Romsilva a pierdut un milion de hectare de padure din cauza unei legi-Regia Nationala a Padurilor (RNP) – Romsilva a fost obligata prin Legea 247/2005 sa puna la dispozitia proprietarilor aproape un milion de hectare de padure fara sa aiba delimitata suprafata unde trebuia sa fie pusa padurea in posesie, a declarat, joi, directorul general al institutiei, Adam Craciunescu, intr-o conferinta de presa.„Daca se punea in aplicare studiul de fezabilitate realizat cu Banca Mondiala in 2005, practic inainte de a aparea Legea 247, evitam toate litigiile si problemele regiei. Practic, Legea 247 a creat multe probleme pentru ca a obligat regia sa puna la dispozitia proprietarilor 998.000 de hectare de padure, fara sa aiba, in toate situatiile, delimitata suprafata unde trebuia sa fie pusa in posesie acesta padure.Si asa au aparut o serie de litigii, avem peste 3.100, cu tot felul de adevarati sau prezumtivi urmasi ai fostilor proprietari care ne creeaza probleme. S-a venit in instanta cu tot felul de documente scrise si inainte de primul razboi mondial, si din 1912, documente pe baza carora s-au dat sentinte in favoarea fostilor proprietari, astfel incat suprafata fondului forestier de stat a scazut foarte mult”, a spus Craciunescu. Acesta a precizat ca Romsilva este pregatita sa puna pe piata numai lemn cu certificare de provenienta din partea administratorului de padure. „Avem pregatit acest program, dupa cel din UE, respectiv de a pune pe piata un lemn cu certificare de provenienta. Asta presupune ca orice lemn care pleaca din padure va avea un document pe care il emite administratorul fondului respectiv. Masura este solicitata sa apara si in noul Cod Silvic”, a adaugat seful Romsilva. RNP-Romsilva functioneaza din 2010 sub autoritatea Ministerului Mediului si Padurilor si administreaza 3.266.494 hectare de padure aflata in proprietatea statului si asigura servicii silvice pentru o suprafata de 1.123.378 hectare fond forestier proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale sau privata a proprietarilor privati.Din totalul suprafetei administrate 586.214 hectare se gasesc in arii protejate si care cuprind inclusiv ultimele paduri virgine din Europa.
Ministerul Finantelor Publice: 13 comune ar fi in stare de insolventa-9,27-
Ministerul Finantelor Publice estimeaza ca 13 comune ar fi in stare de insolventa, iar 50 de unitati administrativ teritoriale ar fi in criza financiara, a declarat, joi, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.Potrivit unei Ordonante aprobate recent de Guvern, o unitate administrativ-teritoriala este in stare de insolventa daca datoriile neachitate cu o vechime mai mare de 120 de zile depasesc jumatate din bugetul anual al acelei administratii. Voinea a spus la Realitatea TV ca din 3.200 de unitati administrativ teritoriale, 1.000 nu au deloc arierate (datorii neachitate mai vechi de 90 de zile), iar 2.000 au plati restante, dar care nu se incadreaza in categoria arieratelor (restantele sunt mai mici de 90 de zile). „Anul acesta am avut un plafon de 800 milioane lei cu care statul sa imprumute autoritatile locale. Tot plafonul s-a dus pe plata arieratelor. Nu este solutia cea mai buna, pentru ca ii favorizeaza tot pe cei care acumuleaza datorii. Primariile nu trebuie sa mai acumuleze datorii de acum inainte si solutia cea mai corecta este insolventa”, a mai spus ministrul delegat pentru buget. Dupa intrarea in vigoare a Ordonantei, primarii trebuie sa analizeze situatia financiara a unitatii respective si daca se incadreaza in situatia de insolventa trebuie sa solicite deschiderea acestei proceduri. O legislatie asemanatoare este aplicata si in alte state – SUA, Marea Britanie, Germania, Ungaria, Polonia. In perioada in care primaria intra sub administrare speciala primarul nu mai are voie sa faca angajari, investitii si sa incheie alte contracte. Administratorul special poate chiar sa rezilieze din contractele vechi. Pe de alta arte, dupa ce se deschide aceasta procedura, furnizorii de servicii – de electricitate, gaze, apa – care au de recuperat datorii nu au voie sa intrerupa furnizarea acestor servicii catre comunitatea locala.
