Comunicat de presa-Primirea ministrului afacerilor externe Titus Corlăţean de către Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti
Ministrul Titus Corlăţean a fost primit astăzi, 19 noiembrie 2013, în cursul vizitei la Chişinău, de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Şeful diplomaţiei române a evidenţiat ritmul intens al contactelor bilaterale din ultima perioadă, la toate nivelurile – al şefilor de stat şi de Guvern, pe linia Parlamentelor şi a tuturor instituţiilor şi agenţiilor guvernamentale. Pe acest fond de strânsă coordonare, au fost înregistrate progrese concrete pe întregul pachet de proiecte prioritare de cooperare convenit la nivelul Guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău, îndeosebi în ce priveşte domeniile energiei, infrastructurii, educaţiei, şi asistenţei medicale de urgenţă. Ministrul Titus Corlăţean l-a informat pe preşedintele Nicolae Timofti în legătură cu măsurile decise de partea română pentru accelerarea punerii în aplicare a iniţiativelor de cooperare sectorială şi a arătat că este nevoie, pe mai departe, de urmărirea atentă, de la nivel politic, a ritmului de materializare a proiectelor, astfel încât acestea să poată aduce, în scurt timp, beneficiile aşteptate de cetăţenii Republicii Moldova. Ministrul afacerilor externe a arătat că atingerea de către Republica Moldova a obiectivelor de etapă avute în vedere pentru summit-ul Parteneriatului Estic (Vilnius, 28-29 noiembrie 2013) se datorează eforturilor convingătoare ale Chişinăului pe calea reformelor şi modernizării de ansamblu. În egală măsură, îndeplinirea tuturor condiţionalităţilor incluse în Planul de acţiune cu Uniunea Europeană pentru liberalizarea vizelor vine să reconfirme statutul de lider al Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic. Pentru 2014 este necesar să fie generate, în plan european, deciziile necesare plasării Republicii Moldova pe un drum european ireversibil. România rămâne, ca şi până acum, ferm angajată să susţină toate eforturile Chişinăului în această direcţie.Cei doi înalţi oficiali au reconfirmat caracterul frăţesc al relaţiilor bilaterale, bazate pe Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Ministrul Titus Corlăţean a asigurat că România va rămâne şi pe mai departe cel mai ferm susţinător al parcursului european al Chişinăului.În contextul discutării stadiului dosarului transnistrean, ministrul Titus Corlăţean a arătat că avansarea negocierilor în formatul „5+2” are nevoie de progrese pe fondul reglementării, pentru aceasta fiind necesară consolidarea unei atmosfere propice şi reţinerea de la gesturi unilaterale. Ministrul a evidenţiat poziţia de principiu a României, de susţinere a soluţionării politice a problemei, cu respectarea fermă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale internaţional recunoscute.
Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate atentatul care a avut loc în Liban, la 19 noiembrie 2013
Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate atentatul care a avut loc în Liban, la 19 noiembrie 2013, în faţa ambasadei Iranului la Beirut şi respinge în termenii cei mai categorici astfel de acte teroriste. Autorii acestor atacuri trebui să răspundă în faţa justiţiei.
Autorităţile române transmit sincere condoleanţe familiilor victimelor şi exprimă solidaritate cu poporul libanez şi, respectiv, iranian.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează susţinerea României pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii Libanului, precum şi pentru păstrarea unităţii naţionale a acestui stat.
Comunicat de presa- Întrevederea ministrului afacerilor externe Titus Corlăţean cu Natalia Gherman, viceprim- ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova
În debutul vizitei sale la Chişinău, în data de 19.11.2013, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut o întrevedere cu Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova.
