Basescu s-a intalnit cu Barroso – din nou, fara comentarii-Presedintele Traian Basescu a avut vineri dimineata, la Bruxelles, o intrevedere de aproximativ o ora cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.Dupa intrevederea cu Barroso, care a avut loc la solicitarea presedintelui Basescu, cei doi nu au facut declaratii de presa, urmand, cel mai probabil, sa se transmita in cursul zilei de vineri un comunicat de presa de catre Comisia Europeana.In timpul campaniei pentru referendumul din 29 iulie, Traian Basescu preciza, dupa o intrevedere a premierului Victor Ponta cu oficialii europeni, ca faptul ca nici presedintele Consiliului European,Herman Van Rompuy, si nici presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, nu au iesit intr-o conferinta de presa comuna cu demnitarul roman reprezinta „un semnal infiorator pentru Romania”.”Cand ma veti vedea vreodata ca merg la Bruxelles ca presedinte, nu stiu daca o sa mai am ocazia, pentru o intalnire programata cu presedintele Comisiei sau cu presedintele Consiliului si veti constata ca pe urma nu a fost apoi o declaratie comuna – Barroso a dat propria lui declaratie extrem de grea in continut, Van Rompuy a dat propria lui declaratie extrem de grea in continut, dar in limbaj diplomatic, european -, va trebui sa intelegeti ca s-a intamplat ceva rau in relatiile Romaniei cu Uniunea”, declara Basescu, la acea data.Presedintele Traian Basescu se intalneste vineri si cu Viviane Reding, comisarul european pentru Justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, iar apoi cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.La finalul intrevederilor cu demnitarii europeni, Traian Basescu va sustine la Bruxelles o declaratie de presa.
Lideri PDL, despre disputa Cezar Preda-Udrea: Declaratiile fac rau partidului, sunt paguboase-15,06-
Declaratiile prim-vicepresedintelui PDL Cezar Preda, la adresa Elenei Udrea, fac foarte rau partidului si sunt paguboase, dar cazul fostului ministru al Turismului reprezinta un exemplu de problema de imagine in care trebuie facut pasul inapoi, cred liderii democrat-liberali.„Aceste declaratii fac rau partidului, foarte rau. Trebuie facute in interiorul partidului. Orice fel de declaratie, orice fel de atitudine fata de un coleg sau altul trebuie luata in interiorul partidului si nu in afara partidului. Cred ca asemenea declaratii sunt daunatoare, sunt paguboase pentru partid„, a afirmat deputatul PDLIoan Oltean, pentruZiare.com.
Cezar Preda, despre Elena Udrea: Sunt perioade cand trebuie sa te retragi
Acesta a precizat ca nu are cunostinta despre vreo tensiune intre Cezar Preda si „o anumita doamna” si ca nu isi explica reactia prim-vicepresedintelui democrat-liberal.”Nu am informatii de motive care ar genera tensiuni la nivelul partidului, e vorba doar de a ne responsabiliza la maxim si de a vedea care e interesul partidului. E vorba de interesul partidului aici, nu de interesul unuia sau al altuia. Se vrea sa fie unitate in partid si actiune responsabila”, a explicat fostul secretar general al PDL.Ioan Oltean crede ca atmosfera din PDL este o atmosfera de lucru si de maxima responsabilitate si ca atat membrii mai vechi cat si membri mai noi au inteles ca nu poate sa existe succes in partid decat daca formeaza o echipa.”Acest lucru trebuie sa il inteleaga toti si sa il respecte. Iar observatiile si atitudinile fata de un membru sau fata de altul se fac in partid. Avem structuri de conducere, avem structuri politice unde putem sa discutam orice. Nu vorbim de sanctiuni aici (la adresa lui Cezar Preda – n. red.), vorbim de atitudini care trebuie responsabilizate la maxim”, a mentionat liderul PDL Bistrita-Nasaud.
PDL si Forta Civica negociaza candidatii la parlamentare duminica
Baconschi: ARD are toate sansele sa se ARDA, in loc sa ARDA USL
Vorbind despre alegerile din 9 decembrie si despre Alianta Romania Dreapta, deputatul PDL a recunoscut ca orice fel de alegeri, precum cele parlamentare, „presupun dezbatere, presupun discutii, e vorba de candidaturi, e vorba de viitorul partidului si nu putem spune ca nu ar exista si usoare discutii, usoare tensiuni”. „Insa nu sunt de natura a genera conflicte. Sunt interente, sunt normale intr-un partid mare cum este PDL. (…) Nu au legatura cu celelalte partide din Alianta Romania Dreapta aceste discutii. Toata lumea a cazut de acord despre necesitatea realizarii unei aliante electorale si aceasta e pe punctul de a se finaliza. Sunt colegi care sunt mandatati sa negocieze. In rest, lucrurile sunt absolut normale”, a subliniat Ioan Oltean.
Elena Udrea, exemplu de probleme de imagine in politica
Senatorul PDL Gabriel Berca nu considera ca declaratiile lui Cezar Preda au reprezentat un atac, ci „exista in politica anumite probleme de imagine la un moment dat si foarte multi colegi au decis chiar si sa nu mai candideze la congres„.”Am avut o analiza si la congres, si dupa congres, in care am stabilit ca sunt oameni care au avut o problema de imagine, care li se datoreaza sau nu. (…) In sensul asta cred ca a facut domnul Preda declaratiile.Oricare dintre noi putem avea la un moment dat in politica probleme de imagine si nu e doamna Udrea un caz special, sunt si alte situatii in care oamenii au facut un pas inapoi. Cred ca ati vazut ca in noul Birou National a fost o serie de oameni care nu au mai candidat”, a explicat vicepresedintele PDL, pentru Ziare.com.
Alianta Romania Dreapta a stabilit impartirea colegiilor: PDL are partea leului
Senatorul democrat-liberal a precizat ca „sub nicio forma nu exista tensiune” in randul Aliantei Romania Dreapta, ci „este o determinare foarte mare ca prin formarea acestei aliante de centru-dreapta sa recapitalizam voturi pierdute la alegerile locale”.
