Un roman in elita NASA – „Am putea construi o planeta verde” In echipa NASA care a trimis pe Marte robotul Curiosity se afla si romanul Adrian Stoica (foto), plecat din tara in 1992, dar care inca nu a pierdut legatura cu meleagurile natale.„Am mai multe feluri de legaturi cu tara. Organizez sesiuni stiintifice, una dintre ele la Iasi, orasul de unde am plecat si unde am prieteni, familie, colegi la universitate”. „Am absolvit Electrotehnica in capitala Moldovei. Am plecat in 1992 cu un doctorat in Australia, la Melbourne. M-am gandit atunci ca voi sta un numar de ani in Australia, apoi voi merge in Elvetia si apoi ma voi intoarce dupa 20 de ani in Romania. Acesta era planul meu, un fel de tur al lumii la care m-am gandit”, a declarat acesta intr-un interviu acordat pentru Jurnalul National.La patru ani distanta de momentul Australia a ajuns la agentia spatiala americana. „Sunt la NASA la Jet Propulsion Laboratory (JPL), unul dintre centrele agentiei. Sunt zece centre NASA, iar JPL din Pasadena este responsabil cu misiunile robotice, cu nave spatiale robotice fara oameni. La NASA sunt din 1996. Suntem 5.000 de angajati, majoritatea avand doctoratul. Sunt seful unui colectiv de cercetare care se ocupa cu controlul avansat al robotilor (…) Din punct de vedere al gradului, sunt in pozitia cea mai inalta de cercetare care exista la NASA. Este echivalent cu pozitia unui profesor universitar plin la cea mai buna universitate din SUA si din lume”, a explicat el pentru cotidianul citat. Inginerul Stoica reprezinta atat Jet Propulsion Laboratory, cat si Caltech, faimoasa universitate americana. „La Caltech exista destui laureati Nobel in diferite domenii. Mergem impreuna la manifestari comune, majoritatea efectueaza cercetari in domeniul medicinei, biologiei sau fizicii”, explica acesta.Intrebat daca si-ar dori ca intr-o buna zi sa isi petreaca concediul pe Marte, planeta pe care acum o cerceteaza, Adrian Stoica a raspuns ca nu, pentru ca „Nu e nimic verde”.”Am putea insa construi o planeta verde. Preferintele noastre si lucrurile pe care le iubim au originea in ceea ce am trait atunci cand am realizat definitia a ceea ce inseamna frumos sau placut, in copilarie, de exemplu. Daca am crescut langa paduri verzi, acesta este idealul nostru de frumusete.Dar am putea face dintr-o planeta semilocuibila una locuibila. O vom face cu tot cu paduri, ca pamantul. Faptul ca va fi in alta parte n-are importanta asa de mare. Dar putem sa facem sa ne placa si Marte. Pentru ca printr-o modificare genetica putem determina sa ne placa altceva. Mental, putem sa traim o alta viata”, a declarat el.
Consiliul de Atestare a Diplomelor, modificat de Ecaterina Andronescu – vezi noua componenta Noua componenta a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) – for care a dat primul verdict de plagiat in cazul premierului Victor Ponta -, a fost publicata vineri in Monitorul Oficial (MO), numarul de membri fiind marit de la 21 la 44.Ordinul prin care este reorganizata functionarea CNATDCU a fost emis la 5 septembrie de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.
