MOL recruteaza specialisti: Vezi cum poti participa la concurs Group MOL a inceput campania de recrutare pentru 80 de experti, care vor activa in cadrul noii structuri internationale de conducere, din Budapesta, concursul fiind deschis si pentru romani. Posturile de experti scoase la concurs sunt atat din domenii operationale (achizitii, resurse umane, tehnologia informatiei), cat si din arii de business (management de proiect, vanzari sau analiza), se arata intr-un comunicat al companiei, remis Ziare.com.Candidaturile pot fi depuse online incepand cu 13 septembrie. Termenul limita pentru inregistrarea aplicatiilor este 26 septembrie. Recent, grupul MOL a lansat un program de reorganizare, fiind separata administrarea activitatilor interne de a celor internationale ale grupului. Structura centrala de conducere cu sediul la Budapesta va functiona ca o entitate internationala, avand competente strategice si de control, impartite in explorare-productie, rafinare si trading, distributie. Vor exista patru centre decizionale consolidate, numite companii flagship sau reprezentative: INA in Croatia, IES in Italia, MOL in Ungaria si Slovnaft in Slovacia.
Restrictii de trafic in Bucuresti pentru Ziua Pompierilor-9,37-
Brigada Rutiera Bucuresti va restrictiona traficul pe anumite tronsoane joi, pentru organizarea si desfasurarea evenimentelor prilejuite de „Ziua Pompierilor din Romania”.In cursul zilei de joi, intre orele 9,30 – 11,00, se va desfasura ceremonia de depunere de coroane si jerbe de flori la Monumentul Pompierilor Militari, cu restrictionarea circulatiei rutiere pe Calea 13 Septembrie, intre Piata Arsenalului si sos. Panduri, pe sensul de mers dinspre str. Izvor catre sos. Panduri.Politistii recomanda urmatoarele rute ocolitoare: Piata Unirii – Splaiul Independentei – Piata Operei – str. Elefterie – str. D. Bagdasar – sos. Panduri – Calea 13 Septembrie; bd. Unirii – bd. Libertatii – bd. George Cosbuc – bd. Tudor Vladimirescu – sos. Panduri sau Calea 13 Septembrie.Brigada Rutiera a Capitalei le solicita conducatorilor de autovehicule sa evite sa circule in zonele unde se desfasoara evenimentele si sa foloseasca rutele ocolitoare, sa foloseasca autovehiculele personale cat mai putin pentru a evita blocajele de trafic si sa opteze mai mult pentru mijloacele de transport in comun, sa respecte semnalele agentilor de politie rutiera care dirijeaza traficul pentru asigurarea fluentei si recomandarile politistilor care se afla in punctele de deviere.Pietonii sunt rugati sa circule numai pe trotuare, sa traverseze strada prin locurile special amenajate si semnalizate, dupa o temeinica asigurare, la culoarea verde a semaforului electric si sa nu se deplaseze ori sa stationeze pe partea carosabila.Problemele din trafic pot fi sesizate la numarul de telefon 021/9544.
Fregata romaneasca „Regele Ferdinand” a plecat sa lupte cu piratii somalezi
Fregata romaneasca „Regele Ferdinand” a plecat, miercuri, pe coasta Somaliei, unde va lupta cu piratii.Fregata va participa la operatia de lupta „Atalanta” impotriva pirateriei navale in Golful Aden, pe coasta Somaliei, sub comanda Uniunii Europene, potrivit Digi 24.Reprezentantii Fortelor Navale au informat, anterior, printr-un comunicat de presa, „ca este prima participare a unei nave romanesti la o misiune desfasurata la peste 3.000 mile marine fata de tara si, totodata, prima participare la o operatie antipiraterie”.De asemenea, tot in premiera, o fregata va participa la o misiune internationala avand la bord ambarcat un elicopter Puma Naval. Fregata este comandata de comandorul Mihai Panait si va avea la bord pentru misiunea „Atlanta” un echipaj alcatuit din 236 de marinari.Operatiunea Atalanta este prima operatiune sub comanda Fortelor Navale ale Uniunii Europene.Fregata „Regele Mihai” a mai participat, in anii trecuti, la operatia „Active Endeavour”, in Marea Mediterana.Operatiunea a vizat monitorizarea traficului naval si aerian in scopul combaterii traficului ilegal si la operatia „Unified Protector” de impunere a embargoului impotriva Libiei.
