Cardul de sanatate, obligatoriu – cat costa si cine il produce –Producerea cardului national de asigurat, care va incepe din luna august, va costa pentru fiecare roman in jur de 2 euro, insa Ministerul Sanatatii a gasit o solutie.Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a precizat ca acest card va fi obligatoriu, impreuna cu reteta electronica, care fac parte „din dosarul electronic”, potrivit Realitatea Tv.”Era putin probabil ca toti asiguratii ar fi fost de acord sa plateasca producerea cardului. Din aceasta cauza, am discutat cu reprezentantii Ministerului de Finanate si am gasit o solutie financiara prin care sa suportam de la bugetul de stat cheltuielile pentru producerea cardului, astfel incat sa ne asiguram ca toti cetatenii vor primii acest card”, a explicat Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.Potrivit reprezentantilor CNAS, producerea cardului national de sanatate va incepe din luna august a acestui an.Distributia cardurilor catre asigurati se realizeaza de casele de asigurari sociale de sanatate prin furnizorii de servicii medicale din asistenta medicala primara.Asiguratul va plati cardul national numai daca solicita un duplicat.Imprimeria Nationala va putea produce, in fiecare luna, un milion de exemplare.
Ce masina va puteti cumpara cu pana in 10.000 de euro?
Producatorii si dealerii auto au dat drumul la promotiile de vara pentru masini, iar multe modele pot fi cumparate la cel mult 10.000 de euro.
La Dacia, puteti gasi mai multe modele sub pretul de 10.000 de euro, inclusiv noul Lodgy. Astfel, pentru versiunea Acces 1.6 MPI de 85 CP, pretul este de 9.500 de euro. In dotarile standard ale masinii sunt incluse ABS, repartitor electronic de franare si AFU, airbag fronta sofer si pasager, cu deconectare manuala, precum si airbag-uri laterale fata. De asemenea, aveti sistem antidemaraj electronic si directie asistata hidraulic.In cazul modelului Sandero, aveti sase versiuni disponibile sub pretul de 10.000 de euro. Cea mai ieftina este Go! 1.2 16V cu 75 CP, care costa 7.300 de euro, iar cea mai scumpa este Stepway 1.6 MPI cu 85 CP, la pretul de 9.700 de euro. In primul caz, beneficiati de dotari standard precum sistemul Isofix de fixare a scaunelor pentru copii, pentru locurile laterale spate, airbag-uri frontale si laterale pentru sofer si pasagerul din fata si incalzire/ventilare cu 4 viteze. Pentru versiunea Stepway, aveti vopsea metalizata, ornament cromat pentru teava de esapament, ABS Bosch 8.1 si repartitor electronic de franare si AFU, precum si radio CD MP3 cu satelit de comanda pe volan, priza Jack, USB si Bluetooth. De asemenea, la versiunea Sandero Smile, echipat cu aer conditionat, ABS si AFU, directie asistata, airbag sofer si pasager, radio CD cu mp3 player cu satelit de comanda pe volan si Pack Easy (proiectoare de ceata, geamuri electrice fata, inchidere centralizata cu telecomanda pe cheie), aveti un avantaj client de 1.300 de euro, doar in luna iunie.
La Skoda puteti cumpara cu sub 10.000 de euro modelul Fabia Avantaj HTP, cu motor pe benzina si 60 de cai putere. Aceasta costa 8.688,68 de euro, iar dotarile sale standard includ sistem antiblocare roti, MSR (sistem reglaj moment motor), sistem franare Dual Rate, a treia lampa de stop, instalatie de aer conditionat, aruri cu halogen H4, cu geam clar, lampa ceata spate, filtru de polen, servodirectie, precum si set de unelte (cric, chei jante).
In luna iunie, la Toyota puteti cumpara modelul Yaris Terra, pe benzina 1.0 L VVT-I, la pretul de 9.822 de euro. Versiunea are aer conditionat cu reglare manuala, radio CD cu 6 difuzoare, comenzi audio pe volan, geamuri electronice fata, airbag-uri sofer si pasager. De asemenea, masina este dotata cu directie asistata electric, sistem ISOFIX si sistem de inchidere centralizata cu telecomanda.
Volkswagen ofera doua modele la preturi sub nivelul de 10.000 de euro, Up si Polo Attractive. Primul vine la un pret de 5.599 de euro, iar al doilea la 8.407 euro, ambele prin programul de casare Rabla. Up este dotat cu o noua generatie de motoare, avand un consum de 4,2 l de benzina pentru 100 de kilometri si 75 CP, in timp ce emisiile de CO2 se situeaza sub pragul de 100 g/km. Tot prin intermediul programului Rabla puteti cumpara si modelul Opel Corsa, incepand de la 7.430 de euro cu TVA. Masina are sistem de asistare la parcare, sistem de navigatie cu ecran tactil, radio CD si faruri adaptive cu halogen. In plus, masina a primit punctajul maxim de 5 stele la testele NCAP.
