Liderul PCM Covasna refuza sa arboreze drapelul Romaniei–Liderul Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, spune ca nu va da curs solicitarii prefectului Dumitru Marinescu de a arbora drapelul Romaniei pe sediul organizatiei, atat timp cat in Romania exista „cetateni de rangul unu si doi”, iar simbolurile secuiesti nu sunt respectate.Presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, vineri, in legatura cu intentia prefectului Dumitru Marinescu de a solicita partidelor maghiare sa arboreze drapelul Romaniei pe sedii, ca el nu va da curs acestei cereri.
„Nu vom arbora drapelul Romaniei pe sediul PCM Covasna. Atat timp cat in Romania exista cetateni de rangul unu si cetateni de rangul doi, si pana cand simbolurile secuiesti nu sunt respectate in aceasta tara, nu vom da curs solicitarii prefectului”, a spus Kulcsar Terza.
Presedintele PCM Covasna a mentionat ca atunci cand secuii isi vor putea folosi liber propriile simboluri, atunci va da si el curs unei astfel de solicitari.
La randul lui, presedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat ca intai asteapta sa primeasca in mod oficial sesizarea prefectului Dumitru Marinescu.”Intai astept ca sa primim in mod oficial sesizarea, dupa care vom analiza legislatia la care se va face referire in acest document”, a spus Tamas.Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, declara, joi, ca a primit o sesizare din partea unui cetatean ca pe sediul PNL Covasna din centrul municipiului Sfantu Gheorghe nu este arborat drapelul Romaniei.Prin urmare, prefectul a cerut conducerii PNL Covasna sa arboreze steagul, raspunsul cabinetului senatorial al liderului PNL Covasna, Marius Obreja, fiind ca prefectul sa ia masurile ca toate partidele din Sfantu Gheorghe sa respecte legea si sa arboreze drapelul pe sediile organizatiilor.Dumitru Marinescu a afirmat ca pe cladirile ocupate de PSD si PDL este arborat drapelul national, drept urmare va trimite cate o sesizare doar partidelor maghiare, respectiv UDMR, PCM si PPMT, cu cererea de a se conforma prevederilor legale.
Basescu, somat de Corina Cretu sa-i retraga Steaua Romaniei lui Tokes
Europarlamentarul Corina Cretu a facut, vineri, un apel la presedintele Traian Basescu „sa nu mai prelungeasca” decizia legata de retragerea Ordinului „Steaua Romaniei” lui Laszlo Tokes.Europarlamentarul PSD Corina Cretu a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca seful statului trebuie sa ia o decizie in ceea ce il priveste pe Tokes, in conditiile in care a trecut peste o jumatate de an de la declaratia acestuia privind un protectorat al Ungariei asupra Transilvaniei.”Fac apel la presedintele Romaniei sa ia o decizie si sa nu mai prelungeasca decizia legata de Tokes, in conditiile in care Consiliul de Onoare a publicat motivarea deciziei de retragere a ordinului in 9 ianuarie.Traian Basescu are misiunea de a decide daca ii retrage sau nu decoratia lui Tokes, nu inteleg de ce evita sa ia decizia, a trecut mai bine de o jumatate de an de la declaratia lui Tokes in care cerea Ungariei un protectorat pentru Transilvania. Nu putem accepta acest lucru”, a spus Cretu.
Ea a afirmat ca a fost cea care a initiat retragerea Ordinului „Steaua Romaniei” lui Tokes pentru ca nu poate fi de acord ca un membru al uneia dintre cele mai mari distinctii ale statului roman „sa dezvolte propuneri care ataca sistematic fundatia statului roman”.”Trebuie sa avem o atitudine ferma si fata de strainii care denigreaza Romania si fata de cetatenii romani care ne ataca din interior. Tokes Laszlo este cetatean roman, a fost ales in PE de cetatenii romani, e drept, de nationalitate maghiara.
