EURO 2012: Dezastru pentru tarile organizatoare? Polonia si Ucraina au ales cai diferite in organizarea Campionatului European de Fotbal 2012, care a inceput vineri, insa acest eveniment de mare amploare poate reprezenta un efort financiar mult prea mare pentru cele doua state, afectate de criza care bantuie batranul continent.In urma cu cinci ani, cand UEFA a decis unde va avea loc EURO 2012, economia Ucrainei era una infloritoare, inregistrand o crestere de 7%, o revenire spectaculoasa dupa Revolutia Portocalie (noiembrie 2004 – ianuarie 2005), care ii putea deschide cu usurinta poarta spre Europa de Vest, noteaza Financial Times.
EURO 2012, pe Ziare.com
In acea perioada, problema o reprezenta Polonia, din cauza atitudinii ostile a premierului Jaroslaw Kaczynski, care a marginalizat tara si a iscat conflicte de amploare cu Germania si Rusia.Ideea organizarii acestui eveniment sportiv a venit din partea Ucrainei, iar Polonia a intrat in discutie doar ca partener, pentru a intari intelegerea.Insa, in prezent, rolurile s-au inversat, astfel ca Ucraina incearca sa-si revina din scaderea de 15% a PIB-ului, inregistrata in 2009, si sa isi indrepte imaginea patata de faptul ca fostul premier, Iulia Timosenko, se afla in inchisoare.
Euro 2012, dezastru pe toate planurile pentru Ucraina
Polonia se numara printre cei mai dinamici membri noi ai Uniunii Europene. Aceasta tara va incerca sa isi impresioneze vizitatorii veniti pentru campionat cu autostrazi noi si cu o industrie a turismului extrem de bine organizata. Guvernul de la Varsovia a estimat ca a cheltuit mai mult de 30 de miliarde de dolari pentru toate proiectele derulate pentru organizarea EURO 2012, majoritatea fiind legate de infrastructura, scrie Market Watch.In contrast, ucrainenii se vor chinui sa puna in joc cele mai puternice atuuri ale lor, in conditiile in care situatia politica controversata a incetinit investitiile in infrastructura.In total, tara a cheltuit 14,5 miliarde de dolari pentru pregatirea EURO 2012, o suma uriasa pentru o tara cu un PIB mic, de 157,611 miliarde de dolari, in 2011.”Campionatul trebuie sa reprezinte patrimoniul comun si cooperarea intre tarile din UE, precum si ideea unui viitor luminos al Europei in plina ascensiune. Insa, in acest moment, spectacolul reprezinta doar ceea ce este in neregula cu Ucraina. Revolutia Portocalie s-a terminat demult, iar Iulia Timosenko, unul dintre liderii ei, este inchisa”, a comentat un expert din cadrul Consiliul European pentru Relatii Internationale, Andrew Wilson.Unul dintre scopurile organizarii acestui campionat a fost acela ca polonezii sa isi ajute partenerii in eforturile lor de integrare in Europa si sa scape de influenta rusa.
Euro 2012: Iata pe ce stadioane se va juca (Galerie foto)
Insa situatia politica din Ucraina nu este atat de stabila ca in Polonia, din cauza alegerilor din 2010, care l-au desemnat presedinte pe Viktor Yanukovici, cel care este suspectat ca se afla in spatele condamnarii Iuliei Timosenko, fostul premier, care avea relatii bune cu Europa de Vest.In acest context, liderii europeni s-au folosit de EURO 2012 ca pretext pentru a critica administratia lui Yanukovici, calificand Ucraina drept „un stat autoritar”.”Traim in pace si in libertate in Germania si in Uniunea Europeana, insa, din pacate, acest lucru nu se intampla pe tot continentul. De exemplu, in Ucraina si Belarus, populatia inca sufera din cauza dictaturii si a represiunilor”, a declarat cancelarul german, Angela Merkel.
