Corlatean: Sunt dezamagit ca substanta parteneriatului cu Franta a trecut pe planul doi-Titus Corlatean, ministrul roman al Afacerilor Externe, s-a declarat dezamagit ca polemica din Franta pe tema rromilor a depasit substanta parteneriatului strategic romano-francez.Intrebat, la RFI – Paris, cum priveste polemica iscata intre ministrii francezi pe tema rromilor, Corlatean a subliniat ca este o „polemica interna a Frantei” si a afirmat ca este „destul de dezamagit, pentru a va raspunde sincer, ca, din nefericire, substanta exceptionala a parteneriatului nostru strategic bilateral intre Franta si Romania si cooperarea politica, economica, culturala, au trecut in planul doi in raport cu acest subiect de politica interna franceza”.Seful diplomatiei romane a continuat spunand ca parteneriatul strategic romano-francez este un obiectiv esential al Romaniei, iar aderarea tarii noastre la spatiul Schengen ramane un obiectiv legitim si Romania indeplineste criteriile tehnice pentru aceasta, se arata in interviul publicat pe site-ul MAE.Corlatean a aratat ca in Franta s-au amestecat temele de discutie, nefiind nicio legatura intre spatiul Schengen si dosarul rromilor, acestea fiind unite doar de „interese politce prelectorale”, care „aduc atingere intereselor tarii mele”.Ministrul roman a corectat si eroarea perpetuata de clasa politica franceza, potrivit careia „Romaniei ii sunt alocate miliarde de euro pentru integrarea rromilor”.”Este o grava eroare. In ciclul financiar 2007-2013 al Uniunii Europene, Franta beneficiaza de un buget de 4,4 miliarde de euro iar Romania de 500 de milioane de euro. Noi utilizam acest buget, care nu este alocat doar pentru rromi, pentru incluziunea sociala, dar este o mare diferenta de alocare a bugetului european”.”Nu putem reglementa problema doar prin expulzari. Nu este acceptabil”, a mai spus acesta.Intrebat de reporter in legatura cu schimbarea de atitudine a premieurlui francez, Jean-Marc Ayrault, in chestiunea sustinerii aderarii Romaniei la Schengen, Corlatean a amintit ca Romania si-a indeplinit obligatiile tehnice si doar criteriile politice impiedica aderarea sa.
Basescu, despre integrarea rromilor: Romania nu interzice libera circulatie pe criterii etnice
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, considera ca eforturile pentru integrarea rromilor trebuie sa fie europene, aratand ca tara noastra nu poate interzice libera circulatie a cetatenilor sai, pe criterii etnice.Seful statului l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe Rabinul Andrew Baker, reprezentantul personal al Presedintiei in exercitiu a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) pentru combaterea antisemitismului.In cadrul intalnirii, Traian Basesc si-a exprimat aprecierea fata de activitatea reprezentantului OSCE in sustinerea valorilor democratice si cultivarea atitudinii de responsabilitate politica, sociala si individuala in ceea ce priveste toleranta, nediscriminarea, dialogul si respectul reciproc la nivelul spatiului OSCE, multumindu-i, totodata, pentru atentia deosebita acordata Romaniei, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Schengen si rromii Despre „vina”, bande si „pogrom”, cu reprezentantii lor
In acelasi timp, seful statului a vorbit si despre problema comunitatii rrome, aratand faptul ca educatia tinerilor este o prioritate in demersurile de solutionare a problemelor de integrare a acestei minoritati si ca eforturile trebuie sa se produca la nivel european deoarece Romania nu poate interzice libera circulatie a cetatenilor sai, pe criterii etnice, mai transmite comunicatul.
De asemeea, Andrew Baker a tinut sa vorbeasca despre progresele pe care Romania le-a facut in ultimii 10 ani, in privinta combaterii antisemitismului.
