Ponta: Sesizam DNA cu privire la afacerile celor de la PDL la Oltchim, de asta e agitatie Premierul Victor Ponta a declarat, marti seara, ca Guvernul va sesiza Directia Nationala Anticoruptie in cazul unor reprezentanti ai PDL in ceea ce priveste afaceri derulate la Oltchim si alte societati de stat, precizand ca acesta ar fi motivul reactiei lui Adriean Videanu.„Ceea ce s-a intamplat din 2009 incoace, miliarde de lei pierdute, multime de afaceri, toate lucrurile acestea incercam acum sa le prezentam catre DNA prin corpul de control al ministrului Economiei, prin ANAF si sper ca DNA sa inceapa sa-i cheme pe cei care au fost implicati in aceasta perioada”, a declarat Victor Ponta.Premierul a fost intrebat daca vor fi adresate sesizari punctuale in cazul afacerilor unor democrat-liberali la Oltchim.”Categoric da, de fapt aceasta agitatie a domnului Videanu, a domnului Boureanu si a celor de la PDL este legata de faptul ca am deschis inca una din ranile pe care noi le-am mostenit. Pe de o parte noi am venit si am reusit sa reparam din nedreptati, fie ca e vorba de pensii, de salarii, de persoanele insotitoare a celor cu dizabilitati, pe de alta parte am inceput sa operam niste rani pe care cei de la PDL le foloseau de ani de zile, fie ca vorbim de Electrica si baietii destepti, fie ca vorbim de Oltchim, de Posta Romana si de atatea alte lucruri…. Noi am inceput sa operam aceste rani. Sigur ca exista mare suparare si de la domnul Videanu si doamna Anastase, dar cred ca asta asteptau oamenii de la noi”, a mai sustinut Ponta.Liderul PDL Adriean Videanu i-a cerut premierului Victor Ponta sa prezinte, in 48 de ore, explicatii in legatura cu modul in care a fost gestionat subiectul legat de privatizarea Oltchim, el spunand ca, in caz contrar, va sesiza Parchetul pentru tentativa de subminare a economiei nationale.El a spus, marti seara, intr-o conferinta de presa, ca de doua saptamani romanii asista „la cel mai penibil show guvernamental transmis senzational in direct de Ponta si Dan Diaconescu„.”Cer cuplului Ponta-Dan Diaconescu sa puna capat acestui circ, care se joaca pe pielea si sperantele oamenilor de la Oltchim”, a precizat Videanu.Dan Diaconescu a fost declarat vineri castigator al actiunilor statului la Oltchim, suma oferita de el pentru actiunile statului la Oltchim fiind cea mai mare, respectiv 203 milioane de lei.Contractul pentru transferul actiunilor nu a fost inca semnat.
Mai multe zone din Capitala fara apa calda incepand de miercuri
Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) a anuntat ca incepand de miercuri, ora 9.00, mai multe zone din sectoarele 1, 5 si 6 nu vor avea apa calda din cauza unor probe de presiune la nivelul retelei primare de alimentare cu agent termic. Potrivit unui comunicat, de marti, al Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET), incepand de miercuri, ora 9.00, mai multe zone din sectoarele 1, 5 si 6 nu vor avea apa calda din cauza unor probe de presiune la nivelul retelei primare de alimentare cu agent termic. Astfel, in sectorul 1 nu vor avea apa calda imobilele din Bulevardele Alexandru Ioan Cuza, Nicolae Titulescu, Banu Manta, Ion Mihalache, Bucurestii Noi, Calea Grivitei si strada Pajura. In sectorul 5 vor fi afectate Calea Ferentari, Calea Rahovei, Soseaua Alexandria, strazile Dumbrava Noua, Petre Ispirescu, Calea 13 Septembrie, Soseaua Panduri si Bulevardul Unirii, iar in Sectorul 6, strazile Drumul Taberei, Brasov, Valea Cascadelor, Apusului, Dezrobirii, Virtutii, Bulevardele 1 Mai, Timisoara, Vasile Milea, Iuliu Maniu, Calea Crangasi si Calea Giulesti.RADET nu a precizat cat vor dura probele de presiune.Potrivit sursei citate, in cazul in care vor fi identificate probleme, se va interveni pentru izolarea si remedierea acestora.Reprezentantii regiei adreseaza scuze locuitorilor acestor zone pentru disconfortul provocat si precizeaza ca executarea probelor de presiune in reteaua primara este impusa prin normele tehnice de exploatare a acesteia, in vederea limitarii riscurilor de aparitie a unor disfunctionalitati sau intreruperi in furnizarea serviciilor, in anotimpul rece.RADET Bucuresti a anuntat, in urma cu o saptamana, ca din 24 septembrie pana in 10 octombrie va face probe si verifica reteaua de termoficare, inaintea