Pentru elevii claselor a VIII-a a fost ultima zi de şcoală. Ei intră, teoretic, în vacanţă începând de astăzi şi peste o lună, pe 15 iulie,
vor afla la ce liceu constănţean şi-au găsit locul, conform mediei de admitere.
Pentru absolvenţii din promoţia 2012, media de admitere este media ponderată, în care media generală la evaluarea naţională din clasa a VIII-a are o pondere de 50%, iar media generală de absolvire a claselor V – VIII are o pondere de 50%. Pe 14 iulie, repartizare computerizată
Pentru anul şcolar 2012-2013, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a primit aprobarea Ministerului Educaţiei pentru un număr de 230 de clase, reprezentând 6.440 de locuri.
Începând de luni, 18 iunie, şi până miercuri, 20 iunie, este prevăzută etapa de înscriere la Evaluarea Naţională. Tot până pe 20 iunie unităţile de învăţământ au obligaţia să trimită comisiei judeţene de admitere mediile generale de absolvire ale absolvenţilor clasei a VIII-a, precum şi lista elevilor cori-genţi, repetenţi, cu situaţia neîn-cheiată sau exmatriculaţi.
Pe 25 şi 27 iunie sunt prevăzute probele scrise la limba şi literatura română, respectiv matematică.
După etapa de corectare a erorilor şi de confirmare a în-cheierii modificărilor, pe 14 iulie va avea loc repartizarea com-puterizată în învăţă-mântul liceal de stat a absolvenţilor cla-sei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şco-lar 2012-2013.
Absolvenţii învă-ţământului gimnazial care împlinesc 18 ani se pot înscrie doar la cursuri se-rale, unde sunt disponibile 448 locuri, sau cu frecvenţă redusă, 308 locuri.
Unde s-a intrat cu medii sub 5
Pentru că într-un articol precedent am exemplificat ultimele medii cu care s-a intrat în clasa a IX-a la liceele de elită ale Con-stanţei, astăzi vă oferim câteva exemple de licee unde anul trecut s-a intrat cu medii sub 5 la forma de învăţământ la zi: Colegiul Tehnic „Pontica” – specializările comerţ, agricultură, Colegiul Tehnic „Tomis” – construcţii, instalaţii şi lucrări publice şi mecanică, Liceul Tehnologic „C.A. Rosetti” – electric şi mecanică, Liceul Tehnologic „Gh. Duca” – electromecanică şi mecanică, Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan” – chimie industrială, Liceul Tehnologic „Ioan N. Roman” – industrie textilă şi pielărie.
Elevii care au rămas cu situaţia neîncheiată la sfârşitul semes-trului al doilea îşi vor încheia situaţia şcolară şi vor fi repartizaţi în clasa a IX-a de comisia de admitere judeţeană în perioada 6-7 septembrie.
În situaţia în care un elev nu a participat la evaluarea naţională va fi repartizat de Inspectoratul Şcolar, în perioada 6-7 septembrie, după repartizarea celorlalţi candidaţi.
Absolvenţii clasei a VIII-a care au studiat în străinătate şi care, din această cauză, nu au participat la evaluarea naţională, vor fi înscrişi în clasa a IX-a după recunoaşterea studiilor, peste numărul de locuri aprobat. Repartizarea acestora se va desfăşura în perioada de rezolvare a situaţiilor speciale.
Şi încă un amănunt de foarte mare… efect: atenţie când com-pletaţi împreună cu diriginţii şi părinţii fişele de înscriere, pentru că priorităţile pe care le stabiliţi la codurile alocate fiecărei specializări vă pot trimite la un liceu pe care vi l-aţi dori mai puţin.