Antonescu si Ponta, discursuri de Ziua Frantei: Vive la France, vive la Roumanie! Presedintele interimar Crin Antonescu si prim-ministrul Victor Ponta au tinut discursuri, in limba franceza, sambata, la Ambasada Frantei, cu ocazia Zilei Nationale a acestei tari, alaturi de ambasadorul Philippe Gustin.„Dragi prieteni, 14 iulie este sarbatoarea nationala a Frantei, dar este si o mare sarbatoare pentru lume. Pentru ca este o sarbatoare a liberatii, asadar traiasca libertatea, traiasca Franta, traiasca Romania!”, a declarat presedintele interimar Crin Antonescu.

„Sunt prezent aici in aceasta seara, cu dumneavoastra, in numele prieteniei profunde care uneste popoarele noastre. Semnificatia zilei de 14 iulie este intai de toate ideea de libertate si de demnitate, dar si de speranta in viitor.
Generalul Berthelot zicea ca Franta si Romania au nevoie una de cealalta, ele trebuie sa se intrajutoreze. Vor dezvolta o prietenie prin sangele care a curs pentru binele umanitatii. Aceste cuvinte sunt in continuare de actualitate”, a continuat presedintele interimar, care a precizat ca ambele tari sunt lovite dur de criza economica, fiind nevoie ca ele sa actioneze impreuna.

Antonescu a mai afirmat ca Franta este cel de-al treilea partener comercial al Romaniei, remarcand investitiile franceze in economia romaneasca.
„Trebuie sa multumim Frantei pentru ajutorul pe care l-a dat Romaniei pentru a fi un membru al Uniunii Europene si pentru a invata sa traiasca in Europa dupa 50 de ani de comunism”, a spus si premierul Ponta.
La inceputul discursului, acesta a precizat ca va incerca sa isi prezinte mesajul in franceza, „nu pentru a demonstra ca suntem o tara francofona si francofila, ci pentru ca in ultima vreme am vorbit in engleza, spaniola, portugheza”.
„Nu vorbesc germana, dar trebuie sa invat germana, mai ales in Europa acestor zile”, a punctat Victor Ponta.
Prim-ministrul s-a declarat foarte optimist ca cele doua tari vor reusi sa transmita presedintelui francez, Guvernului si poporului francez ca „aici, in Romania, aveti intotdeauna un alt popor latin care iubeste foarte mult Franta si care are foarte multe de invatat de la dumneavoastra”.

Cei doi au tinut discursurile in limba franceza: Crin Antonescu a citit de pe niste cartonase, iar Ponta a vorbit liber. La ceremonii a fost invitat si ministrul de Externe, Andrei Marga, dar si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, ministrul Justitiei, Titus Corlatean, si ministrul Finantelor, Florin Georgescu. Toti au inchinat cate o cupa de sampanie in onoarea francezilor de pretutindeni.
La randul sau, ambasadorul Frantei, Philippe Gustin, a declarat ca investitorii francezi vor sa investeasca in Romania, dar au nevoie de stabilitate, dar si ca Europa are nevoie de o mai mare integrare politica, pentru a iesi din criza economica.
„Europa nu poate iesi din criza economica pe care o traverseaza decat printr-o mai mare integrare politica, daca vrea sa joace in continuare un rol important intr-o lume globalizata”, a spus oficialul francez.
Referitor la relatia dintre cele doua tari, ambasadorul a comparat-o cu un cuplu, in care sunt si diferente de opinie, incheind discursul in limba romana. El a multumit pentru primirea facuta in Romania, declarandu-se „un ambasador fericit”.



Hollande a fost acompaniat, sambata dimineata, de Valerie Trierweiler, inainte de obisnuitul interviu televizat, care va avea loc la ora 12.15 (ora 14.15, ora Romanei – n. red.), relateaza Le Monde. Totodata, si fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a luat parte la ceremonii.

La parada participa aproximativ 5.000 de miltari ai armatei terestre, marinei si ai fortelor militare aeriene ale statului francez. Peste 240 de cai si 450 de vehicule armate au luat parte la defilare. Totodata, 66 de avioane si 32 de elicoptere au participat la o demonstratie aeriana.

La sfarsitul ceremoniilor, presedintele se va intalni cu soldati francezi care au fost raniti in teatrele de operatiuni si cu familiile militarilor morti in misiuni. Vineri seara, presedintele s-a adresat militarilor, cu ocazia receptiei la Ministerul Apararii, care preceda ceremoniile.

Un incident minor a avut loc sambata, cand un parasutist a ratat aterizarea si s-a ranit usor, la fata locului prezentandu-se seful statului insusi, pentru a se interesa de starea de sanatate a acestuia.

Peste 3.000 de politisti si militari au fost mobilizati pentru a asigura securitatea defilarii, alti 1.900 de politisti si jandarmi urmand sa fie prezenti si in cursul serii, pentru buna desfasurare a evenimentelor in perioada focului de artificii.

Pius Alibek este un filolog si romancier irakian, care a emigrat in Spania in 1981. Scriitorul s-a hotarat sa isi povesteasca prima parte a vietii, petrecuta in Irak, cu bune si rele, in cartea „Arrels nomades”.
Scriitorul descrie in cadrul unui interviu acordatZiare.com cum s-a decis sa plece din Irak, dar si ce momente l-au marcat in copilarie.
Cum a fost copilaria in Irak?