Campania si rezultatul referendumului au intarit PDL, unii lideri de imagine au facut un pas in spate
Deputatul PDL Cristian Boureanu a refuzat sa comenteze declaratiile lui Cezar Preda, completand ca nu are de ce sa comenteze declaratiile unui coleg. Vicepresedintele democrat-liberal a precizat insa ca nu exista tensiune in partid, in ultimele luni.”Nu mi s-a parut ca este tensiune in partid, in ultimele patru luni, Cezar e prim-vicepresedinte pe comunicare si e normal sa aiba niste pozitii vizavi de ce trebuie sa faca partidul pentru a castiga alegerile in aceasta toamna. Cred ca partidul va sti foarte bine sa isi gestioneze in mod unitar tot ceea ce inseamna campanie de imagine fara ca acest lucru sa insemne o ruptura sau o tensiune in partid”, este de parere Cristian Boureanu.
Acesta nu crede ca se poate indoi cineva de unitatea partidului, dupa campania si rezultatul referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
„Sunt cativa fosti si actuali lideri de imagine ai partidului care au facut un pas in spate, am avut si un cost electoral pe care partidul l-a platit in campania pentru locale, dar in acelasi timp nu cred ca cineva se poate indoi de unitatea partidului, dupa ceea ce s-a intamplat in vara la referendum. Am luptat toti pentru acelasi scop si vom face acelasi lucru si in toamna. Nu atat rezultatul, cat intreaga campanie a referendumului a intarit partidul”, ne-a mai spus vicepresedintele PDL.
Cezar Preda, atac la Udrea: O sa crestem in sondaje daca o colega nu mai vorbeste
Prim-vicepresedintele democrat-liberal Cezar Preda a declarat, joi, ca partidul va creste in sondaje daca „o colega care n-a mai aparut in peisaj in ultima vreme” nu mai vorbeste, cu referire la deputatul PDL Elena Udrea.”O colega care n-a mai aparut in peisaj in ultima vreme ne-a spus ca, daca o sa avem o comunicare mai buna, o sa crestem in sondaje. Eu ii spun ca noi o sa crestem in sondaje daca nu mai vorbeste ea!”, a declarat Cezar Preda.
Macovei ii solicita dovezi lui Ponta, in privinta acuzatiilor mincinoase
Europarlamentarul PDL Monica Macovei i-a adresat, vineri, premierului Victor Ponta o scrisoare deschisa, in care cere probarea acuzatiilor mincinoase aduse la adresa sa.„In deschiderea sedintei de Guvern de marti, 12 septembrie 2012, ati facut afirmatii false si calomnioase la adresa mea, sustinand ca as fi ‘rezolvat’ casa parintilor mei in justitie si ca as ‘muta dosare penale’. Ati mai spus ca ‘din fericire’, nu toata lumea se lasa asa usor mintita si manipulata”, se arata in scrisoarea deschisa, remisa redactiei Ziare.com.In acest context, Monica Macovei a solicitat dovezi pentru probarea acuzatiilor, pentru ca oamenii sa nu fie mintiti si manipulati.”Pentru a nu minti si manipula lumea ‘asa usor’:
1.Va solicit sa faceti publice dovezile pe baza carora ati declarat ca eu as fi intervenit in justitie ca sa ‘rezolv’ casa parintilor mei.
2. Va solicit, de asemenea, sa prezentati public in ce cazuri si la ce date am ‘mutat dosare penale'”, este solicitarea europarlamentarului.
Monica Macovei considera ca strategia de guvernare pe care USL o implementeaza este una a denigrarii, prin folosirea de atacuri ieftine.”Este regretabil ca strategia de guvernare pe care doriti sa o implementati este de a denigra si arunca cu invective. Astfel de atacuri ieftine aruncate de pe pozitia de prim-ministru nu tin poporului de foame.Timpul pe care l-ati petrecut in sedinta de Guvern atacandu-ma puteati sa-l folositi vorbind despre solutii la problemele economice ale tarii de pe urma carora toti cetatenii sufera.Pentru informarea corecta a opiniei publice este necesar sa faceti publice dovezile pe baza carora ati facut acuzatiile de mai sus la adresa mea”, se incheie scrisoarea deschisa.S.R.
Frankfurter Allgemaine Zeitung: Crin Antonescu – omul care stie cine este
Presedintele Senatului Romaniei, Crin Antonescu, tine cu orice pret sa-l inlocuiasca pe actualul presedinte al tarii, Traian Basescu. Ofensat de criticile Vestului, liberalul loveste inapoi, folosind un ton anti-occidental, scrieFrankfurter Allgemaine Zeitung, intr-un comentariu publicat vineri. Saptamana trecuta, la Bucuresti, a fost deschisa sesiunea de toamna a Parlamentului. Presedintele Senatului, Crin Antonescu, nu a participat la lucrarile de deschidere, pentru ca s-a aflat in vacanta in Italia. Atunci cand a fost intrebat despre pozitia sa in legatura cu acest subiect, singurul raspuns a fost: „Stiu cine sunt”. Acest episod releva mai multe fatete ale personalitatii lui Crin Antonescu, precum si parerea sa despre institutia pe care o conduce. Lider al Partidului National Liberal care, impreuna cu seful PSD, Victor Ponta, a incercat, in vara, sa-l demita pe Traian Basescu, bazandu-se pe sustinerea Parlamentului, Crin Antonescu are o strangere de mana moale.
