„Nu există o legătură de pace mai bună decât medicina, iar personalul medical crede că va schimba Orientul Mijlociu… poate o schimbare mică în imaginea lor, şi asta e ceva; Camere de spital de operare şi nu în politică. Aici sunt toţi egali.”
Sora Shirim Ali şi răniţi sirieni. Foto: Elad Gershgorn (Yediot Aharonoth)
Când lucrez nu întreb de care parte aparţine pacientul, a declarat Dr. Salman Zarka, comandant al unui spital de campanie.
În timp ce războiul civil din Siria, început în martie 2011, continuă şi astăzi, culminând cu atacul chimic din 21 august 2013, sub regimul lui Bashar Assad, când au murit peste o mie de persoare;
Comunitatea Internaţională este îngrozită şi neputiincioasă în a stopa grozăviile din Siria, iar liderii politici gândesc şi discută pe marginea acestei situaţii; Preşedintele Statelor Unite ale Americii caută susţinere din partea aliaţilor NATO pentru un atac „fulger” asupra Siriei, astfel ca Bashar Assad să plătească parte din preţul pentru care a încercat, sângeros, să nimicească poporul său; Iran, Siria şi Hezbollah, se pregătesc pentru operaţiuni militare în comun (The Daily Star)
Bashar Assad(foto: Reuters)
iar cetăţenii israelieni, de teamă şi îngrijoraţi că Assad atacă chimic Israelul, aşteaptă zi şi noapte pentru a obţine măşti de gaze (Jerusalem Online);
Medicii israelieni tratează pacienţi sirieni lângă gardul de frontieră cu Siria, într-un spital militar de campanie înfiinţat la Înălţimile Golan cu şase luni în urmă iar existenţa sa a fost ţinută secretă. Identitatea celor răniţi nu trebuie să se divulge, şi nici modul în care au trecut graniţa în Israel.
„Când pacienţii vin la spital sunt în stare şoc, manifestându-se suspect faţă de medicii israelieni. Este nevoie de timp, ore, o zi – două zile, până când conştientizează că sunt aduşi acolo pentru a fi trataţi. Este fascinant să vezi schimbarea de conştiinţă care are loc, să vezi cum cei trataţi se întorc în Siria cu sentimente de mare recunoştinţă, greu de redat în cuvinte.”
„Fizic, am simţit un sentiment numit misiune istorică, fără ghilimele” – spune un medic. „Nu mă interesează dacă cei răniţi sau familiile lor sunt identificate cu Assad sau cu rebeli. Au fost aici oameni, pacienţi şi medici.”
Lt. Col. Dr. Ofer Merin, chirurg, directorul unităţii de traume şi director adjunct al Spitalului „Shaare Zedek Medical Center” din Ierusalim, analizează, nu doar membrele deteriorate, dar, de asemenea, starea mentală, neobişnuită în care se găsesc pacienţii sirieni, traumatizaţi de ororile războiului civil din Siria.
Personalul medical nu vorbeşte cu pacienţii despre lupta de peste graniţă, rebelii lui Assad, asupra armelor chimice şi intervenţia americană în ceea ce priveşte Siria.
„Am citit ziarele, ca toată lumea, dar aici, în spital, viaţa este un fel de balon”, spune Dr. Alex Moritz, un chirurg de la Spitalul „Assaf Harofeh”.
Cum s-a înfiinţat acest spital de campanie la Înălţimile Golan?
În dimineaţa zilei de 16 februarie 2013 s-a raportat la Comandantul unităţii militare din nordul Israelului că sunt şapte răniţi, în stare gravă, lângă gardul frontierei cu Siria.
A picture shows the emergency entrance at Ziv Medical Center in the northern Israeli city of Safed on Feb. 16, 2013. (JALAA MAREY/AFP/Getty Images)
S-a acţionat pentru primul ajutor, cu un medic şi echipa sa, urmând şi intervenţii chirurgicale. În cursul aceleeaşi zile, la prânz, s-a înfiinţat un spital de campanie, cu personal şi echipamente.
