Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic GRAND PRIX NOVA

Grand Prix Nova  conferinta de presa

Vă invit să parcurgem împreună titlurile spectacolelor difuzate, între 29 iunie şi 6 iulie, la Teatrul Naţional Radiofonic şi, totodată, vă reamintesc că, în perioada 16–21 iunie, la Bucureşti, a avut loc cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România, sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României.

În cadrul Galei de premiere – desfăşurată sâmbătă, 21 iunie, la palatul Elisabeta –, al cărei amfitrion a fost actorul Victor Rebengiuc, s-au acordat trei distincţii, din partea Teatrului Naţional Radiofonic, actorilor Rodica Mandache (premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a anului 2013, la Radio, pentru rolul Aniţa din spectacolele Aniţa Nandriş-Cudla – Amintiri din viaţă şi Aniţa Nandriş-Cudla – 20 de ani în Siberia, scenariu radiofonic de Magda Duţu şi Raisa Radu, în regia lui Petru Hadârcă), Vlad Ivanov (premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, pentru rolul El din spectacolul Patru povestiri de Petre Barbu, în regia lui Attila Vizauer) şi Ana-Maria Bălescu (premiul pentru debut, pentru rolurile din monodrama Nopţile gri ale pisicii albastre de Emil Cătălin Neghină, în regia lui Gavriil Pinte). 

Grand Prix Nova 2014

 

Juriul Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova a fost alcătuit din Idalberto Fei, prestigios dramaturg şi regizor italian, o autentică personalitate a lumii teatrale contemporane, preşedintele juriului; Marina Bagdasaryan, producător Radio Cultura din Rusia; Alison Hindell, redactor-şef al Departamentului Teatru al BBC, Marea Britanie; Cristina Modreanu, critic de teatru, România; Domnica Ţundrea, realizator la redacţia Teatru din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune. Obiectivul festivalului a fost acela de a promova inovaţia în domeniul teatrului radiofonic, cultivarea unor modalităţi de expresie noi, incitante, în spiritul evoluţiei formelor auditive şi al posibilităţilor, din ce în ce mai rafinate, de explorare a lumii sunetelor.

menţiune specială a fost acordată de către juriu regizorului austriac Eberhard Petschinka, pentru întreaga sa carieră, dedicată perfecţionării mijloacelor de expresie în teatrul radiofonic, dar şi pentru spectacolul său înscris în competiţie, Circus maximus.

trofee grand prix nova

Câştigătorii Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova sunt:

La secţiunea Short Forms (Teatru scurt):

Locul   I – Happy Birthday, Darling, regia Dmitriy Nikolaev / Radio Russia 

Locul   II – Countdown (Numărătoare inversă), regia Ion Andrei Puican / Radio România 

Locul  III – Roundabout Dance About the Days of the Week (Dans în cerc despre zilele săptămânii), regia Jasna Mesaric / HRT – Radio Croaţia 

La secţiunea Radio Drama:

Locul   I – The Metamorphosis (Metamorfoza), regia Ion Andrei Puican / Radio România 

Locul   II – Anna Livia Plurabelle, regia Grace Yoon – Rundfunk Berlin-Brandenburg, Germania 

Locul  III – Amore Mio – Love Songs and Other Stuff (Cântece de dragoste şi alte chestii), regia Stefano Giannotti / Südwestrundfunk, Germania

metamorfoza-dupa-kafka

Spectacolul Metamorfoza, scenariul şi regia artistică: Ion Andrei Puican, câştigător la secţiunea Radio Drama a festivalului Grand Prix Nova, a primit recent şi medalia de argint la categoria Best Drama Special, în cadrul New York Festivals International Radio Program Awards 2014. Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc luni seara, 23 iunie, la Manhattan Penthouse din New York.

Alte recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic, fragmente audio-video din spectacole, în noua ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic. Realizator: Domnica Țundrea.

Pentru noua ediție multimedia, a treizecea și doua, a RTNR, accesați pagina Teatrul Național Radiofonic, secțiunea Revista Teatrului Național Radiofonic.

revista teatrului national radiofonic multimedia

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic