Politia Rutiera pregateste schimbari importante pentru soferi-Lucian Dinita, seful Directiei Rutiere, spune ca actiunile politistilor in trafic nu vor mai fi anuntate din timp, cauciucurile de iarna vor trebui montate imediat ce da inghetul, iar conducatorii de mopede vor trebui sa aiba permis.„Da, de acum incolo vom actiona mai incisiv si fara a mai face publice actiunile noastre. Mai mult decat atat. A venit toamna, se fac vinul, tuica, recoltatul de porumb, grau. Asta ce inseamna? Prezenta pe carosabil de carute, tractoare cu remorci, biciclisti care merg cu baloti de paie pe ei… Perioada urmatoare va fi una de actiuni intense”, a declarat Lucian Dinita intr-un interviu acordat pentru Jurnalul National.Seful Directiei Rutiere i-a mai atentionat pe soferica vor trebui sa aiba la masini cauciucuri de iarna imediat de intervine inghetul, nu neaparat de la 1 noiembrie, cand scrie in legislatie.”Deci, sa fim bine intelesi si sa lamurim acest aspect. Cauciucurile de iarna pe drumurile acoperite cu gheata, zapada sau polei, nu de la 1 noiembrie ca asa scrie data. In concluzie, cauciucurile de vara trebuie inlocuite o data cu inghetul. Nu conteaza ce luna este”, a precizat acesta.Pe de alta parte, Lucian Dinita a reamintit ca incepand din 2013 permisele de conducere nu vor mai fi pe subcategorii, doar pe categorii.”Si atunci pentru fiecare in parte va trebui sa dai examen. Daca pana acum mai era varianta in care daca aveai o categorie puteai sa conduci un autoturism dintr-o subcategorie, o data cu aceste schimbari, vor fi toate categorii. Trebuie spus faptul ca aceasta preschimbare de documente nu inseamna ca vor fi valabile doar cele eliberate acum. Permisele de conducere vor fi valabile pana la expirarea perioadei de valabilitate. Ulterior, atunci cand persoana respectiva isi va preschimba permisul de conducere, i se va elibera un permis de conducere tip nou”, a subliniat acesta.O alta schimbare importanta ii va afecta pe posesorii de mopede.”Incepand cu 19 ianuarie 2013, si este importanta chestia asta, celor pe care ii vom depista conducand mopede fara permis de conducere orice fel de categorie – le vom intocmi dosare penale. Noi am apreciat sa incepem de acum din septembrie, si in ideea ca si scolile de soferi sa se pregateasca pentru acest tip de examen. Stiu ca la nivelul Directiei Regim Permise exista deja un proiect de metodologie privind examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere pentru mopede. Ori noi incercam sa transmitem si lumea trebuie sa stie ca daca vor sa conduca mopede nu vor mai trebui sa aiba numai atestatul de la o scoala de soferi cum ca cunosc regulile de circulatie. Va fi nevoie, conform legii, sa aiba permis de conducere AM. Este directiva 2006/126 a UE, cu aplicabilitate in 19 ianuarie 2013, iata ca sunt sase ani de atunci”, a explicat seful Directiei Rutiere.
Ciolos: PAC nu suplineste lipsa unor politici nationale
Problema securitatii alimentare globale revine in actualitate pe fondul cresterii preturilor la cereale – in special la porumb si soia – pe pietele internationale, cauzata in primul rand de seceta din Statele Unite ale Americii.Pe de alta parte, analiza recoltelor si a stocurilor la nivel mondial si in mod particular la nivel european, arata ca situatia nu este atat de grava precum cea din 2007-2008. Conform celor mai recente evaluari, in Uniunea Europeana, in ciuda secetei din unele regiuni, productia de cereale din acest an a scazut cu doar 2% fata de media ultimilor 5 ani.Exista clar o problema a repartizarii stocurilor intre diferite regiuni producatoare si consumatoare din lume dar, in plus, se poate observa o tendinta a speculatorilor pe pietele internationale de a prezenta lucrurile intr-o nuanta mai intunecata decat este cazul. In cadrul G20 s-au inregistrat deja primele rezultate in ceea ce priveste transparenta datelor privind estimarile de productie, repartizarea stocurilor si evolutia preturilor, prin punerea in aplicare a sistemului de informare despre pietele agricole – AMIS (Agricultural Market Information System).Dar eforturile trebuie sa continue. Este nevoie de mecanisme care sa permita evitarea unor situatii in care decizii politice, cum ar fi embargourile la export decretate in plina criza, vin sa alimenteze speculatiile si astfel sa accentueze volatilitatea preturilor pe piete, dincolo de realitatea productiei disponibile. Citeste mai multe despre Politica agricola comuna nu suplineste lipsa unor politici nationale peCurs de Guvernare.
