Ministrul Muncii: Firmele mici mai angajeaza tineri, multinationalele, doar varfurile Firmele mici si mijlocii reprezinta solutia pentru reducerea somajului in randul tinerilor, o problema din ce in ce mai grava in Romania, in conditiile in care multinationalele angajeaza doar tinerii foarte bine pregatiti, a declarat, joi, ministrul Muncii, Mariana Campeanu.„O problema din ce in ce mai grava este somajul in randul tinerilor. O solutie pentru aceasta problema o reprezinta IMM-urile, care pot asigura locuri de munca pentru toti tinerii care vor sa munceasca in aceasta tara. Multinationalele angajeaza in general doar ‘varfurile’, tinerii foarte bine pregatiti”, a spus Campeanu, la o lansarea Cartei Albe a IMM-urilor.Ea a aratat ca sunt anumite zone unde somajul in randul tinerilor ajunge la 25%. In acelasi timp, ministrul Muncii a precizat ca exista in prezent o serie de programe nationale sau finantate din fonduri externe prin care firmele sunt incurajate sa angajeze tineri.
Revelatia ministrului Campeanu: Romanii calificati au plecat in state cu salarii mai bune
Potrivit datelor publicate in Cartea Alba a IMM-urilor, firmele mici si mijlocii au angajat anul trecut in medie 1,13 persoane, iar raportat la numarul mediu de angajati personalul angajat a crescut cu 3,2% fata de 2011. Majoritatea IMM-urilor au angajat mai putin de cinci persoane, 3,51% au incadrat in munca intre 5 si 10 angajati si doar 0,27% au angajat peste 20 de persoane.Rata somajului in iunie a fost de 4,96%, cu 0,07 puncte procentuale mai mica decat cea din luna mai, fiind inregistrati 438.110 someri, cu 5.875 mai putini, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.Din numarul total de someri, 45.939 au sub 25 de ani, 33.111 au intre 25 si 29 de ani, 105.041 au intre 30 si 39 de ani, 126.701 au intre 40 si 49 de ani, 58.454 intre 50 si 55 de ani si 68.864 au depasit 55 de ani.
Ponta ataca bancile: Din cauza lor sunt distruse IMM-urile!-15,41-Premierul Victor Ponta a precizat, joi, la o conferinta de presa, ca nu vrea ca statul sa faca o concurenta neloiala IMM-urilor in ceea ce priveste obtinerea creditelor de la banci.„Bancile prefera sa dea bani Guvernului, e mai simplu pentru ei. Cred ca e o concurenta neloiala care va distruge, politica noastra este de a iesi pe pietele externe si de a lasa cat mai mult din lichidatea nationala pentru dumneavoastra, de-asta avem nevoie de acordul cu FMI.”In plus, (datorita noului acord – n.red.) putem sa aducem in tara alte institutii internationala, cum ar fi Banca Mondiala, Banca Europeana de Investitii si BERD pentru a folosi pentru Guvern aceste resurse, si nu pe cele de la bancile comerciale din tara”, a spus Ponta, care a fost prezent la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor.
Ponta, din culisele noului acord cu FMI: cat imprumutam si in ce conditii (Video)
Premierul a lansat un atac si la adresa conducerii CEC Bank, precizand ca se asteapta ca institutia sa sprijine economia.In conditiile actuale, sansele intreprinderilor mici si mijlocii de a se dezvolta sunt reduse.
Asediu la Registrul Comertului? Cine vrea sa acapareze firmele din Romania si cum – Interviu
Sectorul IMM genereaza 70% din produsul intern brut. In lipsa creditelor bancare, mai mult de 90% se autofinanteaza, insa acest lucru impiedica dezvoltarea, a avertizat Ovidiu Nicolaescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR)
Noi restructurari la Posta: Peste 3.600 de angajati, dati afara din septembrie -16,40-
Un numar de 3.650 de angajati ai Postei Romane vor fi disponibilizati incepand cu luna septembrie, reprezentand 11% din total, ca parte a procesului de restructurare a companiei.„Incepand cu luna septembrie 2013, din cadrul Postei Romane vor fi disponibilizasi 3.650 de angajati, pe baza unui set de criterii stabilite de comun acord cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania. Aceste criterii sunt construite pe baza evaluarii competentei profesionale, abaterilor disciplinare cat si a optiunii individuale. Procesul de disponibilizare va fi aplicat fara sa fie afectata derularea normala a activitatilor Postei Romane la nivel national”, se arata intr-un comunicat al Postei.
