Salariile bugetarilor, majorate cu 7,4% de la 1 decembrie–Salariile bugetarilor vor fi majorate, de la 1 decembrie, cu 7,4% fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012, banii urmand sa intre efectiv in plata in ianuarie 2013.Aceasta este a doua etapa de majorare a salariilor bugetarilor stabilita prin Ordonanta de Urgenta 19/2012 in vederea recuperarii reducerilor salariale din iunie 2010. Prima etapa de majorare a fost in iunie, cand salariile bugetarilor au crescut cu 8% fata de nivelul din mai.Presedintele Traian Basescu a anuntat, la inceputul lunii mai 2010, ca fondul de salarii pentru aparatul bugetar va fi redus cu 25% de la 1 iunie 2010.Astfel, salariile si alte drepturi de care beneficiau angajatii din sectorul bugetar au fost diminuate cu 25% prin Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare.Aceasta diminuare a fost recuperata partial in ianuarie 2011, cand, prin Legea nr. 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice, cuantumul brut al salariilor de baza a fost majorat cu 15%.
Ponta: Nu avem autostrada Comarnic-Brasov din cauza lui Berceanu Premierul Victor Ponta a declarat joi ca autostrada Comarnic-Brasov a ramas doar la stadiul de proiect din cauza lui Radu Berceanu, care a refuzat in 2009, in calitate de ministru al Transporturilor, sa aprobe demararea procedurilor de licitatie si semnarea contractului.„Autostrada Comarnic-Brasov a fost proiectata si s-a ajuns la faza de licitatie in 2009 avea termen de executie 36 de luni. Deci daca Berceanu semna atunci, acum autostrada trebuia sa fie gata”, a spus Victor Ponta. El a adaugat ca, „daca scapam de Berceanu, Videanu, Boagiu si altii, vom avea si autostrazi”. Seful Executivului a mai aratat ca lucrarile la aceasta autostrada ar putea fi demarate anul viitor. Premierul a participat joi la inaugurarea ultimului tronson din Autostrada Soarelui, marcand finalizarea obiectivului.
Autostrada Soarelui, inaugurata inainte de termen
Autostrada Soarelui va fi inaugurata oficial, joi, cand se va da in folosinta si ultimul tronson Cernavoda – Medgidia, pe ambele sensuri.La taierea panglicii vor participa liderii USL, Crin Antonescu, Victor Ponta si Daniel Constantin, potrivit Adevarul.Politicienii vor sosi cu elicopterul la Cernavoda, la ora 15, iar vizita tronsonului va dura o ora.Cei 20 de km de autostrada vor avea regim de drum national, astfel ca viteza de deplasare a fost limitata la 80 de kilometri la ora.Lucrarile pentru aceasta portiune au fost demarate la sfarsitul anului trecut, iar termenul de finalizare era ianuarie 2013.Odata cu finalizarea Autostrazii Soarelui, distanta intre Bucuresti si Constanta va fi parcursa intr-o ora si 51 de minute, fata de 2 ore si 30 de minute.Intregul tronson Cernavoda – Constanta costa 1.486.158.338 lei (fara TVA), dintre care 297.232.537 lei reprezinta contributia nerambursabila a Uniunii Europene, diferenta fiind asigurata de Guvernul Romaniei si Banca Europeana de Investitii.
CNADNR a reziliat un contract cu Romstrade, au mai ramas doua
Seful CNADNR, Mircea Pop, a declarat, joi, ca institutia pe care o conduce a reziliat un contract cu Romstrade, cu care mai are numai doua contracte.„Din punct de vedere al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, noi am luat masurile pe care puteam sa le luam conform contractului incheiat cu firma Romstrade, adica am reziliat, am dat astazi sa executam scrisoarea de garantie pentru avans, tot ce este contractual”, a declarat Mircea Pop, citat de Mediafax.Seful CNADNR a precizat ca a fost reziliat contractul pentru DN 6 Alexandria – Craiova, iar firma Romstrade mai are in lucru varianta Caracal si DN 5 Bucuresti – Adunatii Copaceni.”Veti vedea luni”, a raspuns Pop, cand a fost intrebat ce se va intampla cu aceste doua contracte.CNADNR a reziliat recent contractul pentru construirea primului tronson al autostrazii Nadlac – Arad, incheiat cu o asociere din care face compania Romstrade, controlata de omul de afaceri Nelu Iordache.Joi, procurorii anticoruptie au facut perchezitii la firmele Romstrade si Blue Air, detinute de Nelu Iordache, pentru posibile deturnari de fonduri.
Romania si modelul economic islandez: Criza nu ar trebui sa afecteze prea mult omul de rand
Pentru a iesi din criza, Islanda a aplicat o serie de masuri de austeritate, combinate cu unele care au impulsionat cresterea economica. Insa cel mai important lucru a fost protejarea clasei mijlocii de efectele nefaste ale recesiunii.Ministrul de Economie al acestei tari, Steingrimur Sigfusson, a explicat intr-un interviu acordat Der Spiegel ca au reactionat imediat la efectele crizei, lucru ce i-a ajutat extrem de mult.