Romania, campioana austeritatii. Roadele nu sunt pe masura
Singurul argument pe care ni-l pun in fata sustinatorii neclintiti ai austeritatii este constatarea statisticilor ca, in ultimii trei ani, de cand strangem mai tare cureaua, deficitele bugetare au scazut non-stop.Statistica nu poate fi contrazisa, dar ea poate fi interpretata. Cifrele ei nu sunt facute ca sa ne bucuram la vederea lor, ca un copil care se bucura cand primeste un trenulet electric. Scaderea deficitelor bugetare pare o jucarie capabila sa-i incante pe multi, mai ales ca indicatorul este unul sintetic.
Strangerea curelei nu-i o solutie
Media deficitelor la nivelul UE era in anul 2009 de 6,9%, iar in 2012 a ajuns la 4%, noteaza La Tribune. Nu e incantator? Sigur ca este, dar in timp ce deficitele scad spectaculos, observa chiar si un novice ca recesiunea continua an de an, iar somajul ia proportii din ce in ce mai alarmante, producand chiar si convulsii sociale.Faptul ca somajul este mai accentuat in randul tinerilor absoventi din scoli, poate prefigura perspectiva unui real declin economic cel putin pe termen mediu, daca nu cumva chiar lung. Acesti tineri, in loc sa produca si sa verse contributiile lor la buget, consuma din rezervele bugetare o cota ca asistenta sociala.Experienta ultimilor ani confirma ca nici recesiunea, nici somajul nu pot fi stopate, tot strangand cureaua. Nu exista persective pentru reducerea somajului sau oprirea recesiunii, atata timp cat nu cresc consumurile. Experienta economiei americane din ultimii ani vorbeste de la sine.Poate din comoditate, poate din calcule gresite sau chiar din interese politice, multi oficiali scapa din vedere faptul ca deficitul bugetar trebuie absorbit nu dintr-o singura sursa, ci din doua: reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor fiscale.
De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere
Reducerea cheltuielilor se poate hotari la masa verde, daca factorii oficiali au curajul sa-si asume aceasta responsabilitate, asa cum au avut-o in tara noastra acum trei ani. Nicio tara europeana nu le-a redus atunci asa spectaculos ca Romania. La timpul sau, a prins bine, chiar daca statul nu s-a imbogatit prin asta, a stopat totusi curba unui deficit amenintator. Dar reducerea cheltuielilor, luata singura, nu aduce prosperitate.Ea trebuie dublata si de cresterea veniturilor fiscale. Cel mai simplu este s-o faci din condei, prin cresterea taxelor. Si aici si-au asumat o responsabilitate oficialii nostri, marind TVA de la 19% la 24%. Din condei, a fost simplu, dar bugetul tot sarac a ramas, pentru ca, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Platitorului nu i-a creat nimeni un venit in plus, ca sa aiba de unde plati.Ideal ar fi sa maresti veniturile la buget prin cresterea incasarilor fara majorari de taxe, numai pe seama unor consumuri sporite. Procentul taxei ramane acelasi, dar valoarea incasata devine mai mare, fiind proportionala cu noile consumuri.