Cea mai mare centrala pe baza de biomasa din tara, construita la Cluj-11,23-
Compania Romita Energie Verde va construi in Romania una dintre cele mai mari microcentrale pe baza de biomasa din Europa de Vest, in urma unei investitii de 41 de milioane de euro, in Cluj.Noua microcentrala pe baza de biomasa va avea cea mai mare putere din Romania si se va numara printre cele mai importante obiective de acest tip din sud-estul Europei, conform unui comunicat emis de Consiliul Judetean Cluj.Microcentrala se va intinde pe o suprafata de 22.000 de metri patrati si va fi amplasata in comuna Bontida, localitatea Rascruci, in imediata apropiere a Parcului Industrial Tetarom III din Cluj.Citeste ami multe despre Cea mai mare centrala pe baza de biomasa din tara, construita la Cluj peBusiness24
Protest cu scandal la Oltchim: Ministrul Pop, alergat de manifestanti, un muncitor a lesinat-14,56-
Protestul angajatilor de la Oltchim a degenrat, joi dimineata, intr-un adevarat scandal. Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, a fost alergat si huiduit de manifestanti. Ulterior, unui muncitor i s-a facut rau si a lesinat.Aproximativ 600 de salariati ai Oltchim Ramnicu Valcea protesteaza si joi in fata Pavilionului administrativ al combinatului, nemultumiti ca se intarzie luarea unei decizii in privinta situatiei unitatii dar si pentru ca nu si-au primit salariile de doua luni. De altfel, 15 dintre muncitori au intrat deja in grevafoamei. Ministrul Liviu Pop a ajuns la Oltchim, in jurul orei 13:00. El a fost intampinat cu huiduieli de protestatarii care au strigat „Hotii, hotii!”. Conform Mediafax, protestatarii l-au acuzat pe ministrul Liviu Pop ca Guvernul nu si-a tinut promisiunile in ceea ce priveste plata salariilor restante si au cerut ca premierul Victor Ponta sa vina sa discute cu ei.”O sa avem o intalnire. Am spus ca in sapte zile vom gasi solutii, s-a achitat avansul pe iulie si urmeaza sa achitam integral salariile pentru iulie si august. S-au respectat toate promisiunile, urmeaza sa gasim solutii in continuare”, a declarat Liviu Pop, printre huiduieli.Manifestantii l-au huiduit pe Pop si l-au alergat pana la intrarea in pavilionul central. Oficialul a fost scos de jandarmi dintre oamenii nemultumiti.Un muncitor al Oltchim a fost scos pe targa de la protest, dupa ce i s-a facut rau in timp ce incerca sa intre in cladirea pavilionului administrativ al combinatului. In cadere, angajatul s-a lovit la cap, fiind apoi transportat la spital.Protestele la Oltchim au inceput in urma cu o saptamana, cand societatea a decis oprirea definitiva a procesului de productie din cauza datoriilor catre distribuitorul de energie electrica. Electrica a trimis combinatului o somatie, anuntand ca din data de 15 septembrie va opri furnizarea energiei electrice.