alimentarii cu energie termica.In timpul acestor probe, asociatiile de proprietari trebuie sa se asigure ca instalatiile interioare ale imobilelor sunt in stare de functionare, iar eventualele lucrari sunt finalizate.De asemenea, pentru a fi evitate probleme privind „integritatea instalatiilor de alimentare cu energie termica”, personalul regiei va face verificari. Acestia vor prezenta documente pentru accesul la instalatiile de termoficare din subsolul imobilelor, a precizat RADET.Reprezentantii regiei mai arata ca, potrivit reglementarilor legale, debransarea proprietarilor de la instalatia de termoficare nu se poate face in timpul sezonului de incalzire.
Perchezitii la functionarii publici – prejudiciu de 2,2 milioane de euro
Politistii au descins, miercuri dimineata, la functionarii publici suspecti ca au obtinutcontracte de achizitii publice in valoare de peste 2,2 milioane de euro, fara a fi respectate prevederile legale.Politia Capitalei – Serviciul de Investigare a Fraudelor, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii, pune in executare 14 autorizatii de perchezitie si 13 mandate de aducere, in Bucuresti si in judetul Maramures, se arata intr-un comunicat al Politiei Capitalei, remis Ziare.com.Perchezitiile au fost dispuse in urma cercetarilor efectuate de ofiterii de investigare a fraudelor de la Politia Capitalei, intr-un dosar penal ce priveste savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice – in forma continuata si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice – in forma continuata.In cadrul acestui dosar sunt cercetati 9 suspecti.Contractele au fost obtinute cu sprijinul unor functionari care lucreaza intr-o institutie publica, in perioada august – septembrie 2012.D.R.
Dachser deschide un depozit de ultima generatie pentru marfuri periculoase-8,00-
Dachser a deschis miercuri, 26 septembrie, noul sau depozit de marfuri periculoase, cu o suprafata de aproximativ 6.500 de metri patrati si o capacitate de 11.500 de paleti. Operatorul logistic international, a investit peste 10 milioane euro in aceasta facilitate logistica, fiind construita in conformitate cu Directiva Seveso II (96/82/CE). „Suntem fericiti si mandri sa deschidem astazi (miercuri – n.red) acest nou depozit in Ploiesti”, declara Traian Dumitrescu, Director General Dachser Romania. „Aceasta locatie ultra-moderna indeplineste toate standardele nationale si internationale si este autorizata atat de Ministerul Mediului, cat si de IGSU (Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta), iar parcul auto utilizat este supus unui sistem riguros de selectare si verificare”, a mai spus Traian Dumitrescu.
Beneficiarii de ajutoare sociale, 60 de zile perioada de gratie la plata datoriilor
Beneficiarii de ajutoare sociale vor avea 60 de zile perioada de gratie la plata taxelor si impozitelor locale, timp in care acestia isi vor primi drepturile, precizeaza Ministerul Muncii, cu referire la flexibilizarea conditiei de achitare a datoriilor, aprobata marti de Camera Deputatilor.Potrivit sursei citate, in cadrul dezbaterilor parlamentare de marti, referitoare la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 124/2011, au fost propuse amendamente cu care Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMPS) a fost de acord.Unul dintre aceste amendamente vizeaza flexibilizarea conditiei de achitare a impozitelor si taxelor locale. „Astfel, verificarea se va face doar in cazul familiilor si persoanelor singure care au dreptul stabilit de cel putin 6 luni si vor fi excluse de la aceasta verificare familiile monoparentale. De asemenea, se reglementeaza o perioada de gratie de 60 zile in care se pot plati aceste datorii catre bugetele locale, timp in care beneficiarul isi va primi dreptul”, precizeaza MMPS.Un alt amendament vizeaza stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei, cu mentinerea limitelor maxime reglementate in prezent, de 1.200 de lei pentru concediul pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani si 3.400 de lei pentru concediul pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an, potrivit MMPS.Proiectul de lege are caracter organic. Camera Deputatilor este for decizional. Proiectul de lege urmeaza a fi trimis spre promulgare.
