Oficial britanic: Romania trebuie sa se vanda-Romania trebuie sa se vanda daca vrea sa atraga investitorii straini si sa aiba crestere economica, a declarat, miercuri, Mark Boleat, presedintele comisiei de politici si resurse a City of London, centrul financiar din capitala britanica. „Am fost placut surprins de Romania, cand am ajuns aici, se pare ca este mult mai dezvoltata si vibranta decat ma asteptam. Sunt foarte impresionat. Vedem ca aveti si probleme economice, dar vedem si potentialul”, a spus Boleat, in cadrul unei conferinte de presa organizate dupa deschiderea sedintei Bursei de Valori Bucuresti. Oficialul City of London se afla intr-o vizita in Bucuresti cu ocazia recentului acord de cooperare incheiat de London Stock Exchange si Bursa de Valori Bucuresti. Potrivit spuselor sale, mai multe investitii britanice sunt interesate de proiectele de infrastructura din Romania, precum si de oportunitatile din agricultura sau energie. „Daca exista o cerere de finantare si daca proiectul este bun, vor veni si banii”, a precizat acesta. „Este important ca fiecare tara sa-si arate oportunitatile. Daca ai mai multi oameni care spun ca sunt oportunitati acolo, ajuta acest lucru. Sunt o serie de tari care vin in Londra si se vand. Este un mijloc prin care ei spun ca se dezvolta. Daca oamenii stiu ca sunt aceste state, vin. Romania trebuie sa se vanda. Pana in acest moment, s-a vandut foarte bine in fata mea, dar trebuie sa continue”, a subliniat Boleat.Acesta a adaugat ca Romania trebuie sa caute si alte forme de finantari, nu doar cele traditionale. Este important, insa, ca programul privatizarilor, de exemplu, sa fie respectat, deoarece acest lucru ar creste increderea investitorilor in tara. „Este vorba de fundament: chiar daca ai un istoric bun, mai ai nevoie sa depui eforturi. Am avut o prezentare cu multi ministrii care au spus ce vor sa faca. Daca se respecta un calendar de privatizari, se castiga increderea investitorilor”, a spus presedintele de politici si resurse al City of London.
Investitorii britanici nu trebuie sa plece in Shanghai
La randul sau, ambasadorul Marii Britanii in Romania, Martin Harris, a declarat ca tara noastra are un potential foarte mare de crestere economica. „Observam ca Europa de Est este o zona de economie emergenta in piata unica. Nu e necesar pentru investitorii britanici sa mearga in China sau Brazilia pentru a descoperi o piata emergenta. Aici, in Europa de Est, avem o zona foarte importanta cu potential pentru Europa. Daca avem dificultate in economia din Europa in general, eu sunt convins ca Romania si alte economii din Europa de Est pot sa joace si trebuie sa joace un rol important pentru dezvoltarea economica europeana in general”, a spus Harris. El a adaugat ca unele din domeniile cele mai interesante din Romania sunt agricultura, energia siindustria de software. Totusi, ambasadorul a precizat ca este foarte importanta stabilitatea politica si economica, in vederea atingerii potentialului. „Eu sunt convins ca programul FMI este o baza esentiala pentru crestere economica in Romania. Eu cred ca este corect si important ca Romania sa continue sa urmeze programul cu FMI”, a declarat el. Potrivit spuselor sale, City of London poate sa ofere nu doar posibilitatea unor investitii, dar si experienta, mai ales in domeniul parteneriatelor public-private. „Interesul ambelor state este crestreea economica, crearea de locuri de munca, iesirea din recesiune. Una din cele mai bune surse de joburi este comertul sau devoltarea noilor afaceri. Este foarte important sa ai IMM-uri, sa sustii inovarea. Vedem oportunitati bune in dezvoltarea relatiilor comerciale intre Romania si Marea Britanie. Exporturile Marii Britanii in Romania au crescut 26% anul trecut. Am observat si o crestere a exporturilor Romaniei in Marea Britanie”, a precizat Harris. Ambasadorul a adaugat ca vor aparea noi oportunitati de colaborare intre cele doua tari. „Daca doresti sa investesti intr-o piata emergenta, nu trebuie sa zbori la Shanghai, poti sa vii la Bucuresti”, a conchis el.
