Ponta descrie la Bruxelles situatia din Romania: o lupta intre Basescu si restul Premierul Victor Ponta, aflat intr-o vizita la Bruxelles, miercuri si joi, a trecut in revista situatia din Romania, pentru liderii europeni, el rezumand tabloul intern prin sintagma „exista odezbatere si o lupta politica intre doua forte politice, una dintre ele fiind reprezentata deTraian Basescu, iar cealalata fiind alianta tuturor grupurilor politice” din tara, a spus el.In cadrul unei conferinte de presa comune cu Hannes Swoboda, liderul grupuluieuroparlamentar Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (S&D, grup din care face partePSD), Victor Ponta a tinut sa sublinieze ca „Parlamentul, nu Guvernul, l-a suspendat pepresedinte„. El a anuntat si referendumul din 29 iulie, mentionand ca „CCR a spus foarte clar ca procedura de suspendare este constitutionala si ca masurile procedurale luate de Parlament au respectat Constitutia”.
Ponta promite la Bruxelles ca referendumul se tine dupa regula CCR
Seful Guvernului, care a afirmat la Bruxelles faptul ca reprezinta „o alianta politica ce se bucura de o sustinere foarte mare”, a subliniat si ca vrea sa transmita „tuturor oficialilor europeni ca principiile constitutionale vor fi respectate. „Nimeni nu a incercat nimic care sa afecteze independenta CCR”, a specificat el. El a mentionat ca a fost dezamagit de comportamentul liderului grupului PPE. „Am fost surprins de raspunsul neasteptat si nepoliticos al liderului grupului PPE (Joseph Daul, care a anuntat marti ca a refuzat o intrevedere cu premierul Ponta – n.r). „Ma aflu aici pentru a da toate explicatiile in privinta temerilor legitime ale partenerilor europeni”, a mai spus Victor Ponta. „Vreau sa le spun domnilor Barroso si Van Rompuy, maine (vineri – n.r.), ca statul de drept si ordinea constitutionala in Romania au fost si vor fi respectate”.”Sunt aici pentru a da toate explicatiile si sa raspund tuturor intrebarilor legate de ingrijorarile legitime ale partenerilor nostri europeni. Sunt aici si pentru a spune foarte clar ca, daca orice decizie luata de Parlament sau Guvern in ultimele zile este considerata de Comisie ca nefiind la standardele europene, nu voi cere un an sau sase luni, ci voi lua imediat masuri fie la nivel guvernamental, fie voi cere Parlamentului sa ia masuri pentru a explica si a reveni”, a mai spus el.El a afirmat ca Romania nu a aderat la UE doar din punct de vedere juridic, ci ca ea respecta toate valorile Uniunii Europene.
„E in beneficiul Romaniei sa dovedeasca independenta sistemului”
Legat de monitorizarea sistemului judiciar din Romania, premierul a declarat ca „sistemul judiciar din Romania din ultimii 5 ani a facut pasi importanti pentru imbunatatirea independentei si pentru a se conforma standardelor europene. Suntem pregatiti sa dovedim si am dovedit in ultimele 60 de zile ca vom lua toate masurile pentru independenta sistemului judiciar. Suntem deschisi la idee si credem ca e in beneficiul Romaniei sa dovedeasca independenta sistemului. Am spus intotdeauna, si este unul dintre putinele puncte in care sunt de acord cu Traian Basescu, ca aderarea la Schengen este o dovada a capacitatii Romaniei de a pazi granitele UE”, a mai spus seful Guvernului la Bruxelles. Premierul Romaniei se va intalni la Bruxelles, vineri, cu lideri precum Jose Manuel Barroso siHerman Van Rompuy. La aceasta ora, Victor Ponta se intalneste cu Martin Schulz, presedintele Parlamentului European. Prim-ministrul Victor Ponta a fost convocat la Bruxelles din cauza situatiei de pe scena politica din Romania. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a fost cel care l-a sunat pe Ponta.
