BBC, elogiu adus lui George Enescu: Este foarte onorat in Romania Compozitorul roman George Enescu este laudat de prestigiosul post britanic BBC, care il compara cu compozitorul national britanic, Edward Elgar, care este mult mai putin evidentiat decat cel roman.„Daca Marea Britanie ar avea un compozitor national, ar fi probabil Elgar. Insa comparat cu onoarea aratata rasfatatului compozitor roman George Enescu, in tara sa natala, Elgar se stinge in obscuritate, in Regatul Unit”, noteaza site-ul oficial al BBC Music Magazine.Enescu, care a trait intre anii 1881 si 1955, nu doar ca apare pe una dintre bancnotele tarii, dar sunt si cateva muzee care ii sunt dedicate, strazi denumite in onoarea sa, un festival care se desfasoara in memoria sa, un aeroport numit dupa el si chiar si localitatea George Enescu, remarca sursa citata.Prin urmare, este dificil sa ii judeci muzica in mod corect – sa razbati prin straturile de iconografie care au fost construite in jurul lui. Fara indoiala, a fost o figura importanta a muzicii secolului 20. De altfel, sunt fotogragii in muzeul din Bucuresti care il infatiseaza in concerte impreuna cu David Ostrakh, luand cina cu Shostakovich si sfatuindu-l pe tanarul Yehudi Menuhin.De asemenea, sunt postere si programe ale unor concerte in care a condus opere istorice ale lui Wagner. Insa muzica sa – si chiar si numele sau – sunt foarte putin cunoscute in afara Romaniei. Si, fara incurajarea venita din partea Festivalului George Enescu, opera sa ar ramane in mare parte neredata.
Festivalul Enescu: Despre mitocani de top, melomani in baston si bataia de joc a TVR Interviu
Enescu s-a inscris la Conservatorul din Viena, in anul 1888, inainte de a merge la Paris, pentru a studia, in anul 1895, sub indrumarea lui Jules Massenet si Gabriel Faure. A devenit foarte cunosc pentru extraordinarul fel in care canta la vioara, desi visul sau era sa devina compozitor.”Nu ma gandeam prea mult la vioara. Eram imbatat de muzica si nu performam la un instrument. Visam doar sa compun, sa compun si din nou sa compun”, a spus Enescu odata.Cele mai cunoscute opere ale sale includ cele doua rapsodii romanesti, din anul 1902, dar si „Oedipe”, la care a lucrat timp de zece ani, completand-o intr-un final in anul 1931. Festivalul George Enescu din acest an gazduieste o rara reprezentatie a acelei opere de arta.Ulterior, Enescu a devenit un important profesor de vioara, printre elevii sai aflandu-se Yehudi Menuhin, Ivry Gitlis, Ida Haendel si Arthur Grumiaux.George Enescu s-a casatorit cu Maria Rosetti, cunoscuta drept printesa Cantacuzino, care a mostenit unul dintre cele mai generoase palate din Bucuresti – Palatul Cantacuzino. Cu toate acestea, compozitorul si sotia sa au locuit intr-o casa mult mai modesta, desi la fel de frumoasa, aflata in spatele palatului. Atunci cand Enescu a murit, vaduva sa a scris un testament care mentiona ca locuinta sa devina parte a muzeului care celebreaza viata si realizarile compozitorului.Acesta era si unul dintre favoritii reginei Elisabeta a Romaniei, primit o lista lunga de onoruri.Enescu a murit in anul 1955, la Paris, dupa ce a parasit Romania in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Festivalul care ii poarta numele se afla la cea de-a 21-a editie si se desfasoara in luna septembrie. Prima editie a avut loc la trei ani de la moartea compozitorului, in anul 1958.