Am avut o copilarie fericita. Nu imi aduc aminte sa imi fie frica de monstri imaginari. Ii auzeam pe adulti vorbind despre represiunea politica si persecutie, despre executii si conflictele armate dinte armata si rebelii kurzi, dar tot ceea ce trebuia sa facem noi era sa fim atenti sa nu ne suparam parintii, sa stam departe de politisti si de profesori cand nu erau in scoala, sa sarutam mana preotului si sa fugim.
Ce v-a determinat sa plecati de acolo?
Nu am avut intentia de a parasi Irakul pentru totdeauna. Pur si simplu am vrut sa studiez in Europa cativa ani si sa ma intorc pentru a munci pentru oamenii mei.
De ce ati ales Spania? Care au fost motivele?
Am vrut sa imi fac doctoratul la Oxford, dar ambasada britanica in Irak mi-a refuzat viza. A inceput razboiul intre Iran si Irak, iar pentru a-l ajuta pe aliatul Saddam, britanicii nu dadeau vize tinerilor irakieni in cazul in care Saddam avea nevoie de ei pentru razboi. Il cunosteam pe bucatarul ambasadorului spaniol. El m-a ajutat sa primesc viza pentru Spania si, ajuns aici, am reusit sa obtin viza pentru Anglia. Thatcher (Margaret Thatcher – n.red.) a redus bugetul de asistenta publica si indrumatorul de teza mi-a zis ca nu o poate subventiona. Fara ajutorul la care m-am asteptat, am decis sa ma intorc in Spania sa imi fac doctoratul in clima din Marea Mediterana si in randul oamenilor mediteraneeni.
Stiu ca in timpul razboiului ati fost doi ani in desert. Care este cea mai importanta regula de supravietuire intr-un asemenea loc?
Rabdare, atentie si rezistenta.
De ce v-ati oprit cu naratiunea in momentul in care ati ajuns in Barcelona?
Pur si simplu nu am simtit ca pot folosi acelasi stil literar pentru a vorbi despre un loc pe care l-am lasat si un loc in care locuiesc.
Care a fost cel mai dificil moment din viata dumneavoastra din Irak?
Persecutia si asasinarea opozitiei de catre partidul Baas din 1963 si inceputul razboiului dintre Irak si Iran in 1980.
Cat timp v-a luat sa scrieti „Arrels nomades”?
Aproximativ trei ani.
Exista o persoana careia ii sunteti recunoscator pentru ca ati ajuns sa scrieti aceste experiente?
Fiica mea cea mare, Aya Maria. Cand avea trei ani a inceput sa observe ca este diferita fata de colegii de gradinita, de la limba vorbita pana la ceea ce manca. A inceput sa imi puna intrebari incercand sa descopere de ce este diferita. I-am explicat cateva lucruri de baza: tatal tau este dintr-o tara numita Irak si mama ta din Siria, care sunt diferite de Catalunia si unde se vorbesc limbi diferite. A acceptat cu usurinta ca a fi diferit este pozitiv, dar am simtit nevoia sa ii explic copilului meu originile diferentelor, in special sa fie constienta de faptul ca niciodata nu va avea sansa sa cunoasca Irakul pe care eu l-am cunoscut.
Cum si de ati ales acest titlu?
A fi nomad este o stare a mintii si a spiritului. O persoana care nu este capabila sa isi smulga radacinile si sa le poarte pe umerii sai si in inima sa nu este foarte diferita de o planta care are nevoie de o bucata de pamant pentru a ramane in viata.
Care experienta din carte va este cel mai draga?
Scrierea cartii in sine a fost cea mai frumoasa experienta.
Siria: De ce sa protestezi?-16,14-
Analizele privind situatia din Siria, privite fie prin prisma Opozitiei, fie a conducatorilor tarii, nu cantaresc suficient interesele sirienilor ce traiesc in tara.Seci si inutil de sofisticate, aceste analize ignora, pur si simplu, motivele pentru care sirienii s-au revoltat impotriva regimului, sustine activistul sirian pentru drepturile omului, Maher Arar, intr-un articol pentru Al Jazeera.Dupa o scurta prezentare istorica a imprejurarilor in care a ajuns la putere dinastia Assad, de religie alawita, intr-o tara deloc omogena religios, si dupa doua decenii de lovituri militare si contra-lovituri, activistul explica de ce stabilitatea sociala si economica adusa de noul regim nu este suficienta pentru sirieni: mentalitatea dominanta a regimului este sa zdrobeasca orice semn de disidenta. Asa se explica si raspunsul violent al regimului fata de protestele din tara, inca din prima zi.Contrar analizelor ce par a favoriza teoria conspiratiei conform careia SUA si aliatii sai au declansat revoltele din Siria, este limpede ca demonstratiile pasnice si spontane au izbucnit dupa ce Guvernul a refuzat sa ii judece pe cei ce au torturat cativa adolescenti ce au scris mesaje antiguvernamentale pe zidul scolii, spune acesta.De fapt, cererile initiale ale protestatarilor erau foarte simple si nu pomeneau nimic de caderea regimului. Abia pe masura ce demonstratiile s-au raspandit de la un oras la altul, fortele lui Assad au crezut, cu naivitate, ca prin folosirea fortei pentru zdrobirea revoltei, bariera fricii va fi ridicata din nou. Insa, cu cat au folosit mai multa forta, cu atat sirienii au devenit mai decisi sa rastoarne regimul, pierzandu-si speranta ca cererile lor simple vor fi vreodata indeplinite.Cand a devenit limpede ca nu exista niciun semn ca fortele de securitate se vor retine de la a zdrobi demonstratiile, oamenii au simtit nevoia sa se apere impotriva agresiunii si atrocitatii statului.In mijlocul acestei atmosfere, au inceput sa se nasca grupurile de opozitie politica si armata. A rezultat o serie de coalitii de opozitie, dintre care cea mai mare este Consiliul National Siria, (SNC), compus in principal din sirieni traind in strainatate, motiv pentru care unele voci din Siria au acuzat organismul ca este rupt de realitatea din tara. Oamenii au inteles si ca o interventie militara exterioara nu va avea loc. Aparitia Armatei Libere Siriene, formata din sute de grupari independente, este aproape un miracol, stiut fiind ca regimul se razbuna pe familiile dezertorilor. Multi sirieni considera ca Armata Libera este ultima lor sansa.Desi nimeni nu contesta interventia straina in Siria, activistul sirian spune ca volumul acesteia este exagerat si nu are legatura cu ce se intampla efectiv pe teren. Unele tari aprovizioneaza rebelii cu arme, insa acestia si-au procurat majoritatea armamentului de la ofiterii corupti sau patrunzand in depozite. SUA nu au furnizat, pana acum, arme rebelilor, de teama ca vor cadea in mainile teroristilor al Qaida, preferand, potrivit propriilor declaratii, o „solutie politica”.Faptul ca revolutionarii sirieni nu primesc ajutorul de care au nevoie pentru a castiga lupta impotriva regimului sirian va prelungi lupta, insa, crede activistul, este mai bine asa pentru viitorul Siriei si pentru independenta sa.A.I.
