Parada Elevilor Bucuresteni-Aproximativ 20.000 de elevi, dornici de a demonstra unitatea, originalitatea, implicarea si entuziasmul specific tinerei generatii, se vor reuni sambata, la cea de-a patra editie a Paradei Elevilor Bucuresteni, informeaza reprezentatii ISMB.„Manifestatia, organizata de Centrul de Proiecte si Programe Educationale si Sportive pentru Copii si Tineret din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, impreuna cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si cu Scoala Democratiei, cu sprijinul Consiliului General al Municipiului Bucuresti, va incepe in fata Salii Palatului la ora 15:00. Elevii vor urma traseul pe ruta Calea Victoriei, Splaiul Independentei, Bulevardul Unirii, Piata Constitutiei”, mai spun reprezentantii Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).Conform sursei citate, Parada Elevilor Bucuresti se desfasoara in fiecare an de Ziua Elevilor Bucuresteni, sub egida Zilelor Municipiului Bucuresti, fiind oficializata inca din anul 2009, prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Cat dureaza evaluarea angajatilor din TVR?-15,36-
Selectia personalului din Televiziunea Publica va incepe dupa data de 1 octombrie, iar deciziile urmeaza sa fie cunoscute pe 20 noiembrie. Intreg procesul de evaluare a unui angajat dureaza insa 10 minute.Concret, procesul de selectie va consta in trei etape ce vor fi notate si care vor primi ponderi – memoriul de activitate, testul grila si interviul care va dura 10 minute, potrivit Evenimentul Zilei.Fostul director al TVR Valentin Nicolau catalogheaza acest proces drept „o mascarada totala”.
Conducerea TVR a aprobat concedierea a 872 de angajati
Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Televiziune a aprobat, vineri, noua schema organizationala a Televiziunii Romane, care prevede desfiintarea a 872 de posturi, in institutie urmand sa ramana in urma concedierilor colective 2.395 de angajati.Aceasta decizie a fost luata fara afectarea substantiala a indicatorilor economici cuprinsi in Programul de redresare economica a SRTv, care justifica masura concedierilor colective, se mai spune in comunicat.
Patriarhul Daniel a decorat doi medici-15,29-
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel, a acordat vineri Crucea Patriarhala, cea mai inalta distinctie a Bisericii Ortodoxe Romane, medicilor Irinel Popescu si Mihai Lucan, in semn de apreciere pentru activitatea lor din domeniul transplantului de organe si tesuturi.Decoratia a fost acordata in cadrul celei de-a VIII-a editii a Congresului Romtransplant, aniversand implinirea a 15 ani de activitate de transplant hepatic in Institutul Clinic Fundeni si 20 de ani de activitate de transplant renal in Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca. Aproape 1.500 de bolnavi transplantati renal si peste 350 de transplantati hepatic au fost tratati in cei 15 ani de activitate, potrivit organizatorilor congresului.In deschiderea ceremoniei, in cuvantul intitulat „Cooperare spirituala si medicala pentru vindecare”, Patriarhul Daniel a subliniat necesitatea unitatii dintre spiritual si medical.”Biserica evidentiaza necesitatea unitatii dintre spiritual si medical in eforturile pentru vindecarea bolilor si accentueaza legatura dintre sanatatea sufleteasca si cea trupeasca, in relatia dintre Dumnezeu, medic si pacient. Suferinta si boala afecteaza nu numai omul exterior, ci si armonia sau sanatatea omului launtric. Din acest motiv, tamaduirea sau vindecarea, ca dar divin, este numita si mantuire sau salvare. (…) Oamenii sa pretuiasca mai mult darul sanatatii, evitand bolile, si sa fie recunoscatori fata de persoanele care ii ajuta cand sunt bolnavi, mai ales cand ei singuri, din cauza saraciei, nu-si pot plati consultatiile sau medicamentele”, a declarat Patriarhul Daniel.La randul sau, prof. dr. Irinel Popescu a multumit pentru atentia si sustinerea Bisericii Ortodoxe Romane fata de medici.”Este pentru a doua oara cand de la cel mai inalt nivel al Bisericii Ortodoxe Romane ni se transmite un mesaj de sustinere a muncii noastre de zi cu zi in folosul bolnavilor. Transplantologia este una din ramurile medicinii moderne cu puternice conotatii etice, de aceea, in toate tarile in care se face transplant, opinia si atitudinea institutiilor religioase sunt considerate a fi extrem de importante”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu.La final, prof. dr. Mihai Lucan l-a rugat pe Patriarhul Romaniei sa continue sa-i ajute medici.”Este o onoare sa primim astazi aceasta mare decoratie. Trebuie sa va marturisesc, este purul adevar, nu este doar de ocazie, ca fara ajutorul Bisericii probabil ca astazi nu m-ati fi premiat. M-a sustinut cand a fost mai greu, m-a ajutat cand nimeni nu m-a ajutat si mi-a tinut partea cand toti ceilalti fugeau”, a spus prof. dr. Mihai Lucan, directorul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca.La intalnirea de la Palatul Patriarhiei a participat si delegatia prezenta la cel de-al VIII-lea Congres Romtransplant si la Examenul pentru Diploma Europeana de Transplant.