Posta Romana, 60 de milioane de lei pentru salariile compensatorii
Anuntul survine unei intalniri de lucru care a avut loc joi la sediul Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI), la care au participat presedintele Consiliului de Administratie Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), conducerea executiva a operatorului, reprezentantiai MSI si conducerea Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania”Tematica discutiilor a privit procesul de restructurare si modernizare a Postei Romane, disponibilizarile colective si masurile pentru eficientizarea activitatii companiei. A fost analizat graficul de aplicare a procesului de disponibilizare colectiva derulat in conformitate cu acordul incheiat intre conducerea executiva a Postei Romane si Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania”, se spune in comunicat.
Ponta, despre disponibilizari la Posta: Cei care au venit pe criterii politice sa plece (Video)
Pe termen scurt, procesul de restructurare si modernizare a Postei Romane are ca obiectiv restabilirea echilibrului intre volumul de prestatii postale si numarul de angajati ai companiei, asigurand astfel premisele cresterii competitivitatii Postei Romane pe piata serviciilor postale, piata liberalizata la 1 ianuarie 2013.Echipa de management a CNPR are ca obiective principale cresterea veniturilor, reducerea cheltuielilor, diminuarea datoriilor istorice ale companiei si consolidarea pozitiei de lider pe piata a companiei, se mai spune in comunicat.
Dezastru la Posta Romana: 4.000 de angajati concediati, niciun investitor
Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei in 2012, Posta este cel mai mare operator local de profil si are o retea teritoriala de 5.600 de unitati. Actionarii CNPR sunt MSI – 75% si Fondul Proprietatea – 25%.Compania avea, la sfarsitul anului 2012, datorii totale de 568,2 milioane de lei, in crestere cu 2,9% fata de 2011, potrivit datelor din bilantul Postei. In ultimii patru ani, compania a acumulat pierderi de 530 milioane de lei, cu toate ca a bugetat profit in fiecare an. Posta avea 32.887 salariati la 31 decembrie 2012, fata de numar mediu de 35.576 in 2008.
Isarescu, mesaj pentru Guvern: Sa nu asteptam miracole de la madame Lagarde
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu le-a transmis guvernantilor ca nu trebuie sa astepte miracole de la FMI, ci trebuie sa stimuleze munca, daca vor crestere economica. In plus, el s-a aratat surprins de faptul ca nu reusim sa absorbim bani gratis, de la UE.„Nu are rost sa vorbim de crestere economica daca nu asiguri stabilitatea financiara… Hai sa nu ne mai jucam, pentru Dumnezeu, cu problema stabilitatii financiare, ca gasim alte paradigme, ca asteptam de la madame Lagarde sa ne dea vreun miracol. Daca e nevoie de miracole, invit media sa mearga la Maglavit si sa il gaseasca pe Petrache Lupu”, a declarat Mugur Isarescu, citat de Digi24.Totodata, guvernatorul BNR a recunoscut ca a „supraevaluat masiv si dureros” pentru el insusi capacitatea administrativa a Romaniei de a absorbi niste bani gratis. „Nu vreau sa va par ridicol, dar ma intreb cum de nu am reusit sa absorbim niste bani gratis cata vreme avem atata nevoie de ei!”, s-a aratat el mirat.Mugur Isarescu le-a mai transmis guvernantilor ca fondurile europene ar putea sa ne ajute, dar exista si o lipsa a capitalului romanesc. „Credeti ca capitalul romanesc e floare la ureche? Ca sta pe usa si vine cineva sa-l ia? Pai capital inseamna munca si inseamna economisire!”, a mai subliniat Isarescu.Declaratiile guvernatorului BNR, Mugur isarescu, vin in contextul in care Cabinetul Ponta negociaza, in aceste zile, cu FMI, un nou imprumut de tip preventiv.