Lumea boxului, in doliu: A murit Jerzy Kulej-16,07-
Jerzy Kulej a incetat din viata la varsta de 71 de ani.Cel mai mare pugilist polonez din istorie a murit dupa ce-a suferit un atac de cord.Kulej a fost campion la Olimpiadele din Japonia (1964) si Mexic (1968).In ultimii ani ai vietii a fost comentator la un post TV din Polonia.I.G.
A murit producatorul filmelor „Sunetul muzicii” si „Falci”-16,00-
Richard Zanuck, prolificul producator de filme de la Hollywood, a murit la varsta de 77 de ani, in urma unui atac de cord la resedinta sa din Beverly Hills. Zanuck a fost cunoscut in cinematografie pentru lungmetrajele „The Sound of Music”, „Driving Miss Daisy” si „Jaws”. El a fost numit de tatal sau sef de productie la Fox la doar 28 de ani, devenind cel mai tanar sef de studio de la Hollywood, noteazaBBC.Parintii sai au fost Darryl Zanuck si actrita Virgina Fox.Richard Zanuck a fost mai mult producator independent, castigand numeroase premii in cei peste 50 de ani de activitate. Filmul „Driving Miss Daisy”, realizat in 1989, a castigat patru premiiOscar.In ultimii ani din viata, Zanuck a colaborat cu regizorul american Tim Burton la unele filme, printre care „Planet of the Apes”, „Charlie and the Chocolate Factory” si „Alice in Wonderland”.
Franta ar putea deschide piata muncii pentru romani si bulgari, in toamna
Franta ar putea deschide piata muncii pentru romani si bulgari, in toamna, existand o mare probabilitate ca acest lucru sa se intample, a spus Aline Archimbaud, senator francez al Partidului Verzilor.Intr-un interviu pentru postul national de radio din Bulgaria, senatorul a spus, sambata, ca a prezentat o propunere, cerand Guvernului de la Paris sa ridice imediat restrictiile cetatenilor bulgari si ale celor romani, cu privire la accesul pe piata muncii din Franta. In prezent, restrictiile sunt in vigoare pana pe 1 ianuarie 2014.”Sper ca votul din Senat sa aiba loc pana la sfarsitul lui septembrie sau inceputul lui octombrie. De fapt, nici nu avem nevoie de o noua lege asupra acestei probleme. Aceasta depinde direct de decizia cabinetului”, a explicat Archimbaud, citata de Novinite.Potrivit politicianului, actuala interdictie ii pune pe rromii bulgari si romani intr-o pozitie dezavantajoasa. Senatorul a adaugat ca este adevarat ca sunt patru milioane de someri in Franta, insa cele cateva mii de romani si bulgari nu vor schimba situatia.In concluzie, Archimbaud a afirmat ca ea si partidul sau ar prefera ca emigrantii din cele doua tari sa semneze contracte de munca legale si sa plateasca contributii sociale.”Este mult mai bine pentru Franta sa aiba oameni care muncesc legal, decat lucratori pe piata neagra a muncii, care sa nu plateasca taxe si asigurari”, a mentionat politicianul.Franta, alaturi de Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda, Irlanda, Austria, Malta si Luxemburg au refuzat sa-si deschida piata muncii pentru cetatenii bulgari si cei romani, in 2011.In 2010, Franta a repatriat peste 8.000 de rromi in Romania si Bulgaria.