Prima reactie a fotbalistului roman care a uimit Franta
Atacantul Claudiu Keseru, marcator a patrugoluri pentru Angers in meciul cu Le Mans, a afirmat ca a avut o seara de vis.„Am reusit pentru prima data in cariera sa inscriu patru goluri intr-un meci. Nu reusisem anterior nici macar o tripla. Sa inscriu patru goluri este o adevarata incantare si este o seara de vis. Am obtinut o serie de rezultate foarte bune, dar este abia etapa a IX-a”, a spus Keseru.Atacantul roman in varsta de 25 de ani a fost autorul tuturor reusitelor din victoria lui Angers in fata celor de la Le Mans.Keseru si-a dus echipa pe primul loc in Ligue 2, cu 18 puncte.In acest sezon, Keseru are noua goluri in tot atatea partide.C.M.
Festivalul „Ravasitul oilor”, la Castelul Bran
arbatoarea traditionala „Ravasitul oilor”, care marcheaza sfarsitul anului pastoral, va avea loc pe Platoul Inima Reginei, de langa Castelul Bran din Brasov, la acest final de saptamana.Festivalul va debuta cu o expozitie gastronomica, ce se va desfasura pe intreg parcursul evenimentului, in cadrul careia vor fi expuse diversele sortimente de branza si pastrama care pot fi degustate si cumparate la cele mai bune preturi direct de la producatori, membri ai Asociatiei Crescatorilor de Animale din zona Bran, scrie Adevarul.De asemenea, in cadrul evenimentului se va desfasura si o expozitie de animale, unde vor fi prezentate mai multe rase de ovine, vor avea loc vanzari si schimburi de berbeci, urmand ca, la final, sa se aleaga cele mai frumoase exemplare. Pastorii si cainii lor ciobanesti, vor participa la oparada, la incheierea careia vor fi premiati.La festival va fi sustinuta o serbare campeneasca de interpreti si ansambluri de renume din folclorul romanesc. Vor fi prezenti si mesterii populari cu obiecte de artizanat precum tesaturi, blanuri si ceramica.Alesul oilor s-au „ravasitul oilor” este o sarbatoare care se desfasoara in zona Branului la inceputul lunii octombrie, atunci cand ciobanii coboara oile de pe munte.
Veste dureroasa pentru Banel Nicolita
Banel Nicolita s-a accidentat si va rata meciurile pe care echipa nationala le va disputa in luna octombrie.Mijlocasul lui Saint-Etienne a suferit o ruptura la coapsa dreapta si va absenta aproximativ o luna de pe gazon.Cu o zi inaintea accidentarii, Banel tocmai a fost informat ca a fost inclus de Victor Piturca pe lista preliminara a stranierilor convocati.Romania va intalni Turcia in deplasare pe 12 octombrie, iar patru zile mai tarziu va primi vizita Olandei.Dupa primele doua meciuri din preliminarii, nationala Romaniei ocupa prima pozitie in grupa D, cu sase puncte.C.M.
Topul celor mai scumpe tablouri romanesti
Operele de arta ale pictorilor romani sunt din ce in ce mai valoroase, iar unele dintre ele s-au vandut cu preturi de peste un milion de lei, adica peste 200.000 de euro.Nu mai putin de patru picturi s-au vandut cu peste un milion de lei, la data licitatiei si, datorita cresterii monedei unice europene fata de leu, o a cincea pictura – achizitionata in euro – a depasit recent acelasi prag de un milion de lei.Potrivit Adevarul, prima pictura romaneasca vanduta cu peste un milion de lei este „Fata cu margele rosii”, de Nicolae Grigorescu, tablou expus la muzeul din Sibiu. Opera a fost achizitionata, in prima jumatate a anului 2011, cu pretul de 1.107.000 de lei, in urma unei licitatii organizate la Artmark si la care era cotata la cel mult 1.025.000 de lei.Ulterior, doua alte picturi ale lui Grigorescu au obtinut, la licitatie, o suma de peste un milion de lei.Recordul in materie il detine insa un tablou al lui Nicolae Tonitza, vandut cu 1.247.000 de lei, la ultima licitatie din anul 2011.
