Proteste antiBasescu, ziua 3: Oamenii au plecat de la Universitate spre Romana-Peste 200 de persoane se afla si joi in Piata Universitatii, pentru a treia zi consecutiva deproteste. Oamenii cer demisia lui Traian Basescu si scandeaza impotriva judecatorilorCCR, care au invalidat referendumul din data de 29 iulie.Protestatarii au plecat de pe platoul din fata Teatrului National Bucuresti si se deplaseaza pe langa Hotelul Intercontinental, inspre Piata Romana, anunta televiziunile de stiri. Se incearca din nou fortarea gardurilor de protectie si blocarea circulatiei pe bulevardul Nicolae Balcescu. In serile trecute protestatarii au daramat aceste garduri si au blocat circulatia pe bulevard timp de mai multe ore.
Piata Universitatii – ce nu s-a vazut la televizor: Kovesi, daca poti, aresteaza-ne pe toti! – Fotoreportaj Ziare.com
Manifestantii, deja nervosi, scandeaza lozinci antiprezidentiale precum „Jos Basescu”, „Demisia, demisia” si poarta pancarde pe care se poate citi „Tu nu ma reprezinti, eu nu te vreau. Constientizeaza!”, „Revolta civila”, „Jos Basescu”, „Puscariabil – CCR = Basescu”.
Militarii disponibilizati in frunte cu Dogaru incep protestele la Cotroceni-10,07-
Militarii disponibilizati vor picheta zilnic, in perioada 23-31 august, Palatul Cotroceni din Capitala, actiunile de protest urmand sa aiba loc intre orele 17.30-19.30, se arata intr-un comunicat remis de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD).Potrivit comunicatului, protestele au la baza actiuni ale Curtii Constitutionale a Romaniei, DNA, Parchetului General, Procurorului General, manifestari asemanatoare urmand sa fie organizate de catre filialele SCMD in toata tara.Mai multi membri ai Sindicatului cadrelor militare disponibilizate, in frunte cu Mircea Dogaru, au protestat marti in fata sediului CCR.In jur de 30 de manifestanti au cerut judecatorilor sa valideze referendumul. De altfel, Dogaru anuntase anterior ca, daca se va ajunge la invalidare, sindicalistii vor cere Parlamentului sa desfiinteze Curtea Constitutionala. CCR precizeza, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca judecatorii au constatat ca referendumul este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum.In aceste conditii, Traian Basescu se va intoarce la conducerea tarii. USL ar putea totusi sa ingreuneze reinstalarea lui Basescu la Cotroceni, daca Parlamentul – aflat in vacanta in prezent – ar amana sa se reuneasca in sesiune extraordinara pentru a lua act de decizia Curtii, formalitate necesara pentru ca presedintele sa scape de suspendare.
Ponta: Pensiile ar putea creste in 2013
Pensiile ar putea fi majorate in 2013, daca vor permite conditiile economice de atunci, sustine premierul Victor Ponta.„E foarte posibil (sa se indexeze pensiile in 2013 – n.r.) daca reusim sa pastram trendul ascendent pe care ne aflam. Dupa cum stiti, Romania e una din cele doua state din UE care s-a aflat in trimestrul 2 pe crestere”, a declarat Victor Ponta, la Romania Tv.In acelasi context, Victor Ponta a anuntat faptul ca Executivul a gasit fonduri, in urma rectificarii bugetare, pentru restituirea banilor luati in 2011 de Guvernul Boc.”Important e ca fiecare pensionar are doua tipuri de benficii. In primul rand, nu li se mai iau cei 40-45 de lei, cat li s-a luat in medie lunar anul trecut, iar in al doilea rand i se restituie ce li s-a luat in 2011. Daca o sa calculati, fiecare pensionar primeste lunar 80-90 de lei”, a mai afirmat Ponta.Guvernul a anuntat, joi, cifrele rectificarii bugetare agreate cu Fondul Monetar International.In urma rectificarii, deficitul bugetar a crescut de la 1,9% la 2,25% din PIB, pe fondul majorarii veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei si a cheltuielilor cu 3,069 miliarde lei fata de programul initial.