Ponta, despre Schengen: Ipocrizie e peste tot. Dupa ce rezolvam cu rromii, urmeaza melcii…
In ultimele saptamani, policitienii francezi au subliniat problema rromilor din Franta, aratand ca Romania nu este pregatita sa adere la spatiul Schengen si, in acest context, exprimandu-si opozitia fata de intrarea tarii noastre in zona de libera circulatie a Uniunii Europene.F.N.
Dragnea: Vad ca Antonescu vorbeste in numele Justitiei
Vicepremierul Liviu Dragnea a fost intrebat, vineri, la Marasesti, cum comenteaza faptul ca presedintele PNL a spus ca cine incearca sa controleze Justitia ii este adversar, social-democratul raspunzand ca observa ca senatorul liberal vorbeste in numele justitiei.Dragnea a participat, impreuna cu premierul Victor Ponta, la inaugurarea Mausoleului Marasesti.
Antonescu, atac dur la Ponta si la Basescu: E inacceptabil ce au facut in cazul procurorului PapiciLiderul social-democrat a fost intrebat cum comenteaza faptul ca Antonescu a spus ca premierul Victor Ponta trebuie sa stie ca oricine incearca sa intimideze, influenteze sau sa controleze justitia va avea in presedintele PNL un adversar hotarat, asa cum a avut presedintele Traian Basescu.”Pai deocamdata vad ca domnul Crin Antonescu vorbeste in numele Justitiei si eu am un singur comentariu acum: ca intre cei 7,4 milioane de romani care au spus ‘Da’ la referendum, inclusiv in beneficiul domnului Antonescu, si cei care ii haituiau si ii alergau pe ulite, eu ii aleg pe oameni”, a raspuns Dragnea.Liderul liberal Crin Antonescu a declarat, vineri, ca premierul Victor Ponta trebuie sa stie ca oricine incearca sa intimideze, influenteze sau sa controleze justitia va avea in presedintele PNL un adversar hotarat, asa cum a avut presedintele Traian Basescu.”Nu ma leaga nimic din trecut si nu am planuri de viitor cu Traian Basescu. Am inca planuri de viitor si planuri majore cu Victor Ponta. Am, in orice caz, impreuna cu Victor Ponta obligatii si responsabilitati majore in prezent, azi, ca si maine. Victor Ponta trebuie sa stie ca oricine, nu doar Traian Basescu, oricine incearca sa intimideze, sa influenteze, sau sa controleze, procurori sau instante in Romania, va avea in mine un adversar la fel de hotarat, la fel de determinat, precum l-a avut Traian Basescu in toti acesti ani”, a sustinut Antonescu.
Ivan (PSD): Antonescu sa spuna, barbateste, ce vrea de la USL? Romanii nu ne vor isterici
Liderul PNL a mentionat ca premierul Victor Ponta stie acest lucru despre pozitia sa in privinta justitiei din momentul infiintarii USL si momentul campaniei electorale.Antonescu a declarat ca Victor Ponta a vorbit in numele procurorului general, ceea ce „este inacceptabil”, el aratand ca premierul, prin atributiile constitutionale, nu poate sa dea explicatii sau mesaje in numele procurorului general si adaugand ca pastreaza speranta ca „a fost doar o greseala”.
Un deputat PSD spune ca a primit amenintari cu moartea de la un sef de filiala
Deputatul Petre Petrescu l-a reclamat la Parchet pe seful PSD Dolj, Claudiu Manda. Petrescu sustine ca a primit amenintari cu moartea de la presedintele de filiala.„Sotia a primit un telefon de amenintare, am si depus inregistrarea la Parchet. S-au facut mai multe actiuni impotriva mea, inclusiv prin institutii ale statului. Claudiu Manda fost chemat de mai multe ori la Parchet, pentru a da explicatii”, a dezvaluit Petre Petrescu, potrivit Gazeta de Sud.Claudiu Manta nu a dorit sa comenteze acuzatiile care i se aduc. In ceea ce priveste conflictele interne din PSD, Manta a vorbit, intr-un interviu, la inceputul anului.”Nu avem conflicte. Sigur ca suntem un partid in care avem pareri diferite, pana la urma de aceea exista regula aceasta a democratiei. Le luam, le ascultam, le discutam, fiecare coleg are libertatea si dreptul sa spuna ce gandeste. (…) Nu avem divergente. Pot sa mai fie o persoana – doua. Sigur, peste tot e asa, dar nu exista falii, nu exista curent de opinie, nu exista grupuri construite gen ‘ai lui cutare’, gasca sau echipa nu stiu cui”, a declarat presedintele PSD Dolj pentru Lupa Mea.Unele surse sustin, potrivit presei locale, ca primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, ar fi citata ca martor in acest dosar.