Romanii vor plati impozit pe piscina
Statul va impozita si piscinele construite pe proprietatile individuale, la fel cum se taxeaza cladirile sau terenurile, Finantele fiind decise sa elimine cat mai multe din exceptiile privind impozitul pe proprietate, pe venit si pe profit, afirma Liviu Voinea, secretar de stat in Finante.„La reforma proprietatii ne intereseaza in primul rand sa reducem exceptiile, de fapt si la impozitarea proprietatilor, si la venituri si profit, si la TVA. Incepem cu proprietatea si vedem pe urma”, a declarat Voinea.Oficialul MFP a aratat ca peste doua saptamani va efectua o vizita in Suedia, unde va studia, pe langa normele privind TVA la incasare, sistemul de taxare a proprietatii si masurile de stimulare a incadrarii in munca a tinerilor si persoanelor de peste 55 de ani.”Ca un exemplu de scutiri, noi impozitam casa, impozitam terenul, dar nu impozitam piscina. Dupa parerea mea, ar trebui, si se va introduce un impozit pe piscina. Ma repet, o reforma a bazei de taxare a proprietatii, care sa vizeze reducerea exceptiilor si principiul solidaritatii nu va afecta cetateanul de rand”, a mentionat secretarul de stat.Desi sistemul de impozitare a proprietatii a fost modificat de mai multe ori in ultimii ani, veniturile colectate la buget din aceasta sursa raman inca reduse, a adaugat Voinea.”Cred ca reforma proprietatii este foarte importanta. Noi colectam 0,7% din PIB, pe cand Polonia colecteaza 1,1% din PIB, iar media europeana este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptari in Romania”, a mai spus oficialul MFP.
Germania, singurul castigator din salvarea zonei euro? Ce se va intampla cu Romania
Germania a primit permisiunea sa salveze zona euro, dupa ce Curtea Constitutionala din aceasta tara a aprobat, miercuri, ratificarea Mecanismului European de Stabilitate (MES) de catre Parlamentul german. Insa analistii sunt sceptici in ceea ce priveste rezultatele obtinute din adoptarea masurii.Cea mai mare economie din zona euro va participa la MES cu 190 miliarde de euro, iar suma poate fi marita doar dupa obtinerea unei aprobari in Parlamentul de la Berlin. De asemenea, Germania vrea sa fie informata continuu despre acest ajutor.Fondul de salvare va avea un buget 500 de miliarde de euro, destinat ajutorarii statelor europene cu probleme, precum Spania, Grecia si Italia. Conform programului anuntat de Banca Centrala Europeana (BCE), MES va avea un rol principal in planul de achizitie de obligatiuni ale acestor tari.
Germania are permisiunea sa salveze zona euro: Curtea Constitutionala a aprobat fondul de salvare, impune conditii „Nu impartasesc aceasta viziune, deoarece este un pas spre solutionarea crizei prin inflatie. A cumpara obligatiunile unor tari cu probleme prin emitere de bani, chiar daca te lauzi ca ii vei steriliza, asta este inflatie. Insa, avand in vedere ca s-a permis acest lucru, inseamna ca americanii au obtinut o victorie, pentru ca aceasta este formula propusa de ei pentru combaterea crizei”, a declarat analistul Ilie Serbanescu, pentru Ziare.com.”Degeaba a cerut Germania informarea, pentru ca Mario Draghi (presedintele BCE – n.r.) este omul americanilor. Germania a pierdut o partida in momentul asta„, a adaugat analistul.Si profesorul de economie la Universitatea Romano-Americana, Bogdan Glavan, imparataseste aceasta viziune, sustinand ca masura nu va duce la rezolvarea crizei.”Orice masura care socializeaza pierderile, adica nu ii pune sa plateasca pe cei care au produs pierderile, ci le paseaza altora, nu are cum sa rezolve criza. Le face rau atat contribuabilor, implicit germanilor, cat si societatii in ansamblu, pentru ca politica fiscala nu va fi mai prudenta. Este o decizie politica, in logica evolutiilor de pana acum, care a fost una de „sa punem batista pe tambal”, adica sa facem ceva ca sa nu pice sandramaua asta de sistem financiar european.Eu ma astept sa vedem o escaladare in continuare a acestui gen de masuri, vor fi nevoie de mai multi bani, vom vedea uniunea bancara definitivata, din pacate este un pas catre centralizare si catre perpetuarea unui sistem putred, nu un pas catre rezolvarea problemelor”, a reiterat Glavan, pentru Ziare.com.El sustine ca Germania va avea, totusi, cel mai mult de castigat de pe urma MES, deoarece, ca principal finantator, va urmari sa isi impuna propria politica si sa centralizeze politicile fiscale de pe continent, in interes propriu.In schimb, directorul la compania de consultanta in investitii BAC Investment, Mihai Paun, sustine ca aceasta masura este una binevenita pentru zona euro, deoarece „creeaza conditiile stabilizarii crizei, in momentul de fata. Daca privim si catre declaratiile facute de reprezentantii BCE, toate aceste finante vor fi suficiente pentru salvarea tarilor cu probleme”, a spus acesta, pentruZiare.com.
