În nordul Germaniei majoritatea credincioșilor aparțin Bisericii Evanghelice Luterane-
Luteranismul este o denominaţie creştină prezentă cu preponderenţă în Germania, Statele Unite şi, într-o mai mică măsură, şi în Europa de Est. Pentru a afla mai multe detalii despre biserica luterană am stat de vorbă cu doi pastori ai unei biserici luterane – biserică în care își are rțdăcinile spirituale și noul președinte al României. De fapt, pentru cei care l-ați cunoscut sau ați auzit de el, pastorul Richard Wurmbrand (omul care a petrecut 14 ani din viață în pușcăriile românești), unul dintre puținii pastori evanghelici acceptat de către toate denominațiunile creștine, este la rândul lui tot evanghelic luteran. Aceeași credință a îmbrațișat-o și regretatul om de cultură, Cristian Ioanide, unul din fondatorii revistei Romanian Times.Interlocutorii noştri au fost John Sprain şi Kirby Spevacek sunt pastori ai bisericii “Shepherd Of The Valley” din oraşul Surprise, statul Arizona. “The Valley” (Valea) este un cognomen al statului Arizona.
Biserica Luterană Evanghelică în Arizona. Luteranii predică Biblia în Surprise, Arizona
Peste 300 de oameni noi vizitează în fiecare an Biserica Luterană Evanghelică “Păstorul din Vale”, din orașul Surprise. Uneori, vizitatorii îi întreabă: “Sunteţi la fel ca şi celelalte biserici luterane din Surprise sau Phoenix?” Drept răspuns la întrebarea de mai sus, pastorul John Sprain care slujeşte Biserica “Păstorul din Vale” de 11 ani, spune că nu toate bisericile luterane sunt la fel.În prezent, în SUA sunt trei ramuri ale bisericii luterane: Biserica Luterană Evanghelică din America (ELCA), fiind cea mai mare, urmată de Biserica Luterană Sinodul Missouri (LCMS), apoi cea mai mică – Sinodul Evanghelic Luteran din Wisconsin (WELS). Biserica “Păstorul din Vale” este parte a acesteia din urmă. Diferenţa dintre aceste trei ramuri este credinţa în Biblie. Sinodul Evanghelic Luteran din Wisconsin mărturiseşte că întreaga Biblie este cuvântul insuflat de Dumnezeu, fără cusur. Împărtăşesc aceeaşi mărturisire de credinţă cu a lui Martin Luther, reformatorul german. Biblia ne învaţă că toţi oamenii sunt păcătoşi şi merită pedeapsa lui Dumnezeu. Cu toate acestea, Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos, născut din fecioara Maria, a venit să trăiască o viaţă de dreptate şi să moară nevinovat, pentru păcatele noastre. El a înviat din morţi şi toţi aceia care cred în El primesc iertarea de păcate şi viaţa veşnică. Martin Luther a fost puternic încurajat de pasajul scris de Pavel către Romani (1:17), “…cel neprihănit va trăi prin credinţă.” Pastorii luterani, îi invită pe toţi cei ce sunt interesaţi de a învăţa cât mai multe din Biblie, să li se alăture la Biserica “Păstorul din Vale”, din Surprise, folosind adesea afişuri, cărţi poştale şi anunţuri în mass-media.Locaţia bisericii este următoarea: 14650 W. Bell Road, Surprise, Arizona. Serviciile de Laudă şi Închinare încep la 8:30 şi 11:00, duminica dimineaţa. De asemenea este o slujbă de Laudă şi închinare Sâmbăta, la ora 6:00, seara. Şcoala duminicală pentru copii începe la ora 09:40, duminica dimineaţa. Sunt câteva grupuri care se întâlnesc pentru studiu biblic atât duminica, cât şi în timpul săptămânii.Biserica “Păstorul din Vale” a luat fiinţă în anul 1997 dintr-un grup de 30 de oameni care au dorit să răspândească vestea bună a Evangheliei în Surprise. Astăzi, biserica se bucură de binecuvântarea de a avea peste 200 de membri care îl laudă împreună pe Dumnezeu, împlinind Biblia, botezându-se în apă şi luând parte la Cina Domnului. Credincioşii se bucură, de asemnea, de diverse activităţi pe tot parcursul anului. Datorită creşterii congregaţiei şi a oportunităţilor de a ajuta oamenii, în 2007 a fost chemat pastorul Kirby Spevacek ca să ajute în lucrare. El a slujit în prealabil în lucrări misionare în mai multe părţi ale lumii. A fost misionar în Africa, Bulgaria şi Rezervaţia Indienilor Apaşi din Arizona. În călătoriile sale a vizitat şi România, pe care o consideră o ţară fabuloasă.Octavian D. Curpaş Surprise, Arizona Secțiunea pentru atașamente
3 din 4 elevi nu știu cum trebuie să circule pietonii în orașe
Același sondaj arată că peste 95% dintre copiii chestionați recunosc care este semnul de circulație care te anunță că poți traversa pe trecerea de pietoni, aproape 70% știu care sunt cele două culori pentru semaforul destinat pietonilor, iar 81,6% cunosc semnificația termenului de “pieton”. Mai mult decât atât, 3 din 4 elevi știu care sunt locurile în care se pot juca în siguranță, însă aproape 50% dintre aceștia nu știu la ce culoare a semaforului autovehiculele trebuie să aștepte.