Dorinta din testamentul Mariei Tanase, aproape de implinire – o fantana in Capitala
Un proiect arhitectural inedit, Fantana Mariei Tanase, o va celebra pe artista la 100 de ani de la nasterea sa si va indeplini una dintre cele trei dorinte pe care aceasta le-a avut inaintea mortii, a declarat arhitectul Bruno Andresoiu miercuri, in cadrul unei conferinte de presa.„Daca se va putea si nu va fi greu, as vrea ca pe un drum secetos si dornic de apa sa se faca o fantana”, scria Maria Tanase in testamentul sau. In total, artista a avut trei dorinte inaintea mortii, iar doua dintre ele nu au fost respectate. „A vrut ca urmasii ei sa nu fumeze si ei au fumat ca serpii. A vrut ca inmormantarea sa sa fie discreta si i s-au facut funeralii nationale”, a spus Bruno Andresoiu.Acesta a declarat ca isi doreste ca proiectul arhitectural sa respecte spiritul artistei care s-a nascut in urma cu 100 de ani.”Mereu am fost fascinat de personalitatea Mariei Tanase. Era o femeie foarte frumoasa, o femeie cu mult zvac”, a spus acesta.
Google isi schimba logoul pentru Maria Tanase
Arhitectul a declarat ca exista demersuri pentru a permite amplasarea respectivei fantani in Parcul Tineretului, in locul unde se gasea, in trecut, Mahalaua Caramidarilor, unde Maria Tanase a crescut si unde isi dorea sa isi ridice o casa.Acesta a spus ca respectiva fantana va fi amplasata intr-un camp cu flori. Fantana va fi inconjurata de pietre inscriptionate cu numele cantecelor Mariei Tanase, iar in mijlocul spatiului plin cu apa va fi plasata o cumpana traditionala – elementul central al acestui spatiu special.”Vrem sa cream un spatiu in care oamenii sa vina”, a adaugat Bruno Andresoiu.Arhitectul a precizat ca, in prezent, exista discutii cu Primaria Municipiului Bucuresti in ceea ce priveste plasarea acestei fantani in Capitala.La 25 septembrie se implinesc 100 de ani de la nasterea celei mai cunoscute interprete a cantecului popular romanesc – Maria Tanase.
Echipa „Pozitia copilului”: Declaratia deputatului Cristea reflecta starea culturii in Romania
Echipa filmului „Pozitia copilului” transmite, intr-un comunicat, ca declaratia deputatului Victor Cristea potrivit careia in pelicula lui Calin Peter Netzer sunt folosite cuvinte urate demonstreaza „o profunda neintelegere a ceea ce inseamna actul artistic”.„Pozitia deputatului PSD de Vaslui Victor Cristea, exprimata in timpul unei dezbateri referitoare la o lege prin care se reglementeaza Ordinul Artistilor, reflecta, din pacate, o atitudine des intalnita in randul politicienilor si institutiilor din Romania, aceea ca arta si cultura, in general, trebuie controlate mai atent de catre stat.De asemenea, demonstreaza o profunda neintelegere a ceea ce inseamna actul artistic”, se spune in comunicatul echipei filmului „Pozitia copilului”. Potrivit comunicatului, invocand „cuvintele urate” din filmul „Pozitia copilului”, regizat de Calin Peter Netzer, deputatul Victor Cristea sustine: „Cred ca trebuie mai multa atentie. Eu stiu ca in Constitutie este dreptul de exprimare, dar dreptul de exprimare prin munca, prin roadele muncii”.
„Pozitia copilului”, unul dintre cele mai de succes filme romanesti din ultimii 10 ani
„Declaratia vine si in contextul schimbarilor din ultimii ani, in care institutii de cultura foarte active au fost afectate de decizii politice, iar finantarile pentru proiecte culturale s-au diminuat semnificativ.Lipsa unui sprijin coerent si pe criterii solide din partea statului se resimte in toate domeniile culturii, inclusiv in cinematografie, cel mai bun ambasador pe care l-a avut Romania in ultimii ani”, se spune in comunicat.