Petru Filip: Europa este suficient de tensionata, ingrijorarea majora nu este Romania-8,44-
PDL are solutii si planuri de rezerva pentru orice situatie, Europa este prea tensionata pentru a se ingrijora pentru evenimentele politice din Romania, care este o tara democrata – dovada discutiile deschise din ultima perioada, este de parere presedintele interimar al Senatului, Petru Filip.Senatorul PSD a marturisit ca, vineri, la votul pentru suspendarea presedintelui a votat „conform listelor care au sustinut suspendarea”, fiind vorba doar despre un vot politic, care trebuie asumat.”Am votat conform listelor care au sustinut suspendarea. Evident ca, pana la urma, este vorba de un vot politic si votul politic, cand faci politica, trebuie sa ti-l asumi. In ceea ce ma priveste, este vorba de modul in care fiecare se raporteaza la o realitate proprie si cred ca e important acest lucru”, a explicat Petru Filip, pentru Ziare.com.
Unii au planuri de rezerva, altii isi rezerva gandirea planului in functie de rezultatul referendumului
Vorbind despre un eventual candidat al PDL pentru alegerile prezidentiale anticipate, in cazul in care Traian Basescu va fi demis in urma referendumului din 29 iulie, fostul democrat-liberal a spus ca nu stie cine ar putea fi desemnat din partea PDL, dar s-a aratat increzator ca partidul are solutii.
Singurul plan al PDL – sa castige referendumul. USL rade de ei: Se imbata cu apa rece
„Habar n-am! Nu stiu. Sunt convins ca au solutii, nu asta este problema, Problema este ca solutia pe care o vor avea sa aiba si sanse, asta e toata problema. PDL are o strategie, USL are o alta, electoratul se uita la aceasta confruntare. In functie de ce este in 29 iulie, se va intampla pasul urmator. Este foarte greu sa intrevezi acum ce se va intampla dupa 29 iulie. Fiecare considera ca in 29 iulie va castiga. Unii au planuri de rezerva, altii isi rezerva gandirea planului in functie de rezultatul din 29 iulie”, a precizat presedintele Senatului.
Europa are suficiente probleme, nu este ingrijorata de democratia din Romania
Senatorul PSD a aratat ca oficialii europeni nu au motive pentru a fi ingrijorati pentru situatia politica din Romania, pe de o parte pentru ca Europa este „suficient de tensionata cu problemele pe care le are” si pe de alta parte pentru ca „Romania este o tara democrata”.”Europa este suficient de tensionata cu problemele pe care le are, inclusiv politice, asta este valabil la nivelul fiecarei tari. (…) Punctele de vedere sunt exprimate, dar nu cred ca ingrijorarea majora si reala este reprezentata de democratia din Romania care, dupa parerea mea, nu are niciun motiv sa fie suspicionata ca nu exista sau ca este trecuta in planul doi sau in derizoriu. Cred ca am dovedit, si faptul ca noi discutam astazi despre acest lucru si se discuta public si deschis e o dovada clara ca Romania este o tara democrata”, a declarat Petru Filip.
Merkel, despre situatia din Romania: Este „inacceptabila” incalcarea statului de drept
Presedintele interimar al Senatului a spus ca nu crede ca USL a avut si alte motivatii pentru suspendarea presedintelui, pe langa cele prezentate in documentul citit in plenul Parlamentului, vineri, si ca orice discutii despre alte motive ar fi speculatii care „ar putea capata fel de fel de conotatii”.
Prezenta de peste 50 la suta la referendum, sub semnul intrebarii
Referindu-se la prezenta la referendumul din 29 iulie, privind demiterea presedintelui Traian Basescu, senatorul PSD a explicat ca, „in conditiile in care discuti despre un referendum in data de 29 iulie, vara, si stim conditiile in care se desfasoara un sistem electoral vara, in plina caldura, 50 la suta plus unu participare la vot… E putin mai complicat de a face astazi o anumita afirmatie legata de participarea aceasta la vot”.Totodata, Petru Filip a precizat, legat de modificarile aduse Legii referendumului, ca, „atunci cand cineva este ales dupa o anumita regula, destituirea lui ar trebui facuta dupa aceeasi regula”.