Proteste la Cluj fata de concedierile de la Mechel – sute de oameni in strada-16,52-
Aproximativ 250 de angajati de la Mechel – Campia Turzii au pornit vineri intr-un mars de protest impotriva disponibilizarilor de la combinatul in care lucreaza si impotriva intentiei patronilor rusi de a-l inchide.Marsul de protest a inceput in fata Mechel in Campia Turzii si va continua prin centrul orasului.Liderii sindicali se asteapta ca la manifestatie sa participe circa o mie de persoane. Protestatarii poarta pancarte prin care fac apel la unitate si au scandat printre altele „Afara, afara cu rusii din tara”.Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat, vineri, la Campia Turzii, ca in chestiunea disponibilizarilor de la Combinatul Mechel din localitate actioneaza pe doua directii.Una dintre ele vizeaza discutii cu patronii rusi ai Mechel, iar prin cealalta se incearca infiintarea de locuri de munca.”In momentul de fata am luat legatura cu ambasadorul Rusiei, care ne-a promis o intalnire oficiala intre patronul firmei din Rusia si cei din Romania pentru a vedea care este planul de actiune al companiei pe urmatorii ani. Din punct de vedere local, avem pregatite cateva solutii, este un proiect pe care vrem sa-l implementam la Campia Turzii, pe platforma industriala, proiect in care impreuna cu ministerul Muncii, AJOFM Cluj sa aduca in zona aceasta o investitie care sa creeze 250 de locuri de munca. Discutam din punctul acesta de vedere de un proiect pe care in maximum doua saptamani sa-l avem depus si chiar intrat in aplicare”, a precizat Liviu Pop.Ministrul Liviu Pop participa la Campia Turzii la o discutie cu sindicalistii de la Mechel, la invitatia prefectului Gheorghe Vuscan.
Dacia Dokker si Dokker Van, lansate pe piata romaneasca -16,15-
Constructorul auto Automobile Dacia, parte a grupului francez Renault, va lansa marti pe piata romaneasca modelele Dokker si Dokker Van, produse in uzina din Tanger, Maroc.Dacia Dokker este un combi cu 5 locuri destinat unei utilizari mixte, atat in scop personal, cat si profesional, iar Dacia Dokker Van este o furgoneta care vizeaza in principal micii comercianti si intreprinzatori.
Protest spontan la firma lui Georgica Cornu
Peste 50 de muncitori angajati ai firmei de constructii C&C MH CONFORT, patronata de omul de afaceri Georgica Cornu, au protestat, vineri dimineata, in fata sediului firmei din Drobeta Turnu Severin, fiind nemultumiti de faptul ca nu si-au mai primit salariile de doua luni. In plus, angajatii sustin ca sunt in perioada de preaviz, dar ca sunt obligati de conducerea societatii sa munceasca opt ore pe zi. „Noi vrem banii, salariile noastre sau somajul la zi. Suntem in preaviz si ne obliga sa muncim opt ore si noi de fapt ar trebui sa muncim numai patru ore, iar patru ore sa ne cautam de munca. Ne cerem banii si nimeni nu ne baga in seama. Mie mi-au taiat curentul, stau la lumanare in casa cu un copil mic. Avem datorii la banci, la intretinerea la bloc”, a afirmat un muncitor. „Ieri amandoi patronii (n.r. Georgica Cornu si Lucian Caraiman) au fost aici, am vrut sa stam de vorba cu ei, dar ni s-au inchis portile. Cei care au plecat inaintea noastra au intrat in somaj fara sa li se faca lichidarea la zi”, a sustinut un alt angajat prezent la protest. Muncitorii spun ca nu inteleg cum s-a ajuns in situatia de a nu se mai plati salariile angajatilor in conditiile in care, sustin ei, firma are in derulare mai multe contracte.Conducerea firmei de la Drobeta Turnu Severin a refuzat sa stea de vorba cu jurnalistii. Firma C&C MH CONFORT a comunicat recent catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Mehedinti intentia de a disponibiliza circa 200 de angajati ai societatii. Anuntul a fost unul preliminar si, potrivit legii, se face in termen de 30 de zile inainte de punerea in practica a deciziei, astfel ca angajatii vor ramane pe drumuri in septembrie si octombrie.”In ultima luna, de la firma C&C MH CONFORT SRL am primit trei proiecte de concediere colectiva, primul a fost in data de 10 august, iar urmatoarele doua la sfarsitul lunii august, prin care dansii ne-au informat ca vor disponibiliza, in perioada septembrie-octombrie 2012, cumulat pe cele trei proiecte de concediere, un numar de 190 de persoane. Dansii au motivat aceasta masura pe fondul crizei economice. Au dificultati financiare, reduceri de activitati, restrangeri de contracte si din aceste motive au facut cele trei proiecte de concediere”, a declarat Sorin Marinescu, purtatorul de cuvant al AJOFM Mehedinti.
