Anul scolar 2012-2013: Mai putine zile de scoala – vezi calendarul-Ministerul Educatiei a facut publica structura anului scolar 2012-2013. Pentru ca elevii vor incepe scoala mai tarziu in aceasta toamna, pe 17 septembrie, anul scolar va avea 35 de saptamani, in loc de 36, cate erau prevazute. Ceea ce inseamna 171 de zile lucratoare in loc de 178. O noutate o reprezinta, de asemenea, renuntarea la saptamana „Scoala Altfel” si inlocuirea ei cu programul „Sa stii mai multe, sa fii mai bun!” care se va desfasura in perioada 1 – 5 aprilie 2013, se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei.Pentru clasele a XII-a si a XIII-a, anul scolar prevede 35 de saptamani din care 4 saptamani vor fi dedicate desfasurarii examenului national de Bacalaureat, iar absolventii de liceu vor termina scoala pe 31 mai 2013.Pentru clasa a VIII-a, anul scolar va avea 35 de saptamani dedicate cursurilor si o saptamana dedicata desfasurarii evaluarii nationale. Cursurile se incheie la 14 iunie 2013, potrivit calendarului aprobat de MECTS.
Cursurile primului semestru vor incepe luni, 17 septembrie 2012 si se incheie vineri, 21 decembrie 2012.
In perioada 5 – 11 noiembrie 2012, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta.
In perioada 22 decembrie 2012 – 13 ianuarie 2013, elevii vor avea vacanta de iarna.
Semestrul al doilea incepe pe 14 ianuarie, 2013. Elevii vor fi in vacanta de primavara de pe 6 aprilie, 2013 pana pe 14 aprilie, 2013. Orele se reiau de pe 22 aprilie, 2013 pana pe 21 iunie, 2013, dupa care urmeaza vacanta de vara.Saptamana 1 – 5 aprilie 2013 va fi dedicata activitatilor educative extracurriculare si extrascolare, in cadrul programului numit „Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”. In aceasta saptamana nu se organizeaza cursuri conform orarului obisnuit al unitatii de invatamant, iar programul „Sa stii mai multe, sa fii mai bun!” se va desfasura in conformitate cu un orar special, conform calendarului MECTS.Tezele din semestrul I se sustin pana la data de 30 noiembrie 2012, iar tezele din semestrul al II-lea se sustin pana la data de 25 mai 2013.
Programul „Scoala Altfel”, inlocuit de saptamana „Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”-13,05-
Ministerul Educatiei a decis ca programul „Scoala altfel”, initiat de fostul ministru Funeriu, sa fie inlocuit incepand cu anul scolar 2012-2013.Astfel, saptamana 1 – 5 aprilie 2013 din semestrul al doilea este saptamana dedicata activitatilor extracuriculare si extrascolare, in cadrul noului programul numit „Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei.Scopul acestui program este implicarea tuturor copiilor prescolari/elevilor si a cadrelor didactice in activitati care sa raspunda intereselor si preocuparilor diverse ale copiilor prescolari/elevilor, sa puna in valoare talentele si capacitatile acestora in diferite domenii, nu neaparat in cele prezente in curriculumul national, si sa stimuleze participarea lor la actiuni variate, in contexte nonformale, se arata in ordinul semnat de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. Tipurile de activitati care se organizeaza in saptamana mentionata, durata acestora, modalitatile de organizare si responsabilitatile se stabilesc in consiliul profesoral si se aproba de catre consiliul de administratie al unitatii deinvatamant, pana la data de 15 februarie 2013, precizeaza sursa citata.Tipurile de activitati care pot fi organizate in cadrul programului „Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”, pot include activitati culturale, activitati tehnico-stiintifice, activitati sportive, activitati de educatiepentru cetatenie democratica, pentru promovarea valorilor umanitare (inclusiv voluntariat, caritate, implicare activa in societate, responsabilitate sociala, relatii si comunicare etc.).
