



Am întâlnit de-a lungul timpului în acest context tot felul de oameni, români, mai mult sau mai puțin implicați în comunitate și diverse alte persoane care aveau într-un fel sau altul o legătură cu ceea ce înseamnă România. Toate acestea sub patronajul neutru al Consulatului General.
Anul acesta însă, un anunț mi-a reținut atenția: “Pentru data de 1 decembrie 2012, cu ocazia Zilei României, patru asociații – ARC, CMQ, CRM și ACR – pregătesc o mare serată cu muzică, dansuri po-pulare și voie bună. Cu acelasi prilej, se va desfășura și prima ediție a Galei Personalităților Românești din Québec, moment în care dorim să aducem un omagiu persoanelor cunoscute sau mai puţin cunoscute care, prin activitatea lor, au contribuit la imaginea românilor ce trăiesc pe aceste meleaguri.”
Am aflat în continuare și faptul că la acest eveniment biletele sunt puse în vânzare la prețul de 65 de dolari de persoană. Cunoscând faptul că o Ambasadă sau un Consulat nu are, legal vorbind, dreptul să vândă bilete, în plus de faptul că numele nu era menționat în anunț am dedus (și confirmat ulterior) că Ziua Națională va fi organizată numai de 3 asociații românești și una moldovenească. Consulatul mi-a confirmat în primul rând că nu este implicat în niciun fel, iar în al doilea, că dorește să continue tradiția Zilei Naționale și în 2012.
Concluzia: două evenimente vor avea probabil loc în paralel pe data de 1 decembrie.
Un minim de coordonare s-ar fi impus, cred eu, în așa fel încât evenimentele să nu aibă loc în același timp, dar noi, românii, rămânem campionii lipsei de comunicare, voite sau nu.
Am dorit să aflu motivația chiar de la organizatori, astfel am contactat cele 3 asociații românești: ARC (Asociația Română din Canada), CRM (Comunitatea Românilor din Monteregie) și ACR (Asociația Culturală Romană), lansându-le o serie de întrebări. ARC și CRQ au răspuns cu promptitudine, lipsind doar răspunsurile ACR.
Aș mai vrea să fac o precizare totuși. Mi s-a reproșat de curând că scot în evidență lipsa de unitate a românilor din Montreal. Cred că această afirmație nu are nicio bază, eu sunt absolut convins că și noi românii, putem colabora și comunica eficient, fără a fi neapărat “uniți”. Condiția este ca lucrurile să se facă într-un mod transparent și onest, lăsând la o parte tentativele de manipulare și deturnare. Mulți dintre noi sunt îngroziți de partidul unic și de țepari, de aceea probabil că evită structurile comunitare românești cu care nu se identifică.
Convorbirea cu președinteLE ARC, Petru Cotnăreanu.
De unde a apărut ideea “Galei personalităților”? De ce pe 1 decembrie?
Dacă o să ne întoarcem fiecare la momentul când am pus pentru prima dată piciorul în această țară și am decis să ne reluăm viață de la capăt, am beneficiat fiecare la rândul nostru, mai mult sau mai puțin de imaginea pe care localnicii o aveau despre români. A pune în valoare oamenii cu care ne mândrim și care prin activitatea lor au ajutat ca imaginea de român să fie tot mai bine văzută în țara de adopție în care trăim, a pornit de la secretara ARC, doamna Mihaela Șerban, cu mai multe luni în urmă. De ce pe 1 decembrie, pentru că 1 decembrie reprezintă un moment culminant în istoria noastră, înseamnă reîntregirea neamului și de câțiva ani este sărbătoarea națională a României. Lucru pentru care credem că o comemorare a celor merituoși se poate face doar cu un prilej festiv.
Cum s-a făcut selecția persoanelor care sunt propuse pentru premii?
De la ideee și până la aplicarea ei, am avut mai multe discuții în cadrul comitetului ARC, concluzia fiind că însemnătatea acestui eveniment depășește o singură asociație, drept care am decis să invităm toate celelalte asociații active din Montreal la înfăptuirea acestui proiect. Răspunsurile până în prezent au venit de la alte trei asociații și anume : Comunitatea Română din Montérégie, Asociația Moldovenilor din Québec și Asociația Culturală Română. Țin să precizez că ușa este deschisă pentru toată lumea care dorește să colaboreze la realizarea primei gale de acest fel din istoria comunității, gală pe care o dorim să devină un punct de referință pentru anii ce vor veni. Selecția personalităților ce vor fi nominalizate acest an, s-a făcut în colaborare cu toate asociațiile implicate și cu sugestii de la ziarele de limbă roamana de la Montréal. Din păcate, până în prezent nu toate ziarele au răspuns la invitația de colaborare. Lista persoanelor nominalizate va fi făcută publică cât de curând, conceptul se vrea cât mai demaocratic cu putință, dacă doriți un soi de Oscar la nivel comunitar, desemnarea personalității anului pe cele patru categorii alese, se va face prin vot secret înaintea galei, vot la care vor participa reprezentanții asociațiilor și ale ziarelor roamânesti implicate, anunțurile finale fiind prevăzute pentru seara de 1 decembrie, ca la Oscar, fără pretenția de a-i plagia.
Prețul unui bilet este de 65$, ce se va întâmpla cu suma încasată?
