Ponta: Fosta conducere ANAF a prejudiciat statul cu peste un miliard de lei-Premierul Victor Ponta a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca fosta conducere ANAF a creat un prejudiciu de peste 1,2 miliarde de lei prin protejarea anumitor firme.„Actuala conducere ANAF continua sa faca sesizari cu privire la mai multe firme. Voi cere conducerii sa semnaleze imediat organelor de urmarire penala”, a spus Ponta.Premierul a tinut sa-si manifeste satisfactia fata de cercetarile demarate in cazul ANAF.”Vreau sa salut si sa incurajez eforturile facute de Justitie, privind sanctionarea penala a celor care, in ultimii ani, au prejudiciat grav bugetul statului. Reprezinta un semnal de insanatosire a uneia dintre cele mai importante institutii, ANAF”, a spus Victor Ponta.El a afirmat ca noua conducere ANAF a reusit sa aduca, in ultimele doua luni, un plus de incasari la bugetul statului de 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Mandate de arestare preventiva pentru cei implicati in dosarul de evaziune fiscala
Magistratii Tribunalului Bucuresti au emis, joi, mandate de arestare pentru 29 de zile si in cazul celui de-al doilea lot din dosarul in care au fost arestati ginerele senatorului Cezar Magureanu, Sorin Gazdac si afaceristul din Giurgiu Octavian Grecu, zis „Butoane”.Cei retinuti, miercuri, de procurori pentru evaziune fiscala, printre care se afla directorul de achizitii din ANAF, Dan Stroe, afaceristul din Giurgiu Octav Grecu, zis „Butoane”, si ginerele senatorului Cezar Magureanu, Sorin Gazdac, au fost dusi miercuri seara, la Tribunalul Bucuresti, cu propunere de arestare.Din cauza numarului mare de inculpati, magistratii au decis ca acestia sa fie impartiti in doua loturi. Primul lot, de 20 de persoane, a primit mandate de arestare in noaptea de miercuri spre joi.In cazul fiicei senatorului Magureanu, Raluca Gazdac, procurorii au decis cercetarea in libertate, tinand cont de faptul ca aceasta este insarcinata. Aceasta a primit insa interdictie de a parasi tara.
Sorin Blejnar, cercetat de evaziune fiscala
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au inceput urmarirea penala in cazul fostului sef al ANAF, Sorin Blejnar, care a fost acuzat de complicitate la evaziune fiscala.Cei de la DNA au descoperit ca acesta a acordat sprijinul grupului infractional organizat care a initiat un amplu mecanism evazionist, vizand sustragerea de la plata accizelor aferente a unor cantitati de motorina comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare.Oamenii legii sustin ca aceasta retea a provocat un prejudiciu de 15 milioane de euro.
Marii consumatori vor putea cumpara energie direct de la Hidroelectrica-11,54-
Marii consumatori de energie o vor putea cumpara direct de la Hidroelectrica, nu prin alti furnizori gen Energy Holding, potrivit lui Remus Borza, administratorul judiciar al companiei de stat, aflata in insolventa. „Clientii finali vin pe bursa. Astfel, furnizorul n-o sa mai fie Energy Holding sau alte companii, ci o sa fie Hidroelectrica. Liciteaza pe bursa si incheie un contract cu noi. Transparent”, a spus Remus Borza, citat de Ziarul Financiar. In cadrul procedurii de insolventa, Hidroelectrica a denuntat sase contracte cu firme precum Energy Holding, Alpiq sau EFT, din cauza carora a pierdut aproximativ 3 miliarde de lei din 2006 pana in prezent. Anul trecut, companiile respective au cumparat direct aproximativ jumatate din intreaga productiede energie a Hidroelectrica, la un discount de 50 la suta, vanzand-o mai departe catre marii consumatori industriali. Prin urmare, Hidroelectrica a ajuns la un profit net de numai 1,5 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 713 milioane de euro. In schimb, Alpiq RomEnergie, de exemplu, a obtinut un profit net de 6,2 milioane de euro, in 2011, avand doar 12 angajati. Mici pachete de energie hidro vor fi disponibile pe bursa OPCOM in cursul zilei de 31 august si sunt programate sase licitatii de vanzare. Potrivit lui Borza, de la 1 august se va intrerupe livrarea de energie pe contractele cu Alpiq si EFT, iar, de pe 15 august, catre Energy Holding. Discutiile cu cel mai mare consumator de energie din Romania, combinatul Alro, vor fi continuate in luna august.