Liviu Pop: Manualele scolare ar trebui inlocuite cu ebook-uri-15,46-
Toate programele scolare ar trebui rescrise, intrucat acestea sunt „neadapatate, orientate spre cantitate de informatii si nu spre formare de abilitati”, in timp ce manualele ar trebui inlocuite cu ebook-uri, sustine fostul ministru interimar al Educatiei, Liviu Pop.„Odata cu rescrierea acestor programe scoale, putem discuta de un nou curiculum national. De la aparitia Legii Educatiei, nu au fost rescrise decat trei programe scolare, ceea ce a dus la intarzierea aplicarii reformei. Trebuie regandite planurile deinvatamant, asta insemnand numarul de ore pe care trebuie sa le parcurga elevii, in functie de clasele si profilele la care sunt inscrisi”, a adaugat Pop.Fostul ministu al Educatiei mai spune ca odata cu rescrierea programelor scolare, implementarea manualelor este „absolut” necesara.”Trebuie introduse manuale scolare electronice, acele ebook-uri in termeni informatici, in care sa se poata introduce toate manualele care se scriu pe nivelul de invatamant. In felul acesta, profesorii care semneaza acele manuale, pot sa predea dreptul de utilizare al produsului final Ministerului Educatiei, iar acesta sa plateasca acest serviciu. Drept urmare, fiecare elev va putea sa-si aduca, pe ebook, manualul pe care profesorul il recomanda la clasa respectiva. Asta ar da posibilitatea de a nu mai astepta oferte pentru tiparirea manualelor, iar din punct de vedere financiar efortul nu ar fi foarte mare. In momentul de fata discutam de aproximativ 18 milioane de lei pe care Ministerul Educatiei ii plateste, anual, doar pentru retiparirea a maximum 15% din manuale. Mai mult, nu exista cuantificata o suma a auxiliarelor pe care le platesc parintii. O investitie in ebook-uri ar insemna undeva pe la 80, 90 milioane de euro, bani pe care Ministerul Educatiei i-ar aloca o singura data, la patru sau cinci ani. Astfel, daca facem un calcul simplu, investitia in aceste ebook-uri se dovedeste un lucru realizabil si eficient”, a explicat Pop.Potrivit sursei citate, Legea Educatiei Nationale ar trebui corectata, astfel incat aceasta sa fie „utila si practica”. „Actuala Lege a Educatiei are foarte multe carente, este o lege facuta ‘pe picior’, sunt lucruri pe care eu, ca ministru, le-am corectat in mandatul de 45 de zile, insa au ramas foarte multe lucruri care inca mai trebuiesc indreptate”, a conchis Liviu Pop.
Craciunescu, negru de suparare: „Distrugem singura echipa buna din Romania. Sunt socat”
Ion Craciunescu se declara socat de situatia in care a ajuns Oltchim Ramnicu Valcea.Fostul sef al arbitrilor, mare suporter al echipei valcene, cere luarea de masuri pentru salvarea campioanei Romaniei la handbal feminin.”O echipa competitiva avem si noi si pe asta o distrugem. Sunt socat! Nu se poate! Trebuie sa luam masuri”, a declarat Ion Craciunescu la Digi Sport.Oltchim Ramnicu Valcea risca sa nu poata evolua in sezonul ce urmeaza al Ligii Campionilor.
Dezastru la Oltchim: „Riscam sa nu luam startul in Liga Campionilor”
Vestea vine ca un soc, avand in vedere transferurile facute de Oltchim in ultima perioada, dar mai ales obiectivul: cucerirea trofeului Ligii Campionilor.I.G.
Ce bilete mai sunt disponibile la concertul BZN din Bucuresti
Cele mai ieftine bilete la concertul trupei olandeze BZN, programat pentru data de 28 octombrie 2012, la Sala Palatului, s-au epuizat deja. Este pentru prima data cand cei de la BZN concerteaza in Capitala, multi dintre fanii bucuresteni rezervandu-si bilete chiar din prima zi in care acestea au fost puse in vanzare.Aproximativ 50% din capacitatea salii este deja ocupata, anunta organizatorii. Categoria cea mai ieftina de bilete (50 lei) a fost epuizata total, celelalte fiind epuizate partial. In acest moment mai sunt disponibile bilete cu preturi cuprinse intre 100 – 300 de lei.Concertul de la Bucuresti vine ca o confirmare a faptului ca artistii olandezi nu se pot desparti inca de publicul lor. Dupa ce in urma cu aproximativ 5 ani acestia anuntasera retragerea din muzica, iata ca au revenit si sunt gata sa ii bucure din nou pe fanii lor cu hituri precum „Blue Eyes, Blue Eyes”, „El Condor Pasa” etc.Biletele pentru spectacolul din 28 octombrie 2012 se gasesc in urmatoarele locatii: Magazinul BILETOO din Unirea Shopping Center, MagazineleFlanco, Librariile Adevarul si Eminescu, Magazinele Diverta, Muzica, Sala Palatului, Palatul National al Copiilor, Statia de Metrou Unirii 1. Cei ce doresc sa comande biletele online o pot face de pe BILETOO.ro, BLT.ro, BILET.ro, BILETE.ro si MYTICKET.ro.
