Ramona Manescu despre esecul privatizarii CFR Marfa: Analizam retinerea garantiei
Ministrul Transporturilor a declarat, luni seara, ca se analizeaza oportunitatea retinerii garantiei depuse de GFR pentru privatizarea CFR Marfa, dar si ca ministerul pe care il conduce si-a indeplinit obligatiile.„Astazi si-a implinit 60 de zile pe care GFR il avea sa plateasca”, a spus ministrul Transporturilor, luni, intr-o scurta declaratie de presa sustinuta in jurul orei 22.40.”Comisia de privatizare a asigurat derularea constanta a procesului, statul roman si Ministerul Transporturilor l-au investit cu responsabilitate de conducere a comisiei pe domnul secretarde stat Cristian Ghibu.Am avut doar doua cerinte precise pentru domnul secretar de stat Ghibu – sa se concentreze pe procesul de privatizare si sa mentina situatia in legalitate”, a precizat Ramona Manescu.
Privatizarea CFR Marfa, esuata – Gruia Stoica: Am fost informati ca nu se poate finaliza tranzactia
Aceasta a mentionat ca GFR, cumparatorul CFR Marfa, ar fi putut sa renunte la conditiile suspensive si sa plateasca intreaga suma chiar luni.”Ministerul Transporturilor si-a inteplinit obligatiile contractuale, va spun cu toata responsabilitatea. Cumparatorul ar fi putut plati azi, renuntand la cele trei conditii suspensive”, a precizat ministrul Transporturilor.Nu in ultimul rand, Ramona Manescu a comentat si posibilitatea returnarii banilor depusi de catre Gruia Stoica: „Comisia de privatizare impreuna cu consultantii analizeaza oportunitatea rentinerii garantiei de catre stat”.
Privatizarea CFR Marfa va fi reluata de la zero, marti – surse
Declaratiile acesteia au fost facute dupa ce privatizarea CFR Marfa a esuat, luni, ca urmare a faptului ca nu au fost indeplinite conditiile de privatizare. Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), castigatorul licitatiei, a declarat ca i s-a comunicat ca nu este posibil sa fie facuta plata si finalizata tranzactia.Intrebat daca se va ajunge la un proces, in cazul returnarii celor 30 de milioane de euro deja depuse, Stoica a raspuns: „Nu stiu ce sa va spun vizavi de acest aspect, daca se va ajunge la proces. Conform contractului, banii trebuie returnati”.Procesul de privatizare va fi reluat, insa, de la zero, cel mai probabil marti, potrivit unor surse din cadrul Ministerului Transporturilor.
Grapini, despre impozitul forfetar: Scopul nu a fost sa-i omoram pe cei corecti
Ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a declarat ca introducerea impozitului forfetar nu are ca scop inlaturarea celor corecti ci sanctionarea celor care s-au sustras de la plata pana acum.„Din nefericire, exista foarte multa evaziune. Ii omori pe cei corecti in momentul in care nu intervii ca stat. Este obligatia statului sa identifice cine nu plateste. O spuneam ca intreprinzator si o spun si acum cand fac parte din Guvern, nu este moral si corect sa mai introduci o noua taxa”, a spus ministrul, potrivit Adevarul.Impozitul forfetar este structurat pe opt coduri CAEN iar valoarea taxei este calculata in functie de cativa indicatori.”Cele opt coduri CAEN sunt din patru domenii: hoteluri-pensiuni, restaurant – baruri- cafenele, service auto, unde sunt mai multe – spalatorie, vulcanizare, service compet cu de toate. Asta doar aici se aplica si nici aici nu se aplica uniform. In calculul ce l-am facut noi, cel mai mic impozit este 220 de lei. Suma pe care o plateste cineva nu este in functie de cifra de afaceri. Vor exista firme cu aceasi cifra de afaceri, dar cu imozit diferit, in functie de cativa indicatori relevanti”, a mai spus ministrul.
