Sefa Casei de Pensii: In Romania, barbatii sunt discriminati la calcularea pensiilor
Presedintele Casei Nationale de Pensii Publice, Ileana Ciutan, spune ca ar trebui sa avem incredere in sistem, chiar daca raportul intre angajatii care platesc contributii sociale si pensionarii care le primesc sub forma de pensie este subunitar, iar bugetul public de pensii este pe deficit, fiind finantat luna de luna de la bugetul de stat.Ciutan a explicat, intr-un interviu acordat Evenimentul Zilei, cum functioneaza sistemul de pensii in Romania si de ce este nevoie de egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati.”In acest moment, varsta de pensionare este de 59,8 ani pentru femei si 64,8 ani pentru barbati, iar stagiul de cotizare este 34,8 ani pentru barbati si 29,8 ani pentru femei. Deci, inca nu am ajuns la stagiul de 35 de ani si nici la varsta de pensionare de 65 de ani. Vorbim de aceste valori din anul 2015, pentru barbati, si abia din 2035, pentru femei. Aceasta egalitate de sanse poate tot societatea a cerut-o.Pentru ca necesarul de stagiu de cotizare este diferit intre barbati si femei, aceasta diferenta se reflecta si la calculul punctajului de pensie. Adica, daca o femeie si un barbat lucreaza la acelasi loc de munca, pentru aceeasi perioada de timp, cu acelasi salariu, pentru ca necesarul de cotizare al barbatului e de 35 si al femeii de 30, iar la barbat raportarea numarului de puncte adunate se face la 35, iar la femei, respectiv la 30, punctajul e mai mare la acestea din urma. Este inechitate.In Romania, in acest moment, barbatii sunt discriminati prin modul de calcul al pensiilor. Oricum, cresterea varstei de pensionare se va face intr-o perioada indepartata. In intreaga lume exista un trend de crestere a acesteia, in contextul cresterii sperantei de viata si a faptului ca din ce in ce mai multe persoane care se apropie de varsta pensionarii isi doresc sa ramana active”, a explicat sefa Casei de Pensii.
Cum se calculeaza de fapt pensia?
Pensia se calculeaza raportand venitul lunar al unei persoane pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale la salariul mediu brut pe economie, a explicat Ileana Ciutan.”Sa realizezi un punct de pensie inseamna ca al tau castig lunar sa fie la nivelul acestui salariu. Valoarea unui punct de pensie e in acest moment de 762,1. Daca ai lucrat un numar de ani egal cu stagiul complet de cotizare si salariul tau a fost la nivelul castigului salarial mediu brut, tu ai realizat 1 punct si atunci pensia ta e de 1 punct”, a adaugat aceasta.19.500 de pensionari au dat Casa de Pensii in judecataAcum, Casa de Pensii are pe rol in jur de 19.500 de procese.”Sa stiti ca 19.500 de procese la 5.300.000 de pensionari inseamna o proportie de 0,3%. Deci, nu mi se pare chiar atat de mult. Procesele aflate pe rol sunt independente de modul in care casele de pensii stabilesc drepturile. Foarte multe procese sunt pentru sporurile nevalorificate la pensie, cum este cel de acord global pentru care nu au fost platite contributiile. Alte procese sunt legate de grupele de munca. Din 2008, s-a acordat pentru fiecare an in care o persoana a lucrat in fostele grupe de munca II si I un spor de 0,25, respectiv, 0,5% asupra punctajului la pensie.Ordinele in baza carora s-au acordat aceste grupe si-au incheiat aplicabilitatea la 1 aprilie 2001, iar pana la acel moment, angajatorii aveau timp sa-si declare toti salariatii pe care i-au avut incadrati in grupele de munca. Foarte multi angajatori incearca insa sa elibereze acum adeverinte, in baza unor ordine abrogate, pentru angajatii carora nu le-au acordat la acel moment grupe de munca, care nu au avut inscrise in carnetele de munca aceste grupe.Pentru a fi luate in calcul, aceste adeverinte trebuie sa indeplineasca mai multe criterii: in primul rand, trebuie sa indice cu exactitate documentul prin care s-a facut incadrarea persoanei in grupa. Cei care vin acum cu adeverinte nu au intotdeauna aceste nominalizari, fie pentru ca nu au fost facute atunci, fie pentru ca nu se mai gasesc arhivele societatilor care s-au desfiintat, fie nominalizarea e facuta incorect, cu functia, si nu cu persoana. Cei care nu au avut perioada inscrisa in carnet si nici adeverinta anterioara lui 2011 intampina probleme”, a incheiat Ciutan.
