Meteo: Vreme din ce in ce mai calda-9,41-Ziua de joi ne aduce vreme buna in toata tara. Maxima zilei va fi de 34 de grade, in vestul tarii.In Capitala cerul va fi partial noros, iar termometrele vor indica 28 de grade ziua, iar noaptea 15. Nu vor fi sanse de precipitatii.In tot sudul tarii vremea va fi buna. La Craiova vor fi 29 de grade, la Slatina 28 de grade, la fel la Alexandria si Giurgiu, iar la Calarasi vor fi 30 de grade.Pe litoral va fi regim termic normal. Se anunta 28 de grade la Constanta, Mamaia, Navodari, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche si Olimp. Aceeasi temperatura va fi si la Eforie Nord, si la Eforie Sud.Ceva mai racoare si nori prognozeaza meteorologii la munte. Mercurul din termometre va indica 25 de grade la Brasov, 22 la Sinaia, 25 la Busteni, 21 la Predeal si 23 la Comarnic.
Meteo: Vremea pe doua saptamani – ploi si maxime de pana in 30 de grade
Maxima zilei se va inregistra in Arad, unde vor fi 34 de grade. In rest, in vestul tarii se vor inregistra 30 de grade la Timisoara si Oradea si 27 la Cluj Napoca.Termometrele vor indica 29 de grade la Satu Mare, 27 la Baia Mare, 28 la Zalau si 27 la Bistrita.27 de grade vor fi si la Iasi. Cu doua grade mai mult la Suceava, 24 la Botosani, 27 la Vaslui si 23 la Piatra Neamt.In restul tarii vor mai fi 28 de grade la Pitesti, Ploiesti, Braila si Tulcea, 26 la Targoviste, 26 la Sibiu, 22 la Sfantu Gheorghe, 21 la Miercurea Ciuc, 30 la Targu Jiu si 28 la Ramnicu Valcea.
Noua specie de dinozaur descoperita-15,35-
O noua specie de dinozaur a fost descoperita in desertul din Utah, Statele Unite. Aceasta specie, denumita Nasutuceratops, inrudita cu Triceratops, avea coarne, precum un taur.Nasutuceratops a trait acum 76 de milioane de ani. Avea aproximativ 4,5 metri si cantarea in jur de 2,5 tone.Se crede ca acest dinozaur ar fi trait in regiunea Laramidia, in partea de vest a Americii de Nord.Potrivit oamenilor de stiinta, acest dinozaur, pe langa coarne, avea un bot mare si bombat. Se crede ca aceste caracteristici i-ar fi folosit in luptele pentru dominatie teritoriala si chiar pentru aparare.
Ungaria: Bomba descoperita langa o gradinita, 10.000 de oameni evacuate-15,22-
Circa 10.000 de persoane sunt evacuate din orasul ungar Szekesfehervar, joi, pentru dezamorsarea unei bombe sovietice de 100 de kilograme descoperite langa o gradinita.Proiectilul contine 65 de kilograme de explozibil si provine din al Doilea Razboi Mondial. Bomba fost descoperita in apropierea unui spatiu de joaca apartinand unei gradinite, transmite NDTV.
Citeste si Budapesta: Mii de oameni evacuati, dupa descoperirea unei bombe in Dunare
Oraselul de circa 100.000 de locuitori este situat la 65 de kilometri de Budapesta, iar zona unde a fost gasit proiectilul de razboi este intens populata si tranzitata.Numeroase bombe au ramas ingropate pe teritoriul Ungariei si nu au fost detonate. Acestea provin din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand sovieticii au indreptat armele impotriva Ungariei, care se aliase cu Germanianazista.Miercuri, polististii din Budapesta au evacuat 1.500 de oameni, dupa ce o bomba a fost descoperita pe santierul unui bloc aflat in constructie.
O drona s-a prabusit langa o sosea din SUA-15,15-
O drona a armatei SUA a explodat si s-a prabusit chiar langa o sosea din SUA, determinand autoritatile sa inchida drumul circulatiei publice.Se pare ca este vorba despre o drona QF-4, ea purtand o incarcatura care s-a autodistrus. Martorii care au vazut explozia dronei spun ca acest lucru s-a petrecut repede, scrie Russia Today. Dupa ce s-a prabusit, drona a provocat un incendiu in locul respectiv.Drept urmare, soseaua 98, aflata in apropiere, a fost inchisa, insa nimeni nu a fost ranit in urma acestui incident.Conform fortelor aeriene ale SUA, drona era una supersonica, ea avand o lungime de aproape 20 de metri, o anvergura a aripilor de 11 metri si o greutate de peste 13 tone.Aparatul de zbor a aparut in urma modificarilor aduse unui avion F-4 Phantom, operatiune care costa circa 2,6 milioane de dolari.O alta drona a armatei SUA a fost distrusa din masuri de precautie deasupra Golfului Mexic, saptamana trecuta, dupa cum au mentionat reprezentantii fortelor aeriene americane.