Islanda, model pentru tarile afundate in criza – Care este solutia
Pentru a scadea deficitul, a fost inevitabil sa marim taxele si colectarile la buget, insa masurile de economisire au fost si ele extrem de importante”, a spus oficialul islandez.
In plus, el a subliniat importanta pe care o are protejarea de austeritate a clasei de jos si a celei de mijloc.
„Puterea lor de cumparare trebuie mentinuta, pentru ca sa impulsioneze consumul si sa revitalizeze economia. La nivel international, acest aspect este tratat cu superficialitate”, a subliniat Steingrimur Sigfusson.In conditiile in care economia micului stat nordic a reusit sa revina pe crestere in acest an, estimarile oficiale mizand pe un avans de 2,7% al produsului intern brut, se poate pune intrebarea daca acest gen de actiuni ar fi ajutat si Romania, in perioada de criza din 2009 si 2010.Amintim ca solutia tarii noastre la problemele economice a fost taierea salariilor bugetarilor cu 25%, in 2010, si cresterea TVA la 24%, de la 19%, doua masuri care au afectat cel mai mult omul de rand.Matei Paun, seful BAC Investments, considera ca modelul islandez putea fi aplicat cu succes si la noi.”Este o abordare simplista sa te concentrezi pe taieri si alte reduceri pentru clasa de mijloc si cea de jos, pana la urma acest lucru are repercursiuni semnificative la cresterea economica. Ele iti ingreuneaza abilitatea de a duce mai departe datoriile pe care le ai”, a precizat acesta, pentruZiare.com.”Insa la noi exista probleme cu colectarea taxelor, deoarece ea cuprinde mai mult patura (sociala – n.red.) de mijloc si de jos, cea de sus fiind inclusa mai putin. Cand esti mai echilibrat in felul in care colectezi, evident ca iti permiti sa te axezi mai putin pe cetateanul de rand. Dar situatia de la noi nu este asa”, a adaugat acesta.Economistul sef de la de la Unicredit Tiriac Bank, Catalina Molnar, a explicat cum ar trebui implementat acest gen de masuri in tara noastra. „Consider ca este foarte important sa intelegem ca eficienta unor masuri de majorare a taxelor in Romania tine si de planurile de diminuare a evaziunii fiscale. Asadar,
imbunatatirea colectarii este intr-adevar primordiala. Largirea bazei de impozitare ar trebui, de asemenea, sa fie avuta in vedere inainte de a creste taxele”, a spus economistul, pentruZiare.com.Totusi, analistul sef al XTB Brokers, Claudiu Cazacu, atrage atentia ca Romania are o structura economica foarte diferita fata de Islanda.”Prioritatile pentru tara noastra trebuie sa fie crearea unui cadru legislativ si fiscal care sa incurajeze initiativa privata”, a mentionat acesta, pentru Ziare.com.Paun Matei considera ca guvernele care s-au succedat din 2008 pana in prezent au dat dovada de „o lipsa de sofisticare si gandire”. El a mentionat ca puteam sa profitam de acest moment pentru a restructura si reforma sectoare intregi, precum administratia publica, sanatatea sau educatia. „As fi preferat sa ajungem la o reducere prin restructurare, printr-o eficientizare a cheltuielilor”, a mai spus Matei Paun.El considera ca „cea mai flagranta greseala” a fost lipsa de interes fata de fondurile europene, care ar fi putut determina un surplus de 1% la cresterea economica.Aceeasi idee o sustine si Catalina Molnar, care sublinieaza faptul ca Romania prezinta o dependenta ridicata fata de capitalul strain, iar, in contextul in care acesta a devenit din ce in ce mai selectiv, fondurile europene reprezinta o sursa importanta de finantare.”Faptul ca ne apropiem de finalul perioadei de alocare a acestora, iar proiectele in derulare ar trebui sa fie din ce in ce mai multe, ar trebui sa vedem o accelerare a intrarilor in acest sens (important este sa se rezolve problemele de administrare, control, ce pun in pericol absorbtia). Iar aceste fonduri m-as astepta sa se vada in componenta investitionala”, a precizat economistul sef al UniCredit.
Mai poate fi consumul un motor de crestere?
Matei Paun a afirmat ca Romania ar trebui sa stimuleze consumul in mod indirect, prin investitii, si sunt nenumarate proiecte care bat pasul pe loc, cum ar fi centrale nucleare, in domeniul hidroeletric sau de infrastructura.De asemenea, economistul sef al UniCredit mizeaza tot pe investitii, in ceea ce priveste cresterea economica pe termen scurt.”Activitatea de creditare a consumului pentru persoane fizice nu va fi sustinuta, iar, de altfel, intentia consumatorilor de a lua un credit este scazuta, iar salariile in termeni reali sunt asteptate sa ramana relativ constante”, a punctat Catalina Molnar.Claudiu Cazacu sustine ca nu consumul reprezinta neaparat o solutie pentru cresterea economica, atata vreme cat el nu poate fi acoperit in pondere sensibil mai mare din oferta interna.”Economia ar putea spera la un an agricol mai bun in 2013, impreuna cu o sustinere moderata din partea industriei. Totusi, scenariul de baza nu este in totalitate optimist. E nevoie insa de o redresare clara si hotarata a zonei euro pentru a transmite si in Romania o energie mai intensa economiei reale”, a concluzionat analistul sef de la XTB Brokers.