Ponta: Va fi o rectificare de buget in octombrie, de tipul „luam bani de la unii si dam la altii”
Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, la Bistrita, ca va exista o rectificare de buget in luna octombrie, insa de tipul „luam bani de la unii si dam la altii”, Guvernul neavand niciun „rezervor secret” de fonduri.Premierul a mentionat ca va fi o rectificare luna viitoare, dar unii vor pierde, ca sa castige altii.”O sa avem rectificare in octombrie, dar rectificare inseamna ca luam bani de la unii si dam la altii. Nu inseamna ca avem, ca sunt niste bani cu care nu avem ce face, ci inseamna ca ii luam de unde nu sunt absolut necesari si ii ducem unde arde. Saptamana trecuta, 25 de milioane de lei am dat in judetul Galati pentru inundatii si cred ca am facut bine.Am luat banii dintr-un loc si i-am pus in alta parte. La fel pentru situatii speciale. Categoric, toate salariile, toate pensile, lucrurile esentiale le avem acoperite si le platim fara probleme, dar la rectificare luam dintr-o parte si punem in alta. Cineva pierde ca sa castige altcineva”, a spus Ponta.El a fost intrebat de jurnalisti daca primarii din Bistrita pot spera ca vor primi bani la rectificarea bugetara din luna octombrie.”Nu a existat nici inainte, nu exista nici azi vreun rezervor secret al Guvernului. Banii sunt cei care sunt colectati prin taxele si impozitele pe care nu le-am marit. Am ramas cu cota unica de 16 la suta. Am redus, fie ca e vorba de TVA la paine, pe care as vrea sa-l extindem, fie ca e vorba de proiectul principal pentru anul viitor si anume o reducere a impozitarii muncii.De unde reducem, e foarte greu sa spunem ca sunt mult mai multi bani. Important e cum se folosesc”, a declarat premierul. Victor Ponta a spus ca cea mai importanta realizare din punct de vedere al resurselor suplimentare din acest an ale Guvernului este faptul ca a triplat banii atrasi din fondurile structurale si ca a deblocat toate programele operationale.”Acest lucru inseamna ca se depun in continuare proiecte, se finanteaza. Platile in agricultura le facem si anul acesta in avans. Acolo e resursa suplimentara. In rest, din cresterea economica se simte mai mult sau mai putin un supliment de resurse.Ce le spun tuturor este ca banii pe care ii avem, mult mai multi vin din fonduri europene, mai putin din taxe si impozite, pentru ca nu o sa avem, cu 16 la suta cota unica, scolile si spitalele din Germania, unde se platesc 45 la suta taxe sau din Finlanda si Suedia, unde se platesc 50 la suta taxe.Nu poti sa ai si taxe mici, si venituri mari ca cei care au taxe mari. E o decizie ce alegem. Si am ales ca, pentru dezvoltare economica, sa avem in continuare o fiscalitate redusa”, a adaugat Ponta.
Cine este managerul care a „resuscitat” Snack Attack?
