Arafat: vom avea un cod de etica intre firme si stat, sa prevenim coruptia –Pentru a preveni „influenta, practicile incorecte si coruptia” din sistemul medical, ministrul Sanatatii, Raed Arafat. isi doreste ca, la fel ca in alte state, sa existe si in Romania un cod de etica intre firme si stat.„Fondurile din sanatate se scurg prin diverse modalitati, una fiind prescriptia nejustificata de medicamente scumpe, inainte de a vedea daca produsele ieftine nu sunt mai eficiente”, a declarat ministrul, inivtat la Pro Tv.In acest sens, el a mentionat ca a avut discutii cu reprezentanti ai unor firme de medicamente din SUA, unde „nimeni, nu numai pe medicamente, dar si pe aparatura, pe tot – nu poate avea contract cu statul daca nu semneaza codul de etica”.
Cum vrea Arafat sa reduca fraudele si coruptia din sistemul medical
Daca firmele nu respecta acest cod, se poate ajunge la excluderea firmei pe trei sau patru ani, a atras atentia fondatorul SMURD, exemplificand cu o companie din Cehia, eliminata pentru ca a mituit un oficial.”O firma vine si castiga licitatia, dar nu livreaza. Se intampla in oncologie, ne lasa spitalul descoperit, spitalul nu poate organiza o a doua licitatie. Exista firme cu astfel de practici in domeniul medical, este o practica foarte raspandita”, a adaugat Arafat.Un alt exemplu oferit de ministru este cel al firmelor care ofera acelasi aparat la preturi diferite de la un spital la altul, accentuand ca „statul are bani limitati si trebuie investiti corect”.O alta metoda de scurgere a fondurilor din sistem, conform lui Raed Arafat, este reprezentanta de prescriptia nejustificata a unor medicamente scumpe.
Cum vrea Arafat sa reduca fraudele si coruptia din sistemul medical -10,34-
Ministrul Sanatatii, Raed Arafat, propune o masura care sa reduca fraudele si cheltuielile inutile din sistemul medical romanesc.Arafat a vorbit la emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata la Pro Tv, despre o hotarare pe care Guverul ar urma sa o adopte saptamana viitoare, prin care licitatiile pentru medicamente si aparatura si din spitale sa fie realizate doar de Ministerul Sanatatii, nu de fiecare spital in parte, asa cum se intampla pana acum.”Hotararea va stabili ca ministerul este unitatea de achizitie centrala pentru sistemul sanitar si poate achitiona pe acorduri cadru de lunga durata materiale, medicamente si aparatura pentru sistemul sanitar, cu sursa de finantare de fonduri publica. Bineinteles ca vorbim de spitalele din MS si de spitalele descentralize”, a explicat ministrul.Potrivit acestuia, trei institutii trebuie sa isi dea avizul pentru aceasta hotarare, care ar putea fi pe ordinea de zi a sedintei de marti a Guvernului. „Din momentul emiterii, putem incepe organizarea unor licitatii. Achizitia centralizata pe mai multe echipamente inseamna si preturi mai mici si astfel va fi o competitie mai mare si mai serioasa intre companii”, a apreciat Raed Arafat.El a acuzat ca, desi licitatiile sunt organizate in conformitate cu legislatia in vigoare, unele spitale ajung sa plateasca si dublu pentru aceleasi echipamente, din cauza lipsei de competitie intre firmele care liciteaza.”Am gasit aparate cu specificatii similare cumparate la preturi duble de la un spital la altul. Lucrurile astea se stiau, insa nu aveam o parghie de control pentru ca dadeau banii spitalor si licitatia se facea legal”, a adaugat ministrul Sanatatii.Acesta s-a declarat „convins” ca presiunea celor care organizau licitatii pe sistem vechi „va fi foarte mare”.”Odata iesita aceasta hotarare, cine va analua aceasta decizie trebuie sa argumenteze de ce o anuleaza. Pornim niste lucrui care intr-adevar par mici, dar trebuie sa ajunga sa fie normalitate”, a continuat ministrul.