Criza europeana se reflecta in China: Economia isi pierde avantul
Economia chineza a inregistrat cel mai lent ritm de crestere de la recesiune pana in prezent, un semn de ingrijorare pentru partenerii sai, inclusiv pentru Statele Unite. In al doilea trimestru din 2012, economia Chinei s-a majorat cu 7,6 la suta, marcand o decelerare fata de cresterea de 8,1% din trimestrul anterior. De altfel, acesta este si cel mai lent ritm de crestere de la inceputul anului 2009 pana in prezent. Scaderea poate fi provocata de mai multi factori, fiind influentata si de probleme legate de datorii inzona euro, una dintre cele mai importante piete de desfacere pentru China. Aici, dar si in Statele Unite, consumul a scazut, prin urmare si cererea pentru produse din import. Avand in vedere ca economia Chinei, a doua cea mai mare la nivel mondial, are un ritm de crestere mult mai lent decat cel asteptat, exista efecte negative in restul lumii. China este al treilea cel mai mare client pentru exporturile americane, dupa Canada si Mexic, iar multe companii din SUA se bazeaza pe vanzarile in aceasta piata pentru a avea profit. De exemplu, producatorul de procesoare Advanced Micro Devices (AMD) si-a scazut estimarile de vanzari, in aceasta saptamana, citand China drept cauza. Acelasi lucru l-a facut si producatorul de motoare Cummins. Producatorul chinez de otel Boashan Iron & Steel si-a micsorat preturile, sugerand ca a scazut cererea, iar producatorul de aluminiu Alcoa a spus ca „reducerea cheltuielilor pentru infrastructura” este de vina pentru scaderea veniturilor sale, potrivit CNN Money. „Ca tara in curs de dezvoltare, China trebuie sa mentina un anumit nivel al cresterii economice, pentru a produce o baza pentru dezvoltarea economica si sociala, precum si imbunatatirea nivelului de trai”, a spus premierul Wen Jiabao, citat de agentia Xinhua.
Investitorii, ingrijorati de scaderile din BRIC
Traiectoria economiei chineze este cruciala pentru investitori, care se confrunta cu o scadere nu numai in China, ci si in celelalte state BRIC (Brazilia, Rusia, India si China), care sunt, in prezent, cel mai important motor de crestere economica la nivel mondial. Pana acum, raspunsul Beijingului nu a fost cel asteptat de investitori, limitandu-se la o serie de micro-masuri monetare si fiscale in ultimele opt luni. „In acest moment, nu ma ingrijoreaza atat de mult cat de mare a fost scaderea in al doilea trimestru, ci cat de mult timp va ramane in scadere”, a declarat Dong Tao, economist la Credit Suisse din Hong Kong, citat de Reuters. „Cred ca economia chineza va avea o traiectorie in forma L pentru o perioada”, a adaugat acesta.
Vineri, banca centrala a cerut creditorilor sa ofere finantare mai mare catre economia reala, in special spre industria serviciilor, spre mediu si sectorul energiei verzi.
Somajul, inca o problema
Crearea locurilor de munca este o variabila cruciala pentru Partidul Comunist aflat la conducere, dupa ce au disparut nu mai putin de 20 de milioane de joburi, determinand Beijingul sa inceapa un program de stimuli financiari in valoare de 635 de miliarde de dolari. De altfel, somajul este unul dintre indicatorii care refuza sa revina dupa scaderile din 2008/2009, analistii fiind de parere ca firmele asteapta reluarea unei cresteri economice semnificative.
Nebunie in China: Didier Drogba, intampinat ca un zeu
Noua vedeta a echipei chinezesti de fotbal Shanghai Shenhua, Didier Drogba, a fost intampinat ca un erou la sosirea acestuia in China.Dimineata zilei de sambata a fost una cu adevarat unica pentru fostul fotbalist al lui Chelsea Londra.Sute de fani, imbracati in tricouri cu numarul 11 si-au asteptat idolul pe aeroportul Pudong, tinand in brate flori si pancarte de incurajare.Va invitam sa urmariti imagini de la aceasta intalnire:
Cel mai bun televizor din lume
Sony Bravia X850 este disponibil pe piata romaneasca incepand cu luna iulie 2012. Publicatiile de specialitate i-au acordat titlul de „Cel mai bun televizor din lume”, asa ca am aflat cateva detalii despre acest produs.Noul televizor Sony beneficiaza de tehnologia X-Reality Pro, care regleaza calitatea semnalului aproape de calitatea HD, dar care imbunatateste si calitatea imaginilor, fie ca sunt in format 2D sau3D.Tehnologia de imbunatatire a imaginilor este atat de avansata incat dispozitivul poate recunoaste daca pe ecran este un chip sau o scena de fundal, ce are nevoie de mai multe detalii, ajustand in mod inteligent imaginea redata.Citeste mai multe despre Urmareste filmul preferat la cel mai bun televizor din lumepeBusiness24.
Arta, un business care iti lasa timp de vacante si pasiuni – Marc Ullrich, CEO Lumas
Marc Ullrich, CEO Lumas, lant international de galerii de arta, vorbeste intr-un interviu acordat Business24 despre strategia sa de business, despre profitul din arta, dar si despre cum se vede Romania din ochii unui antreprenor din afara.Arta poate fi profitabila, daca iti cunosti nisa, spune antreprenorul care se mandreste, insa, cu o tara in care arta este gustata la un alt nivel. Succesul dobandit ii permite vacante in Myanmar si in Asia, in general, dar si pasiuni excentrice precum parasutismul.iPad-ul sau este singurul gadget scump de care chiar crede ca are nevoie, iar, in rest, banii se duc pe mancare buna si excursii decente, sustine CEO-ul Lumas. Citeste mai multe despre Arta, un business care iti lasa timp de vacante si pasiuni – Marc Ullrich, CEO Lumas pe Business24.
Stalin – o calatorie incredibila in mintea unui psihopat nemilos
Un psihopat nemilos, despot crud, criminal sangeros: acesta a fost Stalin, omul care a transformat viata a milioane de oameni in iad. Un istoric german arata lumii intregi, prin intermediul unei carti, adevarata fata a dictatorului sovietic.Cartea istoricului german Jorg Baberovski, profesor la Universitatea Humboldt, constituie o noua ocazie de dezbatere aprinsa despre regimul lui Stalin. In volumul intitulat „Red terror”(Teroarea rosie – n.red.), autorul, fara compromisuri si false pudori, il descrie pe Stalin ca fiind un violent si nemilos psihopat, un despot crud si, totodata, un ucigas in masa, omul care a aruncat o intreaga natiune in haos si teroare. „Aceasta este o carte despre URSS si Stalin, dar, mai presus de toate, despre violenta: modul in care utilizarea excesiva a fortei schimba omul si societatea”, spune autorul, citat de Deutsche Welle.