Sa ne ferim de paleative
Nu este o descoperire noua, principiul se invata in scoli, dar aplicarea cere pricepere, iar expertiza adesea lipseste. Mai trebuie si curaj, pentru ca intervin multe riscuri, inclusiv cele politice. Atunci, Romania si le-a asumat, altii nu. Dar nici la noi n-a aparut prosperitatea, pentru ca nu s-au creat mecanisme care sa genereze noi consumuri. De teama creditelor, problema tinde sa devina boala cronica a UE.Alarmate de recentele evenimente in lumea economica, putine state mai incurajeaza cu adevarat creditarea si putine entitati private risca sa angajeze credite. Astfel, boala cronica devine maligna. Din partea statelor, cea mai importanta cotributie pentru a iesi din acest impas este simlificarea propriului aparat, mai modest decat cele actuale, dar mai operativ si mai cooperant. Nici taierea salariilor, nici reducerea personalului din doi in doi sau din trei in trei nu duc la o austeritate reala si eficienta. Regandind insasi structura aparatelor de stat, pe baze mai operative, stimuland initiatva privata si creditarea, statele isi pot crea nebanuite cresteri ale propriilor incasari fiscale.Nu se poate astepta nimeni la o crestere economica sustenabila, decat prin incurajarea consumurirlor si instituirea unui sistem performant de creditare. Altfel, taierile de salarii, reducerea de cheltuieli la rechizite si disponibilizarea de personal bugetar raman toate simple paleative.
Primaria a intrat in insolventa: Ce se intampla cu contribuabilii
Contestata de primarii posibil vizati, care ar putea pierde controlul asupra banilor municipali sau comunali, apreciata de unii specialisti ca reprezentand biletul catre intrarea in normalitate la nivelul gospodaririi locale, insolventalocalitatilor poate deveni de acum o realitate de zi cu zi in Romania.Potrivit unei ordonante de urgenta aprobate in aceasta saptamana de guvern, unitatile administrative (orasele, comunele sau judetele) care au datorii mai vechi de 120 de zile reprezentand peste 50% din bugetul general sau nu au platit salariile pe o perioada mai mare de 120 de zile de la data scadentei intra in insolventa. Decizia, manata de spinoasa problema a arieratelor in relatia cu Fondul Monetar International, poate conduce la o mai mare responsabilizare si transparenta pentru cei obisnuiti sa se angajeze la cheltuieli mai mari decat le permite bugetul, in speranta ca banii vor veni ca de obicei de la autoritatile centrale. Insolventa primariei nu ramane fara urmari pentru contribuabili, care ar putea fi constransi la plata unor taxe speciale, in timp ce achitarea celorlalte obligatii nu este suspendata. „Textul ordonantei trebuie citit in relatie cu cel al Legii nr. 273/2006 a finantelor publice, unde sunt definite multe din notiunile ce sunt utilizate si in ordonanta cu privire la insolventa unitatilor administrativ teritoriale – spre exemplu ‘starea de insolventa’ sau ‘starea de criza financiara’. Ca orice subiect de drept, si unitatile administrativ teritoriale se angajeaza in raporturi legale (contractuale sau delictuale) din care pot rezulta obligatii de plata catre terti, in legatura cu care se aprecieza ca exista dificultati in a efectua plata in termenele legale sau contractuale”, a precizat avocatul Ionut Mateescu pentru Ziare.com. Insolventa primariei poate fi ceruta de creditori (sau de un singur creditor),care detin una ori mai multe creante certe, lichide si exigibile, impotriva unei unitati administrativ-teritoriale, cu o valoare insumata care depaseste 50% din bugetul acesteia pe o perioada de 120 de zile consecutive. De asemenea, ordonatorul principal de credite (primarul sau presedintele consiliului judetean) poate cere deschiderea procedurii. In procedura de insolventa, care urmeaza unei etape preliminare – criza financiara, este numit un administrator special, care va prelua atributiile de decizie financiara ale primarului sau sefului consiliului judetean, sunt restructurate datoriile si sunt vandute bunuri din proprietatea privata, precum terenurile si diverse cladiri. Nu pot fi vandute bunuri aflate in proprietatea publica, cum sunt scolile sau parcurile.Administratorul face un raport privind cauzele insolventei, fiind identificati astfel vinovatii. Procedura de insolventa nu poate dura mai mult de trei ani.