Cum se vor desfasura licitatiile
Raed Araf a pledat pentru „transparenta totala” privind procesul de licitatie pentru medicamente si echipamente medicale. Aceasta a explicat ca, dupa ce se va stabili necesarul de aparatura in spitalele romanesti, ministerul pe care il conduce urmeaza sa stabileasca si caietul de sarcini.”Aceasta achizitie centralizata poate sa evite o mare parte din probleme, cu conditia sa fie extrem de transparenta. Avem de gand sa mergem catre licitatia electronica”, a completat Arafat.Cu o saptamana inainte de inceperea licitatiei, firmele vor fi invitate la discutii pe marginea caietului de sarcini, pentru ca, in Romania, „contestatia este sport national, te constesta si te blocheaza si firme care nu liciteaza”.Dupa discutii, caietul de sarcini poate fi modificat, astfel incat sa nu apara blocaje ulterioare. Urmeaza „ofertele, verifici eligibilitatea firmelor. Daca firmele sunt eligibile le bagi dupa asta pe electronic, ceea ce inseamna ca ei pot sa se bata pe pret pana la un anumit moment”.
Cod de etica intre firme si stat
Totodata, pentru a preveni „influenta, practicile incorecte si coruptia” din sistemul sanitar, Raed Arafat isi doreste ca, la fel ca in alte state, sa existe si in Romania un cod de etica intre firme si stat.”Fondurile din sanatate se scurg prin diverse modalitati, una fiind prescriptia nejustificata de medicamente scumpe, inainte de a vedea daca produsele ieftine nu sunt mai eficiente”, a mai precizat ministrul.In acest sens, el a mentionat ca a avut discutii cu reprezentanti ai unor firme de medicamente din SUA, unde „nimeni, nu numai pe medicamente, dar si pe aparatura, pe tot – nu poate avea contract cu statul daca nu semneaza codul de etica”.Daca firmele nu respecte acest cod, se poate ajunge la excluderea firmei pe trei sau patru ani, a atras atentia fondatorul SMURD, exemplificand cu o companie din Cehia, eliminata pentru ca a mituit un oficial.”O firma vine si castiga licitatia, dar nu livreaza. Se intampla in oncologie, ne lasa spitalul descoperit, spitalul nu poate organiza o a doua licitatie. Exista firme cu astfel de practici in domeniul medical, este o practica foarte raspandita”, a adaugat Arafat.Un alt exemplu oferit de ministru este cel al firmelor care ofera acelasi aparat la preturi diferite de la un spital la altul, accentuand ca „statul are bani limitati si trebuie investiti corect”.O alta metoda de scurgere a fondurilor din sistem, conform lui Raed Arafat, este reprezentanta de prescriptia nejustificata a unor medicamente scumpe.
Ghidul pentru diabet
Raed Arafat a mai declarat ca ministerul pe care il conduce, impreuna cu experti nationali si internationali, vor intocmi un ghid pentru diabet.”Pe programul de diabet, de exemplu, va fi un protocol pe diabetologie. Programul de diabet este una dintre situatii care a crescut foarte repede costurile cu o crestere mai mica a pacientilor. Il analizam, vedem prescrierile. La noi este cum am mai zis, dam arma nucleara inainte sa folosim arma conventionala. In Franta, medicul incepe cu medicamentul cel mai ieftin, cel mai eficient si se ajunge la cel scump numai daca aceste medicamente nu isi fac efectul, sau daca este recomandare expresa pentru aceste medicamente scumpe, incepem cu ele, dar numai in cazuri speciale”, a justificat ministrul.Acesta a mentionat ca ar trebui sa inceapa cu insulina umana si doar la cei cu diabet zaharat 1 sa se inceapa cu insulina scumpa.”Sigur, vor fi voci care vor zice ca Ministerul Sanatatii vrea sa ii oblige pe bolnavi sa le dea medicamente ieftine. Am auzit deja multe discutii. Dar daca in Franta si in Anglia folosesc ghidul de medicamente, noi de ce sa nu il folosim”, a adaugat Arafat.
