Cate strazi neasfaltate sunt in Bucuresti-Aproximativ 180 de strazi au mai ramas neasfaltate in Capitala, a declarat joi primarul general, Sorin Oprescu, la verificarea stadiului lucrarilor de realizare a sistemului rutier din zonaBucuresti-Magurele.„In 2008 erau 23%, 23% insemnau vreo
700, cam in jur de 700, 680, mai avem 180 si s-a terminat in tot Bucurestiul si la periferie. Atentie, sunt si intrarile si strazile scurte de 40, 50 de metri”, a raspuns Oprescu unei intrebari a jurnalistilor referitoare la cate strazi din Capitala au ramas neasfaltate, fara apa si canalizare.
Potrivit edilului-sef, se incearca finalizarea programului anul viitor.
Oprescu a mai mentionat ca daca vremea o va permite, in ianuarie 2015 vor incepe lucrarile la strada Ghidigeni.
„La sfarsitul anului 2008, 23% din numarul total de strazi nu aveau apa si canal (cca 4,5% dintre locuitorii Bucurestiului fiind afectati), in cei sase ani, 2008-2014, reusindu-se ca procentul strazilor ‘de pamant’ (sistem rutier nemodernizat), lipsite de apa si canalizare sa scada de la 23% la 5,2%. Altfel spus, in 2008, tinand cont ca un numar important de cartiere vechi ale Capitalei aveau un grad de acoperire a serviciului de alimentare cu apa si canalizare de numai 45-50%, s-a hotarat demararea unor proiecte de mare anvergura de Primaria Municipiului Bucuresti. Cartierele ce se aflau in aceasta situatie erau: Vatra Noua, Chitila Triaj, Straulesti, Baneasa, Andronache, Ion Creanga, Olimpia, Progresului, Aparatorii Patriei si Giulesti Sarbi”, se arata intr-un document al Municipalitatii.Pana in noiembrie 2013 lucrarile propuse la retelele de alimentare cu apa si canalizare au fost finalizate in toate aceste cartiere, realizandu-se investitii ce insumeaza 213 strazi, 67 km retea publica de alimentare cu apa, 71,39 km retea publica de canalizare menajera, 6,5 km retea publica de canalizare pluviala si 45,3 km sistem rutier.De asemenea, au fost realizate patru statii de preepurare a apelor pluviale, sase statii de pompare a apelor uzate menajere si o statie de pompare a apei potabile.
Valoarea investitiilor se ridica la 338.366.271,4 lei, cu TVA.
Pentru solutionarea problemei referitoare la preluarea apei pluviale din zona Bucuresti-Magurele a fost lansata procedura de cerere de oferta pentru atribuirea contractului de executie a unui bazin de retentie cu volumul util de 4.000 mc care va fi amplasat pe strada Sufaru Gheorghe. Valoarea de investitie estimata este de 14.728.977,70 de lei, exclusiv TVA, iar durata de executie estimata este de 15 luni.Pe de alta parte, edilul general a spus ca pentru Prelungirea Ghencea sunt bani pentru exproprieri. „Avem bani, nimic nu ne lipseste. Se estimeaza undeva cred ca la vreo 28, 38, nu e sigura cifra, dar 31 de milioane de euro”, a adaugat Oprescu.
Bugetul de stat pe 2015, adoptat de comisii, dupa trei zile de dezbateri-2242-
Comisiile de buget-finante din Camera Deputatilor si Senat au adoptat, joi, proiectul bugetului de stat pe 2015, cu doar doua voturi „impotriva” si o abtinere, cu unele amendamente, dupa un maraton de dezbateri, care a durat trei zile.Parlamentarii din comisiile de buget-finante au inceput, marti, dezbaterile generale la proiectul bugetului de stat pe 2015, in prezenta secretarului de stat in MFP Daniela Pescaru si in ciuda obiectiilor opozitiei privind absenta ministrului Darius Valcov de la sedinta. Dezbaterile au fost finalizate joi, la ora 22.00, dupa trei zile de dezbateri aprinse.Raportul comisiei de buget-finante urmeaza sa intre, vineri in dezbaterea plenului Parlamentului, iar votul final ar putea avea loc duminica, in aceeasi zi cu depunerea juramantului in fata Legislativului de catre noul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis.
Proiectul de buget a fost aprobat in sedinta din 12 decembrie a Guvernului.