Merkel va boicota Euro 2012 daca Timosenko nu este eliberata
Desi Ucraina a reusit sa termine cele patru stadioane, a modernizat aeroporturile si a construit drumuri noi, sperantele ca acest eveniment sportiv sa marcheze un salt spre Europa de Vest sunt extrem de limitate.”Aceasta tara rateaza o uriasa ocazie de a se promova. Ucrainenii au fost prea ocupati pentru a vedea in EURO 2012 o sansa de a face bani si de a creste influenta politica, incat au ignorat ideea ca ei trebuiau, de fapt, sa isi cizeleze perceptia pe care o au ceilalti despre ei”, a precizat olandezul Dirck Smits van Oyen, managerul general care s-a ocupat de negocierea organizarii EURO 2012.
Pierderi uriase pentru Polonia si Ucraina
Polonia se asteapta la un castig intre 400 si 560 de milioane de euro in calitate de gazda a Euro 2012, potrivit unui raport al Grupului Erste. Evenimentul a condus la crearea a pana la 30.000 de noi locuri de munca in economia polona, insa pierderile vor fi uriase, avand in vedere ca statul a investit aproape 30 miliarde de euro in acest eveniment.”Efectul beneficiilor generate de turism va fi probabil de scurta durata, ajutand doar la acoperirea cheltuielilor extraordinare (de exemplu cu masurile de securitate). In ceea ce priveste efectele pe termen lung pentru turismul Poloniei, consideram ca acestea sunt cu atat mai discutabile”, explica Birgit Niessner, analist al Erste Group.Ucraina a cheltuit in total peste 9% din PIB, mai exact 14,5 miliarde de euro, in perioada 2008-2012, pentru organizarea EURO 2012. Insa ea se asteapta ca cei aproximativ 500.000 de vizitatori sa cheltuie doar 400 de milioane de euro.”In concluzie, bugetul de stat a fost impovarat cu datorii suplimentare, iar contribuabilii ucraineni vor plati ani buni de acum inainte vacanta Euro 2012″, spune Erik Nayman, de la firma de brokeraj Capital Times.
Etnicii maghiari ar trebui sa foloseasca limba materna fara frica – oficial ungur -8,56-
Toti cetatenii unguri care locuiesc in afara tarii ar trebui sa aiba sansa sa invete limba materna si sa o foloseasca fara frica, a declarat un oficial responsabil cu politica nationala in cadrul guvernului ungar, vineri la o conferinta, transmite MTI.Subsecretarul de stat Zsuzsanna Repas a declarat ca guvernul ungar cauta sa atinga acest obiectiv in colaborare cu comunitatile ungare din strainatate.Minoritatile ungare ar trebui sa „fie cumva conectate la o scena unde maghiara este vorbita ca limba materna”, a spus ea in cadrul unei conferinte despre politica lingvistica si drepturile lingvistice organizata de Institutul de cercetare pentru Comunitati ungare din strainatate. Aceasta este o prioritate pentru politica nationala, a adaugat aceasta.Obtinerea unei imagini de ansamblu asupra politicii lingvistice a statelor vecine precum si oportunitatile oferite de UE – sau lipsa acestora – este o conditie esentiala pentru Ungaria in construirea unei strategii lingvistice corespunzatoare, a spsu Repas.Drepturile lingvistice sunt un subiect sensibil pentru etnicii unguri, deoarece autoritatile statelor vecine limiteaza de obicei dreptul acestora de a isi folosi limba materna, a declarat ea.Repas a amintit ca guvernul a lansat un program pentru sustinerea gradinitelor in limba maghiara si un program de burse pentru etnicii unguri studenti la drept, precum si planurile de a lansa o retea de asistenta juridica in statele vecine.