Este inadmisbil ca PDL si presedintele Traian Basescu sa nu ia atitudine fata de atacurile sistematice pe care acesta le aduce la adresa romanilor. Cazul Tokes este graitor in a surprinde complicitatea si lipsa oricarei reactii din partea PDL, a popularilor din Romania”, a mai afirmat europarlamentarul PSD.
De ce vrea Consiliul de Onoare sa-l lase pe Tokes fara „Steaua Romaniei” – iata motivelePe 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara „Balvanyos”, ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca „un sistem de cooperare nationala”, astfel incat sa ofere „protectorat” Transilvaniei, „asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud”.In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), ca „nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat”. Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman „extremistilor maghiari” din Romania, facand referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei”.In noiembrie, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua Romaniei” au decis sa propuna presedintelui Traian Basescu retragerea distinctiei oferite europarlamentarului.Ulterior, presedintele Traian Basescu declara ca asteapta raportul Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua Romaniei” inainte de a decide retragerea sau nu a distinctiei acordate lui Tokes, mentionand ca nu doreste repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.Pe 15 decembrie, Tokes a predat Bisericii Reformate din Timisoara medalia „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler si ordinul prin care i-a fost conferita, spunand ca, daca vreo persoana doreste sa ii ia inapoi distinctia, sa mearga la Timisoara.
Antonescu spune ca Delegatia Permanenta a PNL va discuta cazul senatorului Tudor Chiuariu-2102-
Liderul PNL, Crin Antonescu, a spus ca Delegatia Permanenta a partidului de saptamana viitoare va lua in discutie cazul senatorului liberal Tudor Chiuariu, condamnat, vineri, la trei ani si jumatate cu suspendare, precizand ca evita sa comenteze o sentinta judecatoreasca.
Eu nu comentez sentinte judecatoresti. Am observat ca exista confuzii la unii comentatori si politicieni. Am facut comentarii si poate o sa fac comentarii despre tot felul de cauze, dar nu am comentat niciodata o sentinta judecatoreasca, indiferent de ceea ce cred despre ea”, a declarat, vineri seara, la Iasi, liderul PNL Crin Antonescu, la finalul galei ‘Romania pentru toti romanii’, organizata de TNL la Teatrul National din municipiu.
Intrebat daca PNL va lua in discutie situatia lui Chiuariu la Delegatia Permanenta a partidului din 1-2 februarie, Antonescu a raspuns: „Da, sigur ca vom discuta”.
Tot vineri seara, purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, a declarat ca liberalii nu comenteaza decizia instantei in cazul senatorului Tudor Chiuariu, dar spera ca acesta „sa depaseasca momentul personal greu si sa ramana alaturi de PNL”.
Fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu suspendare, iar fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu a primit trei ani si sase luni, tot cu suspendare, potrivit deciziei definitive luate vineri de ICCJ in dosarul „Posta Romana”.
In cazul lui Chiuariu, ICCJ a stabilit, ca pedeapsa complementara, interzicerea drepturilor prevazute de art. 64, alineatul 1, teza a doua, precum si literele b si c din Codul penal. Pe durata termenului de incercare, s-a dispus suspendarea executarii pedepsei complementare.
In 27 noiembrie 2012, la fondul dosarului, fostul ministrul al Justitiei Tudor Chiuariu a fost achitat pentru abuz in serviciu, de un complet de trei judecatori ai ICCJ. Instanta suprema a retinut atunci, in cazul lui Chiuariu, ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii.Potrivit anchetatorilor, in perioada anilor 2005 – 2007, printr-un sir de acte nelegale, reprezentantii Postei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publica a statului in proprietatea privata a SC Imopost Developements SA, demers in care au fost implicati si doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a „clarifica” situatia juridica a terenului si a favoriza astfel firma mentionata.Prejudiciul in acest caz a fost estimat de DNA la 8.619.787 de euro.