CSA: Asigurari facultative de locuinta doar pentru sumele ce depasesc polita obligatorie-7,38-
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) intentioneaza modificarea Legii privind asigurarea obligatorie a locuintei, limitand asigurarile facultative la sumele care depasesc polita obligatorie si majorand comisionul platit asiguratorilor actionari ai Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), in scopul stimularii cresterii numarului politelor de asigurare obligatorie emise de PAID.Astfel, Consiliul CSA ia in calcul modificarea legislatiei secundare, emisa in aplicarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, astfel incat toate societatile de asigurare vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, se precizeaza intr-un comunicat remis Ziare.com.Totodata, CSA are in vedere si modificarea normelor puse in aplicare prin Ordinul nr. 5/2009, in sensul de a majora comisionul platit de PAID societatilor care incheie polita de asigurare obligatorie pentru locuinte, de la 10% pana la 20% din valoarea primei de asigurare.”Societatile de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte in numele PAID, care sunt si actionari ai Pool-ului, si-au asumat prin aceasta calitate si obiectivul principal stabilit de legislatia in vigoare, respectiv cuprinderea in asigurarea obligatorie a fondului locativ din Romania. Cifrele centralizate de CSA arata ca, la sfarsitul lunii martie din acest an, cele mai multe locuinte din Romania erau asigurate printr-o polita facultativa, iar portofoliul gestionat de Pool intrase pe o puternica tendinta de scadere. Consideram ca aceste modificari, odata ce vor fi aprobate, vor implusiona actionarii PAID sa intensifice activitatea de vanzare a politei de asigurare obligatorie pentru locuinte”, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.Aceasta initiativa vine in continuarea masurilor adoptate recent de CSA care interzic folosirea abrevierii PAD in denumirea produselor de asigurare facultativa a locuintelor,Pe 25 iulie 2012, membrii Consiliului CSA au aprobat numirea Aureliei Cristea in functia de director general si lui Radu Mircea Popescu in functia de director general adjunct.
Ce se va intampla dupa listarea Fondului Proprietatea la bursa din Polonia?
Listarea secundara a Fondului Proprietatea (FP) la bursa din Polonia este dorita atat de managerii companiei, cat si de oficialii de la Varsovia.Actionarii FP au aprobat aceasta miscare, luand in considerare capitalizarea mai mare a bursei poloneze, de aproximativ 150 miliarde euro, comparativ cu cea de la Bucuresti, cu 16,6 miliarde de euro.Insa importante semnale pozitive au venit si din partea oficialilor de la Varsovia, scrie Bursa.ro.Ludwik Sobolewski, presedintele bursei poloneze, vine, in aceasta saptamana, in Romania, sa discute cu oficialii pietei de capital locale.Dar listarea secundara a FP a ridicat unele semne de intrebare trader-ilor si broker-ilor locali, care se tem ca lichiditatile vor migra.”Initial, lichiditatea mai mare se transfera catre a doua piata, insa, in final, se intoarce catre piata mama, chiar si investitorii straini preferand sa lucreze cu brokerii locali, pentru ca acestia au un acces mai bun la informatii”, a spus Pawel Tamborski, subsecretar de stat responsabil cu supravegherea procesului de privatizare prin intermediul bursei poloneze.Potrivit publicatiei citate, pana si managerul FP a reiterat in numeroase randuri acest lucru, sustinand ca operatiunea depinde de conexiunea intre Depozitarul Central si KDPW, institutia similara din Polonia. De altfel, polonezii s-au gandit chiar si la varianta unei conexiuni indirecte cu Bucurestiul, printr-o banca custode.Oficialii BVB nu au dorit sa comenteze.
Rusanu: Erodarea leului continua daca Basescu ramane la Cotroceni
Vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu este convins ca daca Traian Basescu se incapataneaza sa ramana la Palatul Cotroceni dupa referendumul din 29 iulie, erodarea monedei nationale va continua.„Daca impotriva votului popular, Traian Basescu se va incapatana sa ramana la Cotroceni, erodarea leului va continua, iar BNR nu va putea sa tina un curs leu/euro, pe fondul unui scandal politic extraordinar”, a declarat Rusanu la RFI Romania.
Cum vad Ponta si Basescu leul dupa referendum (Opinii)In opinia liberalului, scandalul politic afecteaza si cursul valutar: „Chiar daca romanii vor boicota referendumul, atunci scandalul se va perpetua si in urmatoarele luni de zile, tinand cont de faptul ca un presedinte nu poate sa fie legitim in clipa in care va avea sapte milioane de voturi impotriva lui si a fost ales doar cu cinci milioane.Din momentul in care vom avea de luni incolo sapte-opt milioane de voturi pentru demiterea presedintelui, iar Traian Basescu se va incapatana sa ramana in continuare la Cotroceni, scandalul se va perpetua, domnia sa nu va mai avea legitimitatea necesara pentru a conduce Romania, iar toata aceasta influenta politica asupra economicului isi va continua cursul si-n urmatoarele luni de zile”.
Curs euro – leu Euro s-a depreciat cu aproape 0,5 la suta
„Este o mare greseala sa spui ca daca Traian Basescu va ramane mai departe chiar si cu un milion de voturi ‘pentru’ si opt milioane ‘impotriva’, atunci mediul economic se va stabiliza. Fals! Stabilizarea mediului economic inseamna linistirea lucrurilor, terminarea acestui scandal.Terminarea scandalului nu va fi realizata decat prin plecarea lui Traian Basescu (…) Un presedinte nu poate sa fie legitim daca va avea sapte milioane de voturi impotriva lui si a fost ales doar cu cinci milioane”, a conchis Rusanu.Citeste mai multe despre Rusanu: Erodarea leului va continua daca Bsescu se incapataneaza sa ramana la Cotroceni pe RFI Romania.