Preturile biletelor sunt urmatoarele:
– 300 lei: categoria VIP
– 250 lei: categoria 1
– 200 lei: categoria 2
– 150 lei: categoria 3
– 100 lei: categoria 4
Prima scoala de business din Romania unde studentii sunt platiti
Sistemul de invatamant romanesc a fost indelung criticat. Ministerul Educatiei nu are inca o solutie viabila, desi au fost implementate mai multe schimbari, de-a lungul timpului. Cefora, prima scoala de business din tara, propune un program educational unic in Romania, care functioneaza cu succes in alte state europene. La Cefora, studentii nu platesc taxa de studii anual si nici macar taxa de inscriere, ci doar 100 de lei, dupa ce procesul de admitere a fost incheiat. Ba mai mult, toti candidatii care trec de interviul pentru admitere beneficiaza de experienta personaluluididactic, format in proportie de 99% din manageri si antreprenori. Exista insa si un dezvantaj: momentan, diplomele acordate de Cefora, sub tutela ESA Paris, nu sunt recunoscute de Ministerul Educatiei. Daniel Nica, directorul general al Scolii de Business Cefora, spune ca Romania este singurul stat european unde diploma nu este recunoscuta si ca se afla in continuare in negocieri cu reprezentantii ministerului de resort pentru a remedia acest impediment. Citeste mai multe despre Prima scoala de business din Romania unde studentii sunt platiti peBusiness24.
Noul gazon de pe National Arena, utilizabil doar la meci!
National Arena, cel mai mare si mai scump stadion din Romania, are o noua suprafata de joc, insa acest gazon va fi utilizat doar in ziua meciului echipei nationale!Vechiul covor de iarba, distrus dupa concertul celor de la Red Hot Chili Peppers, a fost scos la mijlocul saptamanii trecute, vineri si sambata fiind montata noua suprafata de joc.La final de saptamana, si chiar si luni, angajatii companiei care s-a ocupat de intreaga „operatiune” au avut grija de gazon si au facut cele mai mici ajustari pentru ca meciul Romania – Andorra, din preliminariile Campionatului Mondial din 2014, sa se dispute in conditii excelente, anunta Gazeta Sporturilor in editia tiparita.Parte a acestei pregatiri pentru meci a fost mutarea antrenamentelor oficiale ale celor doua reprezentative.Romanii se vor pregati in baza FRF de la Mogosoaia, in timp ce oaspetii din Andorra vor folosi stadionul Dinamo pentru sedinta de pregatire de luni seara.Partida Romania – Estonia e programata marti, de la ora 20:30, pe National Arena din Bucuresti.Meciul va fi transmis in direct pe postul Antena1, dar si pe site-ul Ziare.com.M.D.
Olimpiada de sah s-a incheiat. Echipele Romaniei la un pas de podium
Editia cu numarul 40 a Olimpiadei de sah si-a inchis portile, la Istanbul, dupa doua saptamani de concurs. Echipele Romaniei au avut o comportare meritorie, reusind sa se claseze in apropierea podiumului. Competitia feminina a fost castigata de Rusia, care si-a pastrat titlul cucerit in urma cu doi ani. Cu o echipa formata din surorile Tatiana si Nadezhda Kosintseva, Valentina Gunina, Alexandra Kosteniuk si Natalija Pogonina, selectionata Rusiei a terminat neinvinsa turneul, ocupand prima pozitie cu 19 puncte. Pe locurile urmatoare s-au clasat China cu acelasi punctaj, dar cu un coeficient mai slab, si Ucraina cu 18 puncte.Echipa Romaniei, in formatie cu Cristina Foisor, Irina Bulmaga, Luminita Cosma, Ami Alina si Mihaela Sandu a obtinut opt victorii si trei infrangeri. In final sahistele din tara noastra au ocupat locul cinci intre cele 127 de tari participante.In competitia masculina, dupa o lupta stransa, echipa Armeniei a reusit sa recucereasca titlul olimpic pierdut la editia anterioara. Armenia si Rusia au incheiat concursul cu 19 puncte si aceasi linie de clasament: noua victorii, un egal si o infrangere. Cu un coeficient mai bun sahistii Levon Aronian, Serghei Movsesian, Vladimir Akopian, Gabriel Sargissian si Tigran Petrosian au dus trofeul pentru a treia oara in istorie la Erevan. Rusia a ocupat locul doi iar o alta tara din fostul spatiu ex-sovietic, Ucraina, s-a clasat pe locul trei.Romania, cu Mircea Parligras,Constantin Lupulescu, Mihail Marin, Levente Vajda si Vladislav Nevednichy, a incheiat turneul pe locul opt (8-0-3, 16p.) din 150 de tari prezente.