In ce tari petreci cel mai ieftin – Romania e in top
Poate ca Miami, Ibiza si Las Vegas sunt recunoscute ca fiind destinatiile petrecaretilor de pe mapamond, insa distractia de acolo nu e ieftina. Exista alternative cu mult mai ieftine si mai „exotice”, iar Romania e una dintre ele.Business Insider a intocmit un top 20 al tarilor unde poti petrece fara sa ai prea multi bani in buzunar si, surprinzator pentru romani, tara noastra se afla pe locul 17. S-au luat in considerare costul unei sticle de bere (500 ml), al unei sticle de vin (750 ml), al spirtoaselor si chiar pretul unui gram de cannabis. E drept ca preturile sunt pe alocuri depasite, publicatia folosindu-se de cele mai „proaspete” date oficiale, care sunt insa din 2004 (preturile la alcool) si 2006 (preturile la marijuana). La fel de adevarat este insa si faptul ca peste tot preturile au crescut, asa ca proportiile s-au pastrat.Astfel, pe primul loc se afla, in mod surprinzator China, care nu se lauda pana acum cu o viata de noapte prea tumultoasa, precum Hong Kong-ul sau Shanghai-ul, de exemplu. Tot surprinzator, pe locul 2 se situeaza Vietnamul, care a inceput sa devina o destinatie turistica din ce in ce mai cautata. Acesta e urmat de Brazilia, unde preturilor mici li se adauga si numeroasele evenimente locale, carnavalul fiind doar unul dintre ele. Top 10 este intregit de Kargastan, tara in care un sfert dintre tineri sunt familiarizati cu drogurile, incercandu-le macar o data, Namibia, in ciuda interdictiilor privind vanzarea alcoolului la anumite ore (in zilele saptamanii se comercializeaza alcool pana la 5 dupa-amiaza, iar sambata pana la 1 dupa-amiaza, existand si zile de sambata de „prohibitie”), Ecuador, Bulgaria (locul 7), Georgia, Nigeria (unde alcoolul si marijuana sunt aproape cele mai ieftine de pe continentul negru) si Filipine.Urmeaza Republica Moldova, despre ai carei locuitori se mentioneaza ca ar consuma cel mai mult alcool din lume pe cap de moldovean, Venezuela, Columbia, unde cel mai recent raport in care se mentioneaza pretul drogurilor, din 2006, arata ca un gram costa doar 0,10 dolari. Pe locul 14 se afla Rusia, urmata de Kazahstan, unde se consuma inclusiv lapte de camila fermentat, Africa de Sud si, in sfarsit, Romania, pe locul 17. In cazul tarii noastre este mentionata traditia de a face vinuri, dar si cea de a le consuma. Potrivit aceluiasi raport al Natiunilor Unite in ceea ce priveste preturile drogurilor, se pare ca 1 gram de marijuana costa, in 2006, 3,70 de dolari. Dupa noi se afla Eritreea, Sri Lanka, unde o bautura locala, Kassipu, poate fi folosita si pe post de combustibil la masina, si Guineea Bissau, pe locul 20.