Din bugetul de stat, Ministerele Muncii, Dezvoltarii, Finantelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, in timp ce alocarile pentru ministerele Sanatatii, Culturii si Administratiei si Internelor vor fi mai mici.Prim-ministrul Victor Ponta le-a cerut ministrilor sa explice ca scaderile de bugete pentru 2015 se explica prin reducerea contributiilor sociale la angajator cu cinci puncte procentuale si prin plata titlurilor executorii, fiind firesc sa nu se regaseasca in buget cheltuielile economisite.”Acolo unde exista – si va rog pe toti ministri sa explicati acest lucru, pentru ca, pana la urma, e explicatia noastra sa explicam – acolo unde apar scaderi in diverse bugete, apar din doua motive. In primul rand, scaderea CAS cu 5 puncte procentuale se aplica si la institutiile publice, adica si la cheltuielile noastre cu salarii se scad 5%, ca platim mai putin CAS, nu doar privatul, ci si institutia publica, si, de asemenea, titlurile executorii, hotararile judecatoresti pe care le-am platit si le platim in continuare, e normal sa nu mai apara in buget”, spunea premierul Ponta, la inceputul sedintei de aprobare a proiectului de buget pentru 2015.
Dragnea: Am alocat bani pentru reabilitarea cladirilor cu risc seismic, dar cetatenii nu accepta
Ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a spus ca pentru anul 2015 au fost alocati 5 milioane de lei pentru reabilitarea cladirilor cu risc seismic, insa locuitorii acestora nu accepta lucrarile de consolidare.„In ceea ce priveste lucrarile la cladiri care reprezinta risc seismic, au fost 5 milioane in 2014, vor fi 5 milioane in 2015, dar cetatenii nu accepta, nu accepta aceste lucrari.Am discutat mult in Minister in ultimele luni pe acest subiect. Incercam sa gasim o solutie legala, recunosc ca nu am gasit-o pana acum. Nu cred ca putem interveni in forta in acest tip de lucrari”, a spus Dragnea, citat de Mediafax.
Guvernul taie la jumatate bani pentru consolidarea blocurilor cu risc seismic
Declaratiile sale au fost facute cu ocazia dezbaterii privind bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale, care a fost adoptat de comisiile de buget, joi seara, fara amendamente.
Esec Bitcoin in Romania: Singura platforma din tara noastra se suspenda
BTCXchange, singura platforma Bitcoin din tara noastra, isi suspenda activitatea, din motive de securitate.Joi dimineata, printr-un anunt postat pe site-ul platformei, li se cerea utilizatorilor sa-si retraga fondurile.”Va rugam imperativ sa retrageti banii de pe platforma BTCXchange.ro. In prezent nu avem acces la server!”, este mesajul citat de Coin Desk.
Bitcoin infloreste in Romania, in ciuda avertismentelor guvernamentale
Anterior, un mesaj similar anuntase utilizatorii sa faca retragerile pana vineri.
„Din motive de securitate, cerem tuturor utilizatorilor platformei BTCXchange.ro sa-si retraga toate fondurile de pe conturile lor, pana pe 19 decembrie, si sa nu mai faca nicio tranzactie. Ne cerem scuze in avans pentru orice inconvenienta”, transmitea BTCXchange, intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.Romania, tara cu cea mai buna oferta Bitcoin. De unde poti cumpara monedaNu se stie inca platforma urmeaza sa se inchida definitiv sau serviciile sale ar putea fi reluate.Anuntul este surprinzator, avand in vedere ca BTCXchange incheiase recent un parteneriat cu procesatorul de plati online Netopia mobilPay, pentru a le permite celor 6.000 de utilizatori ai acestui serviciu sa plateasca folosind moneda virtuala Bitcoin.Fondata in luna ianuarie 2014, platforma BTCXchange era menita sa furnizeze o destinatie pentru comerciantii bictoin care voiau sa tranzactioneze folosind leul.Inainte de anuntul privind retragerea fondurilor, BTCXchange avea circa 3.000 de conturi. In tara noastra exista doua bancomate Bitcoin, ambele in Bucuresti.