Cum va fi afectata Romania
Claudiu Cazacu, de la X-Trade Brokers, sustine ca aceasta decizie va avea numeroase beneficii pentru tara noastra.”Raspunsul Curtii Constitutionale din Germania inseamna depasirea unei piedici majore in punerea in functiune a fondului de rezerva MES. Conditiile nu sunt suficient de restrictive pentru a frana entuziasmul pietelor. Un alt pas foarte important pentru depasirea crizei europene este insa propunerea de realizare a unei uniuni bancare. Efectele combinate ale celor doua evenimente pot fi favorabile atat pe termen scurt, cat si pe termen lung pentru Romania, prin prisma stabilizarii economiei zonei euro, de care ne leaga canale comerciale si financiare, si a unei abordari mai „prietenoase” in legatura cu regiunea central si est-europeana”, a mentionat broker-ul, pentru Ziare.com.De asemenea, Matei Paun a identificat alte beneficii pe care le va obtine Romania din ratificarea acestui fond de salvare.”Masura va constrange criza, deci previne o accelerare si o deteriorare a situatiei si ar trebui ca aceasta stabilizare, care va veni in lunile urmatoare, sa comunice si semnale pozitive catre Romania, traducandu-se intr-un cost de finantare mai mic si o perceptie de risc, per ansamblu, mai redus”, a subliniat acesta.Insa Uniunea Europeana va fi mai putin restrictiva in legaura cu tarile din afara zonei euro, asa cum este Romania.”Romania va intampina greutati in urmatorii pasi de integrare europeana. Se vede deja pe problema intrarii in spatiul Schengen. UE e un organism bolnav si nu are interesul sa mai ia si alti virusi. Astfel, impune un fel de carantina si nu vor tratata Romania asa cum au tratat Grecia, in urma cu 10 ani. Daca tara noastra nu va indeplini conditiile de acces in celelalte institutii, in care nu suntem membrii, atunci nu vom accede la ele”, a concluzionat Bogdan Glavan.
Piata auto second hand a crescut cu 147 la suta in aceasta vara
Numarul de inmatriculari autovehicule second hand a inregistat, in aceasta vara, o crestere de 147% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform analizei Auto.ro. Astfel, numarul de masini second hand inmatriculate pentru prima data in Romania a urcat pana la 46.217 de unitati, in cele trei luni de vara din acest an, de la 18.687 de unitati inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un comunicat Auto.ro, remis Ziare.com. Numarul reinmatricularilor a scazut, in aceeasi perioada, cu 10%, ajungand la 89.547 de unitati, de la 99.819 de unitati inregistrate in 2011, conform statisticilor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).Volkswagen este, si de data aceasta, lider pe piata auto second hand cu 11.261 masini inmatriculate pentru prima data in Romania in vara acestui an, crestere de aproape 3 ori fata de perioada similara din 2011, urmata de Opel cu 9.124 de unitati siFord cu 5.883 de unitati. Top cinci este completat de Audi cu 2.898 de unitati si BMW cu 2.562 unitati.In luna august 2012, s-au inmatriculat, pentru prima data in Romania, 17.509 de masini second hand, cu mult peste cele 7.997 de unitati inscrise in circulatie in august 2011. In total, in primele opt luni ale acestui an s-au inmatriculat 151.161 de masini noi si second hand, reprezentand o crestere de 40% comparativ cu anul trecut cand s-au inmatriculat 107.632 masini. Inmatricularile de autoturisme noi au inregistrat, in Romania, o scadere de 29%, ajungand la 18.375 de unitati, in vara anului in curs. Dacia conduce topul inmatricularilor de masini noi cu 4.584 de unitati dar cu 40% mai putine decat anul trecut, in timp ce Volkswagen a inregistrat 2.191 de unitati si Skoda 1.826 de unitati. Urmeaza Renault cu 1.355 si Ford cu 1.160 de masini, arata datele DRPCIV.
