Fondul Monetar Internaţional şi-a revizuit din nou previziunile de creştere economică, care se găsesc încă în scădere. Zona euro este cea mai afectată, Antonella MOCANU
cu un declin de 0,4% raportat în 2012.”Nu va fi un deceniu pierdut ci un deceniu de care economia mondială are nevoie să se redreseze” aprecizat şeful FMI Olivier Blanchard. Iar statisticile publicate ieri arăta acelaşi lucru.
Pentru a doua oară din luna aprilie a acestui an, Fondul a redus prognoza de creştere pentru economia mondială. Pe scară mondială activitatea economică nu va progresa decât cu 3,3% în 2012 anul cu cel mai slab rezultat din 2009 până acum, marcat cu o contracţie de 2,2%. Cele mai multe state şi-au văzut prognozele de creştere reduse indiferent dacă facem referire la ţări dezvoltate sau în curs de dezvoltare. Zona euro este pentru încă odată rămasă în urmă, cu o contracţie estimată a PIB-ului de 0,4% în 2012, preconizându-se o uşoară creştere de 0,2% în 2013.
„Chiar de este necesară reducerea deficitului nu există nici o îndoială că acesta cântăreşte la cerere. Este o chestiune de ritm. Acesta nu trebuie să fie nici alert nici prea lent” a mai precizat Olivier Blanchard. Economistul şef al Băncii Degroof, Etienne de Callatay, afirma că atenţia nu trebuie să ne fie concentrată doar asupra cifrelor deficitului public. „Cel mai important lucru este să se întreprindă reforme care vor sporii potenţialul de creştere. În Spania de exemplu nu numai că trebuie să crească TVA-ul dar în acelaşi timp este necesară şi o reformă a învăţământului, a funcţiilor publice, a pieţii muncii şi a securităţii sociale” spune el.
În ceea ce priveşte Belgia, FMI-ul nu prevede nici o creştere înaintea unei slabe regresiuni de 0,3% în 2013. „Totuşi nu ne putem mulţumi cu acest rezultat. În cazul în care ne oprim aici riscăm să ne găsim în rândul ţărilor slab dezvoltate” avertizează Etienne de Callatay.
O performanţă inferioară este cea a Germaniei (+0,9%), dar mai mare decât media din zona euro (-0,4%). Celelalte ţări dezvoltate precum Japonia (+2,2%) şi Statele Unite ale Americii (+2%) vor termina mai bine anul economic decât zona euro. FMI avertizează totuşi asupra plafonului datoriei sale care reprezintă o ameninţare. În lipsa unui acord între Casa Alba şi Congres, în vederea ridicării plafonului, reduceri bugetare vor fi făcute în mod automat. Potrivit FMI această posibilitate ar duce la o stagnare a creşterii economice.
Pieţele internaţionale continua să sufere de pe urmă problemelor pieţii europene. În China creşterea ar trebuii să fie de 7,8% în loc de 8% în 2012 şi de 8,2% în loc de 8,5% în 2013. Brazilia este de asemenea departe de performanţele realizate în trecut . Creşterea PIB-ului brazilian este aşteptat să fie de 1,5% în 2012. O performanţă inferioară celei a Statelor Unite ale Americii.”Întrebarea cheie este să putem ştii dacă economia mondială traversează o zonă de turbulenţă sau situaţia actuală este una de durată” precizează FMI. Conform Fondului situaţia se găseşte la ora actuală în mâinile guvernelor statelor din Europa şi Statelor Unite ale Americii.Uniunea Europeană trebuie să organizeze fondul sau de ajutor, care se afla în faza de proiect, avansarea „unei uniuni de credit” şi să iniţieze o mai mare integrare fiscală.
Bibliografie
Cotidianul „La libre Belgique”, numărul din data de 11.10.2012.
Ziarul „Le Monde”, numărul din data de 11.10.2012.
Ziarul „Liberation”, numărul din data de 11.10.2012.
Gheorghe Serbanescu
Citit cu interes, informatii de actualitate. Intradevar pietele din afara spatiului european sunt afectate de problemele pieteii europene. Felicitari Antonella! Cu multumiri,
Antonella Mocanu
Iti multumesc mult George, pentru popasul si atentia ta. Intradevar, din punct de vedere economic zona euro traverseaza o perioada destul de dificila.
Nicu Murgasanu
Saru'mana Antonella! Ma surprinzi placut!
Cunosteam numai latura poetica a personalitatii tale.
Antonella Mocanu
Iti multumesc frumos, Nicu pentru amabilitate si aprecieri. Si descoperirile nu se termina aici, inca mai sunt lucruri de descoperit.