Ponta, despre „regele asfaltului”: Intrebati-o pe doamna Boagiu cine l-a ajutat Premierul Victor Ponta a acuzat Guvernul Boc, in speta pe fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, in legatura cu scandalul legat de fraudele cu bani europeni in care este implicat milionarul Nelu Iordache, proprietar al grupului Romstrade. Acesta avea un contract de constructie a tronsonului de autostrada Nadlac – Arad, in valoare de 106 milioane de euro, insa, miercuri, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a reziliat contractul, iar, joi, omul de afaceri a fost ridicat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), sub acuzatia de deturnare de fonduri europene, cu un prejudiciu de 6 milioane de euro. „Am fost informat de la reprezentantul OLAF in Romania si Directia Antifrauda de un proiect, din cauza caruia am si intrat in presuspendare. Stiu ca CNADNR a reziliat contractul”, a precizat Ponta, aflat in vizita pe Autostrada Soarelui, care a fost finalizata.
„Regele asfaltului” Nelu Iordache, ridicat de DNA
„Poate a fost si ajutat constructorul. Poate o intrebati pe dna Boagiu, care era ministru, cine l-a ajutat, sa se faca dreptate”, a adaugat prim-ministrul. In plus, Ponta a precizat ca el nu stie „detalii din dosarele penale”, deoarece „asta numai presedintele tarii cunoaste”. Conform raportului de control al Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF), Nelu Iordache ar fi utilizat banii europeni pentru a cumpara terenuri sau chiar si un avion pentru o alta firma din cadrul grupului, operatorul aerian Blue Air. Miercuri, CNADNR a anuntat ca reziliaza contractul cu Romstrade „ca urmare a neindeplinirii obligatiilor contractuale de catre antreprenor, respectiv nu a indeplinit notificarea de remediere cu privire la recuperarea intarzierilor si nu a respectat termenele asumate cu privire la indeplinirea punctelor de referinta”, potrivit unui comunicat al institutiei.
Masini executate silit, sub 3.000 de euro
Sute de masini executate silit pot fi achizitionate sub pretul de 3.000 de euro, la inceputul lunii decembrie.Potrivit executari.com, bancile, agentiile fiscale si firmele de leasing au redus pretul de vanzare al autoturismelor cu pana la 50% din valoarea lor.De asemenea, bunurile pot fi cumparate direct, fara a mai fi nevoie de licitatie publica.Oferta de masini executate silit, la preturi sub 3.000 de euro, cuprinde marci precum Dacia Logan si Solenza, Hyundai, Daewoo, Renault, Fiat, Peugeot, Opel, Seat, Mitsubishi sau Ford. De exemplu, o Dacia Logan din 2007 costa 2.200 de euro, in timp ce un Opel Corsa poate fi achizitionat pentru 2.741 de euro, iar un Renault Clio din 2002 la 1159 de euro.Oferta mai cuprinde si un Hyundai Accent din 2007 la pretul de 2.800 de euro si un Fiat Albea din 2008 la 2.200 de euroLa preturi care se apropie de 4.000 de euro exista o gama variata de masini, precum Seat Altea, Peugeot 407, Opel Meriva sau Chevrolet Lancetti.Preturile nu includ TVA.
Mandru ca sunt roman: Irina Socol, Siveco: Romania a progresat foarte mult in ultimii 20 de aniEste in firea lucrurilor sa-ti iubesti tara in care te nasti si in care te formezi ca om si ca profesionist, considera Irina Socol, presedintele si directorul general al companiei Siveco, important producator romanesc de software.In plus, tara noastra are un potential de dezvoltare extraordinar, iar in ultimii 20 de ani a inregistrat progrese foarte mari, a remarcat cunoscuta antreprenoare, domeniul IT fiind relevant pentru certificarea valorii romanilor.”Industria IT, nascuta dupa 1990 ca un sector economic exclusiv privat, este un
exemplu de valorificare si afirmare a unor oameni care au beneficiat de priviliegiul de a se fi format intr-o scoala de matematica si informatica de referinta pentru multe alte tari”, a spus directorul Siveco, intr-un interviu acordat Ziare.com.
In prezent, Romania este una dintre putinele tari exportatorare de solutii eLearning, iar produsele si specialistii romani se bucura de o foarte buna reputatie, atat in pietele emergente, cat si in cele mature, a completat Irina Socol.
Sunteti mandra ca sunteti romanca? De ce?