Ponta a plagiat – Consiliul de Atestare propune retragerea titlului de doctor
In ordin este mentionata si componenta comisiilor de specialitate ale CNATDCU. In comisia de stiinte juridice a Consiliului se afla si avocatul Gheorghita Mateut, apropiat al lui Victor Ponta, el fiind desemnat din partea Universitatii Babes-Bolyai.De asemenea, presedintele acestei comisii este Gabriel Boroi, cel care, alaturi de Gheorghita Mateut si Dumitra Popescu, a sustinut ca Victor Ponta nu a plagiat, pozitie in baza careia premierul a primit singurul verdict favorabil.Cine sunt cei trei experti care au spus ca Ponta nu a plagiatIn Consiliul General al CNATDCU se afla, in continuare, Marius Andruh (Universitatea Bucuresti, Academia Romana), care se regasea in componenta, in calitate de presedinte, si la anuntarea primului verdict de plagiat referitor la teza de doctorat a premierului.Consiliul General il are printre membri si pe Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti – institutie a carei Comisie de Etica a stabilit, de asemenea, ca premierul a plagiat.Presedintele si cei trei vicepresedinti ai Consiliului General al CNATDCU vor fi alesi de catre membri la prima sedinta, se mai precizeaza in ordin.Noul Consiliu General al CNATDCU are reprezentanti de la institutii de invatamant superior din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Timisoara, Sibiu, Ploiesti si Targu Mures, precum si de la Academia Romana. Printre membri se mai numara Razvan Teodorescu, Ionel Haiduc, Eugen Simion, Nicolae Zamfir, Florian Popa, Vlad Nistor si Alexa Visarion.
Modificari de regulament
Regulamentul de functionare a CNATDCU prevede, potrivit aceluiasi ordin, ca forul are printre atributii evaluarea dosarelor de acordare a titlului de doctor, propunand acordarea sau neacordarea acestuia, prin ordin emis de ministrul Educatiei.Totodata, in ordin se arata ca „validarea titlului de doctor se face cu respectarea stricta a legislatiei si criteriilor in vigoare la data admiterii la studii universitare de doctorat”.Inainte de a da ordinul cu noua componenta a CNATDCU, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, in 26 iulie, ca acest for a fost constituit pe criterii politice, „un lucru teribil de nefericit”, astfel ca s-a decis reconstituirea lui din propunerile universitatilor.In 29 iunie, CNATDCU a stabilit ca premierul Ponta a plagiat in teza de doctorat, sedinta Consiliului General avand loc la o zi dupa ce acesta fusese desfiintat printr-un ordin al lui Liviu Pop – cel care asigura atunci interimatul la conducerea Ministerului Educatiei.Pop a declarat, in 29 iunie, pentru MEDIAFAX, ca printr-o adresa trimisa in 21 iunie la CNATDCU s-a solicitat conducerii sa comunice in scris, pana in 28 iunie, raportul privind resursa umana pentru activitatile didactice si de cercetare din invatamantul superior, in baza unor indicatori specifici si numarul controalelor efectuate in universitati privind modul de desfasurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare, numarul sesizarilor primite si analizate, pozitia referitoare la criteriile de validare a tezelor de doctorat, numarul tezelor de doctorat analizate.Intrucat pana joi, 28 iunie, conducerea CNATDCU nu a prezentat nimic din cele solicitate, a fost emis un ordin de ministru prin care a fost desfiintat Consiliul General al CNATDCU. Prin acest ordin a fost propusa marirea componentei Consiliului General de la 21 la 45 de membri, iar acestia sa fie reprezentanti de la toate universitatile, a explicat Liviu Pop.
Petre Cozma, dezvaluiri emotionante
Petre Cozma, tatal fostului handbalist ucis in Ungaria in urma cu trei ani, face o declaratie emotionanta.In ziua in care Marian Cozma ar fi implinit 30 de ani, Petre Cozma a dezvaluit ca inca nu poate trece peste tragedia care l-a lovit.”Ne ducem de doua ori pe zi la mormant. Am fost si suntem foarte buni prieteni. Ma duc si vorbesc cu el, vorbim… Ma pacalesc singur, ma amagesc…”, a spus Petre Cozma pentru GspTV.Marian Cozma va fi omagiat sambata la Veszprem de oficialii clubului local.”Nu pot sa spun decat ‘sa-i fie tarana usoara’. Cadourile inseamna numai pomeni si tristete. Sigur era o zi mare, o mare veselie… Mi-au ramas foarte multe de la baiat si le port. Am un ceas pe care l-a purtat cand l-au omorat nemernicii si il port zi de zi”, a mai spus Petre Cozma.Marian Cozma a fost ucis in noaptea de 7 spre 8 februarie 2009 intr-un club din Vesprem de un grup de rromi.C.M.
