motive: incalca normele referitoare la suveranitatea poporului roman, exprimata prin referendumul din 2009.Suveranitarea se exprima prin referendum, USL nu respecta vointa cetatenilor. Amintim ca rezultatele referendumului au fost validate (…) prin decizia Curtii Constitutionale.Un alt motiv e acela ca USL a decis sa creasca numarul de parlamentari(…)prin articolul 62, alineatul 3, se specifica faptul ca numarul deputatilor si senatorilor se stabileste in raport cu numarul de parlamentari (…)numarul cetatenilor a scazut”, a explicat Sulfina Barbu.Ea s-a referit si la prevederea conform careia principiul egalitatii in drepturi intre cetateni e incalcat, intrucat minoritatile au dreptul la un sistem proportional, dar nu si majoritatea.”Un alt motiv de neconstitutionalitate – incalca principiul reprezentativitatii si egalitatii in drepturi. Sunt 2 amendamente in aceasta lege (…) care incalca principiul reprezentativitaii si egalitatii. La o populatie egala, numarul de mandate va fi diferit(…) In plus, se incalca articolul 62 din Constitutie, care precizeaza ca organizatiile minoritatilor care nu intrunesc numarul de voturi pentru a fi ales au dreptul la un loc in Parlament. Se instituie reguli pentru fiecare minoritate in parte – minoritatea sa fie reprezentata proportional, in timp ce majoritatea nu are acest drept”, a conchis Barbu.Purtatorul de cuvant al partidului, Sever Voinescu a spus ca nu crede ca CCR nu va respinge legea, intrucat „prevederile neconstitutionale sunt flagrante”.L.L.
Marga recomanda Presedintiei si Guvernului expulzarea ambasadorului Siriei la Bucuresti
Ministerul roman de Externe, Andrei Marga, recomanda Guvernului si Presedintiei expulzarea ambasadorului Siriei la Bucuresti, o masura similara celor luate de aliatii occidentali, in semn de protest fata de masacrul din orasul sirian Hula, informeaza TVR INFO.”Am remis primului-ministru si presedintiei tarii propunerea de expulzare a ambasadorului Siriei la Bucuresti si de rechemare a ambasadorului roman din Siria. Acolo s-au petrecut fapte intolerabile. Condamnam omorarea atator civili sub impactul autoritatilor”, a declarat Marga in exclusivitate pentru TVR INFO.Anuntul a fost facut ieri, in Israel, de catre ministrul de externe, Andrei Marga. Oficialul roman a condamnat categoric uciderea civililor nevinovati si s-a pronuntat pentru aplicarea planului international de pace.Marile puteri occidentale, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Canada si Australia, au anuntat zilele acestea ca expulzeaza inalti diplomati sirieni, dupa uciderea a 108 persoane, dintre care 49 de copii, in regiunea Hula. Liderii occidentali s-au declarat ingroziti de aceste crime si au intensificat presiunea diplomatica asupra guvernului Assad. Membrii Consiliului de Securitate al ONU au avut miercuri seara o reuniune in spatele usilor inchise.
Sorin Oprescu: Nu mai merge cu minciuna
Primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, totodata si candidat pentru un nou mandat la aceeasi functie, le-a transmis contracandidatilor sai ca nu mai merge cu minciuna.”Vreau sa le spun contracandidatilor mei ca nu mai merge cu minciuna (…) Disperarea este atat de mare incat nu se dau in laturi de la nimic”, a declarat, joi, Sorin Oprescu.Edilul a mai spus despre cei vor sa preia functia de primar general al Bucurestiului ca, practic, nu stiu nimic despre responsabilitatile pe care le implica si despre cum merge treaba in privinta Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).
Prigoana: Oprescu e lipsit de viziune si dezinteresat de problemele bucurestenilor
„Le recomand celor care si-au descoperit respectul pentru monumentele din Bucuresti sa citeasca istoria orasului (…) PDL, majoritatea din Consiliu, a luat toti banii intr-un an”, a adaugat Oprescu.Sorin Oprescu candideaza pentru un al doilea mandat la Primaria Capitalei. Sloganul sau de campanie este „Pentru ca a demonstrat ca se poate”.