Plateste rovinieta prin SMS. Auto.ro te scapa de drumuri
Auto.ro lanseaza plata rovinietei prin SMS, in completarea serviciului de plata a rovinietei prin card bancar. Soferii pot sa achizitioneze si sa primeasca rovinieta instantaneu, prin intermediul aplicatiei Auto.ro, powered by Vodafone.Prin intermediul sectiunii Rovinieta din cadrul aplicatiei gratuite de mobil Auto.ro, soferii pot pleca linistiti la drum, deoarece au posibilitatea sa achizitioneze toate tipurile de roviniere existente prin intermediul cardului bancar, precum si rovinietele pentru o zi sau 7 zile, prin plata cu SMS, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.Astfel, soferii au posibilitatea sa comande rovinieta rapid si usor, alegandu-si tipul rovinietei si modalitatea de plata preferata. Contravaloarea rovinietei se achita direct din telefon.”Am dezvoltat facilitatea de plata a rovinietei prin SMS, astfel incat utilizatorii sa poata opta pentru modalitatea de plata preferata: prin SMS sau prin card bancar, acesta modalitate bucurandu-se deja de un real succes in randul soferilor. Serviciul de plata a rovinietei vine in completarea serviciului automat de notificare „Masina mea” privind termenele de expirare a rovinietei, a asigurarilor, a datei scadente la rata masinii si a serviciilor conexe”, a declarat Sergiu Gamureac, director executiv Auto.ro.Aplicatia Auto.ro este gratuita si are 170.000 de descarcari, aflandu-se atat in topul preferintelor soferilor cu iOS, inregistrand 65.000 de descarcari in Apple Store, cat si pe Android si 105.000 de descarcari in Google Play.
Aplicatia Auto.ro ofera urmatoarele facilitati:
Localizare servicii auto: benzinarii, vulcanizari, spalatorii, service-uri, parcari, statii ITP, asistenta rutiera si tractari, taxi, pensiuni, ATM-uri, piese auto;
Masina mea: se primesc notificari atunci cand expira RCA, ITP, rata lunara sau alta alerta dorita;Plati: plata rovinietei direct din aplicatie atat prin card bancar, cat si prin SMS;
Anunturi vanzare-cumparare masini noi si second hand: utilizatorii au posibilitatea sa caute si sa adauge anunturi auto direct de pe telefonul mobil, sa salveze anunturile favorite si sa creeze alerte; calculatorul timbrului de mediu.Aplicatia Auto.ro este gratuita si s-a pozitionat drept solutia ideala care vine in sprijinul soferilor romani. Este o aplicatie utila, prima din Romania care ofera utilizatorilor localizarea pe harta a celor mai apropiate servicii auto de locul in care se afla, prin indicarea distantei, directiei si sensului de mers. Este usor de utilizat, calculeaza rapid ruta si distanta catre cel mai apropiat furnizor de servicii auto, se poate edita, evalua si adauga recenzii, ofera date de contact si promotii, toate acestea cu un consum redus de date pentru conectarea la internet.Versiunea pentru Android: Auto.roVersiunea pentru iOS: Auto.ro
Protest la un fost combinat Mechel: 300 de angajatii refuza sa fie dati afara-15,06-
Aproximativ 300 de angajati de la uzina Laminorul Braila care urmeaza sa fie disponibilizati au protestat, joi, ei refuzand sa primeasca preavizul.„Ni s-a spus ca pentru a porni laminorul este nevoie de 5 milioane de euro, bani care nu sunt, si ca ar trebui sa producem cel putin 5.000 de tone lunar de produs finit. Numai ca piata pentru produsele noastre exista doar la nivelul de circa 2.000 – 3.000 de tone.In aceste conditii, ni s-a spus ca din 15 august vor da preaviz la salariati. Reprezentantii patronatului ne-au mai spus ca vor sa vanda unitatea ca intreg, fara pretentia de a obtine profit din aceasta tranzactie”, a declarat liderul sindical al angajatilor, informeaza B1 Tv.Toti cei 380 de angajati ai uzinei au primit, pe 10 iulie, preaviz de concediere, incepand cu 15 august. De la 12 decembrie 201, ei se aflau in somaj tehnic.Pe 26 martie, combinatul a cerut insolventa la Tribunalul din Braila, din cauza unor datorii in valoare de 57,2 milioane de lei.