Daniel Daianu: DD nu avea pedigree institutional pentru privatizarea Oltchim
Fostul ministru de Finante Daniel Daianu sustine ca Dan Diaconescu nu ar fi trebuit sa se califice la licitatia pentru privatizarea Oltchim, precizand ca patronului OTV ii lipseste pedigree-ul „institutional”.Intr-un interviu acordat Evenimentul Zilei, fostul ministru a vorbit despre Cum de a ajuns vanzarea Oltchim in impas si ce se va intampla daca Dan Diaconescu nu aduce banii pentru combinat.”Conditionalitatea expresa a Fondului a fost privatizarea Oltchimului, in sensul cel putin al sustinerii licitatiei, adica sa se vada ca statul doreste sa decida daca va continua sa bage bani in acest combinat sau vrea sa il eficientizeze. Dupa mine, intr-un an electoral trebuiau suspendate aceste procese. Nici Fondul nu trebuia sa impuna. Acum, boardul va spune ca s-au respectat conditiile, dar iata ce situatie avem in tara. Dar situatia Oltchim este mult mai veche. Se stiau de ani buni problemele Oltchim”, a precizat Daianu.Acesta a mentionat ca persoanele care participa la licitatie trebuie sa aiba un pedigree, o carte de vizita ca persoana institutionala.”Dan Diaconescu nu trebuia sa se califice. Aici trebuia sa fie admisi cei care aveau bonitate care se masoara in functie de mai multe elemente: traseul profesional, reputatia institutionala, forta financiara si, in plus, un business plan. Aici este si raspunderea celui care vinde. Insa exista un risc, pentru ca un anumit cumparator putea sa cumpere si sa inchida. Orice conditie era foarte greu de impus. Nu exista restructurare, mai ales in conditii de criza, care sa iti asigure in integralitate locurile de munca”, a explicat Daianu.In continuarea interviului, fostul ministru a vorbit despre ipoteza in care patronul OTV nu va aduce banii pentru Oltchim.”Eu am pledat pentru administrare speciala. Aceasta permite, ca si in cazul Hidroelectricii sa se termine contractele oneroase pentru ca multi s-au infruntat din Oltchim. Trebuie gasit si medicamentul decisiv, un investitor de amploare”, a adaugat Daianu.Avocatul lui Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu, a asigurat ca patronul OTV va semna contractul in termenul stabilit.Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.Contractul nu a fost insa semnat, iar premierul Victor Ponta a anuntat ca privatizarea Oltchim va fi reluata anul viitor, el spunand ca, dupa ce se va constata ca asa-zisul castigator nu a avut nici bani, nici intentia de a deveni actionar majoritar, statul va aproba un plan de masuri pentru combinat.
Protestatari platiti la Oltchim: „Ne-au luat cu microbuzul de acasa”
Mai multi protestatari au fost retinuti de politisti, in timpul manifestatiei de miercuri de la Oltchim Ramnicu Valcea, existand suspiciuni ca acestia nu aveau niciun motiv sa se afle acolo.Unii dintre barbatii retinuti chiar au marturisit ca au primit bani pentru a participa la protest, adaugand ca au fost luati de acasa cu microbuzul.”Ne-a luat cu microbuzul de acasa, au spus ‘haide ba si voi'”, a marturisit unul dintre barbati.Angajatii Oltchim Ramnicu Valcea, Arpechim Pitesti si cei de la Divizia Petrochimica Bradu au declansat, din nou, greva, miercuri, in timp ce castigatorul licitatiei de vanzare a combinatului,Dan Diaconescu, este asteptat sa se reintoarca in tara in cursul acestei zile. Intre timp, directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE), Teodor Melescanu, se afla la Guvern, subiectul discutiilor fiind Oltchim.