Cum sunt platite datoriile
Fondurile obtinute prin vanzarea bunurilor aflate in domeniul privat al primariei sunt distribuite pentru achitarea taxelor si cheltuielilor cu administrarea si vanzarea bunurilor respective si abia apoi pentru plata creantelor garantate ale creditorilor, a explicat Ionut Mateescu.
Celelalte creante se platesc in urmatoarea ordine:
-taxele, timbrele sau orice alte cheltuieli aferente procedurii, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea si administrarea bunurilor din averea debitorului;
-creantele izvorate din raportul de munca;
-creantele reprezentand creditele, cu dobanzile si cheltuielile aferente, acordate de institutii de credit dupa deschiderea procedurii, precum si creantele rezultand din continuarea activitatii debitorului dupa deschiderea procedurii;
-creantele bugetare;
-creantele reprezentand sumele datorate de catre debitor unor terti, in baza unor obligatii de intretinere, alocatii pentru minori sau de plata a unor sume periodice destinate asigurarii mijloacelor de existenta;
-creantele reprezentand credite bancare, cu cheltuielile si dobanzile aferente, cele rezultate din livrari de produse, prestari de servicii sau alte lucrari, precum si din chirii;
-alte creante chirografare (negarantate).
Primarul, pedepsit si trimis in vacanta?
Primarii si sefii de consilii judetene sunt obligati sa ceara tribunalului declararea insolventei, riscand in caz contrar pedeapsa cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda.De asemenea, administratorul judiciar poate cere ca o parte din datorii sa fie suportate de catre persoanele cu atributii de administrare a patrimoniului unitatii administrativ teritoriale, care au contribuit la intrarea unitatii administrativ-teritoriale in aceasta situatie. Potrivit actului normativ, administratorul judiciar poate cere suspendarea atributiilor de ordonator principal de credite al autoritatii publice locale si sa preia el aceasta atributie. „Primarul sau presedintele consiliului judetean de la care au fost preluate
atributiile de ordonator de credite ceea ce inseamna ca le sunt interzise exercitarea oricaror atributii cu implicatii financiare pe toata perioada gestionarii situatiei de insolventa.Per a contrario, celelalte atributii (de reprezentare a unitatii administrativ teritoriale, politice etc.) nu sunt afectate”, a precizat Ionut Mateescu.
Taxe speciale pentru cetateni
Administratorul judiciar are dreptul sa propuna consiliului local sau judetean stabilirea de taxe locale/taxe speciale noi, in conditiile legii, pana la incetarea situatiei de insolventa.”Bineinteles ca propunerea poate fi acceptata sau nu de organul deliberativ (consiliul local sau judetean) ce poarta intreaga raspundere (legala si politica) a masurii dispuse. De asemenea, trebuie respectate exigentele din acte normative cu forta juridica superioara (legea finantelor publice, codul fiscal si Constitutia), inclusiv in ceea ce priveste oportunitarea unor asemenea noi taxe din perspectiva regulii caracterului echitabil al impunerii”, a aratat avocatul.In niciun caz, insolventa nu va fi o veste buna pentru debitorii unitatii administrativ teritoriale, taxele si impozitele fiind platite in continuare, a adaugat avocatul.
Ce servicii publice nu vor fi intrerupte
In perioada urmatoare, vor fi precizate serviciile publice fara de care unitatea administrativ-teritoriala nu poate functiona. Potrivit avocatului, este situatia unor servicii care nu pot fi prestate de alte entitati – echivalentul situatiei „consumatorului captiv” din Legea insolventei comerciantilor. „Am in vedere serviciile de stare civila, evidenta persoanelor, colectarea impozitelor, servicii fata de persoanelele in stare de nevoie (inclusiv institutionalizate), gunoi, apa-canal”, a completat Ionut Mateescu. Furnizorii de servicii de electricitate, gaze, apa, telecomunicatii si alte servicii similare vor presta in continuare aceste servicii, urmand sa fie platiti cu prioritate pentru creantele nascute in timpul insolventei.Daca in cei trei ani nu s-au achitat toate datoriile, primaria intra din nou in starea de criza financiara, falimentul nefiind o optiune in acest caz.
