♦ DICŢIONAR BIBLIC CARTEA LUNII NOIEMBRIE
Dicţionar Biblic: volum editat de J. D. Douglas, traducere de Liviu Pop şi John Tipei pentru editura Cartea Creştină din Oradea; volum tipărit în 1995, expus până la sfârşitul lunii noiembrie, la sediul bibliotecii, parter. Responsabil: Ionel Alexe, bibliograf.
„Orice trăitor în spaţiul creştinătăţii trebuie să ştie ce conţine Biblia, care este istoria creştinismului”, scrie Andrei Pleşu. Sub acest gând aşezăm expunerea „Dicţionarului Biblic” ca volum al lunii noiembrie la biblioteca noastră.
Cultura religioasă nu înseamnă propovedanie, ci un minunat spaţiu de cunoaştere, reflecţie şi bucurie spirituală, deopotrivă pentru credincioşi şi pentru atei. Este totodată temelia robustă pentru cultura noastră generală şi pentru dezvoltarea ca oameni întregi.
„Dicţionarul Biblic” este strădanie a nu mai puţin de 165 de autori, personalităţi recunoscute pe plan mondial în studiul creştinismului şi mozaismului, dar şi al timpurilor vechi în genere. Menţionat în prefaţă, scopul declarat al enciclopediei este „adâncirea cunoaşterii Cuvântului lui Dumnezeu de către oameni”, în condiţiile „loialităţii totale faţă de Sfânta Scriptură”.
„Învăţător” alcătuit din cuvinte, ilustraţii, tabele şi hărţi, „Dicţionarul” conţine mai mult de 4500 de articole, scrise anume pentru acest volum, articole ce aspiră să acopere marea majoritate a faţetelor Bibliei: arheologia, istoria, geografia, teologia, lingvistica, perspectiva socială şi economică, oamenii, sfinţii, întâmplările, locurile.
Ediţia română are un singur volum (1354 de pagini), traducerea fiind realizată după versiunea engleză din 1962. „Dicţionarul Biblic” este citat des în lucrările de specialitate ale teologilor români, iar acesta este un semn că Biserica Ortodoxă Română recunoaşte relevanţa şi importanţa lui.
Persoană de contact: Ionel Alexe, tel. 0241-616.244 int. 126