Privatizarea Oltchim Angajatii in greva, Diaconescu plecat, SIE intervine
Potrivit liderului angajatilor combinatului, Corneliu Cernev, angajatii si-au pierdut speranta ca situatia se va redresa, in conditiile in care activitatea este intrerupta, iar salariile nu s-au mai platit din luna august. In plus, acestia sunt nemultumiti de incertitudinea creata dupa anuntul castigatorului licitatiei de vanzare. „Angajatii au decis ca sa reluam protestele pe perioada nedeterminata. Vrem salariile restante si capital pentru repornirea instalatiilor”, a declarat Cernev, marti. Avocatului lui Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu, sustine ca presedintele PP-DD va semna contractul de vanzare – cumparare luni, in termenul limita. Tot atunci, Diaconescu trebuie sa efectueze si plata de 45 de milioane de euro pentru pachetul de 54,8 la suta din actiunile Oltchim. S.R.
Daca nu ar fi prostitutia, cea mai veche meserie din lume ar fi cersetoria Fotoreportaj Ziare.com
Bucurestiul e plin de amarati, flamanzi, dezbracati si tot soiul de betegi. Privirea umila, vocea stinsa, povestea induiosatoare ori cartonul care-i foloseste drept CV cersetorului ne fac sa ducem mana la portofel si sa-i dam cativa bani nefericitului.A da bani cersetorilor ne confirma ca suntem oameni buni, milosi si empatici cu suferinta altora. Cand aflam insa ca milogii castiga de cateva ori mai mult decat noi, ne clatina putin convingerile morale. Cand infirmul se ridica din carucior sa-si ia un rachiu, ne zdrucina de-a dreptul convingerile morale.Si cand copilul de cinci ani, caruia i-ai dat un leu dupa ce te-a tras de maneca, te injura de toate celea, uiti de orice convingeri morale, iar primul lucru care-ti vine-n minte e aia cu „facerea de bine…”.”Vino la mine si impresioneaza-ma. Emotioneaza-ma, stoarce-mi o lacrima”, spunea Pepe din Filantropica si incheia apoteotic cu „mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana”.
Privatizarea Oltchim: Vulpescu, amenintat cu demiterea de Ponta
Prim-ministrul Victor Ponta l-a avertizat, voalat, pe seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Remus Vulpescu, ca va fi schimbat daca nu poate oferi explicatii clare in cazul privatizarii Oltchim.„Domnul Vulpescu sa faca bine sa vorbeasca foarte clar, sa vorbeasca mai putin si sa explice mai mult. Sa explice cat mai clar, daca poate. Daca nu poate, vom gasi un alt sef la OSPSI sa explice cat mai clar”, a spus premierul Ponta, miercuri, in cadrul sedintei de Guvern.Seful Executivului a precizat ca luni, „in functie de rezultatul final (al negocierilor – n. red.) se semneaza sau nu se semenaza contractul” privatizarii Oltchim.Totodata, Ponta a cerut guvernantilor sa fie pregatiti in ambele cazuri – fie ca va fi semnat contractul, fie ca nu va fi semnat.”Luni dimineata trebuie prezentata strategia noastra pentru administratie speciala, plata salariilor si toata repornirea activitatii si tot ce inseamna pregatirea pentru un nou proces de privatizare, gandit mult mai bine decat cel pe care l-am preluat din mers”, a mentionat prim-ministrul.Acesta a cerut explicatii in legatura cu motivul pentru care nu s-a putut face conversia actiunilor si cu motivul pentru care nu a putut fi amanata licitatia.Nu in ultimul rand, premierul a cerut „foarte multa seriozitate si pragmatism” pe aceasta tema.