George Bakopanos este directorul general Snack Attack, o companie care a intrat in insolventa in iunie 2009, dar care a revenit pe piata in vara lui 2012.Pentru a fi pe placul romanilor, managerul a investit 300.000 de euro pentru redeschiderea afacerii, dupa care au urmat alti 100.000 de euro in imbunatatiri, echipamente noi si rebranding, sustine acesta.”Intr-adevar a fost o provocare sa iei ceva (n. red – o afacere) care are probleme si sa o aduci la un nivel de calitate cel putin la fel de inalta ca si inainte. Provocarea s-a dovedit putin mai dificila decat s-ar fi asteptat orice manager, chiar si unul dintre cei cu experienta”, declara George Bakopanos, intr-un interviu acordat Business24.Citeste mai multe despre Managerul Snack Attack, despre afaceri ca o calatorie pe Business24
Accident de munca in Arges: Un muncitor, ingropat de viu sub un mal de pamant
Un barbat din Arges a murit dupa ce un mal de pamant s-a prabusit peste el, iar un alt muncitor a suferit traumatisme grave la cap si picioare.Trei barbati lucrau, sambata, la un beci, cand malul gropii de 4 metri adancime a cazut peste doi dintre ei, potrivit Romania Tv.Un muncitor in varsta de 57 de ani si-a pierdut viata, in timp ce un altul, de 61 de ani, a suferit rani la cap si picioare.Politia a demarat o ancheta in acest caz.
Acuzatii de malpraxis: Abandonata intr-un salon, i-a murt copilul in pantece
O femeie acuza medicii din Calarasi de malpraxis, sustinand ca i-a murit copilul in pantece din cauza nepasarii personalului medical.Femeia a povestit ca a ajuns la Spitalul de Urgenta cand era in travaliu, potrivit Realitatea Tv.Un medic i-a spus ca urmeaza sa nasca, insa la scurt timp a venit un alt doctor, care a trimis-o intr-un salon, spunandu-i ca mai trebuie sa astepte. A doua zi dimineata, un al treilea medic a constata ca, de fapt, copilul murise in pantecele femeii.Pe certificatul de deces, se precizeaza ca nu se cunoaste cauza mortii.Femeia a depus plangere atat la Colegiul Medicilor, cat si la Parchet.
Facturile la telefon, mai mici din 2014
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) intentioneaza sa reduca tarifele de interconectare la telefonie incepand cu 1 ianuarie 2014.Astfel, de la 3,07 eurocenti pe minut, pretul ar urma sa scada la la 0,86 eurocenti pe minut pentru apelurile la puncte mobile, conform Digi 24.”In momentul de fata suntem in consultare nationala, pana la sfarsitul lunii septembrie, in cursul lunii octombrie noi impreuna cu piata vom adopta aceasta decizie si pe baza observatiilor pe care le fac operatorii in consultarea nationala, dupa care va trebui sa notificam Comisia Europeana, probabil in luna noiembrie. Noi speram ca de la 1 ianuarie noile tarife sa intre in vigoare”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.Acesta a fost intrebat si daca exista o anumita reticenta a operatorilor fata de aceasta noua reducere.”Romania ca stat membru UE are niste obligatii. Are obligatia de a finaliza modelele economice si de a fundamenta tarifele pe costuri, avea obligatia pana la 31 decembrie anul trecut, datorita unor date suplimentare s-a intarziat un pic, dar intrarea in vigoare – pastram termenul pe care majoritatea tarilor din UE l-au respectat si pe care il vom respecta si noi: 1 ianuarie 2014.
Tarifele sa fie obiective sa fie proportionale dar pana la urma trebuie sa urmarim si interesul utilizatorilor, care ar fi scaderea barierelor pentru apeluri in orice retea, ori tarifele de interconectare pot scadea barierele pentru apeluri in alte retele”, a punctat Marinescu.
Un taxi s-a ciocnit cu un autobuz, in Capitala: doi raniti
Un taxi a intrat intr-un autobuz in care se aflau aproximativ 30 de pasageri, vineri seara, pe Bulevardul Baba Novac din Capitala.In urma accidentului doua persoane care se aflau in taxi au fost ranite, informeaza Digi24. Un echipaj SMURD a venit la fata locului pentru a le acorda ingrijiri medicale.Coliziunea s-a produs dupa ce taxiul si autobuzul au intrat de pe Soseaua Mihai Bravu spre Baba Novac, venind din sensuri diferite. Ambii soferi au declarat ca au respectat culoarea verde a semaforului.