Da, categoric da. Apartenenta la o natiune este la fel ca apartenenta la o familie. Asa cum este normal sa-ti iubesti parintii, este in firea lucrurilor sa-ti iubesti tara in care te nasti, te formezi ca om si ca profesionist. Romania este o tara cu cele mai bune premize din punct de vedere geografic, istoric, uman. Are un potential de dezvoltare extraordinar si, chiar daca, fiind prinsi in mijlocul evenimentelor, nu avem detasarea necesara s-o recunoastem, a progresat foarte mult in ultimii 20 de ani. Domeniul IT, in care activez de peste 30 de ani, si care a evoluat uluitor la nivel global, da masura valorii conationalilor nostri. Sunt mandra ca expertii romani au capacitatea, expertiza si tenacitatea de a deveni campioni in domenii tehnologice de varf, de a lucra hard&smart pentru a produce soft.
Cu cine din Romania credeti ca ne putem mandri?
Este o lista foarte lunga. Ne putem mandri cu toti aceia care ajuta Romania sa progreseze: oameni de cultura recunoscuti in toata lumea, doctori, ingineri si profesori, informaticieni si economisti foarte buni, sportivi extraordinari. In fapt, repet, toti conationalii care, in Romania sau in strainatate isi fac treaba cu pricepere si harnicie, ne dau motive sa ne mandrim.Noi, ca specialisti IT, suntem onorati de fiecare data cand numele tarii este rostit in competitii internationale la care participa firme de pe tot globul. Ca in oricare alt domeniu este o satisfactie imensa sa concurezi alaturi de jucatori mondiali in IT, iar proiectul tau sa fie ales castigator. Va asigur ca, atunci cand pe scena fiind, auzi rostit numele tarii, te simiti coplesit de recunoasterea valorii tale ca roman.
Ce a insemnat construirea unei afaceri in Romania in industria IT, in urma cu 20 de ani?
Industria IT, nascuta dupa 1990 ca un sector economic exclusiv privat, este un exemplu de valorificare si afirmare a unor oameni care au beneficiat de priviliegiul de a se fi format intr-o scoala de matematica si informatica de referinta pentru multe alte tari. Toate marile corporatii internationale, liderii globali din IT, si-au deschis repede reprezentante in Romania, tocmai pentru ca existau oameni instruiti si capabili sa faca fata standardelor impuse de acestea. Prezenta lor a ridicat stacheta pentru intreaga piata, in care competitivitatea a fost de la bun inceput foarte intensa. In cei 20 de ani de activitate, in calitate de companie romaneasca am avut ocazia sa concuram cu firme mari, in tara noastra si in multe colturi ale lumii. Ce a contat in 1992, cand am infiintat compania, ca si acum, in 2012, raman profesionalismul, dorinta de a face lucruri de calitate, inovative, cu multa seriozitate.
Cum sunt primite produsele software romanesti in strainatate?
Atat produsele software, cat si specialistii romani se bucura de o foarte buna reputatie, atat in pietele emergente cat si in cele mature. Este un motiv de mare mandrie faptul ca Romania este un exportator recunoscut de solutii de eLearning, fiind una dintre putinele tari care detin o asemenea expertiza.
In cei 20 de activitate, ce a insemnat Romania pentru SIVECO si ce a insemnat SIVECO pentru Romania?
Eu cred ca este o relatie de reciprocitate: Romania este reperul „genetic” pentru SIVECO, iar SIVECO este un vector bun de imagine pentru Romania. In Romania am avut sansa sa contribuim, inca de la inceput, la eforturile de modernizare in scoli, licee, spitale, vami, in agricultura, sistemul bancar, in companiile private. Totodata, suntem fericiti ca, in calitate de deschizatori de drumuri in tara noastra, prin proiecte de referinta in domeniile acestea, suntem perceputi, in multe alte tari in care dezvoltam azi proiecte, un fel de simbol si chiar garant al progresului cu ajutorul tehnologiei informatiei.
Cum vedeti viitorul tarii?
Eu privesc in mod foarte optimist viitorul si acest optimism este fundamentat pe baze realiste. Se spune ca „omul sfinteste locul” – cu alte cuvinte, de calitatea muncii noastre depinde si viitorul tarii. Sunt sigura ca toti ne straduim in permanenta sa muncim mai bine, sa ne auto-depasim si astfel putem sa construim, sa progresam ca natiune si ca indivizi.