Ce s-a vandut in 2012
In anul 2012, nicio pictura nu a mai fost vanduta peste acest prag. Insa, in urma cresterii euro fata de leu, pictura „Carciuma la Rucar”, a lui Nicolae Grigorescu, care a fost achizitionata anterior cu 230.000 de euro, a depasit in luna septembrie cotarea la un milion de lei, fiind cea de-a cincea pictura in acest top.In plus, alte doua opere de arta care au fost adjudecate pentru 220.000 de euro se apropie de aceeasi suma in lei.In total, de-a lungul timpului au fost vandute opt picturi romanesti la un pret de peste 200.000 de euro.
Cum era situatia in urma cu cativa ani
In anul 2001, tabloul „Ciobanasul”, de Nicolae Grigorescu, a depasit pentru prima oara pragul de 50.000 de dolari, fiind vandut cu 50.505 dolari. La acea vreme, cursul de schimb valutar facea ca aceasta suma sa reprezinte circa un miliard si jumatate de lei vechi, adica 150.000 de RON, un dolar fiind cotat in jurul 30.000 de lei vechi.In 2003, tot o opera a lui Nicolae Grigorescu – „Fata culcata in iarba”, depasea acelasi prag, insa era vanduta cu mult mai mult – 68.000 de dolari. Pictura fusese de fapt licitata in lei, la casa Alis, si s-a adjudecat cu 2,35 de miliarde de lei vechi.In anul 2004, pragul a ramas de 50.000, in valuta, dar de data asta in euro. Pictura lui Nicolae Tonitza, „Nud vazut din spate”, era vanduta cu 51.980 de euro, iar in anul 2007 Theodor Pallady avea doua opere vandute peste acest prag, una chiar aproape de 75.000 de euro.In 2008, „Fata in roz” a lui Nicolae Tonitza a obtinut suma de 120.000 de euro, iar de atunci pragul psihologic a crescut constant, urmatoarea tinta fiind cea de 300.000 de euro.
Cum actioneaza influenta valutara si cum se realizeaza vanzarile
Valoarea in euro a picturilor are singura semnificatie de a proteja investitia in arta, contra riscului valutar. Astfel, nicio revanzare importanta a vreunei picturi nu s-a facut in pierdere, indiferent de moneda in care ar fi fost organizata licitatia.Concret, in cifre, randamentul investitiei in arta, numai in anul 2012, a fost de 10,71 la suta, aproape 4 la suta reprezentand numai depreceierea leului fata de euro. Astfel, influenta valutara este factorul principal care determina cresterea sau scaderea preturilor tablourilor pe piata, iar printr-o crestere a cursului de schimb se realizeaza o reevaluare a picturilor.La cele mai multe dintre casele de licitatii, achizitiile se realizeaza in euro, astfel ca indiferent de moneda in care se liciteaza, colectionarii cheltuiesc sau castiga lei, iar cele mai importante vanzari din prezent se situeaza in jurul aceluiasi prag de un milion de lei.O singura casa de licitatie din Romania desfasoara licitatiile in lei – casa Alis, care este cea mai veche astfel de casa din tara noastra, pastrand traditia achizitiilor in lei.
Mutu are probleme in Franta: „E deplorabil ce se intampla”
Adrian Mutu se loveste de primele probleme de la transferul in Franta, la Ajaccio.Prezenta lui Adi Mutu in echipa de start pentru meciul cu Brest este sub semnul intrebarii. Desi Mutu este pregatit din punct de vedere fizic, starea proasta a gazonului de pe micutul Francois Coty il determina pe antrenorul Alex Dupont sa se gandeasca sa-l protejeze pe roman pentru a evita o accidentare.”Este deplorabil ce se intampla! Gazonul este foarte prost”, a spus Dupont.Ajaccio va intalni Brest sambata seara, de la ora 21:00, intr-un meci din etapa a 7-a din Ligue 1.Mutu a evoluat pana in prezent intr-un singur meci la Ajaccio, contra lui Lyon.C.M.