Adrian Vasilescu: Pentru euro ne trebuie un program national, altfel nu se poate
Romania trebuie sa aiba un proiect national pentru aderarea la euro, este de parere consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Reactia vine dupa ce presedintele Traian Basescu a spus joi seara la Palatul Cotroceni ca nu avem niciun motiv sa modificam tinta de intrare in zona euro in 2015.Adrian Vasilescu precizeaza, la RFI Romania, ca BNR nu a abdicat niciodata de la obiectivul euro 2015. „Eu ma bucur ca presedintele Romaniei a dat un asemenea mesaj. Banca Nationala nici o clipa nu a abdicat de la acest tel: intrarea in euro in 2015. BNR judeca realist, in sensul ca nu a spus nimeni niciodata, nici o voce de la Banca Nationala ca vom intra in euro, ca vom fi pregatiti, asta ar fi un angajament prea mare. Este o tinta si un tel: euro 2015. Romania nu are un program, planuri cincinale nu mai avem si tara nu si-a facut un program de dezvoltare, iar euro este un astfel de program”, spune consilierul guvernatorului Mugur Isarescu.”Ce se intampla la aceasta ora in Europa? O crizaprofunda si voci importante din Uniunea Europeana au spus chiar zilele trecute ca aceasta criza este departe de a se fi terminat. Iar criza asta are cap de afis doua probleme: deficitul bugetar si datoria publica. Ei bine, ambele aceste probleme sunt intre criteriile de intrare in zona euro. Ca sa adere la euro, o tara trebuie sa aiba un deficit bugetar care sa nu depaseasca 3%. Bine, acum sunt inca criterii in plus, cu deficit fiscal, deficit cvasi-fiscal. Problema este limpede: deficitul sub 3% si datoria publica sub 60%. Astea sunt criterii pentru zona euro. Or cand criza loveste in primul rand in aceste directii, este foarte important ca o tara ca Romania, care are foarte multe probleme si are foarte multe necazuri, sa-si propuna cateva criterii cu care sa mearga inainte. Astea doua sunt foarte importante. Cursul de schimb e un alt criteriu, stabilitatea cursului de schimb. Criteriul este sa nu depasesti plus/minus 15%. Noi suntem sub acest criteriu, il indeplinim. Piata noastra este stabila, chiar cu toate fluctuatiile din acest an. Pe urma, inflatia. Inflatia reprezinta expresia puterii de cumparare. Ca sa stabilizezi inflatia, iti trebuie mai multe aranjamente pe plan economic. Dobanda este un alt criteriu, dobanda la titlurile pe termen lung, dobanda la care se imprumuta Ministerul de Finante pentru buget este foarte important sa fie stabilizata”, afirma Vasilescu.”Ei bine, astea sunt cinci criterii care inseamna criteriile de convergenta nominala. Mai sunt insa doua, de convergenta reala, dintre care PIB-ul este unul si PIB-ul pe locuitor (…)”, continua el.
Proiectul national pentru euro
Adrian Vasilescu declara ca pentru adoptarea euro, e nevoie de un „proiect national”: „Ca intram in euro in 2015, ca intram in 2016, ca intram in 2017 este… sa va dau un exemplu, sa ma intelegeti: inainte de ’89 se intra foarte greu la doua facultati, la Medicina si la Drept. Eu cunosc tineri care au dat si de sapte ori examen. Si dintre cei care au intrat tarziu s-au ales medici si juristi foarte buni. Sunt unii care au dat o data, de doua ori, de trei ori. Ca vom intra in 2015, ca vom intra in 2016, ca va ramane criteriul asta pentru alti ani, important este ca noi sa il avem inainte si sa avem un program national pentru indeplinirea acestor criterii, pentru ca degeaba isi propune Banca Nationala, Banca Nationala este o institutie de salvare, este 112 din economie, ca SMURD-ul, alearga de colo-colo. BNR a facut la Banca Nationala un comitet de aderare la euro, in care a pus la punct toate problemele, din punct de vedere teoretic. Pe urma, a invitat la acest comitet Ministerul de Finante a aderat la ideea Bancii Nationale si la fiecare sedinta a comitetului euro de la BNR participa o echipa numeroasa. In ultima vreme, a inceput sa vina si Departamentul de Prognoza al Guvernului. Ei bine, chestiunea asta trebuie sa se intinda, sa fie cuprinse ministerele, sa fie cuprinse alte institutii, sa avem un program national, pentru ca altfel nu se poate”.Citeste mai multe despre Adrian Vasilescu: Pentru euro ne trebuie un program national, altfel nu se poate pe RFI Romania.