Imperiul Paranoiei
Omul care a condus Uniunea Sovietica din 1927 pana la moartea sa, survenita in 1953, este descris drept un ucigas care dorea sa simta placerea reala a agresiunii si violentei asupra semenilor, totul fiind executat ca un pur antrenament, crede autorul. Dictatorul sovietic nu a fost capabil sa faca distinctia intre prieteni si dusmani. In imperiul sau paranoic, oamenii erau lichidati fara discriminare. Pur si simplu, in imperiul sau nu existau conceptele de „bun sau rau”, toti cetatenii fiind considerati potentiali dusmani. Viata de zi cu zi era marcata de foamete, persecutie, teroare, tortura, exproprieri fortate, distrugerea mijloacelor de subzistenta a oamenilor obisnuiti, continua autorul german.Doar cu o semnatura, Stalin a trimis la moarte oameni complet nevinovati – se ajungea la cateva mii in decurs de cateva zile. „Pe 22 decembrie 1938, Stalin a semnat condamnarea la moarte a 3.167 de oameni”, spune istoricul. In acelasi timp, dictatorul facea tot posibilul sa arate oamenilor din cercul apropiat lui ca nimeni nu este in siguranta, ca fiecare risca, intr-o zi, sa fie lichidat. „Stalin a ordonat executii publice pentru a arata oamenilor ce ii asteapta, daca nu se supun”, mai sustine Baberovski. „Azi ministru, maine mort” – aceasta era una dintre maximele sistemului stalinist. Urmariti asiduu nu au fost doar presupusii dusmani ai poporului, ci si apropiatii si rudele acestora, care erau retinuti si torturati pana faceau declaratii complete. „Chiar si dupa moartea asa-numitilor dusmani ai poporului, teroarea asupra apropiatilor acestora continua”, adauga istoricul german. Acestia erau deportati in lagare, iar copiii erau plasati in case pentru orfani. Astfel, un grup relativ mic de oameni a transformat in iad viata a milioane de semeni.
Atrocitatile uitate
Nici pe vremea URSS, dar nici acum, in Rusia de astazi, nu au existat incercari de recunoastere si asumare a acestei perioade negre. In acest moment, cartea lui Baberovski este tradusa in limba rusa, insa autorul nu are cine stie ce asteptari in privinta vanzarilor. „In Rusia ca si in Gruzia, de altfel, observam o nostalgie dubioasa pentru acele vremuri. Oameni, care astazi sunt fascinati de Stalin, de fapt, vor sa-si aminteasca de succesele militare ale acestuia. Ei nu se intereseaza de atrocitatile regimului sau, Stalin este un erou din punct de vedere militar. Schimbarea trebuie sa vina din interiorul societatii rusesti, nu din afara”, conchide autorul.
Fiul lui Sylvester Stallone, gasit mort in locuinta sa-10,08-
Sage Stallone, fiul cunoscutului actor american Sylvester Stallone ,a fost gasit mort in locuinta sa din Los Angeles.Potrivit site-ului TMZ, moartea tanarului in varsta de 36 de ani ar fi fost cauzata de o supradoza de medicamente. Sylvester Stallone si Sasha Czack, prima sa sotie si mama lui Sage, sunt devastati de aceasta veste neasteptata.”Sage nu avea un caracter depresiv, era implicat in numeroase proiecte si chiar isi facea planuri de casatorie”, a declarat pentru presa avocatul lui Sylvester Stallone.Sage Stallone, care si-a facut debutul in lumea filmului in „Rocky V”, alaturi de tatal sau, era in prezent implicat in proiecte atat ca actor, cat si ca regizor si producator. Ancheta va stabili daca moartea sa a fost accidentala sau nu.
Gina Rinehart – Povestea celei mai bogate femei din lume
Cine este cea mai bogata femeie din lume? Unele persoane ar raspunde, fara ezitare, OprahWinfrey, altele regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii sau mostenitoarea grupului L’Oreal Liliane Bettencourt. Suprinzator, niciunul dintre numele mai sus amintite nu este raspunsul corect, ci Gina Rinehart.Cu o avere estimata la 29 de miliarde de dolari australieni, ceea ce reprezinta 22 de miliarde de euro, Rinehart a fost desemnata cea mai instarita femeie atat din Australia, cat si din lume. Georgina „Gina” Hope Rinehart s-a nascut pe 9 februarie 1954 in Australia intr-o familie de oameni instariti. Rinehart este mostenitoarea minelor Hancock Prospecting, fondate in 1955 de catre tatal sau Lang Hancock, care a murit in 1992 la varsta de 82 de ani. Inca de mic copil a avut un spirit intreprinzator, fiind mereu in preajma tatalui ei, invatand despre economie si facand experienta din industria de minerit. Uraste sa fie numita mostenitoarea minelor Hancock si sa nu i se apreciezer propria munca.Australianca sustine ca nu ar fi ajuns o femeie de succes daca nu s-ar fi implicat in afaceri la fel de mult ca un barbat si daca ar fi luat totul de-a gata, relateaza BBC.