Cum s-a gestionat Romania in primele 7 luni din 2012
Deficitul inregistrat in contul curent al balantei de plati pe primele sapte luni ale acestui an s-a diminuat cu circa 35% fata de aceeasi perioada a anului anterior, potrivit datelor communicate deBNR.Remarcabil este faptul ca s-au imbunatatit rezultatele pe toate componentele segmentului de servicii (transport, turism si alte servicii), pe partea de transferuri curente si la nivelul fluxului de venituri.In ceea ce priveste schimbul de bunuri cu partenerii externi, avansul a fost de circa 0,8% atat la exporturi cat si la importuri. De aceea, deficitul in expresie FOB/FOB s-a majorat si el tot cu 0,8%, ceea ce reflecta o stagnare pe zona de competitivitate si o pastrare a gradului de acoperire a valutei necesare importurilor cu cea obtinuta din exporturi ( la nivelul de aproximativ 87%).Soldul pozitiv al serviciilor de transport s-a majorat considerabil, de la 131 milioane euro pe primele sapte luni din anul trecut la 445 milioane euro anul acesta. Soldul negativ pe partea de turism s-a diminuat cu circa o treime, de la -212 milioane euro la -144 milioane euro. Pe partea cea mai consistenta, a serviciilor ce nu intra in cele doua categorii mentionate, s-a produs o echilibrare semnificativa, de la -100 milioane euro anul trecut la -1 milion euro anul acesta.Din pacate, finantarea deficitului de cont curent prin investitii directe ale nerezidentilor a ramas la un nivel destul de redus (37% din total). Ceea ce explica in parte si evolutia cursului de schimb in sensul deprecierii leului fata de principalele valute, dincolo de problemele interne cu care ne-am confruntat in ultimele luni.
Export net de servicii la schimb cu import net de marfuri
Tendintele amintite mai sus marcheaza o evolutie importanta in directia de derulare uzuala a comertului statelor occidentale dezvoltate, care au tendinta sa acopere un mic deficit pe partea de marfuri cu prestarea neta de servicii catre exterior. Desigur, cu un minus pe partea de turism si cu o compensare pe partea de alte servicii, de altfel si sectiunea cu cea mai mare crestere in PIBconsemnat de Romania in prima jumatate a acestui an.La nivelul veniturilor obtinute din strainatate, s-a inregistrat o crestere de circa de 22%, de la 654 milioane euro la 800 milioane euro. Dar nu acesta a fost factorul principal pentru imbunatatirea balantei de cont curent ci reducerea cu un sfert a veniturilor care au iesit din Romania, de la aproximativ 2,4 miliarde euro in perioada ianuarie- iulie 2011 la numai 1,8 miliarde euro in ianuarie – iulie 2012.Citeste mai multe despre Cum s-a gestionat Romania in primele 7 luni din 2012: Datoria externa, deplasata de pe termen scurt la termen mediu si lung pe Curs de Guvernare.