Preturile caselor executate silit au scazut cu pana la 50%
Bancile si executorii judecatoresti au adoptat in luna septembrie o strategie de vanzari mai agresiva, in lipsa cumparatorilor, reducand in unele cazuri cu pana la 50% preturile apartamentelor si caselor executate silit fata de valoarea solicitata initial.Directorul comercial al portalului executari.com, Elena Puica, a precizat pentru MEDIAFAX ca proprietatile au fost scoase la vanzare in luna iulie si, in absenta cumparatorilor, pretul a fost redus intr-o prima faza cu 25% si apoi cu 50%.”Sunt acum la vanzare garsoniere la preturi spectaculoase, incepand de la 3.400 de euro, in anumite orase mai mici din tara. Piata executarilor silite abunda in oferte imobiliare, de la terenuri si pana la apartamente sau vile, dar cele mai bune preturi la ora actuala sunt in mod cert cele ale garsonierelor si apartamentelor”, a declarat Puica, intr-un comunicat.Astfel, potrivit datelor publicate pe portal, ogarsoniera in Lupeni de 25 de metri patrati costa 3.400 de euro, iar o garsoniera de 22 de metri patrati in Buzau poate fi achizitionata cu 5.000 de euro.Un apartament cu doua camere de 48 metri patrati in Buftea este scos la licitatie pentru suma de 26.000 de euro. In Bucuresti, un apartament cu doua camere pe Bulevardul Iuliu Maniu este evaluat la 39.000 de euro, in timp ce un altul, tot cu doua camere (61 metri patrati) si situat in aceeasi zona costa 46.000 de euro.O casa in Bucuresti, din sectorul 5, este vanduta pentru suma de 37.000 de euro.”Avem pe site si cazuri de executari silite mai putin obisnuite. Unul este al unui apartament cu trei camere, 70 metri patrati, situat in Drumul Taberei Bucuresti, din care este scoasa la vanzare doar jumatate din suprafata in schimbul sumei de 33.000 de euro plus TVA”, a adaugat reprezentantul portalului.In Cluj-Napoca, un apartament in vila, cu doua camere si cu o suprafata de 67 metri patrati, este licitat pentru 25.000 de euro, iar un apartament in Timisoara cu patru camere (87 metri patrati) este vandut pentru 47.000 de euro. Un apartament cu doua camere in Satu Mare (36,5 metri patrati), in cartierul Somes, costa 12.600 euro, in Arad o locuinta cu patru camere (115 metri patrati) este scoasa la vanzare pentru 27.000 de euro, iar in Botosani un apartament cu patru camere (83 metri patrati) este evaluat la 28.000 de euro.Toate preturile nu includ TVA. Executari.com centralizeaza anunturile de bunuri executate silit de la banci, firme de leasing, agentii fiscale, executori judecatoresti si lichidatori.
Restrictie de viteza ridicata pe Autostrada Bucuresti-Ploiesti – Vezi cu cat poti circula-14,10-
Restrictia de viteza impusa participantilor latrafic pe Autostrada A3 Bucurest-Ploiesti pe sectorul cuprins intre km 26+000 – km 68+250, Moara Vlasiei-Ploiesti, a fost ridicata incepand de vineri, informeaza CNADNR.„Pe acest tronson viteza maxima de deplasare va fi de 130km/h, conform reglementarilor legale in vigoare, ca urmare a finalizarii lucrarilor de optimizare a sigurantei traficului rutier”, se arata in comunicatul remis Ziare.com.In schimb, se mentine restrictia de viteza de 100km/h impusa pentru sectorul de autostradacuprins intre km 6+550 – km 26+000, DN Centura Bucuresti – Moara Vlasiei.Informatii suplimentare privind starea retelei dedrumuri nationale pot fi obtinute de la Dispeceratul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau accesand pagina de Internet: www.cnadnr.ro/Situatia Drumurilor Nationale. C.B.
Radu Vasile: Statul trebuie sa rezolve problema datoriilor Oltchim-13,09-
Fostul premier Radu Vasile a declarat ca Oltchimnu prezinta interes pentru investitori, deoarece statul vrea sa vanda compania la pachet cu creantele.Radu Vasile a spus ca, in eventualitatea putin probabila in care combinatul este totusi vandut, cumparatorul va fi interesat doar de capitalul fix al Oltchim.”Statul sa rezolve problema datoriilor, ca nu are cum, n-are cum. Compania nu va fi luata decat daca omul are interesul urmator: s-o ia sau sa inceapa sa vanda din ea, sa spunem capitalul fix, terenul, chestii din astea”, a afirmat fostul premier la The Money Channel, potrivit money.ro.Licitatia pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea va avea loc la 18 septembrie.Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, l-a informat miercuri pe premierul Victor Ponta, in cadrul sedintei de guvern, ca in cazul privatizarii Oltchim 12 firme au cumparat caietul de sarcini si ca spera ca procedurile sa fie finalizate pana in 18 septembrie.Statul detine 54,8% din actiunile Oltchim. In cadrul procedurii de privatizare, se vor vinde si creantele companiei, in valoare de circa 1,8 miliarde de lei, detinute de AVAS si Electrica.