Cum arata extraterestrii-12,35-
Cand vorbim despre extraterestri, cei mai multi dintre noi avem o imagine a acestora preluata din filmele pe care le-am vazut.Fiintele despre care se presupune ca traiesc pe alte planete au fost „vazute”, de-a lungul timpului, in diverse feluri: creaturi violente, precum cele din seria Alien, dar si fiinte cu care se poate crea o legatura, ca in E.T. the Extra-Terrestrial sau care ne pot obseda, la fel ca in Close Encounters of the Third Kind.
Exista foarte multe moduri in care ne putem gandi la extraterestri, insa cate din aceste imagini pe care le avem sunt reale? Oamenii de stiinta au elaborat cateva teorii despre felul in care ar arata locuitorii din spatiu, bazate pe diverse argumente centrate pe mediul si conditiile biologice de pe alte planete, mai degraba decat pe literatura stiintifico-fantastica, potrivit Mental Floss.Iata cum arata extraterestri, din perspectiva oamenilor de stiinta:
Seamana cu meduzele
Maggie Aderin-Pocock, angajata a firmei Astrium, subsidiara a concernului EADS (European Aeronautic Defence and Space Company), este de parere ca extraterestri se aseamana cu animalele marine. Acestia ar radia lumina prin impulsuri pentru a comunica cu alti extraterestri, iar corpul lor are diverse orificii prin care intra in contact cu substantele chimice din atmosfera.Corpurile acestor fiinte se maresc atunci cand intra in contact cu lumina soarelui si cu suprafete metalice pentru ca absorb lumina, sustine Maggie Aderin-Pocock. Aceste fiinte dispun de niste lentile care le permit o viziune mai detaliata asupra lucrurilor care ii inconjoara. Au o fata interioara de culoare portocalie, pentru camuflaj, si un mecanism care le permite sa se mentina la altitudine.Maggie Aderin-Pocock isi bazeaza teoria pe modul in care viata a inceput in oceanele de pe Pamant si trage concluzia ca extratestrii pot interactiona cu o atmosfera straina in acelasi mod in care organismele din oceanele noastre interactioneaza cu apa.
Au forma unor gandaci
Gandacii de bucatarie se numara printre creaturile cele mai puternice ale planetei. Sunt, practic, aproape indestructibili, gratie scheletului lor extern (exoschelet) compact, care le permite sa supravietuiasca in conditii extreme (unii cercetatori spun ca gandacii ar supravietui si unui razboi nuclear).
O astfel de forma de viata cu un invelis puternic poate face fata cu succes diverselor atmosfere din universul nostru.
La fel ca oamenii
Simon Conway Morris, profesor de paleologie la Universitatea din Cambridge, considera ca extraterestri sunt la fel ca si oamenii, nu numai in ceea ce priveste aspectul si biologia, ci si in ceea ce priveste alte trasaturi, precum lacomia, violenta si tendinta de a exploata resursele celorlalti.
Omul de stiinta este de parere ca teoria lui Darwin este valabila pe orice planeta unde exista viata. Astfel, si pe alte planete se realizeaza evolutia pe baza selectiei naturale.
Forme de viata care nu au in structura lor carbon
Desi se credea ca formele de viata de pe planeta Pamant au in structura lor carbon, hidrogen, nitrogen, oxigen, fosfor si sulf, oamenii de stiinta au descoperit organisme multicelulare care nu au nevoie de oxigen. Aceasta descoperire a ridicat o serie de intrebari legate de modul in care noi vedem viata.Ipotezele stiintifice actuale sustin ca formele de viata care nu au in structura lor carbon ar putea sa existe in Univers. Daca acest lucru este adevarat, atunci extraterestri nu seamana cu nimic din ceea ce exista pe Pamant.
Creaturi ale adancurilor sau ale aerului
Astrobiologul Lewis Dartnell, de la University College London e de parere ca extraterestri ar putea fi creaturi ale apelor, care s-au dezvoltat precum organismele aflate in adancul oceanelor noastre.Acesta nu exclude insa nici ca extraterestri sa fie niste fiinte ale aerului, al caror organism s-a adaptat la conditiile planetei pe care locuiesc. Daca forta gravitationala pe alte planete este mai mare decat pe Pamant, iar atmosfera mai densa si mai compacta, atunci statura lor ar fi mai mare, iar aceste fiinte ar fi mai mult mai puternice decat noi.