Videanu critica incoerenta si anarhia politicilor fiscale anuntate de ministrii lui Ponta
Democrat-liberalul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, subliniaza performanta fara precedent a „balbelor” inregistrate de Guvernul Ponta in doar 3 saptamani de la instalare si avertizeaza ca declaratiile incoerente ale ministrilor, altii decat cel de Finante, bulverseaza mediul de afaceri.„Mediul de afaceri este extrem de preocupat de lipsa de predictibilitate a seturilor de politici publice”, a declarat Adriean Videanu, in cadrul unei conferinte de presa tinuta joi la sediul PDL.Acesta a remarcat faptul ca multi ministri anunta public tot felul de masuri cu impact financiar, dar „singurul care nu vorbeste de modificari de politica fiscala este cel care are si responsabilitatea, ministrul de Finante – Florin Georgescu„.”Acest proces de incoerenta si de anarhie in seturile de politici fiscale nu face decat sa atenteze la stabilitatea macroeconomica a acestei tari, care s-a construit cu foarte mare greutate si cu costuri ale romanilor in ultimii 3 ani si jumatate”, a mai declarat Adriean Videanu.El a subliniat ca exista si fundamente economice ale deprecierii monedei nationale, dar acestora li s-a adaugat si „incoerenta actului de guvernare” manifestata de Executivul condus de premierul Ponta, care a facut ca moneda sa se deprecieze cu peste 2 procente.”Mananca din puterea de cumparare a romanilor”, a punctat Videanu, exprimandu-si speranta ca BNR are parghiile necesare sa tina sub control procesul inflationist. „A facut acest anunt public, la o televiziune, spunand – citez: ‘Daca si ministrul de Finante imi va spune ca este un lucru bun‘. E incredibil sa anunte o masura de o asemenea importanta fara un studiu de impact, fara o fundamentare!”, a subliniat Videanu.El a reamintit ca nici macar a doua zi, miercuri, dupa sedinta de guvern, premierul Ponta nu a clarificat situatia, spunand ca nu are o cifra exacta a bugetarilor care vor fi afectati de aceasta masura.”Va dau eu cifrele, poate i le transmiteti domnului Ponta: 49.800 de bugetari afectati, aproximativ, in companiile nationale 34.100 de salariati, iar in regiile autonome sunt 50.900 de salariati. Era extraordinar de simplu, daca dorea”, a adaugat Videanu.
Ponta se balbaie cand vine vorba de taxa de solidaritate pentru bugetari
Rusanu (PNL): Supraimpozitarea bugetarilor nu este corecta
Dupa ce a anuntat intentia de a supraimpozita salariile bugetarilor mai mari de 4.500 de lei, Victor Ponta a declarat a doua zi ca nu are o cifra exacta a celor care vor fi afectati de aceasta „taxa de solidaritate”, opinand si ca „un venit bugetar de 4.500 lei este unul mediu, suficient pentru un trai decent”.In plus, el a negat ca a declarat anterior ca plafonul propus initial era de 10.000 de lei, cu toate ca facuse aceasta afirmatie in data de 17 mai, la Romania TV.
Consilierul lui Iliescu, noul sef pentru revolutionari: Vreau imagine noua pentru Revolutie -14,51-
Noul secretar de stat pentru Problemele Revolutionarilor, Sorin Vintila Mester, fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu a declarat, joi, ca prioritatea sa va fi schimbarea imaginii revolutionarilor.„Primul lucru pe care il voi face dupa ce voi fi instalat in functie va fi sa infiintez un post de specialist in comunicare. Voi crea un departament de comunicare, pentru ca avem nevoie de o noua imagine asupra Revolutiei si revolutionarilor”, a declarat noul secretar de stat pentru Ziare.com.Sorin Vintila Mester a spus ca sustine acordarea in continuare de indemnizatii pentru revolutionarii cu certificat pentru ca „asa zice legea si oricum vor fi rejectati din punct de vedere social, intrucat majoritatea se apropie de 60 de ani si nu-i mai angajeaza nimeni”. Dupa instalarea in post, el va solicita colegilor din Guvern o analiza privind „existenta vointei politice si a fondurilor necesare” pentru reluarea platii indemnizatiilor, suspendate in 2012 de catre administratia Boc.Conform propriilor declaratii, Sorin Vintila Mester a fost printre primii care a primit certificat de Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite in Revolutia din 1989. Printre beneficiile obtinute se numara un teren de 5.000 de metri patrati in comuna Ciorogarla. „Indemnizatia de revolutionar nu am incasat-o decat cateva luni, dupa ce nu mi-a mai mers firma de constructii”, a completat Mester.Noul secretar de stat a mai promis ca, impreuna cu departamentul de comunicare, va pune la punct o strategie privind pozitionarea in istorie, pe „locul meritat”, a Revolutiei romane. Sorin Vintila Mester a fost numit, joi, in functie de catre premierul Victor Ponta. Anterior, el a fost consilier al fostului presedinte Ion Iliescu, in perioada 1992-1996, iar mai apoi consilier local in Sectorul 1 din Bucuresti.