Evreii, dezamagiti de Romania pentru ca nu le-a restituit proprietatile
Un organism mondial de reprezentare a evreilor cere mai multor state, printre care si Romania, sa restituie proprietatile evreiesti care au fost confiscate dupa Al Doilea Razboi Mondial.In timpul unui seminar organizat la Praga, Organizatia Mondiala pentru Restituirea Proprietatilor apartind Evreilor (World Jewish Restitution Organization – WJRO) a transmis un mesaj Romaniei, Poloniei si Letoniei, carora le-a cerut „sa faca ce este drept” si sa returneze bunurile confiscate in mod abuziv, noteaza Reuters.”In ciuda faptului ca s-au realizat progrese de la caderea comunismului si de la destramarea URSS, exista nevoia urgenta de a ajuta zecile de mii de batrani, supravietuitori ai Holocaustului, dar si pe mostenitorii acestora, ale caror cereri nu au fost inca onorate”, a declarat presedintele WJRO, Ronald S. Lauder.Lauder a subliniat ca actiunile de restituire trebuie incepute imediat, apreciind ca principalele surse de ingrijorare le reprezinta tari precum Romania, Letonia si Polonia.”Dupa mai bine de 20 de ani de tergiversari, WJRO se declara surprinsa ca Guvernul de la Varsovia refuza ferm adoptarea unor reglementari pentru returnarea proprietatilor confiscate de la evrei. Totodata, indeamna Letonia sa adopte o legislatie corespunzatoare pentru restituiri, punand astfel capat unor discutii de doua decenii”, a mai spus presedintele organizatiei evreiesti.In ceea ce priveste Romania, acesta a mentionat ca „WJRO este dezamagita ca Romania, care a adoptat legi pentru restituirea proprietatilor, nu a rezolvat intarzierile birocratice care blocheaza procesul de restituire si de oferire de compensatii”.Oficialii din guvernele celor trei tari nu au comentat pe acest subiect, mai precizeaza Reuters.
„Regele Asfaltului” Nelu Iordache, ridicat de DNA
Omul de afaceri Nelu Iordache, proprietarul companiei Romstrade, care efectueaza multe lucrari de infrastructura, si al companiei aeriene Blue Air, a fost ridicat de procuroriiDNA, fiind acuzat de deturnare de fonduri. Procurorii DNA au efectuat, joi dimineata, perchezitiila firmele Romstrade si Blue Air, cautand orice indicii pe care le-ar putea folosi, relateaza Digi 24. Dosarul vizeaza lucrari de utilitate publica efectuate de firma Romstrade, la care au fost folosite si fonduri europene.Concret, ancheta vizeaza o deturnare de fonduri de sase milioane de euro la constructia primului tronson al autostrazii Arad-Nadlac, sesizarea venind din partea Departamentului de Lupta Antifrauda. Romstrade avea un contract de constructie a tronsonului Nadlac-Arad, valoarea sa fiind de 106 milioane de euro, care a fost reziliat din cauza intarzierilor. Potrivit unui raport al Corpului de Control al Guvernului, intarzierile din infrastructura sunt cauzate de faptul ca firmele care au castigat licitatiile pentru contractele respective, inclusiv Romstrade, lucreaza cu aceleasi utilaje pe mai multe santiere. Potrivit raportul de control al Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF), Iordache ar fi utilizat banii pentru a cumpara terenuri pentru aeroportul de la Giurgiu sau pentru a cumpara un avion pentru Blue Air, potrivit Investigatii Media. Avionul, un Boeing 737 – 400, cu o capacitate de 162 de persoane, ar fi costat 2,1 milioane de euro. De asemenea, alte doua milioane de euro au fost luati de asociatul lui Iordache, Gheorghe Cruceru, care a pretins ca este un avans de la Romstrade pentru vanzarea unor terenuri la sud de Bucuresti, la Adunatii Copaceni, unde omul de afaceri vrea sa construiasca un aeroport. Cruceru, insa, nu avea nici un teren in zona.
De ce a reziliat contractul CNADNR
Miercuri, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a anuntat rezilierea contractului „Reabilitare DN6, Alexandria-Craiova, LOT 2: km 132+435-km 185+230” semnat cu Asocierea SC Romstrade – SC Ezentis Infraestructuras SA. – Euroconstruct Trading 98 SRL. Decizia a fost luata „ca urmare a neindeplinirii obligatiilor contractuale de catre antreprenor, respectiv nu a indeplinit notificarea de remediere cu privire la recuperarea intarzierilor si nu a respectat termenele asumate cu privire la indeplinirea punctelor de referinta”, se arata intr-un comunicat al institutiei.”De asemenea, mentionam ca antreprenorul nu isi poate indeplini obligatiile contractuale, acesta nu poate finaliza toate lucrarile pana la expirarea „Duratei de executie a Lucrarilor”, (aceasta fiind de „730 zile”), in contextul in care, in prezent, se afla la o perioada de executie de 560 zile consumate”, se explica in comunicat.
Cine este Nelu Iordache?
Omul de afaceri figureaza printre cei mai bogati oameni din Romania, averea sa fiind evaluata la 110-115 milioane de euro, in topul Forbes 500 Miliardari, si la 70-75 de milioane de euro in Capital Top 300 Cei mai bogati romani. Cu toate acestea, Iordache este foarte discret cand vine vorba de afacerile sale, refuzand sistematic sa apara in presa. Porecla de „regele asfaltului” a obtinut-o dupa ce a castigat contracte in infrastructura in valoare de 198 de milioane de euro in 2007, urmand ca, in anul urmator, afacerile sale sa ajunga la 230 de milioane de euro. In 2009, cifra de afaceri a Romstrade a atins un nivel record, de 268 de milioane de euro, in timp ce profitul a fost de 32 de milioane de euro. Totusi, afacerile sale au intrat in declin din 2010, iar, anul trecut, cifra de afaceri a companiei era de numai 127 de milioane de euro, iar profitul de 2,6 milioane de euro. Nici compania sa aeriana, Blue Air, n-o duce prea bine. In 2011 s-a aflat in procedura de insolventa, la cererea Carpatair si Service Excellence Solutions. Totusi, directorul general al companiei, Sherif Ussama, a declarat, la acea data, ca societatea a fost in insolventa din cauza unei erori judiciare. In cadrul procesului de restructurare, flota Blue Air a fost redimensionata, iar numarul angajatilor redus. In primavara acestui an, omul de afaceri anunta o investitie de 200 de milioane de euro intr-un nou aeroport care ar trebui sa deserveasca Capitala, la Adunatii Copaceni, care ar trebui sa faca fata unuitrafic de circa 1.500 de pasageri, in orele de varf.Joi, oficialii Blue Air au precizat ca activitatea companiei se desfasoara in mod normal, neexistand niciun element de legatura intre verificarile efectuate la anumite societati comerciale detinute de Iordache si derularea operatiunilor de zbor ale companiei.