Laminorul Braila, al patrulea combinat Mechel care intra in insolventa
Grupul rus Mechel a vandut, in februarie, pentru pretul simbolic de 230 de lei (52 euro) combinatele metalurgice pe care le detinea in Romania, puternic indatorate, catre firma Invest Nikarom din Bucuresti, controlata de doua persoane cu cetatenie rusa.Tranzactia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL si combinatele Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila.Firma Invest Nikarom, inregistrata in Romania, are ca asociati in parti egale pe Chumakov Victor (58 de ani) si Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetatenie rusa.
Politist inchis pentru coruptie, despagubit pentru fumul de tigara din puscarie – decizie CEDO Un fost comisar de politie condamnat pentrucoruptie va primi despagubiri de 10.000 de euro de la statul roman, conform unei decizii a CEDO, dupa ce omul a reclamat ca fumul de tigara al colegilor de detentie i-a provocat hipertensiune.Fostul sef al Detasamentului Politiei pentru Interventie Rapida (DPIR) Suceava, Mircea Stoleriu, a fost trimis in judecata pentru saseinfractiuni de coruptie, iar instanta l-a condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare pentru patru dintre ele, in 2004. In 2006, a fost eliberat conditionat.
Politist de la Serviciul de Informatii, condamnat pentru coruptie
Obiectivul de Suceava scrie ca dupa iesirea din inchisoare, Stoleriu a facut plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Acesta s-a plans ca a fost obligat sa stea in preajma detinutilor fumatori si ca, in timp, fumul de tigara inhalat in perioada de detentie i-a declansat hipertensiune.”Am fost tinut intr-o cabina de WC, timp de mai multe zile. Timp de 505 zile am fost tinut in fum de tigara la Botosani, Jilava, Tg. Mures, fapt ce a declansat un puseu de hipertensiune. In perioada 31 mai – 1 iunie 2005, am fost internat la Spitalul Judetean Botosani, unde am fost legat cu lanturi la mijloc si cu catuse la maini si picioare. Acest lucru nu se justifica, deoarece nu eram un criminal”, a sustinut fostul comisat de politie.In cele din urma, CEDO a dispus, printr-o decizie pronuntata marti, ca statul roman sa-i plateasca 10.000 de euro despagubiri morale. Curtea de la Strasbourg a stabilit ca statul roman a incalcat articolul 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care interzice tortura si tratamentele inumane si degradante.
Se pregateste o infuzie masiva de fonduri UE in operatiunea „clusterul”
In exercitiul financiar 2014-2020, circa 30% din fondurile europene alocate Competitivitatii ar putea fi accesare doar prin proiecte „la comun”, fiind destinate clusterelor, lanturilor de furnizori si altor forme asociative. Sunt abordari care se practica deja la nivelul UE si care se discuta acum si in sanul Ministerului Economiei, dar care ar surprinde mediul de afaceri romanesc total nepregatit.Romanii colaboreaza cu dificultate, relatiile dintre partenerii de afaceri fiind caracterizate mai curand de neincredere, iar notiunea de cooperativa comunista mai trezeste si acum fiori in randul producatorilor. Intr-un astfel de context, formele asociative de tipul clusterelor, in care se pun resurse diversificate la comun pentru atingerea unor performante economice superioare, nu trezesc interesul decat al celor mai „dezghetati” dintre oamenii de afaceri romani.Noua directie este insa sugerata si de eforturile institutiilor care gestioneaza banii europeni. Vezi ce actiuni au intreprins institutiile statului, pentru a pregati mediul de afaceri, in continuarea articolului Se pregateste o infuzie masiva de fonduri UE in operatiunea „clusterul” pe Business24.ro
Protest extrem in Valea Jiului – sute de mineri refuza sa iasa din subteran
50 de mineri din Valea Jiului s-au blocat in subteran, marti, in semn de protest fata de scaderile salariale generate vanzarile slabe de pe piata huilei.Ortacii se plang ca nu mai pot face productie atata vreme cat carbunii nu se mai vand, iar ei nu isi incaseaza salariile, transmite Romania TV.Cei 450 de mineri de la minele Paroseni, Petrila si Uricani ameninta ca pana diseara, cand li se vor alatura si colegii de pe celelalte schimburi, numarul lor va ajunge la 2.000.