Ponta: Guvernul verifica marile companii de stat – proiecte finantate pe 328 de ani-14,36-
In cadrul marilor companii de stat au fost demarate proiecte de investitii pentru care nu existau bani alocati la bugetul de stat, a declarat premierul Victor Ponta cu ocazia conferintei de presa organizate in urma sedintei de Guvern.„Am analizat cu Ministerul de Finante si Ministerul Transporturilor situatia investitiilor de la CNADNR (Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania – n.red.), CFR Infrastructura, CFR Calatori si CFR Marfa. Lucrurile sunt grave, la CNADNR s-au inceput lucrari de investitii fara a exista bani in buget„, a spus premierul adaugand ca se face in prezent o prioritizare a proiectelor.Victor Ponta a mentionat ca Guvernul a oprit doar proiectele care „aveau o incarcatura strict politica”, unele dintre acestea finantandu-se si pe perioade de 328 de ani.Premierul a mentionat ca se are in vedere o serie de reforme structurale la Ministerul Transporturilor, precum trecerea metroului la Consiuliul General de la Minister si intrarea CFR in procedura de privatizare. De asemenea, este probabil ca Taromsa fie prima companie care va avea un manager privat, care ar putea fi „o personalitate din afara tarii, dar cu mare experienta in domeniu”.Oficialul a mai precizat ca si la CNADR va fi lansat un proces de reorganizare, cu introducerea de managment privat, separat pe componenta de autostrazi si pe cea de drumuri nationale si intretinerea acestora.
Metroul va fi trecut in subordinea Primariei Bucuresti
„Abordarea mea nu va fi doar de a arata ce a fost rau in trecut, ci de a incerca sa indreptam ceea ce s-a facut rau in perioada 2010-2011 si a lua masuri care sa ne pregateasca pentru perioada urmatoare”, a mai spus premierul.
Proteste la Oltchim: Angajatii vor sa vina Ponta, premierul le spune sa nu sperie investitorii-16,09-
Peste 300 de angajati ai Oltchim Ramnicu Valcea protesteaza, miercuri, fata de intarzierea luarii unei decizii in privinta situatiei combinatului, solicitand de urgenta vizita premierului, si fata de faptul ca nu si-au primit banii si bonurile de masa de doua luni.In replica, Victor Ponta a dat asigurari ca Guvernul cauta un investitor pentru Oltchim si a facut apel la angajatii companiei sa nu sperie investitorii, aratand ca ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, se va deplasa la Ramnicu Valcea pentru a discuta cu protestatarii.Peste 300 de angajati ai Oltchim protesteaza, miercuri, fata de intarzierea luarii unei decizii in privinta situatiei combinatului, solicitand de urgenta vizita premierului, si fata de faptul ca nu si-au primit banii si bonurile de masa de doua luni.Liderul sindical Mihai Diculoiu a declarat ca este vorba despre un protest spontan fata de situatia in care se afla combinatul, sustinand ca se urmareste „lichidarea societatii”.
Greva la Oltchim. Este ceruta vizita lui Victor Ponta
Ponta a afirmat ca Guvernul „munceste de ceva timp” pentru gasirea unui investitor care sa preia Oltchim si sa asigure locurile de munca si buna functionare a Oltchim, Arpechim si altor societati care depind de combinat.”Vreau sa cred ca oamenii inteleg ca nu trebuie sa speriem investitorii acum. Ar fi un lucru foarte rau ca ambii investitori care si-au declarat interseul sa vada in miscarile de protest un semn negativ si sa plece de acolo”, a spus Ponta.La sfarsitul lunii august, aproximativ 300 de angajati ai Diviziei Petrochimice Bradu din cadrul combinatului Oltchim au protestat fata de decizia de trimitere in somaj a peste 500 angajati, pentru perioada 27 august – 30 septembrie, din cauza lipsei capitalului de lucru necesar repornirii activitatii de petrochimie de la Pitesti. In urma protestelor conducerea combinatului a renuntat la trimiterea in somaj a celor 506 angajati.Ponta a declarat miercuri ca ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, raspunde cu „capul, viata si tot” pentru privatizarea Oltchim si ca exista doua mari companii, din „zone geografice total diferite”, interesate sa preia combinatul chimic.”Aici, domnul ministru Chitoiu, stiti, raspundeti – capul, viata si tot – de succesul operatiunii de privatizare de la Oltchim. Din fericire, nu avem unul, ci doua mari companii. Ne speriasem la un moment dat ca nu vine nimeni. Au venit doua mari companii, din doua zone geografice total diferite, ca sa spun asa. Important este ca sa avem un succes pe aceasta tema, sa salvam locurile de munca, sa dam un mesaj pentru toata zona, Arges – ca e vorba de Arpechim -, ca pastram locuri de munca si de fapt cream noi locuri de munca prin investitii„, a declarat Ponta la inceputul sedintei de Guvern.