Gina Rinehart: Afacerile familiei sunt pe primul loc
Compania pe care o detine la ora actuala este practic viata sa. Are putine interese si nu este atrasa de licitatii, de curse de cai sau avioane private. Este renumita pentru regimul riguros de munca si pentru hotararea sa de neclintit. La fel ca tatal sau, persoana pe care a adorat-o si idolatrizat-o de-a lungul vietii, Gina Rinehart a pus pe primul loc interesele si afacerile familiei.”Orice as face, afacerile familiei Hancock sunt pe primul loc. Nimic nu o sa-mi stea in cale”, declara mai demult Rinehart intr-un interviu.Dupa moartea tatalui sau, in martie 1992, Rinehart a devenit director executiv al Hancock Prospecting. In ultimii ani, aceasta s-a concentrat mai mult pe cresterea de capital prin intermediul unor parteneriate si transformarea contractelor de leasing in adevarate mine de aur. A beneficiat din plin de cresterea preturilor la materiile prime, in special la carbuni si minereu de fier, reusind aproape sa-si tripleze averea in ultimul an.Pe langa afacerea de minerit rentabila, Rinehart detine acum o cota din trustul Channel Ten, una dintre cele trei retele majore de televiziune din Australia. De asemenea, australianca a devenit singurul actionar al grupului media Fairfax Media. Fairfax Media publica cele mai importante ziare ale Australiei: Sydney Morning Herald, Melbourne Age si Australian Financial Review.
Rinehart, puternic influentata de Margaret Thatcher
Potrivit sursei mai sus citate, Gina Rinehart a fost puternic influentata nu doar de Lang Hancock, dar si de fostul premier al Regatului Unit, Margaret Thatcer (4 mai 1979 – 28 noiembrie 1990, perioada de guvernare), cu care a avut ocazia sa se intalneasca in 1977. Dupa acea intalnire, Rinehart s-a transformat complet. Si-a angajat un hair-stylist personal si a inceput sa se machieze mai des.O alta persoana importanta din viata acesteia a fost economistul american Milton Friedman. Unul dintre motivele pentru care a vrut sa-si creasca cei patru copii in SUA a fost ca si-a dorit ca acestia sa fie invatati de Friedman.Gina Rinehart a starnit controverse in Australia pentru ca are probleme cu trei dintre copiii sai. Mai exact, aceasta nu le da dreptul sa administreze nimic din averea uriasa, chiar daca in testamentul lasat de tatal sau a fost scris ca atunci cand unul dintre nepoti ajunge la varsta de 25 de ani poate sa ia o parte din actiuni. Rinehart ar fi incercat sa prelungeasca acest termen, pana in 2068. Copiii au numit tactica mamei lor drept „ultima inselatorie rusinoasa si fara speranta”.Gurile rele sustin ca Gina Rinehart ar putea sa faca acelasi lucru si cu grupul media pe care-l detine, pentru ca asa cum a spus-o chiar ea „nimic nu-i sta in cale”.
State in care nu se plateste impozit pe venit
Singurele lucruri sigure in viata sunt moartea si impozitele, spunea Benjamin Franklin. Cu siguranta, milioane de oameni platesc taxe si impozite an de an, iar impozitul pe profit reprezinta o sursa uriasa de venit pentru guvernele din intreaga lume si reprezinta un subiect sensibil in dezbaterile publice.Exista insa tari in care locuitorii nu platesc impozit pe venit, potrivit unui sondaj KPMG, arata CNBC.
Emiratele Arabe Unite
In Emiratele Arabe Unite, una dintre tarile cu cel mai ridicat nivel al venitului pe cap de locuitor, de 48.200 de dolari, nu se percepe impozit pe venit personal sau castiguri de capital.Spre compensare, tara araba, al treilea cel mai mare exportator de titei din lume, impune taxe de pana la 55% companiilor producatoare de petrol, iar bancile straine platesc pana la 20%. De exemplu, veniturile din petrol au reprezentat 80% din venitul guvernamental consolidat pe 2010, in timp ce veniturile din diverse taxe si comisioane s-au ridicat la mai putin de 12%, potrivit statisticilor Guvernului.In timp ce angajatii straini nu platesc taxe pentru asistenta sociala in acest stat, cetatenii au obligatii lunare de 5% din castigurile totale pentru acest serviciu. Angajatorii platesc lunar 12,5% din salariile de baza ale angajatilor pentru asistenta sociala si pensii. Exista o serie de taxe indirecte precum comisioane imobiliare, taxe de autostrada si taxe municipale. EAU impun o acciza de 50% pe alcool, iar persoanele care au permis de comercializare a alcoolului si cumpara alcool pentru propriul consum trebuie sa plateasca o taxa suplimentara de 30%.
Qatar
Qatar, tara bogata in rezerve de gaze naturale, a devenit cea mai bogata tara din lume in acest an cu un venit brut pe cap de locuitor de peste 88.000 de dolari, potrivit Forbes.Dependenta de rezervele sale de gaze naturale, fiind al treilea cel mai mare producator la nivel mondial, Qatarul a investit masiv in infrastructura pentru lichefierea si exportul acestora. Tara nu percepe impozit pe venitul personal, dividende, redevente, profituri, castiguri de capital si proprietate. Oricum, cetatenii acestui stat trebuie sa plateasca 5% din venit pentru asistenta sociala, iar angajatorii contribuie cu 10% la acest fond.La inceputul acestui an au existat zvonuri potrivit carora guvernul ia in considerare introducerea taxei pe valoare adaugata pentru extinderea bazei de venituri si reducerea deficitului din afara sectorului hidrocarburilor, care reprezenta anul trecut 17% din PIB. Alte taxe indirecte includ o taxa de 5% pe marfurile importate.