Grapini: Forfetarul nu este supraimpozitare, cei care l-au inteles vor sa li se aplice
Maria Grapini a declarat ca, potrivit unui studiu, pentru toate spatiile de cazare din Romania, la un loc, s-a platit la stat o suma mai mica decat cea adunata de la service-urile auto.”Scopul nu a fost sa-i omoram pe cei corecti, ci ca cei corecti sa plateasca mai putin si sa intre in impozitare si cei care nu au platit deloc. Am facut un studiu pentru 2011 – 2012 si toate spatiile de cazare din Romania, tot ce avem noi in Romania, au platit mai putin decat service-urile auto, 29 de milioane de lei”, a mai spus Grapini.Ministrul sustine ca daca o firma nu poate plati impozitul forfetar inseamna ca business-ul nu poate sa existe.”Daca nu poate plati sumele acelea inseamna ca business-ul nu poate sa existe. Spun asta ca intreprinzator si nu ca ministru. Sunt unii care n-au platit niciodata niciun leu, n-au facut niciodata profit. Nu stiu cum si-or fi intretinut investitia pentru ca ei figurau cu salariul minim la propriul business, dividende niciodata ca n-au facut profit, insa s-au dezvoltat”, a mai spus ministrul.
Nicolaescu, despre greva medicilor: Fac presiuni fara sa tina cont ca suntem in discutii
Ministrul Eugen Nicolaescu a declarat, luni, ca medicii care au decis sa intre in greva, ori nu vor sa auda, ori nu tin cont de ceea ce li se spune si fac presiune fara sa tina cont ca sunt in discutii cu Ministerul Sanatatii.„O parte din medicii care au luat aceasta decizie, ori nu vor sa ne auda, ori nu tin cont. Fiecare este liber sa faca ce crede de cuviinta. In urma discutiilor pe care le-am avut cu Coalitia a mai ramas doar un singur punct in discutie. Fara sa tina cont ca suntem in discutii, fac presiuni.Fiecare este liber sa faca ce vrea. Noi ne facem datoria si cautam solutii, si facem acest lucru pentru ca asta este datoria noastra, indiferent daca se face presiune sau nu”, a spus Eugen Nicolaescu.
Medicii incep saptamana in greva japoneza
Angajatii din sistemul sanitar sunt in greva japoneza, de luni pana miercuri, timp in care vor purta banderole tricolore, fara a opri activitatea.Potrivit presedintelui Federatiei Sanitas, Leonard Barascu, avand in vedere hotararile luate de Consiliul National intrunit in 3 octombrie si luand in considerare consultarile din perioada 5-7 octombrie, precum si discutiile din cadrul Coalitiei Profesionistilor din Sanatate, in perioada 14 – 16 octombrie toti salariatii din sanatate vor participa la o greva japoneza, purtand, pe bratul drept, o banderola tricolora.Liderul sindical a precizat ca incepand din 7 octombrie Federatia Sanitas a declansat procedurile de organizare a grevei generale.Conform calendarului de proteste stabilit, in 2 noiembrie, de la ora 11.00, organizatiile membre ale Coalitiei Profesionistilor din Sanatate vor participa la un mars in Bucuresti, pe traseul Piata Constitutiei – Ministerul de Finante – Piata Victoriei.Liderul Sanitas declara, in 9 octombrie, ca premierul Victor Ponta a decis, in sedinta Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, constituirea unei comisii care sa analizeze, impreuna cu Coalitia Profesionistilor din Sanatate, problemele invocate de angajatii din sistemul sanitar.Leonard Barascu a spus ca sindicalistii mentin calendarul de proteste anuntat, inclusiv mitingul din Capitala, anuntat pentru inceputul lunii noiembrie.Angajatii din sistemul sanitar vor sa declanseze in noiembrie greva generala, cu asigurarea unei treimi din activitate, daca pana atunci guvernantii nu raspund solicitarilor acestora.Acestia cer minimum 6% din PIB pentru Sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate si altele.
