Protectie sociala pentru sotiile/sotii colaboratori ai lucratorilor independenti-
Guvernul a transpus in legislatia nationala o directiva europeana prin care partenerii de viata ai lucratorilor independenti, care colaboreaza la activitatile desfasurate de acestia, vor beneficia de protectie sociala.Astfel, a fost modificata miercuri, in sedinta de Guvern, o ordonanta din anul 2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, pe care Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism a propus-o spre dezbatere, informeaza Mediafax.Conform unei directive din 2010, la ale carei norme se doreste alinierea legislatiei interne, „in cazul in care intr-un stat membru exista un sistem de protectie sociala pentru lucratorii independenti, respectivul stat ia masurile necesare astfel incat sotia/sotul colaborator a/al lucratorului independent, respectiv a/al titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate sa poata beneficia de protectie sociala in conformitate cu dreptul intern. (…)Avand in vedere participarea lor la activitatile intreprinderii familiale, sotiile/sotii, partenerele/partenerii de viata ale/ai lucratorilor independenti care au acces la un sistem de protectie sociala ar trebui sa aiba la randul lor dreptul de a beneficia de protectie sociala. Statele membre pot prevedea ca aceasta protectie sociala sa fie proportionala cu participarea la activitatile lucratorului independent si/sau cu nivelul contributiei”.
Ceai cald pentru zile reci de octombrie: Festivalul Ceaiului si al Cafelei-2102-
A 5-a editie a Festivalului Ceaiului si al Cafelei – Tea&Coffee Festival – are loc in Capitala, intre 14 si 20 octombrie.Evenimentul se desfasoara pe parcursul a sapte zile, printr-o serie de manifestari artistice si culinare, in ceainarii si cafenele bucurestene, dar cuprinde si o expozitie de ceai, cafea, delicatese si accesorii, care va avea loc la Sala Dalles.Tea&Coffee Festival promoveaza consumul de ceai si cafea, punand accent pe traditiile si ritualurile servirii lor. Pe parcursul celor sapte zile, festivalul va aduce in prim plan elemente culturale si gastronomice din tarile cu traditie in cultivarea si productia de ceai si cafea, precum si in prepararea si prezentare unor bauturi pe baza acestora.Printre manifestarile dintre 14 si 20 octombrie se numara: spectacole de teatru, concerte, demonstratii si workshop-uri de dans, ateliere de arte vizuale, ceremonii de servire a ceaiului si cafelei practicate in: India, Turcia, Brazilia, China, Coreea de Sud, Argentina, Marea Britanie si Japonia.
Ziua copiilor care iubesc ceaiul
In cadrul festivalului va fi si o zi speciala, „Ziua copiilor care iubesc ceaiul”, desfasurata sambata, cu incepere de la ora 16:00, la Caffe D’arthe (str. Popa Nan, nr.7). Pe parcursul a patru ore cei mici vor avea parte de multa distractie la: atelierele de creativitate pentru copii (pictura, modelaj in lut, reciclare creativa, accesorizare), atelierele de dans sau de bune maniere.Festivalul va avea loc in: Agra Palace (Mantuleasa, nr. 6), Parcul Coltea, Tete a Tete Cafenea (Parcul Herastrau, langa Gradina Japoneza), Godot Cafe -Teatru (Str. Blanari nr. 14), Cafe Verona – Carturesti (str. Pictor Arthur Verona nr. 13-15), Mille Sapori (Baneasa Shopping City), Cafepedia Romana (str. Pictor Verona nr. 2), Caffe D’arthe (Popa Nan, nr.7), Serendipity (str. Dubrava Rosie nr. 12), Bohemia Tea House (Str. Poiana Narciselor nr.1) si Sala Dalles.