Banii pentru dintii copiilor si saracilor vor ajunge la firmele de medicamente Dezbatere Ziare.com
De anul acesta pacientii romani, inclusiv cei care platesc asigurari de sanatate, nu mai beneficiaza de niciun serviciu stomatologic gratuit. Ministerul Sanatatii a decis sa renunte la toate contractele cu cabintele private. Sumele alocate erau oricum mici, in jur de 58 de milioane de lei anul trecut, spre exemplu, iar serviciile incluse pe lista decontarilor foarte putine. De ele beneficiau insa in principal categoriile vulnerabile, copiii si persoanele in varsta. Aceasta excludere totala a serviciilor stomatologice de pe lista Casei de Sanatate, o situatie unica in UE, a fost explicata de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu: „Important e sa existe bani pentru ceea de oamenii au nevoie si din pacate aici nu sunt suficienti. Stim foarte bine, de exemplu, de 2-3 zile sunt comentarii multe pe faptul ca o parte din serviciile stomatologice care ar fi fost gratuite nu se mai dau. Sigur ca nu se mai dau. Avem 4 lei, din 4 lei trebuie sa dau 1 leu la stomatologie si 3 la cancer, dar la cancer am nevoie de 5. Intre a lasa un om sa moara ca nu ii dau medicamentul de cancer si a-i repara cuiva o carie, am optat, decizie politica, sa ii dau celui care are nevoie sa nu moara. Cel putin in acest moment”.Fostul presedinte al Casei de Sanatate, Lucian Duta, are insa o alta explicatie pentru motivele taierii banii stomatologiei.”Exista niste presiuni incredibile pe piata pentru introducerea unor noi medicamente. Nu poti sa le introduci, daca nu ai sursa de finantare. Ca sa o obtii, tai servicii stomatologice, tai spitalele private, dupa care, pe suferinta oamenilor, o sa bagi medicamente noi.Am vorbit si eu cu oncologi si i-am intrebat cate din cele 150 de titluri noi, pentru a caror introducere pe lista e nevoie de bani, sunt vitale, prelungesc viata cu 2 ani, cu 5 ani. Doar 2 sau 3 din 150. Ei vor sa le bage pe toate, desi au echivalent in Romania, pentru ca Romania e privita doar ca o piata farmaceutica si atat.