CCR a decis: Basescu este suspendat legal – Antonescu, presedinte interimar
„Este o chestiune valabila pentru oricine este ales prin vot direct ca si persoana, pe o anumita demnitate – primar, presedinte de Consiliul Judetean, pentru ca si ei au la nivelul lor acelasi tip de demnitate publica. Si la nivelul lor functioneaza Legea referendumului, in situatia in care aceste persoane ar putea fi demise. Problema ar trebui gestionata nu numai pentru functia de presedinte al Romaniei.Oricine este intr-o demnitate publica si se supune votului public dupa o perioada suficient de lunga de timp de mandat, cu erodarea corespunzatoare, are sanse, ca orice alta persoana care vine in fata judecatorului care este cetateanul, sa poata fi demis. Nimeni nu poate sa aiba garantia, atunci cand se supune votului cetateanului, ca el sigur castiga ceva sau ca este sigur castigator”, a punctat liderul interimar al Senatului.
PDL incearca sa convinga CCR ca ei sunt cei care au dreptate
Acesta a mai spus ca, intr-o lupta politica, „fiecare incearca sa obtina maximum din ce poate obtine prin strategie proprie” si ca, „pana la urma, este o situatie conflictuala care nu se rezolva amiabil, ci se rezolva printr-o decizie a unei instante”.
CCR: Referendumul pentru demiterea lui Basescu e valabil doar cu prezenta la vot peste 50%
„Fiecare, cand se prezinta la o instanta care judeca, vine si incearca sa-si valorifice la maxim aceste argumente. Si cel care este condamnat pentru crima are aparatori care incearca sa-i gaseasca argumente de aparare. Nu putem sa contestam dorinta partii adverse de a convinge Curtea Constitutionala ca ei sunt cei care au dreptate. Aici, mi se pare pana la urma o decizie logica pe care PDL a luat-o, de contesta ce nu i convine, incercand sa convinga ca ei sunt cei care au dreptate”, a explicat senatorul PSD.Nu in ultimul rand, vorbind despre perioada pentru care va ocupa functia de presedinte interimar al Senatului, Petru Filip a spus ca nu se asteapta la nimic, deoarece stie ca toate pozitiile din politica „sunt efemere si cine crede ca s-a nascut pe o pozitie de demnitate si va ramane acolo nu are ce cauta in politica”.
Crin Antonescu, prima zi ca presedinte interimar – intalniri cu Ponta si Gitenstein
Luni seara, magistratii CCR au decis ca Traian Basescu este suspendat constitutional, iar presedintele interimar al Romaniei este Crin Antonescu, hotarare luata dupa mai bine de opt ore de dezbateri. CCR a declarat neconstitutionala restrangerea dreptului ei de a controla hotararile Parlamentului.In schimb, Curtea a dat dreptate in mare parte USL, luni seara: Crin Antonescu este presedinte al Senatului si presedinte interimar, Valeriu Zgonea este presedinte al Camerei Deputatilor, iar Traian Basescu este suspendat.Crin Antonescu a preluat, marti, mandatul de presedinte interimar al Romaniei, Traian Basescu parasind Palatul Cotroceni cel putin pana la referendum de la sfarsitul lunii.
Judecatoare CCR, despre modalitatile de organizare a referendumului-8,50-
Decizia de marti a CCR, conform careia referendumul va fi valid doar daca se prezinta la urne cel putin jumatate plus unu din alegatorii inscrisi pe listele de vot, a starnit controverse pe scena politica.In timp ce USL-ul transmite ca referendumul se va desfasura conform ordonantei de urgenta, nu pe baza deciziei CCR, democrat-liberali cer Puterii sa respecte hotararile Curtii.Iulia Motoc, unul dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale, explica, pe contul sau deFacebook, ca „Deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii. Este ceva de contestat in aceasta afirmatie?”.Ulterior, Motoc a venit cu o a doua postare: „Decizia Curtii precizeaza intr-un mod clar modalitatile de organizare a referendumului”.
CCR: Referendumul pentru demiterea lui Basescu e valabil doar cu prezenta la vot peste 50%
Intr-un comentariu la acest mesaj, judecatoarea mentioneaza ca „discutarea motivarii deciziilor necesita un anumit timp. Mi se pare ca pentru o curte constitutionala am adoptat multe decizii intr-un termen extrem de scurt. Motivatia unei decizii explica rationamentul juridic. Mai mult decat atat, la Curtea Constitutionala si considerentele deciziilor sunt obligatorii”.Curtea Constitutionala a decis, in sedinta de marti, ca modificarile la Legea Referendumului sunt constitutionale.
Magistratii au stabilit, totusi, ca, pentru a fi validat referendumul, trebuie sa se prezinte la vot jumatate plus unu din numarul de alegatori, iar ceea ce decide majoritatea dintre acestia se va aplica.