Din iulie, cresc preturile
Desi Romania a ajuns sa raporteze una dintre cele mai mici rate ale inflatiei din Uniunea Europeana, incepand din iulie, preturile ar putea creste cu 3-4 la suta.Rata inflatiei a consemnat sase minime istorice consecutive in ultima jumatate de an, cea mai recenta cifra anuntata de INS fiind 1,79% pentru luna mai. Totusi, datele anuntate joi de Eurostat nu confirma cifra si spun ca in mai inflatia ar fi reinceput sa urce, pana la 2%, scrie Evenimentul Zilei.Chiar si asa, inflatia din Romania este printre cele mai mici din toata Uniunea Europeana, performanta fiind intrecuta substantial doar de Grecia si Suedia (cu 0,9% fiecare). Media UE este de 2,4% iar lider de pluton este Ungaria, cu 5,4%. In urma cu doar un an, pe primul loc se detasa Romania, cu de 8,5%.Insa aceasta influenta statistica se va manifesta pentru ultima data in iunie, astfel ca de luna viitoare lucrurile intra in „normal”: preturile vor creste cu aproximativ 3-4%, iar Romania se va intoarce in prima parte a clasamentului european. Printre influente se numara scumpirea preconizata a utilitatilor, dar si deprecierea cursului leului. Pentru 2012, Banca Nationala se asteapta la un varf de 4% in septembrie, urmat de o noua scadere, la 3,2%, pe final de an. Ar fi a doua oara cand BNR ar reusi sa atinga tinta de inflatie, singura reusita de pana acum datand din 2006.
Romania, locul trei in UE la inmatricularile de autoturisme
Piata auto din Romania se numara printre pietele din Uniunea Europeana cu cel mai puternic ritm de crestere, in primele cinci luni ale anului fiind inmatriculate 26.017 autoturisme, in crestere cu 12,4% fata de 23.152 autoturisme in perioada similara a anului trecut, arata datele statistice publicate vineri de Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).Cresteri procentuale mai mari decat in Romania s-au inregistrat in Ungaria (20,4%) si Estonia (18%).La nivelul Uniunii Europene, in perioada ianuarie-mai 2012 au fost inmatriculate 5,442 milioane autoturisme noi, cu 7,7% mai putin decat in perioada similara a anului trecut. Cele mai mari scaderi procentuale s-au inregistrat in Portugalia (minus 43%) si Grecia (minus 40,9%).In luna mai 2012 comparativ cu luna mai 2011, piata auto din Romania a inregistrat un declin de 8,6%, fiind inmatriculate 7.745 autoturisme fata de 8.7474 autoturisme in luna mai 2011.O scadere similara (minus 8,7%) s-a inregistrat si la nivelul Uniunii Europene unde au fost inmatriculate 1,606 milioane autoturisme, cele mai grave contractii fiind inregistrate in Grecia ( minus 47,3%) si Portugalia (minus 27,5%). Este a opta luna consecutiva de scadere a vanzarilor de autoturisme noi in Uniunea Europeana.Inmatricularile de autoturisme Dacia in Europa (UE plus EFTA) in primele cinci luni ale acestui an s-au cifrat la 98.401 unitati, in scadere cu 8,5% fata de 107.506 unitati raportate in primele cinci luni ale anului trecut. In schimb, in luna mai 2012 numarul autoturismelor Dacia inmatriculate in Europa a crescut cu 2,3% in ritm anual pana la 21.977 unitati.Statisticile ACEA vizeaza pietele auto din 28 de state europene – 25 din UE (fara Cipru si Malta) si trei state EFTA – Islanda, Norvegia si Elvetia.
Deveselu, intre investitori straini interesati de crearea de locuri de munca si „Hello, Obama!”
Zeci de investitori romani si straini interesati sa creeze locuri de munca s-au intalnit la Deveselu, in Olt, cu delegatia americana care va amenaja baza militara. Localnicii, bucurosi ca vor avea unde sa lucreze, invata limba engleza si spun ca il asteapta pe Barack Obama cu salutul:”Hello, Obama!”.Aproximativ 60 de investitori din zona Olteniei, dar si din Grecia, Bulgaria sau SUA s-au intalnit, joi, la „Zilele Industriei”, cu delegatia americana care va amenaja baza militara de la Deveselu.