„Pozitia copilului” a primit si premiul publicului – record de spectatori si incasari
Conform sursei citate, filmul „Pozitia copilului” nu a fost premiat pentru ca „se doreste denigrarea poporului roman si minimalizarea activitatii in invatamantul nostru”, ci pentru merite artistice reale, la fel ca toate celelalte filme romanesti multi-premiate in ultimii ani.”De altfel, retorica unei ‘conspiratii mondiale’ ar fi putut fi ignorata daca nu ar fi fost expusa de un deputat al Romaniei cu putere de decizie in Comisia pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport”, se spune in comunicat.”Faptul ca declaratia vine din partea unui deputat care face parte din Comisia de Educatie arata in ce fel este pozitionata cultura, cum este inteles statutul artistului si al produselor culturale in procesul de educatie din Romania. Nu ne intereseaza ce promoveaza produsul cultural, ne intereseaza sa analizam cu stiinta si fara stiinta in continut”, declara producatoarea filmului, Ada Solomon.
Filmul „Pozitia copilului”, premiat la Berlinala
„S-au scris sute de pagini despre ‘Pozitia copilului’ in presa mondiala, dar niciodata nu s-a facut referire la limbaj. S-a remarcat, intr-adevar, calitatea dialogurilor, realismul de o profunzime rar intalnita in scriitura acestui film.Ba, mai mult, s-a mentionat performanta extraordinarei Luminita Gheorghiu, care a fost catalogata drept una dintre cele mai mari actrite in acest moment pentru performanta ei din ‘Pozitia copilului'”, adauga Ada Solomon.”Pozitia copilului” este primul lungmetraj romanesc premiat vreodata cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin si a fost desemnat sa reprezinte Romania la Oscarul pentru cel mai bun film strain in 2014. Filmul a avut un traseu spectaculos in cinematografele din Romania, mentinandu-se pe primele pozitii in box office-ul autohton.
Cel mai de succes film romanesc al ultimului deceniu
Pana in prezent, a avut peste 115.500 de spectatori la cinema si incasari de circa 1,25 miloane de lei.Deputatul PSD Victor Cristea a criticat, marti, in plenul Camerei Deputatilor, premierea filmul „Pozitia copilului”, aratand ca in acest lungmetraj sunt folosite expresii triviale si poate a fost premiat pentru ca se doreste denigrarea poporului roman. „Am fost la filmul ‘Pozitia copilului’ si inca de la inceput am vrut sa ies din sala, erau folosite numai expresii triviale, injuraturi.Noi ne chinuim sa dam o educatie copiilor la scoala si in film sunt numai obscenitati, trivialitati. Nu cumva acel film a fost premiat pentru ca se doreste denigrarea poporului roman? Noi venim sa-i mai dam artistului bani? Sa ne denigreze, sa ne faca inculti?”, a spus in plen deputatul PSD.El a adaugat ca „un film, o poveste nu se face cu injuraturi la adresa parintilor din partea propriilor copii” si ca „nu trebuie premiat ce denigreaza poporul roman”.
Cristea a facut aceste critici la dezbaterea proiectului privind exercitarea profesiei de artist care avea raport de respingere din partea comisiei de specialitate.In replica, deputatul Remus Cernea a spus ca nu trebuie ca deputatii sa-si dea cu parerea in legatura cu creatiile artistice. „Pozitia copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer dupa multi-premiatele „Maria” (2003) si „Medalia de onoare” (2010).Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora.Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi. Scenariul este semnat de Razvan Radulescu si Calin Peter Netzer.
Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mama si fiu.