Ambasada SUA, despre DNA: Numirile in functii sa se faca prin proceduri corecte
Ambasada americana la Bucuresti precizeaza ca Statele Unite impartasesc obiectivul Guvernului roman de asigurare a independentei justitiei, DNA fiind de o importanta vitala si sustin ca numirile in functii in institutie sa fie facute prin proceduri corecte.Misiunea diplomatica precizeaza ca este „esential” ca numirea inlocuitorilor procurorilor Lucian Papici si Mariana Alexandru, care au „o importanta cruciala”, sa fie „rezultatul unor proceduri corecte si al consultarilor, astfel incat DNA sa continue sa fie condusa de procurorii cei mai competenti, curajosi, cu realizari remarcabile in lupta impotriva coruptiei”.”Indemnam toate partile implicate: procurorul sef al DNA, procurorul general, ministrul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii si Presedintia sa coopereze si sa se consulte in legatura cu acest subiect”, se mai arata in precizarea Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, care isi exprima „admiratia si aprecierea pentru activitatea excelenta” a procurorilor Lucian Papici si Mariana Alexandru.Totodata, Ambasada subliniaza ca SUA, in calitate de aliat NATO si partener apropiat, „impartasesc obiectivul Guvernului Romaniei de asigurare a independentei si a profesionalismului sistemului de justitie si lupta impotriva coruptiei”, iar „Directia Nationala Anticoruptie este o institutie de o importanta vitala in aceste eforturi”.
Ambasada Olandei: Sa ne abtinem de la comentarii si in special de la interferente in politicile Procuraturii Generale
Reactia Ambasadei SUA survine dupa cea a ambasadorul Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, care a indemnat, joi, la abtinerea de la orice comentarii si interferente „in politicile Procuraturii Generale”.”Ar trebui cu totii sa ne abtinem de la orice fel de comentarii si in special de la interferente in politicile Procuraturii Generale”, a precizat Matthijs van Bonzel.Ambasadorul olandez a punctat „rolul crucial al independentei Procuraturii” si a reamintit ca Romania si-a luat un angajament in a respecta aceasta independenta in cadrul MCV.”Independenta si profesionalismul Procuraturii Generale sunt cruciale pentru punerea in aplicare a statului de drept, la care Romania s-a angajat in cadrul MCV, ca tara membra a Uniunii Europene si ca stat membru al Consiliului Europei. Independenta si profesionalismul pot evolua doar daca sunt respectate de noi toti”, a subliniat van Bonzel.