Liderul Senatului Romaniei s-a nascut in 1959, in orasul Tulcea, de pe malul Dunarii si a studiat la Bucuresti, pentru a deveni profesor de istorie. In 1990, s-a alaturat Partidului Liberal, a intrat in Parlament si a fost, pentru cativa ani, ministru al Tineretului si Sportului. In martie 2009, i-a luat locul lui Calin Popescu Tariceanu in fruntea partidului. In toamna lui 2009 a fost candidatul liberalilor la prezidentiale, dar a pierdut alegerile. In primavara lui 2012, PNL, PSD si micul Partid Conservator, condus de mogulul si securistul Dan Voiculescu („Felix”), au facut o alianta pentru detronarea lui Basescu. Au existat diferente de program politic intre cele trei partide, dar acestea nu au fost tactice, scrie presa germana.De fapt, nu Ponta, ci Antonescu a fost forta motrice din spatele incercarii de demitere a lui Basescu. Initial, Victor Ponta a vrut sa astepte, dar scandalul de plagiat in care a fost implicat, precum si condamnarea mentorului sau, fostul premier Adrian Nastase, au grabit lucrurile. Noua majoritate si-a ocupat rapid – uneori cu violarea legii – pozitii cheie in administratie. Antonescu a devenit presedinte al Senatului si, dupa cateva zile, presedinte ad interim. S-a instalat in Palatul Cotroceni dupa ce Parlamentul a votat demiterea lui Traian Basescu.Timp de trei saptamani, pana cand Curtea Constitutionala a stabilit ca nu a existat cvorum pentru referendumul de demitere, Antonescu a fost presedinte. Timp in care a acuzat SUA si Uniunea Europeana ca s-au amestecat in treburile interne ale Romaniei si i-a iritat pe Angela Merkel si pe Jose Manuel Durao Barroso. Filosoful roman Andrei Plesu, critic al lui Traian Basescu, a publicat, recent, in Revista 22, un verdict necrutator la adresa lui Ponta si a lui Antonescu, aminteste publicatia germana.
„Ponta este blocat in ultimele faze ale pubertatii”, iar Antonescu este „un om care a facut o facultate, un om care, cand isi ia concediu, nu se duce la Isaccea, ci pleaca in Occident, un om care iubeste atat de mult limba engleza incat tine s-o vorbeasca chiar daca n-o stie, n-ar trebui sa se complaca in retorica lui Jirinovski”.Scena la care face aluzie Plesu este o intalnirea a presedintelui interimar Crin Antonescu cu delegatia FMI, in care primul a fost surprins nepregatit si a gesticulat mai mult decat a vorbit, in „dialogul” cu oficialii Fondului.
Cezar Preda, despre Elena Udrea: Sunt perioade cand trebuie sa te retragi
Oricare actor politic din Romania are perioade in care trebuie sa vorbeasca si perioade in care trebuie sa pastreze tacerea si sa se retraga, este de parere prim-vicepresedintele PDL Cezar Preda, facand referire la Elena Udrea.Acesta a marturisit ca, la randul sau, a facut un pas in spate in partid, in 2011, alaturi de Vasile Blaga si de alti colegi, pentru ca „asa se face, pe rand”, fara ca cineva sa ceara acest lucru, ci numai „cu bun-simt”.
Cezar Preda, atac la Udrea: O sa crestem in sondaje daca o colega nu mai vorbeste
„Intotdeauna, daca tu gasesti calea de comunicare cea mai buna, pui stop anumitor comunicatori, dai verde altor comunicatori, poti sa obtii un castig, pentru ca cel mai mult conteaza sa gasesti calea cea mai rapida de a ajunge la om si a explica omului. Deci in situatia de a vorbi sau in situatia de a pastra tacerea poate fi oricare din actorii politici din Romania. Sunt perioade cand trebuie sa spui foarte apasat anumite lucruri, sunt perioade cand trebuie sa te retragi. Asta este fluiditatea, pana la urma, a actorului politic. Politicianul are momente bune sau mai putin bune. Si atunci partidul sau echipa trebuie sa ii gaseasca pe cei care dau partidului o noua identitate si o noua viziune. Asta e tot”, a explicat deputatul PDL, pentru Ziare.com.
„N-am de gand sa atac, nu vreau sa intru in polemica cu un coleg de partid”
Acesta a comentat declaratia de joi, cand a spus ca partidul va creste in sondaje daca „o colega care n-a mai aparut in peisaj in ultima vreme” nu mai vorbeste, cu referire la fostul ministru al Turismului, subliniind ca a fost vorba doar de o declaratie si ca nu isi ataca colegii.”Am facut o declaratie. Eu nu atac pe nimeni. Eu raspund in partidul acesta de comunicare, asta e sarcina care mi-a revenit. Iar cine vorbeste de comunicarea partidului trebuie sa fie in cunostinta de cauza. Partidul nostru cauta de o luna si jumatate modalitatea prin care sa explice ce a facut bine si ce va face in continuare, asta este de fapt obiectivul echipei de comunicare a PDL.N-am de gand sa atac pe nimeni, nu ma intereseaza. Eu imi spun punctul de vedere si asta este. Nu vreau sa intru in polemica cu un coleg de partid. Ne pregatim de alegeri, adversarii mei nu sunt colegii de partid, adversarii mei sunt celelalte partide – USL”, a spus prim-vicepresedintele PDL.
„Acum un an am facut un pas inapoi, impreuna cu Blaga. Asa se face, pe rand”
Cezar Preda a fost intrebat daca retragerea Elenei Udrea si a altor lideri ai PDL din conducerea partidului, dupa alegerile locale, a fost un lucru pozitiv pentru formatiunea democrat-liberala.”Ramane sa apreciati dumneavoastra si cetatenii Romaniei, nu eu pot sa apreciez. Acum un an am facut acelasi lucru, si eu, si Blaga, si altii, am facut un pas in spate. Acum, dupa alegeri, au facut altii, asa se face, pe rand. Vii, ajuti partidul, faci tot ce poti, te retragi, iar vii, iar ajuti partidul cand este momentul.Iar in privinta efectelor, eu cred ca s-a muncit enorm ca partidul sa se prezinte altfel. In rest, nu am sa apreciez ca unii s-au retras. Nimeni n-a cerut nimanui sa faca nici pas inapoi, nici sa se retraga. Fiecare cu bunul simt si cu capacitatea de a evalua ce poti sa aduci bun partidului a facut ce a vrut, inainte pasul sau inapoi pasul. In partid la noi nu se fac asemenea solicitari”, a explicat liderul democrat-liberal.
„Nu putem debalansa scena politica lasand USL sa joace singur, pentru ca ei joaca prost”
Cezar Preda a vorbit despre Alianta Romania Dreapta, afirmand ca dupa ce aceasta constructie va fi validata, duminica, „nimeni din aceasta tara, de buna credinta, nu mai poate sa spuna ca PDL n-a fost deschis oricarei colaborari pentru a face fata USL, unei colaborari de dreapta”.