Demisii la Oltchim: directorul general si alti 16 sefi pleaca
Constantin Roibu si-a prezentat demisia, incepand din 5 septembrie, din functia de director general al Oltchim, precum si din calitatea de membru al Consiliului de Administratie al companiei, se arata intr-un raport transmis miercuri Bursei.Constantin Roibu se afla la conducerea Oltchim din 1991.Decizia a fost luata in urma propunerii sefului OPSPI, Remus Vulpescu, de inlocuire a managementului Oltchim, ca o conditie a asigurarii capitalului de lucru pentru functionarea instalatiilor societatii si acordarea salariilor catre angajati, precum si a lipsei de dialog intre seful OPSPI si managementul Oltchim.Impreuna cu Roibu au demisionat alti 16 directori din cadrul companiei.Angajatii de la Oltchim Ramnicu Valcea si de la Divizia Petrochimica Bradu Oltchim din Pitesti au declansat un protest spontan miercuri, nemultumiti de faptul ca nu si-au primit inca salariile, dar si pentru a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta combinatul.Cei 3.400 de salariati ai companiei nu si-au primit nici salariile si nici bonurile de masa de doua luni. La ora actuala, datoria Oltchim catre AVAS si Electrica este de 1,8 miliarde lei .Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri, in sedinta de guvern, ca „doua mari companii din doua zone geografice total diferite” sunt interesate de privatizarea Oltchim si l-a atentionat pe ministrul Economiei ca raspunde „cu capul si viata” de succesul acestei privatizari.
Victor Ponta: Sunt doua companii mari interesate de Oltchim-13,54-
Doua mari companii ar fi interesate de preluarea combinatului chimic Olchim Ramnicu-Valcea, a declarat premierul Victor Ponta, miercuri, in timpul sedintei de guvern. „Avem doua mari companii interesate de Oltchim, din doua zone geografice diferite. Important este sa avem un succes pe aceasta tema, sa salvam locurile de munca. Dam un mesaj catre toata zona ca pastram si cream noi locuri de munca”, a precizat prim-ministrul. Licitatia pentru privatizarea combinatului va avea loc pe data de 18 septembrie, potrivit Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).”Muncim de ceva timp la gasirea unui investitor care sa preia si sa mentina locurile de munca (…) Vreau sa cred ca oamenii inteleg ca nu trebuie sa speriem investitorii acum”, le-a transmis Victor Ponta angajatilor Oltchim.Sindicalistii de la Oltchim au declansat, miercuri, un protest al „dispararii”, din cauza intarzierii luarii unei decizii cu privire la salvarea combinatului. Premierul a precizat ca ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, se va intalni miercuri cu reprezentantii Oltchim.
Greva la Oltchim. Este ceruta vizita lui Victor Ponta
De asemenea, peste o suta de angajati ai Diviziei Petrochimice Bradu de la Pitesti au organizat un protest spontan, in semn de solidaritate cu sindicalistii.