Politica fiscala din Romania merge „pe contrasens”. Vezi unde ne aflam intre tarile membre UE
Politica fiscala din Romania nu este adaptata realitatii. Este o politica destul de gresita si cu un sistem al bugetului consolitat depasit, potrivit analistului economic Mircea Cosea, care a declarat pentru Business24 ca sistemul de taxe si impozite trebuie separat de contributiile sociale.Politica fiscala merge „pe contrasens” si are mai multe efecte negative, care se vor vedea intr-un timp destul de scurt, crede analistul, prin blocarea crearii locurilor de munca si slabirea capacitatii puterii de cumparare a populatiei.”In pofida unei cresteri economice in acest an intre 1,5% si 2%, pe care o pun pe seama exporturilor si a agriculturii, populatia nu va avea nimic de castigat pentru ca in contrabalans este aceasta fiscalitate”, sustine Cosea.
Trei masuri cu efete negative asupra tarii
In ultima perioada au fost luate trei masuri care, dupa parerea analistului economic Mircea Cosea, au efecte negative mult mai importante decat cele pozitive si care se vor rasfrange in timp asupra situatiei generale a tarii.Citeste mai multe despre Politica fiscala din Romania merge „pe contrasens”. Vezi unde ne aflam intre tarile membre ale UE pe Business24.ro.
Cum se fura fonduri europene – Privatii fraudeaza mai mult decat autoritatile locale
Companiile private au intrecut autoritatile locale la fraudarea fondurilor europene, iar cazurile de frauda s-au triplat in 2012 fata de 2010.Mediul privat (asociati, administratori, actionari, directori, manageri sau angajati ai unor companii private) detine o proportie de 57,20% din totalul cazurilor, urmat de autoritatile publice locale (primari, viceprimari, consilieri locali si functionari publici) – 26,52%, ONG-uri – 8,71%, persoane fizice, majoritatea fermieri – 7,58%, potrivit unei analize a Societatii Academice din Romania (SAR), prezentata luni de Razvan Orasanu, director de cercetare la SAR.Analiza a fost realizata pe baza datelor DNA si DLAF si a deciziilor definitive de condamnare in dosare avand ca obiect utilizarea fondurilor europene.
Topul metodelor de fraudare identificate de SAR este condus de abuzul in serviciu si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice/persoanelor, luarea de mita si instigarea la luare de mita, folosirea serviciilor de consultanta pe parcursul proiectului pentru a masca deturnarea de fonduri (metoda numita „spaga 2.0” de expertii SAR), cheltuirea fondurilor europene in alte scopuri, investitii cu bani europeni care devin de utilitate personala, oferte tehnice false, decontul banilor pe societati fictive, tergiversarea incheierii contractului dupa atribuire, fuga cu prefinantarea, spalare de bani.
Cel mai afectat fond european a fost fondul de pre-aderare PHARE, mentionat in proportie de 46,59%, urmat de fondul SAPARD, axat pe agricultura si devoltare rurala – 17,42%.Pe locul trei se situeaza doua fonduri destinate exclusiv agriculturii, mentionate impreuna in deciziile penale – Fondul European de Garantare Agricola FEGA si Fondul Europen Agricol pentru Dezvoltare Regionala FEADR – 12,12% din total.Printre cazurile de notorietate mentionate de Razvan Orasanu se numara cel al strandului din Marghita, in cadrul unui proiect din fonduri europene pentru realizarea unui parc balnear. Strandul a fost deschis o singura zi, la inaugurare, lucrarile nu au fost terminate, iar autoritatile au primit documente cu poze prelucrate, care aratau turisti inotand.Fostul comisar european Leonard Orban a aratat ca trebuie facuta o diferentiere foarte clara intre tentativele de frauda, fraude si neregulile care sunt greseli neintentionate.”Marea majoritate a cazurilor tine de nereguli din lipsa de experienta a beneficiarilor si autoritatilor”, a spus Orban, care a adaugat ca exista numeroase adrese prin care autoritatile de management pentru proiectele europene sfatuiau beneficiarii sa actioneze intr-o anumita maniera, iar aceasta nu era in concordanta cu regulile europene.In ceea ce priveste triplarea numarului de cazuri de fraudare in 2012 fata de 2010, Orban a spus ca este perfect explicabila, pentru ca rata absorbtiei fondurilor europene a crescut in acest interval, de la un nivel nesemnificativ de circa 1% la circa 12%.