Noua Constitutie, rediscutata – Comisia de la Venetia taie si rescrie amendamente
Unele din prevederile initiale din proiectul de revizuire a Constitutiei urmeaza sa fie rediscutate, amendate sau chiar eliminate in urma observatiilor Comisiei de la Venetia si Consiliului Legislativ, in unele cazuri fiind vorba despre elemente esentiale.In sedinta de luni a Comisiei de revizuire a Constitutiei ar urma sa fie analizate amendamentele care au reiesit din observatiile Comisiei de la Venetia si ale Consiliului Legislativ, conform unui document obtinut de agentia Mediafax,care cuprinde punctual modificarile la care membrii Comisiei de revizuire ar putea renunta ori care trebuie rediscutate.Unul dintre principalele amendamente priveste renuntarea la ideea definirii celor trei puteri in stat prin eliminarea sefului statului din puterea executiva.
„Puterea legislativa este reprezentata de Parlament, puterea executiva este reprezentata de Guvern si de celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, iar puterea judecatoreasca este reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti”, este textul pe care membrii Comisiei de revizuire isi propun sa il elimine. Justificarea este data de observatiile facute de Comisia de la Venetia, dar si de Consiliul Legislativ.
Astfel, alineatul 4 al articolului 1 din Constitutie ar urma sa ramana in forma actuala: „Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale”.
De asemenea, se propune eliminarea prevederilor initiale adoptate in Comisia de revizuire prin care se reglementa explicit in Constitutie ca Romania este stat membru al UE si al NATO.
In plus, un alt amendament propune eliminarea textului introdus anterior privind simbolurile nationale ale minoritatilor: „Minoritatile nationale isi pot folosi in mod liber, in spatiu public si privat, propriile simboluri nationale care reprezinta identitatea lor etnica, culturala, lingvistica si religioasa”.
Totodata, se propune renuntarea la textul potrivit caruia „cetatenii romani se nasc si traiesc liberi, se bucura de drepturile si libertatile garantate si stabilite prin Constitutie si alte legi si au obligatiile prevazute de acestea”.
In acest caz ar ramane in vigoare actualul text al legii fundamentale: „Cetatenii beneficiaza de drepturile si de libertatile consacrate prin Constitutie si prin alte legi si au obligatiile prevazute de acestea”.
In motivul invocat, preluat din observatiile Consiliului Legislativ, se precizeaza ca modificarea propusa ar putea sa conduca la interpretarea potrivit careia persoanelor care nu detin cetatenia romana nu le-ar fi recunoscut acest drept.
Un alt text propus pentru eliminare, in urma observatiilor Comisiei de la Venetia si ale Consiliului Legislativ, este cel potrivit caruia „este interzisa folosirea probelor obtinute ilegal” in cadrul unei cercetari judiciare.
Erorile judiciare trebuie clarificate in Constitutie, in cazul magistratilor care produc prejudicii
De asemenea, comisia ar urma sa revina asupra prevederii conform carei statul isi poate exercita dreptul de regres impotriva judecatorilor pentru prejudicii cauzate prin erori judiciare:
„Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii si nu inlatura raspunderea magistratilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta. Statul exercita dreptul de regres, in conditiile legii”, este textul pe care membrii comisiei trebuie sa-l reanalizeze.
„Din perspectiva Comisiei de la Venetia, textul ar trebui reanalizat atat din perspectiva reglementarilor europene, cat si din punctul de vedere al notiunilor utilizate (notiunea de eroare judiciara reprezinta un concept prea vag) „, se arata in explicatia acestei propuneri.
De asemenea, „Comisia de la Venetia recomanda reanalizarea actualului continut normativ al acestui text, in sensul stabilirii locului si rolului procurorilor in sistemul judiciar„, se mai arata in documentul citat. In proiectul de revizuire a Constitutiei nu se fac modificari in cazul statutului procurorilor, insa acestea ar putea face obiectul unor noi amendamente.