Ministerul Agriculturii: Seceta a afectat aproximativ 40% din suprafata arabila-11,20-
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a facut o evaluare in ceea ce priveste efectele secetei asupra terenurilor arabile.Lipsa ploilor a afectat peste 3,7 milioane de hectare de teren, adica aproximativ 40% din suprafata arabila, iar in cazul graului 30% din culturile insamantate in toamna lui 2011 au suferit de lipsa apei, se arata intr-un document al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).”In urma evaluarii suprafetelor afectate de seceta, situatia estimativa se prezinta astfel : suprafata totala afectata de seceta este de peste 3,7 milioane de hectare. Din totalul suprafetei insamantate cu grau in toamna anului 2011, circa 30,5% a fost afectata de seceta”, potrivit sursei citate.Suprafata agricola a Romaniei este de 14,7 milioane de hectare, dintre care terenul arabil ocupa aproximativ zece milioane de hectare.De asemenea, la culturile de primavara, au fost afectate de seceta peste 1,7 milioane de hectare, ceea ce reprezinta circa 32,5 % din suprafata totala cultivata la inceputul anului.Din culturile de primavara afectate de seceta, cea mai grava situatie se regaseste la porumb (81,2% din suprafata insamantata) si la floarea-soarelui (45,8%).Potrivit MADR, exploatatiile de mici dimensiuni si de subzistenta, detinute de persoane fizice, au suferit cel mai mult de pe urma secetei.Astfel, dintre terenurile afectate de seceta, peste 1,2 milioane de hectare apartin unor ferme mici si de subzistenta, cu dimensiuni cuprinse intre unu si zece hectare, care sunt exploatate de peste 523.000 de fermieri persoane fizice. La acestea se adauga circa 35.000 de fermieri persoane fizice, care exploateaza ferme cu dimensiuni de peste zece hectare.Numarul total de fermieri inregistrati la APIA depaseste 1,1 milioane.
Ionut Dumitru, Consiliul Fiscal: Romania are nevoie de investitii, nu de sali de sport si panselute-11,30-
Marirea salariilor bugetarilor a fost ilegala si s-a facut cu pretul scaderii cheltuielilor de investitiicare, chiar daca sunt reduse, pot produce efecte benefice in economia Romaniei, daca sunt administrate eficient.Chiar daca exista voci care spun ca scaderea bugetului de investitii nu este de bun augur, sumele pot fi administrate astfel incat sa produca efecte benefice in economie, dar trebuie directionate catre proiecte viabile si eficiente, a declarat in cadrul unui interviu pentru Business24, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.”Cheltuielile de investitii din Romania au fost foarte mari, mult timp. In ultimii cinci ani, spre exemplu, se vede ca Romania a cheltuit cei mai multi bani la capitolul investitii, ca procent din PIB sau ca procent din total resurse bugetare. Rezultatele sunt mai mult decat modeste”, a afirmat Ionut Dumitru.”Daca s-ar prioritiza si s-ar cheltui banii mai cu cap, s-ar putea obtine rezultate economice mai bune chiar cu resurse mai mici”, crede economistul.”Nu trebuie sa mai fac nu stiu cate sute de sali de sport sau sa plantez panselute, daca am alte prioritati care s-ar vedea in economie mult mai bine”.Citeste integral interviul Ionut Dumitru, Consiliul Fiscal: Romania are nevoie de investitii, nu de sali de sport si panselute pe Business24.
Farmacistii vor putea elibera retete electronice de la inceputul lunii octombrie
Toate farmaciile vor putea elibera retete electronice de la inceputul lunii octombrie, a declarat presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Dumitru Lupuliasa.„Deocamdata, rata de prezentare, atat in mediulrural, cat si in cel urban nu este foarte mare. Predomina, in continuare, retetele clasice. (…) Trei, patru retete electronice, intr-o luna, este extrem de putin. Acum, numarul retetelor electronice, cu care vin pacientii la farmacie, este sub 10%. Acest lucru se intampla, probabil, pentru ca medicii mai au inca retete clasice, vor sa le epuizeze si apoi sa treaca pe sistem electronice”, a mai spus Lupuliasa.Potrivit sursei citate, 70% dintre farmacii sunt pregatite, in momentul de fata, sa elibereze retete electronice.Pana la jumatatea lunii august, aproape 196.000 de retete au fost inregistrate, la nivel national, de la introducerea sistemului de prescriptie electronica, arata raportul retetelor eliberate-prescrise, remis NewsIn, de CNAS.Dintre acestea, 189.597 de retete au prescrise online, 5.524 de retete au fost prescrise offline la cabinet, iar 312 au fost prescrise offline la domiciliu. Pana in acest moment, 115.333 de retete au fost eliberate in farmacii, mai arata raportul.Medicii pot prescrie retete in format electronic incepand din 2 iulie, iar pana la sfarsitul anului noul sistem va fi utilizat in paralel cu cel actual.De la 1 ianuarie 2013 prescrierea medicatiei se va face numai in format electronic.