Noua Republica cere intoarcerea la invatamantul profesional
Noua Republica propune un proiect de revigorare a invatamantului tehnico-profesional, acuzand faptul ca „interesele unor grupari politice au prevalat asupra intereselor economiei nationale” conducand la distrugerea acestei forme deinvatamant.„Transformarea industriei socialiste, dirijata si comandata de stat, a influentat si soarta invatamantului tehnico-profesional. Trecerea de la ‘repartitii in productie’ la o economie de piata, in care angajatorii privati cauta competente si experienta, nu diplome, a afectat intreg invatamantul si formarea profesionala.Intr-o societate normala, decidentii ar fi inteles aceste schimbari, le-ar fi anticipat si ar fi decis schimbari pe masura noilor realitati economice. Nu si in Romania, unde interesele unor grupari politice au prevalat asupra intereselor economiei nationale”, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de Partidul Noua Republica.In documentul citat se reaminteste faptul ca scoala profesionala a fost desfiintata in 2003, de actualul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, si inlocuita cu scoala de arte si meserii.”O struto-camila care nu si-a dovedit viabilitatea, motiv pentru care a si fost suspendata in 2009. Piata muncii fara specialisti, fara muncitori de medie sau inalta calificare, a afectat grav competitivitatea, productivitatea si atractivitatea economiei nationale in ochii investitorilor romani si straini”, mai sustine PNR.Noua lege a Educatiei, promovata de Daniel Funeriu a incercat reabilitarea invatamantului tehnico-profesional, dar dupa plecarea acestuia de la minister proiectul a fost abandonat de USL.In opinia PNR, „renasterea invatamantului tehnico-profesional reprezinta prioritatea esentiala a transformarii domeniului de educatie si formare profesionala”, moriv pentru care se propune un proiect concret in acest sens.
Invatamantul tehnico-profesional „reprezinta principalul atu al revigorarii economice si al atragerii de investitii romanesti si straine”, se arata in incheierea comunicatului PNR.C.B.
Ana Maria Prodan il ameninta pe Emil Boc
Ana Maria Prodan, managerul clubului de fotbal Universitatea Cluj, continua razboiul declarativ cuEmil Boc.Oficialul gruparii clujene a trecut la amenintari, sustinand ca Emil Boc nu realizeaza cu cine s-a pus.”Sunt ca un ghimpe! Boc n-are cum vine sa ma ia si sa ma dea la o parte! Pe oamenii de afaceri poate sa-i distruga pe linie politica, dar mie nu are ce sa-mi faca! Nu stie cu cine s-a pus! O sa vada el!”, a spus Ana Maria Prodan la Antena 1.In plus, Ana Maria Prodan l-a acuzat pe Boc pentru modul in care a gestionat situatia Universitatii Cluj.”Cand au vazut ca e beleaua cat casa, au zis ca vin astia peste ei in primarie si sa faca si ei ceva de ochii lumii. Dar n-au facut nimic!”, a mai spus Ana Maria Prodan.20 de miliarde de lei vechi este suma care a starnit conflictul dintre Boc si Prodan. Sefii Universitatii Cluj solicita acest ajutor de la Primarie, dar autoritatile sustin ca nu exista cadru legal pentru acordarea sumei.C.M.
Mircea Lucescu, dezgustat de Romania: „M-am saturat de voi!”-12,00-
Proaspat revenit in tara datorita turneului amical al lui Sahtior Donetk, Mircea Lucescu s-a declarat dezgustat de ce a gasit.Antrenorul lui Sahtior spune ca mentalitatea romanilor il scoate din sarite deoarece evidentiaza prea mult partile negative.”M-am saturat de voi si de toate ideile astea si toate alibiurile pe care si le creaza lumea in Romania. Ma uit la televizor si nu facem decat sa blamam tot ce se intampla in tara asta. Mi se face parul maciuca! Mi se pare ca suntem intr-o alta lume! Tot ce e la noi e negativ, nimic nu e pozitiv!”, a spus Mircea Lucecu la Digi Sport.Dupa ce s-a calmat, Mircea Lucescu a incheiat cu un mesaj pozitiv pentru romani.”Viata e scurta, hai sa ne bucuram de fiecare succes obtinut de romanii nostri!”, a mai spus Lucescu.Mircea Lucescu a castigat amicalul cu Petrolul Ploiesti, scor 3-0.Duminica, Sahtior Donetk va intalni Rapidul, in Giulesti.C.M.