PDL si Forta Civica negociaza candidatii la parlamentare duminica
Alianta Romania Dreapta a stabilit impartirea colegiilor: PDL are partea leului
„Fiecare partid, fiecare formatiune, fiecare fundatie, fiecare ONG a putut sa vina in acest pol de centru-dreapta si poate sa vina pentru a ne bate cu alianta socialista. De duminica incolo, toata lumea va trebui sa recunoasca ca PDL s-a schimbat, s-a deschis si da drumul unei noi formule politice.
(…) Este obligata sa faca fata USL, pentru ca e o democratie in care echilibrul politic trebuie sa existe. Nu putem debalansa scena politica lasand USL sa joace singur, pentru ca ei joaca prost, dupa cum se vede. Alianta are obiective de a crea program de guvernare si comportament politic, actiune politica, pentru tot ceea ce inseamna centru-dreapta”, a spus prim-vicepresedintele PDL, care a estimat ca, la alegerile din 9 decembrie, ARD va castiga 30 dintre voturi.
Oprescu sau Johannis?-12,20
Daca PSD a inceput sa testeze reactiile liderilor politici si ale vectorilor de opinie invitandu-l peSorin Oprescu sa anunte ca gaseste solutii pentru metrou, echipa de handbal femininOltchim si orice nu mai sufera amanare in Bucuresti sau alte coltisoare de mandrie nationala aflata in suferinta, cel mai interesant aspect de pe terenul de joaca devine o mutare similara din partea PNL.Desigur ca la liberali problema e ceva mai incalcita, pentru ca presupune cantarirea sanselor lui Crin Antonescu de a-si mentine capitalul politic in urma infrangerii crancene suferite tocmai dupa ce si-a facut noi carti de vizita.Sunt tot mai multe maraieli interne care transpira in spatiul public cu mesajul ca acestea s-ar cam imputina, fapt care nu poate insemna decat un lucru: atmosfera din PNL este mult mai fierbinte decat ajungem noi sa contorizam. E ca in fimele de la Hollywood. In momentul cand cinefilii afla ca niste nebuni se lupta cu conspiratii pentru care nu au dovezi si vor muri cu adevarul de gat, exista, deja, agentii guvernamentale care au asasinat jumatate dintre principiile visului american. Amanunte peste 50 de ani.Treaba e ca PNL ar cam trebui sa se grabeasca. Desigur ca la alegerile parlamentare va alerga alaturi de socialisti, insa ar fi nevoie de clarificari in privinta locomotivelor sale. In ce masura capitalul negativ acumulat de Antonescu in ciuda celor 7,4 milioane de voturi care si-au propus demiterea lui Traian Basescu poate fi conservat? In ce masura un alt lider va reusi sa le conserve mai bine si sa le sporeasca?E o chestiune care tine de masuratori, si eu nu am la indemana decat instinctul. Iar acesta imi spune ca liberalii au nevoie de o gura de aer proaspat si un tip care se tunde mai des. De un neamt pe nume Klaus Johannis.Daca USL rezista dupa alegeri, argumentele partilor pentru impunerea alergatorului de cursa lunga vor face parte dintr-un meci interesant. Pe de o parte, PSD isi doreste propriul prezidentiabil, de cealalta, PNL ii va reaminti ca si-a respectat partea de intelegere care prespune sustinerea unui premier socialist, deci automat, prezidentiabilul va trebui sa-i poarte culorile – fie ele si importate de la Forumul Democratic German.Oprescu va veni cu argumentul proiectelor sustinute financiar de Guvernul Ponta si 430.512 alegatori din Bucuresti, adica 54,79 la suta, Johannis va contracara cu 77,9 la suta, dar numai 53.281 de voturi obtinute in Sibiu. Handicapul primarului ardelean poate fi insa usor depasit cu ajutorul intregului electorat transilvan simpatizant USL si antipatizant de MRU si Sorin Oprescu, basca lipsa scandalurilor si a afacerilor dubioase, seriozitatea proverbiala si un zambet sanatos, care taie grimasele smecheresti ale primarului Capitalei. Plus amintirea largii coalitii care l-a vrut premier. Plus niste sustinere internationala pe care eu n-as arunca-o la cos. Complicat? Nici vorba! La revedere, Crin Antonescu!
Iulia Motoc dezminte ca ar fi zis ca numirea judecatorilor CCR este neconstitutionala
Judecatoarea Iulia Motoc de la Curtea Constitutionala a dezmintit ca ar fi zis ca numirea judecatorilor CCR este neconstitutionala.„Nu am spus in niciun moment ca procedura de numire a judecatorilor CCR este neconstitutionala. Am spus ca este o procedura care in primul rand este una constitutionala. Ca pana nu se schimba Constitutia nu se poate face nimic si procedura ar trebui sa fie mai transparenta. A aparut gresit pe site-ul Digi, dar apoi au corectat”, a precizat judecatorul, in dreptul sau la replica.Iulia Motoc si-a folosit dreptul la replica in legatura cu un interviu oferit unui post de televiziune, in care vorbea despre CCR si suspendarea presedinteluiTraian Basescu.Iulia Motoc, CCR: Numirea judecatorilor de la Curte este neconstitutionalaS.R.
Traian Basescu, la Bruxelles: Am fost primit ca intre prieteni aici-16,44-
Presedintele Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa, la Bruxelles, unde a intreprins o vizita de lucru, cu scopul declarat de a reconstrui increderea Europei in Romania.Basescu a avut intrevederi cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, cu vicepresedintele Comisiei Europene, comisarul european pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie, Viviane Reding, dar si cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, conform unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Ziare.com a prezentat declaratiile presedintelui Traian Basescu in format LIVE TEXT:
– Dupa cum stiti, am avut intalniri cu comisarul pentru Justitie, presedintele CE si presedintele Consiliului European. Au fost discutii bune, din care am putut trage concluzia ca cine crede ca se poate utiliza limbaj dublu, una acasa, alta la Bruxelles, se inseala. Demnitarii UE stiu perfect ce se intampla. S-au manifestat ingrijorari legate de situatia politica in tara si fata de functionalitatea statului de drept.