CFR a trecut pe profit in primul semestru, de 120,74 milioane lei
Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA a obtinut in primul semestru un profit net de 120,74 milioane lei, fata de o pierdere de 229,02 milioane lei inregistrata in perioada similara din 2011.In 2011, pierderile companiei au fost de 708,45 milioane lei.Cifra de afaceri s-a ridicat in primele sase luni la 506,50 milioane lei, in usoara crestere fata de 500,11 milioane lei in acelasi interval al anului trecut.Totodata, cheltuielile totale ale companiei au fost in primul semestru de 782,65 milioane lei, in scadere cu 31,9% fata de intervalul similar din 2011, cand s-au cifrat la 1,15 miliarde lei.Valoarea datoriilor companiei la 30 iunie 2012 este de 5,9 milioane lei, in scadere fata de aceeasi perioada a anului 2011, cand erau de 6,01 mliliarde lei.”In temeiul prevederilor OUG 10/2012 (privind conversia in actiuni a unor sume datorate statului de catre CNCF CFR SA), a fost eliberat certificatul de atestare fiscala nr. 1050883/14.05.2012 cu suma de 3,5 miliarde lei, prevederile fiind operate in balanta de verificare a lunii mai”, au precizat reprezentantii CFR SA.In acest an, Ministerul Finantelor Publice a acordat companiei un imprumut in valoare de 769,78 milioane lei, cu scadenta la 30 noiembrie 2012, in scopul achitarii obligatiilor de plata datorate la furnizorii de energie electrica. In prezent se poarta discutii in vederea obtinerii unui credit BERDpentru rambursarea imprumutului(sus-mentionat) acordat de MFP.Compania a semnat in anul 2011 contracte pentru modernizarea a opt gari, iar in acest an, pana in prezent, a semnat contracte pentru modernizarea a inca sase statii de cale ferata. Investitiile alocate in primul semestru al acestui pentru proiectele de modernizare a statiilor de cale ferata se ridica la 55,371 milioane lei.CFR SA are inchiriate locatii proprietate privata (spatii/terenuri) in 790 de statii de cale ferata, iar valoarea veniturilor din inchirieri obtinute de companie in anul 2011 se ridica la 42,3 milioane lei.
Piata muncii din Romania lui 2012 – ce salarii si cati someri avem-7,14-
Piata muncii din Romania a avut un trend ascendent, pe parcursul primelor sase luni ale anului, potrivit datelor Ministerului Muncii.Astfel, in semestrul I din 2012, salariul mediu a inregistrat o crestere, in timp ce numarul somerilor a scazut pe toata perioada, iar numarul locurilor de munca a avut fluctuatii. Luna aprilie a fost varful perioadei in acest domeniu, asa cum arata indicii luati in calcul deZiare.com.
Salariul mediu
Salariul mediu lunar a inregistrat un avans de 5,47%, de la 1.467 de lei, cat era in ianuarie, la 1.552 lei, in a sasea luna a anului.Varful perioadei este reprezentat de luna aprilie, cand romanii au primit cei mai multi bani odata cu primele de Paste, salariul mediu in aceasta luna fiind de 1.553 lei.
Ce valabilitate au cartelele prepay sau cum poti sa-ti pierzi numarul de telefon
Cele trei mari companii de telefonie mobila –Orange, Vodafone si Cosmote – au politici diferite in ce priveste valabilitatea cartelelor prepay. Ceea ce omit insa multi ultilizatori de cartele este faptul ca numarul lor poate fi dezactivat, mai devreme sau mai tarziu, in cazul in care nu isi folosesc cartela, scrie Capital.
La Orange, o cartela are un credit initial care poate fi consumat in maximum 60 de zile de la efectuarea primului apel. Perioada maxima activa a creditului poate ajunge pana la 180 de zile de la data ultimei reincarcari. Perioada de gratie urmeaza perioadei active si este suma dintre perioada de valabilitate deja existenta si perioada de valabilitate a cartelei de reincarcare, care poate fi intre 0 zile si maxim 365 de zile. Daca pana la sfarsitul perioadei de gratie nu ai reincarcat contul PrePay, vei pierde definitiv creditul si numarul tau de telefon Orange, iar cartela SIM devine inutilizabila.
Cartela prepay vs. abonament. Care este mai avantajos?
Ceea ce nu stiu utilizatorii este ca, indiferent de suma de bani pe care o ai pe cartela sau de perioada de gratie, daca timp de 3 luni nu primesti/nu initiezi nici un apel taxabil, cartela SIM va fi dezactivata si iti vei pierde numarul de telefon.