Ponta, despre demiterea lui Papici: Sa mai stea si procuror simplu, ca nu s-a nascut procuror-sef
In ultimele zile, premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu au avut un schimb de replici, la distanta, declansate de schimbarea procurorului Lucian Papici si a adjunctului sau, Mariana Alexandru.Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a decis, miercuri, incetarea delegarii procurorului Lucian Papici, sef al Sectiei I din DNA, si a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, in locul lor fiind delegati procurorii Iuliana Bendeac, ca sef de sectie, si Viorel Cerbu, ca adjunct, au declarat oficiali ai Parchetului instantei supreme.Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri seara, la Romania TV, ca Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de sef al Sectiei I din DNA, el precizand ca acesta va fi simplu procuror si mentionand ca, la fel ca Daniel Morar, Papici a facut „dosare politice”.”Am mai vazut o chestie, cand veneam incoace…Nu stiu cine a fost demis. Papici, marele basist, morarist, macoveist (…) Propaganda asta a lui Macovei si toti macoveistii. Dom’le, nu a fost demis, i s-au terminat mandatele, a avut doua mandate. Si Basescu isi termina mandatele. Ce facem, il tinem si pe Basescu, si pe Papici, si pe Morar, ca moare tara fara Papici, Morar si Basescu? Sa mai stea procuror simplu, sa mai faca si el un dosar, ca sefi de-astia pusi de Basescu care trebuie sa stea inca o suta de ani dupa ce pleaca Basescu – a avut doua mandate, amandoua de trei ani, sase ani. Asa spune in lege, nu ai voie sa ai mai mult de doua mandate. I s-a terminat mandatul, sta si el procuror simplu, ca nu l-a nascut sef”, a afirmat premierul.Referindu-se la dosarul lui Liviu Dragnea, premierul a spus: „S-a terminat si dosarul, l-a trimis la doamna Kovesi. Pa, la revedere, dar de ce trebuie sa-i tinem pe toti basistii care au facut dosare politice dupa ce le-a expirat mandatul?”.
Udrea: Emil Boc indeplineste cel mai bine criteriile pentru a fi candidatul PDL la Presedintie
Elena Udrea a declarat vineri dupa-amiaza ca, in opinia sa, Emil Boc ar fi candidatul la prezidentiale care indeplineste cel mai bine conditiile necesare. Deputatul a sustinut ca un candidat al PDL „nu poate ajunge la Cotroceni fara a fi girat de Traian Basescu„.„Ca urmare, candidatul trebuie sa fie cel care poate mobiliza cel mai bine electoratul, dar si PDL. Iar aceasta o pot face cei care au mai dus batalii electorale din interiorul si pentru PDL si, daca le-au mai castigat, cu atat mai bine. Din acest punct de vedere, logic ar fi sa candideze presedintele partidului”, a spus Udrea, intrebata pe cine ar vedea drept candidat din partea PDL la Presedintie, potrivit Mediafax.Elena Udrea a declarat ca nu vede un candidat al dreptei fara girul actualului presedinte.”In orice caz, candidatul PDL nu poate ajunge la Cotroceni fara a fi girat de Traian Basescu. Cel care indeplineste cel mai bine toate aceste criterii este Emil Boc. Personal, as sustine orice candidat al dreptei unite, pe un proiect comun cu Traian Basescu”, a precizat Elena Udrea.Si prim-vicepresedintele PDL Cristian Predoiu impartaseste parerea Elenei Udrea.”Domnul Boc este un politician excelent, este un om care a facut multe in Guvern si in partid„, a precizat Catalin Predoiu intr-o conferinta de presa.
Blaga: PDL trimite o scrisoare catre Reding pe Codul insolventei
Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, ca PDL va adresa o scrisoare vicepresedintelui Comisiei Europene Viviane Reding in privinta Codului insolventei, considerand ca sunt articole tintite in acest cod care urmaresc „subjugarea presei”.Blaga a afirmat ca un astfel de proiect cum este Codul insolventei ar fi trebuit sa fie prezentat ca proiect de lege in Parlament si ca sunt unele lucruri de lamurit „fata de intrarea in insolventa pe spatele unora, lasand in spate destule companii care nu se mai descurca”.
El a spus ca, din pacate, sunt articole in Codul insoventei care urmaresc „subjugarea presei”.
„Din pacate, sunt articole tintite acolo, iar unele dintre ele urmaresc pur si simplu subjugarea presei: cei care nu sunt cu noi trebuie sa taca”, a adaugat Blaga.Presedintele democrat-liberal a mai afirmat ca este si o „prostie economica” sa fie inchisa licenta unei televiziuni sau unui post de radio, deoarece, in acest fel, acestea nu vor mai avea de unde sa plateasca vreo datorie la stat.”Dar nu vom lasa lucrurile asa, chiar am discutat cu domnul Predoiu si vom adresa in acest sens o scrisoare doamnei Reding pe tema Codului insolventei, pe tema calusului pus presei”, a spus Blaga.