Majorarea contributiilor, o alta solutie pentru sistem
In alta ordine de idei, ministrul a precizat ca parerea sa „pur personala” este ca sistemul sanitar ar putea fi mai bine finantat daca s-ar majora contributiile. „Daca vrem sa avem o finantare corecta, sa ne intoarcem macar pana la contributiile care au fost anterior, acum este vreo 5%”, a completat ministrul.Acesta a lansat ipoteza unei contributii de „6-7%, care va avea un impact mare pentru sistemul sanitar, dar nu si pentru persoane”.”Dar aceasta este o discutie generala, iar decizia este politica. Ar aduce cateva sute de milioane in plus. Nu ar fi impact mare pe persona, dar pentru sistem ar fi mare. In opinia mea, discutand la rece, ar putea fi o solutie, dar nu s-a luat nicio decizie pentru a creste finantarea, unde ar putea fi aceasta”, a mai declarat ministrul.Referindu-se la bugetul pe care-l va avea, anul viitor, ministerul pe care il conduce, Raed Arafat a precizat ca acesta va fi similar cu bugetul din 2012 – 4% din PIB.
Funtia de ministru, solutie exceptionala pentru o situatie exceptionala
In finalul emisiunii. Raed Arafat a declarat ca a acceptat functia de ministru la Santate ca „o solutie exceptionala pentru o situatie exceptionala”.”Eu incepusem intial sa fiu ministru interimar. Cand nu s-a putut sa se faca un nou interimar dupa mandatul lui Victor Ponta, am acceptat eu sa fac acest lucru. Cel mai rau pentru MS e ca la 2-3 luni sa vina un nou ministru.Ministrul Sanatatii trebuie sa fie un om politic, orice decizie care va trebui sa fie luata va avea aspecte poliice, eu daca stau acolo o sa fiu o persoana rigida si neflexibila. Prefer pozitia de mai jos, unde pot sa duc un lucru mai departe. Prefer partea pur tehnica”, a justificat Arafat de ce nu doreste, dupa 9 decembrie, sa mai conduca MS.Raed Arafat a vorbit si despre protestele din iarna, din centrul Capitalei, subliniind ca „normal ca Piata Universitatii a insemnat ceva pentru mine, pentru ca am vazut increderea populatiei in mine. Eu ma simt acum mai responsabil, mai atent, si de aia spun ca pot sa fac mai multe tehnic, decat pe partea politica”, a conchis Raed Arafat.
Russu, BauMix: Sunt in permanenta conectat prin laptop, telefon sau tableta
Augustin Russu, proprietarul BauMix, este pasionat de tehnologie si este posesorul unei masini de epoca, un Mercedes din 1972. O alta pasiune a sa este motocicleta, care defineste ideea de vacanta relaxanta, pe doua roti, pentru el.Afacerea BauMix a venit pentru Russu ca o provocare, in cadrul careia a fost mereu cu un pas inaintea evolutiei pietei, lucru care l-a ajutat sa treaca mai usor peste perioada de criza.Faptul ca businessul sau este intr-un domeniu sezonier il ajuta in managementul timpului: „Important este sa existe un echilibru intre perioadele aglomerate la munca si cele in care pot dedica timp famililiei, prietenilor si hobby-urilor mele”, a declarat Russu, intr-un interviu acordat Business24.Citeste mai multe despre despre Russu, BauMix: Sunt in permanenta conectat prin laptop, telefon sau tableta pe Business24.
Utilizezi internet Wi-Fi gratuit? Vezi la ce pericole te expu
Probabilitatea ca utilizatorii sa cada victime unei infractiuni cibernetice este mult mai mare decat aceea ca ei sa-si infesteze calculatorul cu virusi aflati pe diverse medii de stocare (USB sau optice).Confom unui studiu „O+K Research”, comandat de „Kaspersky Lab”, accesul neautorizat al unei persoane la datele cu caracter personal nu poate fi facut numai cu ajutorul unui virus, „implantat” in calculatorul victimei. In multe cazuri, vinovatul poate fi un coleg prea curios sau un strain care-ti descopera dispozitivul intr-o retea, noteaza Tech News.In acest sens, specialistii atrag atentia ca cea mai eficienta masura de siguranta este criptarea tuturor fisierelor cu informatii sensibile.O metoda relativ raspandita de a fura date de la utilizator este interceptarea lor cu ajutorul unei retelewireless, in special Wi-Fi. In prezent, multe cafenele, restaurante si alte locuri publice ofera acces gratuit la internet care, foarte rar, este protejat cu o parola sau prin criptare.Asta inseamna ca oricine poate utiliza astfel de retele. Analiza traficului pe astfel de retele este o sarcina relativ usoara pentru infractorii cibernetici. „O+K Research” a constatat ca 46% dintre utilizatorii de smartphone si 48% dintre posesorii de tablete folosesc retele publice nesigure. 29% dintre proprietarii de laptop-uri folosesc, de asemenea, retele Wi-Fi publice. Mai mult decat atat, aproape jumatate dintre respondenti au declarat ca folosesc aceste retele zilnic sau de cel putin 2-3 ori pe saptamana.Aceasta statistica arata ca utilizatorii subestimeaza pericolele retelelor Wi-Fi gratuite. Aceste amenintari pot fi usor evitate folosind doar retelele wireless protejate.