Ce ar putea invata Europa de la China
Managementul crizei datoriilor din zona euro se afla in contrast puternic fata de modul in care a fost gestionata criza similara din estul Asiei, in 1997 – 1998, potrivit analistilor chinezi. La acea vreme, Thailanda, Coreea de Sud si Indonezia au fost fortate sa implementeze programe de austeritate dure, impuse de Fondul Monetar International. Insa aceste tari nu au pierdut prea multa vreme in procesul de restructurare a economiei. In doi – trei ani, s-au reintors la crestere, iar Europa ar putea privi acea perioada drept o lectie. Spre deosebire de multi europeni, locuitorii din Asia de est nu au avut luxul unor fonduri masive de sprijin financiar din afara tarii. Prin urmare, acestia au fost nevoiti sa indure greutatile si nu au crezut in demonstratiile de strada. Mai mult chiar, coreeni au contribuit cu aur si valuta pentru a ajuta guvernul sa scada presiunea fiscala. In China, guvernul a promis sa nu devalorizeze moneda, iar, in toata regiunea, politicienii au actionat rapid, nu s-au pierdut in dezbateri fara sfarsit, comenteaza doi analisti chinezi, pentru Financial Times. In mod clar, nu este cazul in Europa. Crizele din Grecia si Spania nu au fost privite drept o problema comuna, iar negocierile continue despre termenii si conditiile pentru oferirea de ajutor financiar au condus la pierderea timpului pretios, dand impresia ca Europa intreaga este blocata. China a raspuns rapid la cererea de sprijin a Europei, insa ar trebui privita drept un „actionar” important si responsabil si sa fie tratata in mod egal cu Banca Centrala Europeana, in cazul unei restructurari a datoriilor. In ultimele decenii, China a devenit bogata, insa mentinerea acestor capitaluri in interiorul tarii ridica riscul unor „bule” si ofera prea putine oportunitati de diversificare. Prin urmare, este si in interesul Chinei sa caute investitii in afara, iar Europa ofera multe avantaje, sunt de parere analistii: este cel mai mare partener comercial al Chinei, are o structura legala de invidiat, are tehnologii si expertiza care lipsesc Chinei. Insa, pentru ca Europa si China sa continue colaborarea la un nivel si mai strans, europenii trebuie sa-si rezolve criza datoriilor si sa trateze echitabil companiile chinezesti. Aceste societati intampina, de multe ori, impedimente in Europa. De exemplu, fondul China Investment Corporation ar putea injecta rapid bani intr-o companie occidentala, daca ar avea nevoie de bani urgent. Insa acest lucru nu poate fi realizat daca autoritatile de reglementare intarzie aprobarile. Un alt exemplu este producatorul Huawei, care a intampinat dificultati in a-si extinde operatiunile in unele tari europene, motivul cel mai des invocat fiind „securitatea nationala”.
Cei trei pasi spre salvare
Intre timp, zona euro este in pragul colapsului. Cei doi analisti sunt de parere ca ar fi necesar sa se faca trei pasi pentru rezolvarea acestei probleme. In primul rand, sunt necesare cheltuielile din care rezulta crestere economica. Consolidarea fiscala nu justifica taierea agresiva a deficitelor bugetare, in acest moment. In al doilea rand, Europa trebuie sa-si ia angajamentul sa salveze Grecia. Acest lucru ar implica un nou plan realist pentru plata datoriilor si restructurare economica – eventual pe zece ani – cu masuri atat pe termen lung, cat si pe termen scurt.In al treilea rand, Europa ar trebui sa puna capat rundelor nesfarsite de negocieri pentru a gasi o solutie perfecta si sa se puna de acord asupra unei solutii realiste, chiar daca nu chiar optima
Lindsay Lohan, implicata intr-un accident de masina
Actrita americana Lindsay Lohan a fost internata, vineri, intr-un spital din Los Angeles pentru a primi ingrijiri, in urma unui accident de masina.Masina Porsche de culoare neagra condusa de actrita s-a izbit de un camion. Accidentul s-a petrecut pe autostrada Pacific Coast, in apropiere de localitatea Santa Monica, informeaza Tmz.Martorii au relatat ca dupa accident, Lindsay Lohan si asistenta sa, care o insotea, erau constiente, dar aveau rani care sangerau. Au fost internate intr-un spital din Los Angeles, insa vedeta a avut nevoie de doar cateva ore de ingrijire. A fost fotografiata la iesirea din spital, purtand ochelari de soare si o sapca ce ii ascundeau fata.Purtatorul de cuvant al actritei a declarat ca aceasta a avut doar rani superficiale, se simte bine si va continua munca la filmul dedicat lui Elizabeth Taylor. Poltia investigheaza cauzele producerii accidentului.
EURO 2012: Programul meciurilor de sambata
A doua zi a Campionatului European de fotbal din Polonia si Ucraina programeaza primele meciuri din Grupa B.Considerata „grupa mortii”, grupa B le pune fata in fata, de la ora 19:00, pe Olanda si Danemarca. Meciul va fi transmis de TVR 1.De la ora 21:45, primul „soc” de la EURO 2012 se va da intre Germania si Portugalia, in direct pe Dolce Sport.Cele doua meciuri vor fi transmise in format LIVE Text de site-ul Ziare.com.In prima zi a competitiei, Polonia si Grecia au remizat, scor 1-1, iar Rusia a invins Cehia cu 4-1.C.M.