Aurescu: Implicarea firmelor romanesti la Deveselu – un test de competitivitate
Manifestarea a fost organizata la Casa Armatei din Caracal, unde s-au discutat oportunitatile de afaceri pe care investitorii le au pentru comuna Deveselu. La intalnire au participat reprezentantii Fortelor Terestre din SUA, in colaborare cu Agentia de Aparare Antiracheta, Comandamentul European si Fortele Navale.In cadrul evenimentului, membrii delegatiei americane au prezentat posibilitatile pe care le ofera investitorilor interesati sa creeze locuri de munca la Deveselu. Licitatiile pentru investitorii romani si straini vor fi demarate la inceputul anului 2013.La Caracal, a fost prezent si noul primar din Deveselu, Ion Aliman, care a spus ca in comuna sunt multi tineri care nu au unde sa lucreze, astfel ca va face tot posibilul pentru ca localnicii sa beneficieze de locurile de munca nou create.”Ne bucuram foarte mult ca americanii ridica acest scut in comuna noastra pentru ca tragem speranta ca localitatea se va dezvolta foarte mult. In plus, eu voi face tot posibilul ca investitiile sa se realizeze cu forta de munca de la noi, mai ales ca in aceasta zona oamenii nu au unde sa lucreze si sunt multi someri mai ales in randul tinerilor”, a spus Ion Aliman.Nici fostul primar, care a pierdut alegerile din 10 iunie, nu vrea sa stea departe de americani si a anuntat ca se va implica in continuare in acest proiect din functia de consilier local.”Noi ducem negocieri in Consiliul Local si s-ar putea sa devin viceprimar. Dar, chiar daca nu am sa devin, eu in calitate de consilier local o sa ma implic”, a spus Beciu.El a adaugat ca a inceput sa invete engleza, astfel ca il va intampina pe presedintele american, Barack Obama, cu: „Welcome Mister President Obama”.”M-am apucat si de engleza. Stiu deja cateva cuvinte, iar daca va veni presedintele Statelor Unite la Deveselu am sa-i spun: Welcome Mister President Obama”, a mai spus Gheorghe Beciu.Localnicii din Deveselu s-au bucurat cand au aflat ca mai multi investitori straini vor sa vina in comuna lor. Ei spun ca si-ar dori sa lucreze in orice domeniu, numai sa aiba un loc de munca, asa ca se pregatesc intens de venirea americanilor la baza militara din localitate.Oltenii din Deveselu vor sa vorbeasca „de la egal la egal” cu americanii, iar pentru aceasta ei au inceput sa invete limba engleza. Unii chiar au inceput sa exerseze pe ulitele satului.Limba engleza nu este, insa, simpla, iar cei mai multi abia daca reusesc sa se recomande in limba lui Shakespeare. Chiar si asa, oamenii deja viseaza sa-l vada pe Barack Obama in comuna lor si s-au gandit ce-i vor spune cand il vor privi in fata.”Am sa-i spun Hello, Obama!, ca atat stiu in engleza, dar eu cred ca el va veni cu lectia invatata si o sa vorbeasca in romana cu noi”, spune Ioana Matei, o femeie de 62 de ani, din Deveselu.
Ce mai face scutul de la Deveselu?
Social-democratul Gheorghe Beciu, in mandatul caruia a fost semnat un acord de amplasare a scutului antiracheta in comuna, a pierdut alegerile, fiind devansat cu 220 de voturi de contracandidatul sau de la PPDD, Ion Aliman.Primarul comunei Deveselu a devenit cunoscut dupa ce localitatea condusa de acesta a fost aleasa pentru amplasarea scutului american antiracheta pe teritoriul Romaniei. Acordul incheiat de Romania si SUA privind amplasarea elementelor scutului antiracheta la Deveselu a fost facut public in 23 septembrie 2011.
Emporiki Bank Romania, pe cale sa devina banca franceza
Reprezentantii Emporiki Bank Romania au anuntat semnarea unui acord pentru achizitionarea Emporiki Bank Romania, de la Emporiki Bank Grecia care detine in totalitate subsidiara din Romania, operatiunea fiind supusa aprobarii Bancii Nationale a Romaniei.„Aceasta preluare este ultima etapa a unui proces inceput in 2009, in scopul de a consolida legaturile dintre Credit Agricole S.A. si subsidiarele Grupului Emporiki. In ultimii trei ani, ca urmare a integrarii sale progresive in Grupul Credit Agricole S.A., Emporiki Bank Romania a preluat de la Grup reglementari referitoare la risc si la conformitate, standarde de management, sisteme informatice, dar si numele, acesta fiind o trimitere explicita la brandul Credit Agricole”, se precizeaza intr-un comunicat remis Ziare.com.Emporiki Bank Romania beneficiaza deja de acces la finantare directa din partea Credit Agricole Group si, dupa finalizarea operatiunii, institutia va adopta numele de Credit Agricole, se specifica in comunicat.Banca greceasca Emporiki, al carei actionar majoritar este Credit Agricole din Franta, a anuntat, joi, ca va vinde sucursalele de Romania, Bulgaria si Albania grupului parinte Agricole, finalizand procesul lansat in 2009.Tranzactia va consolida legaturile dintre Credit Agricole si sucursalele sale din aceste tari si va optimiza managementul de capital, a spus creditorul grec, potrivit Reuters.”Acest acord va permite Emporiki sa-si rationalizeze in continuare structura corporativa si sa-si consolideze eforturile concentrate pentru a face fata eficient circumstantelor si provocarilor” , au declarat oficialii institutiei.Potrivit Wall Street Journal, grupul francez Credit Agricole ar putea abondona banca greceasca, in cazul in care Grecia ar iesi din zona euro.