Taxa de internare in spital – cat vor plati pacientii
Bolnavii care vor trece pragul Spitatului de Urgenta din judetul Neamt ar putea sa fie nevoiti, incepand de anul viitor, sa plateasca o taxa de internare.Sefii spitalului vor sa introduca o taxa de cinci lei pentru a aduna mai multi bani la bugetul unitatii sanitare, relateaza Antena 3.Exista si o categorie de pacienti care vor fi scutiti de plata acestei sume. Este vorba de gravide, copii si bolnavii de SIDA.Aceasta masura a fost adoptata deja in Iasi, unde bolnavii trebuie sa plateasca o taxa de 20 de lei.Spitalul nu asigura insa integral medicamentele pentru bolnavi, iar parcarea in curtea unitatii costa trei lei.
„Cetatean german cauta sotie din Romania” – Sa fie el alesul?
Hoppelmann are 39 de ani, 178 cm, 82 kg, divortat. Copiii traiesc cu fosta sotie. Este constructor de case si locuieste in „casa proprie foarte mare”, langa Erfurt, Germania. „Nefumator, simpatic, descurcaret, istet, echilibrat, sarmant, familist, romantic, integru, de cuvant, de caracter, iubitor de copii, de natura, de sport si deanimale, pasionat geolog”, asa se caracterizeaza si spera sa impresioneze o femeie din Romania, care sa-i devina ulterior sotie.Fosta lui sotie e din Botosani si, in mod paradoxal, isi doreste sa se casatoreasca tot cu o femeie din Romania („tara femeilor frumoase”), dupa cum declara. Mentioneaza ca stie putin si romaneste. „Copiii pentru mine inseamna foarte mult si se pare ca fiica mea va veni sa locuiasca la mine. Loc este suficient, asa ca daca si tu ai un copil sau doi sunteti bine veniti. Astept cu mare nerabdare sa-mi trimiti niste poze si cateva randuri despre tine.
ONG-urile strang semnaturi – stop taierii iresponsabile a padurilor din Carpati!
Clujenii sunt indemnati sa se alature miilor de romani si organizatiilor neguvernamentale care au semnat, pana acum, un memoriu adresat Guvernului, Presedintelui Romaniei, Ministerului Mediului si Padurilor, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si Garzii Nationale de Mediu, in care cer masuri concrete pentru sistarea neintarziata a „taierilor masive si iresponsabile” a padurilor din Muntii Carpati.„Ne exprimam revolta fata de managementul dezastruos al resurselor naturale si al biodiversitatii din Carpatii romanesti. (…) Taierile masive si iresponsabile de paduri au dus la situatia ca, in prezent, doar 29% din suprafata Romaniei sa mai fie impadurita, fata de media padurilor Uniunii Europene, care este de 42%. Jumatate, mai exact 48,95% din suprafetele despadurite in perioada 2000-2011 se afla in actualele arii protejate. Sunt vizate taieri si in padurile virgine, cele mai valoroase ale tarii”, se spune in memoriul care citeaza Greenpeace pentru aceste informatii.In scrisoare se arata ca in „goana dupa energiaverde” se construiesc microhidrocentrale pe raurile de munte, cu distugeri ireversibile ca urmare a captarilor de apa si modificarii albiilor. Dispar fauna si flora existente, din cauza indiguirilor, a dinamitarilor de stanci si secarii unor albii de rauri, chiar daca o microhidrocentrala are o productie foarte redusa.”Alocarea recenta, in septembrie 2012, a unei cote de vanatoare pentru speciile de carnivore mari este o imensa eroare, in conditiile in care vanarea lor este strict interzisa de legislatia romaneasca si de cea europeana. Astfel, in Romania se practica un adevarat macel si se produce un dezechilibru in structura populatiilor si o depreciere a fondului genetic pe termen lung”, spun semnatarii memoriului.Ei arata