Miercuri, 20 noiembrie, ora 14:00, la ,,Centrul cultural sfinţii Mihail şi Gavriil’’, situat în strada Ţepeş Vodă nr. 7, a avut loc triplă lansare de carte, în cadrul cenaclului ,,Şezătoarea Literară – Negru pe Alb’’.
- ,,Noaptea Lutierilor’’- volum de versuri apărut la Editura Curtea Veche, Bucureşti 2013- autor Viorel Gongu;
- ,, Cronicile unui scandalagiu altfel’’ – proză scurtă, Editura Adalex, autor Marian Ioan.
- ,,Cămaşa de noapte’’ – proză scurtă, Editura Topoexim, Bucureşti 2013, autor Viorel Gongu;
Doamna Gabriela Dancu deschide şedinţa prezentând activitatea Centrului cultural sfinţii Mihail şi Gavriil.
Urmează Theodora Anghel care prezintă succint volumul de proză scurtă ,,Cămaşa de noapte’’, publicat la Editura Topoexim, Bucureşti 2013, autor Viorel Gongu. Aflăm detalii despre cum s-a născut ideea acestui volum, care dă titlul cărţii. Punctul de pornire – naraţiunea ,,Cămaşa de noapte’’- are un fundament filosofic puternic ancorat în realitate care jonglează cu ideea că oamenii ieşiţi din standardul normalităţii, nu sunt în toate minţile.
Irealul întâlnit în proza scurtă a lui Viorel Gongu reprezintă o categorie estetică în care fapte neobişnuite, inexplicabile, intervin şi perturbă realitatea cotidiană, precum în lectura ,,Lumea lui Lem’’, (Lem Stanislaw, scriitor polonez SF).
Viorel Gongu, un mare iubitor de animale, reuşeşte să impresioneze prin texte inspirate din realitate, precum ,,Bilete pentru Monte Carlo’’ , lectură pe care o citeşte. Suntem impresionaţi de subiectul naraţiunii în care stăpânul descrie detaliat aroganţa celor care şi-au ales o meserie, cea de medic veterinar, doar pentru bani, pentru a-şi petrece vacanţele în locuri costisitoare, vacanţe făcute pe spinarea suferinţei animalelor. Este remarcabil cum stăpânii fac sacrificii să diminueze durerea, fără să aştepte răsplată din partea cuiva.
Următorul invitat este scriitorul Ioan Marian care ne destăinuie cum a început să scrie. Autorul citeşte din volumul ,,Cronicile unui scandalagiu ALTFEL’’.
Aşadar, scandalagiul adună în cartea sa cronici prin care radiografiază cu exactitate defectele societăţii în care trăim, ridiculizând penibilul întâlnit la fiecare pas, începând cu bruştuluitul fără motiv al copilului, şocul avut într-o bancă, aflând că moneda naţională nu mai este leul ci ronul, admiraţia pentru Gâscanul, fotbalistul care a jucat în echipa naţională fără pretenţia de a fi vedetă, cu demnitatea unui adevărat om de valoare care ,,ne-a dat o lecţie de bun simţ şi modestie’’, până la politicienii care au lăsat să se producă confuzia dintre rom şi român, România devenind peste noapte ţara romilor, numiţi de alte naţiuni gitanes, gipsy etc. Despre discriminări şi alte scandalagisme altfel, veţi alfa doar intrând în posesia volumului ,,Cronicile unui scandalagiu altfel’’, autor Ioan Marian.
Claudia Minela prezintă ,,Noaptea lutierilor ’’ – un volumul de versuri ca un potpuriu venit pe undele unui suflet aparent singuratic, boem, o muzică intensă care trece de la doina plaiurilor mioritice, scrisă într-un registru modern, până la citadinul alterat pe care-l respirăm zilnic, sufocaţi fiind de legile nescrise ale supravieţuitorului în lupta cu viaţa.
O concesie venită din spiritul unui om care iubeşte viaţa în forma ei nativă, aşa cum a fost creată de divinitate – natură, vieţuitoare – dar şi sub forma unică a sufletului peren de poet – iubire, revoltă, anxietate, bucurie. ,,Noaptea lutierilor’’ merită atenţia cititorului pentru că lecturând poeziile lui Viorel Gongu, vom urca încă o treaptă spre spiritul efervescent, înălţător, la care toţi râvnim. Autorul citeşte câteva dintre poeziile sensibile aflate în volumul său.
Prima parte a evenimentului se încheie, participanţii fiind invitaţi să servească dulciuri şi cafele. Ei schimbă impresii de lectură şi glumesc creând o atmosferă de voie bună care s-a prelungit şi în cea de-a doua parte a cenaclului.
Theodora Anghel, coordonatoarea momentelor de proză citeşte un fragment din romanul său în lucru ,,Rochia aurie’’.
Eduard Gheorghiu lecturează parodia făcută după fragmentul citit de Theodora. Eduard reuşeşte să smulgă hohote de râs prin măiestria cu care a mânuit condeiul, realizând replici pline de umor date de personajele din roman parodiate de el.
Momentul poetic oferit de scriitorii care au participatla eveniment (Elena Anghel, Constantin Mironescu, Liviu Zanfirescu, Maria Niulescu)încheie cea de-a doua şedinţă a cenaclului Şezătoarea literară – Negru pe Alb.
Ne-au onorat cu prezenţa: Alexandra Burada, fondator şi realizator radio,,Vocea Inimii”, scriitorul şi sculptorul Mircea Coroş, umoristul Lică Barbu, poetul Alex Florin Petrache, Rodica Lazarim, Gheorghe Popescu Ger, Mircea Popescu, cărora le mulţumim pentru participare şi îi aşteptăm la o nouă Şezătoare literară.
Să fim citiţi!
Ave, prieteni!