Monica Hoffman, pusa sub invinuire in dosarul Schwartzenberg – surse
Monica Hoffman a fost pusa sub invinuire, luni, de procurorii anticoruptie, in dosarul in care sunt vizate 16 persoane, intre care Maricel Pacuraru si Fabian Schwartzenberg, pentru delapidare, evaziune si spalare de bani de peste un milion de euro, potrivit unor surse judiciare.Monica Hoffman nu a dorit sa faca declaratii la iesirea din sediul Directiei Nationale Anticoruptie, unde a fost audiata in urma unor perchezitii.Surse judiciare au declarat ca Monica Hoffman a fost pusa sub invinuire in acest caz, fara a preciza infractiunile pentru care este cercetata.Procurorii DNA au facut, luni, perchezitii la imobile detinute de fratele lui Elan Schwartzenberg, cazul avand legatura cu dosarul disparitiei lui Codrut Marta. Perchezitii au fost facute si la imobile ale Monicai Hoffman, o apropiata al lui Elan Schwartzenberg, precum si la cele ale lui Maricel Pacuraru, au precizat sursele citate.In acest caz sunt vizate fapte de evaziune fiscala si spalare de bani in legatura cu activitatea Realitatea Media, au precizat aceleasi surse.Directia Nationala Anticoruptie a aratat, intr-un comunicat de presa, ca procurorii Sectiei de combatere a coruptiei fac cercetari intr-o cauza penala complexa ce vizeaza savarsirea mai multor infractiuni, printre care trafic de influenta, spalarea banilor proveniti din evaziune fiscala, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, bancruta frauduloasa, delapidare, in care sunt implicate peste 30 persoane fizice si mai multe persoane juridice.”Potrivit probelor administrate pana in acest moment al urmaririi penale, suma care face obiectul spalarii de bani este de peste 1.000.000 euro”, a precizat DNA.Luni dimineata au fost facute perchezitii domiciliare in 35 de locatii din Bucuresti, fiind emise mandate de aducere pentru 16 persoane, care urmeaza sa fie audiate de procurori, se mai arata in comunicatul DNA.
Privatizarea CFR Marfa, esuata – Gruia Stoica: Am fost informati ca nu se poate finaliza tranzactia
Privatizarea CFR Marfa a esuat, luni, dupa ce nu au fost indeplinite conditiile de privatizare. Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), castigatorul licitatiei, a declarat ca i s-a comunicat ca nu este posibil sa fie facuta plata si finalizata tranzactia.Gruia Stoica, presedintele Grampet Group, a participat luni dupa-amiaza la negocierile cu Ministerul Transporturilor.”Am fost astazi (luni – n.red.) chemati la Ministerul Transporturilor pentru a fi informati de catre Comisia de Privatizare ca nu putem fi invitati sa platim restul de bani pentru pachetul de 51% din CFR Marfa, pentru ca nu au fost indeplinite conditiile suspensive ale contractului de privatizare.Unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea structurii actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu avea timpul necesar pentru a-si da avizul. In aceste conditii, am fost convocati sa luam la cunostinta imposibilitatea finalizarii privatizarii”, a declarat patroul GFR, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Privatizarea CFR Marfa va fi reluata de la zero, marti – surse
„Daca ministerul va fi de acord sa renunte la clauza de confidentialitate, veti vedea ca exista o ordine clar stabilita a pasilor care trebuie facuti pana sa se poata ajunge la plata pretului. Plata pe care trebuia sa o faca GFR era doar ultimul dintre acesti pasi”, a mai afirmat Gruia Stoica.In comunicat se mai arata ca nu au fost indeplinite doua dintre conditiile de care depindea procedura de privatizare, astfel ca GFR, castigatorul licitatiei, nu poate fi invitat la finalizarea privatizarii.”Cum nu s-a ajuns la momentul finalizarii, contractul se desfiinteaza de drept la finalul zilei, iar cumparatorul, Grup Feroviar Roman, nu are baza legala sa achite diferenta de pret”, adauga comunicatul.