La Vodafone, de fiecare data cand reincarci cartela, primesti intre 1 si 5 luni valabilitate pentru creditul tau, in functie de valoarea incarcata. Perioada maxima de valabilitate este de 18 luni.
Dupa expirarea valabilitatii creditului ai o perioada de gratie de 10 luni (300 de zile) in care mai poti fi sunat, aceasta perioada este constanta si se calculeaza de la data expirarii valabilitatii creditului. Vodafone dezactiveaza cartela dupa 4 luni de inactivitate.
O cartela Cosmote de 5 euro vine cu un credit initial de 5 euro care este valabil 6 luni (180 zile) din ziua activarii. In aceasta perioada de valabilitate, vei putea initia si primi apeluri si mesaje. Dupa perioada de valabilitate beneficiezi de inca 7 luni de gratie (215 zile) in care poti fi apelat si poti apela doar numere gratuite (*100# sau 1234) si pe cel de urgenta – 112. Spre deosebire de primele doua companii de telefonie mobila, Cosmote nu dezactiveaza cartelele SIM decat dupa 12 luni de inactivitate.
Un avion militar s-a prabusit la Craiova-11,04-
Un avion militar IAR 99 Soim cu dubla comanda, al Centrului de Cercetari si Incercari in Zbor Craiova, s-a prabusit in apropiere de Craiova, joi, la ora 10.30.Deocamdata nu se stie in ce conditii a avut loc accidentul. Se pare ca la bord se aflau doua persoane – un instructor si un pilot. Potrivit informatiilor preliminare, un om a murit si celalalt a fost ranit.Avionul efectua un zbor de antrenament, iar pilotul este cel care a murit la impact. Instructorul, care a reusit sa se catapulteze, este ranit si a fost preluat de urgenta de catre un echipaj SMURD.Aeronava s-a prabusit la scurt timp de la decolare, la 500 de metri nord de pista. In momentul impactului, avionul a luat foc, iar pompierii incearca sa stinga incendiul, care este situat insa la aproximativ doi kilometri in afara perimetrului Aeroportului Craiova. O ancheta a fost demarata pentru a se stabili cu exactitate ce s-a intamplat.Aeronava este distrusa in totalitate, iar la fata locului s-au deplasat mai multe echipaje ale ISU, SMURD, dar si ale jandarmilor. Potrivit unor cercetari preliminare, cauza prabusirii nu a fost reprezentata de conditiile meteo.Avionul IAR 99 Soim este produs de Avioane Craiova SA. El este folosit in special pentru antrenamente si instructie, dar poate asigura si misiuni de atac la sol sau misiuni de recunoastere. Avionul este primul cu reactie proiectat si construit in totalitate in Romania, incepand cu anul 1987.Ministerul Apararii Nationale a transmis, ulterior, identitatile celor doi aflati la bordul aeronavei. Astfel, comandorul Aurelian Cojocaru este pilotul care a murit. El era seful Sectiei piloti incercare, navigatie si meteorologie, avea 900 de ore de zbor pe acest tip de aeronava, 48 de ani, era casatorit si avea un copil, potrivit comunicatului MApN, remis Ziare.com.Instructorul ranit este locotenent-comandorul Mihail-Relu Ioana are 35 de ani. Ea este instructor si pilot de incercare, are peste 700 de ore de zbor pe acest tip de aeronava, este casatorit si are un copil.