Ponta: Pretul carburantilor poate fi negociat prin dialog cu producatorii si masuri fiscale
Premierul Victor Ponta spune ca statul are la indemana metode prin care sa convinga producatorii de combustibili sa nu majoreze exagerat preturile, acestea fiind dialogul cu agentii economici si unele masuri fiscale.Ponta s-a aratat multumit ca preturile nu au evoluat de pe o zi pe alta.”Pretul combustibililor a variat si in functie de rata de schimb. Dupa cum stiti, a existat o anumita tulburare pe aceasta piata. Vad ca s-a calmat si e foarte bine. Dar a fost o tulburare produsa nu de ceea ce se intampla in Romania, ci de ceea ce se intampla pe plan european, pentru ca n-a afectat doar cursul euro-leu, a afectat cursul de schimb intre euro si multe alte monede din zona noastra centrala si de est”, a declarat acesta.
Suprataxarea companiei sau a consumatorului la pompa?
Premierul a avertizat insa ca statul nu va sta cu mainile in san in caz de derapaje.”Referitor la producatorii de produse petroliere, aici nici nu poti sa stai cu mainile in san si sa zici ‘n-am ce sa fac’, pentru ca exista anumite instrumente pe care le poate folosi statul in continuare, dar nici nu mai poti sa spui ‘controlez pretul’, pentru ca nu mai exista aceasta posibilitate a Guvernului.Solutiile, asa cum eu le-am identificat, sunt bazate pe un tip de dialog cu producatorii si pe un tip de masuri fiscale care sa pastreze totusi aceste preturi intr-o limita normala si controlabila. Nu vreau sa cream panica. Saptamana trecuta s-a ieftinit putin carburantul, am auzit si am cerut o informare ca s-ar putea sa se recupereze in perioada urmatoare… Sunt si factori externi. Important este ca, in ceea ce ne priveste, nu stam doar si ne uitam”, a conchis el.
Crin Antonescu se opune supraimpozitarii bugetarilor anuntate de Ponta
Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, joi, la Arad, ca taxa de solidaritate „este, totusi, o formula care excede intelegerea pe formula fiscala” si ca el nu sustine o asemenea masura.”Taxa asta, un tip de taxa exceptionala, de solidaritate sau asa ceva, este, totusi, o formula care excede intelegerea noastra pe formula fiscala si, din punctul asta de vedere, cel putin daca nu vad niste argumente foarte concrete, eu unul nu sustin o asemenea masura”, a spus Crin Antonescu.Liderul PNL a adaugat ca vor mai discuta pe acest subiect, atat in PNL, cat si cu partenerii din USL.”Vom avea discutii inclusiv in Partidul National Liberal. Eu la prima strigare, ca sa spun asa, nu o vad bine, in sensul ca nu cred ca este o solutie, nu am crezut niciodata ca marirea unor impozite mai ales de conjuncturi atat de scurte este de natura sa rezolve ceva. Filozofia si principiile si formulele nostre de impozitare negociate la nivelul USL sunt foarte clare, sunt publice. Le-a reamitit de curand si premierul Ponta. Un impozit regresiv, sa-i spun asa, deci 16 la suta ramane cea mai mare cota de impozitare si ne ducem in jos cu 12 la suta si cu 8 la suta”, a afirmat liderul PNL.”Vom discuta in Partidul National Liberal, cu ministrii nostri, cu parteneri nostri in USL si, in urma a ceea ce vom decide acolo, sigur, ca Guvernul va actiona”, a adaugat Antonescu.