La final, expozitie la Sala Dalles
In ultimele trei zile ale Tea&Coffee Festival (18-20 octombrie), in centrul Capitalei, la Sala Dalles, va avea loc Expozitia De Ceai, Cafea, Delicatese si Accesorii. Aceasta va fi deschisa publicului larg intre orele 10:00 si 20:00.La standurile expozitiei, vizitatorii vor putea gasi diverse sortimente si soiuri, produse si accesorii folosite la prepararea si servirea ceaiului si cafelei.Tea& Coffee Festival si expozitia sa se adreseaza atat amatorilor de ceai si cafea, cat si profesionistilor care activeaza, in calitate fie de producatori, fie de importatori, in industria de resort.Tot in spatiul expozitional se vor desfasura si alte momente artistice precum: concerte si demonstratii de dansuri traditionale, workshop-uri de arta vizuala, degustari de produse traditionale si prezentari ce fac trimitere la elemente ale culturii tarilor cu traditie in producerea, prepararea si consumul de ceai si cafea.Intrarea la expozitie este libera.Mai multe informatii despre toate evenimentele din cadrul Festivalul Ceaiului si al Cafelei se pot gasi: www.tea-coffee.ro.
Circulatie rutiera restrictionata pe pasajul Doamna Ghica, sambata
Circulatia rutiera se restrictioneaza pe pasajul Doamna Ghica sambata, intre orele 10.00 – 17.00, pe tronsonul Heliade intre Vii si Piata Delfinului, pentru teste.Masura este luata in conformitate cu avizul Comisiei Tehnice de Circulatie din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, precizeaza Brigada de Politie Rutiera intr-un comunicat.Circulatia rutiera in zona se va desfasura deviat pe urmatoarele trasee ocolitoare: sos. Colentina – str. Doamna Ghica – str. Heliade intre Vii – sos. Electronicii – str. Baicului – sos. Pantelimon; sos. Pantelimon – sos. Fundeni – sos. Colentina.Conducatorii auto sunt rugati sa circule cu maxima atentie in zonele de mai sus mentionate si sa respecte cu strictete semnificatia indicatoarelor si a marcajelor rutiere.
Institutiile financiare nebancare ar putea fi supravegheate standardizat de BNR
Asociatia Societatilor Financiare, ALB Romania, vrea ca supravegherea institutiilor financiare nebancare (IFN) de catre Banca Nationala a Romaniei sa fie standardizata, indiferent de Registrul de autorizare, si sa fie impuse o serie de bune practici pentru toate IFN-urile.„ALB, ca asociatie profesionala, se delimiteaza de comportamentul IFN-urilor nemembre si care nu sunt semnatare ale Codului de bune practici si sustine in continuare standardizarea supravegherii BNR catre IFN-uri, indiferent de Registrul de autorizare si impunerea bunelor practici in domeniu”, a declarat secretarul general al asociatiei, Adriana Ahciarliu.
Ea a reamintit ca IFN-urile din Registrul Special, pe care le reprezinta organizatia, sunt singurele institutii din aceasta categorie supuse supravegherii stricte a BNR, ca in cazul bancilor, pe cand cele din Registrul General si cel de Evidenta sunt „libere in piata„.”Ingrijorarea noastra fata de aceasta abordare a luat in considerare atat corecta informare a consumatorului, cat si evitarea unui risc reputational si de imagine indus prin confuzia definirii in comun, sub termenul IFN, a tuturor categoriilor de servicii financiare supravegheate sau nu, de la firme mari ce fac parte din grupuri financiar-bancare pana la case de amanet”, a explicat Ahciarliu.
Seful ANPC: Exista cel putin 3 banci care incearca sa ascunda lucruri in contractele de credite
Presedintele ANPC, Bogdan Nica, a declarat joi, ca cele mai mari probleme privind clauzele abuzive nu se regasesc neaparat la marile institutii de credit din sistemul bancar, ci la institutiile financiare nebancare, cooperativele de credit si organizatiile tip CAR, unde e „nenorocire”.Nica a aratat ca aceste institutii sunt reprezentate de o asociatie, ALB, pe care a calificat-o „mult mai vocala” decat Asociatia Romana a Bancilor. Presedintele ANPC a mentionat ca a avut discutii cu reprezentantii ALB, dar acestia s-au aratat mult mai refractari decat bancherii.