Creierele pleaca afara si piata farmacetuica se umfla. De aia s-au taiat bani stomatologiei„, a declarat Lucian Duta pentru Ziare.com.In aceste conditii, spune fostul sef CNAS, exista categorii expuse unor riscuri uriase: „Poti sa nu finantezi stomatolgie pentru adulti, pentru angajati. Dar pentru copii? Pentru cei fara venituri? Si acela trebuie sa aiba o scapare pentru ca dintr-o infectie dentara se poate si muri. Implanturile sunt scumpe e adevarat, dar daca omul nu are cu ce sa mai manance, ce face, ce solutie ii dai? Nimeni nu a avut curajul sa discute despre problemele acestea”. In privinta copiilor, medicii stomatologi considera nu numai ca gratuitatile ar fi trebuit sa fie mentinute, ci extinse si pentru aparatele ortodontice. Corectarea anomaliilor de crestere a dintilor sunt importante nu numai din punct de vedere estetic, ci si din punct de vedere pur medical, pentru evitarea unor afectiuni grave ulterioare, intre care bolile parodontale foarte raspandite. „Tratamentele ortodontice fac bine atat psihicului copilului, cat si intregului ansamblu dento-maxilar”, spune Dr. Oana Grosu, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala.Dar aceste tratamente sunt indelungate si costisitoare, motiv pentru care ele sunt sustinute de stat, in masura mai mica sau mai mare, in toate tarile UE.”Tratamentele de indreptare a dintilor dureaza de la 6 luni la 2-3 ani si chiar mai mult. Pe parcurs, se pot succeda mai multe aparate sau unul singur. In consecinta, costurile variaza foarte mult.Daca raportam costurile unui tratament ortodontic de lunga durata efectuat intr-o clinica privata la salariul unui medic debutant dintr-un spital de stat atunci obtinem un raport de 7-8 salarii. Daca raportam aceleasi costuri la cheltuielile lunare ale statului pentru un simplu parlamentar, obtinem un raport subunitar. In aceste conditii, termenul de scump sau ieftin este foarte diferit in functie de perspectiva din care ne uitam”, a explicat pentru Ziare.com d-na dr. Oana Grosu.Pe de alta parte, considera dr. Horia Georgescu, presedintele Patronatului furnizorilor de servicii medico-dentare, este greu sa calculezi impactul retragerii alocatiei pentru sanatate sau sa stabilesti exact ce alocatie ar fi necesara pentru ca nu exista nicio evaluare a starii populatiei din acest punct de vedere.”Medicina dentara nu a fost evaluata. Pana in ’90, policlinicile dadeau niste informari, cate carii, cate absente, cate obturatii, si din ele se trageau niste concluzii privind starea de sanatate buco-dentara a populatiei. Acum nu se stie.
Cum poti afla cine te urmareste pe Internet
Pe masura ce un utilizator navigheaza pe Internet, sunt colectate informatii despre el, care pot ajunge chiar si la marile companii.Insa aceasta activitate nu este 100% malefica: datele personale pot face cautarile mai eficiente, iar cookie-urile pot ajuta paginile tale favorite sa se mentina in afaceri.Dar, spune Gary Kovacs, director executiv la Mozilla Corporation, este dreptul oricarui utilizator sa stie ce date sunt colectate si care sunt efectele acestui proces.Astfel, el a prezentat o extensie a browser-ului Firefox care face acest lucru.In materialul video postat pe Ted.com, expertul explica modalitatea prin care extensia „Collusion” iti poate arata unde se duc datele utilizatorului si cine il urmareste atunci cand este online.
„Dupa ce va instalati Collusion trebuie sa stiti sa interpretati harta. Ei bine, punctele rosii sunt pagini web care urmaresc comportamentul, pe care nu le-am accesat, dar care ma urmaresc. Punctele albastre sunt pagini web pe care le-am accesat direct. Si punctele gri sunt pagini web care ma urmaresc, dar nu am nici o idee cine sunt. Toate sunt conectate, asa cum puteti vedea si formeza o imagine a mea pe Internet”, a precizat Gary Kovacs.El a aratat celor prezenti la demonstratie ca dupa ce a accesat patru pagini de Internet, alte 25 ii monitorizau activitatea.
„Sunt peste 150 de site-uri care imi urmaresc informatiile personale, majoritatea fara consimtamantul meu, dupa doua saptamani de navigat pe Internet. Castigul catorva companii de top din acest spatiu este de peste 39 de miliarde de dolari”, a precizat acesta. Kovacs a sustinut ca confidentialitatea nu este o optiune si ca nu ar trebui sa reprezinte pretul pe care sa-l acceptam doar pentru a naviga pe Internet.”Am lansat Collusion. Il puteti descarca, il puteti instala in Firefox, ca sa vedeti cine va urmareste pe Internet si va urmeaza prin padurile digitale. Mergand mai departe, toate vocile noastre trebuie sa se faca auzite. Pentru ca ceea ce nu stim ne poate face rau de fapt. Pentru ca memoria internetului este vesnica. Suntem urmariti. Este vremea ca noi sa-i urmarim pe urmaritori”, si-a incheiat CEO-ul Mozilla prezentarea.