Şeful diplomaţiei române a adresat felicitări pentru progresele substanţiale înregistrate de Republica Moldova pe calea integrării europene, care vor permite parafarea integrală, la summit-ul Parteneriatului Estic (Vilnius, 28-29 noiembrie 2013), a textului Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (inclusiv a componentei de liberalizare a schimburilor). A evidenţiat, în acelaşi context, îndeplinirea integrală, de către Republica Moldova, a condiţionalităţilor asociate Planului de acţiune privind liberalizarea vizelor, fapt consfinţit de raportul final al Comisiei Europene, publicat pe 15 noiembrie 2013. Ministrul Titus Corlăţean a arătat că, pornind de la aceste rezultate, România va acţiona în 2014 în strânsă coordonare cu Republica Moldova, pentru atingerea obiectivelor strategice avute în vedere de Chişinău – angajarea pe un traseu european ireversibil, respectiv liberalizarea regimului de circulaţie în spaţiul Uniunii Europene. Miniştrii Titus Corlăţean şi Natalia Gherman au stabilit, în acest sens, o serie de demersuri diplomatice prioritare, care vor fi derulate în perioada imediat următoare.
Cei doi miniştri au discutat, totodată, calendarul de reuniuni bilaterale la diverse niveluri care urmează să aibă loc. S-a convenit, printre altele, concentrarea ambelor părţi, în prima parte a anului viitor, asupra organizării a două evenimente importante: şedinţa comună a celor două Guverne, respectiv o nouă reuniune a Comisiei bilaterale interguvernamentale pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală, ministrul Titus Corlăţean a evocat avansul semnificativ atins în ultimele luni pe o serie de proiecte cu relevanţă directă pentru cetăţenii Republicii Moldova, cum ar fi gazoductul Iaşi-Ungheni şi revenirea emisiunilor Televiziunii Române în spaţiul media de peste Prut. O dinamică pozitivă se regăseşte şi pe alte dosare importante pentru cele două state – educaţie, asistenţă medicală de urgenţă, infrastructură de transporturi, justiţie şi afaceri interne, dezvoltare regională – menite să racordeze mai strâns Republica Moldova la România şi la spaţiul european. Acestui obiectiv prioritar îi sunt subordonate şi proiectele ce vor fi finanţate în 2014 din bugetul asistenţei pentru dezvoltare, gestionat de Ministerul Afacerilor Externe al României.
Comunicat de presa-Primirea ministrului Titus Corlăţean de către Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă
În debutul vizitei pe care o întreprinde la Chişinău, la 19.11.2013, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean a fost primit de prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă.Discuţiile s-au concentrat pe analizarea proiectelor bilaterale de interconectare – în plan energetic şi al infrastructurii de transporturi, în continuarea recentei întâlniri a Prim-miniştrilor României şi Republicii Moldova cu preşedintele Comisiei Europene (Bruxelles, 15 noiembrie 2013).Ministrul Titus Corlăţean a evocat angajamentul solid al României, politic şi financiar, în direcţia realizării interconectării sistemelor de transport de gaze şi de electricitate, în primul rând a gazoductului Iaşi-Ungheni. A menţionat, în acest sens, perfectarea recentă a cadrului juridic care va permite transferul rapid, către Chişinău, a fondurilor alocate de la bugetul de stat al României pentru execuţia lucrărilor la gazoduct pe teritoriul Republicii Moldova. În paralel, este necesară intensificarea dialogului cu Comisia Europeană, atât la nivel politic, cât şi al experţilor, pentru identificarea surselor suplimentare de finanţare a proiectelor energetice aflate pe agenda bilaterală.Şeful diplomaţiei române a remarcat avansul notabil al Republicii Moldova în procesul integrării europene, care a făcut din Chişinău „liderul incontestabil” al reformelor şi modernizării din cadrul Parteneriatului Estic. A arătat că, pe acest fond, sunt perfect îndreptăţite şi meritate veştile bune primite recent de Chişinău în ce priveşte parafarea integrală a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (la summit-ul de la Vilnius, din 28-29 noiembrie 2013) şi perspectiva liberalizării vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova.România va acţiona şi pe mai departe cu aceeaşi hotărâre pentru a genera în plan european, în 2014, deciziile necesare confirmării cursului european ireversibil al Republicii Moldova.