Vasilescu (BNR): Un sistem european mai puternic, benefic pentru Romania
O uniune bancara poate fi necesara, deoarece ar putea contribui la intarirea sistemului bancar european, considera consilierul BNR, Adrian Vasilescu. In opinia sa, un sistem european mai puternic ar fi benefic pentru Romania.Viziunea BNR coincide cu cea a institutiilor europene. In cursul diminetii, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a sustinut un discurs de sustinere a uniunii bancare, in fata Parlamentului European.”Avem nevoie de uniune bancara si fiscala. Bancile au devenit transnationale, in timp ce regulile au ramas la nivel national. BCE are datoria de a readuce integritatea politicilor monetare. Ea poate decide ce actiuni trebuie intreprinse si in ce conditii, dar toti actorii trebuie sa respecte independenta BCE”, a declarat Jose Manuel Barroso.Vasilescu (BNR): Un sistem european mai puternic, benefic pentru Romania pe Business24
CFR SA plateste peste 3,9 milioane lei pentru lucrari de constructii de poduri feroviare
CFR SA plateste companiei Vest Construct SRL 3,89 milioane lei, fara TVA, pentru lucrari de constructii de poduri feroviare, contractul fiind incheiat pe o perioada de 12 luni de la data atribuirii, potrivit unui anunt publicat pe e-licitatie.ro.Lucrarea este amplasata in judetul Gorj, intre statiile CF Carbunesti si Pojogeni, pe linia ferata numarul 116, la kilometrul 48+727.”Obiectivul contractului este punerea in siguranta a podului de la kilometrul 48+727, linia cf Filiasi – Livezeni in vederea desfasurarii traficului feroviar in conditii normale de exploatare, prin conservarea proprietatilor de rezistenta si stabilitate a podului. S-au prevazut lucrari de reparatie la infrastructurasi suprastructura podului, corelate cu lucrari de amenajare a albiei paraului Blahnita in zona podului, precum si lucrari conexe de protectie a instalatiilor feroviare in zona podului”, se mentioneaza in anunt.Finantarea se face de la bugetul de stat. Contractul a fost atribuit in 7 septembrie 2012, in urma unei licitatii la care au participat trei ofertanti.
Baza de date a Politiei Romane, blocata – amprentele, verificate manual
Politia Romana nu mai are, de cateva saptamani, acces la bazele de date cu amprentele suspectilor si nici la fotografiilor acestora.Aceasta situatie impiedica finalizarea anchetelor in desfasurare, pentru ca amprentarea se face manual acum.Programele Imagetrak si AFIS 2000, folosite de criminalisti pentru identificarea persoanelor suspecte, nu mai functioneaza de pe data de 20 iunie, cand a aparut o defectiune la sistemul de alimentare care nu a mai putut fi remediata.Contactati de Ziare.com, reprezentantii Politiei Romane au precizat ca vor reveni, in cursul zilei, cu un punct de vedere oficial, fara a oferi detalii suplimentare.Ministrul de Interne, Mircea Dusa, a declarat, joi dimineata, la Antena 3, ca este o defectiune tehnica si ca de doua saptamani specialistii din Franta, cei care au instalat sistemul, lucreaza pentru remedierea problemelor.Dusa a precizat ca blocarea bazei de date nu inseamna ca urmaririle nu se mai realizeaza. Politistii folosesc bazele de date manuale.Sistemul informatic ar fi blocat din 20 iunie. Ministrul a mai spus ca intre timp au fost facute procedurile de licitatie pentru achizitionarea echipamentelor, iar de doua saptamani specialistii care au venit din Franta verifica tot sistemul pentru a remedia problemele.”Cand am venit la minister si am aflat ca aceste baze de date nu functioneaza, am facut eforturi ca la rectificarea bugetara sa se aloce bani pentru mentenanta bazelor de date, in contextul in care contractele expirasera. S-a luat legatura cu firma din Franta, cea care asigura mentenanta, iar reprezentantii acesteia sunt in Romania de doua saptamani”, a mai spus Mircea Dusa.Marian Tutilescu, chestor sef MAI, a declarat la Digi 24 ca o mare parte din informatia de pe baza de date s-a pierdut, insa poate fi recuperata.”Acest sistem instalat de o firma franceza a avut o perioada de garantie si o perioada de mentenanta. Anul trecut, nu s-au alocat fonduri, din pacate, pentru mentenanta acestui sistem. Firma care a realizat mententata a lucrat pana in luna noiembrie a anului trecut, sperand ca se va gasi o solutie financiara. Nu s-a gasit aceasta solutie si in luna iunie, sistemul s-a blocat. S-a pierdut o parte a bazei de date, insa nu este irecuperabila, pentru ca sistemul are o copie de back-up”, a precizat Tutilescu.De asemenea, fostul ministru MAI din Cabinetul Ungureanu, Gabriel Berca, a subliniat ca in timpul mandatului sau nu a avut nicio problema cu sistemele informatice.