Barack Obama recunoaste: economia SUA „nu se comporta bine”
Presedintele Barack Obama a recunoscut, vineri, ca economia americana „nu se comporta bine”, dupa ce a fost criticat de adversarii sai republicani pentru ca a afirmat anterior ca sectorul privat „se comporta bine” in Statele Unite, relateaza AFP.„Este absolut evident ca economia nu se comporta bine”, a declarat Obama dupa ce s-a intalnit cu presedintele filipinez Benigno Aquino la inceputul dupa-amiezii.Anterior, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele a incercat sa puna in evidenta bilantul sau economic. „Am creat 4,3 milioane de locuri de munca in cursul ultimelor 27 de luni. Peste 800.000 doar in acest an. Sectorul privat se comporta bine”, a declarat acesta.Adversarul sau la alegerile prezidentiale de la 6 noiembrie, Mitt Romney, a reactionat la aceste declaratii afirmand ca acestea vor „ramane in istorie”. „Este o eroare de calcul si o neintelegere extraordinara din partea presedintelui, care este deconectat de la realitate”, a apreciat Romney.Obama nu a revenit complet asupra declaratiilor sale insa le-a atenuat, apreciind vineri dupa-amiaza ca „am fost martorii unei miscari pozitive in sectorul privat”.
Moody’s ar putea reduce ratingurile tarilor din zona euro din cauza Greciei si Spaniei
Evolutia situatiei din Grecia si Spania ar putea determina Moody‘s sa scada ratingul mai multor state din zona euro, inclusiv a celor ce beneficiaza de nota maxima „Aaa”, precum Franta sau Germania, a prevenit agentia de rating financiar vineri, transmite AFP.„Recentele evolutii din Spania si Grecia ar putea determina masuri asupra notelor mai multor state din zona euro”, a declarat Moody’s, intr-un comunicat.In special, o iesire a Greciei din zona euro ar putea pune presiuni suplimentare asupra ratingurilor statelor din regiune, continua agentia.Aceasta s-ar traduce in pierderi substantiale pentru investitorii si titlurile grecesti atat direct, din cauza conversiei din euro in moneda locala, cat si indirect, din cauza puternicelor perturbari macroeconomice care ar urma, apreciaza Moody’s.Riscul unei iesiri a Greciei din zona euro ameninta mai ales ratingurile de credit pentru Cipru (Ba1, perspectiva negativa), Portugalia (Ba3, perspectiva negativa), Irlanda (Ba1, perspectiva negativa), Italia (A3, perspectiva negativa) si Spania (A3, perspectiva negativa).Daca Grecia va iesi din zona euro, amenintand chiar supravietuirea monedei unice, Moody’s „va examina toate ratingurile statelor din zona, inclusiv a celor cotate Aaa”, ratingul cel mai mare, precum Germania si Franta.Celelalte state ale zonei euro care beneficiaza de ratingul maxim Aaa din partea Moody’s sunt Austria, Finlanda, Luxemburg si Olanda.In schimb, conform Moody’s, „problema bancara a Spaniei este in mare masura specifica si nu ar trebui sa reprezinte o sursa majora de contagiune catre alte state din zona euro, cu exceptia Italiei, care depinde de asemenea din ce in ce mai mult de Banca Centrala Europeana pentru finantarea bancilor sale”.