– I-am asigurat pe toti cei cu care am avut intalniri ca insititutiile statului roman au rezistat socului politic si ca statul de drept este o realitate a Romaniei, care din pacate trebuie reconfirmata. Nimeni nu-si punea problema pana in iulie ca Romania este un stat de drept. Prin fapte, actiuni politice, actiune practica si declaratii corecte.
– I-am asigurat pe colegii europeni ca Romania isi mentine fara ezitare drumul spre vest si nu pot exista dubii asupra acestui lucru.
– Cei trei au ridicat problema independentei justitie, luand nota de delcaratiile frecvente, atacuri la justitie. Am exprimat convingerea ca justitia din Romania va ramane si isi va consolida independenta.
– Este prea tarziu sa mai pui justitia sub control politic. Sper ca aceste afirmatii sa fie confirmate de realitatile din tara.
– S-a ridicat problema cadrului legal stabil. Aici referirile au fost legate de schimbarea legislatiei pentru atingerea obiectivelor politice. Am inteles ca se referea si la ordonantele de urgenta care au blocat functionarea CCR sau Avocatului Poporului.
– Toti cei trei au facut apel la responsabilitatea partidelor politice.
– Domnul Barroso m-a asigurat ca Romania va beneficia se o supraveghere extrem de atenta din partea UE.
– Dincolo de aceste lucruri, am avut discutii legate de ce se intampla in UE, i-am asigurat pe Barrosos si Van Rompuy ca Romania va fi parte a uniunii bancare. Aici sunt de discutat modalitatile. Romania doreste deoarece 85% din piata bankingului romanesc este ocupata de banci din zona euro, nu putem ramane in afara sferei de decizie.
– Analiza legata de intrarea in vigoare a tratatului fiscal, pana acum a fost ratificat de 8 state, procesul continua. La 1 ianuarie va putea fi in vigoare.
– Economic vorbind, situatia se imbunatateste, nu putem spune ca am iesit din criza, Grecia este cea mai importanta. In luna octombrie va fi un moment de cotitura ca urmare a clarificarii situatiei in Grecia.
– Speranta este ca in Consiliul din noiembire sa finalizam discutiile, spel ca Guvernul isi face treaba si promoveaza prioritatile romanesti, la nivelul Consiliului si CE am comunicat 2 prioritati: mentinerea unui nivel de finantare suficient pentru fondurile de coeziune, nu ne putem imagina resurse mai mici in exercitiul bugetar urmator, speranta noastra este pentru o crestere, si o alta prioritate este legata de finantatrea pentru agricultura, unde am solicitat atentie lagat de faptul ca se mentine o diferenta mare intre nivelul de subventie pentru Romania si statele membre vechi. Am solicitat macar o reducere a acestei diferente.
– Am avut in atentie accesul in Schengen si am mentinut pozitia pe care am subliniat-o si inainte, ca accesul este o problema tehnica, asa scrie in tratatul nostru de aderare, am exprimat speranta ca cel tarziu in decembrie se va lua o decizie cu privire la data cand Romania va intra in Schengen. Fara sa ne intrebe nimeni oricum s-a amanat JAI pana in octombrie. Pana atunci nu am cum sa ma intalnesc cu liderii care au rezerve, mi-am fixat ca termen realist ca cel mai tarziu in decembrie sa putem sti o data.
– Am discutat si despre managementul fondurilor europene alocate Romaniei, pozitia mea a fost ca i detaliu se poate discuta cu premierul, imi mentin sustinerea ca trebuie utilizate mai bine fondurile de asistenta tehnica prin care putem utiliza specialisti straini.
– Problema rromilor, discutat in special cu Reding, ii dam atentie si noi, si domnia sa, si alte tari. Consluzia este ca ne asumama responsabilitatea pentru cetatenii nostri dar trebuie sa avem in vedere lansarea de solutii la nivel european pentru ca nimeni nu le poate interzice circulatia cat sunt membri UE.
– Am discutat despre nevoia ca partidele politice sa respecte valorile UE, acopera ce v-am spus in prima parte. Niciun politican care crede ca una poate declara in interviuri pentru presa straina si sa faca altceva acasa nu pacaleste pe nimeni. Am constatta o cunoastere perfecta a situatiei din Romania, ramane valabil apelul la politicieni sa realizam ca avem toti responsabilitate pentru a repara credibilitatea Romaniei ca stat european si de drept.
Intrebari
Raportul CE – Cred ca va fi un raport bun, pentru ca trebuie sa intelegem ca nu putem pacali pe nimeni. O sa incerc sa-i conving pe cei de acasa legat de acest lucru.
Aderarea la Schengen – Avem obligatia sa vorbim cu partenerii nostri sa explicam abordarea noastra, eu o voi face in continuare cu toate ocaziile.
Coabitarea cu Guvernul, ceruta de Bruxelles? – Eu n-am primit un „to do list”. Eu v-am spus ce am perceput din discutiile cu demnitarii UE. Daca ma vedeti in sfarsit ca reprezentand Romania si va multumesc, probabil ca comunicatul mi se adreseaza si mie. Se adreseaza Romaniei. Eu fac tot ce se poate, pentru ca Romania nu poate functiona cu presedinte independent de Guvern si Guvern independent de presedinte. Apelul CE a fost fata de Romania, eu nu sunt singur, mai sunt si altii care trebuie sa participe.
Deceniul Justitiei – Cred ca Romania a ocazionat repunerea subiecutlui in discutie, dar nu numai justitie, ci si lupta anticoruptie. Ne-am obisnuit sa luam singuri galeata cu cenusa si sa ne-o punem in cap. Luati raportul BM si vedeti ce scrie despre alte state, membre vechi.
Pro-europenism – Am avut un ministru de Externe care era pe drum invers, era pe toate azimuturile numai Washington si Bruxelles nu. Declaratiile individuale din pacatre uneori genereaza probleme, mai ales cand vin de la demnitari. Neintelegerea este daca reprezinta un punct personal sau punct de vedere al Romaniei. Eu confirm ceea ce vrea toata clasa politica romaneasca: drumul spre vest.
