Editorial: “Autostrazile si nordicii coreeni” de Cristi Dumitrache „Iata ca le-am aratat noi aritmetica celor din Noua Zeelanda. Ceea ce neozeelandezii fac, in conditii de calitate maxima, in 4 zile, noi reusim sa ducem la bun sfarsit in 91. Tot de zile! Adicatalea, suntem de 22 de ori mai lenti, mai slab pregatiti, mai indolenti! Bravos natiune!”
Stiri: „Intrebare pentru un deputat PDL: Raspuns nesatisfacator!”; Alegeri la Asociatia Doina; Clubul Seniorilor; O romanca pe Marte; Emisiunea de radio din Auckland;
Umanism: „Fiinta umana nu este obiect de consum” de Octavian Lupu
„De fapt, cand privesc in jurul meu am deseori sentimentul ca ma aflu in mijlocul unui bazar imens, populat cu obiecte de diferite dimensiuni, intre care cu mare greutate se poate distinge prezenta umana. Este ca si cum universul imediat ar fi fost invadat de lucruri neinsufletite ce estompeaza aproape complet caldura sensibilitatii trairilor specifice omului, o senzatie teribila a invadarii constiintei umane cu elemente ce o desfigureaza cu totul.”
Umanism: „Rasisti, misogini si homofobi”
„Studiul – intitulat „Perceptii si atitudini privind discriminarea in Romania”, realizat de TNS CSOP, a fost realizat in perioada decembrie 2011-ianuarie 2012, pe 1400 de respondenti, la solicitarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.”
Istoria romanilor: „Pamantul romanesc in trecut” de Constantin Giurescu
„Istoria poporului nostru e in legatura cu istoria popoarelor de primprejur, in genere cu istoria europeana si a omenirii. Faptele noastre au influentat pe altii si faptele altora ne-au influentat pe noi: aceasta dependenta creste cu cat ne apropiem de perioada contemporana. E normal deci ca marile impartiri ale istoriei universale sa se regaseasca si in istoria Romanilor; limitele acestor impartiri insa nu coincid, nu sunt aceleasi, din cauza unor imprejurari proprii locurilor noastre.”
Copiii nostri: „Sa ne orientam turistic. Cu Mircea Popovici!” de Mihaela Enache
„La orientare turistica am noua medalii obtinute la concursurile interscolare si la concursurile cu Clubul Auckland. Sunt actualul campion al Aucklandului si al Insulei de Nord la orientare turistica la concursurile interscolare. La fotbal am obtinut sapte medalii la turnee si trei trofee pentru “Cel mai bun jucator de fotbal al anului”.
Movie nights: „J. Edgar Hoover” de Irina Margareta Nistor
„Irina inscauneaza, cinci din cinci, pentru jocul impecabil al actorilor si clarificarea unei lungi perioade istorice, destul de incetosate pentru publicul romanesc, care n-a avut prea mare acces la viata politica americana, vreme de vreo 50 de ani.”
Secante romanesti: „Hotel Grand Bretagne, cu vedere spre Bucuresti” de Adrian Irvin Rozei
„A locui in hotelul «Grande Bretagne», chiar si numai cateva zile, este o experienta unica. In afara faptului ca ai ocazia sa intalnesti fie un mitropolit, fie o alteta regala, simpla vizita a camerelor este o adevarata aventura, pentru ca apartamentele de dimensiuni impresionante prezinta deseori surprize neasteptate.”
Interviu cu Liviu Antonesei: „Traim unul dintre cele mai faste momente ale literaturii noastre” de Cornel Mihai Ungureanu
„Ca sa reiau o gluma de-a mea mai veche, eu sint un scriitor ocazional, ca si Goethe! Sigur, marele poet a avut mai multe ocazii decit mine. Prin scriitor ocazional, inteleg un autor care nu se apuca premeditat sa scrie o poezie sau o povestire, ci face acest lucru atunci cind „il apuca”, deci cind nu mai are incotro si trebuie sa faca asta.”
Supliment „Pro si contra”: Opinii despre Legea lustratiei de George Petrovai, Miu Angelo, Ion Iliescu, Crin Antonescu, Ioan Prajisteanu si Pucu Rosu.
Vocea animalelor: O rubrica destinata iubitorilor animalelor.
Petrovai: „Graham Greene si universul sau romanesc” de George Petrovai
„In anul 1926 Graham Greene s-a convertit la catolicism. Iar faptul acesta s-a vadit nu numai in mult gustatul sau roman Puterea si Gloria, carte in care autorul nareaza incredibila haituiala la care este supus ultimul preot catolic dintr-un Mexic scufundat in saracie lucie, insa cuprins de febra revolutiei si a anticlericalismului, ci si in aceea ca in calitate de scriitor crestin, Graham Greene s-a lasat absorbit de curentul literar ce luase nastere in Europa din sentimental tragic al existentei, sentiment promovat de Dostoievski,Nietzsche, Henrik Ibsen, Knut Hamsun, Giovanni Papini si altii.”
Clubul de literatura si poezie Pinecota: „Scrisoare lui Caragiale” de Dan Mihaescu si „Citind in trenul de Suceava” de Radu Carneci;
„Intr-un singur loc ai avut dreptate, nene Iancule. Atunci cand ai zis ca romanul s-a invatat sa aiba din toate cate nimic. In fruntea sotietatii s-au aburcat mitocanii si nu le poti bate obrazul, intrucat (tot matale ne-ai invatat) mitocanul se naste jignit. Incolo, frica ne e ca ne-am nascut in Romania si o ca o sa murim in Becalia sau Basescia! Dar sa fim optimisti, ca daca nu murim o sa fie si mai rau!
Spre viitor: „Apusurile nu pot fi mancate –Biodinamica face organicele sustenabile” de Elisabeth Alington, editor www.earthmatters.co.nz
”In ultimul timp, metodele de producere a hranei sunt corelate cu un declin semnificativ in sanatatea si fertilitatea din lumea vestica. Sacrificarea unor recolte simple, bazate doar pe cantitate, in favoarea calitatii, pare deja singura solutie viabila pentru insanatosirea calitatii vietii.”
La cestiune: „Dupa Mangafa a venit Mangul” de Cristian Tudor Popescu
„Mang nu e decat un varf al aisbergului murdar care scufunda pregatirea universitara. In spatele acestui veteran al metodei, se aliniaza sute, mii de tineri care, chiar cand subsemnatul scrie aceste randuri, mai dau inca un copy-paste in lucrarile lor de masterat si doctorat. Incompetenta care se pregateste pentru impostura in posturi vitale ameninta Romania ca un val negru.”
Que pasa?: „Amedeo” de Gabriela Calutiu Sonnenberg
„Traiam izolati in lumea noastra ermetica, de stat socialist, mester in dezinformare. Habar n-aveam ca, pe plan international, un alt venezuelan cu aspect inofensiv teroriza occidentul. Carlos, absolvent indoctrinat la Moscova, supranumit „sacalul” plasase recent o bomba, aruncand in aer o parte din sediul unor posturi de radio anticomuniste, inclusiv indragitul nostru „Europa Libera”. Se pare ca era animat de idealuri revolutionare anticapitaliste si colabora strans cu serviciile secrete de la Bucuresti, acceptand sa se „ocupe” de ziaristii indezirabili.”
Adina si Cristi Dumitrache
PAGINI ROMANESTI IN NOUA ZEELANDA
ROMANIAN PAGES IN NEW ZEALAND
Auckland, New Zealand