Mai multi soldati americani se sinucid decat mor in lupta
Armata americana se confrunta cu un fenomen ingrijorator: numarul soldatilor care s-au sinucis in 2012 este mai mare decat al militarilor cazuti pe campul de lupta din Afganistan. Sinuciderile in randul trupelor americane, cu o medie de una pe zi in acest an, sunt surprinzatoare, fiind cea mai mare rata din randul armatei SUA, in ultimul deceniu, informeaza Sott, preluand o stire a agentiei Associated Press.Cele 154 de sinucideri ale militarilor americani, produse in primele 155 de zile ale anului, sunt cu aproximativ 50% mai multe decat numarul militarilor americani ucisi in lupta in Afganistan, potrivit statisticilor Pentagonului citate de Associated Press.Numarul mari al sinuciderilor reflecta starea militarilor, care se confrunta cu cerinte foarte mari pe campurile de lupta din Irak si Afganistan. Armata americana a inregistrat, de asemenea, o crestere a agresiunilor sexuale, a consumului de alcool, a violentei domestice si a altor abateri disciplinare.Cresterea din acest an a sinuciderilor a luat prin surprindere oficialii americani, mai ales dupa ce, in 2010 si 2011, numarul acestora se stabilizase.Motivele acestei cresteri nu sunt foarte clare. Printre explicatiile gasite, studiile au aratat drept cauze: expunerea pe campul de lupta, stresul post-traumatic, abuzul de medicamente si problemele financiare personale.Datele releva faptul ca soldatii care au mai multe experiente pe campul de lupta prezinta un risc mai mare de sinucidere. Controversatul razboi din Afganistan este pe punctul de a se incheia pentru trupele SUA, iar ultimii militari se vor intoarce in tara la sfarsitul anului 2014. Dar, in acest an, nu numai ca s-a inregistrat un record al soldatilor ucisi de catre trupele afgane, dar au fost si mai multe scandaluri, care au implicat militarii americani.Numarul sinuciderilor din acest an (pana pe 3 iunie) a fost de 154, comparativ cu 130 in aceeasi perioada a anului trecut, fiind o crestere cu 18%. Totalul sinuciderilor a depasit numarul soldatilor cazuti in lupta in perioadele anterioare, inclusiv in anii 2008 si 2009. „Suntem foarte ingrijorati sa vedem un numar asa de mare de sinucideri, noi ne asteptam ca numarul sa fie unul mai mic”, a spus Jackie Garrick, seful Biroului prevenirii sinuciderilor din cadrul Pentagonului.
Ion Tiriac, declaratie surpriza despre moartea lui Ayrton Senna
Ion Tiriac face o dezvaluire despre moartea fostului pilot de Formula 1, Ayrton Senna.Tiriac a marturisit intr-un interviu acordat la Paris ca a discutat cu Ayrton Senna despre un astfel de scenariu cu cateva zile inainte de moartea pilotului.”Cu zece zile inainte sa moara, vorbeam cu el in timpul unei calatorii cu barca. Am discutat cu el si cu Ecclestone despre accidente, dar si despre afaceri„, a afirmat Tiriac.”Pentru un pilot de Formula 1, fiecare zi este importanta. Cand intri in masina nu stii daca peste doua ore te vei mai intoarce”, a mai spus Tiriac.Ayrton Senna a decedat la 1 mai 1994 in timpul Marelui Premiu al Republicii San Marino, dupa ce masina Williams Renault pe care o conducea a devenit necontrolabila in primul viraj al celui de-al saptelea tur al cursei.Brazilianul este ultimul pilot care a decedat in timpul unui Grand Prix de Formula 1.C.M.
S&P avertizeaza ca ar putea sa scada din nou ratingul SUA
Standard and Poor’s a anuntat, vineri, ratingul AA+ pentru Statele Unite ale Americii, insa agentia a precizat ca perspective negative asupra tarii inca exista si ca este posibil sa il scada din nou pana in 2014.Acest lucru se intampla la 10 luni dupa reducerea istorica a ratingului de la AAA, aminteste AFP.”Perspectiva negativa reflecta opinia noastra asupra faptului ca riscul de credit asupra datoriei SUA ar putea sa ne determine ca pana in 2014 sa scadem nota AA+”, se arata intr-un comunicat al Standard and Poor’s.
Ratingul Spaniei, retrogradat cu trei trepte
Totusi, agentia a precizat ca SUA inca merita un nivel ridicat si ca reprezentantii Standard and Poor’s vad economia Americana ca fiind una extrem de diversificata si indreptata catre piata, cu o structura economica adaptabila si rezistenta.Cu toate acestea, Standard and Poor’s a adaugat ca in ultimii ani a scazut capacitatea Guvernului de a implementa reformele.
Drama la EURO 2012: Un suporter spaniol a fost ucis!
