Pașii credincioșilor s-au îndreptat astăzi spre Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța. Începând cu ora 10.00, Arhiepiscopul Tomisului a sfințit apa din cele 20 de butoaie așezate în fața Catedralei și în curtea Arhiepiscopiei, dar și din cele 3 autospeciale ale pompierilor. Slujba de Sfințire Mare de astăzi este idendită cu cea de mâine, din ziua de Bobotează. Credincioșii veniți la slujbă spun că apa sfințită este leac pentru suflet, boală și casă. „Apa de Bobotează mă ține în viață, sănătoasă“, spune o bătrână. „E bună apa pentru boală, pentru casă, pentru suflet“, spune un alt credincios.O doamnă a venit tocmai din Huși, județul Vaslui, să asiste la slujba de la malul mării. Ne-a mărturisit că a impresionat-o momentul în care vocea credincioșilor a devenit una cu cea a corului și a preoților care rosteau rugăciunile.După slujbă, oamenii și-au umplut cu agheazmă sticlele pe care și le-au adus de acasă. Alții, care au uitat de ele, au luat apă sfințită în pungă. Cei care au așteptat să primească sticle din partea Arhiepiscopiei au uitat de credință și smerenie și au început să se îmbulzească.Toate cele 120 de mii de sticle, care sunt umplute și la această oră cu apa sfințită, vor fi împărțite, mâine, credincioșilor. Galerie foto
De Bobotează, fetele pun busuioc sub pernă, iar bărbații se întrec să scoată crucea din apă! Ce nu trebuie să facem în această zi

Un obicei actual constă în ascunderea unei figurine, reprezentând un rege mag, în interiorul plăcintei, iar cel dintre meseni care va descoperi figurina în porția sa va fi regele zilei.
În Belgia și în Olanda există, de asemenea, tradiția preparării unui desert cu cremă de migdale, similar celui pregătit în Franța. Cel mai tânăr dintre membrii familiei se ascunde sub masă pentru a alege feliile pentru fiecare, iar cel desemnat regele zilei își alege o regină. În timpul acestei zile, copiii străbat străzile intonând cântecul stelei și intră în case pentru a primi mandarine și bomboane, tradiție pe cale de dispariție în Belgia, dar păstrată încă în regiunile de provincie flamande.
În Spania sau în unele regiuni din Italia, copiii așteaptă cadouri de la regii magi pe 6 ianuarie, zi dedicată petrecerii.
Mediafax