Omul din umbra rupe tacerea: Medicamentele ne pot omori –Un angajat al unei companii farmaceutice a semnat cateva articole in presa britanica, acestea amenintand sa arunce in aer industria de profil. El sustine ca substantele pe care le luam cu reteta nu au in spate studii temeinice si ne pot omori. Articolele sale au aparut in publicatia „British Medical Journal”, scrie inquisitr.com. El afirma ca studiile efectuate nu iau in calcul riscul global, adica cel care priveste populatia in ansamblu. Acesta spune ca medicamentele sunt astfel facute incat sa transmita mai mult un mesaj de marketing. Procesul ar incepe atunci cand doctorii cauta pacienti pe care sa poata demonstra efectele benefice ale tratamentului respectiv. Compania actioneaza in sensul transmiterii informatiilor-cheie catre pacient, prin intermediul medicului respectiv, cel care i le induce bolnavului. Angajatul, care nu si-a dezvaluit identitatea, spune ca astfel de companii manevreaza rezultatele cercetarilor si ascund ceea ce nu le confirma asteptarile.
Rezultatele negative, trecute cu vederea?
Astfel, rezultatele negative sunt omise, atunci cand vine vorba de efecte secundare negative. Totul este determinat de dorinta tot mai mare de a face cat mai multi bani pe spinarea pacientilor inselati. Publicatia „Nature” a analizat informatiile si a avansat ipoteza ca astfel de probleme s-ar inregistra in cazul tratamentelor anti-diabet, mai exact in cazul celor care se refera la insulina.Una dintre companiile atacate de acest angajat misterios este Norvo Nordisk. Reprezentantii ei sustin ca studiile efectuate au implicat cazuri reale ale unor bolnavi. Totusi, ramane intrebarea daca aceste companii care produc medicamente falsifica sau nu informatiile pentru a obtine rezultatele pe care si le doresc. Iar acestea implica foarte multi bani platiti de bolnavii din lumea intreaga.
Tantarul asiatic ne umple de virusuri ucigase-9,51-
Odata cu venirea verii si incalzirea vremii, ne paste o alta problema: cea a tantarilor. Insa, in ultima perioada, invazia de tantari a produs panica in randul romanilor pentru ca au ajuns atat de periculosi incat pot omori cu o simpla intepatura.Profesorii de la Facultatea de Biologie din Bucuresti au realizat un studiu asupra raspandirii in tara noastra a unor virusuri-mutant, printre care gripa ucigasa, aduse din Asia de tantarii-tigru. Bolile produse de acestia omoara anual doua milioane de oameni in lume.”De multa vreme se stie ca tantarul este purtator de boli virale, dar incepand cu anul 2000 s-a intamplat ceva ciudat: la fiecare 14 luni, virusurile periculoase, inclusiv cele transportate de tantari, sufera modificari genetice, adica isi maresc agresivitatea fata de om si rezistenta fata de medicamente.Asta in masura in care, in 1970, de exemplu, se stia ca aceste fiinte microscopice sufera mutatii doar din 15 in 15 ani”, a declarat profesorul universitar biolog dr. Irina Teodorescu, unul dintre semnatarii studiului, pentru Libertatea.
Atacul tantarilor! Cum te feresti de ei
O alta problema subliniata in studiu e modificarea climaterica, adica incalzirea globala – care a dus la inmultirea populatiilor de tantari pe zone foarte largi ale lumii – si aparitia unor specii tropicale de insecte in zonele temperate europene, inclusiv la noi, unde nu existau pana acum.Cu alte cuvinte, in ultimul timp, in tara noastra au aparut multe insecte din strainatate care transporta viroze noi – un fel de gripa foarte periculoasa, care poate ucide in cateva zile o persoana netratata la timp.De asemenea, faptul ca in Romania a ajuns tantarul-tigru (Aedes albopictus), supranumit tigrul asiatic, specific, asa cum ii spune numele, zonelor tropicale extrem-orientale, este explicat de biologii romani prin circulatia marfurilor, mai precis, ouale de insecta, depuse in apa statuta din anvelopele second-hand de pe vapoare, au ajuns in Romania odata cu aceste produse.
Avem de-a face cu alt tip de tantar?
Doctorii dermatologi care se confrunta in ultima perioada cu numeroase cazuri de persoane care vin la spital cu umflaturi urate in urma intepaturii tantarilor cred ca exista o legatura intre aceste iritatii si noile specii de insecte.”Nu exclud posibilitatea ca acesti tantari care au invadat Capitala sa fie o specie asiatica. In ultimele zile am avut foarte multe cazuri de persoane care au fost intepate de tantari si care au facut reactii alergice neplacute, pe care nu le-am mai intalnit in anii anteriori.De unde deduc ca este posibil sa avem de-a face cu un alt tip de tantar. In majoritatea situatiilor, zona intepaturilor se inflameaza foarte tare, se inroseste, se umfla sau se invineteste”, a opinat dermatologul Viorel Ivanus, de la Clinica Puls.