USL: Referendumul se va desfasura conform ordonantei de urgenta, nu pe baza deciziei CCR
USL a transmis insa ca referendumul de pe 29 iulie se va defasura conform ordonantei de guvernsi nu pe baza deciziei CCR de marti, potrivit careia trebuie sa fie prezenti la vot 50% plus unu din alegatori, pentru validarea referendumului.
PDL cere respectarea deciziei CCR cu privire la organizarea referendumului
In replica, democrat-liberalii au cerut Puterii sa respecte decizia Curtii Constitutionale referitoare la organizarea referendumului si sa nu arunce tara in anarhie.
Ponta: In Romania sunt 15 milioane persoane cu drept de vot
Premierul Victor Ponta a comentat, marti seara, decizia CCR conform careia referendumul e valid doar cu prezenta a jumatate plus unu din numarul total de alegatori, precizand ca primele estimari arata ca exista numarul cetatenilor cu drept de vot se ridica in prezent la 15 milioane persoane.„Din punctul meu de vedere, este foarte bine sa vina 50% la vot. Avem o singura mare problema: noi nu suntem 18 milioane in acest moment. Conform primelor estimari, s-a redus populatia cu drept de vot cu trei milioane, deci cu drept de vot suntem 15 milioane. Cifra este pe baza unei ponderari, ca la sondaje de opinie, pe baza a ceea ce s-a inregistrat pana acum la INS”, a declarat Ponta, intr-o emisiune la Romania Tv.
CCR: Referendumul pentru demiterea lui Basescu e valabil doar cu prezenta la vot peste 50%
Totodata, Ponta precizat ca, in momentul de fata, nu sunt disponibile toate datele aferente ultimului recensamant.Curtea Constitutionala a decis, in sedinta de marti, ca modificarile la Legea Referendumului sunt constitutionale.Magistratii au stabilit, totusi, ca, pentru a fi validat referendumul, trebuie sa se prezinte la vot jumatate plus unu din numarul de alegatori, iar ceea ce decide majoritatea dintre acestia se va aplica.
USL: Referendumul se va desfasura conform ordonantei de urgenta, nu pe baza deciziei CCR
USL a transmis insa ca referendumul de pe 29 iulie se va defasura conform ordonantei de guvernsi nu pe baza deciziei CCR de marti, potrivit careia trebuie sa fie prezenti la vot 50% plus unu din alegatori, pentru validarea referendumului.In replica, democrat-liberalii au cerut Puterii sa respecte decizia Curtii Constitutionale referitoare la organizarea referendumului si sa nu arunce tara in anarhie.
Mihai Voicu, despre descinderile de la CSM: Pare o poveste cusuta cu ata alba!
Descinderile DNA de la CSM par o poveste cusuta cu ata alba, „mulandu-se” pe o tema de campanie lansata de Traian Basescu, sustine vicepresedintele PNL, Mihai Voicu.Mihai Voicu spune la RFI Romania ca are unele dubii: „Pare insa – si eu sper din tot sufletul sa nu fie adevarat, sa fie o ancheta independenta si sa fie un demers in litera si spiritul legii – pare insa, cred ca dubii avem dreptul sa avem, pare o poveste cusuta putin cu ata alba, pentru ca in mod ciudat este o stire, un zvon deocamdata, care se muleaza asa, in mod surprinzator, pe o tema de campanie lansata in spatiul public de Traian Basescu si sustinatorii sai. Sper sa nu fie asa, sper sa fie vorba de un demers independent, in deplina legalitate”.
Procurori CSM, ridicati de DNA – doreau functia lui Kovesi
Anchetatorii Directiei Nationale Anticoruptie au descins miercuri dimineata la Consiliul Superior al Magistraturii. DNA ii vizeaza pe procurorii Romeo Balan si Marcel Sampetru, care si-ar fi negociat cu persoane din conducerea USL functiile deprocuror-sef al DNA si de procuror general al Romaniei.Directia Nationala Anticoruptie a obtinut aviz de la CSM pentru perchezitia de miercuri. Procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva lui Romeo Balan, membru al CSM si a consilierului sau, Marcel Sampetru, fost adjunct al procurorului general in perioada mandatului lui Ilie Botos.Citeste mai multe despre Mihai Voicu, despre descinderile de la CSM: Pare o poveste cusuta cu ata alba! pe RFI Romania.
