Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a participat astăzi la conferinţa “Românii de pretutindeni. Priorităţi, perspective şi direcţii de acţiune ale statului român”, organizată la sediul Ministerului Afacerilor Externe.
În cadrul conferinţei, secretarul de stat, Stejărel Olaru, şeful Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni, a prezentat bilanţul activităţii instituţiei pentru anul 2013 şi a vorbit despre misiunea DPRRP de conservare şi emancipare a profilului identitar românesc prin intermediul unor proiecţii strategice şi a unor mecanisme şi proceduri operaţionale.
În context, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a arătat că anul 2013 a stat sub semnul reorganizării, în vederea creării unui cadru coerent de finanţare. „Până acum, cadrul coerent de finanţare a lipsit. În acest moment însă, politicile pentru românii de pretutindeni au cinci direcţii de acţiune: educaţie, cultură, spiritualitate, asociativitate şi mass-media. Acest cadru permite evaluarea calitativă atât a proiectelor cât şi a asociaţiilor. Pe de altă parte, direcţiile de acţiune pun în evidenţă atenţia deosebită pe care am acordat-o coagulării şi reprezentării asociaţiilor, întrucât mediul asociativ românesc din străinătate are un grad mare de fragmentare. În această situaţie, este imperios necesară coagularea şi articularea mediului asociativ pentru că, altfel, acesta nu are forţă de reprezentare în relaţia cu statul român şi are o slabă putere în relaţia cu autorităţile statului unde se află respectiva comunitate”, a afirmat demnitarul.
Cristian David a vorbit şi despre reactivarea mecanismului de coordonare instituţională, astfel încât eforturile financiare ale statului român să se concretizeze în rezultate durabile.
Informaţii suplimentare
Politicile de finanţare nerambursabilă DPRRP pentru anul 2013 s-au axat pe acţiuni în plan cultural prin programul „Constantin Brâncuşi”. Astfel, au fost sprijinite proiectele care au ca scop punerea în valoare a patrimoniului cultural românesc, a păstrării tradiţiilor şi a promovării artei populare româneşti autentice.
DPRRP a sprijinit domeniul educaţional prin proiectul „Nicolae Iorga”, finanţând proiecte pentru organizarea de cursuri de limbă română, istorie şi geografie a României. De asemenea, a fost dezvoltată şi modernizată reţeaua de şcoli, grădiniţe, biblioteci şi centre culturale cu predare în limba română în statele din vecinătate şi emigraţie. Nu în ultimul rând, DPRRP a demarat procesul de dotare a bibliotecilor şi a unităţilor şcolare din vecinătate şi emigraţie cu un fond de carte nou, adecvat necesităţilor de studiu ale copiilor şi a continuat să sprijine organizarea de tabere, şcoli de vară, stagii de perfecţionare pentru românii de pretutindeni.
Un alt proiect al DPRRP este „Andrei Şaguna”, care finanţează acţiuni de spiritualitate şi tradiţie. Astfel, DPRRP a continuat colaborarea cu Biserica Ortodoxă Română în vederea păstrării tradiţiilor şi obiceiurilor creştine şi desfăşurării serviciilor religioase în limba română şi a acordat sprijin financiar parohiilor care desfăşoară proiecte educaţionale şi acţiuni social-culturale.
În acelaşi timp, prin programul „Mihai Eminescu”, DPRRP a acordat sprijin financiar pentru dezvoltarea structurilor mass media ale românilor de peste hotare, fiind consolidat parteneriatul cu posturile naţionale de radio şi televiziune cu scopul de a promova proiecte comune care vizează păstrarea şi afirmarea identităţii culturale a românilor de pretutindeni.
Totodată, mediul asociativ a fost sprijinit financiar de către statul român, prin intermediul DPRRP, prin programul „Dimitrie Gusti”, fiind create premisele unui cadru de dezbatere privind posibilele modele de organizare a românilor din afara graniţelor sub formă de reţelele profesionale şi impulsionarea abordărilor de tip networking între asociaţiile româneşti de peste hotare, dar şi între acestea şi autorităţile din România. Astfel, au fost iniţiate programe şi acţiuni pe teme de interes pentru românii de pretutindeni: turism, comerţ şi mediu de afaceri, educaţie şi cultură, artă populară, asociativitate şi mass-media.
********
Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, sărbătorită pe 30 noiembrie, la finalul conferinţei, a fost lansat volumul “Românii de lângă noi”, o culegere de artă fotografică dedicată comunităţilor istorice româneşti. Proiectul îşi propune să crească gradul de familiarizare a publicului român cu tema vecinătăţii istorice, respectiv cu regiunile locuite de români.