Deplasarea de azi – E o vizita de lucru, ce faceam cu trei conferinte de presa? Asa am solicitat-o, asa mi s-a dat.
– Am fost primit ca intre prieteni aici. Am o excelenta relatie si cu Barroso si cu Rompuy
To do list – Eu n-am vrut sa discut cele 11 puncte, nu mie mi-a fost trimisa lista. Cand va veni premierul luni, sunt convins ca se va discuta punct cu punct. Eu cred ca e aproape indeplinita.
– Eu am discutat cu guvernatorul Bancii Nationale ininate de a pleca, m-am adresat institutiei pricepute, care acum reglementeaza sistemul bancar din Romania si optiunea guvernatorului este sa fim in interiorul uniunii bancare.
Mesaj clar catre clasa politica in apropierea alegerilor? – Stiu eu daca a fost transmis? Eu nu am alegeri. Eventual eu pot sa am un referendum, alegeri nu.
– Nu ma confundati cu un specialist. Am discutat acest subiect cu presedintele Van Rompuy. Abordarea mea si a dansuluii este la nivelul deciziei politice, tehnic…deocamdata nici nu sunt elaborate. Va pot spune ca va fi o intrare in trepte, va fi o discutie, urmeaza sa luam decizii politice pe tema. Pentru mine e logic ca atata vreme cat avem un sistem bancar dominat de banci din zona euro nu putem ramane in afar, ar exista pericolul sa se ia decizii si noi sa nu stim. Daca aveam o expunere mai mica, n-ar fi fost de interes.
– Am ajuns la concluzia ca cel mai intelept este sa amanam discutia dupa ce clarificam bugetul 2014-2020, sunt doua teme cu bani care pot genera confuzie. Momentul potriivt a trecut, acum avem bugetul 2014-2020.
Intalnire presedinte PE – PE nici nu rezolva problema fondurilor structurale, nici a bugetului 2014-2020. Ci siguranta o sa-mi faca placere sa ma intalnesc cu Schulz, dar nivelul de decizie e aici. Domnului Schulz i-am scris. Cum ce i-am scria? (rade). Am pus scrisoarea pe site. Vreau sa stiti ca am o buna relatie si cu domnul presedinte Schulz. Acum vreti sa fiu prieten cu toata lumea! (rade)
– Nu a fost un subiect pe care cineva sa fi batut moneda cu cei doi fosti ministri carora nu li s-a ridicat imunitatea. A fost amintita si eu inteleg limbajul diplomatic si nu trebuie sa te faci ca nu ai auzit.
– De ce sa mai comunic eu inca o data, nu comunicati dumneavoastra? Totul e sa gasim solutii.
– Stiti care e norocul nostru? Avem o Comisie care vrea sa ne faca bine. Intrebati daca ne poate face ceva rau. Sa aperam ca nu, trebuie sa ne facem si noi treaba acasa, pana la urma nu poti sa astepti bunavointa tot timpu cand tu ai de facut lucruri simple si tu tot ceri derogari. Efortul trebuie indreptat catre acasa, n-as putea spune ca la nivelul institutiilor europene Romania a fost sicanata sau neindreptatita.
– Va pot spune, desi mi se pare sa tot raspunzi unor minciuni dar uite ca pot sa faca mult rau. A murit regele Arabiei Saudite, conform obiceiurilor arabe se inmormanteaza foarte rapid, protocolul spune ca poti depune condoleante inca cateva zile. Eu eram in vacanta la Neptun, s-a intamplat nenorocirea, s-au cautat solutii sa plec, apoi s-a ajuns la concluzia ca e suficienta vizita ambasadorului. Eu am amanat-o.
Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, si-a exprimat, vineri, in timpul intalnirii avute cu presedintele Traian Basescu, ingrijorarea privind situatia politica de la Bucuresti din ultima vreme si a precizat ca Europa nu va face compromisuri privind respectarea statului de drept pentru niciun membru.Oficialul european a subliniat si necesitatea stabilitatii politice pentru credibilitatea Romaniei si pentru situatia economica si financiara.
Sorin Oprescu, prezidentiabilul PSD
PSD nu pierde vremea. Isi antreneaza intens prezidentiabilul. Nu ca social democratii ar fi fost pana acum ferm convinsi sa-l planteze la Palatul Cotroceni pe Crin Antonescu. Dincolo de importanta ei reala, PSD are o relatie speciala cu functia de la Cotroceni despre care, de la Ion Iliescu incoace, socoteste ca i se cuvine de drept. N-am crezut niciodata ca baronii PSD se vor inhama constiinciosi, cu fantome, morti si minori cu tot, la caruta lui Crin Antonescu ca sa-l care in Deal.Dar de cand Crin Antonescu a reusit sa se sinucida in politica externa prin cele mai tembele declaratii pe care le-a facut vreodata un politician care tanjeste la o pozitie cu atributii cheie in diplomatie, era clar ca PSD trebuie sa-si scoata omul la suprafata. Si identitatea lui nu este o surpriza.Dupa ce tacut o vara intreaga ca si cum s-ar fi aflat in concediu pe Marte, Sorin Oprescu reapare in forta. L-au precedat sonajele de opinie, realizate de institutele de casa ale PSD si care il plaseaza la o cota ametitoare de popularitate. Cu unele ajustari de cifre, chiar cred ca aceste sondaje pot indica un trend real, inclusiv pentru ca Sorin Oprescu s-a tinut sau a fost tinut departe de isteria acestei veri din care niciun participant nu a iesit in castig.Sorin Oprescu a fost cu totul absent din chestiunea suspendarii, a referendumului, a CCR, nu a indemnat pe nimeni sa voteze, cum sa voteze, n-a fost la mitinguri. Nu poate fi asociat in niciun fel cu asaltul asupra statului de drept. Este un atu cert pentru imaginea de export a prezidentiabilului PSD.In plan intern, in numai cateva zile Sorin Oprescu a marcat cateva puncte extrem de importante. Dupa ce primarii democrat liberali au luptat fara sansa sa puna mana pe metrou, aflat in curtea ministerului Transporturilor, unde era capusat in toate felurile, deci foarte valoros, iata ca Sorin Oprescu il primeste in brate ca pe un cadou generos de la Victor Ponta. Finantarea lucrarilor de la metrou ramane desigur la guvern. Si e foarte probabil ca, in pofida taierilor de bani, macar vreo doua statii