Ponta ataca pe Facebook: Va urma o noua zi plina de manipulari si minciuni
Premierul Victor Ponta a comentat, pe Facebook, ancheta DNA privindu-i pe procurorii George Balan si Marcel Sampetru: „Va urma o noua zi plina de manipulari si minciuni”.Inaintea sedintei de Guvern de miercuri, Victor Ponta a reactionat rapid, pe Facebook, fata de anchetarea celor doi procurori membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.”Va urma o noua zi plina de manipulari si minciuni! Iata inca o dovada ca nu se poate coabita cuTraian Basescu. Sunt imun la astfel de atacuri”, a comentat Ponta pe reteaua de socializare.Premierul a intrat apoi si pe Twitter, unde a scris, in engleza, ca „nu vreau sa am deloc de a face cu numirea sefului de la DNA si a procurorului general”.Procurorii George Balan si Marcel Sampetru sunt suspectati de DNA ca au negociat cu USL preluarea functiilor de procuror-general si sef al DNA.
Procurori CSM, ridicati de DNA – doreau functia lui Kovesi
Potrivit acuzatiilor DNA, cei doi s-ar fi folosit de note informative ale DGIPI in scopul obtinerii sprijinului politic.Digi 24 citeaza surse politice care afirma ca acestia ar fi „negociat functii” cu premierul Victor Ponta.
Pivniceru le ia aparea procurorilor urmariti penal: E un scandal mediatic
Judecatorul Mona Pivniceru, membru al CSM, spune ca refuza sa creada informatiile referitoare la anchetarea procurorilor George Balan si Marcel Sampetru, precizand ca la acest moment nu se vorbeste despre fapte care ar fi fost savarsite de catre cei doi, ci este doar unscandal mediatic.„Ca sa pot comenta trebuie sa am date despre fapte. La acest moment avem doar un scandal mediatic fara fond. Refuz sa-mi imaginez ca in secolul XXI demnitarilor de stat le poti asculta telefoanele fara autorizatie”, a afirmat Pivniceru.Ea a mai spus ca la acest moment nu este cunoscuta natura acuzatiilor care li se aduc celor doi procurori, existand doar o „agitatie” din partea presei.Pivniceru a precizat ca procurorul Balan este stupefiat si ca nu stie acuzatiile care i se aduc, iar la acest moment se afla in biroul sau.
Procurori CSM, ridicati de DNA – doreau functia lui Kovesi
La randul sau, judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, a spus ca judecatorii si procurorii au fost alesi de alti magistrati, si nu au fost numiti politic, astfel ca apropierea acestora de un anumit partid ar fi „periculoasa”.El a precizat ca membrii CSM trebuie sa fie tinuti la distanta de aceste jocuri politice.Intrebat daca stie ca ar fi si alti membri CSM care si-ar fi negociar functii, Danilet a spus ca nu are astfel de informatii, dar ca daca s-ar confirma acest lucru ar fi „dezastruos”.Danilet a mai spus ca o majoritate a CSM a cerut marti ca in perioada interimatului de la Cotroceni sa nu fie facute numiri la conducerile DNA si Ministerului Public.Consiliul Superior al Magistraturii anunta ca a incuviintat, marti, la solicitarea DNA, perchezitionarea biroului folosit de procurorul George Balan, membru al CSM, si a biroului si locuintei procurorului Marcel Sampetru, detasat la CSM, ambii avand calitatea de invinuiti.
Victor Ponta: Solicit oficial DNA sa faca publice interceptarile care ma privesc
Premierul Victor Ponta a cerut oficial, in sedinta de Guvern de miercuri, ca DNA sa faca publice convorbirile sale cu cei doi procurori CSM acuzati de trafic de influenta.