Romania a atras 750 milioane euro prin obligatiuni plasate pe pietele externe -15,12-
Romania a atras, marti, 750 milioane de euro de pe pietele externe prin redeschiderea emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu maturitatea in iunie 2018, titlurile avand un randament de 5,15%.Ministerul Finantelor a redeschis marti o emisiune de obligatiuni pe pietele externe, cu intentia de a atrage cel putin 500 de milioane de euro. „A fost un real succes, am incheiat astazi o emisiune de eurobonduri in urma careia la Finante vor intra 750 miioane de euro. Practic, prin aceasta emisiune se va majora rezerva valutara. Obligatiunile sunt pe 6 ani, cu o dobanda cuprinsa intre 5,1% si 5,15%”, a declarat ministrul Finantelor, Florin Georgescu, la reuniunea anuala a ambasadorilor, citat de Ziarul Financiar.Ministrul Finantelor a afirmat ca dobanda ceruta de investitori pentru obligatiunile emise de Romania este in scadere, in conditiile in care in perioada similara a anului trecut, statul a reusit sa plaseze obligatiuni de 1,5 miliarde de euro pe 5 ani cu o dobanda de 5,25%.Cererea din partea investitorilor pentru subscrierea emisiunii de eurobonduri lansate de Romania in aceasta dimineata a fost ridicata, Ministerul Finantelor reusind sa adune oferte de circa 2,5 miliarde de euro. Finantele au anuntat initial un randament indicativ de 5,25%, potrivit unor surse apropiate situatiei, redus apoi la 5,1%.Tranzactia este intermediata de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si UniCredit. Guvernul a aprobat sambata emisiunea de obligatiuni pe petele externe, au precizat pentru Mediafax sursele citate. Redeschiderea emisiunii a fost motivata de faptul ca o noua operatiune pe pietele externe ar presupune costuri mai mari. Romania a vandut in luna iunie 2008 euroobligatiuni pe termen de zece ani, prin care a atras fonduri de 750 de milioane de euro.Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Enache Jiru a afirmat in urma cu doua saptamani ca institutia vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro pe piete externe in urmatoarele doua luni si ca urmareste saptamanal situatia internationala pentu a determina momentul oportun.Analistii Erste/BCR considera, intr-o analiza recenta, ca noi stimuli monetari din partea Rezervei Federale a SUA si Bancii Centrale Europene ar permite MFP sa emita euroobligatiuni in valoare de cel putin 1 miliard de euro pentru fiantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.Ministerul Finantelor a atras in acest an 39,86 miliarde lei piata locala, iar la aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.
Rata somajului a urcat la 4,90% in luna august
Rata somajului a urcat in luna august la 4,90%, de la 4,77% in iulie, numarul de someri fiind de 441.220 de persoane, cu 12.177 mai multe fata de sfarsitul lunii anterioare, a anuntat miercuri Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). In august 2011, rata somajului era de 4,87%.Din totalul somerilor inregistrati, 134.689 au fost someri indemnizati si 306.531 neindemnizati. Numarul somerilor indemnizati a crescut cu 7.347 persoane, iar numarul somerilor neindemnizati a crescut cu 4.830 persoane fata de luna precedenta.Ponderea somerilor neindemnizati in numarul total al somerilor – 69,47% – a scazut fata de luna precedenta cu 0,85%.In ceea ce priveste somajul inregistrat pe sexe in luna august, comparativ cu luna precedenta, rata somajului masculin a crescut de la valoarea de 4,96%, in luna iulie, la valoarea de 5,06%, iar rata somajului feminin a crescut de la 4,55% la 4,72%.
Cea mai mare crestere a numarului de someri – judetul Dolj
Potrivit ANOFM, la nivel teritorial, numarul de someri a crescut in 38 de judete si in municipiulBucuresti, cele mai mari cresteri inregistrandu-se in judetele Dolj (cu 1.216 persoane), Prahova (cu 769 persoane), Arges (cu 745 persoane), Bistrita si Buzau (cu 662 persoane), Constanta (cu 612 persoane), Gorj (cu 594 persoane), Suceava (cu 585 persoane) si Mures (cu 507 persoane).In municipiul Bucuresti, numarul de someri a crescut cu 255 persoane.Scaderi ale numarului de someri s-au inregistrat in judetele Brasov (cu 105 persoane), Arad (cu 53 persoane) si Covasna (cu 52 persoane).