Oman
Precum statele vecine din Orientul Mijlociu, Oman obtine majoritatea veniturilor din titei. Veniturile din petrol ale tarii au crescut cu 35% in luna aprilie comparativ cu luna precedenta, la 8,49 miliarde de dolari, reprezentand 71% din veniturile totale ale sultanatului. Desi nu exista impozit pe venitul personal sau pe castigurile de capital in Oman, cetatenii trebuie sa contribuie cu 6,5% din salariul lunar pentru asigurarea sociala, iar la achizitionarea unei proprietati se plateste o taxa de timbru de 3%.In pofida bogatiei sale asigurate din resursele din petrol, tara a fost recent zguduita de o serie de proteste ale locuitorilor care solicitau locuri de munca si beneficii sociale. Mai multi activisti au fost incarcerati in urma unor greve organizate la fabricile de petrol, iar sentimentul de nemultumire al cetatenilor este in crestere in contextul in care tara ofera 800.000 de locuri de munca cetatenilor straini, desi rata somajului in Oman era de 24,4% in 2010 si continua sa creasca potrivit Fondului Monetar International.
Kuweit
Al saselea cel mai mare exportator de petrol din lume, Kuweitul, a obtinut venituri din petrol de 63,5 miliarde de dolari intre lunile aprilie si noiembrie ale anului trecut, reprezentand 95% din veniturile guvernamentale totale din perioada respectiva.Desi nu platesc impozit pe venit, cetatenii sunt obligati sa contribuie cu 7,5% din salarii pentru asistenta sociala, in timp ce contributia angajatorilor este de 11%.Una dintre cele mai bogate tari din lume pe cap de locuitor, Kuweitul, a fost, totusi, nevoit sa majoreze salariile cetatenilor cu 25% in urma mai multor greve si proteste din sectorul public. FMI a avertizat statul ca astfel de cheltuieli ar putea avea un impact asupra sustenabilitatii finantelor publice si a recomandat tarii sa introduca TVA si un sistem de impozit pe venit cuprinzator.
Insulele Cayman
In Insulele Cayman, faimos centru financiar offshore, locuitorii nu platesc impozit pe venit si pentru castigurile de capital, deoarece tara nu are un sistem de contributii sociale.Totusi, angajatorii sunt obligati sa furnizeze un plan de pensii pentru angajati, inclusiv pentru munictorii straini care au lucrat neintrerupt timp de noua luni in Insule. Tara poate percepe cateva taxe indirecte, precum taxe vamale, care pot urca pana la 25%. De asemenea, preturile locuintelor in Insulele Cayman sunt foarte ridicate, costul mediu al unui apartament in luna aprilie fiind de 550.000 de dolari, in timp ce pretul unei case s-a ridicat la 736.000 dolari, potrivit datelor guvernamentale.
Bahrain
Nici Bahrainul nu percepe impozit pe venit, statul depinzand de productia terenurilor petroliere Abu Safa, titei pe care il exploateza impreuna cu Arabia Saudita, pentru 70% din veniturile bugetare.Pentru beneficiile sociale, cetatenii contribuie cu 7% din venitul net total, in timp ce cetatenii straini platesc 1%. Angajatorii platesc 12% din veniturile cetatenilor statului si 3% din cele ale muncitorilor straini. In Bahrain se mai plateste o taxa de timbru de 3% din valoarea unei proprietati pentru transferurile imobiliare, iar cetatenii straini trebuie sa plateasca o taxa municipala de 10% pentru inchirierea unei locuinte in statul din Golful Persic.In ciuda rezervelor sale bogate de petrol, Bahrainul avea un deficit bugetar de 83 de milioane de dolari in 2011 si intentioneaza sa emita bonduri internationale.In februarie 2011, tara s-a confruntat cu proteste din partea majoritatii siite la adresa Guvernului dominat de suniti, urmand unor revolte similare din alte natiuni arabe.
Bermuda
Considerata una dintre cele mai bogate tari din lume, Bermuda, are, de asemenea, unul dintre cele mai ridicate costuri de trai.Chiar daca nu exista impozit pe venit, angajatii pot fi obligati de angajatori sa contribuie cu pana la 5,75% dintr-o taxa de angajare de 16% pe care angajatorul trebuie sa o plateasca Guvernului pentru primii 750.000 de dolari din venitul angajatului. De asemenea, muncitorii trebuie sa plateasca 30,40 dolari pe saptamana pentru asigurarile sociale. Alte costuri includ o taxa pe proprietate de pana la 19% si o taxa de timbru de 5% pana la 20% din valoarea proprietatii pentru tranzactiile imobiliare. Taxele pe bunuri importate reprezinta o sursa importanta de venituri pentru guvern, iar persoanele care se muta in Bermuda sunt taxate cu 25% pentru bunurile pe care le aduc. Avand in vedere taxele relativ reduse, tara reprezinta un magnet pentru firmele internationale, cetatenii straini reprezentand mai mult de 20% din populatie. Totusi, un permis de munca pe 10 ani costa 20.000 de dolari.
Insulele Bahamas
Una dintre cele mai bogate tari din Caraibe, Insulele Bahamas, dispun de o economie in mare masura dependenta de turism si servicii financiare offshore.Aproximativ 70% din veniturile Guvernului provin din taxele pentru bunurile importate. Desi nu exista taxa pe venit, angajatii trebuie sa contribuie cu 3,9% din salariu, pana la maximum 26.000 de dolari anual, pentru o forma de asistenta sociala numita Asigurarea Nationala. Pentru aceasta, angajatorii platesc 5,9% din salariul angajatului, in timp ce persoanele fizice autorizate platesc 8,8%. Exista si o taxa pe proprietate de 1%.In pofida prosperitatii sale ca centru financiar, Insulele Bahamas au o rata a somajului de 15%, iar tara este dominata de disputele partidelor politice cu privire la proiectele de explorare a petrolului din apele sale teritoriale, care ar putea afecta turismul.