Bulgaria si Romania, contracte in valoare de 223 milioane de euro
Oficialii din Romania si Bulgaria au incheiat 26 de contracte in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera 2007-2013, a anuntat, miercuri, secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Lucrarilor Publice din tara vecina, Nikolay Nankov.El a precizat ca valoarea acestor proiecte este de 223 milioane de euro, din care 197 milioane de euro au fost obtinute de la Fondul European Regional de Dezvoltare, scrie novinite.com.Intalnirea a avut loc in Romania, saptamana trecuta, la Calarasi, din partea tarii noastre participand Liviu Musat, presedintele Consiliului Director al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Calarasi pentru Granita Romania-Bulgaria si Iuliu Bara, directorul general al Directiei Generale pentru Cooperare Teritoriala din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.In cadrul acestei intalniri au fost adoptate mai multe strategii si s-a hotarat ca este necesara infiintarea unui grup de lucru care sa se ocupe de cresterea absorbtiei resurselor financiare.Proiectele strategicie financtate din acest Pogram vor reprezenta baza pentru stabilirea telurilor pentru perioada 2014-2020.La intalnire s-a mai ajuns la un acord in ceea ce priveste studierea oportunitatilor si alternativelor pentru construirea celui de-al treilea pod peste Dunare.
Romtelecom are un nou director executiv comercial pentru segmentul business
Romtelecom l-a numit pe Mihai Tudor in functia de director executiv comercial, pe segmentul business.El are 52 de ani, este de profesie inginer electronist si are o experienta impresionanta de peste 25 de ani in industria locala si internationala de IT&C, potrivit unui comunicat al companiei, remis Ziare.com.Ultima pozitie detinuta a fost cea de Director General IBM pentru sud-estul Europei.De asemenea, Mihai Tudor are un certificat in Administrarea Afacerilor de la Swinburne University of Technology, Melbourne Australia si un MBA in cadrul OUBS, Milton Keynes UK.Mihai Tudor isi va incepe activitatea de la 1 decembrie.”Romtelecom este una dintre companiile fanion ale industriei tehnologice de varf romanesti. Ma alatur unei echipe castigatoare, cu entuziasm si dorinta de a extinde si perfectiona serviciile oferite clientilor business si cu convingerea ca traditia si inovatia reprezinta ingrediente de dorit si de succes pentru orice organizatie”, a spus acesta. Mihai Tudor va coordona structurile: vanzari conturi strategice, vanzari corporate, vanzari GBM si structura de operatiuni comerciale business, care include activitatile de management al produsului,marketing, call center si integrare sisteme.Pozitia de Director Executiv Comercial pentru segmentul business a fost ocupata anterior de George Makowski, care a parasit compania la 1 august.
Predoiu: Afaceristi competenti se confrunta cu practici agresive ale Fiscului
Fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, afirma, intr-un interviu pentru AFP, ca afaceristi autohtoni competenti se confrunta cu practici agresive ale Fiscului, care, desi ar trebui sa se ocupe cu adevarata evaziune, hartuieste contribuabilii mici si mijlocii.„Oamenii de afaceri autohtoni, competenti, care opereaza exclusiv pe piata romaneasca, se confrunta cu dificultati de tot felul, de la practici agresive ale Fiscului, care nu are curaj sa se ia de piept cu adevarata evaziune fiscala, in schimb hartuieste contribuabilii mici si mijlocii, pana la incoerenta factorilor politici locali, subiectivismul politic in alocarea contractelor cu administratia, donatiile politice de tot felul, legile proaste, intarzieri in plata facturilor de catre autoritatile locale”, declara, pentru AFP, Predoiu.El a apreciat ca, in mare masura, politica romaneasca este, de fapt, despre cine si cum ajunge la resursele bugetului de stat si la bugetele companiilor de stat. In opinia lui Catalin Predoiu, acest mecanism este sprijinit de „asa-zisi oameni de afaceri, care nu au inventat nimic, nu stiu sa administreze eficient activele privatizate, dar stiu sa acceada la contractele cu administratia”.