Privatizarea Oltchim Ponta incepe sa ameninte cu demiteri
Angajatii Oltchim Ramnicu Valcea, Arpechim Pitesti si cei de la Divizia Petrochimica Bradu au declansat, din nou, greva, miercuri, in timp ce castigatorul licitatiei de vanzare a combinatului, Dan Diaconescu, este asteptat sa se reintoarca in tara in cursul acestei zile.Intre timp, directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE), Teodor Melescanu, se afla la Guvern, subiectul discutiilor fiind Oltchim, potrivit unor surse citate de B1 TV.
Unde se mai cresc cobai in Romania? Patrunde tainele scurtei lor vieti-12,22-
Fie ca esti un iubitor de animale, fie ca nu, macar o data sigur te-ai gandit daca in Romania se cresc cobai, unde si in ce conditii, citind pe eticheta vreunui produs ca a fost testat pe acestia. Indiferent daca a existat si o strangere de inima sau nu, curiozitatea in acest sens nu poate fi negata.Bineinteles ca si in Romania se cresc cobai si se fac experimente pe acestia, chiar daca nu la amploarea din alte tari. „Romania utilizeaza doar 0,70% din numarul de animale de laborator din UE, nu se fac experiente pe caini, pisici, maimute etc., iar majoritatea animalelor se folosesc doar pentru testarea eficientei si sigurantei produselor medicamentoase”, a declarat pentru Ziare.comCristin Coman, directorul Statiunii de Experienta Baneasa, o unitate separata teritorial a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino”, din structura caruia face parte. Statiunea Baneasa a fost construita in 1923 de catre profesorul Alexandru Ciuca, dupa modelul similar al Statiunii Remoulin a Institutului Pasteur din Paris. Terenul pe care a fost ridicata ferma a fost donat de catre Casa Regala a Romaniei. 80% dintre cladirile actuale ale Statiunii Baneasa au fost construite intre 1923 – 1925. Scopul pentru care a fost construita ferma si principala activitate a acesteia la inceputuri a fost hiperimunizarea cabalinelor pentru obtinerea de seruri terapeutice. Varful activitatii a fost atins in anii 1950-1960, cand in Statiunea Baneasa se aflau 600 de cai. Alte specii de animale adapostite in cursul timpului in cadrul Statiunii Baneasa si utilizate in scopuri de productie, stiintifice si experimentale au fost: primate non-umane, caini, ovine, caprine, vipere, gaste, porumbei, gaini, curcani, cobai, soareci, sobolani, hamsteri.
Privatizarea CFR Marfa: Sindicatele cer amanarea procesului
Reprezentantii sindicatelor cer amanarea procesului de privatizare a CFR Marfa, solicitand continuarea negocierilor.Confederatia Nationala Sindicala „Cartel ALFA” si Federatia Mecanicilor de Locomotiva (FML), membra a confederatiei, considera ca strategia propusa, care stabileste modul in care se doreste realizarea privatizarii societatii CFR. Marfa, este una total gresita si predispusa unui mare esec, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Ei au mai multe obiectii:
– Solicitarile sindicale, in cea mai mare parte agreate la prima intalnire, au fost excluse din continutul actului normativ, ceea ce a dus la avizul negativ al Comisiei de dialog social (CDS);
– Aceste solicitari au vizat preconditii de participare la procesul de calificare, in conformitate cu legislatia europeana in domeniu;
– Partea sindicala sustine in continuare privatizarea unui pachet minoritar de 20-25%, cu drept de preemptiune pentru castigatorul licitatiei la achizitionarea pana la 100%, intr-un timp de proba rezonabil; cedarea administrarii catre castigator;
– Pe parcursul tuturor discutiilor, partea sindicala a sustinut protejarea locurilor de munca actuale si mentinerea drepturilor existente la data privatizarii pentru salariatii CFR Marfa, care trebuie mentionate in acest document.”In conditiile adoptate unilateral de catre reprezentantii Ministerului Transporturilor consideram ca aceata privatizare poate deveni inca un mare esec si avertizam guvernul ca salariatii vor apela la toate formele legale pentru a impiedica acest lucru”, se mai arata in comunicat.Sindicatele solicita Guvernului sa nu adopte aceasta Hotarare in forma propusa unilateral de minister si sa continue negocierile pe textul strategiei.C.P.