O companie din Italia, investitie majora in parcuri fotovoltaice in Romania
Firma italiana TerniEnergia a semnat, vineri, un acord cadru cu societatea Energhie, pare a grupului Bissi Holding, pentru a construi in Romania sase parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de 5,5 MWp, informeaza un comunicat de presa.Contractul prevede constructia de catre TerniEnergia Romania a trei parcuri fotovoltaice cu o capacitate instalata de 3 MWp la Buzias, pentru suma de 3,3 milioane de euro. Lucrarile au fost deja demarate, iar finalizarea este programata pentru 30 iulie 2013.De asemenea, Bissi Holding, prin subsidiarele sale din Romania, a decis sa construiasca alte trei parcuri fotovoltaice in zona Lugoj-Darova cu o putere totala de 2,5 MWp, iar lucrarile de constructie vor fi incredintate tot societatii TerniEnergia, potrivit acelorasi conditii tehnice si financiare mentionate in contract. „Semnarea acestui acord cadru reprezinta o confirmare a internationalizarii operatiunilor fotovoltaice ale companiei, pentru dezvoltarea TerniEnergia pe pietele din Europa de Est”, a declarat directorul TerniEnergia, Paolo Ricci. „Romania este o piata foarte promitatoare pentru noi , unde intentionam sa lucram pe termen mediu si lung, fara a neglija sectorul energiei hidroelectrice care a fost intotdeauna in centrul activitatilor noastre”, a precizat presedintele grupului Bissi Holding, Marco Bissi. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat, joi, ca factura pentru electricitate a consumatorului final ar putea scadea cu 10% de la 1 iulie 2013, odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei privind modificarea si completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.
Doi cetateni arabi suspectati de terorism au fost expulzati din Romania
Doi cetateni arabi, suspectati de terorism, au fost expulzati din Romania.Cei doi au interdictie de a intra in tara in urmatorii 15 ani, dupa ce ofiterii Serviciului Roman de Informatii au descoperit ca acestia au finantat organizatii paramilitare din Orientul Mijlociu.B1 TV transmite ca cetatenii arabi au fost filati inca din a doua jumatate a anului 2011. La solicitarea SRI si a Politiei Romane, Curtea de Apel Bucuresti a decis expulzarea celor doi, care ar fi planuit actiuni teroriste in numele Jihadului.Cetateanul libanez Zeiab Abdul Rahman (Abdul Razak Harba), nascut la Damasc, in Siria, si ceteateanul irakian Salah Aldain Nayyef Khalid Harpah (Salid Harba) detin mai multe ferme intr-o comuna din judetul Braila si se ocupau cu comertul de animale vii si carne, scrie Evenimentul Zilei.De asemenea, cei doi ar fi ajutat si alti cetateni arabi sa intre pe teritoriul Romaniei, de unde treceau in tarile din Europa de Vest. De asemenea, potrivit autoritatilor, acestia ar fi promovat convingerile religioase extremiste in randul musulmanilor de la noi, care si-ar fi manifestat disponibilitatea de a muri in numele islamului. Zeiab Abdul Rahman si Salah Aldain Nayyef Khalid Harpah isi difuzau mesajele si prin intermediul Internetului, unde promovau „razboiul sfant impotriva necredinciosilor”.”Cei doi cetateni straini au fost in atentia SRI incepand cu a doua jumatate a anului 2011. Prin sentinta Curtii de Apel de ieri s-a hotarat ca acestia sa fie declarate persoane indezirabile in Romania pentru 15 ani, ca urmare a implicarii acestora in sprijinirea unor organizatii jihadiste ce actionau in Orientul Mijlociu”, a declarat Sorin Sava, purtatorul de cuvant al SRI, pentru televiziunea citata.