Meme Stoica da explicatii dupa scandalul de proportii de la Steaua
Mihai Stoica, managerul general al Stelei, a oferit cateva explicatii dupa ce a provocat un scandal urias in sanul formatiei din bulevardul Ghencea.Contestat vehement de suporteri dupa ce a jignit mai multe glorii ale „ros-albastrilor”, intre care se numara Emerich Ienei, Anghel Iordanescu sau Tudorel Stoica, Meme a incercat sa-si nuanteze declaratiile.Iata ce a scris oficialul campioanei pe un site de socializare:”Eu am spus ceva, in presa – firesc – apare altceva. Am spus ca performanta Stelei din 1986 este extraordinara si irepetabila. Meritul se imparte intre creatorul acelei echipe, regretatul Ion Alecsandrescu, jucatori si antrenori. Nu a fost o intamplare, rezultatele din 1988 si 1989 spun totul despre valoarea acelei echipe, de departe cea mai valoroasa din istoria fotbalului romanesc.Conditiile insa erau altele. Orice jucator de perspectiva ajungea la Steaua sau Dinamo, niciun jucator de valoare nu parasea tara, echipele pe care le intalneai in Europa aveau limitare la jucatorii straini, nu exista aceasta imensa diferenta de azi intre Est si Vest, ca sa ajungi in finala trebuia sa treci de 4 adversari. Noi a trebuit sa trecem de 3 doar ca sa ajungem in grupe anul asta, iar in 2005-2006 am jucat 18 meciuri pana am ajuns la un pas de finala.Pentru tot ce a facut Anghel Iordanescu ca jucator si antrenor la Steaua l-am respectat si l-am apreciat. M-a jignit si m-a ironizat mereu si am tacut de cele mai multe ori. Dupa meciul cu Schalke am ripostat. Atacase jucatorii si antrenorul nostru, iar eu asta nu permit. Asa am facut mereu pana acum, asa voi face si de acum incolo.Cu Tudorel Stoica e alta poveste. E adevarat ca datorita lui am devenit stelist. Dar la fel de adevarat este ca n-am tinut cont de asta cand am refuzat sa-i aduc baiatul la Steaua. Se intampla in 2005. Poate am gresit, desi nu prea cred. De atunci, m-a atacat permanent, chiar si cand eram la Urziceni. DAR TOATE AU O LIMITA si m-am decis sa-i raspund si eu o singura data.Imi cer scuze pentru gluma cu Di Caprio, nea Imi… poate a fost cam nelalocul ei, dar a fost doar o gluma.Ce spun alde Rachita ma preocupa cam cat ma preocupa cate platici si carasi aurii au ingurgitat pelicanii din sud-vestul Deltei Dunarii joia trecuta, intre 2 si 5 PM.”
Meme Stoica, atacat de suporterii Stelei
In urma declaratiilor facute de Meme Stoica in cursul zilei de vineri, mai multi fani ai Stelei au mers la acesta acasa, unde au afisat doua bannere cu mesaje jignitoare la adresa managerului.De asemenea, oamenii vizati de atacul lui Meme au reactionat si ei.M.D.
Cupa Romaniei: Rezultatele inregistrate miercuri si echipele calificate
Iata rezultatele inregistrate in meciurile disputate miercuri in 16-imile Cupei Romaniei la fotbal:de la ora 16.00
Pandurii Tg. Jiu – Farul Constanta 4-0 (Dos Santos ‘2, Shamsin ’28, ’70, ’74)
Petrolistul Boldesti – Gaz Metan Medias 0-4 (Llullaku ’40, ’90+1, Markovici ’48, Avram ’66)
Gloria Buzau – FC Botosani 0-2 (Carjan ‘104, Vraciu ‘109)
de la ora 18.30
FC Brasov – CFR Cluj 3-1 (Aganovic ’12, Rada ’17 – autogol, Surdu ’90 – pen/ Piccolo ’55 – pen)
de la ora 20.30
FC Universitatea Craiova – Petrolul Ploiesti 0-1 (Mustivar ’18)
Echipele bolduite au obtinut calificarea in optimile de finala ale Cupei Romaniei.
Cupa Romaniei: Rezultatele inregistrate marti si echipele calificate
Ultimele patru partide din aceasta faza a competitiei sunt programate joi.
M.D.
Maria Tanase, omagiata de Pink Martini
Formatia Pink Martini a lansat, miercuri, un cover dupa piesa Mariei Tanase „Pana cand nu te iubeam”, odata cu sarbatorirea unui secol de nasterea cantaretei.Piesa face parte dintr-un nou album al trupei care va fi promovat printr-un turneu international ce va cuprinde si un concert la Bucuresti, pe 15 octombrie, informeaza Mediafax.Americanii de la Pink Martini au interpretat piesa „Pana cand nu te iubeam” si anul trecut, in timpul spectacolului din Bucuresti.Dorinta din testamentul Mariei Tanase, aproape de implinire – o fantana in Capitala
„Cant in 14 limbi, dar romana este una dintre cele mai frumoase limbi pe care am auzit-o”, a spus atunci solista Storm Large in fata fanilor.