Un suporter spaniol a fost gasit mort in Ucraina, intr-un oras din regiunea Donetsk.Politia a retinut trei suspecti de uciderea fanului spaniol in varsta de 26 de ani.Autoritatile ucrainene au inceput cautarea suporterului dupa ce personalul hotelului in care era cazat a semnalat absenta sa.Identitatea fanului nu a fost dezvaluita.Campionatul European de Fotbal din Ucraina si Polonia a inceput sub semnul violentei si a rasismului.Vineri, la Lodz, mai multi suporteri au fost atacati si batuti cu bestialitate de fanii polonezi.De asemenea, la antrenamentul nationalei Olandei cativa suporteri au imitat sunetele scoase de maimute.
EURO 2012: Gol magnific marcat de Sneijder
Olandezii asteapta cu nerabdare debutul la EURO 2012, care se va produce sambata seara, impotriva Danemarcei.La ultimul antrenament, Wesley Sneijder a reusit un gol de zile mari, cu calcaiul dupa o centrare din banda stanga.Golul a fost aplaudat la scena deschisa chiar si de colegii olandezului.
EURO 2012: Declaratie socanta facuta de Mario Balotelli
Mario Balotelli, vedeta nationalei Italiei, a facut o declaratie dura la adresa celor care au amenintat ca vor arunca cu banane in el.Atacantul lui Manchester City a precizat ca nu va tolera comportamentul rasist si a amenintat chiar ca-i va omori pe cei care-l vor deranja.”Daca aud comentarii rasiste, parasesc terenul si plec acasa. Nu pot sa accept rasismul, nu suport astfel de atitudini. Suntem in anul 2012, nu isi mai au locul acum. Daca cineva arunca cu o banana in mine, merg direct la inchisoare pentru ca il voi omori”, a declarat Mario Balotelli.Vineri, la Lodz, mai multi suporteri au fost atacati si batuti cu bestialitate de fanii polonezi.De asemenea, la antrenamentul nationalei Olandei cativa suporteri au imitat sunetele scoase de maimute.Apogeul incidentelor s-a inregistrat sambata, cand un suporter spaniol a fost ucis in Ucraina.C.M.
Verdict in Elvetia: Google nu e obligat sa blureze toate fetele din Street View
Google a salutat, vineri, decizia celei mai mari instante din Elvetia, potrivit careia, compania nu este obligata sa blureze toate fetele si numerele de inmatriculare care apar pe serviciul Street View. Procesul a inceput in noiembrie 2009, iar acum instanta a decis ca cererile autoritatilor elvetiene sunt exagerate, dar si ca oamenii care vor sa fie blocate anumite informatii pot cere acest lucru, informeaza AFP. Instanta a precizat ca mai multa atentie trebuie depusa in jurul spitalelor, scolilor si institutiilor judecatoresti. Judecatorii au adaugat ca imaginile din spatiile particulare nu trebuie folosite fara acordul proprietarilor. Reprezentantii Google au declarat ca pentru blurarea fetelor si numerelor de inmatriculare ar fi nevoie sa se apeleze la un sistem automat, dar ca in acest caz nu se stie sigur daca vor fi identificate toate.
Trambitatele autostrazi chinezesti: chilipir sau iluzii?
De la o vreme, tarile europene care au reusit sa-si faca mai mult vile pentru vamesi decat autostrazi, trag tot mai mult cu ochiul la ofertele ispititoare venite dinspre tara soarelui-rasare, care promit executii rapide, ieftine si spectaculoase.Din capul locului, China are un atu imbatabil: si-a construit 65.000 km de autostrada, avand cea mai dezvoltata retea dupa SUA, iar programul de viitor prevede sa ajunga la 100.000 km, pana in anul 2020. La asemenea performanta, iti vine sa mergi pe mana harnicilor antreprenori chinezi, predispusi sa trateze si cu oameni saraci.Trebuie totusi sa judecam lucrurile la rece. Autostrazile chinezesti, construite dupa propriile norme, nu sunt totdeauna compatibile cu prevederile europene sau americane. Din capul locului, o astfel de autostrada, realizata la noi, ar putea aduce prejudicii atat imaginii, cat si turismului. Asa ceva ii dezavantajeaza pe chinezi din capul locului.In schimb, ii avantajeaza atat pretul scazut de care vorbeam, cat si termenele scurte de executie pe care le inscriu in contracte. Ele sunt justificate atat prin numarul mare de utilaje de care dispun companiile chineze, cat si prin personalul numeros, disponibil pentru toate specialitatile. La aceste puncte, alti ofertanti se prezinta mai slab.Ca urmare, oferta chineza pentru autostrazi este ispititoare, iar tarile din rasaritul Europei, foarte rezervate fata de preturile occidentale, au toate motivele sa-i de atentie.