Licitatia saptamanii: Operele lui Luchian, Petrascu si Grigorescu, la vanzare
Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu si Lucian Grigorescu sunt doar cateva dintre numele ale caror opere le vei putea cumpara saptamana viitoare, in cadrul licitatiei Goldart. Licitatia va avea loc joi, 13 septembrie, la Hotel Marshal Garden, de pe Calea Dorobanti.„Amurg pe malul apei”, o opera realizata de Gheorghe Patrascu, este cea mai valoroasa piesa de la acest eveniment, urmata de doua lucrari apartinand lui Lucian Grigorescu si alte doua lucrari ale lui Stefan Luchian.Alaturi de operele lor, vei avea ocazia sa admiri si sa licitezi pentru privelistile surprinse in ulei sau grafica de Adam Baltatu, Aurel Baesu, Kimon Loghi, Eugen Voinescu, Doru Bucur sau Elena Popea.Vei vedea aici si opere cu natura statica, dar si diferite ipostaze ale figurii umane, te asigura organizatorii.”Este o licitatie foarte echilibrata, cu multe lucrari frumoase si valoroase, ce merita a fi cumparate atat de colectionari, cat si de investitori”, a declarat Luminita Ghildus, reprezentant al casei de licitatii Goldart. Cititi mai multe despre Licitatia saptamanii: Operele lui Luchian, Petrascu si Grigorescu, la vanzare pe Business24
Ce poti sa faci cu otetul de mere
Otetul de mere este excelent in salate, mai ales cand nu ai la indemana lamai, dar acesta nu este singura sa utilizare.El are numeroase alte intrebuintari in bucatarie si nu numai, conform Well and Good:
1. Digestie buna si toxiinfectii alimentare: otetul contine acid malic, care rezolva probleme digestive precum constipatie si reflux gastric. Datorita proprietatilor antifungice, antibacteriene si antivirale, o lingura de otet dizolvata intr-un pahar de apa contracareaza si efectele toxiinfectiei alimentare.
2. Probleme cu somnul: un pahar de apa fierbinte cu o lingura de otet si una de miere te poate ajuta sa ai un somn mai linistit si o noapte odhnitoare.
3. Diabet: un studiu despre diabet din 2007 arata ca otetul scade nivelul de glucoza, ceea ce ajuta in cazul in care ai fost diagnosticat cu aceasta boala sau incerci sa o previi.
4. Colesterol ridicat: nivelul mare de pectina ajuta la reglarea presiunii sanguine si scaderea colesterolului, potrivit studiilor efectuate pe cobai.
5. Oase si dinti: otetul de mere ajuta la o mai buna extragere a calciului din fructe, legume, carne si produse lactate.
6. Dureri de articulatii: ele sunt calmate, datorita efectului antiinflamator al otetului. Astfel, scapi de durerile de spate, umeri si gat.
7. Detoxifiere: nivelul ridicat de potasiu ajuta la detoxifierea organismului, curatarea sinusurilor, a infectiilor gatului, amelioreaza alergiile si simptomele candidei.
8. Scadere in greutate: nu inlocuieste mancarea sanatoasa si exercitiile fizice, dar te ajuta sa iti mentii senzatia de satietate si sa procesezi mai bine enzimele si fibrele solubile, care accelereazametabolismul.
9. Muscaturile de insecte: vara, cand toate insectele iti ataca pielea, otetul aplicat pe zonele cu pricina face minuni, scapandu-te de iritatii si durere.