Totodata, se propune eliminarea textului potrivit caruia „Avocatul Poporului este institutia autonoma cu rol in protejarea si promovarea drepturilor omului, in raport cu autoritatile publice”. Motivul invocat priveste observatia Comisiei de la Venetia conform careia „reglementarea propusa este mai vaga decat cea existenta (in actuala lege fundamentala – n.r.) si nu ofera suficiente garantii in ceea ce priveste independenta institutiei”.
In cazul definirii rolului Parlamentului, se are in vedere renuntarea la modificarea facuta initial, conform careia era definit si ca „for suprem de dezbatere si de decizie al natiunii”.
In plus, in cazul parlamentarilor se propune eliminarea mentiunii potrivit careia „statutul juridic al deputatilor si senatorilor se stabileste prin lege speciala”.
Aprobarea organizarii referendumului de catre Parlament, rediscutata
Mai mult, membrii Comisiei de revizuire ar putea renunta la prevederea propusa initial conform careia in Parlament nu se pot constitui alte grupuri parlamentare decat cele ale partidelor care au participat in alegeri.”La inceputul legislaturii se constituie grupurile parlamentare ale partidelor politice sau formatiunilor politice care au participat la alegeri. Pe parcursul legislaturii nu se pot constitui grupuri parlamentare noi”, este textul propus pentru eliminare, in conditiile in care atat Comisia de la Venetia, cat si Consiliul Legislativ si-au exprimat reticenta fata de aceasta mentiune.De asemenea, obligatia persoanelor fizice de a se prezenta in fata unei comisii parlamentare va fi reanalizata.Membrii Comisiei de revizuire isi propun sa rediscute inclusiv prevederea prin care, in cazul remanierilor guvernamentale, ministrii vor fi anterior audiati in Parlament. O noua discutie ar urma sa aiba loc si asupra puterii acordate Parlamentului pentru aprobarea organizarii oricarui referendum sau pentru instituirea cvorumului de 30%.Prevederea conform careia Parlamentul poate adopta o hotarare, cu doua treimi din voturi, prin care sa se dizolve ar urma sa fie eliminata.O noua discutie ar putea sa aiba loc si asupra prevederilor legate de reprezentarea Romaniei la reuniunile Uniunii Europene de catre presedinte sau de catre Guvern, dar si asupra prevederii conform careia in cazul unui esec al referendumului pentru demiterea presedintelui Parlamentul ar fi dizolvat.
Regimul ordonantelor de urgenta, schimbat la solicitarea Comisiei de la Venetia
Subiectul si regimul ordonantelor de urgenta, in cazul carora propunerea de revizuire a Constitutiei nu a avut amendamente, urmeaza a fi modificat la solicitarea expresa a Comisiei de la Venetia.
Forul european a cerut modificarea Constitutiei in vigoare pentru clarificarea unor restrictii in cazul delegarii legislative. „Comisia de la Venetia a recomandat elaborarea unor noi texte in ceea ce priveste delegarea legislativa, in sensul redactarii unor norme clare, precise referitoare la conditiile si limitele delegarii legislative”, se arata in documentul citat, cu precizarea ca actuala formula prevazuta in Constitutie este considerata insuficienta.
Membrii Comisiei de revizuire isi propun sa reanalizeze oportunitatea introducerii in legea fundamentala a mecanismului privind interceptarea comunicatiilor si a altor proceduri informative, posibile pentru 48 de ore prin dispozitia procurorului.