GFR da vina pe comisia de privatizare: Nu au facut toate diligentele, nu au depus toate eforturile pentru identificarea solutiilor din timp
In plus fata de conditiile suspensive, nici structura capitalului social nu a fost definitivata, respectiv numarul de actiuni corespunzator cotei de 51% care urmeaza sa se transfere. In acest sens, nu a fost efectuata diminuarea capitalului social cu valoarea activelor care urmeaza sa se transfere de la CFR Marfa catre alte societati detinute de stat, mai transmite Grampet Group.”Imi pare rau ca lucrurile s-au incheiat asa, noi ne-am indeplinit intotdeauna obligatiile la termen si in mod complet. Nu este treaba mea sa emit judecati despre cine este de vina, dar pot sa va spun cat de dezamagit sunt de modul in care s-au desfasurat lucrurile.Imi pare rau nu doar pentru impactul asupra Grup Feroviar Roman si a mea, ci si pentru cei 11.000 de angajati ai CFR Marfa, pentru ca nu avem acum o privatizare de succes cu o companie romaneasca si pentru cum se va vedea asta in afara tarii”, a mai declarat Gruia Stoica.
Fratele lui Elan Schwartzenberg, pus sub invinuire de procurorii DNA
Fratele omului de afaceri Elan Schwartzenberg, Fabian Schwartzenberg, a fost pus sub invinuire, luni, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in urma audierilor.Acestia au spus ca omul de afaceri nu este de gasit pentru a fi adus si el la audieri, informeaza B1 TV.Printre cei pe care procurorii DNA ii ancheteaza se afla si fosta iubita a lui Elan Schwartzenberg, dar si omul de afaceri Maricel Pacuraru, asociat al lui Cozmin Gusa la Realitatea Tv, toti fiind anchetati pentru trafic de influenta si spalare de bani de peste un milion de euro.
Apropiati ai lui Elan Schwartzenberg, audiati la DNA: 35 de perchezitii (Video)
Procurorii DNA au efectuat luni 35 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si 16 persoane au fost aduse la audieri la DNA intr-un dosar complex, deschis dupa ce, in 2009, Sorin Ovidiu Vintu a vandut televiziunea Realitatea TV lui Elan Schwartzenberg.Audierile sunt in stransa legatura si cu disparitia lui Codrut Marta, fost adjunct al sefului ANAF Sorin Blejnar si un apropiat al lui Elan Schwartzenberg. Marta nu este de gasit de aproape un an, fiind dat in urmarire internationala.
Monica Hoffman, pusa sub invinuire in dosarul Schwartzenberg – surse
Recompensa pentru cei care adopta un caine din adaposturile primariei
Cei care decid sa adopte un caine din adaposturile primariei vor avea surpriza a primeasca un sac de 20 de kilograme de mancare pentru patrupedul norocos.Aceaste recompense se vor oferi in limita stocului disponibil, transmite B1 TV.”In prima faza, au sosit 22 de tone de mancare donate de organizatii din Germania, intreaga cantitate urmand sa fie redistribuita celor care adopta din adaposturile de stat, pe baza unui protocol incheiat intre Dogtown si organizatiile participante.Actiunea se va repeta saptamanal. Astfel, orice cetatean care face dovada adoptiei dintr-un adapost Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor va primi cate 20 kilograme de mancare pentru fiecare caine, in limita cantitatilor disponibile”, se arata in comunicatul Asociatiei Portico, cea care se ocupa de acest proiect de incurajare a adoptiilor.