de prin Drumul Taberei sa fie gata pana in 2014. Cine o sa le inaugureze oare? Si pentru ca darul sa aiba si funda Sorin Oprescu a fost invitat in sedinta de guvern de unde nu putea sa plece cu mana goala. A plecat cu fuziunea dintre RADET si ELCEN, miscare care sterge intr-o clipa datoriile uriase ale regiei de termoficare (2.224.392.026,11 lei). Iar altele nu vor aparea gratie modificarii regulamentului de functionare a ANRE, institutie altfel independenta. In plus, puna pariu ca la iarna gigacaloria va costa in Bucuresti mai putin ca oriunde altundeva in tara. Iar ca bonus, incepe si constructia unei noi Sali Polivalente. ,,Avem sansa sa sprijinim un primar ales de bucuresteni”, spune Victor Ponta. Nu ma indoiesc, dar nici macar urma de indoiala nu am ca daca alesul bucurestenilor ar fi fost un democrat liberal el ar fi fost la fel de sprijinit de guvernul USL. Dar nici Sorin Oprescu nu sta degeaba. Nu stiu cati s-au prins ca le pregateste bucurestenilor cea mai scumpa autostrada suspendata din lume, dar toata lumea urmeaza sa afle cum salveaza el echipa de handbal Oltchim Ramnicu Valcea, al carei prohod il cantau toate televiznile. Sorin Oprescu intentioneaza sa o aduca in Bucuresti si sa o finanteze cu un milion de euro. Dar pana la finalizarea actelor, ca dar de logodna, face cadou echipei un nou autocar in locul celui vandalizat recent. De unde bani? Sigur nu din buzunarul personal al primarului prezidentiabil.
Dar mertia cheltuiala, pentru ca asa o sa-l afle nu doar tot bucuresteanul, ci tot romanul, drept ceea ce electoratul adora. Sorin Oprescu binefacatorul, salvatorul, tatucul. Nu stiu daca Crin Antonescu a aflat, dar campania pentru prezidentiale a inceput deja.
Fiul unui fost procuror general, retinut a doua oara pentru luare de mita
Avocatul Andrei Gherasim de la Baroul Bucuresti, fiul fostului procuror general adjunct Traian Gherasim, a fost retinut a doua oara pentru traficde influenta si luare de mita.Andrei Gherasim a cerut 40.000 de euro unui acuzat, spunandu-i ca poate interveni pe langa un judecator, conform Romania Tv.Potrivit anchetatorilor, in 4 aprilie 2012, Gherasim Andrei, fiul fostului procuror general adjunct, a pretins de la Nikolaus Mann, prin intermediul unui intermediar, suma de 100.000 de euro, pentru a interveni pe langa magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si Tribunalul Brasov si a-i determina sa adopte solutii favorabile omului de afaceri in doua dosare civile.
Avocatul Andrei Gherasim si afaceristul Nikolaus Mann, judecati
La 12 aprilie 2012, avocatul a primit, prin acelasi intermediar, 50.000 de euro, reprezentand o parte din banii pretinsi, se precizeaza intr-un comunicatul DNA.In aceeasi zi, procurorii au dispus retinerea celor doi, iar Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a respins, o zi mai tarziu, cererea procurorilor de arestare preventiva pentru acestia, stabilindu-le si interdictia de a parasi tara, in ambele cazuri.
Cristian Preda il ataca pe Leonard Orban: Nu e foarte elegant si nici foarte abil
Europarlamentarul PDL Cristian Preda considera ca ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a gresit atunci cand a afirmat ca se asteapta la „dificultati importante” din partea Olandei in ce priveste aderarea Romaniei la Schengen.„Rezultatele scrutinului din Olanda sunt incurajatoare pentru dosarul Schengen pe care sta scris ‘Romania & Bulgaria’. (…) Nu asta crede si ministrul Leonard Orban, tehnocratul national raliat tuturor combinatiilor politice de la Bucuresti.Intr-o declaratie pentru RFI, L.Orban vesteste ‘dificultati importante’ pe care le va crea Olanda. Nu e foarte elegant si nici foarte abil sa declari public ca partenerul de dialog intr-un dosar sensibil iti va face probleme fara sa ai niciun indiciu in acest sens”, scrie Cristian Preda pe blog.Europarlamentarul PDL sugereaza ca problemele Romaniei in aderarea la Schengen s-au accentuat dupa tentativa esuata de demitere a lui Traian Basescu.”Daca voia neaparat sa vorbeasca despre ‘dificultati importante’, dl. Orban putea sa se uite in curtea majoritatii care sustine guvernul din care face parte si mai ales la evenimentele din iulie si august. Tehnocratul nostru e insa, ca de obicei, impartial. El iubeste guvernul, orice guvern„, mai spune Preda.
Olanda continua sa se opuna accesului Romaniei la Schengen
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat joi, la RFI, ca se asteapta la „dificultati importante din partea Olandei” in ce priveste aderarea Romaniei la Schengen, chiar daca rezultatele alegerilor parlamentare din aceasta tara au dat castig de cauza partidelor pro-europene.O.A.
Olanda continua sa se opuna accesului Romaniei la Schengen
Noul guvern olandez anunta ca va continua sa se opuna aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.Reactia cabinetului olandez vine in urma unui nou raport al Uniunii Europene, in care se arata ca ambele tari au facut progrese in ce priveste reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei, noteaza Dutch News.
Barroso: Romania indeplineste criteriile aderarii la Schengen
Guvernul olandez recunoaste pasii facuti de cele doua tari, insa spune ca mai este nevoie de rezultate concrete, pentru a se asigura ca reformele sunt ireversibile.”Aderarea completa a Romaniei si Bulgariei nu este in carti”, se mai spune intr-o declaratie a cabinetului de la Amsterdam.In urma alegerilor generale desfasurate in aceasta saptamana, liberalii si socialistii olandezi au obtinut majoritatea voturilor, fapt care era considerat de analisti incurajator pentru aspiratiile Romaniei si Bulagariei de a adera la Schengen cat mai repede.