De asemenea, Comisia ar urma sa mai aiba o discutie si asupra prevederii conform careia „niciun mijloc de comunicare in masa nu poate fi suspendat sau suprimat”. Argumentele fac referire la o observatie a Consiliului Legislativ si la faptul ca acest text ar trebui eliminat, intrucat contravine altor principii constitutionale, cum ar fi informarea corecta a cetatenilor.In plus, se propune reintroducerea patronului de presa in randul celor care ar putea raspunde civil pentru informatiile difuzate de publicatia in cauza.”Raspunderea civila pentru informatia sau pentru creatia adusa la cunostinta publica revine, dupa caz, autorului, celui care exercita raspunderea editoriala sau proprietarului mijlocului de comunicare in masa, in conditiile legii. Delictele de presa se stabilesc prin lege”, se arata in noua forma a textului propus.Totodata, se propune revenirea la notiunea de „persoana cu handicap”, renuntandu-se la cea de „persoana cu dizabilitati”.Documentul obtinut de Mediafax precizeaza ca in proiectul de revizuire sunt necesare prevederi detaliate legate de dispozitiile finale si tranzitorii.”Comisia de la Venetia recomanda introducerea unor prevederi exprese privind dispozitiile tranzitorii si finale”, se arata in finalul actului, cu precizarea ca aceste prevederi vor fi definitivate dupa finalizarea textului proiectului de revizuire.
Traian Basescu, in Israel: Le vom da inapoi evreilor proprietatile luate de comunisti-2037-
Presedintele Traian Basescu a promis, cu ocazia vizitei oficiale in Israel, ca proprietatile pierdute de evrei sau confiscate de puterea comunista le vor fi returnate proprietarilor de drept.Presedintele Basescu a sustinut, intr-un interviu acordat ziarului Israel Hayom, ca Romania este singura tara fosta comunista care si-a propus cu adevarat sa retrocedeze proprietatile nationalizate de comunisti.”Romania este singura tara comunista care face eforturi si vrea sa retrocedeze proprietatile care le-au fost luate oamenilor. Nicio alta tara nu mai face lucrul acesta”, a spus Basescu.”Al doilea lucru de care trebuie sa ne amintim e ca puterea comunista a nationalizat proprietatea tuturor romanilor, indiferent cine erau ei, nu numai a evreilor. Dincolo de dificultatile birocratice, am retrocedat deja aproximativ 20% dintre proprietati oamenilor care aveau dreptul sa le recupereze, si pot sa promit ca in 10 ani vom ajunge la 100%”, a declarat presedintele Romaniei.Traian Basescu a vorbit si de compensatii alternative pentru cazul in care cladirile, de exemplu, care au apartinut evreilor, au disparut. „In cazul in care este imposibil sa dai inapoi o proprietate, proprietarul va primi compensatii in doua moduri: cu bani sau cu pamant in alt loc”, a spus presedintele Romaniei.Acesta a vorbit si de faptul ca Romania nu are, spre deosebire de tari din jur miscari nationaliste radicale si antisemite.”Romania este singura tara in care nu exista o miscare organizata sau un partid orientat impotriva evreilor sau a altor minoritati. Sunt mandru ca situatia sta asa pentru ca arata toleranta poporului roman fata de evrei de-a lungul timpului si pana acum”, a incheiat Traian Basescu.
Dedicatie pentru prefectii de Olt, de Ziua Unirii: Prefectul simte vibratia inimii la intonarea imnului (Video)
De ziua Micii Uniri, la Prefectura Olt a fost lansat un album documentar despre toti prefectii care au administrat judetul de la Unirea Principatelor si pana in prezent.Totodata, au fost dezvelite si doua placi pe care sunt inscrise numele tuturor prefectilor, precum si poze cu o parte din cei care au condus judetul dupa 1989, transmite Adevarul.”Acest album lansat astazi (vineri – n.red.) despre prefectii judetelor Olt si Romanati este un gest de normalitate, de recunostinta si respect pentru toti cei care au condus destinele judetului nostru in cei 150 de ani care au trecut de la infiintarea Institutiei Prefectului im Romania. Initiativa editarii acestui album nu vine din altceva decat din nevoia fiecarei colectivitati umane de a-si respecta istoria si de a-si revitaliza spiritual.