Principala organizatie antidrog din Romania isi suspenda activitatea
CIADO, principala organizatie antidrog din Romania, a anuntat, vineri, ca isi suspenda activitatea din tara noastra, din cauza indiferentei totale aratate de Guvernul Romaniei, din 2008 si pana in prezent.„CIADO, principala organizatie antidrog din Romania, a decis sa-si suspende activitatea, intrucat a constatat o indiferenta totala a guvernelor din 2008 pana in prezent fata de problematica drogurilor. Constatam ca toate guvernele au alocat fonduri, pentru tot felul de ONG-uri de casa ale partidelor ce s-au perindat pe la guvernare, iar cele din zona antidrog au fost fortate pe rand sa-si inchida activitatea din lipsa de finantare. Programul de Interes National ce asigura finantarea ong-urilor din zona antidrog sta din 2008 in sertarele diferitilor ministri, desi legea este aprobata, s-a uitat sa se faca normele de aplicare”, se arata intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com.Organizatia arata ca politicile antidrog nu au culoare politica si ca a sustinut toate proiectele in acest sens, fie ca au fost promovate de PDL sau de USL.”Atragem atentia Guvernului Romaniei ca politicile antidrog nu au culoare politica. Reamintim primului ministru Victor Ponta ca CIADO Romania a sustinut de buna credinta motiunea simpla peetnobotanice promovata de USL, asa cum a sustinut de buna credinta si PDL in promovarea legislatiei privind interzicerea comercializarii substantelor psihoactive si psihotrope (etnobotanice), lucru ce a demonstrat interesul CIADO fata de problematica drogurilor din Romania, si nu un interes politic. USL a promis ca va acorda o atentie deosebita problematicii drogurilor din Romania in momentul venirii la guvernare, dar constatam in urma corespondentei cu CIADO ca va detasati de afirmatiile dumneavoastra ca Uniune Social Liberala, refuzand dialogul pe acesta tema ca si predecesorul dumneavostra domnul Emil Boc. Nu intelegem ignorarea avertismentelor CIADO de catre guvernele Romaniei, privind cresterea alarmanta a consumului de droguri in conditiile in care consumul ce-l avem acum de 4,3 % de la 1,7% a fost atins in lume in 40-50 de ani si nu in 3 ani, dar ne laudam in schimb ca este cu un procent sub media europeana! Ne intrebam daca in Romania doar societatea civila este interesata de reducerea consumului de droguri, prevenirea si combaterea acestuia sau si autoritatile romane?”, se mai arata in comunicat.CIADO concluzioneaza ca, prin suspendarea activitatii sale, dealerii de droguri au un adversar in minus, iar Guvernul a scapat de criticile societatii civile.”Romania este tara in care mass media a fost cea mai activa in a reda fenomenul consumului si efectele din tot spatial UE si acest lucru trebuia ca oameni politici responsabili sa va atraga atentia nu sa va luptati in declaratii pe acesta tema. Va reamintim ca doar combaterea fara prevenire si informare nu va solutiona problema in Romania.Ca urmare deciziei noastre dealarii nu pot decat sa se bucure ca au un adversar mai putin, iar statul ca scapa de ochiul critic al societatii civile”, se incheie comunicatul CIADO.S.R.
Va functiona legea „denuntatorului” la Fisc in Romania?
Statul si-a propus sa stimuleze spiritul de responsabilitate in Romania, tara in care evaziunea fiscala se ridica la aproximativ o treime din produsul intern brut, printr-o metoda care ar genera rezultate incurajatoare, aplicata locuitorilor de pe alte meleaguri.Astfel, romanii care vor denunta fapte de evaziuneale persoanelor fizice sau companiilor ar putea fi recompensati financiar, propune secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Liviu Voinea, invocand legislatia „denuntatorului” din Suedia.