Judetele cu cea mai mare pondere a somerilor neindemnizati in numarul total al somerilor sunt Dolj (83,92%), Covasna (82,83%), Vaslui (80,08%), Giurgiu (80,04%), Iasi (79,24%) si Teleorman (79,24%).
Cea mai mare rata a somajului – judetul Teleorman
Cele mai ridicate niveluri ale ratei somajului au fost atinse in judetele Teleorman (9,06%), Mehedinti (8,95%), Vaslui (8,80%), Dolj (8,75%), Covasna (7,90%), Galati (7,39%), Buzau (7,28%), Olt (7,08%) si Gorj (6,98%). Nivelul minim al ratei somajului in luna august, de 1,78%, se inregistreaza in judetul Timis.
Cum ruginesc masinile de lux in garajele Politiei
Zeci de masini de lux ruginesc in garajele Politiei, cu toate ca ar putea fi folosite in misiuni. Legea nu permite insa lucrul acesta si, totodata, intarzie chiar si cativa ani restituirea lor catre proprietarii de drept.In parcarea Serviciului de Furturi Auto al Politiei Capitalei se afla masini de lux a caror valoare insumeaza peste un milion de euro, relateaza Digi 24.Printre masini se numara marci precum Maserati,BMW, Audi sau Toyota, masini care nu pot fi valorificate de Politia Romana si care sunt lasate sa rugineasca.In ultimii ani, in parcarea Politiei Capitalei au fost aduse aproape 150 de masini recuperate dupa ce au fost furate. Acestea reprezinta probe la dosare la care, in mare parte, inca nu s-au incheiat cercetarile. Astfel, masinile nu pot fi nici inapoiate proprietarilor pagubiti, dar nu pot intra nici in posesia politiei.Potrivit lui Marian Iorga, seful Serviciului de Furturi Auto de la Politia Capitalei, cea mai mare parte a masinilor provin din celelalte tari ale Uniunii Europene, ajungand apoi in Romania.Pentru a putea valorifica o masina confiscata, legea din Romania prevede ca politistii sa faca dovada ca autoturismul este abandonat. Insa raspunsurile din tara de provenienta a masinii vin greu, iar proprietarul, in cazul in care este cetatean strain, nu vrea sa renunte la masina, insa nici nu vrea sa vina in Romania sa o ia.Printre masinile de lux care se afla in parcarea Politiei Capitalei, se afla si autoturisme care au ajuns acolo in urma cu zece ani.
Directorul Companiei Aeroporturilor, demis in urma cazului studentei japoneze ucise-13,26-
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, l-a demis din functie pe directorul Companiei Aeroporturi Bucuresti, Cornel-Constantin Poterasu, in urma situatiei create pe Aeroportul Henri Coanda, in cazul studentei japoneze ucise.Reprezentantii Companiei Nationale a Aeroporturilor Bucuresti (CNAB) au precizat ca decizia survine ca urmare a problemei taximetriei ilegale de pe aeroport, care a determinat incidentul soldat cu uciderea unei tinere japoneze venita in practica in Romania.Poterasu va ocupa in continuare functia de director financiar. Acesta este membru PNL.Atributiile de director general la CNAB vor fi preluate de Smadu Cristinel, presedinte PC Satu Mare.Situatia generata de taximetria ilegala si contextul in care pe Otopeni au avut loc diferite evenimente, cum este cel legat uciderea tinerei japoneze, au fost analizate, la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul Comitetului de Securitate Aeroportuara, care s-a desfasurat la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.In urma cu aproximativ doua saptamani, o tanara japoneza a fost acostata in Aeroportul „Henri Coanda”, urcata intr-un taxi si dusa pana la marginea unei paduri din Corbeanca, unde a fost violata si ucisa.