In replica, secretarul general al ALB spune ca nu este sanatos din punct de vedere economic si corect din perspectiva competitionala si de comunicare sa fie definite cu acelasi termen institutiile financiare nebancare din cele trei Registre IFN ale BNR, care impun standarde diferite de supraveghere si obiecte diferite de activitate.”Daca, in conformitate cu declaratiile presedintelui ANPC, << bancile nu sunt o problema >>, din punctul de vedere al domniei sale in raport cu recent modificata lege a clauzelor abuzive, sunt increzatoare sa afirm ca nici membrii ALB nu pot fi diagnosticati ca o << nenorocire >>, acestia fiind direct supravegheati de BNR”, a conchis Ahciarliu.
Cum li se raspunde bucurestenilor care cer interventia hingherilor – experiment
Bucurestenii care suna la hingheri pentru raportarea haitelor de caini de pe strazile Capitalei au sanse aproape nule sa asiste la interventia autoritatilor.Un experiment facut de reporterii Digi 24 demonstreaza acest lucru. Luam ca exemplu zona Piata de Flori din Bucuresti, unde isi duc traiul aproximativ 20 de maidanezi.Jurnalistii au sunat la numarul pus la dispozitia cetetenilor de catre Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) pentru a semnala aceasta situatie si pentru a cere interventia hingherilor.
Discutie reporter – dispecerat
Reporter: Am trecut acum pe strada Uranus si am vazut o haita de aproape 20 de caini.
Dispecer: Zona este inregistrata.
Reporter: Si veniti sa ii luati?
Dispecer: Au sunat mai multi cetateni.
Reporter: Si totusi sunt aici.
Dispecer: Domnul primar a zis ca dureaza un an si jumatate adunarea tuturor cainilor
Reporter: Poate sa dureze si un an?
Dispecer: Asa estimam.
Dupa terminarea apelului, echipa de reporteri este observata de politistii care patrulau prin zona, iar dupa 10 minute isi fac aparitia doua masini ale Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA). Totusi, hingherii ridica un singur caine, lasandu-i in strada pe ceilalti. Acestia au precizat ca au fost chemati de Politia Locala.
Ce promite Oprescu: Intr-un an si jumatate vor fi adunati 80 la suta dintre cainii fara stapan
In Capitala exista aproximativ 64.000 de caini fara stapan, iar primarul general a afirmat ca hingerii vor aduna circa 200 d emaidanezi in fiecare zi si ca ii vor duce in adaposturi.
Cea mai controversata taxa din 2014 va aduce la buget 2,5 milioane de euro
Incasarile la buget in 2014 vor creste cu aproximativ 2,5 milioane de euro in urma introducerii impozitului forfetar de la data de 1 ianuarie a anului viitor, conform calculelor Guvernului.Impactul financiar al introducerii impozitului forfetar de la 1 ianuarie 2014 asupra bugetului general consolidat este estimat la 11,3 milioane de lei in Expunerea de motive a proiectului de lege.Estimarea a fost realizata pe baza datelor din bilant la 31 decembrie 2012, pentru codurile CAEN: 5510 – „Hoteluri si alte facilitati de cazare”, 5520 – „Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”, 5530 – ” Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”, 5590 – „Alte servicii de cazare”, se mai arata in doumentul citat.Specialistii atrag atentia ca in sectiunea privind impactul financiar nu este mentionat impozitul pe profit pierdut ca urmare a schimbarii regimului fiscal.Proiectul de lege privind impozitul forfetar a fost aprobat de Guvern si transmis Parlamentului. Noul impozit va reprezenta o suma fixa si va fi platit de hoteluri, pensiuni, service-uri auto si unitati de alimentatie publica.
Ce cred patronii de baruri despre impozitul forfetar: Unii abia asteapta, altii plang dupa Tariceanu
In ceea ce-i priveste pe cei vizati de noua forma de impozitare, opiniile sunt impartite. De exemplu, daca unii patroni de restaurante considera ca masura ii va ajuta pe cei care lucreaza cinstit, altii acuza ca este prost gandita si le va afecta afacerile.C.S.