Fiscul ar putea recompensa financiar romanii care isi „parasc” vecinii
Vecini, cunostinte, colegi, sefi – este binevenita orice informatie deconspiratoare despre oricine.Initiativa este apreciata de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului bancii nationale, ca fiind „foarte buna”, in conditiile in care evaziunea fiscala ajunge la 35% din PIB in tara noastra si ar putea functiona „pentru ca patrund mai repede ochii vecinilor, decat ochii Fiscului acolo unde se fac smecherii si hotii”, a declarat reprezentantul BNRpentru RFI.Problemele apar, insa, atunci cand vine vorba capacitatea Fiscului de a verifica autenticitatea informatiilor transmise.”Cum esti sigur ca ceea ce spune o persoana cu privire la ce detine in proprietate vecinul lui este real?”, intreaba avocatul Gheorghe Piperea.Acuzatiile trebuie dovedite pe baza reala, nu pe baza banuielilor cuiva, remarca si analistul Aurelian Dochia.”Problema reala cred ca este aceea a capacitatii Fiscului de a verifica realitatea unor astfel de dezvaluiri, anchetele care trebuie purtate ulterior”, a afirmat analistul pentru Ziare.com.Acesta considera, totusi, ca romanii vor fi receptivi fata de o astfel de metoda.
Principiul averii afisate
Gheorghe Piperea propune o solutie alternativa pentru reducerea evaziunii fiscale pentru zona de averi ale persoanelor fizice care nu par sa fie reale, existand reglementari in Codul Fiscal care faciliteaza o astfel de procedura.”Inspectorul fiscal poate sa aplice principiul averii afisate, in cazul in care discrepanta dintre averea afisata si veniturile declarate este mare, se efectueaza o recalificare si se fac niste comparatii, pe baza carora se poate aplica un impozit de 16% pe diferenta dintre averea afisata si veniturile declarate”, a spus avocatul pentru Ziare.com. Metoda este aplicata de Fiscul american.
Ce este averea afisata?
„Te plimbi cu Rolls Royce, stai in strainatate, la Monaco, cate o jumatate de an, bei in cluburi sampanie de 15.000 de euro sticla si, cu toate acestea, in conturi ai zero lei. Bancile si Fiscul nu au ce sa execute silit. Operatiunile sunt facute prin intermediul firmelor off shore, prin intermediul rudelor, dar toata lumea stie ca bunurile respective sunt ale persoanei care se afiseaza cu ele”, a explicat Gheorghe Piperea.Pentru aplicarea cu succes a principiului averii afisate este nevoie de inspectori „fiscali si curajosi”, platiti in functie de impozitele obtinute astfel, a propus avocatul.Impozitele si contributiile sociale au reprezentat, in 2011, doar 27,2% din PIB, cu 12,4 puncte procentuale din PIB mai mici decat media europeana, se arata intr-un raport al Consiliului Fiscal.
Mai putini porci in Romania
Numarul efectivelor de porcine la 1 mai 2012 a fost de 4.592.588 capete, cu 0,1% mai mic comparativ cu aceeasi data din anul trecut, potrivit datelor transmise vineri de Institutul National de Statistica (INS).Efectivul matca a fost de 360.275 capete, in crestere cu 2,8% fata de anul anterior.Potrivit INS, analizand distributia pe regiuni de dezvoltare a efectivelor de porcine la 1 mai 2012, comparativ cu 1 mai 2011, se constata ca efectivele au crescut in regiunile Sud Muntenia (+1,2 puncte procentuale), Sud-Vest Oltenia (+1,1), Vest (+0,2) si au scazut in regiunile Nord-Est (-0,2), Sud-Est (-0,4), Nord-Vest (-0,5), Bucuresti – Ilfov (-1,4), iar in regiunea Centru au ramas constante.INS precizeaza ca cercetarea statistica prin sondaj s-a adresat unui esantion reprezentativ la nivel national si regiuni de dezvoltare de 12.143 exploatatii agricole, din care 946 exploatatii agricole cu personalitate juridica si 11.197 exploatatii agricole individuale.
Vasilescu: Smecherii patrund mai repede in ochii vecinului decat in ai Fiscului
Ideea unei legi prin care romanii sa fie recompensati financiar daca dau informatii Fiscului despre persoane suspectate deevaziune este „foarte buna”, considera consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.Adrian Vasilescu a declarat, la RFI Romania, ca ideea unei asa-numite legi a denuntului, dupa model suedez si american este binevenita. „Cred ca este foarte buna! Numai ca asta e o idee, nu-i o masura. Cred ca intr-o tara in care evaziunea fiscala se ridica intre 20%-30%-35%, ca n-a reusit nimeni s-o masoare exact. Unele calcule arata 25%, altele arata 35%. Dar oricum, intr-o tara cu evaziune fiscala mare, un asemenea sistem este bun, pentru ca patrund mai repede ochii vecinilor, decat ochii Fiscului acolo unde se fac smecherii si hotii”, a spus consilierul.Intrebat daca o astfel de lege nu risca sa-i transforme pe romani in turnatori, Adrian Vasilescu a raspuns: „Sigur ca nu suna bine in limba romana (legea denuntatorului- n.red.), dar suna bine o evaziune fiscala care saraceste tara?”.Romanii care vor transmite Fiscului informatii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilitati, asa cum se intampla si in alte state, a declarat secretarul de stat in MFP Liviu Voinea, care va studia legislatia „denuntatorului” din Suedia.Citeste mai multe despre Vailescu, despre legea Denuntatorului: Smecherii patrund mai repede in ochii vecinului pe RFI Romania.