Zeci de mineri, blocati in subteran la Hunedoara
In semn de solidaritate cu minerii care s-au blocat in subteran, angajatii de la suprafata vor ramane in birouri si in ateliere dupa incheierea programului de lucru.Carbunele extras de ortacii din minele din Valea Jiului nu mai este preluat de Complexul Energetic Hunedoara (CEH) pentru a fi folosit in termocentrale. Productia realizata la mina Paroseni a inceput sa scada inca din luna mai, ajungand la o capacitate de 40% pentru luna iulie.”Nu am ce sa negociez cu minerii, pentru ca eu reprezint interesele lor. I-am informat asupra problemelor reale din sistemul energetic din Hunedoara. Solutiile nu sunt la indemana mea. Solutiile sunt la indemana altora.
Protest extrem in Valea Jiului – sute de mineri refuza sa iasa din subteran
Solutiile trebuie sa vina de undeva de mai sus, de la oamenii politici. Vorbim de un blocaj in sistemul energetic in judetul Hunedoara, care a inceput in luna mai 2013. Ni s-a refuzat preluarea carbunelui. Din 15 iulie nu mai livram carbune deloc. Sunt puse in pericol siguranta locurilor de munca, a lucratorilor si a veniturile lor”, a explicat liderul sindical Laszlo Domokos, presedintele Sindicatului Huila.De asemenea, liderul sindical a precizat ca ortacii de la mina Paroseni nu mai executa lucrari de extractie inca de ieri, dar au intrat sub pamant pentru lucrari necesare la asigurarea exploatarii.”Planul de productie pe luna iulie a fost realizat la mina Paroseni in proportie de 40% si suntem trecuti de jumatatea lunii. Cu realizari sub 40 de procente se afla si minele Petrila si Uricani.
Peste 100 de mineri de la Paroseni refuza sa iasa din subteran, nemultumiti de sistarea exploatarii
Exista riscul sa nu putem recupera productia nerealizata in luna iulie, ceea ce va afecta salariile”, a conchis liderul sindical, explicand ca salariile minerilor se asigura din cantitatea de minereu vandut si din subventia la gigacaloria de carbune care merge la termocentrale.
Dacia, printre cele mai bine vandute marci de automobile din Franta
Dacia a ajuns sa ocupe locul cinci in randul celor mai vandute marci de automobile din Franta.Producatorul de masini de la Mioveni a reusit sa vanda francezilor 45.000 de autovehicule de la inceputul anului si pana acum, reusind cea mai buna performanta de la intrarea pe piata din aceasta tara.Digi 24 transmite ca Dacia a fost intrecuta la vanzari pe piata din Franta doar de marcile localeRenault, Peugeot si Citroen, respectiv de nemtii de la Volkswagen. Astfel, Dacia a surclasat nume mari din industrie, precum Ford, Nissan, Toyota,Opel sau Fiat.
Dacia, succes nebun in Franta: Cea mai mare crestere a vanzarilor
Pe primul loc in topul modelelor de Dacii preferate de francezi se mentine Sandero, cu aproape 20.000 de unitati vandute. Dacia Sandero a inregistrat vanzari mai mari in Franta decat modele ca Volkswagen Golf 7, Peugeot 308, Toyota Yaris, Nissan Qashqai si Ford Fiesta.Pe locul al doilea in topul vanzarilor realizate de Dacia pe piata franceza se afla modelul Duster, cu 14.148 de unitati vandute.Astfel, constructorul auto a inregistrat o crestere a vanzarilor cu 16,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Ancheta: Producatorii de lapte, suspectati ca fac intelegeri pe pret
Consiliul Concurentei s-a autosesizat in cazul producatorilor de lapte din Romania, pe care ii suspecteaza de practici neconcurentiale. Procesatorii s-ar intelege in privinta pretului.Consiliul a demarat, miercuri, o ancheta asupra producatorilor de lapte, acestia fiind suspectati ca s-ar fi inteles intre ei sa vanda alimentul la acelasi pret in magazine, potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com. In magazinele romanesti, pretul unui litru de lapte este de cel putin 3,5 lei, insa majoritatea tarifelor sunt de aproximativ 4 lei, acestea fiind foarte apropiate indiferent de marca.