10. Arsuri, basici, probleme cu parul: foloseste otetul in caz de acnee, o rana urata, in cazul in care ca te-a ars soarele si pentru a te clati pe par, astfel incat sa-i dai mai multa stralucire.
Performanta fabuloasa pentru Ion Tiriac
Aproape de finalul unui an in care a fost implicat in mai multe scandaluri din lumea tenisului, Ion Tiriac reuseste totusi o performanta remarcabila.Fostul partener de dublu al lui Ilie Nastase a fost nominalizat pentru admiterea in International Tennis Hall of Fame, locul in care se regasesc cele mai importante figuri care au dus la dezvoltarea acestui sport.Din cate se pare, nominalizarea s-a produs in baza realizarilor pe care Tiriac le-a avut dupa ce a incheiat cariera de jucator si a devenit manager, iar ulterior detinatorul unor turnee.Ion Tiriac le-a condus cariera unor jucatori precumIlie Nastase, Guillermo Vilas, Goran Ivanisevici,Marat Safin si Boris Becker.Alaturi de Tiriac, pe lista nominalizatilor se mai afla elvetianca Martina Hingis, germanul Michael Stich, cehoaica Helena Sukova, australianca Thelma Coyne Long si americanul Charlie Pasarell.Tiriac va afla daca va fi admis in International Tennis Hall of Fame la inceputul anului urmator.Ilie Nastase a fost inclus inca din 1991.
Tatal gimnastei care se prostitueaza ia o decizie radicala
Dezvaluirile legate de activitatea pe care Floarea Leonida o intreprinde in Germania au produs un adevarat cutremur in familia fostei gimnaste.Tatalui fostei sportive nu i-a venit sa creada in momentul in care jurnalistii i-au batut la usa si i-au aratat pozele indecente cu Floarea Leonida.Acesta sustine ca fiica sa le-a spus ca este antrenoare de fitness in Germania si nicidecum prostituata.De rusine, el vrea sa plece din Romania in Canada, unde are un frate.”Eu stiam ca e antrenoare de fitness. Abia astept sa vorbesc cu ea! Mor de rusine! Stau de 30 de ani in acest bloc, ce-o sa spuna vecinii? Cred ca ma mut! Plec in Canada, am un frate acolo! Aici mi-e prea rusine ca sa mai stau”, a spus tatal Floarei Leonida pentru ProTV.Fosta gimnasta Floarea Leonida se prostitueaza intr-un bordel din Germania, unde incaseaza un tarif de pana la 200 de euro pe ora.In varsta de 25 de ani, Leonida a facut parte din lotul Romaniei de gimnastica feminina la inceputul anilor 2000 si are in palmares cinci medalii de argint. C.M.
Piturca, prima reactie despre meciul cu Estonia
Antrenorul echipei nationale a oferit la conferinta de presa prima reactie despre succesul din Estonia.
Victor Piturca s-a declarat incantat de evolutia jucatorilor, carora le-a acordat nota zece cu felicitari.”E drept, in prima repriza adversarii au fost mai proaspeti iar mijlocasii nostri centrali au abuzat de pasele inapoi. Important e ca am invatat sa trecem peste perioadele grele, cum a fost cea de pina la 1-0. Dupa pauza, am trecut la pase din prima iar Marica, cel care se sufocase, ce-i drept, la inceput, s-a descatusat! Si a jucat exceptional! Sunt trei puncte extrem de importante, dar cu ele n-am realizat nimic. Trebuie sa gandim acum, si deja fac asta, o strategie pentru jocurile viitoare. Le dau jucatorilor nota zece plus! Am demonstrat ca avem potential si viitor”, a spus Piturca.Apoi, Piturca si-a dezvaluit marea dorinta. „Astept foarte multa lume la stadion pentru partida cu Andorra”, a conchis Piturca.Romania a castigat cu 2-0 meciul cu Estonia, din preliminariile pentru CM 2014, datorita golurilor reusite de Torje si Marica.Urmatorul meci al nationalei se va disputa marti, de la ora 20:30, cu Andorra, pe National Arena.