Titus Corlatean s-a intalnit cu Mark Gitenstein-11,09-
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a avut o intrevedere, vineri, cu Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania.Intalnirea a oferit oportunitatea abordarii unor teme de interes major de pe agenda bilaterala, prilejuind, totodata, si un schimb de opinii pe subiecte de actualitate de pe scena politica internationala, fata de care cele doua state au interese comune, se arata intr-un comunicat remisZiare.com.Cei doi oficiali au trecut in revista stadiul principalelor proiecte bilaterale de cooperare in cadrul dimensiunii economice si de securitate a Parteneriatului Strategic romano-american, consacrat prin Declaratia Comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, adoptata la Washington, exact in urma cu un an, la 13 septembrie 2011.In cadrul intrevederii a fost realizata, de asemenea, o evaluare a evolutiilor din Orientul Mijlociu, inclusiv din perspectiva regimurilor de sanctiuni, precum si a celor din spatiul estic. Au fost evocate, totodata, aspecte de interes comun, subsumate apropiatei sesiuni a Adunarii Generale ONU, de la New York.Ministrul Titus Corlatean a folosit aceasta ocazie pentru a reitera mesajul de condoleante adresat familiilor celor disparuti in urma tragicelor evenimente care au avut loc la 12 septembrie 2012, la Consulatul american din Benghazi, si pentru a exprima deplina sustinere fata de poporul american in aceasta noua grea incercare, se mai arata in comunicat.F.N.
MRU nu s-a hotarat daca va candida la parlamentare la Iasi sau Bucuresti
Presedintele Fortei Civice, Mihai-Razvan Ungureanu, a spus ca inca nu s-a hotarat care este orasul in care va candida la alegerile parlamentare din iarna, Iasi sau Bucuresti, insa a precizat ca „aproape sigur va fi vorba de Camera Deputatilor” si prefera „sa nu fie o campanieagresiva”.„Evident, inima ma indeamna sa merg catre Iasi, pentru ca este orasul meu natal (…) insa o activitate de partid se conduce ideal din Bucuresti, fiindu-mi iertata constatarea. Ma gandesc daca la Iasi sau la Bucuresti, aproape sigur va fi vorba de Camera Deputatilor, dar la Iasi nu ma simt inconjurat de incertitudine, dimpotriva sunt intre iesenii pe care i-am iubit intotdeauna si cumva abilitat in momentul acela sa ii iau de rever si sa-i scutur pe cei care si-au tradat orasul, facand politica proasta la Bucuresti”, a spus Ungureanu, joi seara, la Digi24.Cat depre perioada in care va lua hotararea pentru orasul in care va candidat, Ungureanu a spus ca „sunt si argumente de ordin sociologic cate urmeaza sa se pronunte si sa ofere concluzia”.De asemenea, presedintele Fortei Civice a sustinut ca aceasta campanie „va combina intr-o doza normala si ineditul, si neobisnuitul, dar si tacticile cunoscute de campanie”, precizand ca este mai putin interesat de „supraexpunerea stradala” si prefera „dialogurile directe cu alegatorii”.”In al doilea rand, prefer sa nu fie o campanie agresiva, campania agresiva inseamna pentru foarte multi desfiintarea adversarului, iar eu nu vad politica in sensul unei lupte de muschi, ci, in primul rand, in sensul unei lupte pentru proiect si cred ca exista loc destul, mai ales in sperantele oamenilor, pentru cineva care vine si spune: ce ma intereseaza este sa unesc, nu sa divizez, sa va ofer, nu sa va iau, sa va pot da speranta la care aveti dreptul si asta n-o spun intr-o retorica de politician”, a mai spus fostul premier.Ungureanu a mai spus, referitor la dezvoltarea partidului pe care il conduce, ca spera ca „pana la sfarsitul lunii septembrie sa acopere peste 90% din judete in asa fel incat sa aiba filiale functionale in cat mai multe zone ale Romaniei” si a subliniat ca „este o munca de organizare infernala”, iar „resursa umana vine de la ICCD”, precizand ca sunt mii de sustinatori care s-au alaturat proiectului ‘Forta Civica’.”Lucrul cel mai interesant este ca multi au crezut de la inceput ca ICCD este ea insasi un partid si atunci se creaza mici echivocuri”, a mai spus MRU, facand referire la sustinatorii sai care s-au alaturat Initiativei Civice de Centru-Dreapta.
Cezar Preda, atac la Udrea: O sa crestem in sondaje daca o colega nu mai vorbeste
Elena Udrea a devenit tinta atacurilor din interiorul PDL, dupa ce prim-vicepresedintele partidului, Cezar Preda, a declarat, joi, ca partidul va creste in sondaje daca „o colega care n-a mai aparut in peisaj in ultima vreme” nu mai vorbeste, cu referire la fostul ministru al Turismului.Afirmatiile lui Cezar Preda au fost facute la Eforie Nord, in fata tinerilor democrat-liberali, insa Preda nu a pronuntat numele Elenei Udrea, relateaza agentia Mediafax.”O colega care n-a mai aparut in peisaj in ultima vreme ne-a spus ca, daca o sa avem o comunicare mai buna, o sa crestem in sondaje. Eu ii spun ca noi o sa crestem in sondaje daca nu mai vorbeste ea!”, a declarat Cezar Preda.Totodata, acesta le-a mai spus tinerilor democrat-liberali ca cine a gresit va plati si va face un pas in spate, pentru ca „altfel partidul nu scoate capul”.
Disputa Neamtu vs. Udrea, un nou episod: Regina telegondolelor loveste din nou
La sfarsitul lunii august, presedintele Noii Republici, Mihail Neamtu, i-a cerut fostului lider PDL Elena Udrea sa faca pasul in spate, el aratand ca „politicienii compromisi trebuie sa se retraga”.