Prețul biletelor a fost îndelung discutat de către toți participanții. Deoarece un asemenea eveniment, se dorește a fi de mare calitate, am închiriat sala de recepție Carlton de pe bulevardul Langelier. Am ales să avem un spectacol de muzică populară și dansuri populare românești de calitate profesională, un meniu cât mai bun și toate acestea au un cost. Deci, pentru că în viziunea noastră acest eveniment e prevăzut să se autoplătească, am împărțit suma cheltuielilor la cele patru sute de persoane pe care le așteptăm, ceea ce a dat un preț de 65 de dolari de persoană. Singurele bilete gratuite ce au fost luate în calcul sunt pentru oficialitățile invitate. Din păcate, încă nu avem niciun organism românesc capabil să ofere acest eveniment gratuit. Iar dacă mai e nevoie de precizări, organizatorii, pe lângă tot ce dau de la ei pentru bunul mers al seratei, își vor plăti și ei biletele de intrare ca toată lumea. Sper din tot sufletul să ajungem într-o bună zi destul de puternici, la nivel comunitar, încât să nu mai trebuiască să vorbim pe acest subiect.
Persoanele care urmează să fie decorate vor plăti biletul de intrare?
Răspunsul este da și motivația o găsiți la punctul trei.
Circulă niște informații conform cărora asociațiile sunt legate de un contract, iar în cazul în care nu se vor vinde biletele repartizate, pierderea va fi acoperită de către semnatarii contractului. Este adevărat? Care sunt asociațiile care s-au anagajat să vândă bilete?
Gestiunea acestui eveniment este destul de complexă și trebuie să precizez că asociațiile implicate, pe care le-am enumerat mai sus, sunt solidare atât la pierderi cât și la câștiguri. Bugetul fiind foarte strâns, pentru a păstra un preț cât mai rezonabil pe bilet (dacă o să comparați cu alte evenimente la care prețul pe bilet se apropie sau depășește suta de dolari, cam pentru aceleași servicii) o să înțelegeți că nu pentru a face profit am pornit în această frumoasă aventură. Dacă totul iese foarte bine și va rămâne un mic beneficiu, acesta va fi repartizat în mod egal între asociații, la fel și pierderile.
Ce părere aveți despre acțiunea de pe 6 noiembrie care a fost anulată?
Despre acțiunea din 6 noiembrie, am fost informați și invitați în același timp, la nivel de asociație, de către doamna Ala Mîndîcanu de la CMQ, cu câteva zile înainte, fără prea multe lămuriri. Personal, am declinat invitația, deoarece aveam acceptată o alta, tot pe 6 noiembrie, la ambasada de la Ottawa, cu prilejul plecării din post a doamnei ambasador Elena Ștefoi. Am înțeles că mai multă lume a fost invitată să participe, fără a înțelege prea bine de ce, dar despre acest subiect, cred că cel mai bine vă poate răspunde doamna Ala Mîndîcanu, sau mai bine spus ați avut deja răspunsul dânsei. Și cum ha-zardul face ca lucrurile să se termine cu bine, am aflat că evenimentul a fost anulat de primărie, care se pare că numai de așa ceva nu avea timp în ultimile zile.
Convorbirea cu președintele CRM, Dan Mieilă
De unde a apărut ideea “Galei personalităților”? De ce pe 1 decembrie?
Ideea Galei personalităților, dacă este să privim în trecut, se pare că vine de la ARC. Cert este că am primit un email pentru o colaborare împreună cu Comunitatea Moldovenilor din Québec (CMQ) și Asociația Culturală Română (ACR), de a organiza împreună Ziua Națională. Și cu acest prilej să se organizeze și această Gală.
Cum s-a făcut selecția persoanelor care sunt propuse pentru premii?
Cele mai multe informații în acest sens, le puteți afla de la domnul Petru Cotnăreanu sau domnul Adrian Dumitru, vicepreședinte CRM. În perioada în care asociațiile s-au întâlnit, timp de trei săptămâni, am fost plecat în delegație în Europa cu jobul și nu am putut participa la nicio ședință în care s-a făcut selecția persoanelor, s-a discutat de meniu, sală, etc.
Prețul unui bilet este de 65$, ce se va întâmpla cu suma încasată?
Cu suma încasată, se va plăti meniul serii, muzica populară, dansurile, cupele, etc.
Persoanele care urmează să fie decorate vor plăti biletul de intrare?
Da
Circulă niște informații conform cărora asociațiile sunt legate de un contract, iar în cazul în care nu se vor vinde biletele repartizate, pierderea va fi acoperită de către semnatarii contractului. Este adevărat? Care sunt asociațiile care s-au anagajat să vândă bilete?
Urmează a se discuta acest aspect la următoarele întâlniri.
Ce părere aveți despre acțiunea de pe 6 noiembrie care a fost anulată?
Cu privire la acțiunea din 6 noiembrie, am primit o invitație de la Primăria din Montreal, mai exact din partea domnului primar Gérald Tremblay, pentru a participa la o recepție cu ocazia a 30 de ani de la aniversarea Centrului Cultural Român din Montréal. Cum acest CCR știam că nu mai există de ani buni, am rămas chiar surprins de nuanța acestei invitații. Nu am primit nicio lămurire despre cine organizează acest eveniment sau alte detalii și am rămas chiar mirat de unde primarul Montréalului cunoaște emailul meu personal? Până la urmă această acțiune a fost anulată și lucrurile s-au clarificat în mare măsură.