Sa fii Prefect inseamna sa simti vibratia inimii la intonarea Imnului National sau la vederea drapelului tricolor, sa porti stema tarii pe care o reprezinti in suflet, nu doar pe reverul hainei, sa-i respecti si sa-i slujesti pe cei carora le-ai jurat ca le vei apara drepturile si libertatile si sa nu uiti niciodata ca a fi roman este cea mai importanta calitate pe care o ai”, a spus Catalin Rotea, actualul prefect al judetului Olt, cel care a si initiat proiectul.Cartea-documentar are 234 de pagini si cuprinde imagini si date despre cei 161 de conducatori ai judetului din 1859 si pana in 2013 si a fost realizata cu bani de la Guvern. Cartea si placa pe care au fost puse pozele inramate ale prefectilor au costat, in total, 3.500 de lei.
PDL anunta un miting „de proportii” si cere demisia lui Manescu si Nicolaescu
Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a spus, vineri, ca demisia fostului ministru de Interne Radu Stroe este insuficienta si rusinoasa, cerand si demisia ministrilor Transporturilor si Sanatatii. Totodata, a spus ca PDL va organiza un miting de protest fata de Guvernul Ponta.„PDL se adreseaza premierului si ii cere in mod expres demiterea si a ministrului Transporturilor, a doamnei Manescu, demiterea ministrului Sanatatii, a domnului Eugen Nicolaescu, si luarea de urgenta a tuturor masurilor care sa duca la prevenirea, in viitor, a unor situatii de acest fel”, a declarat Oltean, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bistrita, fiind citat de Mediafax.
Tise (PDL): Ponta sa demisioneze. A umilit un popor intreg si familiile victimelor
Totodata, deputatul democrat-liberal a spus ca demisia ministrului Radu Stroe este un gest „insuficient pentru a putea sanctiona toti vinovatii”.”Este regretabil si hidos tot ce s-a intamplat in aceste zile. Este inadmisibil. (…) Putem spune ca suntem in fata unui Guvern care a ucis doi oameni, in fata unui prim-ministru care a preferat sa stea o ora intreaga la televiziune in timp ce sapte supravietuitori in mod miraculos se zbateau intre viata si moarte.Suntem in situatii in care nicio alta guvernare nu a manifestat atata iresponsabilitate si atata lipsa de demnitate”, a mai afirmat Ioan Oltean.
„Fostul ministru de Interne ne-a spus ca regreta ca a fost contemporan cu evenimentul. Si noi regretam ca suntem contemporani cu el”, a precizat deputatul PDL, afirmatie al care un jurnalist a mentionat ca si romanii de rand regreta ca sunt contemporani cu actuala clasa politica.
„Vreau sa va spun un lucru: oricat de mult ati regreta, aceasta clasa politica este rezultatul votului dumneavoastra si al poporului”, a raspuns Oltean.
Miting urias al PDL, impotriva Guvernului, pe 8 februarie
Vicepresedintele democrat-liberal a mai afirmat ca, pe 8 februarie, PDL va organiza un miting „de proportii”, in care va protesta fata de Guvernul Ponta, urmand sa participe cel putin 15.000 membri ai partidului.”Ceea ce s-a intamplat in perioada aceasta este mai mult decat strigator la cer, mai mult decat motivat pentru ca PDL sa realizeze ca suntem in fata unui guvern care nu va putea niciodata sa guverneze aceasta tara in interesul general.Si prima noastra iesire publica, in strada, va fi in 8 februarie, cand in Bucuresti se va desfasura un miting de proportii, la care speram ca vor participa cel putin 15.000 de membri ai PDL, pentru a demonstra si a dovedi neajunsurile actualei guvernari”, a spus Ioan Oltean, citat de Evenimentul Zilei.
Macovei cere demisia Guvernului Ponta: A lasat doi oameni sa moara de frig!
Totodata, el considera ca singura modalitate prin care actualul Guvern poate fi dat jos este „iesirea in strada a populatiei”.”Apararea statului de drept si a institutiilor statului de drept, apararea interesului general trebuie facuta in strada. Acolo este singurul loc unde, in momentul acesta, PDL si toti cei care sunt constienti de necesitatea unei asemenea lupte pot sa devina eficienti”, a mai spus Ioan Oltean.