Un cal scapat de sub control a avariat zece autoturisme, la Deva
Un cal scapat de sub control a avariat, joi seara, zece autoturisme parcate in municipiul Deva, iar carutasul a ajuns la spital dupa ce a cazut din atelaj si s-a lovit la cap.Carutasul, un barbat in varsta de 65 de ani, din Deva, incerca sa transporte o canapea cu caruta. La un moment dat, calul s-a speriat de ceva si nu a mai putut fi controlat de stapan, luand-o la fuga printre autoturismele aflate in parcarile din apropierea blocurilor, dar si printre cele parcate pe marginea strazilor. Zece autoturisme au fost avariate. Barbatul a cazut din caruta si s-a lovit la cap, avand nevoie de ingrijiri medicale. „Pe numele carutasului a fost intocmit dosar penal pentru vatamare corporala din culpa si distrugere din culpa”, a declarat Bogadn Nitu, purtatorul de cuvant al IPJ Hunedoara.Barbatului i-au fost prelevate probe de sange, pentru ca proprietarii masinilor avariate au declarat ca acesta era baut. Calul a fost gasit dupa mai bine de doua ore de la incident, intr-un alt cartier, printre blocuri.
De ce nu functioneaza toate lifturile de la metrou? – Misterul cablurilor electrice
Orice metrou dintr-o tara civilizata are lifturi ce transporta catre suprafata persoanele cu handicap, parintii care-si cara in carucioare copii, sau batranii care au dificultati in a urca scarile. Metroul bucurestean a intrat si el, de anul trecut, in randul lumii. 35 de statii de metrou din Bucuresti au fost dotate cu 79 de astfel de lifturi, valoarea investitiei ridicandu-se la circa 68 de milioane de lei. Chiar la finalul saptamanii trecute, accesul in statia Piata Romana a fost inchis, la una dintre gurile de metrou, pentru instalarea liftului.
Metrorex: Accesul in statia Piata Romana, partial inchis timp de 3 zile – afla motivul
Toate cele 92 de lifturi mentionate in proiectulMetrorex urmau sa fie gata, conform documentatiei initiale, la finalul lunii iulie 2012. Insa, in spiritul romanesc al amanarilor si din diferite motive, acestea nu functioneaza. Intre motive se numara si locatia necunoscuta a cablurilor electrice sau a conductelor de gaze, care au dat batai de cap constructorilor.”Termenul a fost prelungit pana la 30.12.2012 din cauza problemelor intalnite pe amplasament (cabluri electrice, apa, gaze, diverse elemente de beton) a caror locatie nu a fost cunoscuta nici macar de detinatorii de utilitati”, a explicat, pentru Ziare.com, ing. Gabriel Sburlan, de la Metrorex. Contractul de construire a lifturilor exterioare a fost castigat de consortiul de firme Somet/Schindler Romania/Tiabcare. Lifturile sunt utilizate atat la interior, cat si la exterior, pe trasee directe de la nivel stradal la nivelul peronului. Toate sunt proiectate in vederea asigurarii accesului persoanelor cu dizabilitati, insa pot fi folosite de absolut toata lumea.Statiile in care au fost montate si puse in functiune lifturi de exterior si de interior in anul 2011 sunt: Jiului, Parc Bazilescu, Izvor, Preciziei, Grozavesti, Politehnica, Titan, Piata Sudului, Constantin Brancoveanu, Cringasi, Eroii Revolutiei, Republica, Stefan cel Mare, Dimitrie Leonida, Timpuri Noi.”La ora actuala sunt functionale 79 de lifturi in 35 de statii. Pana la sfarsitul anului 2012 vor fi functionale 92, din care 30 lifturi de exterior”, a mai precizat reprezentantul Metrorex, la solicitarea Ziare.com. Cu alte cuvinte, 13 lifturi dintre cele proiectate nu functioneaza inca.Cat costa un astfel de lift? Reprezentantii Metrorex ne-au spus ca „aproximativ 1.000.000 lei”.