Ce sa faci sa nu te muste tantarii
Din 1990 incoace, cele mai multe cazuri de viroze tropicale, adica straine, ajunse in Europa au fost inregistrate in Franta si in Romania. Conform studiului biologilor romani, la noi au fost inregistrate peste 500 de cazuri de imbolnaviri cu virusuri exotice aduse din Africa si Asia, cu o mortalitate de 10% in randul celor infectati. Cel mai violent s-a manifestat la noi virusul West Nile, adus, se pare, de tantarul-tigru.
Noua Zeelanda, rezervatia de „cer negru”-10,33-
O mare parte din cerul insulei de sud a Noii Zeelande a fost declarata ca fiind cea mai mare rezervatie de „cer negru” din lume. Terra a devenit un loc neprielnic pentru observatii astronomice, pe de o parte din cauza poluarii, pe de alta din cauza luminii artificiale. Noua Zeelanda ramane, in aceste conditii, unul dintre cele mai bune locuri de pe Pamant pentru observarea stelelor, scrie LiveScience.Potrivit lui Bob Parks, director executiv al International Dark-Sky Association, in zona declarata rezervatie cerul este complet lipsit de poluare luminoasa. Rezervatia de „cer negru” trebuie sa fie o zona suficient de intinsa, complet lipsita de poluare si mai ales de lumina artificiala. Noua rezervatie include Aoraki si bazinul Mackenzie, iar suprafata totala este de peste 4.000 de kilometri patrati. Astronomii afirma ca un cer plin cu stele, noaptea, face parte din patrimoniul comun al umanitatii, iar aceste zone trebuie protejate, pentru ca si viitoarele generatii sa poata vedea stelele. Alte rezervatii de „cer negru” se afla in Africa, in sudul Namibiei. In ceea ce priveste spectacolul nocturn din sudul Noii Zeelande, acesta este greu de descris in cuvinte. Acest gen de rezervatii implica automat si o siguranta suplimentara pentru flora si fauna, dar si mentinerea acestor teritorii curate, din punct de vedere al poluarii.
Si neanderthalienii stiau sa deseneze – Iata dovada-11,26-
Folosind o tehnica de datare inovativa, o echipa de oameni de stiinta a descoperit ca niste picturi rupestre gasite intr-o pestera din nordul Spaniei sunt mult mai vechi decat se credea, avand peste 40.000 de ani. Concluzia schimba ceea ce se credea despre primii oameni, se mentioneaza intr-un raport publicat de jurnalul Science, citat de abcNews. Daca intr-adevar desenele au vechimea de peste 41.000 de ani, asa cum se crede, acestea nu au fost realizate de Homo Sapiens, ci de oamenii din Neanderthal, despre care pana acum nu se stia ca aveau astfel de „talente”, a afirmat un cercetator de la Universitatea Bristol, din Anglia. Pana acum se credea ca neanderthalienii nu erau suficient de inteligenti pentru ca asa ceva sa iasa din mainile lor. A vedea ceva si apoi a reda imaginea pe o suprafata parea pana acum peste capacitatea lor.
Minunatiile din spatele unor taramuri aparent periculoase-12,23-
Multe tari duc in spate legende infricosatoare, care ii fac pe cei care le viziteaza sa paseasca cu teama pe teritoriul lor si sa astepte pericolul de dupa colt, care poate lua forma unui vampir care sa-i trezeasca in miez de noapte, a atacurilor teroriste sau se poate manifesta sub forma fenomenelor naturale infricosatoare.Totusi, de multe ori aceste lucruri sunt doar mituri si acele taramuri se dovedesc a fi incantatoare in realitate. In plus, si daca ar fi adevarate, cand strica putina adrenalina? Iata ce locuri iti sugereaza Askmen sa le treci pe itinerariul de vacanta:
Etiopia
In anii ’80 – ’90, aceasta tara era marcata de foamete si imaginea pe care cei mai multi o aveau intiparita in minte despre ea era a oamenilor care sfarseau aratand ca niste schelete. Mai mult, exista chiar si bancuri ce includ Etiopia, referitoare la persoanele foarte slabe. Acea perioada a trecut, insa, si tara merita privita din cu totul altfel de perspective. Odata ajuns in Etiopia te vei putea bucura de 13 parcuri nationale, ce adapostesc cele mai uimitoare animale salbatice din Africa. Capitala, Addis Abeba, este unul dintre cele mai fascinante orase din Africa de Est si locul unde gasesti cele mai luxoase hoteluri de pe continent.