Guvernul numara persoanele cu dizabilitati: Cum sta, de fapt, Romania-13,09-
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, anunta ca a infiintat o comisie care sa reanalizeze dosarele persoanele cu handicap declarate ca obtinute in mod fraudulos de controalele ministrilor Muncii din Cabinetele Boc. Si ca va acorda o perioada de gratie persoanelor cu dizabilitati care au pierdut ajutorul guvernamental din cauza faptului ca nu si-au achitat oblogatiile fiscale – masura decisa printr-o Ordonanta a fostului guvern PDL.Dar cum sta, de fapt, Romania la ponderea persoanelor total dependente de ajutorul societatii: pondere in populatia reala, in buget, in comparatie cu celelalte tari din Uniunea Europeana?Romania are 1,25 milioane inactive pe motiv de diverse dizabilitati, potrivit datelor centralizate pe 2012 de Institutul National de Statistica, ceea ce este echivalent cu 6% din populatia totala a tarii. Cam doua treimi dintre aceste persoane (64,1%) au varsta intre 55 si 64 ani, 60,2% sunt femei si 65,1% locuiesc in mediul urban.Cu toate acestea, contrar perceptiei comune, o parte semnificativa dintre persoanele cu dizabilitati desfasoara o activitate ( circa 405 mii) iar 40 de mii dintre ele figureaza drept someri in acceptiunea Biroului International al Muncii. Daca facem totalul, obtinem impresionantul numar de 1,7 milioane persoane cu dizabilitati, adica aproape 9% din populatia tarii.Cifra poate parea exagerata iar unele incadrari sunt discutabile, dar se pliaza pe media UE. Daca se intra, insa, in amanunte, se constata cu surpriza ca, de fapt, doar 76 de mii de persoane ( 4,5% din total !!) au indicat drept sursa a restrictiilor de participare la viata profesionala, exclusiv limitari functionale. Cea mai mare parte (61,5%), peste un milion de persoane, au invocat atat problemele de sanatate cat si limitarile functionale.Citeste mai multe despre Guvernul numara persoanele cu dizabilitati: Cum sta, de fapt, Romania – pondere, inactivitate, solutii pe Curs de Guvernare.
Metroul va fi trecut in subordinea Primariei Bucuresti
Guvernul intentioneaza sa treaca metroul in subordinea Primariei Bucuresti, a anuntat, in cadrul sedintei de miercuri, premierul Victor Ponta.Anuntul vine dupa ce, in urma unei rectificari bugetare, a taiat fondurile acordate lucrarilor Magistralei V, Drumul Taberei – Universitate. „Tronsonul spre Drumul Taberei trebuie continuat, dar nu cu bani de la minister. Primaria, cu sprijin de la guvern si fortele proprii trebuie sa faca o prioritizare”, a spus prim-ministrul.Guvernul va continua sa finanteze lucrarile de investitii la metrou, iar banii care vin de la bugetul de stat pot fi completati cu bani ai comunitatii locale, care va stabili care sunt prioritatile, si nu Ministerul Transporturilor.Victor Ponta a adaugat ca, in urma unei discutii cu ministrul Finantelor si ministrul Transporturilor a aflat ca exista o „gaura” la Compania Nationala De Autostrazi Si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) de 1,3 miliarde de lei.Printre masurile care vor fi luate de guvern in perioada urmatoare se numara si gasirea unui investitor puternic pentru CFR Marfa, dar si monitorizarea situatiei cu autobuzele si microbuzele fara autorizatie, avand in vedere ca s-a inregistrat un record sumbru pe drumurile din Romania: 15 morti in accidente intr-o singura zi. Nu in ultimul rand, premierul a precizat, in deschiderea sedintei de guvern, ca rata absorbtiei fondurilor europene este cu 50 la suta mai mare fata de anul anterior.