Garsoniera de la 18.000 de euro – cele mai ieftine locuinte din sudul Capitalei
Cele mai ieftine locuinte din sudul Capitalei au preturi incepand cu 18.000 de euro pentru garsoniere, acestea fiind si cele mai vandute unitati locative in prezent, mai ales prin programul ‘Prima Casa’, a declarat vineri Mihnea Georgescu, manager de proiect la compania SudRezidential.„Programul ‘Prima Casa’ este o adevarata gura de oxigen pentru piata imobiliara. Din aceasta zona ne vin cei mai multi clienti, majoritatea optand pentru garsoniere, dar si pentru apartamente cu doua camere. Avem deja circa 80 de vanzari lunar si suntem optimisti in continuare”, a spus Mihnea Georgescu.La editia de toamna a Targului National Imobiliar (TNI), SudRezidential a lansat topul celor mai ieftine locuinte din portofoliul companiei. Astfel, garsonierele au preturi incepand cu 18.000 de euro TVA inclus (23 mp), pana la 23.500 euro (33 mp).In topul nostru, cele mai ieftine apartamente cu 2 camere sunt de la 29.000 de euro TVA inclus (45 mp) pana la 41.000 de euro. La trei camere, preturile SudRezidential pleaca de la 45.500 de euro TVA inclus, pana la 54.000 de euro. Cele mai ieftine case se afla in ansamblurile rezidentiale din Popesti-Leordeni si au preturi incepand cu 54.500 de euro, TVA inclus, cu 73 mp suprafata utila si 65 mp de teren.Persoanele care platesc cash beneficiaza de discounturi, iar pe perioada targului sunt puse la dispozitia celor interesati microbuze pentru vizionari, a mai spus Mihnea Georgescu.Pentru cei care doresc sa locuiasca in centrul Capitalei, „Casa Urbana” ofera, in zona Mosilor, apartamente cu 2 camere de la 48.000 de euro, in perioada TNI, in loc de 49.400 de euro. Apartamentele cu 3 camere au, pe perioada targului, preturi incepand cu 79.200 de euro.TNI se desfasoara in perioada 4 – 6 octombrie la Palatul Parlamentului. Programul de vizitare al expozitiei este vineri si sambata, intre orele 10.00 – 19.00, si duminica, intre orele 10.00 – 16.00. Pretul biletului de intrare este de 5 lei.
S-a lansat Romact, programul european pentru integrarea rromilor-20,53-
Comisia Europeana (CE) si Consiliul Europei (CoE) au lansat luni un program in valoare de 700.000 de euro menit sa favorizeze accesul minoritatii rrome la locuinte, educatie, sanatate si locuri de munca in cinci tari.„Integrarea rromilor nu este doar o problema de rezolvat, ci si o oportunitate pentru dezvoltarea economica si sociala”, a declarat comisarul european pentru Locuri de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune Laszlo Andor vineri, la Budapesta, intr-o ceremonie de lansare oficiala a programului Romact.Finantat de CoE, CE si Fundatia Open Society a miliardarului american de origine romana George Soros, programul vizeaza sa „umple prapastia” care ii desparte pe rromi de restul societatii in diverse domenii, venind in ajutor municipalitatilor si administratiilor.Proiectul pune accentul pe formarea personalului din cadrul autoritatilor locale si regionale implicate in politici vizand integrarea romilor.
UNICEF si UE au cerut progrese in integrarea rromilor din Romania
Cu o durata de un an, programul va fi implementat in mod simultan in Ungaria, Bulgaria, Romania, Italia si Slovacia, tari in care traiesc comunitati importante de rromi.In Ungaria – o tara in care in mod oficia locuiesc 650.000-750.000 de rromi – opt municipalitati participa la program. Autoritatile locale din celelalte tari participante vor demara proiecte in lunile urmatoare.In Europa traiesc 10-12 milioane de rromi, care alcatuiesc cea mai mare minoritate etnica din Europa si care sunt, in mare parte, cetateni UE.