În martie 2013 a sosit al doilea val cu civili sirieni răniţi. Alte cazuri de răniţi au fost arătate de pacienţi, răniţi găsiţi de cealaltă parte a graniţei. Au fost salvate vieţi.
Cei de la Spitalul „Shaare Zedek Medical Center” nu ştiu de existenţa Spitalului „Înălţimile Golan”.
Israeli doctors stand at the bedside of a Syrian at Rambam Hospital in the northern Israeli city of Haifa. Israeli soldiers gave medical treatment today to four Syrians wounded in fighting near the ceasefire line on the Israeli-occupied Golan Heights, the army said. Photograph: Pioter Fliter/Rambam Hospital/Reuters. Sursa:http://www.irishtimes.com
În spital există o sală de operaţii, sala de terapie intensivă cu patru paturi şi aparutură de monitorizare dotată cu respiratori, aparatură pentru raze, laborator, farmacie şi trei saloane cu 12 paturi. Pacienţii – bărbaţi, separat de femei, stau câteva zile până la o săptămână, apoi sunt duşi la un spital pentru continuarea tratamentului. La fiecare rănit a fost ataşată de mână o brăţară din plastic cu numărul de identificare. Starea de sănătate şi tratamentul sunt înregistrate într-un format electronic cu documentele medicale, iar medicii se pot consulta cu colegii lor din spitale din întreaga ţară prin apeluri – conferinţă, pe marele ecran.
Steagul israelian, imens, care acoperă un perete de terapie intensivă, este primul lucru pe care îl vede un sirian rănit, când se trezeşte din anestezie.
http://article.yedioth.co.il/default.aspx?articleid=7545 #צהל #סוריה #ביתחולים #חדשות #ידיעותאחרונות”/>
„Dacă e ceva ce vreau să fie şters din conştiinţa pacienţilor sirieni este imaginea greşită pe care şi-au făcut-o despre Israel. Israelul arată diferit faţă de ceea ce şi-au imaginat, iar steagul este o reprezentare a identităţii noastre”, a declarat Dr. Shwartz.
Barierele sunt rupte aici. Omul sirian, rănit, nu şi-a imaginat că un ofiţer israelian îl va servi cu o cafea sau că îl va însoţi la baie.
Există o barieră a limbii şi diferenţe culturale… de aceea, este nevoie de medici care să descopere hipersensibilitatea pacienţilor.
Col. Bader şi Zarqa – medici druzi, vorbesc bine araba şi e mai uşor de a comunica cu pacienţii decât majoritatea medicilor omologi, care nu vorbesc araba şi se folosesc de traducători.
Primul rănit, ajuns la spital, era o fată de 16 ani, cu un picior rupt, spune colonelul Zarqa. Mama ei, care a însoţit-o, a fost îngrozită de stare sănătăţii fiicei sale dar şi de faptul că a fost într-un spital israelian. I-a fost frică. (Sursa: Yediot Aharonoth).
Suedia a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care anunţat că va oferi azil pentru toţi refugiaţii sirieni care solicită acest lucru, conform declaraţiei purtătorului de cuvânt al Agenţiei de Migrare din Suedia, cita de AFP şi preluat de „arab news”.
Syrian refugees arrive in Turkey at the Cilvegozu crossing gate of Reyhanli, in Hatay, on August 31, 2013. Sweden on Tuesday announced that it will give asylum to all Syrian refugees who apply. (AFP)
Din 2012, Suedia a luat cam 14.700 solicitanţi de azil din Siria.
Ministrul suedez al migraţiei, Tobias Billstroem, a cerut altor ţări să recunoască datoria lor de a ajuta poporul sirian.
„Astăzi, niciun conflict de pe pământ nu este la fel de teribil, sângeros şi de lungă durată, ca cel din Siria…”, a declarat el la tabloidul „Aftonbladet”.
Înaintea tuturor lucrurilor, e bine să ne gândim la pace în Orientul Mijlociu şi în întreaga lume.
„Omenirea trebuie să pună capăt războiului, altfel războiul va pune capăt omenirii.” (John F. Kennedy).