Romanii, nesiguri pe laptele din comert dupa scandalul aflatoxinei
Presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, a precizat ca este la curent cu aceasta ancheta, sustinand ca nu exista nicio intelegere intre procesatori.”Sunt la curent pentru ca si eu am fost verificat, atat la sediul patronatului, cat si in alte sedii. Le-am pus tot la dispozitie, laptop, server, documente. Consiliul Concurentei a spus ca a pornit ancheta pe baza unor declaratii aparute in presa, care ar duce la o posibila analiza a practicilor neconcurentiale. Dar la nivelul procesatorilor nu exista nicio intelegere referitoare la pret. Exista contracte individuale, fermier-producator si producator-comerciant, toate sunt confidentiale, exista o concurenta reala in piata. Un numar de 14 producatori de lapte sunt vizati de ancheta”, a declarat Cojocaru la Antena 3.
De ce este laptele romanesc mai scump decat cel francez
Intrebat daca nu existau cumva niste indicii care sa duca la autosesizarea Consiliului Concurentei, acesta a spus ca nu i s-a comunicat nimic in acest sens. „Eu am cerut motivul, macar sa mi se arate articolele in care au aprut declaratiile. Eu am deschis usa si am fost cooperant, la fel si procesatorii”, a spus presedintele asociatiei, adaugand ca preturile laptelui din Romania se alinieaza la preturile europene, in functie de calitatea acestuia.”Nu am mai trecut printr-o astfel de situatie, insa am mai fost acuzati de astfel de lucruri, mai ales de fermieri. Ii rog pe cei de la Consiliul Concurentei sa inteleaga ca acestea sunt lucruri normale, reglementate de lege. Sa analizeze si sa dea un verdict la sfarsit. Sa nu aruncam doar bombe. Noi mergem inainte, pentru ca ne stim cinstiti si curati. Am avut intotdeauna incredere in autoritatile de control din Romania si stiu ca vor analiza cinstit si corect”, a conchis Cojocaru.Cu ocazia demararii anchetei, s-au efectuat inspectii spontane la sediul APRIL si 14 membri ai asociatiei, ridicandu-se documente si informatii relevante in desfasurarea
investigatiei.”Membrii APRIL care au fost inspectati sunt: Albalact SA, Covalact SA, Danone PDPA SRL, Frieslandcampina SA, Almera International SRL, Dorna Lactate SA, Hochland Romania SRL, Lactate Natura SA, Napolact SA, Lactag SA, Lacto-Solomonescu SRL, Teletext SRL, Unicarm SRL, Unilact Transilvania SRL”, se arata in comunicat.Legea concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei pe o anumita piata.”In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, actorii implicati risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor”, mai scrie in document.
CE Oltenia: Trei angajati au fost retinuti, inclusiv un director si un lider sindical
Trei angajati de la Complexul Energetic Oltenia, intre care un director si un lider sindical din zona Motru, au fost retinuti, in noaptea de miercuri spre joi, intr-un dosar care vizeaza modernizarea unui drum judetean din Gorj, lucrarile fiind executate de firma liderului sindical anchetat.Liderul sindical Cristea Fluieratoru, sef al Departamentului Zonal Motru din cadrul Federatiei Nationale Mine Energie condusa de Marin Condescu, a fost retinut de procurorii Parchetului Judecatoriei Targu Jiu, dupa 13 ore de audieri.De asemenea, au fost retinuti Nicolae Giuran, seful comisiei de licitatie si director in minerit in zona Motru, precum si Sandu Benga, un angajat al Complexului Energetic Oltenia.Procurorul de caz Laurentiu Grecu a precizat ca toate cele trei persoane retinute in acest dosar sunt acuzate de abuz in serviciu in forma calificata.In total, in acest dosar sunt cercetati sase angajati.Dosarul vizeaza modul in care o firma a liderului sindical Cristea Fluieratoru a modernizat, in urma cu sapte ani, o portiune de cativa kilometri a unui drum judetean ce face legatura intre localitatile Stiucani si Miculesti, in apropiere de Motru, in comuna Slivilesti, finantarea fiind asigurata de fosta Societate Nationala a Lignitului Oltenia.La scurt timp de la finalizarea lucrarilor insa, in asfalt au aparut numeroase gropi, prejudiciul in acest caz fiind estimat la aproximativ un milion de lei. Inainte de a fi retinut, Fluieratoru a declarat corespondentului MEDIAFAX ca din punctul sau de vedere lucrarile au fost executate corect, insa in asfalt au aparut gropi din cauza camioanelor de mare tonaj care transporta carbune, restrictiile pentru masini cu greutate mai mare de 10 tone nefiind respectate de soferi.Liderul sindical a mentionat ca spera ca, joi, cand va fi prezentat instantei cu propunerea dearestare preventiva sa fie gasit nevinovat si sa fie anchetat libertate.In aceasta ancheta s-au pronuntat anterior procurorii anticoruptie care au dispus insa neinceperea urmaririi penale.