Ce contin bazele da date
Programul Imagetrak este cea mai complexa baza de date a Politiei Romane si contine datele particulare ale tuturor suspectilor inregistrati la nivel national, respectiv inaltime, greutate, culoarea ochilor, a parului si semne particulare, cum ar fi tatuaje, cicatrice.In general, acest program este folosit pentru identificarea persoane cu identitate necunoscuta si a cadavrelor cu identitate necunoscuta.Sistemul de recunoastere faciala Imagetrak stocheaza si examineaza fotografii de semnalmente, date antropometrice, semne particulare si date despre fapta si modul de operare, in scopul identificarii unor categorii de persoane care au savarsit fapte penale si al clarificarii unor aspecte de interes operativ in activitatea Politiei si altor unitati din cadrul Ministerul Administratiei si Internelor, conform datelor de pe site-ul Politiei Romane.Sistemul de recunoastere faciala Imagetrak a fost implementat in anul 2004 la nivel national, cu statii de lucru la fiecare inspectorat judetean de politie si la Serviciul Criminalistic din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.Perceperea de catre victima sau martorul ocular a imaginii persoanei infractorului, in momentul in care acesta savarseste fapta penala, poate fi asimilata, intr-o acceptiune foarte larga, cu o urma de memorie, respectiv cu ceea ce s-ar putea denumi „urma ideala”, aceasta avand un evident caracter material, specific proceselor psiho-fiziologice de la nivelul scoartei cerebrale. Devine astfel posibila identificarea infractorului pe baza portretului vorbit facut de martor, ori recunoasterea sa dupa fotografie sau dintr-un grup de persoane, potrivit Politiei Romane.Sistemul de recunoastere faciala Imagetrak avea rolul sa inlocuiasca clasoarele clasice cu fotografii de semnalmente, folosite pentru identificarea persoanelor, prin prelucrarea si stocarea la nivel national a fotografiilor si a datelor de stare civila ale persoanelor in stare de arest sau libertate, ca urmare a comiterii de infractiuni prin diverse moduri de operare. Fotografia este digitalizata in limbaj pentru computer, procesata si stocata intr-o banca de date.Sistemul Imagetrak foloseste un algoritm de cautare faciala care este independent de culoare, respectiv la cautare nu se ia in calcul culoarea fotografiei sau culoarea pielii. Din punct de vedere al rasei, nu ia in calcul structura fetei deoarece aceasta este universala. Sistemul permite o plaja larga in privinta sursei de preluare a imaginilor, acestea putandu-se face prin folosirea unui scanner, a unei camere foto sau video.In privinta varstei, faceprint-ul ramane neschimbat odata cu trecerea timpului. Machiajele, parul facial, ochelarii sau iluminarea nu influenteaza identificarea persoanelor, precizeaza Politia Romana.Pe de alta parte, programul AFIS 2000 este o baza de date care contine amprentele si fotografiile tuturor persoanelor care au fost amprentate.
Petrom a scumpit carburanti cu pana la 5 bani/litru
Compania Petrom a majorat, joi, pretul carburantilor, pentru a doua oara in ultimele cinci zile. Astfel, pretul benzinei a crescut cu 5 bani pe litru, cel mai scump sortiment costand, in prezent, 6,60 lei/litru. In acelasi timp, motorina s-a scumpit cu 4 bani/litru, pretul cel mai mare fiind de 6,41 lei/litru. Ultima scumpire a fost pe 8 septembrie, cand producatorul a majorat preturile tot cu 5 bani pe litru de benzina.