Pink Martini, despre experienta de a canta o piesa a Mariei Tanase – Interviu
Tot cu ocazia sarbatoririi a 100 de ani de la nasterea Mariei Tanase, Google si-a modificat logoul.
Mierea, utilizari rapide si eficiente in afara bucatariei
Mierea de albine, alimentul minune considerat un substituent ideal al zaharului, este de mare folos intr-un mod variat, intrebuintarile sale depasind sfera bucatariei.Iata cum acest desert produs din munca albinelor poate fi rapid folosit acasa pentru ingrijirea frumusetii sau in scop curativ, potrivit Grazia.fr:Pentru a da stralucire parului: Se dizolva o lingurita de miere intr-o cana cu apa calda, aplicandu-se amestecul pe parul proaspat spalat. Iata un balsam natural cu mare putere de hranire si hidratare pentru firul de par.Pentru curatarea tenului: Din miere pot fi preparate o multime de masti pentru fata, insa poate fi utilizata si ca atare, aplicadu-se timp de 15 minute pe tenul spalat cu apa calda. Se inlatura cu apa rece, asigurandu-se astfel o piele de bebelus.Pentru a scapa de acnee: Se aplica un strat subtire de miere pe zonele afectate, lasandu-se o jumatate de ora. Procedeul se reia mai multe zile la rand, pana se scapa de neplacuta problema a adolescentei.Pentru obtinerea unui balsam de buze: Mierea reprezinta un remediu ideal pentru ingrijirea buzelor, putand fi folosita ca atare sau in combinatii diverse (cu ceara de albine, uleiuri extravirgine etc.) pentru obtinerea de balsamuri naturale folosite in acest scop.Pentru imbogatirea apei de baie: Doua linguri de miere, plus doua linguri de ulei de masline adaugate in apa de baie vor asigura o piele deosebit de catifelata la iesirea din cada.Pentru dezinfectarea ranilor usoare: Mierea are in mod natural proprietati antimicrobiene si cicatrizante, de aceea poate fi folosita ca prim dezinfectant in cazul taieturilor si arsurilor, aplicandu-se pe locurile afectate.Pentru tratarea colitelor si enterocolitelor: Actiunea antimicrobiana a mierii o face utila in accelerarea vindecarii unor astfel de afectiuni. Se consuma in acest scop cate o lingurita diluata intr-o cana de apa sau ceai, de trei ori pe zi.Pentru inlaturarea anxietatii: Amestecata cu ceai de plante, mierea are proprietati calmante, contribuind la reducerea tensiunii psihice.Pentru inlaturarea insomniei: O lingurita de miere inainte de culcare poate aduce somnul mai usor, printr-o actiune la nivel hormonal.Pentru calmarea durerilor de gat: Mierea este un remediu foarte cunoscut pentru tratarea durerilor de gat aparute de caz de raceli, viroze, gripe. Pentru un mai bun rezultat, se combina cu suc de lamaie, si aceasta avand proprietati dezinfectante.
Borcea, despre proiectul lui Hagi: „E inconstienta!”
Cristi Borcea, fostul actionar al celor de la Dinamo, crede ca Gica Hagi isi risca intreaga avere in proiectul Academiei de fotbal de la Ovidiu.„Hagi face ceva extraordinar, dupa parerea mea o inconstienta. Toti banii pe care i-a facut ca fotbalist i-a bagat in acest centru”, a spus Borcea la DolceSport.Gheorghe Hagi a investit mai mult de 10 milioane de euro in proiectul Academiei de fotbal care ii poarta numele si in echipa FC Viitorul.Pentru ca a ajuns aproape de fundul sacului, „Regele” cauta investitori dispusi sa i se alature in aceste proiecte.O prima lovitura va fi data in vara anului viitor, atunci cand se va asocia cu Primaria Voluntari, echipa lui urmand a se muta in orasul ilfovean.M.D.