Companie de consultanta imobiliara: O masura mai buna decat reducerea CAS ar fi…
Cresterea plafonului pentru care se aplica TVA de 5% la cumpararea de locuinte ar creste lichiditate in piata rezidentiala si calitatea stocului rezidential si ar aduce mai multi bani in economie decat reducerea CAS, apreciaza reprezentantii companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.„Ar trebui marit plafonul pentru care se aplica TVA de 5% pentru achizitia de locuinte de la 380.000 de lei in prezent. Este momentul sa rediscutam aceasta masura. Consumul de imobiliare nu este constant, cei care economisesc pot sa cumpere locuinte ca investitie.Daca s-ar mari plafonul, atunci ar creste numarul de tranzactii, lichiditatea in piata si s-ar construi mai mult, fara a se crea o bula imobiliara. S-ar deschide mai multe industrii pe orizontala”, a declarat joi Mihnea Serbanescu, directorul general al DTZ.El a aratat ca mentinerea plafonului de 380.000 de lei incurajeaza devoltarea in Bucuresti de proiecte la periferie, mici si de calitate inferioara, astfel ca majorarea pretului maxim pentru care se aplica TVA redus ar duce si la cresterea calitatii stocului.”Asa au aparut dezvoltarile de locuinte in zone fara infrastructura, fara acces la mijloacele de transport in comun. Clientii cumpara in aceste zone pentru ca nu au alternativa. Pentru cei care cauta locuinte cu preturi intre 80.000-120.000-130.000 de euro, este o rupere a pietei, nu exista solutii rezidentiale.Pe piata exista acum locuinte ieftine sau scumpe. Din acest motiv trebuie sustinuta orice forma de sprijin a pietei rezidentiale (…) Extinderea aplicarii unei cote reduse de TVA pe piata rezidentiala ar aduce mai multi bani in ecnomice decat scaderea CAS”, considera reprezentantii DTZ.In opinia lor, in acest an au aparut mai multi investitori interesati sa dezvolte locuinte, din dorinta de a obtine profituri din banii pe care ii tin in prezent la banci.”Exista o nevoie a capitalului privat de a produce return si nu mai sunt multumiti sa tina banii in banca. Nu vor fi proiecte de mare anvergura pentru ca este destul de greu sa obtii finantare, trebuie sa vii cu aport mare, inclusiv cu teren, iar finantarea pentru achizitia de terenuri este inexistenta”, a apreciat Serbanescu.In ceea ce priveste terenurile disponibile pentru proiecte rezidentiale, potrivit consultantilor DTZ, pe piata exista loturi foarte bune, la preturi mici, dar care sunt prea mari si nu-si gasesc cumparatori.”Exista terenuri foarte ieftine, dar mari, detinute de dezvoltatori care nu si-au mai putut plati ratele la banca si acum terenurile sunt ale bancii. Sunt terenuri de hectare in zone centrale, dar din cauza dimensiunii sunt greu de vandut. Bancile nu fac niciun minim de asset management si nu le rup in mai multe bucati. Capitalul privat cauta terenuri de dimensiuni mai mici”, a mai spus Serbanescu.
Gheorghe Falca, implicat intr-un accident
Primarul Aradului, Gheorghe Falca, a fost implicat intr-un accident de circulatie, joi, in jurul orei 16.00, in Arad.Accidentul nu s-a soldat cu victime insa masinile implicate au fost avariate, scrie Actualitati Arad.Falca se afla la volanul unui VW Tiguan cand o femeie, aflata intr-un VW Golf, a incercat sa-l depaseasca inaintea unei treceri de pietoni. Pentru a evita coliziunea, Falca a tras de volan si a lovit o masina de taxi care circula regulamentar.In taximetru se aflau doua persoane. Masina a fost scoasa cu totul de pe carosabil si proiectata in spatiul verde.Toate masinile implicate in accident au fost avariate. Falca a fost preluat de un angajat al primariei.
Politist gasit impuscat in cap in sediul politiei din Sangeorz-Bai
Un agent de la politia din Singeorz-Bai a fost gasit impuscat in cap, miercuri seara, intr-o masina aflata in garajul sectiei de politie.Viorel Fontul lucra la politia din Singeorz-Bai de peste 20 de ani, iar colegii lui spun ca nu ar fi dat semne ca sufera de depresie sau ar avea probleme, informeaza Someseanul.Conform ProTV, barbatul s-ar fi dus special la serviciu in ziua sa libera, pentru a-si pune capat zilelor.
Apropiatii cred ca agentul de politie ar fi cedat psihic dupa ce aflat ca sotia lui sufera de o boala incurabila.”In acest an a fost testat psihologic de doua ori in februarie si octombrie, iar rezultatele nu au aratat ca ar fi avut probleme de natura psihologica. Nu stim nimic despre existenta unui bilet”, a declarat reprezentantul IPJ Bistrita-Nasaud, Oana Andreica, pentru sursa citata.
Guvernul creeaza Institutul Roman de Comert Exterior – Ce rol va avea
Guvernul a decis infiintarea Institutului Roman de Comert Exterior prin preluarea atributiilor si a personalului din domeniu de la Departamentul decomert exterior si relatii internationale din minister, precum si a activitatilor de promovare a turismului de la Autoritatea Nationala pentru Turism.Institutul va functiona in subordinea Ministerului Economiei, conform ordonantei privind structura noului Guvern.Noua structura va derula programul de sustinere si promovare a exporturilor, cu organizarea de targuri si expozitii in tara si in strainatate, dar se va ocupa si de actiunile de promovare turistica.”Institutul exercita atributii privind Strategia nationala de export si Strategia nationala de dezvoltare turistica, initierea, organizarea si coordonarea expansiunii economice, comerciale si turistice externe pe pietele de interes, organizarea si realizarea activitatii de promovare turistica de catre reprezentantele de promovare turistica”, se arata in ordonanta.Institutul va fi condus de un director general numit de ministrul Economiei si finantat din venituri proprii si, in completare, prin subventii de la bugetul de stat, surse proprii si alte surse.