Uleiul din miez de nuca mentine inima sanatoasa
Imediat dupa Santamarie Mica, gospodarii din lumea satului incep a „bate” nucii, pentru recolta acestui an. Chiar daca, in unele zone, nucile vor fi mai putine din cauza secetei, calitatile si efectele acestor fructe cu adevarat miraculoase sunt la fel de benefice pentru sanatatea organismului nostru. Nucile au in compozitia lor proteine, lipide, glucide si celuloza si sunt bogate in minerale precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod. De asemenea, contin vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten. Nucile sunt un aliment-medicament care, prin compozitia bogata si variata in nutrientii necesari pentru o buna functionare a organismului, ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, regleaza nivelul colesterolului in sange pe cale naturala si au reale efecte stimulatoare hormonale, reintineritoare si afrodiziace. Consumul a opt nuci pe zi, cat miez poti lua intr-o mana, mentine arterele flexibile, inima sanatoasa si combate aparitia atacului cerebral. Dupa o masa bogata in grasimi, specialistii ne recomanda sa mancam miezul de la doua-trei nuci, pentru a combate efectul negativ al grasimilor. Despre uleiul de nuca presat la rece se spune ca este mult mai bun decat cel de masline, datorita marii cantitati de acizi omega 3 si 6. Uleiul de nuca este util persoanelor cu afectiuni cardiace, sau ale sistemul nervos, imunitar si reproducator. Uleiul de nuca a ajuns in atentia specialistilor dupa ce, in urma mai multor studii si cercetari, s-a ajuns la concluzia ca este o sursa extrem de bogata de antioxidanti si acid elagic. Antioxidantii prezenti in uleiul de nuca au un rol important in eliminarea toxinelor si a diverselor substante nocive din organism, care sunt indirect sau direct asociate cu dezvoltarea mai multor tipuri decancer. Pe de alta parte, acidul elagic impiedica multiplicarea si dezvoltarea celulelor canceroase. Uleiul de nuca nu trebuie sa lipseasca din alimentatia persoanelor cu colesterolul crescut si celor predispuse la ateroscleroza. Dimineata, pe nemancate, se iau doua linguri cu ulei, intr-o cura de opt zile pe luna. Uleiul de nuca se recomanda, de asemenea, persoanelor care depun efort intelectual, cu deosebire elevilor si studentilor, dar si celor care presteaza munca fizica grea. Este de un real folos in caz de incontinenta urinara si mastoza. Cine are varice, sa-si maseze zona bolnava cu ulei din miez de nuca. Uleiul din miez de nuca se foloseste cu reale rezultate la ingrijirea si stoparea caderii parului. Se maseaza pielea capului si se tine acoperit o ora, apoi se spala. Acest ulei se foloseste si la masajfiind absorbit de piele foarte repede. Uleiul de nuca este deosebit de pretentios si rancezeste foarte repede. Cand cumperi ulei de nuca, citeste cu atentie recomandarile si data expirarii. Trebuie pastrat la rece si intuneric ca sa reziste macar sase luni de la preparare. In bataia soarelui si la caldura rancezeste imediat. Uleiul de nuca nu se foloseste la gatit deoarece temperaturile inalte ii altereaza atat gustul, cat si aroma. Poate fi insa folosit la salate, in preparatele care contin paste sau la prepararea prajiturilor, carora le da un gust si o aroma deosebite. Sa avem sanatate!