Planurile bulgarilor
Iata insa ca in ultima vreme, analisti bulgari ridica unele semene de intrebare, cu privire chiar la atragatoarele avantaje ale executantlor chinezi. Fireste, analistii bulgari nu pun problema intamplator: Bulgaria intentioneaza sa construiasca o autostrada menita sa faca legatura dintre frontiera cu Romania, respectiv de la Ruse, pana la frontiera cu Turcia, Svelingrad.Asupra executantului acestei lucrari, in lungime de 300 km, bulgarii nu s-au hotarat inca, dar printre variantele aflate in studiu figureaza si China.China insa a fost implicata in autostrada A2 din Polonia, unde beneficiarul este nemultumit pentru intarzierea lucrarlor, dar si pentru faptul ca autostrada s-a dat in exploatare cu zone nefunctionabile, care se parcug pe cai ocolitoare. Coordonatorul lucrarilor din partea polona, Leszek Shchepanyak, a si declarat textual: „In opinia mea, societatea chineza nu a facut o buna pregatire in ce priveste executia lucrarilor”.
Trecatori pentru reptile
Tot beneficiarii polonezi au sesizat un aspect cu totul bizar, care pretind ei, ca tine de acuratetea lucrarii. In Polonia, sunt multe reptile si broaste migratoare pe campuri, iar prezenta lor pe autostrada poate prejudicia siguranta cirulatiei. Aceste vietuitoare isi urmeaza anumite cai, datorita instinctului si, daca directia respctiva traverseaza autostrada, ele nu vor abandona migratia, pana nu vor ajunge in patea cealalta, chiar daca s-au pus stavile. Stavilele nu-si vor dovedi utilitatea daca traseul autostrazii nu este strabatut din loc in loc cu tuneluri de mici dimensiuuni, atat cat sa poata trece reptilele dintr-o parte in alta.Tunelurile, prevazute in proiectul tehic, nu au fost incluse in deviz si nu s-au executat. Desigur, este un exemplu minor, s-ar putea sa nu prezinte un criteriu cand studiezi performantele ofertantului. Dar daca asemenea amanunte bizare sunt numeroase, poate prezenta.
Soldati ONU, ucisi in Coasta de Fildes, Ban Ki-moon este „scandalizat”
Sapte soldati nigerieni au fost ucisi intr-o ambuscada, in statul african Coasta de Fildes, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite (ONU).Acestia patrulau in apropierea granitei cu Liberia, dupa ce au fost lansate niste zvonuri despre atacuri iminente asupra localitatilor din regiune, informeaza USA Today, care citeaza AP.Ei erau delegati de ONU pentru a mentine pacea in regiune.Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat „trist si scandalizat” de incident, facand un apel la guvernul tarii pentru a urgenta ancheta acestui caz.Ministrul ivorian al Apararii, Paul Koffi Koffi, a mentionat ca pe 15 iunie va fi lansata o operatiune de cautare a celui responsabil de moartea soldatilor, in colaborare cu oficialii nigerieni si cei ai ONU.”Ucigasul trebuie sa fie un om din armata sau un mercenar”, a precizat acesta, adaugand faptul ca nu a putut sa ia masuri imediate pentru a-l gasi, din cauza dificultatii cu care este strans echipamentul necesar.In zona in care s-a petrecut incidentul au ramas 40 de soldati ai ONU, responsabili cu apararea populatiei din regiune.Zona de Vest a Coastei de Fildes a fost teatrul unor atacuri mortale de la sfarsitul crizei politico-militare din decembrie 2010-aprilie 2011, care s-a soldat cu aproximativ 3.000 de morti.