Astarastoae: Am mari retineri fata de cei care fac controale in sistemul medical
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae, a declarat joi ca are mari retineri in ceea ce ii priveste pe cei care fac controale in sistemul medical, mai ales cand se uita la CV-urile acestora.„Am mari retineri fata de cei care fac controale cand ma uit la CV-ul lor. Am mari retineri ca in Corpul de Control al primului-ministru – si aici nu vorbesc de domnul Boc sau domnul Ungureanu, ci de Guvernul Ponta – cand descopera ca marea problema a sistemului de sanatate este profesorul Molnar Geza, ca acesta ar fi incompatibil si ca ar trebui sa fie trimis la ANI„, a spus reprezentantul CMR, prezent la o dezbatere pe teme de sanatate.El a criticat absenta unei coerente in sistemul medical si a sustinut ca in Romania concurenta depaseste limitele uneia loiale.De asemenea, prof. dr. Vasile Astarastoae a apreciat ca alocarea unor fonduri mici din PIB pentru sanatate nu reflecta ca acest domeniu este o prioritate.”Alocarea ca procent din PIB catre sanatate, adunand fondurile publice si cele private, e la jumatate din media europeana. Nu poti sa spui ca sanatatea este prioritate, intrucat acest lucru nu se reflecta in fondurile alocate”, a afirmat medicul.In opinia acestuia, in sistemul de sanatate exista interese legitime si mai putin legitime.Corpul de Control al primului-ministru a anuntat la inceputul lunii noiembrie ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie in privinta unor posibile fapte de natura penala care au fost constatate in cadrul unei actiuni de verificare privind activitatea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS).Potrivit unui comunicat al Guvernului emis la acea data, din cauza modului defectuos in care reprezentantii CNAS si ai Ministerului Sanatatii si-au exercitat atributiile de serviciu privind realizarea unei evidente a platitorilor contributiei trimestriale, nu au fost incasate venituri in suma totala de 189.763.842 lei, reprezentand contributii trimestriale aferente perioadei trimestrul IV 2009- trimestrul III 2010. Suma constituie paguba la bugetul statului, prin bugetul Ministerului Sanatatii.De asemenea, Corpul de Control a anuntat ca va sesiza Agentia Nationala de Integritate in cazul lui Molnar Geza, care, in perioada 25.03.2011-31.03.2012, a fost atat membru in Consiliul de Administratie al CNAS, cat si in Consiliul de Administratie al SC Antibiotice SA Iasi, in acest fel fiind „incalcata norma imperativa din art. 310, alin. 1 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, ce interzice membrilor CA al CNAS sa detina functii in cadrul societatilor comerciale cu profil farmaceutic”.Perioada supusa controlului a fost 1 ianuarie 2009-31 martie 2012, respectiv pana la 30 septembrie 2012 pentru verificarile efectuate cu privire la gestionarea contributiei datorate de detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor.
Protest in fata Primariei Capitalei
Zeci de persoane protesteaza, joi, in fata Primariei Capitalei, fata de interzicerea participarii cetatenilor la sedintele publice ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).Sedintele consiliului local sunt publice, insa din lipsa de spatiu Primaria Bucuresti a fost nevoita sa interzica accesul cetatenilor in sala de sedinta si le-a instalat acestora mai multe monitoare pe care sa poata urmari intrunirea CGMB, potrivit Digi 24.Oamenii sunt nemultumiti si spun ca nu vor sa urmareasca sedinta de consiliu la televizor, ci sa participe la intruniri si sa-si manifeste opiniile si nemultumirile, asa cum ar fi normal.”Protestul este un raspuns fata de lipsa de transparenta a Primariei Generale manifestata prin interzicerea accesului cetatenilor la sedintele de consiliu, desi Legea administratiei publice stipuleaza caracterul public al acestor sedinte. Invocand lipsa de spatiu, primarul general Sorin Oprescu a decis redirectionarea cetatenilor care vor sa participe la sedintele publice catre fosta cantina a Primariei Generale, unde au fost montate televizoare pentru vizionarea sedintelor de consiliu”, se arata intr-un comunicat al organizatorilor protestului – Centrul de Resurse pentru participare publica si Agentia de Monitorizare a Presei ActiveWatch.”Organizatiile initiatoare acuza Primaria si CGMB ca, la adapostul lipsei de transparenta, voteaza proiecte controversate departe de ochii bucurestenilor. Peste 50 de cetateni vor participa la protest pentru a intreba fiecare consilier in parte ce are de ascuns tolerand decizia primarului Sorin Oprescu de a nu permite accesul in sala de consiliu”, se mai arata in comunicatul citat.