Vinurile romanesti vor sa-i cucereasca pe americani-11,47-
Pentru americani, vinurile romanesti sunt un mister, la fel ca si castelele din Transilvania. De fapt, Transilvania este una dintre regiunile din Romania unde sunt produse vinuri de mare succes la export. Becky Sue Epstein, consultant in materie de vinuri pentru revista americana Palate Press, s-a intalnit, la New York, cu cinci producatori romani de vinuri, iar articolul scris dupa ce a facut cunostinta cu acestia este plin de cuvinte de lauda la adresa vinurilor romanesti. Transilvania este una dintre cele sapte regiuni viticole din Romania. In aceasta tara europeana, viile din Transilvania produc mai mult vin alb, cele de la granita cu Republica Moldova sunt axate pe vinuri rosii, iar cele din sud, din apropierea Dunarii, produc la fel vinuri rosii. Unul dintre producatorii romani de vinuri prezent la New York a fost „Domeniul Coroanei”, licori ce sunt produse inca din 1884. „A fost o surpriza pentru mine sa cunosc familia Anghel, proprietara viei ce produce Domeniul Coroanei. Am aflat astfel ca o mica afacere de familie poate functiona sute de ani, numai cu ajutorul pastrarii traditiilor”, scrie Epstein, in articolul sau. La ora actuala, Romania este al saptelea mare cultivator de struguri si producator de vinuri din Uniunea Europeana. Consumul local fiind ridicat, numai trei la suta din vinurile romanesti sunt exportate. In SUA ajung aproape sapte la suta din vinurile romanesti create pentru export, iar producatorii romani vor sa creasca acest procent. „Am gustat mai multe vinuri si pot sa spun ca Domeniul Coroanei, Senator, Cramele Recas, Carl Reh si Murfatlar sunt printre cele mai reprezentative vinuri romanesti. Cel mai bun vin rosu al romanilor este Feteasca Neagra, cu un continut moderat de tanin, o aciditate suportabila si note putin picante”, mai scrie specialista americana in vinuri. Reprezentantii celor cinci crame mentionate mai sus s-au dus la New York pentru a lansa o initiativa comuna de marketing, in incercarea de a face cunoscute vinurile romanesti in Statele Unite. „Din punctul meu de vedere, este o initiativa ambitioasa, dar nu imposibila”, conchide Becky Sue Epstein.
Rovana Plumb vrea mai multi bani la Mediu – Afla proiectele de investitie-12,44-
Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a declarat miercuri ca este nevoie de o alocare suplimentara de fonduri pentru finantarea proiectelor privind infrastructura de apa si de canal, impaduririle, precum si de o corelare mult mai buna a institutiilor in ceea ce priveste cererile de rambursare pe programele operationale sectoriale.Prezent la dezbaterea de la MAI pe teme ale actualitatii administratiei locale, ministrul Mediuluia precizat ca in programul operational sectorial pe Mediu se doreste o absorbtie cat mai mare a fondurilor europene pana la sfarsitul acestui an. „O sa crestem rata de absorbtie. In acest moment, avem doua obiective prioritare, respectiv cel legat de infrastructura de apa si canal (Axa 1) si cel legat de gestionarea deseurilor (Axa 2). Sunt 17 consilii judetene care au de respectat angajamentele si au proiecte pe Axa prioritara 2.Am gasit o modalitate prin care sa decuplam cererile de finantare la documentatiile necesare licitatiilor, astfel incat sa avem un ritm mai alert in ceea ce priveste cresterea gradului de precontractare”, a spus Rovana Plumb. Ea a sustinut ca institutia pe care o conduce ar avea nevoie in acest moment, de la Ministerul Finantelor, de cel putin 100 de milioane de lei.
Cifre necrutatoare: Romania – cu totul in afara UE la numarul de salariati-12,55-
Numarul de salariati inregistrati oficial in Romania este la jumatate din cea mai mica valoare inregistrata in statele UE.Conform ultimelor date furnizate de Eurostat, preluate de cursdeguvernare.ro, aproape toate statele europene functioneaza cu un raport salariati/cetateni in intervalul 40% – 50%, in timp ce la noi raportul este de circa 20%.
Piata muncii din Romania lui 2012 – ce salarii si cati someri avem
Se poate face o distinctie neta pe doua grupe mari de tari, in functie de plasarea lor in apropierea pragului de sus sau a pragului de jos al muncii salariate:
1. Tari cu un salariat la doi cetateni: Olanda, Danemarca, Suedia, Austria, Marea Britanie, Germania.
2. Tari cu doi salariati la cinci cetateni: Grecia, Spania, Irlanda, Italia, Franta.
Asta nu inseamna neaparat ca in prima grupa se munceste mai mult, ci faptul ca relatiile de munca sunt inregistrate, ceea ce permite impozitarea lor conform legislatiei in vigoare, cu asigurarea surselor bugetare pentru pensii si protectia sociala. Daca unele tari foste socialiste precum Ungaria, Slovacia, Estonia si chiar Polonia se situeaza la niveluri „latine” de pondere a salariatilor, altele, precum Cehia si, atentie, Bulgaria, se apropie de nivelurile din nordul continentului. De remarcat ca cea mai bogata tara din Europa, Norvegia, situata in afara UE, are si cel mai inalt procentaj de salariati in populatia totala, adica 54%, nivel prezentat pentru comparatie in aceeasi statistica a UE. Citeste mai multe despre Cifre necrutatoare: Romania – cu totul in afara Uniunii Europene la numarul de salariati pe cursdeguvernare.ro.