Pretul gazelor naturale de import a crescut in iulie
Pretul gazelor naturale importate a fost in iulie 2012 de 157,30 lei/MWh, in crestere cu 17,4% fata de aceeasi luna a anului anterior, cand a fost de 133,97 lei/MWh, potrivit datelor transmise deANRE la solicitarea NewsIn.Fata de luna iunie a acestui an, majorarea se ridica la 9,2%, de la 142,77 lei/MWh.Daca se compara ianuarie 2012 cu ianuarie 2011, luni in care consumul este mult mai ridicat, cresterea se ridica la 37%, de la 119,03 lei/MWh la 163,08 lei/MWh.Un motiv, bine stiut, al preturilor ridicate este faptul ca Romania ia de la gigantul Gazprom gazele necesare acoperirii consumului intern numai prin intermediari. Au existat de-a lungul timpului discutii intre partile romane si cele ruse pentru stabilirea unor relatii contractuale directe pentru furnizarea de gaze, insa fara niciun rezultat.In prezent, consumul intern de gaze naturale este asigurat de cei cei doi mari producatori interni,Petrom si Romgaz.Potrivit datelor ANRE, consumul de gaze naturale in Romania a fost de 85,411 milioane MWh in primele sapte luni din 2012, in scadere cu 4,2% fata de aceeasi perioada a anului anterior (89,229 milioane MWh), dintre care 26,64% (20,619 milioane MWh) a provenit din import.La sfarsitul lunii iulie 2012, un numar de 74 de companii licentiate isi desfasurau activitatea in sectorul gazelor naturale.
„Coltul de produse romanesti” in hipermarketuri, o idee buna?
Ministerul Agriculturii propune un pachet legislativ care sa prevada aprovizionarea hipermarketurilor cu produse autohtone. In mod paradoxal, reprezentantii asociatiilor deproducatori sustin ca aceasta masura i-ar putea dezvantaja.Aurel Popescu, presedintele Rompan, crede ca ideea ii vizeaza pe producatorii de legume si fructe, dar atrage atentia ca aceasta masura poate fi implementata cu succes doar daca micii producatori se asociaza in cooperative.”Micii producatori nu au nicio sansa sa intre inhipermarketuri decat daca fac grupuri intre ei, astfel incat sa se adune marfa de aceeasi calitate. Daca vorbim de un mic producator, el produce pentru jumatate de luna si atunci clientii, care s-au obisnuit cu un produs de o anumita calitate, ar trebui sa il poata gasi in supermarket o perioada mai lunga de timp. Deci trebuie constanta in calitate”, a declarat Popescu pentru Business24.Citeste mai multe despre Coltul de produse romanesti” in hipermarketuri, o idee buna? peBusiness24
Mechel vinde firmele din Romania
Grupul rus Mechel vinde toate firmele pe care le detine in Romania, impreuna cu alte active, din cauza problemelor financiare.Pentru combinatele Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii, Laminorul Braila si Ductil Steel, compania spera sa obtina 150 milioane de dolari.Mai exact, grupul vrea 46 milioane dolari pentru Mechel Targoviste, 33 milioane de dolari pentru Mechel Campia Turzii, 32 milioane dolari pentru Laminorul Braila, respectiv 39 milioane dolari pentru Ductil Steel.Potrivit Mediafax, care citeaza site-ul rus Kommersant.ru, Mechel a scos la vanzare mai multe active, printre acestea numarandu-se companiile controlate prin firma Eastern European Steel Division SRL, care coordoneaza activitatile grupului in Romania.Consiliul Director al Mechel a aprobat, vineri, vanzarea partiala sau totala a mai multor active din Rusia, Romania, Ucraina, Lituania, Bulgaria, Kazahstan si Marea Britanie, care nu se mai incadreaza in strategia companiei, se arata intr-un comunicat al grupului.De asemenea, Mechel are nevoie de bani pentru a-si reduce datoriile, care se cifreaza la 9,4 miliarde euro, si pentru a finanta exploatarea miniera Elga, proiect prioritar pentru companie.