Cum se negociaza achizitionarea unei locuinte
Incercati sa obtineti cat mai multe informatii de la vanzator si nu luati increderea drept garantie. Acestea sunt doar cateva sfaturi pentru a porni cu dreptul atunci cand va cumparati o locuinta.Trebuie sa stiti ca vanzatorul va incerca sa va prezinte imobilul pe care doriti sa il cumparati ca fiind cea mai buna afacere pe care o faceti, potrivit Digi 24.De aceea este bine ca in timpul negocierilor sa tineti cont de cateva sfaturi: faceti front comun cu partenerul alaturi de care sunteti la negociere, nu transmiteti mesaje nepotrivite, nu luati increderea drept garantie, nu va dezvaluiti punctele slabe.Citeste mai multe despre Cum se negociaza achizitionarea unei locuinte pe Digi 24
Concedieri masive la Fisc – Afla cati oameni vor fi dati afara
Aproximativ 1.000 de angajati ai Administratiei Nationale a Finantelor Publice vor ramane fara loc de munca.Potrivit Romania Tv, masura va intra in vigoare din aceasta toamna.In iunie, Guvernul a anuntat ca va disponibiliza angajati din zece ministere prin eliminarea a aproape 3.000 posturi ocupate, echivalent a 4% din numarul de angajati, va desfiinta posturile vacante din administratia centrala si locala, nu si de la cabinetul demnitarilor, si va reduce numarul functiilor de conducere la 12%.
Guvernul va disponibiliza mii de angajati din zece ministere
Taierea posturilor ocupate va fi operata in Ministerul Agriculturii, Ministerul Afacerilor Interne (inclusiv prefecturi), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratei Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Educatiei (inclusiv inspectoratele scolare), Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii, Ministerul Mediului, Ministerul Sanatatii (inclusiv directiile de sanatate publica), Ministerul Transporturilor si Secretariatul General al Guvernului (SGG).Numarul total al posturilor ocupate care vor fi desfiintate a fost calculat deja, acesta fiind de 2.860.
Negotul cu mirodenii, o afacere cu profituri piperate
Comertul cu mirodenii este un business care a prins contur pe piata din Romania, datorita gusturilor din ce in ce mai rafinate ale clasei de mijloc. Azi, piata condimentelor este estimata la 50 de milioane de euro anual si la aproximativ 18 milioane de plicuri.Piata mirodeniilor este dominata de cinci mari jucatori, principalii producatori de amestecuri de condimente fiind Fuchs, Kamis, Unilever, Kotanyi, Compania Indiilor Orientale (CIO) si Nestle, conform datelor Nielsen.Potentialul business-ului cu mirodenii a fost speculat insa si de jucatori mai mici care au identificat o nisa. Apetitul romanilor pentru retete exotice si interesul acestora pentru condimente mai speciale, care nu se gasesc pe rafturile hipermarketurilor, i-a motivat pe antreprenorii locali.Afla mai multe despre potentialul negotului cu mirodenii, in continuarea articolului Negotul cu mirodenii, o afacere cu profituri piperate peBusiness24.ro.