Rusanu (PNL): Supraimpozitarea bugetarilor nu este corecta
Premierul Victor Ponta a spus, joi, la Iasi, ca pentru a decide supraimpozitarea persoanelor din sistemul bugetar cu salarii mari se face o analiza calitativa, deoarece miza e ca obiectul acestei masuri sa fie „tot felul de consilieri si sefi de pe la Conpet, Transgaz, Rovinari”, nu profesori universitari.”Am fost criticat ca vreau o taxa de solidaritate pentru cei care castiga din zona bugetara – si aici include si companiile de stat, companiile cu capital majoritar de stat. Pai cand il vad pe dl Anastase (tatal Robertei Anastase, consilier al directorului CONPET, unitate economica de stat – n.red.) care castiga 320 (presa a scris ca ar fi vorba de 350, n.red.) de milioane de la o companie de stat, pentru ca e de stat Conpetul, vi se pare anormal sa cer sa ii luam mai multi bani? Dimpotriva, mie mi se pare normal sa luam cat mai mult din aceste venituri pe care, sigur, daca le obtii in zona privata e in regula. Dar daca le obtii de la stat, dati-mi voie sa cred ca nu le obtii pe baza aptitudinilor extraordinare si calitatilor de tata al presedintei Camerei Deputatilor, ci le obtii pe un interes politic. Or acolo, cred ca trebuie sa iau masuri. Chiar daca, sigur, vor fi suparati cei care au aceste venituri”, a declarat primul-ministru la Iasi.Ponta a precizat ca deocamdata nu s-a stabilit caror persoane li se va aplica masura, dar a insistat ca nu se doreste sa fie afectati, de exemplu, profesorii universitari. „Deocamdata, am cerut Ministerului de Finante sa primesc o evidenta cu numarul de persoane care au aceste venituri. In al doilea rand, vreau sa fac o analiza calitativa. Pentru ca un profesor universitar, care dupa foarte multi ani ajunge sa castige un venit brut care ramane in final net la 4500 de lei, cred ca merita acei bani si nu trebuie supraimpozitat. Cand vorbim insa de tot felul de consilieri si sefi de pe la Conpet, Transgaz, Romgaz, Rovinari, Turceni sau alte institutii ale statului, acolo, da, cred ca trebuie reglementata problema veniturilor obtinute de cei care lucreaza in zona bugetara. Dar repet, e vorba de cei care primesc aceste venituri de la societati cu capital majoritar sau integral de stat. Imediat ce am toata analiza, si cantitativa dar mai ales calitativa, o sa pot sa va spun”, a aratat el.Seful Executivului a dat asigurari ca in legatura cu aceasta taxa de solidaritate vor fi consultati si partenerii internationali. „Si mai este un lucru pe care l-am spus si ieri: dorinte legitime altfel de a face exista, dar nici un fel de decizie referitoare la politica fiscal-bugetara nu se ia decat dupa ce avem aceasta analiza, inclusiv referitor la taxa de solidaritate si decat dupa ce discutam cu partenerii nostri internationali, FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala”, a conchis primul-ministru.
Corlatean, despre extradarea lui Hayssam: Romania si-a facut datoria, Siria nu
Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a declarat, joi, dupa o reuniune pe tema strategiei anticoruptie, ca Romania si-a facut datoria in ceea ce priveste extradarea lui Omar Hayssam, condamnat pentru acte de terorism la noi in tara.„Romania si-a facut datoria, Siria nu a ratificat acest acord de extradare pentru Omar Hayssam. Pana nu ratifica acest acord, nu poate intra in vigoare. Iar Omar Hayssam nu poate fi extradat”, a subliniat Corlatean.Titus Corlatean a fost prezent, joi, la Ministerul Justitiei, unde a participat la o masa rotunda pe tema strategiei anticoruptie in perioada 2012-2014, unde a luat parte si premierul Victor Ponta.In opinia prim-ministrului, desi strategia anticoruptie a fost inceputa de fostul guvern, este o strategie buna: „Nu vrem sa ramana doar o strategie frumoasa, ci vrem sa o si punem in aplicare. Vrem sa facem o justitie mult mai eficienta”.
Tariceanu: Romanii nu vor avea standard de viata occidental platind impozite mici
Liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, spune despre intentia Guvernului de a impozita diferentiat bugetarii ca romanii ar trebui sa inteleaga ca nu vor avea standardul de viata pe care il au occidentalii „platind impozite probabil la jumatate sau o treime din cat platesc ceilalti”. „In Romania, oamenii ar trebui sa inceapa sa inteleaga ca nu o sa avem standardul de viata pe care il au occidentalii platind impozite probabil la jumatate sau o treime din cat platesc ceilalti. Eu, ca liberal, sunt avocatul impozitelor mici, dar cred ca exista in acelasi timp necesitatea unui echilibru intre aspiratii si posibilitati. Vrem sa functionam in continuare cu impozite mici, atunci si proiectele pe care le avem in vedere nu vor putea avea anvergura pe care uneori, poate, ne-o dorim”, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Calin Popescu Tariceanu.Liberalul fusese intrebat cum vede intentia Guvernului de a impozita diferentiat bugetarii, in functie de venituri. Totusi, inainte de a discuta despre o posibila majorare de taxe, Tariceanu a precizat ca ar trebui valorificate anumite resurse de care dispune Romania.”Sunt de parere ca, inainte de a discuta despre o posibila majorare de taxe, exista anumite resurse care poate trebuie valorificate. Exista un procent destul de mare de evaziune fiscala, sunt poate alte taxe care merita revizuite, insa acest lucru nu inseamna ca, intr-o perioada economica dificila, o anumita solidaritate sa nu functioneze intre oameni care sunt, in final, membrii societatii noastre”, a spus el.Tariceanu s-a aflat, joi, la Zalau pentru a-l sprijini in campania electorala pe primarul Radu Capilnasiu, care candideaza pentru un nou mandat.Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara cu inca 16% a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei pe luna, sistem care ar putea fi aplicat incepand cu anul viitor si numai pentru sectorul bugetar.