Proiectul “Ora de Educație Rutieră” este inițiat de Asociația Profesională a Polițiștilor Locali “A.I. Cuza” și Direcția Generală de Poliție Locală Sector 3 în parteneriat cu Asociația “Împreună Pas cu Pas” și Asociația “Inovart”, cu sprijinul Primăriei Sectorului 3 și al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, în perioada 10 noiembrie – 5 decembrie 2014, în 12 școli din sectorul 3 al Capitalei. Proiectul, la care participă 1.100 de elevi, are menirea de a-i ajuta pe copii să-și însușească regulile de circulație corect și să le respecte, în contextul în care țara noastră a înregistrat a doua cea mai mare rată a deceselor din cauza accidentelor rutiere din Uniunea Europeană. Organizatorii vor realiza un al doilea studiu pe același eșantion, după ce elevii vor parcurge cursul, pentru a calcula impactul real pe care l-a avut proiectul educațional asupra acestora. Pe tot parcursul proiectului vor fi împărțite în trafic 15.000 de fluturași informativi, având drept scop conștientizarea șoferilor, iar “Ora de Educație Rutieră” va fi extinsă pe viitor în mai multe școli din România.
“În urma studiului am reliefat câteva concluzii îngrijorătoare: chiar dacă majoritatea elevilor recunosc semnele de circulație – mai ales cele care le sunt direct adresate – peste 75% dintre ei nu știu cum trebuie să circule pietonii în orașe. Scopul proiectului este să le oferim copiilor o educație rutieră corespunzătoare și să contribuim la reducerea numărului de accidente în care sunt implicați, în genere, pietonii. Ne dorim foarte mult să extindem proiectul educațional în mai multe școli din România, iar grupul nostru inițial de 1.100 de elevi să se extindă la peste 30.000 de elevi în viitorul apropiat”, declară psihologul Nicoleta Burlacu, președintele Asociației “Împreună Pas cu Pas”, coordonatorul studiului.
Chestionarul a fost aplicat elevilor de clasa a-III-a, în perioada 10-21 noiembrie 2014, totalizând un număr de 386 elevi din 7 școli din Sectorul 3, fiind un studiu parțial, care are drept scop verificarea cunoștințelor acestor elevi cu privire la recunoașterea semnelor de circulație, utilitatea și rolul lor, precum și rolul unui polițist în raport cu pietonii. Dificultatea chestionarului este medie, conținând un număr de 10 întrebări, o parte fiind întrebări de tip grilă și o parte cu răspuns deschis. La finalul proiectului, specialiștii vor rezultate cantitative, calitative și comparative. Rezultatele obținute până în acest moment sunt cantitative, fără a putea fi folosite în alt scop decât informativ.
Sponsorul principal al proiectului “ Ora de Educație Rutieră” este București Mall (Anchor Group). Website-ul proiectului estehttp://www.
Nicoleta Burlacu – psiholog
Președintele Asociației “Împreună Pas cu Pas”
office@aipp.ro
Liviu Zorilă – Manager de proiect
Șef Birou Managementul Proiectelor
Direcția Generală de Poliție Locală Sector 3
Liviu.zorila@politialocala3.ro
Transmite,
Dr. Tănase Tasenţe
Director General
Plus Communication


