

Parteneri: Radio România Cultural, Dilema veche, Observator cultural.
Director de festival: Gavril Ţărmure
Echipa de proiect: Marin Mălaicu-Hondrari, Dan Coman, Ana Dragu, Domnica Drumea
De fiecare dată cînd merg la Bistriţa, mi-ar plăcea să pot să mă împart în două sau în trei pentru a putea vedea, auzi şi înregistra totul. Este unul dintre puţinele festivaluri de literatură la care ai senzaţia că se întîmplă foarte multe lucruri importante. La prima sa ediţie internaţională, au susţinut lecturi de poezie Constantin Acosmei, Daniel Bănulescu, Andrei Bodiu, Marius Chivu, Vladimir Đurišić (Muntenegru), Gabi Eftimie, Jan Mysjkin (Belgia), Mihail Gălăţanu, Adela Greceanu, István Kemény (Ungaria), Vlad Moldovan, Ion Mureşan, Ştefan Manasia, Henrik Nilsson (Suedia), Enrique Nogueras (Spania), Florin Partene, Ioan Es. Pop, Oana Văsieş. Începînd cu ediţia de anul trecut, poeţii invită un prozator. După ce, în 2012, la Bistriţa a citit Alexandru Vlad, anul acesta a fost marcat de prezenţa lui Attila Bartis, autorul romanelor Plimbarea şi Tihna. Fotograful Cosmin Bumbuţ şi-a lansat albumul de fotografii BUMBATA cu imagini realizate la penitenciarul din Aiud, Editura Punctum, 2013 (cu o prefaţă de Attila Bartis). Lecturile de poezie au fost prefaţate de poetul Radu Vancu.
O particularitate a Festivalului „Poezia e la Bistriţa“ este faptul că e unul dintre puţinele festivaluri de poezie în care poţi asculta poeţi care nu au debutat încă. La numai 20 de ani, Oana Văsieş a citit un poem (Traducere & Pop) care anunţă o identitate poetică promiţătoare, despre care vom auzi în mod sigur în următorii ani. Abia aştept să îi citesc volumul de debut.
Despre toţi cei care au citit la Bistriţa merită să scrii pe larg. Voi încerca să fac acest lucru în săptămînile următoare. Farmecul unui festival de acest tip sînt tocmai eterogenitatea şi diversitatea lui extraordinare. Descoperi în numai cîteva zile singularităţi şi expresii poetice foarte puternice, care te fac să crezi în poezie fără rezerve. Iar ăsta este meritul unor oameni extraordinari precum Gavril Ţărmure, Marin Mălaicu-Hondrari, Dan Coman, Domnica Drumea, Ana Dragu, Camelia Toma, Ana Toma, fără de care întîlniri precum cele de la Bistriţa nu ar fi posibile.