Obligate sa isi faca nevoile in aer liber, tinerele din India isi parasesc sotii-8,09-
Un ONG din India a recompensat gestul unor tinere femei, care au avut curajul sa isi paraseasca sotii, din cauza lipsei de igiena. Ele erau obligate, in absenta toaletelor, sa isi faca nevoile pe camp.In aprilie, Priyanka, 19 ani, si-a parasit sotul la patru zile dupa nunta: locuinta acestuia, situata intr-un mic sat din nordul Indiei, era lipsita de toaleta. Ca cele mai multe femei care locuiesc la tara, tanara era obligata sa mearga pe camp, pentru a-si face nevoile. In ciuda presiunilor familiei sale si ale familiei sotului, tanara nu a dorit sa accepte aceasta situatie, comenteaza 7sur7.be.”Am decis ca nu pot ramane intr-o casa, in care ma obligau sa imi fac nevoile afara, fara niciun fel de igiena”, povesteste Priyanka, care fusese crescuta intr-o casa cu toaleta in interior si care fusese obligata sa accepte aceasta casatorie aranjata cand ea avea 14 ani.”Am fost nedumerit cand m-a intrebat unde este toaleta, apoi i-am spus sa mearga afara”, povesteste si sotul acesteia, in varsta de 20 de ani.
Recompensata pentru curaj
Gestul tinerei a fost recompensat de un ONG, Sulabh, care se ocupa cu constructia de WC-uri, in scopul ameliorarii igienei si sanatatii populatiei in India. Tanara a primit 200.000 de rupii (2.900 de euro), pentru ca, prin atitudinea sa, a tras un semnal de alarma in ceea ce priveste pericolul defecarii in spatii deschise. Priyanka, odata ce toaleta a fost construita in casa sotului, a acceptat sa se reintegreze in familie.
Dezbatere publica
„Femeile nu doresc sa se expuna in timpul zilei, de aceea ele trebuie sa se trezeasca in zori, pentru a merge pe camp, apoi sa astepte ora inserarii”, a explicat Bindeshwar Pathak, care a fondat organizatia Sulabh in 1973. „A merge cu picioarele goale in aceste zone unde se fac nevoile este cu adevarat periculos, te poti umple de viermi, de bacterii si de boli. Exista chiar si copii care se joaca in preajma. Oamenii nu discuta despre asta, insa este o problema care ar trebui supusa dezbaterii publice”, adauga presedintele acestui ONG.
600 milioane de indieni fara toaleta
Potrivit estimarilor autoritatilor, 600 de milioane de indieni, adica 55% din populatie, isi fac nevoile in aer liber, neavand toalete acasa. Adica mai multi indieni au acces la telefon mobil decat la toaleta.Organizatia Sulabh a construit pana in prezent 1,2 milioane de toalete pentru saraci. Unele dintre ele, cum este cea construita in cazul tinerei Priyanka, costa in jur de 1.000 de dolari, insa cele mai modeste au fost construite cu mai putin de 30 de dolari.
Lipsa toaletelor, o problema majora a Indiei
ulabh a continuat sa recompenseze si alte tinere pentru curajul de a-si parasi sotii care nu le puneau la dispozitie o toaleta, sperand ca in acest fel populatia, dar mai ales autoritatile vor constientiza aceasta problema a Indiei. Guvernul a promis noi fonduri pentru realizarea de WC-uri, insa multe dintre programele de constructie sunt subminate de coruptia existenta. Lipsa toaletelor reprezinta in continuare o problema majora in India, implicand dreptul la igiena, la sanatate, insa este adevarat ca exista si o opozitie intre modul de viata traditional si modernitate.
Apple cucereste Iranul, in ciuda sanctiunilor
In ciuda interdictiilor legate de prezenta produselor tehnologice americane pe piata iraniana, peste 100 de magazine din Iran vand permanent produse Apple, reusind sa mentina la zi stocul tehnologic si sa ofere pe piata ultimele produse din fiecare tip.Preturile la care sunt vandute aceste produse sunt usor mai mari decat cele de pe piata americana, ceea ce sugereaza ca dificultatile in accesarea produselor nu sunt atat de mari incat sa justifice un pret mult mai ridicat, noteaza Reuters.”Afacerile sunt in crestere in ultimii trei ani”, a declarat Majid Tavassoli, proprietarul unui magazin din Teheran. Acesta a explicat ca magazinul sau are peste 20 de angajati si ca ofera produse Apple catre publicul iranian inca din 1995. Compania pe care o conduce acopera atat partea de vanzari cat si partea de asistenta tehnica, iar printre clienti se numara Banca Centrala a Iranului, mai multe posturi de televiziune, presa si designeri profesionisti.Vanzarile in crestere ale Apple in Iran submineaza sanctiunile economice de limitare a comertului, impuse de SUA si de alte state. Washingtonul si aliatii sai au impus sanctiuni dure Iranului – fara precedent – pentru a determina o suspendare a programului nuclear.Sanctiunile au fost orientate cu precadere asupra bancilor si industriei petroliere, dar si asupra indivizilor si companiilor suspectate de catre autoritatile SUA ca ar sprijini, direct sau indirect, programul nuclear.