Greva la Oltchim. Este ceruta vizita lui Victor Ponta
Liderii de sindicat de la Oltchim au oprit miercuri dimineata activitatea in semn de protest fata de tergiversarea luarii unei decizii in privinta situatiei combinatului si solicita de urgenta vizitapremierului Victor Ponta la Ramnicu Valcea.„Este un protest spontan, protestul disperarii. Suntem in dezastru, combinatul moare. Ieri directorul general, domnul Constantin Roibu si-a inaintat demisia pentru ca asa se pare ca i s-a cerut. Nicio promisiune de la Bucuresti nu s-a concretizat. Privatizarea nu credem ca va avea vreun succes, toate semnele sunt ca se grabeste lichidare societatii. Nu mai avem curent, nu avem salarii de 2 luni luate. Cerem domnului Ponta sa vina aici la Ramnicu Valcea”, a declarat liderul sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu.Acesta a mai spus ca liderii de sindicat pe fiecare sectie au iesit spontan sa protesteze, urmand ca in cursul zilei de miercuri, „functie de cum le-a ajuns cutitul la os, angajatii combinatului sa iasa in strada”.Directorul general al Oltchim, Constantin Roibu, despre care sindicalistii au afirmat ca si-a inaintat demisia, nu a putut fi contactat.Autoritatile judetului Valcea au adresat mai multe memorii premierului Victor Ponta in aceasta saptamana prin care atrag atentia Guvernului asupra problemelor tot mai grave si in continua acutizare cu care se confrunta Societatea Oltchim, a declarat, miercuri, presedintele CJ, Ion Cilea. „Ca reprezentanti ai autoritatilor publice locale am reiterat faptul ca masurile acceptate de Guvern pentru redresarea situatiei de pe Platforma Chimica nu au fost aplicate pana la capat. Este vorba, pe de o parte, de acordarea de catre statul roman a unei garantii de performanta pe baza careia Oltchim sa poata contracta cei 40 milioane euro necesari pentru asigurarea capitalului de lucru. Pe de alta parte, alta masura aprobata, dar nefinalizata, consta in majorarea capitalului social al Oltchim prin conversia in actiuni a creantei AVAS detinuta la societate, masura la care, de altfel, s-a renuntat in ultimul moment prin schimbarea brusca a procedurilor de privatizare”, a precizat Cilea.Din aceste motive, a mai adaugat Ion Cilea, Oltchim a ajuns in situatia de a-si opri activitatea, ceea ce nu-i mai permite nici macar sa achite obligatiile minimale banesti asa cum este cazul biletelor la ordin ajunse la scadenta, a drepturilor salariale restante, precum si a dobanzilor bancare spre a evita blocarea integrala a conturilor societatii.Totodata, Cilea a intervenit pe langa conducerea CET Govora pentru ca termocentrala valceana sa furnizeze energie electrica combinatului Oltchim pana la privatizare.”Combinatul trece prin cea mai nefasta perioada din existenta sa ca agent economic de top al judetului. Oprirea furnizarii de energie electrica acum inainte de privatizare ar distruge combinatul si nu ar face decat sa fie vandut ca fier vechi. Sunt instalatii care odata racite s-a terminat. De aceea este mai mult decat necesar ca Oltchim sa poata produce pana la data privatizarii, care odata facuta cu un investitor strategic, sa schimbe complet datele problemei, sa puna pe o alta axa de dezvoltare judetul”, a spus Ion Cilea.Conform ultimelor date inaintate de Guvernul Romaniei, 17 septembrie urmeaza sa fie data la care Oltchim urmeaza sa fie privatizat in urma acordurilor semnate cu FMI.
Numarul spitalelor private, in continua crestere
In ciuda crizei economice, numarul spitalelor private din Romania creste, ajungand la aproape 100 in toata tara.Romanii se trateaza in clinicile private de aproximativ 500 de milioane de euro in fiecare an, arata Digi 24. „Exista un deficit urias de servicii medicale de orice fel in Romania. Exista foarte multe tehnici chirurgicale care nu sunt incluse in Romania din diferite motive si noi ne adresam exact pe aceasta piata: chirurgie cardiaca, chirurgie vasculara, neurochirurghie”, a declarat Dr. Horia Cristian, managerul unui spital privat.
Criza nu a reprezentat un impediment
In vestul tarii se construieste cel mai modern spital din regiune si s-au investit 18 milioane de euro. Totusi, o investitie mare nu inseamna un profit pe masura. Pentru a-si asigura succesul investitorii trebuie sa ofere servicii care nu sunt in alte spitale.In Bucuresti, chiar in mijlocul Capitalei, se construieste o unitate medicala unde vor fi tratate problemele urologice. Cladirea va avea cinci etaje, trei sali de operatii, 40 de paturi, iar investitia a fost de patru milioane de euro.