ca prin construirea de obiective industriale, de noi statiuni turistice si sosele asfaltate in zonele cu peisaje naturale intacte este afectat puternic echilibrul ecosistemelor.In memoriu sunt enumerate carentele mari din legislatia nationala de mediu, incapacitatea mijloacelor de control si sanctiune, reaua vointa si asocierea unor persoane din sistem in agresiunile asupra naturii si jaful scapat de sub orice control.Semnatarii memoriului solicita Guvernului Romaniei, ministerelor si agentiilor de resort sa sanctioneze sever actiunile de taiere ilegala de paduri si a comertului cu lemn. Ei cer programe de reimpadurire a zonelor afectate si masuri legislative concrete pentru protectia padurilor virgine. Sunt solicitate, totodata, interzicerea construirii de microhidrocentrale, de noi obiective si exploatari industriale, de statiuni turistice de masa si de sosele asfaltate in ariile protejate, cu peisaje naturale intacte. Este necesara si anularea derogarilor in vanarea de carnivore mari, iar infrastructurile turistice si de acces sa fie realizate numai in zonele periferice ale acestor zone naturale intacte, iar in interiorul lor sa fie permis si promovat doar turismul neinvaziv si nemotorizat.Potrivit semnatarilor memoriului, este nevoie de inasprirea legislatiei si pedepsirea drastica a celor ce se fac vinovati de agresiuni asupra naturii, indiferent de pozitia lor sociala.Memoriul a fost initiat de Alianta pentru Diversitatea Naturii si este semnat de Clubul Alpin Roman – Sectia Universitara Cluj, Clubul de Cicloturism Napoca, Asociatia Kodiak din Cluj-Napoca, Clubul Extreme Explorer din Cluj-Napoca, Clubul Montan Apuseni din Cluj-Napoca, Asociatia de Turism Activ Cluj, Clubul Alpin Pathos din Ramnicu-Valcea, Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei, CS Alternative din Timisoara, Clubul Orca din Cluj-Napoca, Asociatia Altitudine din Timisoara, EcoClub din Timisoara, Asociatia Alpinistilor Pajura din Turda, Clubul Sportiv Clujul Pedaleaza, Asociatia Ecocivica din Bucuresti, Asociatia Eco-Logica din Brasov, Centrul Local ONCR „Heintz Dezideriu” din Sibiu, CTE Transmont din Fagaras, Asociatia ARIN din Braila, Asociatia Natura Transilvaniei din Cluj-Napoca, Asociatia Montana Carpati din Bucuresti, Clubul de Turism Concordia din Lugoj, Asociatia Rangerilor din Romania, multe alte organizatii, precum si de mii de persoane fizice.
Autostrazile din Romania, pazite cu arma – cat plateste CNADNR
Agenti de paza inarmati vor pazi autostrazile din Romania 24 de ore din 24, incepand de anul viitor, in situatia in care se vor pune in practica intentiile Companiei de Autostrazi si Drumuri Nationale.CNADNR vrea sa achizitioneze servicii de paza pentru 400 de kilometri de autostrazi, iar valoarea investitiei se ridica la aproximativ 5,5 milioane de euro, conform Economica.net.Astfel, fiecare kilometru de autostrada va fi pazit cu arma pentru aproximativ 6.800 de euro pe an.
Autostrazile din Romania, pazite cu arma
Firmele interesate trebuie sa aiba sali de forta, sedinte de tragere cu armament si testare psihologica. „Inseamna zeci de milioane care se aduna pe an numai din furturile acestea si din inlocuire: parapeti, cabluri, din spatiile de servicii. Se fura tot. Chiuvete, wc-uri, absolut tot”, a declarat Mircea Pop, director general al CNADNR.”Pentru ca sunt multi hoti pe autostrada si care trebuie invatati odata ca autostrada este un bun public, pentru toata lumea si sa nu-si mai permita sa fure de pe autostrada”, a motivat Pop decizia companiei.