FMI avertizeaza: Vor fi presiuni pentru masuri populiste. Trebuie sa rezistati
Reprezentantii Fondului Monetar International avertizeaza ca presiunile pentru masuri populiste sunt in crestere dupa iesirea Romaniei din procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene. FMI recomanda autoritatilor sa reziste acestor presiuni pentru a evita inversarea unor reforme.„Angajamentul autoritatilor de a continua procesul de ajustare fiscala si de a realiza noi reforme in zona taxelor si cheltuielilor publice, inclusiv in sanatate, este binevenit.In acelasi timp, avand in vedere iesirea Romaniei din PDE (procedura de deficit excesiv – n.red.), au crescut presiunile pentru masuri populiste care ar inversa reforme dificile implementate anterior sau ar putea crea noi riscuri. Trebuie rezistat acestor presiuni”, se arata in raportul expertilor FMI, transmite Mediafax.
FMI: Noul acord va aseza Romania pe calea spre iesirea de sub sprijinul Fondului
FMI recomanda imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene.”Sunt necesare eforturi curajoase pentru a imbunatati absorbtia fondurilor structurale UE. Reformele institutionale menite sa solutioneze permanent problema arieratelor guvernului ar trebui urgentate pentru a apara realizarile reusite pana acum”, se mai arata in raportul FMI.Consiliul Director al FMI a aprobat vineri, 27 septembrie, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si a incheiat un nou acord stand-by cu Romania, pe o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro.
Fiul lui Nutu Camataru, condamnat la 12 ani de inchisoare pentru tentativa de omor
Fiul interlopului cunoscut ca Nutu Camataru, Ion Nutu Balint, a fost condamnat vineri de Tribunalul Bucuresti la 12 ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este judecat pentru tentativa de omor, dupa ce a injunghiat un barbat in localul Million Dollars din Capitala, in septembrie 2010.Decizia nu este definitiva si poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.In sedinta de vineri, instanta l-a condamnat pe cel cunoscut drept Nutulica la 11 ani cu executare pentru tentativa la omor calificat, privind fapta de injunghiere, si la patru ani si sase luni, pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice.In final, Tribunalul Bucuresti a contopit cele doua pedepse si a dispus ca fiul lui Nutu Camataru sa o execute pe cea mai grea, respectiv cea de 11 ani de inchisoare, pe care a sporit-o cu un an, astfel ca acesta va avea de executat 12 ani de detentie.
Fiul lui Nutu Camataru, trimis in judecata pentru tentativa de omor
Alaturi de acesta, in dosar a fost condamnat Nicolae Florin Dragusin, la 10 ani de inchisoare pentru tentativa la omor calificat si trei ani si sase luni pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice. Pedepsele au fost contopite, iar rezultanta de zece ani a fost sporita cu un an de catre judecator, Dragusin avand de executat 11 ani de inchisoare.Judecatorii l-au condamnat si pe George Apostol, la 11 ani si sase luni de inchisoare pentru aceleasi fapte, pe Monica Constantinescu la trei ani de inchisoare cu executare pentru marturie mincinoasa, si pe patronul localului, Ilie Viorel, zis Vivi, la patru ani si sase luni, pentru marturie mincinoasa si favorizarea infractorului.
Fiul lui Nutu Camataru, cercetat in arest pentru tentativa de omor
Instanta l-a achitat pe Corneliu Stefan pentru instigare la marturie mincinoasa, dar l-a condamnat la un an si jumatate de inchisoare pentru nedenuntarea unor infractiuni.Totodata, instanta a admis actiunea civila facuta de Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti si, in consecinta, a dispus obligarea in solidar a inculpatilor Balint, Dragusin si Apostol la plata catre partea civila, cu titlu de despagubiri civile, a sumei de 2.104,41 lei, la care se adauga dobanda legala de la data ramanerii definitive a prezentei si pana la data platii efective, in parte actiunea civila facuta de partea civila Marian Naca, si a dispus obligarea in solidar a inculpatilor Balint, Dragusin si Apostol la plata catre partea civila, cu titlu de despagubiri civile, reprezentand daune morale, a sumei de 10.000 de euro.