Romania, in top 10 cele mai atractive tari din lume pentru investitiile in energie eoliana
Romania a revenit pe locul 10 privind atractivitatea sectorului de energie eoliana in preferintele investitorilor, intr-un top 40 care include tari precum Statele Unite, Germania, China si Marea Britanie.Polonia este singura tara din fostul bloc comunist care se plaseaza si ea in primele zece pozitii din ierarhie, conform ultimului raport Renewable Energy Country Attractiveness Indices, lansat astazi de Ernst & Young, remis Ziare.com.In acelasi timp, Romania isi pastreaza locul 13 in topul referitor la toate formele de energie regenerabila. Pozitia Romaniei, atat in topul energiei eoliene, cat si in topul general al energiilor regenrabile, este determinata de mediul favorabil de reglementare care a condus la investitii substantiale mai ales in proiecte de energie eoliana.O dovada in plus este cresterea spectaculoasa a capacitatilor de energie eoliana instalate intr-un singur an. Daca in septembrie 2011, Romania avea 623 MW instalati, in septembrie 2012 capacitatea crescuse deja la 1.440 MW. „Avand in vedere sistemul pozitiv de reglementare al energiei regenerabile din Romania, inclusiv schema de stimulare a investitiilor in domeniu, tara noastra s-ar putea plasa pe un loc chiar mai bun decat cel actual, in cazul in care limitarea semnarii de contracte bilaterale care asigura bancabilitatea proiectelor de investitii in acest sector ar disparea. Speram ca aceasta modificare legislativa asteptata de intreaga industrie si de catre investitori sa se intample in anul 2013”, a explicat Florin Vasilica, seful departamentului Transaction Advisory Services in cadrul Ernst & Young Romania.In privinta energiei solare, evolutia a fost mai putin spectaculoasa, Romania ocupand locul 24 in ultimul raport, alaturi de Canada si Ucraina. Investitorii au proiecte in faza avansata de dezvoltare in aceasta arie de business.Schema de care beneficiaza proiectele solare este atractiva, durata de dezvoltare este mai scurta iar procesul de autorizare mai simplu decat la celelalte forme de energie regenerabila, astfel ca este de asteptat ca pozitia Romaniei sa avanseze.Indicele Ernst & Young analizeaza trimestrial cele mai atractive 40 de tari din lume privind piata interna de energie regenerabila, infrastructura si compatibilitatea acestora cu tehnologiile individuale.Raportul indica importanta tot mai mare a pietelor emergente si presiunile din ce in ce mai mari asupra investitiilor din sectorul energiilor regenerabile in tarile dezvoltate, aflate inca in top 10, dar cu tendinte de scadere.C.P.
Aproape jumatate dintre tinerii romani detin o asigurare
Aproape jumatate dintre romanii cu varsta pana in 30 de ani detinea, anul trecut, o asigurare, fie ea generala, personala sau pensie privata, arata un studiu recent.Aproximativ 45% dintre tinerii din tara noastra au o asigurare, in timp ce 12% din totalul populatiei detine o asigurare de viata, iar 3% isi directioneaza o parte din venituri catre o pensie de tip pilonul al treilea.Studiul GfK, remis Ziare.com, a fost realizat in tarile din regiunea de Est a Europei si a vizat un grup tinta cu un potential ridicat, populatia mai tanara de 30 de ani. Datele arata ca 26% dintre acestia au o asigurare personala si 39%, una generala.Cele mai multe contracte incheiate sunt pentru autoturisme, iar o treime din populatia tanara are o astfel de asigurare.Dar potentialul nu este inca atins: odata cu cresterea nivelului de trai in regiune si numarul tot mai mare de autoturisme, cererea pentru asigurarile auto va creste si ea.”In vremuri de incertitudine, oamenii sunt mai atenti cu cheltuielile lor. Asigurarile sunt produse cu implicare redusa, de aceea oamenii sunt mult mai dispusi sa renunte la ele. Totusi, exista un potential foarte mare in regiunea CEE, mai ales atunci cand vorbim despre pensii private”, comenteaza Rastislav Kocan, Regional GfK CEE Executive.Potrivit acestuia, evolutia pietei asigurarilor este strans legata de sectorul financiar.Studiul mai arata ca fiecare al optulea locuitor din Europa Centrala si de Est are o asigurare de viata si numai un numar restrans din populatie are grija de pensii pe cont propriu.”Importanta asigurarii, prin orice metoda, a veniturilor din perioada pensiei va deveni din ce in ce mai mare. Autoritatile publice, precum si furnizorii de servicii financiare ar trebui sa explice acest lucru populatiei”, mentioneaza Christina Prabdorf, expert GfK pentru piata de asigurari.Potrivit datelor GFK, ponderea populatiei din Europa Centrala si de Est care a incheiat o asigurare generala (apartament/ casa / masina) a fost de 41% in 2008 si nu s-a schimbat in mod dramatic pana in 2011, cand aceasta cota a atins 42%.Aproape aceeasi situatie o intalnim si in cazul asigurarilor personale (de viata/ accident/ sanatate). In 2008, 27% dintre persoanele din tarile CEE aveau astfel de asigurari, in vreme ce in 2011 numarul lor este aproximativ la fel (26%).Esantionul celor chestionati in Romania este de 1.000 de persoane, reprezentativ la nivel national, iar datele sunt valabile pentru anul 2011. Aceste informatii sprijina partenerii de afaceri GfK in procesul de intelegere a pietei locale si regionale, pentru a lua deciziile potrivite mai ales in contexte instabile de piata.C.P.