Sute de mineri ameninta ca se blocheaza in subteran
Peste 200 de mineri de la Exploatarea Huilei Paroseni au anuntat, joi dimineata, ca nu vor mai iesi din subteran la finalul schimbului intai, nemultumiti de faptul ca termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu mai preiau carbunele produs de Societatea Nationala de Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ).„Am fost mandatat de colegii mei sa transmit faptul ca nu vor mai iesi din subteran, dupa ora 12:00, doar daca vor primi asigurari certe, in forma unui contract scris, ca huila produsa la mina Paroseni va fi preluata ritmic de Complexul Energetic Hunedoara. Oamenii doresc sa aiba aceasta garantie ferma de preluare a carbunelui”, a declarat presedintele Sindicatului Huila, Laszlo Domokos.Potrivit liderului sindical, abatajul de extractie a carbunelui de la mina Paroseni a fost oprit de miercuri, iar minerii executa doar lucrari de asigurare a perimetrelor din subteran, necesare pentru siguranta exploatarii.Decizia a fost luata dupa ce termocentrala Paroseni a incetat sa mai preia carbunele de la Paroseni, la inceputul saptamanii, iar depozitul de 1.800 de tone al exploatarii de huila Paroseni s-a umplut cu productia realizata de luni pana miercuri.Potrivit acestuia, fondul de salarii se asigura din productia vanduta si din subventia primita pe gigacaloria de carbune livrat termocentralelor.Presedintele Sindicatului Huila a mai spus ca situatia poate fi deblocata doar printr-o decizie a conducerii CEH Hunedoara.Exploatarea Huilei Paroseni face parte din Societatea Nationala de Inchideri Mine Valea Jiului in care mai sunt incluse minele Paroseni si Uricani, toate fiind cuprinse in programul de inchidere a minelor neviabile ce a fost convenit cu Comisia Europeana pana in anul 2018. In cadrul SNIMVJ lucreaza peste 2.400 de mineri.
Mai multi bani pentru Prima Casa
Ministerul Finantelor va suplimenta plafonul pentru Prima Casa pana la sfarsitul lunii iulie, in conditiile in care creditarea prin acest program a mers mai repede in prima parte a acestui an fata de anul trecut.Astfel, creditarea nu va fi intrerupta, au precizat surse din interiorul ministerului pentru Capital.Totusi, ei au mai spus ca unele banci s-ar putea sa nu fie de acord cu suplimentarea si sa nu mai primeasca dosare, clientii fiind sfatuiti sa se indrepte catre alte banci din program daca se confrunta cu o astfel de situatie.
Candidatii la Prima Casa, „pierduti” intre banci si Guvern
„In maximum doua saptamani va fi aprobata Hotararea de Guvern (HG) prin care se majoreaza plafonul la Prima Casa. Ea este deja redactata si are in vedere alocarea unui plafon suplimentar mai mult decat suficient, astfel ca cel putin 100 milioane de euro din acesta va ramane sa se reporteze pentru inceputul lui 2014″, au declarat sursele citate.”Tinem legatura cu Fondul de Garantare si avem in vedere sa actionam din timp astfel incat sa nu se ajunga la blocaje. Vom majora in curand plafonul”, a afirmat Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor.Unele banci deja nu mai primesc dosare de la clienti, inainte chiar de suplimentarea oficiala a plafonului. Este vorba despre Alpha Bank, Bancpost, UniCredit si Millennium, au spus niste surse din piata, insa informatia nu a fost confirmata de reprezentantii institutiilor bancare.
Continua Prima Casa? Cu cat ar putea fi suplimentat programul
„Nu am auzit pana acum ca vreo banca sa-si epuizeze plafonul disponibil. Probabil vazand ca statul manifesta sprijin pentru Prima Casa, unele banci se gandesc ca ar putea obtine o suplimentare a marjei de dobanda. Dar daca programul are succes, asa cum zic si bancile, atunci nu vad de ce ar spune ca nivelul de dobanda este prea mic. Interesul statului e sa mentina costurile la un nivel cat mai scazut. Sa presupunem ca 20% din banci s-ar opri aici, clientii sunt liberi sa se indrepte catre restul bancilor care dau greutate programului”, a explicat Jiru.In total, prin programul Prima Casa s-au acordat aproximativ 94.000 de credite in valoare de circa 3,6 miliarde de euro. Valoarea medie a unui credit contractat a fost de 39.000 de euro.