MOTIVAŢIA
În calitate de parte organică a societăţii civile, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a decis să-şi asume rolul funcţional de a fi ceea ce este. Dicolo de oximoron şi jocul de cuvinte, afirmaţia subliniază faptul că o structură profesională nu este doar o asociere în cerc închis, ci o organizare de forţe cu un scop exterior coerent. În cazul de faţă, al UZPR-ului adică, am decis să ne asumăm, la nivelul nostru de datorie şi competenţă socială, principalele teme publice care frământă, în acest moment, România. Nu putem rămâne, sub pretextul echidistanţei profesionale, simpli spectatori la dezastrul valorilor naţionale, aşa cum nu putem rămâne indiferenţi la nicio reuşită vocaţională a oricărui cetăţean român. În momentul istoric pe care-l traversăm acum, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România are obligaţia şi dreptul la atitudine civică. O vom face cu instrumentele noastre specifice.
ARGUMENT
Prima iniţiativă în această direcţie s-a consumat deja (premiile „Eminescu Jurnalistul”, Ediţia I), iar efectele pozitive, respectiv creşterea interesului public faţă de UZPR, ne-au confirmat că suntem pe drumul cel bun.
Acordarea premiilor „Eminescu Jurnalistul” a constituit preambulul redefinirii, prin acţiuni concrete şi punctuale, a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.
A doua inițiativă a UZPR a fost deschiderea Seratelor „Eminescu Jurnalistul”, demarată pe 10 decembrie la Teatrul Mignon din București. Următoarea noastră acţiune în acest sens va fi instituţionalizarea, prin UZPR, a conceptului de „proiect jurnalistic”.
DEFINIREA TERMENILOR
Pornind de la premiza că scopul lucrativ al UZPR este interesul naţional, „Proiectul jurnalistic” este, în accepţiunea noastră, acţiunea constantă şi perseverentă pentru promovarea, implementarea şi, în ultimă instanţă, consacrarea unei idei, a unui adevăr, a unui concept, a unei descoperiri, a unei acţiuni civice etc., folosind instrumentele specifice ale profesiei de jurnalist.
Nu trebuie confundată acţiunea singulară cu proiectul. Un text jurnalistic, de exemplu, sau o emisiune radio, sau o emisiune Tv nu reprezintă un proiect. Acestea sunt doar elemente ale proiectului, forme de acţiune ale acestuia. Un ziar sau o revistă, da, sunt proiecte jurnalistice. În perspectiva demersului nostru, acestea (ziarul, revista) prezintă interes în măsura în care sunt dedicate exclusiv unui scop social, nu unui scop comercial. Tot proiecte jurnalistice pot fi considerate şi rubricile, domeniile, emisiunile dedicate constant şi pe o durată minimă (asupra căreia urmează să ne hotărâm) unei idei, unui adevăr, unui concept, unei descoperiri, unei acţiuni civice etc.
Să luăm următorul exemplu: „Jurnalul Naţional” nu poate fi considerat proiect jurnalistic în perspectiva şi termenii hotărâţi de UZPR, dar „Mişcarea de Rezistenţă”, sau Festivalul „Folk You! – Florian Pittiş”, ambele promovate prin „Jurnalul Naţional” – da. Şi unul, şi altul sunt concepute şi susţinute de jurnalişti, cu instrumentele specifice presei.
SCOPUL ŞI MODALITATEA
Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a hotărât să instituie şi să instituţionalizeze „proiectul jurnalistic” ca formă de implicare a sa în acţiunile societăţii civile, dar şi ca formă de reabilitare a imaginii jurnalistului român în ochii opiniei publice.
Instituirea şi instituţionalizarea „proiectului jurnalistic” (pornind de la modelul Mihai Eminescu) vine în sprijinul ideii că jurnalismul, ca şi literatura propriu-zisă, este o formă creativă de manifestare a spiritului uman şi că UZPR merită un statut similar cu cel al USR (Uniunea Scriitorilor Români).
În scopul realizării celor de mai sus, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a hotărât să acorde premii proiectelor jurnalistice iniţiate şi susţinute de jurnalişti români, membri sau nemembri ai UZPR. Vor fi selectate, pentru nominalizare, proiecte jurnalistice din presa scrisă, radio, televiziune şi social-media („blogosfera”). Se vor lua în considerare şi proiectele mixte, realizate cu mijloace de comunicare combinate. Se vor premia proiectele, nu autorii, ceea ce înseamnă că un jurnalist poate candida cu mai multe proiecte.
Vă vom informa în curând despre modalitatea de selecţie, de nominalizare şi de acordare a punctelor.
UNIUNEA ZIARIŞTILOR PROFESIONIŞTI DIN ROMÂNIA
Sursă: UZPR