Privatizarea CFR Marfa va fi reluata de la zero, marti – surse
Privatizarea CFR Marfa va fi reluata de la zero, cel mai probabil marti, au declarat, luni, surse din Ministerul Transporturilor.In acest moment, reprezentantii GFR si cei din Ministerul Transporturilor redacteaza acordul de incetare a contractului de privatizare a CFR Marfa semnat la 2 septembrie.Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul GFR, care a castigat licitatia de privatizare a CFR Marfa, s-a intalnit luni in cursul zilei de astazi (luni – n.r.) cu reprezentantii Comisiei de privatizare din cadrul Ministerului Transporturilor, insa discutiile au esuat pentru ca partile nu au ajuns la niciun acord.Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a afirmat, vineri, ca privatizarea CFR Marfa va esua daca omul de afaceri Gruia Stoica nu plateste diferenta de 170 milioane de euro pentru achizitia companiei feroviare pana luni, 14 octombrie 2013.In data de 11 octombrie a.c., GFR a anuntat ca a platit 30 de milioane de euro pentru achizitia CFR Marfa si va achita diferenta pana la 202 milioane de euro, ulterior avizului Consiliului Concurentei, respectiv in 45 de zile de la primirea documentatiei complete.
Privatizarea CFR Marfa a esuat – surseIn context, ministrul Transporturilor a solicitat duminica, atat secretarului de stat din MT Cristian Ghibu, presedinte al comisiei de privatizare a companiei, cat si consultantilor Deloitte si Musat si Asociatii, sa transmita, in cursul zilei de luni, un punct de vedere privind evolutia si pasii urmatori in procesul de privatizare a companiei feroviare.”Este datoria domnului Ghibu ca, impreuna cu consultantii, sa gestioneze acest proces de privatizare in favoarea statului roman, care l-a investit cu aceasta responsabilitate, inca din februarie 2013, atunci cand a fost numit la conducerea comisiei de privatizare si mai tarziu in septembrie 2013, cand a semnat contractul de privatizare cu castigatorul licitatiei. Inca de la debutul mandatului de ministru, i-am cerut domnului secretar de stat Ghibu sa se concentreze pe ducerea la bun sfarsit a procesului de privatizare”, a mentionat ministrul Transporturilor intr-un comunicat remis presei, duminica.Pe de alta parte, Grampet Group, societatea detinuta de catre omul de afaceri Gruia Stoica, atentiona, duminica, intr-un comunicat de presa separat, ca privatizarea CFR Marfa va esua din vina vanzatorului, „deoarece Comisia de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa (SNTFM) se ascunde in spatele avizului Consiliului Concurentei pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile”.In acelasi timp, compania a solicitat desecretizarea contractului de privatizare a CFR Marfa, si a mentionat ca GFR nu a solicitat niciodata vreo amanare a termenului de plata.La randul sau, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a explicat, recent, ca institutia a avertizat Guvernul inca din vara, cand a avizat proiectul de Hotarare de Guvern privind privatizarea CFR Marfa, ca textul actului normativ poate crea confuzii privind termenul de plata a banilor.”Nici in acest moment notificarea depusa de GFR nu este completa, iar termenele noastre curg din momentul in care primim toata documentatia”, a aratat Chiritoiu in data de 10 octombrie.El a adaugat ca analiza institutiei de concurenta nu conditioneaza cu nimic plata banilor, care pot intra in contul escrow inainte sau dupa avizul Concurentei.Potrivit Legii concurentei, Consiliul avea la dispozitie cinci luni pentru a da un verdict, din momentul in care primeste documentatia completa, in timp ce Hotararea de Guvern prevede ca tranzactia se va finaliza in 60 de zile incepand cu data de 14 august 2013, termen care se implineste pe 14 octombrie. In caz contrar, contractul de privatizare se desfiinteaza de plin drept, fara a mai fi necesara punerea in intarziere, fara orice alta formalitate prealabila si fara interventia instantei.