O companie petroliera lasa Bulgaria pentru Romania – Vrea gazele din Marea Neagra
Compania petroliera Petroceltic din Irlanda a anuntat, vineri, ca a abandonat un put de explorare din Bulgaria, pentru ca nu exista o rezerva destul de mare de gaze naturale ce ar putea fi exploatata la nivel comercial. In schimb, activitatea va fi relocata in Romania.„Rezultatul ne arata cat de imprevizibile sunt astfel de activitati, chiar daca asteptarile sunt mari”, a precizat Job Langbroek, un analist al pietei financiare, citat de Bloomberg.Directorul executiv al companiei Petroceltic, Brian O’Cathain, a mentionat ca este dezamagit de faptul ca zona Kamchia-1 nu are suficiente resurse degaz.In consecinta, activitatea se va concentra pe un alt zacamant bulgaresc, de la Kaliakra, iar apoi in Romania, in regiunea Marii Negre, in a doua parte a anului.Conform IFA Magazine, zonele vizate din tara noastra sunt Cobalescu de Est si Muridava.In luna august a anului trecut, Petroceltic a achizitionat compania britanica Melrose Resources Plc pentru 165 milioane de lire sterline (260 milioane de dolari). In Romania, Melrose Resources a semnat cu Agentia Nationala a Resurselor Minerale (ANRM) acordurile de concesionare pentru doua blocuri din Marea Neagra, EX-27 (Muridava) si EX-28 (Est Cobalcescu). Acestea acopera o suprafata de 2.000 de kilometri patrati si au fost atribuite de ANRM companiei Melrose Resources si partenerului Petromar Resources, la finele licitatiei organizate in luna iunie 2010.
Bancile grecesti, obligate sa vanda subsidiarele din Balcani, inclusiv Romania
Creditorii internationali i-au cerut Greciei, joi seara, sa vanda subsidiarele pe care le detin bancile locale in Europa de Sud-Est, plan ce ar putea include si Romania, conform unor surse oficiale.Reprezentantii Troikai, formata din Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana, cer sa fie vandute activele non-bancare elene si pun presiune pentru scoaterea la licitatie a subsidiarelor din Balcani, informeaza Kathimerini.Gert Jan Koopman de la Comisia Europeana a fost in vizita in Atena in ultimele zile si a discutat cu mai multi manageri din piata financiara, in legatura cu planurile de recapitalizare a bancilor elene.Potrivit surselor oficiale, el a descris cadrul pe care trebuie sa il urmeze planurile de afaceri. Directoratul General pentru Concurenta ar urma sa trimita, saptamana urmatoare, instructiuni scrise bancilor locale pe aceasta tema.In plus, oficiali bancari au afirmat ca institutiile de credit vor fi nevoite sa depuna planurile pana la sfarsitul lunii iunie. Dupa consultari, ele urmeaza sa fie aprobate pana la mijlocul lunii iulie.Unul dintre punctele dificile din negocieri ramane, insa, soarta subsidiarelor si bancilor afiliate din Balcani.Troika vrea o reducere drastica a prezentei bancilor elene in tarile din regiune. Creditorii Greciei considera ca prezenta puternica in Balcani este un lux pe care bancile elene nu si-l pot permite, ca urmare a situatiei slabe a bazei de capital si a presiunii uriase sub care se afla din cauza recesiunii din Grecia.Bancile afirma ca ar fi o greseala strategica majora sa-si vanda subsidiarele din Europa de Sud-Est intr-o perioada dificila. Ajustari si posibil unele vanzari vor fi necesare, sustin reprezentantii bancilor, subliniind insa ca pastrarea unei prezente in regiune este cruciala pentru supravietuirea lor in viitor, da si pentru economia elena in general.Bancile grecesti din Romania detin aproape 14% din sistemul romanesc, prin Bancpost, Alpha Bank, Banca Romaneasca si Piraeus.