Procurori CSM, ridicati de DNA – doreau functia lui Kovesi
„In fiecare zi vom avea un nou atac politic, o noua dezinformare. Solicit oficial DNA sa publice imediat orice convorbire interceptata pe care am purtat-o. Daca se poate, nu si pe cele cu sotia. Ca orice roman, trebuie sa fiu si eu interceptat”, a declarat Ponta in fata ministrilor. El a precizat ca „daca discutiile nu sunt prezentate public, inseamna ca DNA a intrat in batalia politica”.”Nu-mi fac iluzii, maine va aparea altceva. Va rog sa fiti foarte calmi, sa va vedeti de treaba. Mai e putin pana pe 29 iulie, o nebunie de opt ani de zile se va incheia prin votul oamenilor”, a prognozat premierul.Victor Ponta le-a mai spus ministrilor ca „toate deciziile Curtii Constitutionale sunt bune si trebuie respectate”, precizand ca a solicitat presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului sa convoace alesii pentru a modifica legislatia privind referendumul in conformitate cu deciziile magistratilor CCR.Premierul nu a uitat sa informeze membrii Guvernului ca va pleca la Bruxelles, pentru a explica evenimentele recente din Romania. El a spus ca mai sunt oficiali UE care au cazut prada „dezinformarilor grosolane si ingrozitoare” pe tema suspendarii presedintelui Traian Basescu.
CCR: Referendumul pentru demiterea lui Basescu e valabil doar cu prezenta la vot peste 50%
Curtea Constitutionala a decis, marti, ca referendumul privind demiterea presedintelui Romaniei este valid numai cu participarea a 50% plus unul din numarul total al alegatorilor cu drept de vot.Cu toate acestea, Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca referendumul va fi organizat in conformitate cu ordononta de urgenta a Guvernului, prin care presedintele poate fi demis cu majoritatea celor care vin la vot.
DNA, acasa la Sorin Blejnar
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) i-au facut, miercuri, o noua vizita fostului sef al Fiscului Sorin Blejnar.Daca televiziunile de stiri au anuntat ca ar avea locperchezitii in legatura cu dosarul evaziunii fiscale in care fostul sef al Fiscului este implicat, acesta a negat.
Fostul sef al Vamilor a primit interdictie de a parasi tara
Blejnar spune ca, de fapt, a primit o citatie sa se prezinte saptamana viitoare la DNA. Citatia a fost luata de catre sotia lui.”Nu s-a efectuat niciun fel de perchezitii. Exclus. Nu am niciun fel de implicare in acest dosar. (…) Nu am citit citatia, m-a sunat sotia sa-mi spuna. Sotia mea n-are nicio calitate in acest dosar, doar era acasa cand au venit procurorii (…) Ah, nu am niciun fel de temere. Ma voi duce acolo, la ora stabilia”, a adaugat Blejnar.In cadrul unei alte interventii telefonice, la Romania TV, Blejnar a subliniat ca dupa ce se va prezenta la DNA si le va explica cum stau lucrurile, anchetatorii vor ajunge la concluzia ca acuzatiile ce i se aduc sunt nefondate.Procurorii anticoruptie ar fi dispus printr-o ordonanta data in dosarul 54/2011 punerea sub invinuire a fostului sef al ANAF, Sorin Blejnar, a fostului sef al Autoritatii Nationale a Vamilor Viorel Comanita, a fostului sef al SIPI Constanta Dan Florin Secareanu, si a fostului sef de cabinet al lui Blejnar, Codrut Marta.Unul dintre avocatii din acest caz a spus, recent, ca cei patru sunt cercetati pentru complicitate la evaziune fiscala si sprijinirea unui grup infractional organizat, toata investigatia pornind de la omul de afaceri Radu Nemes.Concret, prin firmele pe care le controla Radu Nemes, sotia sa si concubina acestuia s-ar fi importat produse petroliere de o anumita calitate, iar dupa intrarea in tara acestia ar fi declarat produsele petroliere la o calitate mult inferioara.
Fostul sef de cabinet al lui Blejnar, mandat de arestare in lipsa
Sursa citata precizeaza ca prin aceasta procedura ilegala s-a urmarit plata unei accize mult mai mici pentru produsele petroliere, in timp ce ele erau vandute in realitate pe piata neagra la o suma mult mai mare. In acest fel a aparut evaziunea fiscala cercetata de procurorii anticoruptie.Procurorii DNA au emis, in total, 11 ordonante de retinere in dosarul de evaziune fiscala, printre care pentru fostul sef al SIPI Constanta Dan Secareanu si fostul sef al Vamilor Viorel Comanita, si au cerut, marti, instantei Curtii de Apel Bucuresti arestarea lor preventiva.