Creșterea ratei de activitate la persoanele care apropie de vârsta pensionării este esențială. Este important să le menajăm sau să le dezvoltăm interesul ?
Se constată faptul că, ideea de a oprii lucrul mai devreme este mai atrăgătoare decât cea de a lucra timp îndelungat. Pentru specialiștii în resurse umane ai companiei Securex, lucrurile sunt clare. A lucra timp îndelungat pare sa fie o soluţie pentru a acoperii costul vieţii persoanelor vârstnice. Ultima ancheta realizată în colaborare cu Katholieke Universiteit (KU) Leuven, pe lângă personalul de cadre și salariați, pe tema «Cum să motivăm oamenii să lucreze timp îndelungat», arătă clar că belgienii doresc să oprească lucrul la vârsta de 60 de ani, adică cu cinci ani mai devreme decât vârsta oficială de pensionare. În același timp sunt convinși că trebuie să lucreze până la vârsta de 63 de ani, ceea ce înseamnă doi ani mai puțin decât vârsta de pensionare.
«În Flandra , sunt 100 persoane active pentru 133 persoane non-active. De aici pană în 2020 este posibil ca numărul persoanelor non-active să crească pană la 138. În Wallonia sunt 100 persoane active pentru 169 non-active. În consecință este absolut necesar ca rata activității sa fie ridicată. O modalitate eficientă este cea de a motiva persoanele între 50-55 de ani să își continue lucrul. Adesea persoanele mai în vârstă sunt îndepartate din câmpul muncii » afirma Securex. Nici unul din studii nu stabilesc un raport între vârstă și productivitate, când în mod normal productivitatea și calitatea poate crește odată cu înaintarea în a vârstă persoanei. Iar persoanele mai în vârstă pot fi considerate ca fiind persoane de referință în anteprize » estimă Hermina Van Coillie, expert în resurse umane al companiei Securex. Dar potrivit anchetei, un manager din patru este de părere că nu este indicat ca angajații să lucreze peste vârsta de 60 de ani. Iar unul din opt estimează că investirea în pregătirea persoanelor de peste 60 nu își face amortizmentul până la vârsta legală de pensionare a acestora.
Pentru ca angajații să rămână activi timp îndelungat aceștia, trebuiesc motivați. O politică de a «proteja» angajații în munca lor este de a ale ușura lucrul. Acestă metodă aduce cu ea modificări de funcționalitate, de adaptare ergonomică, de schimbare a timpului de lucru. Pe de altă parte o politică de dezvoltare, de specializare a angajaților le permite acestora să progreseze și să se împlinească profesional, oferindu-le formațiuni care ajută la îmbogățirea funcției.
«Studiile arată că este necesar să venim în ajutorul angajaților dar că această măsură rămâne totuși insuficientă. Însă de cele mai multe ori managerii de anteprize au așteptări mari de la politica «menajării angajaților», care este necesară dar care prezintă unele inconveniente» afirmă Hermina Van Coillie. În opinia specialistei în resurse umane, această politică adoptată singură nu face decât să dea o imagine negativă acestor tip de persoane și să confirme anumiți stereotipi.
Anteprizele au interes a evolua de la o politică de «menajare» către o politică care vizează progresul personalului, care implică deopotrivă rămânerea în activitate timp îndelungat. Ancheta releva faptul că dezvoltarea profesională privește atât persoanele cu vechime în viața profesională cât și cele tinere, angajați și muncitorii. Considerându-se că este necesar un progres în pentru fiecare categorie de persoane active.
«O politică de sfârșit de cariera profesională nu trebuie gândită numai în funcție de vârstă. Trebuiesc oferite sanse egale tuturor colaboratorilor. Nu trebuie încurajată punerea în aplicare a măsurilor destinate grupurilor specifice de persoane active. Este la fel de important de a se investi atât în tinerii angajați cât și în angajații mai puțin tineri. Anteprizele trebuie sa fie atente ca măsurile de dezvoltare profesională să privească cele două toate categoriile de persoane active, că să se evite defavorizarea unei anumite categorii și chiar discriminarea pe motive de vârstă» ține să atragă atenția Hermina Van Coillie care pledează pentru o politică personalizată, în acest domeniu.
Bibliografie :
Cotidianul «La Libre Belgique», 2.11.2013
Ziarul «La gaztte de Sud», 2.11.2013