Misterul provenientei aurului de pe Pamant, descifrat-9,35-
Provenienta aurului pe Pamant a reprezentat unfenomen amplu studiat de catre cercetatori. Iata ca acum, oamenii de stiinta au anuntat descifrarea misterului formarii aurului de pe Terra. Acesta isi are originea intr-o coliziune catastrofala a unor stele exotice.O echipa de cercetatori de la Universitatea Harvard, condusa de astronamul Edo Berger, a anuntat ca aurul s-a creat in urma impactului a doua stele neutronice, potrivit USA Today.Stelele neutronice sunt niste ramasite exotice ale unor stele „prabusite”, obiecte stelare foarte dense ce cantaresc cel putin de 1,4 ori mai mult decat Soarele.In timp ce stelele obisnuite explodeaza aproximativ o data la fiecare secol in galaxia noastra, Berger sustine ca aceste coliziuni explozive ale celor doua stele neutronice se intampla doar o data la 10.000 de ani.”In acest caz, am reusit sa observam pentru prima data fenomenul si sa vedem modul in care are loc fuziunea elementelor grele”, a spus Berger.Concluziile echipei s-au bazat pe observatiile unui flash de mare energie, „o explozie de raze gamma” numita GRB 13060B, care a fost detectata in luna iunie de catre telescopul spatial Swift a NASA.Observatiile arata ca fuziunea dintre doua stele neutronice produce o mare cantitate de aur. „La preturile de astazi, ea ar putea valora 10 la puterea 28, de dolari”, a declarat Berger.Originile probabile ale acumularii aurului in scoarta Pamantului s-a produs in urma cu 4,54 miliarde de ani.”Acest lucru inseamna ca echipa de la Harvard a descoperit misterul de lunga durata al obiectelor din Univers care sunt responsabile de formartea aurului, platinei si a altor elemente grele”, a declarat astrofizicianul Hans-Thomas Janka de la Institutl Max Planck din Germania.
„Cometa secolului” se apropie tot mai mult de Soare-8,53-
Cometa ISON, denumita si „cometa secolului”, se apropie de Soare si este urmarita cu interes de intreaga lume stiintifica. Ea va putea fi vazuta din emisfera nordica.Aceasta cometa a fost descoperita in septembrie 2012 cu ajutorul telescopului Santel aflat in Rusia, scrie MSNBC. Ea se va apropia de astrul nostru la doar 1,1 milioane de kilometri in luna noiembrie a acestui an.Daca va trece cu bine de aceasta etapa, ISON va straluci mai mult decat cometa Lovejoy, din 2011.In aceasta imagine obtinuta de telescopul spatial Hubble se poate vedea cat de stralucitoare este ea. Imaginea a fost obtinuta dupa suprapunerea unor alte fotografii in doua lungimi de unda diferite, totul pentru a rezulta aceasta fotografie color.Spre deosebire de cometa Lovejoy, ISON va putea fi admirata pe cerul noptii din emisfera nordica. Specialistii inca nu s-au pus de acord asupra luminozitatii acestei comete, asteptand momentul apropierii ei maxime de Soare.
De ce cuvantul „mama” este la fel in toate limbile-8,34-
Copiii lumii spun „mama” apoape la fel in orice limba. Dincolo de componenta sentimentala, aceeasi pentru toti, si care poate explica universalitatea unui cuvant, lingvistii au si o explicatie stiintifica.Atunci cand invata sa vorbeasca, copiii dezvolta un comportament cunoscut sub numele de „bolboroseala” sau „gangureala”, explicat ca o succesiune de sunete aleatorii. Putin mai tarziu acesta evolueaza in ecolalie, adica repetare automata a sunetelor auzite.”Mama” sau „mom”, varianta in engleza, aproape identica, este un cuvant universal din doua motive: sunetul este simplu, iar enuntarea imita miscarea gurii copilului in timp ce este alaptat la san, arataKnowledgenuts.Lingvistii explica fenomenul prin aceea ca vorbirea este impartita in mai multe categorii, in functie de partile anatomice implicate in pronuntia cuvintelor. Doua dintre cele mai simple forme de enuntare sunt „sunetele labiale” si „sunetele vocale largi”.Sunetele labiale sunt realizate exclusiv cu ajutorul buzelor si se regasesc in primele gangureli ale bebelusilor: „buh”, „puh”, „muh”. Specialistii mai spun ca buzele au multe terminatii nervoase, apropierea uneia de cealalta fiind foarte stimulativa pentru copiii mici.Suntelele vocale largi, precum „ahhh” sau „uhhh”, sunt frecvente in randul sugarilor dintr-un motiv similar: sunt simplu de obtinut si extrem de satisfacatoare pentru a se juca cu ele.Dar pentru a intelege pe deplin de ce „mama” este un cuvant cu semnificatie universala, trebuie sa descifram modul in care acesta se pronunta. Daca il vei spune acum cu voce tare, vei observa cum buzele se apropie una de alta, corzile vocale incep sa ii dea rezonanta si cum aceasta se mentine pe masura ce gura se deschide. Este miscarea exacta pe care o face gura unui copil in momentul alaptarii la san, cea mai naturala miscare si, implicit, cel mai natural sunet al maternitatii.