Barbat injunghiat in toaleta
In octombrie 2011, procurorii bucuresteni i-au trimis in judecata pe fiul lui Nutu Camataru, Ion Nutu Balint, si pe George Apostol, pentru tenativa de omor calificat si ultraj contra bunelor moravuri, precum si pentru tulburarea ordinii si linistii publice, in dosarul privind injunghierea unui barbat in restaurantul Million Dollars din Capitala, in septembrie 2010.Anchetatorii au stabilit ca Ion Nutu Balint si George Apostol se aflau in 19 septembrie 2010 in restaurantul Million Dollars si, impreuna cu Nicolae Florin Dragusin, au injunghiat un barbat, punandu-i acestuia viata in pericol.In dimineata zilei de 19 septembrie, in jurul orei 6.00, Marian Naca a fost injunghiat cu un cutit in toaleta pentru femei a restaurantului Million Dollars din Capitala, dupa ce anterior avusese un schimb de replici cu o persoana din anturajul lui Ion Nutu Balint, zis Nutulica. Naca lucrase ca bodyguard la acest restaurant pana la inceputul lui 2010 si se afla in local pentru a se intalni cu fosti colegi si cu prieteni.Potrivit anchetatorilor, Naca a stat la masa cu mai multe persoane, printre care Adi Minune, Florin Salam si cateva femei. La o alta masa din restaurant, langa scena, se afla grupul din care faceau parte Ion Nutu Balint, George Apostol, Nicolae Florin Dragusin si Monica Constantinescu. Aceasta din urma nu a stat in permanenta la masa lui Nutulica si a mers si la alte mese, intre care si masa lui Naca.Potrivit anchetatorilor, intre Naca, zis „Italianul”, si Nicolae Florin Dragusin a avut loc o disputa verbala spontana, dupa ce acestia s-au lovit accidental pe culoarul dintre mese. Anchetatorii sustin ca Dragusin i-a povestit incidentul lui Ion Nutu Balint si ca, ulterior, in jurul orei 8.15-8.30, cand Monica Constantinescu si o alta femeie au mers la toaleta restaurantului, „Italianul” le-a insotit, aici intalnindu-se cu Ion Nutu Balint, George Apostol si Nicolae Florin Dragusin.
Ce oferte de locuri de munca au angajatorii in aceasta perioada
Peste 11.600 de locuri de munca sunt disponibile, in toata tara, potrivit datelor publicate vineri de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).La nivel national sunt inregistrate 11.669 de oferte, cele mai multe fiind in Capitala (1.590) si in judetele Cluj (1.085), Iasi (623), Satu Mare (542), Dolj (540), Arges (423), Brasov (414), Constanta (398), Hunedoara (365) si Vaslui (363).Judetele cu cele mai putine locuri de munca disponibile sunt: Bacau (6), Mehedinti (noua), Caras-Severin (27), Suceava (41), Ialomita (50), Botosani, Buzau (cate 66), Dambovita si Tulcea (cate 68), conform ANOFM.La nivel national, pentru persoanele cu studii superioare sunt inregistrate 1.077 locuri de munca, cele mai multe pentru analist servicii client (174), programator (66), inginer mecanic (43), inginer constructii civile, industriale si agricole (24), inginer de sistem software (21), consilier vanzari asigurari (20), inginer economist (17), contabil si farmacist (cate 14).Pentru persoanele cu studii medii, profesionale si lucratori necalificati sunt disponibile 10.592 locuri de munca, cele mai multe pentru: confectioner-asamblor articole din textile (1.141), muncitor necalificat in industria confectiilor (650), operator confectioner industrial imbracaminte din tesaturi, tricotaje, materiale sintetice (461), muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (385) si agent de securitate (326).C.P.