Haos la EURO 2012: Suporterii rusi bat cu bestialitate fortele de ordine-14,00-
Fanii rusi au provocat incidente grave inaintea meciului cu Cehia, castigat cu 4-1.La intrarea in stadionul din Wroclaw, mai multi fani rusi s-au luat la bataie cu fortele de ordine.Depasiti numeric, stewarzii au fost batuti cu bestialitate de suporterii rusi.Prin bataia de la intrarea in stadion, rusii au dorit sa se razbune dupa ce, la randul lor, au fost batuti de ultrasii polonezi.
Finala Roland Garros: Sarapova – Errani
Site-ul Ziare.com transmite finala turneului feminin de la Roland Garros, dintre Maria Sarapova si Sara Errani, sambata, de la ora 16:00.
SARAPOVA – ERRANI
Info: Este prima intalnire dintre cele doua sportive.
Info: Sara Errani a inregistrat deja un succes la Roland Garros in acest an, castigand si proba de dublu.
Info: Finala masculina dintre Nadal si Djokovici se va disputa duminica.
Printul Philip a fost externat
Printul Philip, sotul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a iesit, sambata, din spitalul londonez in care a fost internat la inceputul saptamanii pentru o infectie la vezica urinara, relateaza AFP.La iesirea sa din spitalul londonez Regele Eduard al VII-lea, printul Philip le-a spus jurnalistilor ca se simte bine.Internarea in spital l-a impiedicat pe printul Philip, care duminica va implini 91 de ani, sa participe la ultimele doua zile, luni si marti, de festivitati organizate in cinstea celor 60 de ani de domnie ai sotiei sale.Duminica trecuta, printul Philip a petrecut mai multe ore alaturi de sotia sa in frig si ploaie, pentru a participa la o mare parada nautica pe Tamisa, dedicata jubileului de diamant al reginei.Ducele de Edinburgh, cunoscut pentru marea sa energie, a mai fost spitalizat de urgenta in luna decembrie pentru a i se monta un stent, interventie care l-a impiedicat sa ia parte la sarbatorile traditionale de Craciun. AGERPRES
RallyCross: Piloteaza ca in raliul Dakar, aproape de casa
Unii aleg sa alerge cu masina in oras, riscand astfel amenzi usturatoare si accidente mortale, iar altii prefera sa isi faca plinul de adrenalina pe terenul de curse. Participarea la RallyCross vine cu considerabil mai putine riscuri, iar investitiile nu sunt atat de mari. Pilotii de rallycross isi tureaza motoarele pe un circuit inchis, dar in conditiile unui raliu autentic, adica pe o pista cat se poate de accidentata. Bolizii sunt modificati, desigur, insa nu la nivelul si costurile masinilor clasice de raliu, deoarece nu trebuie sa reziste decat cateva ture si eventual in finala, nu pe parcursul a mii de kilometri.Citeste mai multe despre RallyCross: Piloteaza ca in raliul Dakar, aproape de casa pe Business24.
Protest de amploare in Grecia fata de partidul neo-nazist
Grecii au iesit in strada, vineri, pentru a protesta fata de partidul neo-nazist Zorii Aurii, care a intrat pentru prima data in Parlament.La alegerile din mai, aceasta formatiune politica a obtinut 7% din sufragii, marcand astfel nemultumirea elenilor, satuli de austeritate, care nu au mai votat partidele mari, indreptandu-si atentia catre cele mici si extremiste, noteaza The Independent.Insa, grecii si-au dat seama ca au facut o alegere gresita cand au votat „Zorii Aurii” si au organizat o ampla manifestatie, dupa ce purtatorul de cuvant al partidului a palmuit-o, in direct, la un post de televiziune, pe o membra a Partidului Comunist.
Grecia: Purtatorul de cuvant al neo-nazistilor a palmuit o politiciana la TV (Video)
„Sunt socata de acest incident si nu imi vine sa cred ca exista asemenea oameni”, a declarat o femeie care a participat la manifestatie.Potrivit institutului de statistica al Greciei, Zorii Aurii va primi mai putine voturi, la scrutinul din 17 iunie, insa diferenta nu va fi mare, deoarece exista multi oameni care incurajeaza acest gen de comportament.La protest au participat si imigranti, direct vizati de doctrina antiimigranti a partidului Zorii Aurii.